Åke Fridell (1919-1985): cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Här har du ditt liv

1966 | Drama

Zweden 1966. Drama van Jan Troell. Met o.a. Eddie Axberg, Gudrun Brost, Ulla Akselson, Holger Löwenadler en Allan Edwall.

Tiener Olav hopt in Noord-Zweden van baan naar baan: hij verdient zijn geld onder meer als houthakker en metselaar. Langzaam maar zeker groeit zijn klassenbewustzijn, vooral als operateur bij een rondreizend filmgezelschap, waarna hij zich aansluit bij de opkomende arbeidersbeweging. Na een mislukte spoorwegstaking vertrekt hij naar het zuiden in de hoop op verwezenlijking van het ideaal. Dit opmerkelijk speelfilmdebuut uit 1966, gebaseerd op de autobiografische boeken van Nobelprijswinnaar Eyvind Johnson, kiest de vorm van een roadmovie – zowel door de regio als door de jaren heen – om het ontwikkelingsproces van de jonge held zichtbaar te maken in afwisselingen van seizoenen en tragikomische ontmoetingen in lyrisch bevlogen vormgeving. Meermaals bekroond en de start van een glorieuze carrière voor regisseur Jan Troell, die zou uitgroeien tot een van de grootheden van de Zweedse cinema.

Ansiktet

1958 | Drama, Mysterie, Experimenteel, Thriller

Zweden 1958. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Max von Sydow, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Åke Fridell en Naima Wifstrand.

Rondtrekkend artiestengezelschap rondom een zich als stom voordoende magiër, wordt bij de grens van Stockholm aangehouden door autoriteiten die hem van charlatanerie beschuldigen. Een verplichte privé-voorstelling maakt toch indruk, maar leidt niettemin tot ontmaskering als een uitnodiging voor het gezelschap komt, om voor het hof op te treden. Parabel over dubbele rol van de kunstenaar kreeg boeiende uitwerking en situering in de vorige eeuw, maar wordt onnodig zwaar gemaakt door het voortdurend gekwelde acteren van von Sydow die geen enkele ironie of dubbele bodem suggereert. Camerawerk van Gunnar Fischer.

Het zevende zegel

1957 | Fantasy, Drama, Mysterie, Historische film

Zweden 1957. Fantasy van Ingmar Bergman. Met o.a. Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibi Andersson, Max von Sydow en Åke Fridell.

Een ridder keert van de Kruistochten terug in het door pest geteisterde Zweden. In een confrontatie met de Dood - een schaakspel - weet hij uitstel te krijgen, dat hij zal gebruiken om de jonge rondtrekkende komedianten Mia en Jof (Maria en Jozef), met hun kind te redden, terwijl hijzelf met zijn huishouding zich aansluit in de dodendans. Het filmisch mysteriespel maakte Bergman internationaal beroemd, maar was inmiddels zo vaak onderwerp van satire (oa Woody Allens Love and Death) dat de somberheid van Von Sydow en Ekerot als ridder en Dood zich nauwelijks nog zonder grinnikneiging laat aanzien. De poëzie rond het komediantengezin werkt echter onverminderd.

Sommarnattens leende

1955 | Komedie, Erotiek, Drama, Experimenteel

Zweden 1955. Komedie van Ingmar Bergman. Met o.a. Ulla Jacobsson, Eva Dahlbeck, Harriet Andersson, Margit Carlqvist en Gunnar Björnstrand.

Bergmans zestiende film was de eerste die internationale aandacht trok. De film is een stijlvolle, bitterzoete komedie over de zich in één nacht afspelende gebeurtenissen in het landhuis van een courtisane. Haar dochter, een actrice, geeft een feest en nodigt daarvoor haar minnaar uit, de legerkapitein Malcolm van wie ze eigenlijk af wil. Maar ook haar ex-echtgenoot, de advocaat Egerman, diens vrouw en hun opgroeiende zoon behoren tot de gasten. Eenmaal verzameld op het landgoed ontwikkelen zich tussen de hoofdpersonen verschillende amoureuze verhoudingen. Het verloop van de gebeurtenissen wordt meesterlijk gestuurd door Bergman, die de psychologie van de diverse personages accentueert door het gebruik van objecten als parasols en sluiers. De elegante vormgeving, de spitse dialogen en Bergmans rake psychologische inzicht in liefdesvalkuilen, maken dit een uitschieter in het komediegenre. Onder al het vertoon van oppervlakkige elegantie en humor schuilt echter de innerlijke leegte en zelfzuchtigheid van de naar liefde en seks hunkerende personages. De luchtige film neemt in Bergmans overwegend ernstige oeuvre een uitzonderingspositie in en was meteen een groot succes. In 1973 werd het verhaal bewerkt tot de Broadway-musical Smiles en in 1982 baseerde Woody Allen zijn A Midsummer Night's Sex Comedy op Bergmans origineel.

Gycklarnas afton

1954 | Drama, Experimenteel

Zweden 1954. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Ȧke Grönberg, Harriet Andersson, Hasse Ekman, Anders Ek en Gudrun Brost.

Een bejaarde circusdirecteur heeft een verhouding met een jonge koorddanseres. Tijdens het optreden in zijn oude woonplaats probeert hij vergeefs de relatie met zijn gezin te herstellen, terwijl de vriendin hem bedriegt met een ijdele toneelspeler die hem 's avonds in de piste beledigt. Na een mislukte zelfmoordpoging doodt hij de beer en vertrekt met het circus en met de door de acteur vernederde vriendin. Een opmerkelijk geacteerde en gefotografeerde Bergman-film met een zeker optimisme over de mens die het ondanks al zijn tekortkomingen met de medemens moet zien te stellen maar de film mist de metafysische pretenties die het latere werk van Bergman uit de jaren 1950-1960 zo loodzwaar maken. Ook bekend als THE NAKED NIGHT en SAWDUST AND TINSEL.

Sommaren med Monika

1953 | Drama, Erotiek, Experimenteel, Romantiek

Zweden 1953. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Harriet Andersson, Lars Ekborg, John Harryson, Georg Skarstedt en Åke Fridell.

Een jonge arbeider en een verkoopster ontsnappen aan hun werk tijdens een zomer in de vrije natuur. Weer in Stockholm blijkt Monika zwanger en moet de jongen werk zoeken om het gezin te onderhouden. Het huwelijk loopt stuk op de alledaagse sleur en de vader zal het dochtertje alleen moeten opvoeden. Deze niet door Bergman zelf geschreven film over zinnelijke liefde die geen stand houdt, doet hem weer kennen als opmerkelijk spelregisseur, vooral in de overtuigende rol van Andersson. Scenario van regisseur Bergman en Per Anders Fogelström. Camerawerk van Gunnar Fischer.

Fröken Julie

1951 | Romantiek, Drama, Historische film

Zweden 1951. Romantiek van Alf Sjöberg. Met o.a. Anita Björk, Ulf Palme, Märta Dorff, Anders Henrikson en Lissi Alandh.

Julie (Bj[KA3]ork), de zich vervelende dochter van graaf Carl (Henrikson) mengt zich tijdens het midzomernachtsfeest tussen de feestgangers en daagt Jean (Palme) de ijdele knecht van haar vader uit die eerst protesteert over het klasseverschil, maar toch de nacht met haar doorbrengt. Bij thuiskomst van graaf Carl pleegt ze uit schaamte zelfmoord. Bijna voorbeeldige filmbewerking van August Strindberg's beroemde, maar moeilijk speelbare drama. Sjöberg weet toneelstuk met slechts drie personages en maar één decor uit te bouwen tot een film zonder aan dramatische spanning te verliezen. Hoewel de flashbacks wat de inhoud betreft weinig aan de oorspronkelijke dialogen toevoegen, zijn ze verrassend en vloeiend in in het verloop van de film opgenomen. Björk is in alle uitersten van haar rol zeer overtuigend. Bekroond met de Grote Prijs op het festival van Cannes. Het scenario is van regisseur Sjöberg. Het camerawerk is van Göran Strindberg. Mono.

Tvȧ trappor över gȧrden

1949 | Misdaad, Drama

Zweden 1949. Misdaad van Gösta Werner. Met o.a. Gertrud Fridh, Bengt Eklund, Lars Ekborg, Åke Fridell en Stig Järrel.

Een criminele jongere ontsnapt uit een opvoedingsgesticht en pleegt per ongeluk een moord. Terwijl zijn vriendin geld voor zijn vlucht naar het buitenland bij elkaar probeert te krijgen, komt de politie steeds dichter op zijn hielen. Bij aankomst van het meisje bij zijn schuilplaats verwart hij haar met de politie en pleegd zelfmoord. De Zweedse zwartgalligheid maakt dit sociale drama er niet overtuigender op, ondanks een scherpe aanval op hypocrisie bij een dominee en enige heilsoldaten.

Bara en mor

1949 | Drama

Zweden 1949. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Eva Dahlbeck, Ragnar Falck, Ulf Palme, Hugo Björne en Åke Fridell.

Jonge vrouw maakt deel uit van groep arme rondtrekkende seizoenarbeiders en wordt om haar levenslust door verloofde verlaten. Uit reactie trouwt ze met een boer en krijgt een hele reeks kinderen, voor wier onderhoud zij moet gaan werken omdat echtgenoot het steeds meer laat afweten. Uitputting wordt haar tenslotte fataal. Film van veteraan werd later door jonge generatie opnieuw gewaardeerd ten opzichte van werk van Ingmar Bergman, omdat hij zich met maatschappelijke realiteit bezighoudt in plaats van abstracte, morele of bovenzinnelijke problemen.

Främmande hamn

1948 | Drama

Zweden 1948. Drama van Hampe Faustman. Met o.a. Adolf Jahr, Georg Fant, Åke Fridell, Illona Wieselmann en Stig Järrel.

Met ontslag bedreigd wordt een kapitein van een Zweedse vrachtboot in 1938 gedwongen om vanuit Danzig wapens te smokkelen naar Sevilla voor het leger van Franco. Vóór de afvaart komt de bemanning hier achter en begint te muiten. De kapitein probeert hen te vervangen, maar geeft uiteindelijk toe aan zijn geweten, laadt de vracht uit en vertrekt met steenkool naar Stockholm. Deze bekwame, maar conventionele toneelverfilming boeit door de reconstructie van een chaotisch stuk geschiedenis, waarbinnen het toenemend antisemitisme een belangrijke bijrol speelt, met alle morele dilemma's vandien.

A Ship Bound for India

1947 | Drama, Experimenteel

Zweden 1947. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Birger Malmsten, Holger Löwenadler, Gertrud Fridh, Anna Lindahl en Lasse Krantz.

De gebochelde zoon van een scheepskapitein wordt door de vader van zijn geliefde geminacht en na rivaliteit om de liefde van het meisje zelfs naar het leven gestaan. Na een zelfmoordpoging wordt hij bevrijd van zijn minderwaardigheidscomplex en vindt hereniging plaats met het meisje. Een melodramatische Bergman-film die boeit door de tekening van het claustrofobische bestaan aan boord enerzijds en die van het provinciaal revuetheater (waar het meisje vandaan komt) anderzijds. Een groteske rol van Löwenadler als de vader die opschept over zijn avonturen en verre reizen en door toenemende blindheid wegvlucht in fantasievaarten.