Tomoyo Oshima: montage.
Er zijn 3 films gevonden.

Gohatto

1999 | Drama, Avonturenfilm, Historische film

Japan​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Nagisa Ôshima. Met o.a. Takeshi Kitano, Ryuhei Matsuda, Shinji Takeda, Tadanobu Asano en Shûji Yamaguchi.

Nieuweling Sozaburo Kano (Matsuda) zorgt voor problemen binnen een samoerai militie, een elite-politiegroep in de negentiende eeuw, als hij met zijn mooie gezicht menig mannenhart op hol laat slaan. De leiders (oa Kitano) besluiten dat Kano daarom op bezoek moet bij een geisha. Filmmaker Ôshima doorbreekt een taboe (Gohatto) met deze film door homoseksualiteit in beeld te brengen bij de krijgshaftige samoerai. Een groot pluspunt van de film zijn de prachtige beelden. Gohatto is de laatste film van Ôshima, die regelmatig met zijn films prijzen won op festivals (oa beste regisseur, filmfestival Cannes).

Maboroshi no hikari

1995 | Drama, Mysterie

Japan 1995. Drama van Hirokazu Kore-eda. Met o.a. Tadanobu Asano, Takashi Naitô, Makiko Esumi, Midori Kiuchi en Akira Emoto.

Yumiko (Esumi) is gelukkig getrouwd met Ikuo (Asano). Ze hebben een baby en zijn de dertig gepasseerd. De kijker weet dat Yumiko’s geweten bezwaard is: als kind lette ze niet op haar hoogbejaarde grootmoeder, die verdween en nooit meer teruggezien werd. Op een dag krijgt ze bezoek van de politie die haar vertelt dat Ikuo overreden is door een trein toen hij op de spoorrails liep. Dit indrukwekkend debuut van Kore-eda (Nobody Knows, Shoplifters) is duidelijk beïnvloed door meesters als Michelangelo Antonioni en Theo Angelopoulos. Het camerawerk van Masa Nakabori is oogverblindend. Bekroond op het filmfestival van Vancouver met de regieprijs.

Merry Christmas Mr. Lawrence

1983 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Japan​/​​Nieuw-Zeeland 1983. Oorlogsfilm van Nagisa Ôshima. Met o.a. Takeshi Kitano, Ryuichi Sakamoto, Jack Thompson, Johnny Okura en Tom Conti.

De eerste Engelstalige film van de Japanse New Wave meester Ôshima (Taboo) is indrukwekkend, maar geen massabehager. De regisseur onderzoekt de verschillen en discriminatie tussen mensen, een vertrouwd onderwerp voor hem, op zeer emotioneel-psychologische wijze en dat komt soms hard aan. Conti speelt de kolonel Lawrence uit de titel, die gevangene is in een Japans kamp tijdens WO II. Door zijn ogen zien wij de 'relatie' die hij onderhoudt met zijn brute bewaker sergeant Hara (schitterend gespeeld door de latere filmauteur Takeshi Kitano). En we zien de nog vreemdere omgang tussen kampbaas Yonoi en de rebellerende gevangene Celliers, beide rollen opmerkelijk genoeg vertolkt door popsterren, Sakamoto en Bowie. Deze laatste betoont zich (na onder meer The Man Who Fell to Earth) andermaal een getalenteerd acteur.