Ian Roberts (1952): cast en scenario.
Er zijn 21 films gevonden.

Drillbit Taylor

2008 | Komedie

Verenigde Staten 2008. Komedie van Steven Brill. Met o.a. Owen Wilson, Nate Hartley, Troy Gentile, Ian Roberts en Casey Boersma.

Drie aardige, maar impopulaire jongens worden vreselijk gepest op hun middelbare school. Een van hen komt op het lumineuze idee om een bodyguard in te huren. Ze hebben niet veel geld, de enige die ze zich kunnen veroorloven is Drillbit Taylor (Wilson). Aan stoer klinkende filosofieën heeft hij in elk geval geen gebrek. Hij belooft ze te leren om voor zichzelf op te komen. Dat Seth Rogen (Superbad, Knocked Up) meeschreef aan het scenario zorgde helaas niet voor een leuke film. Flauw en ongeïnspireerd.

Coup!

2006 |

Verenigd Koninkrijk 2006. Met o.a. Robert Bathurst, Ian Roberts en Jared Harris.

Drie aardige, maar impopulaire jongens worden vreselijk gepest op hun middelbare school. Een van hen komt op het lumineuze idee om een bodyguard in te huren. Ze hebben niet veel geld, de enige die ze zich kunnen veroorloven is Drillbit Taylor (Wilson). Aan stoer klinkende filosofieën heeft hij in elk geval geen gebrek. Hij belooft ze te leren om voor zichzelf op te komen. Dat Seth Rogen (Superbad, Knocked Up) meeschreef aan het scenario zorgde helaas niet voor een leuke film. Flauw en ongeïnspireerd.

Red Dust

2004 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Zuid-Afrika 2004. Drama van Tom Hooper. Met o.a. Hilary Swank, Chiwetel Ejiofor, Jamie Bartlett, Ian Roberts en Marius Weyers.

Dirk Hendricks (Bartlett), een voormalig politieagent die onder het apartheidsregime gevangenen mishandelde, moet voor de Waarheidscommissie verschijnen. Alex Mpondo (Ejiofor), een van zijn voormalige slachtoffers, probeert te voorkomen dat de agent amnestie krijgt en wordt daarin bijgestaan door advocate Sarah Barcant (Swank). De Zuid-Afrikaanse geschiedenis van na de Apartheid laat zich moeilijk in een hapklare dramatische vorm gieten. Red Dust, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Slovo, is een dappere onderneming: de film vertelt een complex verhaal zonder te simplificeren, met uitstekend spel van de acteurs, die knap laten zien dat een gespleten land gespleten karakters creëert.

King Solomon's Mines

2004 | Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Avonturenfilm van Steve Boyum. Met o.a. Patrick Swayze, Alison Doody, Roy Marsden, Hakeem Kae-Kazim en Ian Roberts.

In deze lekker ouderwetse avonturenfilm speelt Patrick Swayze avonturier Allan 'Great White Hunter' Quatermain. Met behulp van een geheime kaart helpt hij in Afrika een vrouw te zoeken naar haar ontvoerde vader én naar de mythische schatten van Koning Solomon. Een wrede inheemse stam met een intrigerende medicijnvrouw, en een groepje Russen dat de kaart in handen wil krijgen, maken het de kloeke held moeilijk. Echt spannend wordt deze televisiefilm overigens niet, maar de locatieopnamen van Zuid-Afrika zijn mooi. Naar het boek van H. Rider Haggard.

Promised Land

2002 | Drama

Zuid-Afrika 2002. Drama van Jason Xenopoulos. Met o.a. Nick Boraine, Lida Botha, Daniel Browde, Tobie Cronje en Dan Robertse.

'Expressionistisch,' noemt de Zuid-Afrikaanse regisseur Jason Xenopoulos de stijl van zijn losse verfilming van de roman 'Na die geliefde land' van Karel Schoeman. Oftewel, flinke wolkenpartijen hangen dreigend boven het landschap waar een in Engeland opgegroeide jurist na jaren terugkeert. Bij pech wordt hij gastvrij ontvangen door een Afrikaner familie, die al gauw een grimmiger kant laat zien. Stilistisch zwaar op de hand, maar ook een aardig kijkje op hedendaags post-Apartheid Zuid-Afrika. Xenopolous' debuutfilm, gedraaid op High-Definition, werd onder meer bekroond met de prijs voor het beste scenario op het festival van Tokio.

Malunde

2001 | Drama

Duitsland​/​​Zuid-Afrika 2001. Drama van Stefanie Sycholt. Met o.a. Ian Roberts, Kagiso Mtetwa, Musa Kaiser, Wilmien Rossouw en Grethe Fox.

Na de val van het apartheidsregime in Zuid-Afrika proberen twee mensen te overleven: Wonderboy, een gewiekste twaalfjarige jongen, en Kobus, ex-soldaat uit het leger van de apartheidsregering. Wonderboy probeert te overleven in een gewelddadig klimaat van drugs en geweld. Kobus kan zijn heldhaftige verleden maar niet afsluiten en lijdt onder het syndroom van oorlogsveteranen. Door toeval stuiten beide tegenovergestelde karakters op elkaar en zijn ze op elkaar aangewezen

Bring It On

2000 | Komedie

Verenigde Staten 2000. Komedie van Peyton Reed. Met o.a. Kirsten Dunst, Eliza Dushku, Jesse Bradford, Gabrielle Union en Clare Kramer.

De vreugde van Torrance Shipman (Dunst) als ze wordt uitverkoren als de nieuwe leidster van het cheerleadersteam is van korte duur als ze erachter komt dat de afgelopen vijf kampioenschappen zijn gewonnen door vals spel. Haar voorgangster stal de choreografieën van een ander team uit een arme zwarte wijk. Torrance wil het deze keer met eigen pasjes opnemen tegen de getalenteerde tegenstanders. Aardige tienerfilm blijft de moeite waard door het frisse spel van Dunst en haar sidekick Missy (Dushku). De voorspelbaarheid van het script is overkomelijk en de cheerleaders dansen en springen de kluiten uit het gras.

Tarzan and the Lost City

1998 | Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Australië 1998. Avonturenfilm van Carl Schenkel. Met o.a. Casper Van Dien, Jane March, Steven Waddington, Winston Ntshona en Rapulana Seiphemo.

Filmacteur Casper Van Dien mocht dankzij zijn bombastische optreden in Paul Verhoevens ruimtespektakel Starship Troopers zonder auditie komen opdraven als nobele held Tarzan, het geesteskind van schrijver Edgar Rice Burroughs (1875-1950). Gekleed in een nonchalant gescheurde broek, gekapt als een Italiaanse jaren 80 glitterpopzanger en gespierd als een racepaard gaat Van Dien de strijd aan met gewetenloze grafrovers, geflankeerd door Jane (March), allerlei groot wild en de onvermijdelijke stakkers in apenpakken. Tussen de oogharen door benadert Van Dien af en toe de intensiteit van Viggo Mortensen maar een authentieke held wordt hij nooit. Geschoten op locatie in Zuid-Afrika.

Sweepers

1998 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Thriller van Keoni Waxman. Met o.a. Dolph Lundgren, Bruce Payne, Claire Stansfield, Ian Roberts en Fats Bookholane.

Christian leidt een team dat landmijnen opruimt. Wanneer nabij het huis van een Amerikaanse senator een A-6 landmijn wordt gevonden, gaat bomexpert Michelle samen met Christian undercover naar Angola om uit zoeken wie erachter de aanslag zit.

Etterfølgeren

1998 | Drama

Noorwegen 1998. Drama van Tor M. Tørnstad. Met o.a. Terje Strømdahl, Elisabeth Sand, João Mansa, Ian Roberts en Isabel Jorge.

Christian leidt een team dat landmijnen opruimt. Wanneer nabij het huis van een Amerikaanse senator een A-6 landmijn wordt gevonden, gaat bomexpert Michelle samen met Christian undercover naar Angola om uit zoeken wie erachter de aanslag zit.

Mandela and de Klerk

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Sidney Poitier, Michael Caine, Tina Lifford, Gerry Maritz en Ian Roberts.

Voor televisie gemaakt drama volgt Nelson Mandela die na 27 jaar gevangenschap met verbijsterende waardigheid - en een cruciale samenwerking met de laatste Apartheidspresident, F.W. de Klerk - het verscheurde Zuid-Afrika trachtte te helen. Zo complex als de werkelijkheid is de film uiteraard niet, maar het gebruikte documentairemateriaal van de gewelddadigheden tijdens het Apartheidsregime zorgt voor realisme en Poitier en Caine in de titelrollen zijn uitstekend. Caine zet De Klerk neer als een zelfverklaarde realist. 'U kunt van me denken wat u wilt, Meneer Mandela, maar ik houd net zoveel van dit land als u.' (RdL/VPRO Gids)

Inside

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Eric Stoltz, Nigel Hawthorne, Ian Roberts, Ross Prelier en Janine Eser.

Mary Strydom, een idealistische professor aan de universiteit. Hij komt uit een prominent 'wit' Zuid-Afrikaans nest. Hij wordt beschuldigd van samenzwering tegen de regering nadat hij een concert van Amnesty International in Zimbabwe heeft bijgewoond en belandt in de cel. Kolonel Kruger van de geheime politie moet ervoor zorgen dat Strydom bekent. Na martelingen en een valse getuigenverklaring, verliest Strydom zijn strijdlust om te overleven. Tien jaar later, nadat de macht in Zuid-Afrika is overgedragen aan de zwarte meerderheid, komt er een nieuw onderzoek. Dit keer wordt kolonel Kruger ondervraagd door een zwarte advocaat. Kan in het nieuwe Zuid-Afrika de schuld van Kruger bewezen worden? Zal er gerechtigheid geschieden? (IdH/VPRO Gids)

Cyborg Cop III

1996 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1996. Sciencefiction van Yossi Wein. Met o.a. Jenny McShane, Frank Zagarino, Michael Brunner, Bryan Genesse en Ian Roberts.

Een geschifte wetenschapper kidnapt studenten en verandert ze door middel van een chip in gewetenloze cyborgs. Als een televisiejournaliste van dichtbij meemaakt wat voor ellende de cyborgs kunnen aanrichten, slaat ze op de vlucht met een essentieel onderdeel van de computer van Phelps. Zonder dit onderdeel zullen de cyborgs na 28 uur nutteloos zijn. Samen met twee agenten probeert ze de wereld te behoeden voor een ramp.

In A Time Of Violence

1993 | Drama

Namibië​/​​Zuid-Afrika​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Finland​/​​Duitsland​/​​Nederland 1993. Drama van Brian Tilley. Met o.a. Visu Kunene, Grace Mahlaba, Ramalao Mahkene, Jerry Mofokeng en Connie Chiume.

De jonge Kunene moet vluchten uit Soweto, waar hij getuige was van een slachtpartij door Inkatha-strijders. Hij is echter herkend, en het huis van zijn ouders wordt platgebrand. Zijn vriendin Mahlaba sluit zich aan bij het ANC. Ondanks alle voorzorgen wordt Kunene toch ontvoerd, door Inkatha-leider Mofokeng en de corrupte blanke politieman Roberts. De strijd tegen Apartheid en de onderlinge strijd tussen de diverse stammen wordt ditmaal volledig bekeken vanuit het standpunt van de zwarten. Het is de eerste in Zuid-Afrika zelf - zij het met financiële steun van verschillende andere landen, w.o. Nederland -gedraaide film die de blanke minderheidsregering aanklaagde. Er wordt een eerlijk, gewelddadig en pakkend beeld geschetst van de strijd die leidde tot de vrijlating van Nelson Mandela en de eerste democratische verkiezingen, in 1994. Tilley schreef het goed gedocumenteerde, op verschillende waar gebeurde feiten gebaseerde scenario samen met Mokonenyana Molete en Oliver Schmitz, en Dewald Aukema zette het om in beelden. Oorspronkelijk uitgezonden in drie delen.

Daisy

1993 | Drama

Zuid-Afrika 1993. Drama van Annie Basson. Met o.a. Susan Coetzer, Graham Armitage, Charlotte Butler, Dean Fourie en Graham Hopkins.

In het Zuid-Afrika van de jaren 1930 staat Daisy de Melker (Coetzer) terecht voor drie moorden: haar eerste twee echtgenoten en de zoon uit haar eerste huwelijk. Juist voordat hij het vonnis velt doorloopt Rechter Greenberg (Armitage) het leven van de verdachte, zodat de aanwezigen het juiste verloop van de hele zaak zullen begrijpen. Het begint in Kaapstad in 1901. Amper vijftien weet Daisy iedereen toch reeds naar haar pijpen te laten dansen. Na haar studies huwt ze met haar jeugdvriend Alfred Cowle (Keogh). Kort nadat ze van hem een zoon kreeg sterft deze onder mysterieuze omstandigheden. Dan treedt ze in het huwelijk met Robert Sprout (Smerczak), die bezwijkt aan een vreemde ziekte. Het portret van een koele, berekende vrouw die ervan overtuigd is dat haar alles is toegelaten. Haar onderkoelde reactie op de ziekte en dood van haar twee mannen is haast huiveringwekkend. Coetzer is schitterend in de uitbeelding van haar personage over een tijdspanne van meer dan twintig jaar. Het scenario van George Goldsmith is gebaseerd op een waar gebeurde zaak die destijds voor heel wat herrie zorgde in Zuid-Afrika. Spijtig dat hij er zo lang over deed om het te vertellen. De helft ingekort zou de film veel aan kracht inwinnen. Fotografie van Arthur West. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

Celle qui n'existait plus

1993 | Romantiek, Drama

Portugal​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 1993. Romantiek van Pierre Lary. Met o.a. Didier Bourdon, Valeria Cavali, Thuli Mtshali, Ian Roberts en Dumisani Dlamini.

Bourdon en Cavalli zoeken in Parijs een appartement om samen te gaan wonen. Een telefoontje uit Zuid-Afrika dwarsboomt echter hun plannen. Toen Bourdon in Johannesburg woonde, was hij verliefd op een jonge ontwerpster Mtshali, een Zulu. Ze wilden trouwen en naar Parijs verhuizen toen het meisje spoorloos verdween. Een jaar duikt ze dus weer op, maar ze herinnert zich niets meer van vroeger en verstaat uitsluitend nog Zulu. Intrigerend mysterie dat ons een blik gunt achter de politieke façade in Zuid-Afrika, waar de onderlinge twisten tussen de stammen meer slachtoffers maken dan de strijd tegen de apartheid. Het scenario van Lary, Christian Chaise en Pierre Paquet zit nogal conventioneel in elkaar, maar de sfeer is beklemmend, mede dankzij de etnische liederen van Dumisani Ngubeni. Knappe locatiefotografie van Bernard Noisette en Janil Maartens.

The Power of One

1992 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Australië​/​​Verenigde Staten 1992. Drama van John G. Avildsen. Met o.a. Stephen Dorff, Armin Mueller-Stahl, John Gielgud, Morgan Freeman en Fay Masterson.

Een soms indringend verslag over hoe mensen apartheid ervaren. De zachte, serieuze PK (Dorff) groeit op in Zuid Afrika. We volgen hem van zijn zevende (1936) tot zijn achttiende (1948). Hij wordt op school door Afrikaanders gepest om zijn Engelse afkomst, leert boksen van de gedetineerde Zulu Geel Piet (weer een prachtige rol van Freeman) en ontmoet door die sport eerst de dochter van een rechtse politicus, dan de zwarte vrijheidsstrijder Gideon met wie hij vriendschap sluit. Na een actie van de Zuid Afrikaanse politie in een zwart township kiest hij definitief voor de onderdrukte mensen met een donkere huidskleur. Veel goeie bedoelingen, al doet de film soms wat jongensboekachtig aan. Naar een semi-biografische roman van de in Zuid Afrika geboren Bryce Courtenay.

A Private Life

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Francis Gerard. Met o.a. Bill Flynn, Jana Cilliers, Embeth Davidtz, Lance Maron en Justin John.

Zuid-Afrika, Kaapstad, 1950: een vrouw (Cilliers) die voor een blanke zou kunnen doorgaan kan door de apartheid toch niet met haar geliefde (Flynn) trouwen; het paar lapt de wet echter aan hun laars om hun drie kinderen op te kunnen voeden. Dit op een ware gebeurtenis gebaseerde en soms wel wat tragische verhaal wordt met de nodige gevoeligheid in beeld gebracht. Het scenario is van Andrew Davis. Cilliers kreeg voor haar rol de South Africa Film Award.

The Night Train to Kathmandu

1988 | Avonturenfilm, Familiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1988. Avonturenfilm van Robert Wiemer. Met o.a. Pernell Roberts, Eddie Castrodad, Kavi Raz, Tim Eyster en Robert Stoeckle.

Fantasieloos familie-avontuur dat doet denken aan een mengeling van BRIGADOON en LOST HORIZON. In dit afgezaagde verhaal komen tieners uit twee verschillende culturen in conflict met een norse archeoloog die research doet in de Himalaya. Gemaakt voor de kabel.

Jane and the Lost City

1987 | Avonturenfilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Avonturenfilm van Terry Marcel. Met o.a. Kirsten Hughes, Sam Jones, Maud Adams, Robin Bailey en Graham Stark.

Een geslaagde filmversie van Jane, de populaire Britse krantenstrip. De vaak ongeklede heldin en haar vrienden zijn met nazi-agenten verwikkeld in een race naar een fortuin aan diamanten in Afrika. De film roept een sfeer op van ouderwetse jungle-avonturen - heel leuk, als je ervoor in de stemming bent. Jane werd in 1949 al gedramatiseerd in de Britse produktie THE ADVENTURES OF JANE.

The Territory

1977 | Thriller, Avonturenfilm

Zuid-Afrika 1977. Thriller van Edgar Bold. Met o.a. Gordon Mullholland en Ian Roberts.

Een verwarde parabel over een kluizenaar, die teruggetrokken leeft in de woestijn. Op een dag krijgt hij het gezelschap van een geoloog en tussen beide mannen groeit vriendschap. Als een tekort aan drinkwater ontstaat, slaat de vriendschap om in bittere vijandschap, die beiden fataal zal worden. Het scenario van Luanshya Greer zit vol symboliek, maar ze slaagt er niet in om de haat tussen beide mannen voelbaar te maken en de stille aanwezigheid van een eenzame inboorling (de uiteindelijke overwinnaar), maakt alles er niet begrijpelijker op. James Robb filmde knappe beelden van de ruige natuur en John Weddlepohl componeerde ethnische muziek bij deze beelden, maar dit alles zou beter geweest zijn voor een documentaire.