Louis Sapin (1921-2001): regie, scenario en schrijver.
Er zijn 3 films gevonden.

Le poulain

2018 |

Frankrijk 2018. Louis Sapin. Met o.a. Alexandra Lamy, Finnegan Oldfield, Valérie Karsenti en Gilles Cohen.

Franse politiek met valse streken boven en onder de gordel. Schalkse veertiger Alexandra Lamy speelt dito communicatiefiguur Agnès Karadzic, met twintiger Finnegan Oldfield als le poulain (het veulen) uit de titel. Een jongeman zo groen als gras, maar al snel bezoedeld door het politieke steekspel van de Franse presidentsverkiezingen. Een olijke eerste speelfilm van striptekenaar Mathieu Sapin, de geestesvader van stripheld Supermurgeman. Ook een personage dat begon als niks, maar uiteindelijk zegeviert dankzij superkrachten. Dodelijk braaksel, in het geval van Supermurgeman. Giftige retoriek in het geval van Le poulain. Listige komedie.

Faites sauter la banque

1964 | Komedie

Frankrijk 1964. Komedie van Jean Girault. Met o.a. Louis de Funès, Yvonne Clech, Jean-Pierre Marielle, Anne Doat en Jean Valmont.

Een wapenhandelaar merkt tot zijn ontsteltenis dat de bank al zijn geld heeft verkwanseld en hij ontwerpt plannen om door een overval zijn geld terug te krijgen. Maar aangezien dit een Louis-de-Funès-komedie is, wordt het een enorme puinhoop. Deze alleraardigste klucht drijft volledig op wat hij in huis heeft, vooral sublieme woede. Een lawine van grappen en grollen in een luchtige, vrolijke, pretentieloze film.

La fièvre monte à El Pao

1959 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Mexico 1959. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Gérard Philipe, María Félix, Jean Servais, Domingo Soler en Raúl Dantés.

In het fictieve Midden-Amerikaanse El Pao - symboolmodel voor bestaande dictaturen - zuchten op een eiland politieke gevangenen onder dwangarbeid. Dan wordt de gouverneur van het regime vermoord. Wanneer zijn humanistische secretaris Vázquez (nobele vent Philipe) de pre-revolutionaire boel waarneemt, komt zijn maîtresse Inès (de warmbloedige Félix) tussen hem en de van hogerhand gezonden ordehandhaver Gual (Servais) te staan. Expliciet linkse, politieke film van Buñuel, naar roman van Henry Castillou, heeft ondanks de formulevorm zijn momenten en vooral: sfeer.