Ernst Busch: cast.
Er zijn 8 films gevonden.

Mutter Courage und ihre Kinder

1960 | Drama

Oost Duitsland 1960. Drama van Peter Palitzsch en Manfred Wekwerth. Met o.a. Helene Weigel, Angelika Hurwitz, Heinz Schubert, Ekkehard Schall en Willi Schwabe.

De verfilming van een klassieke theateropvoering van Brechts toneelstuk over de marketentster die liever geen vrede wil omdat zij dan haar nering moet opgeven, maar door de oorlog raakt zij wel haar kinderen kwijt. Een van de beste Brecht-verfilmingen.

Fünf Patronenhülsen

1960 | Drama, Oorlogsfilm

Oost Duitsland 1960. Drama van Frank Beyer. Met o.a. Erwin Geschonneck, Ulrich Thein, Ernst Georg Schwill, Günter Naumann en Ernst Busch.

Patrouille soldaten krijgt in de Spaanse burgeroorlog vijf patroonhulzen waarin een stukje van de weg zit naar de eigen linies. Op één uitzondering na bereikt de patrouille het doel. Spannende, politiek geladen film.

Kuhle Wampe

1932 | Drama

Duitsland 1932. Drama van Slatan Dudow en Slatan Dudov. Met o.a. Ernst Busch, Hertha Thiele, Adolf Fischer, Martha Wolter en Lili Schönborn.

Een jongeman die de hele dag tevergeefs werk zocht, springt 's avonds uit het raam en een buurvrouw zegt: Weer een werkloze minder. Het is crisistijd en regisseur Dudow wilde een ándere film maken dan het Hollywood- en UFA-escapisme, hetgeen wonderwel lukte. 'Kuhle Wampe' is een camping aan de rand van Berlijn, nu bevolkt door arbeidersgezinnen die de huur niet konden betalen. Ernst Busch en Helene Weigel zingen Brecht/Fisler-liedjes: 'Solidaritätslied' en 'Frühjahr'. Een wonder dat Dudow voor zo weinig geld zo'n indrukwekkende film kon maken met een sterke rol van Thiele. Na problemen met de censuur verboden de nazi's de film voorgoed.

Niemandsland

1931 | Musical

Duitsland 1931. Musical van Victor Trivas. Met o.a. Ernst Busch, Renée Stibrawa, Elisabeth Lennartz, Wladimir Sokoloff en Rose Mai.

Een pacifistische roep om vrede, in de vorm van een aanstekelijke revue met fraaie geografisch-chronologische montages over soldaten van vijf nationaliteiten die in het niemandsland tussen de twee fronten van WO I een vredige utopie opbouwen, die al gauw door artillerie van beide zijden wordt bestookt. Een bijzonder interessante, stilistische film, waarvan alle kopieën door de Nazi's zijn vernietigd. Trivas ging naar Amerika, waar hij onder meer het verhaal voor Orson Welles' THE STRANGER schreef.

Kameradschaft

1931 | Drama

Duitsland 1931. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Fritz Kampers, Ernst Busch, Alexander Granach, Elisabeth Wendt en Andrée Ducret.

In de Duits-Franse mijnstreek weigert een Frans meisje te dansen met een Duitse mijnwerker, wat vlak na WO I een kwade stemming kweekt. Na een explosie in de Franse mijn helpen Duitse kompels met de redding. Sociaal-idealisme zou je deze roerende Pabst-film kunnen noemen die erg documentair aandoet. Het Duitse publiek was niet van broederschap gediend en liet de film, die op historische feiten berust, links liggen. Scenario van L. Vajda, K. Otten en P.M. Lampel. Camerawerk van Fritz Arno-Wagner.

Gassenhauer

1931 | Drama

Duitsland 1931. Drama van Lupu Pick. Met o.a. Ina Albrecht, Ernst Busch, Hans Deppe, Wolfgang Staudte en Margarete Schön.

Vijf werkloze muzikanten lopen stad en land af om al zingend en spelend toch nog wat te verdienen. Lupu Picks eerste geluidsfilm werd een zonnig en sprankelend geval. Helaas stierf de beroemde regisseur kort hierna. De film was Wolfgang Staudte's eerste optreden als filmacteur.

Die Koffer des Herrn O.F.

1931 | Historische film, Musical

Duitsland 1931. Historische film van Alexis Granowski. Met o.a. Alfred Abel, Peter Lorre, Harald Paulsen, Ernst Busch en Hedy Kiesler.

Een alleraardigste komedie in een verrassend filmische revuevorm over het slaperige stadje Oostende dat wakker geschud wordt als er dertien koffers arriveren van iemand die 6 kamers bestelt in een hotel dat er maar vijf heeft. De geheimzinnige O.F. komt nimmer opdagen, maar Oostende is intussen een grote badplaats. Goebbels liet later alle liedjes van Ernst Busch en de leukste grappen eruit snijden.

Die Dreigroschenoper

1931 | Musical, Muziek

Duitsland 1931. Musical van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Rudolf Forster, Carola Neher, Fritz Rasp, Reinhold Schünzel en Valeska Gert.

Dikke boeken vol mythes over de productie (Bertolt Brecht, die het toneelstuk schreef en de film gerechtelijk wilde tegenhouden omdat hij niet genoeg inspraak had gehad; een regisseur die tijdens de productie met de handen in 't haar zat omdat de inspraakgerechtigde auteur op dat moment aan de Rivièra verkeerde, etc.) wissen niet uit dat dit een unieke Pabst-film geworden is, die nog steeds grote indruk maakt, vooral door de muziek en de zang van Ernst Busch, Lotte Lenya, Neher en Foster als Mackie Messer, de 'Koning van Soho'. Liedjes als 'Kanonensong' en 'Seeräuber Jenny' werden onsterfelijk. Naar John Gay's toneelstuk The Beggar's Opera.