Eoin Chaney: cast.
Er zijn 2 films gevonden.

The Butcher Boy

1997 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Komedie van Neil Jordan. Met o.a. Stephen Rea, Fiona Shaw, Andrew Fullerton, Eamonn Owens en Sinead O'Connor.

Francie lijkt zo'n fijn menneke, met z'n sproetjes, rode haar en uitgelaten gezichtsuitdrukking. Maar zijn dagdromen, opgewekt door tv, stripboeken en een levendige fantasie, worden krankzinnige nachtmerries. Francie's vader is alcoholist, moeder is depressief, en als zijn beste vriendje hem verlaat en ma sterft, ziet Francie het 'worst case scenario' van ieder kind uitkomen. Zijn gruwelijke acties, in 't verhaal neergezet als een logisch gevolg, betekenen eveneens de nachtmerrie van volwassenen, kijkers incluis. Dromen, nachtmerries of werkelijkheid, cameraman Adrian Biddle (Thelma & Louise) maakt er haast verleidelijke beelden van. Zijn werk werd tot het beste van Europa benoemd. Het is een bekende truc: laat 'evil' er mooi uitzien en maak er zo de kijkers deelgenoot van, zodat ze zich vragen gaan stellen over zichzelf en de maatschappij. Het lukt auteur-scriptschrijver Patrick McCabe en regisseur Jordan, die de Zilveren Beer van Berlijn won, slechts deels. Misschien is The butcher boy iets te absurdistisch. Onder de acteurs valt vooral de debuterende Owens op, die Francie met ongewoon veel vertrouwen laat rondwaren. En niet te vergeten zangeres Sinead O'Connor, die voor Francie - in een voor haar geknipte rol - de Heilige Maagd Maria vertolkt.

Oliver Twist

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Tony Bill. Met o.a. Richard Dreyfuss, Elijah Wood, Alex Trench, David O'Hara en Antoine Byrne.

Uitbundige tv-film gebaseerd op het klassieke verhaal van Dickens met Trench als de aaibare titelheld. In de straten van Londen belandt het onschuldige weesje in handen van de boosaardige Fagin (Dreyfuss) die een groep zakkenrollertjes bestiert. Bill schetst een indrukwekkend beeld van de straatkinderen en de onmacht van de Engelse maatschappij anno 1837 om iets te doen aan de armoede en het geweld. Hij heeft er wel zeker een half uur te lang voor nodig en uiteindelijk voegt de film, behalve productiekwaliteit, niets toe aan de prachtige versies uit 1922, 1948 en 1982 en het veelvoud aan mindere verfilmingen. (VM/VPRO Gids)