Vangelis: muziek.
Er zijn 14 films gevonden.

Alexander

2004 | Biografie, Drama, Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Biografie van Oliver Stone. Met o.a. Colin Farrell, Anthony Hopkins, Angelina Jolie, Val Kilmer en Christopher Plummer.

Wanneer Alexander de Grote (Farrell) zijn troepen toespreekt voor de grote confrontatie met de legers van de Perzische koning, legt hij zijn mannen uit dat de tegenstanders slechts vechten omdat ze moeten, maar de Grieken strijden voor vrijheid - en dat soort dingen. Er valt veel aan te merken op Stone's biopic over de legendarische wereldveroveraar: belachelijke accenten, rare ideeën over motivaties, bespottelijke kapsels en matig acteerwerk, vooral van de hoofdrolspeler. De held kijkt gepijnigd door onbegrip bij elke beslissing, terwijl de anderen hem daarbij bewonderen alsof hij een halfgod is. Matig.

Kavafis

1996 | Drama, Biografie

Griekenland 1996. Drama van Iannis Smaragdis. Met o.a. Dimitris Katalifos, Vassilis Diamandopoulos, Mayia Lyberopoulos en Lazaros Georgacopoulos.

Wanneer Alexander de Grote (Farrell) zijn troepen toespreekt voor de grote confrontatie met de legers van de Perzische koning, legt hij zijn mannen uit dat de tegenstanders slechts vechten omdat ze moeten, maar de Grieken strijden voor vrijheid - en dat soort dingen. Er valt veel aan te merken op Stone's biopic over de legendarische wereldveroveraar: belachelijke accenten, rare ideeën over motivaties, bespottelijke kapsels en matig acteerwerk, vooral van de hoofdrolspeler. De held kijkt gepijnigd door onbegrip bij elke beslissing, terwijl de anderen hem daarbij bewonderen alsof hij een halfgod is. Matig.

La peste

1992 | Drama

Frankrijk​/​​Argentinië 1992. Drama van Luis Puenzo. Met o.a. William Hurt, Sandrine Bonnaire, Jean-Marc Barr, Robert Duvall en Raul Julia.

Puenzo verfilmde het gelijknamige, vermaarde boekwerk van Albert Camus, maar verplaatste de actie naar een onbestemd jaar van de 20e eeuw van Oran in Algerije naar een onbekend land in Zuid-Amerika, waarmee hij ongetwijfeld zijn geboorteland Argentini[KA3]e ten tijde van het generaalsbewind (1970-1980) op het oog heeft gehad. Het verhaal wordt verteld door Docteur Rieux (Hurt) en is grotendeels in flashbacks. Een cameraman van de Franse tv, Jean Tarrou (Barr), wordt als vrijwilliger ingeschakeld, om slachtoffers te helpen van een duistere epidemie, die bijeen gedreven zijn in een voetbalstadion. De romanfiguur Raymond Rambert is hier getransponeerd naar een vrouw, journaliste Martine Rambert, gespeeld door Bonnaire, die de kijkers verbluft met een masturbatie-scène en plein public. Duvall speelt de rol van Joseph Grand, de statisticus die probeert de perfecte roman te voltooien en Julia is de profiteur Cottard. Het spel van de hoofdrollen is zeer goed, maar ze zitten toch beklemd in het ambitieuze, literaire scenario van regisseur Puenzo. De film is breedvoerig, waarschijnlijk veel te lang voor een kijker die verstrooiing zoekt. Een half uur van de film afhalen, waardoor deze verteerbaarder wordt, zou hem waarschijnlijk verminken en hierdoor is zijn publiek beperkt; dat laatste valt te betreuren voor de verfilming van zo'n belangrijk literair werk en het is jammer van zo'n competente cast. Het blauwgetinte camerawerk is van Felix Monti.

1492: Conquest of Paradise

1992 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1992. Avonturenfilm van Ridley Scott. Met o.a. Angelo Molina, Michael Wincott, Tchéky Karyo, Frank Langella en Mark Margolis.

In deze versie van het Columbus-verhaal is de rusteloze en eigenzinnige navigator een man die denkt het paradijs ontdekt te hebben, maar die door kwade elementen in zijn groep de inlanders tegen zich krijgt. Hij blijkt niet in staat het nieuwe land te besturen en als hij dan ook nog eens keer op keer zonder buit van betekenis naar Spanje terugkomt, laten zijn broodheren hem vallen. Hij slijt zijn laatste dagen in vergetelheid en hij heeft dus niets te maken met de uitroeïng van hele volkeren en culturen. Zo kan je het natuurlijk ook zien. De opnamen zijn schitterend mooi en de film is veel geloofwaardiger dan het eerder in 1992 uitgekomen CHRISTOPHER COLUMBUS: THE DISCOVERY. Alleen Weaver valt uit de toon. Depardieu is prachtig: geladen, rusteloos, eigenwijs, gedreven, en ook de rest van de cast speelt de sterren van de hemel.

Bitter Moon

1991 | Romantiek, Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Romantiek van Roman Polanski. Met o.a. Peter Coyote, Emmanuelle Seigner, Hugh Grant, Kristin Scott Thomas en Victor Banerjee.

De meningen zijn nogal verdeeld over deze zwartgallige erotische thriller: de een vindt het goedkope, slaapverwekkende softporno, de ander een fascinerend portret van diepgravende passie. De acteurs doen in ieder geval hun best: Coyote is uitstekend als de gedesillusioneerde invalide schrijver die een nogal bizarre relatie heeft met zijn verleidelijke vrouw Seigner. Het duo probeert tijdens een cruise het intens degelijke Britse echtpaar Grant (altijd betrouwbaar als zenuwachtige Engelsman) en Scott-Thomas uit elkaar te drijven. Stockard Channing (Grease, Smoke) speelt een literair agent, maar staat niet op de credits vermeld.

Le triomphe et la guerre

1989 | Documentaire, Oorlogsfilm

Frankrijk 1989. Documentaire van Frédéric Rossif.

Duitsland van 1929 tot 1936, de periode vanaf de beurskrach tot de Olympische Spelen via de machtsovername door Hitler in 1933, de herbewapening, de grote werken, de 'Nacht van de lange messen' en de bezetting van het Rijnland. De reputatie van Rossif loopt geen gevaar: een schitterende montage, een opmerkelijke keuze van het oude beeldmateriaal en een uitstekende geschiedenisles met een objectief opgestelde, goed gedocumenteerde tekst, voorgelezen door Philippe Meyer. Ook bekend als DE NUREMBERG A NUREMBERG.

Francesco

1989 | Biografie, Drama

Italië​/​​Duitsland 1989. Biografie van Liliana Cavani. Met o.a. Mickey Rourke, Helena Bonham Carter, Mario Adorf, Paolo Bonacelli en Riccardo Di Torrebruna.

Cavani's tweede film over Franciscus van Assisi, na de tv- film FRANCESCO D'ASSISI uit 1966. Het levensverhaal van deze heilige die zich afkeert van wereldse rijkdom en in conflict komt met zijn vader, over zijn ontmoeting met het meisje Chiara, zijn opstelling tegenover de natuur en de dieren, het ontstaan van de Franciscaanse orde die door paus Innocentius III werd goedgekeurd, over zijn crises en zijn dood. Rourke geeft Francesco, verrassend genoeg, overtuigend gestalte in deze uitstekende productie.

The Bounty

1984 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Roger Donaldson. Met o.a. Mel Gibson, Anthony Hopkins, Edward Fox, Laurence Olivier en Daniel Day-Lewis.

Fraaie en goed gemaakte herverfilming van de beroemdste muiterij uit de geschiedenis. Deze vrije bewerking is niet gebaseerd op het boek van Nordhoff-Hall en schildert Bligh enerzijds als de onderdanige, ingetogen en koppige, maar zeker niet idiote christen en anderzijds als een dilettant zonder ruggengraat. Als geheel een interessante film, maar in het emotionele vlak op een afstand. Veel opnames die vanwege de ruimtelijke effecten in grootbeeld zijn opgenomen krijgen behoorlijk te lijden op de buis. Robert Bolt bewerkte de roman 'Captain Bligh and Mr. Christian' van Richard Hough tot scenario. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Sauvage et beau

1984 | Documentaire

Frankrijk 1984. Documentaire van Frédéric Rossif en Frederic Rossif.

Een documentaire over de dieren in Afrika van Rossif. De esthetiek is ietwat ouderwets zwaar en de beelden lijken meer achter elkaar gezet dan geordend volgens een bepaald schema. Aan de andere kant zijn er uitstekende opnames te zien, de beelden zijn prachtig en het commentaar is gelukkig vrij sober.

Missing

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Costa-Gavras. Met o.a. Jack Lemmon, Sissy Spacek, John Shea, Melanie Mayron en Charles Cioffi.

Intens spannend politiek drama over de Amerikaanse schrijver en activist Charles Horman (Shea) die in 1973 tijdens de militaire coup in Chili verdwijnt. Zijn hippie-vrouw (Spacek) gaat naar hem op zoek en krijgt hulp van zijn conservatieve vader (Lemmon). Naarmate de tijd verstrijkt blijkt pa's optimisme dat zijn zoon met hulp van de Amerikanen wel gevonden zal worden ongegrond. Het indrukwekkende script werd bekroond met een Oscar. Regisseur Costa-Gavras, bekend om zijn kritische, politieke films, toont niet alleen de gruwelijke consequenties van de militaire coup en de laakbare rol van de Amerikaanse regering maar ook het generatieconflict tussen vader en schoondochter.

Blade Runner

1982 | Sciencefiction, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Hongkong SAR van China 1982. Sciencefiction van Ridley Scott. Met o.a. Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos en M. Emmet Walsh.

Politieman Deckard (Ford), gespecialiseerd in het opsporen van ontsnapte, levensechte androïden, krijgt de opdracht om vijf van deze replicants te vernietigen, omdat ze hun maximale houdbaarheidsdatum hebben overschreden. Ze worden afgedankt omdat ze anders te veel aan het leven gaan hechten. Er volgt een jacht door een prachtig vormgegeven, futuristisch Los Angeles, waar het altijd regent. Ondanks de tumultueuze productie- en montagefase een van de grootste sf-klassiekers. Prachtrol voor Hauer als androïde. In 2017 verscheen de waardige opvolger Blade Runner 2049.

Chariots of Fire

1981 | Sportfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Sportfilm van Hugh Hudson. Met o.a. Ben Cross, Ian Charleson, Nigel Havers, Nick Farrell en Alice Krige.

Sportdrama gebaseerd op de handel en wandel van twee Britse atleten, de joodse Harold Abraham en de Schotse missionaris Eric Liddell. De 24-jarige Abraham groeit op in het bevoorrechte milieu van high tea, Cambridge, automobielen en vernuftig gekapte dames. Zijn droom is om als hardloper te schitteren op de Olympische Spelen van Parijs in 1924. Hooglander Eric denkt dat God hem snel heeft gemaakt en 'when I run, I feel his pleasure'. Oscars voor het script van scenarist Welland, die de nadruk legde op de motivatie van de jongelingen, voor de muziek van Vangelis en voor de beste film.

De Mantel der Liefde

1978 | Drama

Nederland 1978. Drama van Adriaan Ditvoorst. Met o.a. Hans Croiset, Jules Croiset, Rijk de Gooyer, Sylvia de Leur en Siem Vroom.

Met grote woede smijt Ditvoorst zijn zwartgallige visie over tweeduizend jaar christelijke beschaving op het doek in een soms reutelende, soms uiterst doeltreffende aanval op het kleinburgerdom in Pasoliniaanse trant. Mozes en Jezus doen in acht hoofdstukken een onderzoek naar wat er van de Tien Geboden terechtkwam.

La fête sauvage

1975 | Documentaire

Frankrijk 1975. Documentaire van Frédéric Rossif.

Poëtische film over dieren in de vrije natuur: antilopen, leeuwen, luipaarden, olifanten, zwanen, zeerobben enz. Het geheel wordt gedragen door een prachtige klankband met de muziek van Vangelis. In de oorspronkelijke versie wordt het commentaar gesproken door Richard Berry.