Van Johnson (1916-2008): cast.
Er zijn 87 films gevonden.

A Gun, A Car, A Blonde

1997 | Mysterie, Film noir

Verenigde Staten 1997. Mysterie van Stefani Ames en Tom Epperson. Met o.a. Jim Metzler, Kay Lenz, Billy Bob Thornton, Andrea Thompson en Victor Love.

De schrijvers van A gun, a Car, a Blonde - onder wie naar verluidt Hollywoodster Billy Bob Thornton - hebben goed naar The Singing Detective gekeken. Ook in A Gun, a Car, a Blonde zien we een van ziekte aftakelende, chagrijnige man (Metzler) die denkt dat hij door naasten wordt gebruikt en die steeds vaker wegzinkt in een fantasiewereld. In die fantasiewereld, met een film noir-look, figureert de zieke Richard als een detective. De schrijvers van A Gun, a Car, a Blonde missen het genie van The Singing Detective-schrijver Dennis Potter. Toch niet goed genoeg afgekeken.

Fuga dal paradiso

1990 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm

Italië 1990. Sciencefiction van Ettore Pasculli. Met o.a. Fabrice Josso, Ines Sastre, Horst Buchholz, Aurore Clément en Jacques Perrin.

In een grimmige toekomst, wanneer de ecologische vernietiging van de aarde een feit is, leeft tienerheld Teo met zijn ouders in een grot. Hij is verliefd op de jonge Beatrice, met wie hij de onderaardse stad ontvlucht naar de wereld boven de grond. Thor en zijn mannen krijgen de opdracht hen terug te halen. In een stad die uit louter ruïnesbestaat, stuiten ze op mutanten, die door de achtervolgers in de pan worden gehakt. Teo voert ten slotte de overlevende mutanten aan om ze op een oud schip helpen te vluchten. Veel bloederig geweld, een onsamenhangend scenario en, met uitzondering van Buchholz, slecht acteerwerk.

Killer Crocodile

1989 | Horror

Italië 1989. Horror van Fabrizio De Angelis. Met o.a. Anthony Crenna, Ennio Girolami, Sherrie Rose, Van Johnson en Julian Hampton.

Een groepje milieudeskundigen onderzoekt de waterkwaliteit van een moeras in de buurt van New Orleans. Een van hen wordt vermist en korte tijd later wordt er, wat er van hem is overgebleven teruggevonden: het zijn wat botten en benen. Hij is duidelijk het slachtoffer geworden van een monster met reuzenkaken. Het duurt niet lang of men krijgt in de gaten dat een soort van reuzenkrokodil de omgeving terroriseert. De snelle groei tot een monster van buitengewone proporties werd veroorzaakt door illegaal gedumpt chemisch afval. Het scenario van regisseur De Angelis en Dardano Sacchetti, die zich als David Parker Jr. op de aftiteling liet vermelden, voor deze JAWS-kloon rekt het simpele verhaal flink op, door een krokodillenjager aan het werk te zetten om het monster af te slachten, maar de wetenschappers willen voor het zo ver is, eerst nog de zaak uitvoerig bestuderen. Het ligt dan voor de hand dat het beest nog meer slachtoffers maakt, voordat de climax kan worden ingezet. De makers lieten zich flink inspireren door THE CREATURE FROM THE BLACK LAGOON uit 1954 van Jack Arnold, maar de prehistorische vismens van Arnold had toch iets aandoenlijks. Deze film die eigenlijk uit jatwerk bestaat, is een hoop grote onzin. Het camerawerk is van Sergio d'Offizi. De Angelis regisseerde onder het pseudoniem Larry Ludman. Ennio Girolami staat op de credits als Thomas Moore. Ook bekend als MURDER ALLIGATOR. Kreeg een vervolg met de voor de handliggende titel KILLER CROCODILE II, geregisseerd door Giannetto De Rossi, ook met Anthony Crenna.

Going Hollywood: The War Years

1987 | Documentaire

Verenigde Staten 1987. Documentaire van Julian Schlossberg. Met o.a. Van Johnson, Vivian Blaine, Dane Clark, Jackie Cooper en Gloria DeHaven.

Aanvankelijk was Hollywood niet erg geïnteresseerd in de gebeurtenissen in het Europa van de jaren 1930. Het duurde tot 1939, zes jaar nadat Hitler aan de macht kwam, dat de eerste anti-Duitse film in Hollywood gedraaid werd, nl. CONFESSIONS OF A NAZI-SPY. In 1940 groeide dit reeds aan tot vijf procent van de producties, die bovendien op controversen onthaald werden, daar men ze bestempelde als propaganda tegen Hitler. In die toestand kwam verandering op 7 december 1941 toen Pearl Harbour door Japan aangevallen werd. Veteraan acteur Van Johnson loodst ons doorheen vijf jaar Amerikaanse filmproductie, een periode waarin meer oorlogsfilms gedraaid werden dan in al de overige tijd samen. De bekendste acteurs en actrices spanden zich voor de wagen en traden op in promotie-films om bonds te verkopen t.g.v. de oorlogsvoering, of trokken naar de jongens aan het front om het moreel op te vijzelen. Een opvallend goede documentaire, geïllustreerd met fragmenten uit tientallen films, geschreven door Charles Badaracco en gemonteerd door Ken Brady. Een tiental vedetten uit die periode vertellen over hun filmervaringen tijdens WOII. Nieuw filmmateriaal werd ingeblikt door Ron Myrvik en Paul Savage.

The Kidnapping of the President

1980 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 1980. Actiefilm van George Mendeluk. Met o.a. William Shatner, Hal Holbrook, Van Johnson, Ava Gardner en Miguel Fernandes.

Tijdens een bezoek aan Toronto wordt de Amerikaanse president Holbrook gekidnapt door leden van een marxistische beweging, die een losgeld eisen van honderd miljoen dollar. CIA-agent Shatner treedt op als bemiddelaar. Hij wil de president bevrijden, maar voorzichtigheid is geboden, want de man zit opgesloten in een security-car vol springstof. Goed opgebouwde thriller, die echter te weinig hoogtepunten heeft. Het scenario van Richard Murphy, geput uit een roman van Charles Templeton, wil niet alleen de ontvoeringszaak volgen maar ook het politieke getouwtrek achter de schermen, waar vice-president Van Johnson en zijn vrouw Gardner in de ontvoering hun kans zien zelf hun intrek te nemen in het Witte Huis. Geen van beide verhalen is echter optimaal uitgewerkt. Fotografie van Michael Malloy en muziek van Paul J. Zaza.

The Concorde Affair

1979 | Drama

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1979. Drama van Ruggero Deodato. Met o.a. Mimsy Farmer, Joseph Cotten, Van Johnson en James Fransiscus.

Internationaal opgezette mengelmoes van industriële spionage, sabotage en rampenfilm-toestanden geconcentreerd rond de Concorde. Proper gemaakt hoewel Deodato, specialist in vunzige kannibalenfilms, het niet kan laten een gruwelijke onderzeese handamputatie in het overigens slaapverwekkende geheel te smokkelen. Een oude vos verliest weliswaar zijn haren maar, zo blijkt hier eens te meer, niét zijn streken. Ook bekend onder de titels L'AFFAIRE CONCORDE en S.O.S CONCORDE.

Da Corleone a Brooklyn

1979 | Actiefilm

Italië 1979. Actiefilm van Umberto Lenzi. Met o.a. Maurizio Merli, Van Johnson, Mario Merola, Laura Belli en Biagio Pelligra.

Nadat zijn zuster is gedood door de maffia, is Scalia bereid in New York te getuigen tegen de maffialeider Barrezi. Onverwacht weigert hij, maar wordt niettemin doodgeschoten. Hij laat een schriftelijke verklaring na, op basis waarvan barezzi kan worden uitgeleverd aan Italië. Een onbenullig filmpje, waarin de toevalligheden als een web de structuur bepalen.

Superdome

1978 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Actiefilm van Jerry Jameson. Met o.a. David Janssen, Edie Adams, Ken Howard, Van Johnson en Donna Mills.

Een thriller als een doorgeprikte ballon die lijkt op een simpele versie van TWO MINUTE WARNING, waarin een onbekende moordenaar het publiek op de tribunes van de Super Bowl in New Orleans bedreigt tijdens een wereldwijd uitgezonden wedstrijd.

L'Affare Concorde

1978 | Drama, Thriller, Actiefilm

Italië 1978. Drama van Ruggero Deodato. Met o.a. James Franciscus, Mimsy Farmer, Joseph Cotten, Van Johnson en Edmund Purdom.

Een journalist gaat op onderzoek naar het neerstorten van een Concorde tijdens een eerste lijnvlucht van London naar Rio de Janeiro. Hij merkt dat alle getuigen van het ongeval bij Martinique zijn omgebracht. Samen met een stewardess die het ongeluk heeft overleefd, ontdekt hij een complot van een Amerikaanse multinational om Europese uitbreiding van luchtvaartnetten tegen te houden. Hij weet nog net een ramp bij een tweede vlucht te voorkomen. Een Italiaans vluggertje om vóór AIRPORT 1979 de Concorde tot hoofdrol in de rampenfilm te maken zonder dat de betrouwbaarheid van het vliegtuig in twijfel wordt getrokken. Pure middelmaat maar niet slechter dan veel duurdere Hollywoodfilms. Ook bekend als CONCORDE AFFAIR.

Getting Married

1978 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1978. Romantiek van Steven Hilliard Stern. Met o.a. Richard Thomas, Bess Armstrong, Van Johnson, Katherine Helmond en Mark Harmon.

Romantisch niemendalletje dat zich afspeelt in op de redactie bij de tv, waar heel wat aantrekkelijke mensen rondlopen. Het scenario is van John Hudock, die ook de song `Now That I Found You` schreef. Dit liedje slaat op Michael Carboni (Thomas), die op knappe omroepster Kristine Lawrence (Armstrong) verliefd wordt. Te mooi om waar te zijn (en behoorlijk verouderd). Het camerawerk is van Howard Schwartz.

Black Beauty

1978 | Familiefilm

Verenigde Staten 1978. Familiefilm van Daniel Haller. Met o.a. Edward Albert, Peter Breck, Eileen Brennan, Lonny Chapman en Ken Curtis.

Mini-serie in vijf delen. De zoveelste verfilming van het boek van Anna Sewell. De belevenissen van het paard Black Beauty dat per deel van eigenaar verandert. Drama, avontuur en spanning volop, naast een dosis sentiment. De serie is beladen met sterren en bekende gezichten uit tv-series.

Rich Man, Poor Man, Book 2

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Jules Irving, Lou Antonio en Bill Bixby. Met o.a. Peter Strauss, Gregg Henry, James Carroll Jordan, Susan Blakely en Kay Lenz.

Mini-serie in 22 afleveringen. Na het grandioze succes van de eerste serie moest er een vervolg komen. Daar [KA1]e[KA1]en van de beide broers vermoord werd (Nick Nolte) is alleen Rudy Jordache (Strauss) over. We volgen hem in zijn verdere succesvolle leven. Maar hoe succesvol ook, Rudy heeft de nodige problemen met zijn omgeving, vooral met zijn stiefzoon en neef (Henry en Jordan). De serie sloeg wel aan maar het werd wat het scenario aanging touwtrekken: de op hoog niveau begonnen reeks eindigde bijna in een soap-opera. Strauss zelf zette er een punt achter door zich te laten vermoorden.

Rich Man, Poor Man

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van David Greene en Boris Sagal. Met o.a. Peter Strauss, Nick Nolte, Susan Blakely, Edward Asner en Gloria Grahame.

Mini-serie in acht delen. De eerste echte mini-serie nadat The Blue Knight en Moses - The Lawgiver eerst in delen maar daarna als normale Tv-film werden vertoond. Deze serie werd razend populair bij ons als DE JORDACHES. Het is een bewerking van de roman van Irwing Shaw over het wel en wee van de Jordache- familie en met name van de broers Rudy en Tom (Strauss & Nolte). De serie behaalde een gigantische hoeveelheid Emmy`s en Emmyvoordrachten. Asner en Flanagan kregen Emmy`s, Alex North voor de muziek en Greene voor de regie van deel 8 (beide regisseurs deden vier delen). Het was de start van het fenomeen 'mini-serie'

Quincy: Snake Eyes

1976 | Misdaad

Verenigde Staten 1976. Misdaad van Joel Oliansky. Met o.a. Jack Klugman, John S. Ragin, Robert Ito, Val Bisoglio en Lynette Mettey.

Een vreemde ziekte breekt uit in een pas geopend hotel met casino, die veel weg heeft van een epidemie. Het eerste slachtoffer is een zangeres, en slaat daarna over op de gasten. De hoteldokter die overbelast is, mag van de hotelmanager geen hulp van buitenaf inroepen. Omdat Quincy en zijn collega's toevallig ook in het hotel logeren, wordt aan hen gevraagd zich over de zaak te buigen. Er sterven steeds meer mensen, en Quincy besluit sectie te verrichten op de lichamen. De medici denken aan vergiftiging, en er blijkt een hele georganiseerde misdaad achter te steken.

The Girl on the Late, Late Show

1974 | Misdaad

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Gary Nelson. Met o.a. Don Murray, Laraine Stephens, Bert Convy, Yvonne DeCarlo en Gloria Grahame.

Moorden in filmland achtervolgen tv-producer Murray op zijn speurtocht naar Grahame, de koningin van de bioscoop in de jaren vijftig, die op mysterieuze wijze verdween op het hoogtepunt van haar carrière. Een verrukking voor nostalgische zwijmelaars, maar detective-fanaten zullen al veel te vroeg doorzien wie de schurk is.

Wheeler and Murdoch

1972 | Mysterie

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Joseph Sargent. Met o.a. Jack Warden, Christopher Stone, Van Johnson, Diane Baker en Jane Powell.

Warden en Stone zijn privé-detectives die betrokken raken bij een geldzending en een moord. Deze redelijk onderhoudende pilot werd niet gevolgd door een tv- serie.

Occhio del ragno

1971 | Drama, Misdaad

Italië 1971. Drama van Roberto B. Montero. Met o.a. Klaus Kinski, Antonio Sabàto, Van Johnson en Lucrezia Love.

Bij een juwelenroof raakt een van de gangsters gewond, en wordt door zijn medeplichtigen in de steek gelaten, waarna hij door de politie zo opgepakt kan worden en een lange straf kan uitzitten. Een bendeleider die denkt hem te kunnen gebruiken voor andere kraken, bevrijdt hem. Hij spoort zijn voormalige handlangers op, die inmiddels een luxe leventje leiden, maar die denken er niet over de buit met hem te delen. Routinefilm.

Call Her Mom

1971 |

Verenigde Staten 1971. Jerry Paris. Met o.a. Connie Stevens, Van Johnson, Charles Nelson Reilly, Jim Hutton en Cyd Charisse.

Ex-kelnerin wordt huishoudster in studentenhuis dat met het gehele college middelpunt wordt van een hevige strijd van de vrouwenbeweging. Scenario kon beter.

San Francisco International Airport

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van John Llewellyn Moxey. Met o.a. Van Johnson, Pernell Roberts, Clu Gulager, Beth Brickell en Tab Hunter.

Redelijke spanning in een overigens clichématige film over de routine op een grote luchthaven met de directeur en de veiligheidschef als het middelpunt. Een onevenwichtige rolbezetting en dito dialoog, maar de vaart houdt de aandacht vast.

Company of Killers

1970 | Misdaad

Verenigde Staten 1970. Misdaad van Jerry Thorpe. Met o.a. Van Johnson, Ray Milland, John Saxon, Brian Kelly en Fritz Weaver.

De scherpschutter Dave (Saxon) werkt voor Murder Inc. Hij wordt het doelwit van zijn opdrachtgevers en het politieapparaat, nadat er een politieman is neergeschoten. Het gegeven roept meer vragen op dan het kan beantwoorden. Scenario van Jack Neuman.

La Battaglia d'Inghilterra

1969 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1969. Avonturenfilm van Enzo G. Castellari. Met o.a. Frederick Stafford, Van Johnson, Francisco Rabal, Christian Hay en Evelyn Stewart.

Bij de strijd in Duinkerken weten de Duitsers geheime Engelse dossiers buit te maken. Door de uniformen van gesneuvelde soldaten aan te trekken, slagen zij erin bij de geallieerden te infiltreren. De sabotage van een radarinstallatie leidt tot een groot bombardement van Londen door de Luftwaffe vóor een Britse kapitein de indringers kan ontmaskeren, waarna de situatie bij de Battle of Britain wordt omgedraaid. De snelle Italiaanse poging om de superproductie Battle of Britain, die lang op zich liet wachten, voor te zijn, heeft voor een exploitatiefilm nogal ruime middelen. Dat de camera (van Vincenzo Tomassi) nooit werkelijk in Engeland is geweest en de rolbezetting geen enkele echte Brit (of Duitser) telt, wordt door spectaculaire aanpak niet volledig gecompenseerd.

Il prezzo del potere

1969 | Western

Italië​/​​Spanje 1969. Western van Tonino Valerii. Met o.a. Giuliano Gemma, Fernando Rey, María Cuadra, Warren Vanders en Ray Saunders.

De moord op President Kennedy naverteld als spaghetti-western over een moord op een gouverneur in Texas vlak na de Burgeroorlog. De vriend van de neergeschoten verdachte vindt de ware schuldigen, maar de verantwoordelijke man achter de schermen blijft onaantastbaar. Het idee is interessanter dan de uitwerking die binnen de beperking van het genre blijft en daarin ook niet boven de middelmaat uitstijgt. Scenario van Massimo Patrizi.

Yours, mine and ours

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Rob Carroll Jr. Met o.a. Lucille Ball, Van Johnson en Henry Fonda.

Als Frank, een weduwnaar en Helen, een weduwe elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Beiden ontwijken echter krampachtig een bepaald onderwerp: kinderen. Frank heeft namelijk uit zijn eerste huwelijk 8 en Helen zelfs 10 kinderen

Yours, Mine and Ours

1968 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1968. Komedie van Melville Shavelson. Met o.a. Lucille Ball, Henry Fonda, Van Johnson en Tom Bosley.

Weduwnaar Fonda neemt ontslag bij de marine om zich bezig te houden met de opvoeding van zijn tien kinderen. Hij ontmoet weduwe Ball en het is liefde op het eerste gezicht. Uit angst hun prille idylle op het spel te zetten, zwijgen ze beiden over de omvang van hun kroost, want Ball heeft zelf ook nog eens acht kinderen. De liefde blijkt echter te overwinnen, zodat ze gaan trouwen. Tussen de kinderen vlot het aanvankelijk niet, totdat Fonda gebruik maakt van zijn marine-ervaring om hen discipline bij te brengen. Vermakelijke komedie met een acteursduo dat zich duidelijk amuseert. De scènes met de kinderen zijn soms echt krankzinnig. Shavelson en Mort Lachman baseerden hun scenario op een verhaal van Madelyn Davis en Bob Carroll Jr. Een van Balls kinderen is Suzanne Cupito die later bekend zou worden als Morgan Brittany. Fotografie van Charles Wheeler.

Where Angels Go, Trouble Follows

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van James Neilson. Met o.a. Rosalind Russell, Stella Stevens, Binnie Barnes, Mary Wickes en Dolores Sutton.

Alleen voor fans van de Vliegende Non. Het is een bedachte komedie als vervolg op TROUBLE WITH ANGELS met moeder-overste Russell die het moet opnemen tegen de jonge, progressieve non Stevens.

Divorce American Style

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Dick Van Dyke, Debbie Reynolds, Jason Robards, Jean Simmons en Van Johnson.

Na vijftien jaar vindt Barbara Harmon (Reynolds) dat haar huwelijk met Richard (Van Dyke) op een dood punt is beland. Op een avond is er flinke ruzie en Richard gaat ervandoor. Barbara vraagt de echtscheiding aan, waardoor Richard in financiële problemen komt. Dat is ook niet leuk voor zijn nieuwe vriendin Nancy. De enige oplossing is om Barbara aan een man te helpen en zo verlost te worden van de alimentatie. Scriptschrijver Norman Lear, die vaker samenwerkte met regisseur Bud Yorkin, verdiende met Divorce American Style een Oscarnominatie. Deze film is ondergewaardeerd, wellicht omdat de referentie aan de Mastroianni-klassieker Divorzio all'Italiana een flauwe parodie doet vermoeden. Dankzij het vlotte scenario en de sterke vertolking door Van Dyke en Reynolds gaat er niettemin een geheel eigen kracht uit van Divorce American Style.

The Doomsday Flight

1966 | Thriller

Verenigde Staten 1966. Thriller van William Graham. Met o.a. Jack Lord, Edmond O'Brien, Van Johnson, Katherine Crawford en John Saxon.

Een geestelijk gestoorde chanteert een luchtvaartmaatschappij met een verborgen hoogtebom; het verhaal van Rod Serling is soms spannend. De film is als thriller redelijk goed, maar de karakterrollen en de dialoog clichématig.

Doomsday Flight

1966 | Thriller

1966. Thriller van William A. Graham.

Een geestelijk gestoorde chanteert een luchtvaartmaatschappij met een verborgen hoogtebom; het verhaal van Rod Serling is soms spannend. De film is als thriller redelijk goed, maar de karakterrollen en de dialoog clichématig.

Wives and Lovers

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van John Rich. Met o.a. Janet Leigh, Van Johnson, Shelley Winters, Martha Hyer en Ray Walston.

Oppervlakkig, glad amusement. De zojuist beroemd geworden schrijver Johnson verhuist met vrouw Leigh en kind naar een buitenwijk. De aankomende literaire agent Hyer veroorzaakt bijna een echtscheiding. Winters is een vlotgebekte buurvrouw.

The Enemy General

1960 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1960. Oorlogsfilm van George Sherman. Met o.a. Van Johnson, Jean-Pierre Aumont, Dany Carrel en John van Dreelen.

OSS-agent Johnson en Aumont, een leidende figuur in het Franse verzet, bundelen hun krachten om nazi-generaal Van Dreelen te redden, die wil overlopen naar de geallieerden. Middelmatig materiaal, bevredigend verwerkt.

Beyond this Place

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Jack Cardiff. Met o.a. Van Johnson, Vera Miles, Emlyn Williams, Bernard Lee en Jean Kent.

Een eerlijk drama over Johnson die in Engeland het bewijs zoekt voor de onschuld van zijn vader die veroordeeld werd wegens moord. Amerikaanse titel WEB OF EVIDENCE.

The Last Blitzkrieg

1958 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Arthur Dreifuss. Met o.a. Van Johnson, Kerwin Mathews, Dick York, Larry Storch en Ton van Duinhoven.

Deze film over het Ardennenoffensief is op onze Veluwe opgenomen. De strijd wordt gezien door de ogen van de Duitse troepen. Bovendien zitten er een aantal bekende Nederlandse gezichten in de film.

Subway in the Sky

1958 | Misdaad, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1958. Misdaad van Muriel Box. Met o.a. Hildegard Knef, Van Johnson, Katherine Kath, Cec Linder en Albert Lieven.

Mooie Knef met de zwoele stembanden is cabaretster in Berlijn, die Johnson als legerdeserteur helpt nadat hij beschuldigd wordt van moord op zijn vrouw en drugsmokkel. Johnson was toen al op de terugweg en de dwaze, vaak ongerijmde regie van Box hielp dit langdradig gefotografeerd toneelstuk van Ian Main niet van de grond komen.

Pied Piper of Hamelin

1957 | Familiefilm, Fantasy, Musical

Verenigde Staten 1957. Familiefilm van Bretaigne Windust. Met o.a. Van Johnson, Kay Starr, Claude Rains, Jim Backus en Doodles Weaver.

Naar het beroemde sprookje over de middeleeuwse fluitspeler, die een stadje bevrijdt van een rattenplaag, maar alle kindertjes meelokt in een diepe grot. Een onderhoudende musical, die speciaal voor tv gemaakt werd, doeltreffend ondersteund door de passende muziek van Grieg. Johnson in de titelrol.

Kelly and Me

1957 | Musical

Verenigde Staten 1957. Musical van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Van Johnson, Piper Laurie, Martha Hyer en Onslow Stevens.

Johnson heeft geen succes als stuntel die met een hond als partner het ver schopt in Hollywood. Een matige musical.

Action of the Tiger

1957 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1957. Avonturenfilm van Terence Young. Met o.a. Van Johnson, Martine Carol, Herbert Lom, Anna Gerber en Sean Connery.

Cliché-matig avonturenverhaal vol actie met Johnson als viriele Amerikaan, die pro-westerse vluchtelingen uit Albanië redt. Robert Carson bewerkte een roman van James Wellard tot scenario. Camerawerk van Desmond Dickinson.

The Bottom of the Bottle

1956 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1956. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. Van Johnson, Joseph Cotten, Ruth Roman, Jack Carson en Margaret Hayes.

Overdreven melodrama aan de Zuidelijke grens met een schijnbaar respectabele advocaat, zijn alcoholische jongere broer en een mengeling van niet al te frisse stadsbewoners. Sydney Boehm bewekte een roman van Georges Simenon tot scenario. Lee Garmes stond achter de camera. Ook bekend als BEYOND THE RIVER.

Slander

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Roy Rowland. Met o.a. Van Johnson, Ann Blyth, Steve Cochran, Marjorie Rambeau en Richard Eyer.

Een handig, oppervlakkig onderzoek dat pretendeert diepgaand te zijn, naar de roddelpagina's van de pure pulp-pers en de primeurs over een tv-persoonlijkheid.

Miracle in the Rain

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Rudolph Maté. Met o.a. Jane Wyman, Van Johnson, Peggie Castle, Fred Clark en Eileen Heckart.

De jonge, gevoelige Wyman wordt hals over kop verliefd op G.I. Johnson in New York, tijdens WO II. Hij wordt opgeroepen voor het front. Maar hij belooft haar, dat zijn geest haar zal opwachten op de trappen van de kerk, wanneer hij mocht sneuvelen. Typische Hollywood-onzin die op de één of andere miraculeuze manier nog charmant en aanvaardbaar overkomt. Gevoelige zielen raden we aan een pak zakdoeken bij de hand te houden. Goed gespeeld door beide hoofdrolspelers en wie romantisch van inborst is zal ongetwijfeld door hen geroerd raken. Ben Hecht bewerkte voor de film zijn eigen roman. Voor de fotografie tekende Russell Metty.

23 Paces to Baker Street

1956 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1956. Mysterie van Henry Hathaway. Met o.a. Van Johnson, Vera Miles, Cecil Parker, Patricia Laffan en Maurice Denham.

Adembenemende spannende film die zich afspeelt in Londen. Blinde toneelschrijver Johnson is vastbesloten een per ongeluk afgeluisterd misdadig plan te verhinderen. Scenario van Nigel Balchin. Camerawerk van Milton Krasner.

The End of the Affair

1955 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Deborah Kerr, Van Johnson, John Mills, Peter Cushing en Michael Goodliffe.

Van Graham Greene's mystiek-religieuze roman over een oorlogsliefde in Londen blijft niet veel over in deze filmversie, met name door het slechte karakterspel van Johnson; Kerr komt wel oprecht over.

The Siege at Red River

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Rudolph Maté. Met o.a. Van Johnson, Joanne Dru, Richard Boone, Milburn Stone en Jeff Morrow.

Een goede, actierijke western, door J. Robert Bren en Gladys Atwater geschreven en bewerkt door Sidney Boehm. Johnson is officier van de Zuidelijken aan het eind van de Burgeroorlog. Hij steelt van de Noordelijken een aantal machinegeweren. Die worden weer door Boone gestolen en aan de Indianen doorverkocht, en die vallen er een fort van de Noordelijken mee aan. Zij krijgen hulp van Johnson, die de geweren weer terug veroverde. Men laat hem uit dank ontsnappen, en Dru wacht op hem. Edward Cronjager deed het camerawerk voor producent Leonard Goldstein.

The Last Time I Saw Paris

1954 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1954. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Elizabeth Taylor, Van Johnson, Donna Reed, Walter Pidgeon en Eva Gabor.

Over deze MGM-hoogglansproductie wordt nogal eens verondersteld dat hij is gebaseerd op Elliot Pauls gelijknamige sfeerroman uit 1942. Literaire bron is echter het korte verhaal ‘Babylon Revisited’ van F. Scott Fitzgerald. Waarin Charles Wills (Johnson), tijdens de bevrijding van Parijs als Amerikaans journalist middenin de euforie, wordt gekust door een jonge schone (Taylor) die daarna meteen verdwijnt. De jongedame op wie de letterknecht met romanambities vervolgens verliefd wordt, blijkt de zus van de spontane zoenster. Hollywoodiaanse luxe-soap in Technicolor deed het uitstekend aan de bioscoopkassa. Let op het speelfilmdebuut van Roger ‘007’ Moore.

The Caine Mutiny

1954 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1954. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Humphrey Bogart, José Ferrer, Van Johnson, Fred MacMurray en Robert Francis.

WO II, de Grote Oceaan. De nieuwe strenge commandant Queeg (Bogart) wil de discipline op de mijnenjager de Caine opvijzelen. Echt nodig is dat niet: de bemanning bestaat uit behoorlijk competente zeelui. Over de capaciteiten en koelbloedigheid van Queeg wordt op het schip echter getwijfeld, nadat hij een aantal stevige blunders heeft begaan. Er volgt muiterij, en later een rechtszaak. Geslaagd (rechtbank)drama met een sterke rol van Bogey als weinig heldhaftige neuroot. Zeven Oscarnominaties en enorm succes aan de Amerikaanse bioscoopkassa.

Men of the Fighting Lady

1954 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Oorlogsfilm van Andrew Martin en Andrew Marton. Met o.a. Van Johnson, Walter Pidgeon, Louis Calhern, Dewey Martin en Keenan Wynn.

Een zeer goede actiefilm over de Koreaanse oorlog, met het leven van de bemanning op een Amerikaans vliegdekschip als uitgangspunt.

Brigadoon

1954 | Musical, Fantasy

Verenigde Staten 1954. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Gene Kelly, Van Johnson, Cyd Charisse, Elaine Stewart en Barry Jones.

Op 24 mei 1754 vraagt de predikant van het Schotse dorpje Brigadoon God de bewoners te beschermen tegen heksen en demonen. Zijn bede zal worden verhoord, op één voorwaarde: Brigadoon moet verdwijnen. Slechts eens in de honderd jaar zal het een dag tot leven komen. Op 24 mei 1954 verdwalen Kelly en Johnson, twee Amerikanen, tijdens een uitstapje in de Highlands. Ze komen terecht in een dorpje dat op geen enkele kaart staat. Een sprookjesmusical met ingrediënten die aan LOST HORIZON doen denken. De muzikale fragmenten zijn sterk, maar het verhaal is te oppervlakkig uitgewerkt. Alan Jay Lerner adapteerde zijn Broadway-musical uit 1947, met songs van hemzelf en Frederick Loewe. In beeld gebracht door Joseph Ruttenberg. Charisse wordt als zangeres gedubd door Carole Richards. Gedraaid in CinemaScope.

Remains to be Seen

1953 | Komedie, Muziek, Misdaad

Verenigde Staten 1953. Komedie van Don Weis. Met o.a. Van Johnson, June Allyson, Angela Lansbury, Louis Calhern en Dorothy Dandridge.

Een ontwapenende komedie naar een toneelstuk van Howard Lindsay en Russel Crouse met Allyson als zangeres Jody Revere, en Johnson als huismeester Waldo Williams van een flatgebouw die betrokken raakt bij een moord in de sjieke New Yorkse Eastside-buurt. Scenario van Sidney Sheldon. Camerawerk van Robert Planck.

Easy to Love

1953 | Romantiek, Musical, Komedie

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Charles Walters. Met o.a. Esther Williams, Van Johnson, Tony Martin, John Bromfield en Edna Skinner.

Aardig verhaal rondom zwem-ster Williams, gesitueerd in Cypress Gardens. Een secretaresse is verliefd op haar hardwerkende baas, en probeert hem zover te krijgen dat hij voor haar valt. Johnson en Martin beconcurreren elkaar om Williams gunst. Spectaculaire shownummers in het water van Busby Berkeley. Scenario van Laslo Vadnay en William Roberts. Camerawerk van Ray June.

Confidentially Connie

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van Edward Buzzell. Met o.a. Van Johnson, Janet Leigh, Louis Calhern, Walter Slezak en Gene Lockhart.

Milde lacheffecten als zwangere vrouw Leigh een plan opzet om haar onderbetaalde mannetje Johnson van de academie te krijgen. Calhern is amusant als Vans rijke vader uit Texas.

When in Rome

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Van Johnson, Paul Douglas, Joseph Calleia, Mimi Aguglia en Tudor Owen.

Een smaakvol maar uitbundig verhaal over oplichter Douglas die zichzelf als priester vermomt om door middel van een bedevaart het heilig jaar in Rome bij te wonen en door de Amerikaanse priester Johnson en de zijnen tot een nieuw geloof komt.

Washington Story

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Robert Pirosh. Met o.a. Van Johnson, Patricia Neal, Louis Calhern, Sidney Blackmer en Elizabeth Patterson.

Journaliste Neal moet het Congres kritisch onder de loep nemen en kiest jong Congreslid Johnson als mikpunt. Gaat wel.

Plymouth Adventure

1952 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Clarence Brown. Met o.a. Spencer Tracy, Gene Tierney, Van Johnson, Leo Glenn en Dawn Addams.

In de winter van 1620 vaart de Mayflower van Engeland naar Amerika, met aan boord een omvangrijke groep emigranten, die in het beloofde land een nieuw leven willen beginnen. De meeste passagiers zijn calvinisten die hun geloof willen verbreiden. Zij veroorzaken heel wat conflicten, die kapitein Tracy moet zien op te lossen. Boeiend filmavontuur naar een briljant scenario van Helen Deutsch, gebaseerd op een roman van Ernest Gabler. Over de historische juistheid valt te twisten, maar ontspanning is er volop, terwijl de acteurs zich uitstekend inleven in hun rol. De oogstrelende fotografie van William Daniels en de sublieme score van Miklós Rózsa krijgen we op de koop toe. De speciale effecten leverden een Oscar op.

Invitation

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Van Johnson, Dorothy McGuire, Louis Calhern, Ray Collins en Ruth Roman.

Een smartlap met MGM-glitter en de invalide McGuire wier vader, Calhern, Johnson probeert om te kopen zijn stervende dochter het hof te maken.

Too Young to Kiss

1951 | Romantiek

Verenigde Staten 1951. Romantiek van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. June Allyson, Van Johnson, Gig Young en Paula Corday.

Allyson geeft zich als pianiste uit voor een wonderkind teneinde Johnson aan de haak te slaan.

Three Guys Named Mike

1951 | Komedie, Romantiek, Experimenteel

Verenigde Staten 1951. Komedie van Charles Walters. Met o.a. Jane Wyman, Van Johnson, Barry Sullivan, Howard Keel en Phyllis Kirk.

Een aardige, onschuldige komedie over stewardess Wyman, die verliefd is op drie mannen: haar charmante gezagvoerder, een intellectuele wetenschapper en een rokkenjager uit het advertentiewezen. Ze heten allemaal Mike! Nog steeds genietbaar en met een gelukkige afloop. Scenario van Sheldon Leonard.

It's a Big Country

1951 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1951. Drama van Charles Vidor, Richard Thorpe, John Sturges, William A. Wellman en Don Hartman. Met o.a. Ethel Barrymore, Keefe Brasselle, Gary Cooper, Nancy Davis en Gene Kelly.

Dore Schary's promotie van Amerika, die gebruik maakt van diverse zinloze episoden over hoe verschillend de mensen op diverse plaatsen in de VS zijn. Andere segmenten komen beter uit de verf in deze heel wisselvallige film.

Go For Broke!

1951 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Oorlogsfilm van Robert Pirosh. Met o.a. Van Johnson, Gianna Maria Canale, Warner Anderson, Lane Nakano en George Miki.

WO II-relaas met een bijzonder aspect. Texaan Johnson is commandant van een speciale Amerikaanse gevechtseenheid met voornamelijk Japanners die de Amerikaanse nationaliteit hebben. De spanning onder de mannen en hun aanvoerder laait op als het nieuws bekend wordt dat de Jappen Pearl Harbour gebombardeerd hebben. Het scenario is van de regisseur.

The Big Hangover

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Norman Krasna. Met o.a. Van Johnson, Elizabeth Taylor, Leon Ames, Edgar Buchanan en Rosemary DeCamp.

De ambitieuze oorlogsveteraan David Maldon (Johnson), die door zijn allergie voor alcohol op ongelegen momenten dronken wordt, gaat werken bij een advocatenkantoor. Hoe lang zal dat duren? En slaat hij de rijke Mary Belney (Taylor) aan de haak? Voorspelbaar en saai. Scenario van regisseur Krasna, camerawerk van George Folsey.

Grounds for Marriage

1950 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1950. Komedie van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Van Johnson, Kathryn Grayson, Paula Raymond, Barry Sullivan en Lewis Stone.

Vernuftige muzikale komedie over opera-ster Grayson en haar ex-echtgenoot, de arts Johnson.

Duchess of Idaho

1950 | Drama, Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1950. Drama van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Esther Williams, Van Johnson, John Lund, Paula Raymond en Amanda Blake.

Williams reist naar Sun Valley, waar ze probeert te helpen de liefdesrelatie van een kamergenote op te lappen, maar dan zelf verliefd wordt. Gaststerren van MGM peppen de weinig originele produktie wat op.

Scene of the Crime

1949 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Roy Rowland. Met o.a. Van Johnson, Arlene Dahl, Gloria DeHaven, Tom Drake en Leon Ames.

Doorsnee wie-is-de-dader-film met politieman Johnson die een moord op een collega moet oplossen. Scenario van Charles Schnee naar een verhaal van John Bartlow Martin. Camerawerk van Paul C. Vogel.

Mother Is a Freshman

1949 | Komedie

Verenigde Staten 1949. Komedie van Lloyd Bacon. Met o.a. Loretta Young, Van Johnson, Rudy Vallee, Barbara Lawrence en Robert Arthur.

Fris en gezond amusement: Young en dochter Lynn lopen beiden college en wedijveren om Vans affectie.

In the Good Old Summertime

1949 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1949. Musical van Robert Z. Leonard en George Stoll. Met o.a. Judy Garland, Van Johnson, S.Z. Sakall, Spring Byington en Buster Keaton.

Een muzikale, nieuwe versie van THE SHOP AROUND THE CORNER, met Garland en Johnson als correspondentievrienden die verliefd op elkaar worden. Niet zo goed als de meeste MGM-Garland-films, maar plezierig. Let op dat kleine meisje in de finale, dat is Minnelli. Scenario van Samson Raphaelson, Francis Goodrich, Ivan Tors, Albert Hackett naar een toneelstuk van Miklos Laszlo. Camerawerk van Harry Stradling.

Battleground

1949 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van William A. Wellman. Met o.a. Van Johnson, John Hodiak, Ricardo Montalban, George Murphy en Marshall Thompson.

1944. Het Amerikaanse leger rukt op naar de Duitse grens. Volgens de generale staf zijn de Duitsers zo verzwakt dat ze niet meer in staat zijn een tegenaanval uit te voeren. Deze misrekening veranderde bijna het verloop van de oorlog, want op initiatief van maarschalk von Rundstedt slaan de Duitsers ongenadig terug. De Amerikanen moeten met man en macht het strategisch belangrijke stadje Bastenaken (Bastogne) in handen zien te houden. Destijds een grandioos kassucces, komt deze film nu houterig en nauwelijks overtuigend over, ook al zitten er enkele zeer sterke scènes in. De personages zijn bijna niet te vatten, terwijl het heroïsme verouderd en lachwekkend is. Robert Pirosh nam een Oscar in ontvangst voor zijn niet al te sterke scenario, evenals Paul C. Vogel voor de fotografie. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

The Bride Goes Wild

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Van Johnson, June Allyson, Butch Jenkins, Hume Cronyn en Una Merkel.

Lachwekkend soms grappig verhaal over Johnson die zich voor Jenkins' vader uitgeeft om Allyson het hof te maken. De aardige rolverdeling doet haar best.

State of the Union

1948 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1948. Komedie van Frank Capra. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Angela Lansbury, Van Johnson en Adolphe Menjou.

Het toneelstuk van Howard Lindsay en Russel Crouse werd een gave film waarin presidentskandidaat Tracey met zijn vrouw Hepburn vecht om zijn integriteit. Een goede bijrol van Lansbury als de miljonaire die de verkiezingscampagne financiert en van Johnson als campagneleider. Ook bekend als THE WORLD AND HIS WIFE.

Command Decision

1948 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1948. Oorlogsfilm van Sam Wood. Met o.a. Clark Gable, Walter Pidgeon, Van Johnson, Brian Donlevy en Charles Bickford.

Commandant Gable wil de oorlog tegen de nazi's winnen en zo kort mogelijk houden; dat veroorzaakt voor hem een dilemma, want hij moet zijn manschappen op zelfmoordacties in heel Duitsland sturen. De sterren zetten goed spel neer en de regie is formidabel.

The Romance of Rosy Ridge

1947 | Historische film

Verenigde Staten 1947. Historische film van Roy Rowland. Met o.a. Van Johnson, Thomas Mitchell, Janet Leigh, Marshall Thompson en Selena Royle.

In de dagen na de Burgeroorlog brengt Missouriboer Mitchell de jonge Johnson in opspraak die zijn dochter Leigh (in haar eerste film) het hof maakt.

High Barbaree

1947 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1947. Avonturenfilm van Jack Conway. Met o.a. Van Johnson, June Allyson, Thomas Mitchell, Marilyn Maxwell en Cameron Mitchell.

Het levensverhaal van een marinevlieger wordt in flash-backs verteld als hij na in de oceaan te zijn neergestort op redding wacht. Een goede rolverdeling in een inferieur verhaal.

Till the Clouds Roll By

1946 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1946. Musical van Richard Whorf. Met o.a. Robert Walker, Van Johnson, June Allyson, Lucille Bremer en Judy Garland.

De film over het leven van de vermaarde liedjescomponist Jerome Kern (Walker). De productie is weelderig, maar het scenario is tamelijk zwak. De mooie melodieën, de kleurige kostuums en de buitengewoon goede bijrollen maken de film de moeite waard.

No Leave, No Love

1946 | Komedie, Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1946. Komedie van Charles Martin. Met o.a. Van Johnson, Keenan Wynn, Pat Kirkwood, Guy Lombardo en Edward Arnold.

Geen verlof, geen verloving - geen deugdelijk script, niets aan. Johnson en Wynn als zeelui storten zich tijdens hun verlof op het nachtleven in deze ellenlange romantische komedie.

Easy to Wed

1946 | Komedie

Verenigde Staten 1946. Komedie van Edward Buzzell. Met o.a. Van Johnson, Esther Williams, Lucille Ball, Keenan Wynn en Cecil Kellaway.

De nieuwe versie van LIBELED LADY kan niet in de schaduw staan van het origineel, maar het blijft toch een draaglijke lachfilm met Lucy in een van haar eerste grote komedierollen. Het scenario is van Dorothy Kingsley naar het toneelstuk Libeled Lady. Het camerawerk is van Harry Stradling.

Weekend at the Waldorf

1945 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1945. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Ginger Rogers, Lana Turner, Walter Pidgeon, Van Johnson en Edward Arnold.

Een chique 'nieuwe' versie van GRAND HOTEL waarin Rogers en Pidgeon ver boven de anderen uitsteken. Heel erg oppervlakkig maar heel erg amusant. Scenario van Sam en Bella Spewack naar de vermaarde roman van Vicky Baum Menschen im Hotel. Camerawerk van Robert Planck.

Thrill of a Romance

1945 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1945. Komedie van Richard Thorpe. Met o.a. Van Johnson, Esther Williams, Frances Gifford, Henry Travers en Spring Byington.

Typische Williams zwem-romance met één goed liedje: 'I Should Care'. Scenario van Richard Connell en Gladys Lehman. Camerawerk van Harry Stradling.

Two Girls and a Sailor

1944 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1944. Musical van Richard Thorpe. Met o.a. Van Johnson, June Allyson, Gloria DeHaven, José Iturbi en Jimmy Durante.

Twee revuedanseressen zetten parties op touw voor afgezwaaide militairen. Het mes snijdt meteen aan twee kanten: de mannen vergeten hun oorlogssores en de twee vrijgezelle dames hebben het voor het kiezen (al zul je altijd zien dat net die ene matroos als hun beider prijsdier fungeert). Dun verhaaltje wordt - zoals gebruikelijk bij MGM-musicals uit de oorlogsjaren - muzikaal uitbundig opgetuigd. De bands van James en Cugat doen mee, Gracie Allen neemt het One Finger Concerto (kortweg 'Chopsticks') voor haar rekening, en Albert Coates dirigeert het begeleidende orkest. Two girls and a sailor markeerde de doorbraak van revuemeisje June Allyson en Van Johnson als haar romantische

Three Men in White

1944 |

Verenigde Staten 1944. Willis Goldbeck. Met o.a. Lionel Barrymore, Van Johnson, Marilyn Maxwell, Keye Luke en Ava Gardner.

MGM bleef doorgaan zijn jonge steracteurs neer te zetten in deze aanvulling op de `Dr. Gillespie`-serie. Het verhaal gaat (nog maar eens) over de pogingen om een assistent voor Dr. Gillespie te vinden. Zie ook: 'Dr. Kildare'-serie.

Thirty Seconds Over Tokyo

1944 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Mervyn LeRoy. Met o.a. Van Johnson, Robert Walker, Spencer Tracy, Phyllis Thaxter en Scott McKay.

Een opwindende WO-II-actiefilm over de VS-aanval op Japan met een sterke bezetting en een gastrol van Tracy als generaal Doolittle. De speciale effecten wonnen een Oscar.

The White Cliffs of Dover

1944 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Clarence Brown. Met o.a. Irene Dunne, Alan Marshal, Van Johnson, C. Aubrey Smith en Dame May Whitty.

De Amerikaanse Dunne trouwt met de Engelsman Marshal in een vaderlandslievende romance uit WO I. Handig maar hol.

Between Two Women

1944 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1944. Romantiek van Willis Goldbeck. Met o.a. Van Johnson, Lionel Barrymore, Gloria DeHaven, Keenan Wynn en Marilyn Maxwell.

Johnson in de rol van Dr. Adams is in deze aflevering veel meer in beeld als Barrymore, die de nimmer aflatende Dr. Gillespie speelt. Het verhaal is een gezapige direhoeksverhouding, waarbij Johnson, Maxwell en DeHaven bij betrokken zijn. DeHaven heeft zelfs nog even de tijd om het liedje 'I'm in the Mood for Love' te kwelen.

The Human Comedy

1943 | Oorlogsfilm, Komedie

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Clarence Brown. Met o.a. Mickey Rooney, Frank Morgan, James Craig, Marsha Hunt en Fay Bainter.

Een lange, maar over het geheel genomen uitstekende verfilming van Saroyans novelle over de manier waarop Rooney zijn familie wist te onderhouden gedurende WO II; zeer Amerikaans.

Pilot #5

1943 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van George Sidney. Met o.a. Franchot Tone, Marsha Hunt, Gene Kelly, Van Johnson en Alan Baxter.

Treurige verkwisting van goede acteurs. Tone neemt zelfmoordmissie aan en anderen recapituleren zijn verwarde leven.

Madame Curie

1943 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1943. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Henry Travers, Albert Bassermann en Robert Walker.

Ondanks sommige langdradige scènes is de biografie van de beroemde wetenschapsvrouw over het algemeen uitmuntend. Garson en Pidgeon vormen als altijd een goed stel. Scenario van Paul Osborn en Paul H. Rameau naar het boek van Eve Curie. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Dr. Gillespie's Criminal Case

1943 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1943. Misdaad van Willis Goldbeck. Met o.a. Lionel Barrymore, Van Johnson, Donna Reed, Keye Luke en John Craven.

Dr. Leonard Gillespie (Barrmore) probeert een man, die wegens moord is veroordeeld te helpen om zijn onschuld te bewijzen. Deze film uit de reeks is ongewoon serieus en hielp niet alleen Johnson als Dr. Randall 'Red' Adams en Reed als Marcia Bradburn om naam te maken als acteurs, maar bezorgde de jonge O'Brien als Margaret ook een van haar eerste rollen. Het scenario is van Lawrence P. Bachmann, Martin Berkeley en Harry Ruskin. Het camerawerk is van Norbert Brodine. Mono, Western Electric Sound System. Zie ook 'Dr. Kildare'-serie.

A Guy Named Joe

1943 | Drama, Fantasy, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Irene Dunne, Van Johnson, Ward Bond en James Gleason.

Goede acteurs spartelen in een wat warrige fantasie waarin de hemelse Tracy afdaalt naar de aarde om dienstplichtige Johnson in WO II een handje te helpen. Scenario van Dalton Trumbo naar een verhaal van Chandler Sprague en David Boehm. Camerawerk van George Folsey en Karl Freund.

The War Against Mrs. Hadley

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Harold Bucquet en Harold S. Bucquet. Met o.a. Edward Arnold, Fay Bainter, Richard Ney, Sara Allgood en Spring Byington.

Een redelijk WO II-verhaal over matrone Bainter die niet wil bijdragen aan de oorlogsinspanningen.

Dr. Gillespie's New Assistant

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Willis Goldbeck. Met o.a. Lionel Barrymore, Van Johnson, Susan Peters, Richard Quine en Keye Luke.

Drie jonge chirurgen (Johnson, Luke en Quine) worden door Gillespie getest om te zien wie Dr. Kildare mag vervangen. Bevredigende film vol bruisend MGM-talent. In werkelijkheid trouwden Quine en Peters het jaar daarop. Zie ook: 'Dr. Kildare/Dr. Gillespie'-serie.

Too Many Girls

1940 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1940. Musical van George Abbott. Met o.a. Lucille Ball, Richard Carlson, Eddie Bracken, Ann Miller en Hal LeRoy.

Boeiende Rodgers-Hart-musical met innemende sterren en flitsende dialogen. Vier jongens worden gehuurd om een oogje te houden op de vrijbuiterige Ball op het Pottawatomie College in Stopgap in New Mexico. De toneelmatige presentatie van de muzikale nummers schijnt hier best te werken. Van Johnson is opmerkelijk als een van de koorjongens.