Lena Nyman: cast.
Er zijn 16 films gevonden.

Morrhar & ärtor

1986 | Komedie

Zweden 1986. Komedie van Gösta Ekman en Rolf Börland. Met o.a. Gösta Ekman, Margaretha Krook, Lena Nyman, Kent Andersson en Sten Ljunggren.

Het regiedebuut van de populaire acteur Ekman als een stuntelige vrijgezel, gedomineerd door zijn moeder, die hij voor enkele vakantiedagen uit haar flat wil hebben om er opnamen te laten maken voor een pornofilm. Een kluchtige komedie, soms wat bizar, zonder opoffering van de geloofwaardigheid der personages. Een scène in de treincoupé herinnert aan de hutscène uit A NIGHT AT THE OPERA met de Marx Brothers.

Ronja de roversdochter

1984 | Jeugdfilm, Avonturenfilm

Zweden​/​​Noorwegen 1984. Jeugdfilm van Tage Danielsson. Met o.a. Hanna Zetterberg, Dan Håfström, Börje Ahlstedt, Lena Nyman en Per Oscarsson.

Gebaseerd op het boek van Astrid Lindgren, die zelf tekende voor het fraaie scenario, over Ronja, de dochter van een roverhoofdman die Birk het zoontje van haar vaders aartsrivaal ontmoet. Aanvankelijk haten ook Ronja en Birk elkaar, maar al snel sluiten ze vriendschap. Ronja's vader verbiedt haar met hem om te gaan. Dan moet Ronja kiezen tussen Birk en haar ouders. De film won in Berlijn een Zilveren Beer. Zou geregisseerd worden door Olle Hellbom, maar die overleed tijdens de voorbereidingen. Danielsson nam het karwei over dat, o ironie, zijn laatste zou zijn: hij overleed een jaar later.

Raskenstam

1983 | Komedie

Zweden 1983. Komedie van Gunnar Hellstrom. Met o.a. Gunnar Hellstrom, Agneta Fältskog, Lena Nyman, Harriet Andersson en Thomas Hellberg.

Een begrafenisondernemer van middelbare leeftijd vult zijn bedrijfskapitaal aan met de opbrengsten van veelvuldige huwelijkszwendel. Hij is zo consci[KA3]entieus in zijn attenties dat geen van zijn - 120 - slachtoffers hem wil aanklagen. Een gulzige chanteur wordt hem uiteindelijk noodlottig. Deze tijdens WOII waar gebeurde affaire werd een solo-vehikel voor acteur- regisseur Hellstrom (die bij de Amerikaanse tv GUNSMOKE-en DALLAS- routine opdeed). Met ingehouden humor kwijt hij zich van zijn taak en hij speelt de titelrol als iemand die dapper zijn best blijft doen voor al zijn veeleisende vrouwen (onder wie ABBA's Agneta als een zwangere verloofde).

Gräsänklingar

1982 | Komedie

Zweden 1982. Komedie van Hans Iveberg. Met o.a. Gösta Ekman, Janne Carlsson, Lena Nyman, Marika Lindström en Mona Seilitz.

Als hun vrouwen een week met vakantie gaan, verheugen de echtgenoten zich op de hervonden vrijgezellenstatus. Architect hoopt op rust voor zijn werk en filosoferen, automonteur heeft drankgelagen en andere uitspattingen gepland, maar de praktijk pakt geheel anders uit, doch heeft m[KA2]et hun groeiende vriendschap toch weldadige uitwerking. Komedie gaat bizarre onwaarschijnlijkheden en kluchteffecten niet uit de weg, maar de regisseur houdt ze in toom en het (samen-)spel van Ekman en Carlsson als 'groene weduwnaars' is opmerkelijk.

Rasmus paa Luffen

1981 | Avonturenfilm, Familiefilm

Zweden 1981. Avonturenfilm van Olle Hellbom. Met o.a. Erik Lindgren, Allan Edwall, Emy Storm, Pȧl Steen en Lars Amble.

Praktisch alle kinderfilms van Olle Hellbom zijn gebaseerd op boeken van de bekende Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Zo ook deze lieve film over een jongetje dat wegloopt uit een weeshuis en met een vagebond samen optrekt en nog gelukkig is ook. Een van de nadelen van deze film is, dat hij iets te lang is voor jonge kinderen. Astrid Lindgren bewerkte haar eigen verhaal tot scenario. Rune Ericson verzorgde fotografie van dit wat onrealistische verhaal met een idyllische afloop.

Min älskade

1979 | Drama, Komedie

Zweden 1979. Drama van Kjell Grede. Met o.a. Björn Skagestad, Lena Nyman, Agneta Ekmanner, Keve Hjelm en Kristina Karlin-Camnert.

Een jonge idealist wordt door zijn ambitieuze verloofde in de steek gelaten als hij in financiële problemen komt. Hij raakt nu in de macht van een geldschieter, die ook zijn carrière voor hem wil uitstippelen. De ontmoeting met een eveneens in de liefde teleurgestelde vrouw geeft hoop op een toekomst zoals hij zich die vroeger wenste. Gredes films over wereldvreemde dromers verliezen aan poëtische warmte naarmate zijn hoofdpersonen ouder worden. In deze door Ingmar Bergman geproduceerde rolprent echter wordt cynisch materialisme geplaatst tegenover onbaatzuchtige medemenselijkheid, die dank zij het charisma van hoofdrolspeler Skagestad nooit wee wordt.

Gȧ pȧ vattnet om du kan

1979 | Drama

Zweden 1979. Drama van Stig Bjorkman. Met o.a. Lena Nyman, Thomas Pontén, Claire Wikholm, Norman Briski en Ernst Günther.

Een verpleegster volgt haar minnaar in diens diplomatieke dienst naar een Latijnsamerikaans land en ervaart twee vormen van oppressie - sociale in de dictatuur waar ze terechtkomt [KA1]en als vrouw in haar relatie met de onverwacht conservatieve en fallocratische man. Het semi-autobiografisch scenario van feministe Sun Axelsson en de inspraak van de actrices resulteerden in een door een man geregisseerde `vrouwenfilm`, die treffende observaties combineert met loodzware symboliek en droomsc[KA2]enes, waarin Christus model staat voor de Falende Man. (ABBA's Annifrid speelt Maria Magdalena). Resultaat is een onevenwichtige en soms overmatig nadrukkelijke, maar goed geacteerde film.

The Adventures Of Picasso

1978 |

1978. Tage Danielsson. Met o.a. Hans Alfredson, Gösta Ekman, Lena Nyman, Per Oscarsson en Wilfrid Brambell.

Een verpleegster volgt haar minnaar in diens diplomatieke dienst naar een Latijnsamerikaans land en ervaart twee vormen van oppressie - sociale in de dictatuur waar ze terechtkomt [KA1]en als vrouw in haar relatie met de onverwacht conservatieve en fallocratische man. Het semi-autobiografisch scenario van feministe Sun Axelsson en de inspraak van de actrices resulteerden in een door een man geregisseerde `vrouwenfilm`, die treffende observaties combineert met loodzware symboliek en droomsc[KA2]enes, waarin Christus model staat voor de Falende Man. (ABBA's Annifrid speelt Maria Magdalena). Resultaat is een onevenwichtige en soms overmatig nadrukkelijke, maar goed geacteerde film.

Picassos äventyr

1978 |

Zweden 1978. Tage Danielson. Met o.a. Gösta Ekman, Hans Alfredson, Margaretha Krook, Bernard Cribbins en Wilfrid Brambell.

Een `gelogen biografie` van de schilder Picasso in burleske confrontaties met tijdgenoten gedurende zijn lange leven, onder wie de feministen Gertrude Stein en Alice B. Toklas (gespeeld door Britse komieken in travestie). De absurde visuele humor kan het zonder dialoog stellen, maar werkt op den lange duur ook tamelijk afmattend. Het internationaal floppen van de film was niettemin onterecht en hij verdient herontdekking.

Herfstsonate

1978 | Drama

Zweden​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1978. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Lena Nyman, Halvar Bjork en Knut Wigert.

Bergman speelt een van haar prachtigste rollen als concertpianiste Charlotte die haar carrière altijd voor haar gezin heeft laten gaan. Als ze na een afwezigheid van zeven jaar haar dochter Eva (Ullmann) opzoekt, wordt ze geconfronteerd met de gevolgen. Tot haar schrik blijkt Eva Charlottes andere dochter, de zwaar gehandicapte Helena, in huis te hebben gehaald. Tijdens een nachtelijk gesprek, gooit Eva, die wanhopig zoekt naar moeders goedkeuring, al haar grieven in Charlottes gezicht. Veel, zeer veel wordt er gepraat in deze film, maar nog meer spreken de gezichten.

Slȧpp fȧngarne loss, der ȧr vȧr!

1975 | Komedie

Zweden 1975. Komedie van Tage Danielsson. Met o.a. Tage Danielsson, Lena Nyman, Georg Arlin, Margareta Krook en Ernst-Hugo Järegård.

Een stel krijgt wroeging over het aangeven bij de politie van een ontsnapte gevangene en onderneemt een bizarre bevrijdingsactie, waarna ze hun proteg[KA1]e willen gaan herintegreren in de maatschappij. Deze op een oud volksdeuntje ge[KA3]inspireerde komedie combineert slapstick met lyrische momenten en geeft in een gemoedelijk tempo een reeks van eminente acteurs kansen tot kleurrijke typeringen, zonder daarbij op de dialoog te steunen. Met name Nyman en J[KA3]areg[KA9]ard (als de recidivist) zijn verrukkelijk.

Den Vita väggen

1974 | Drama

Zweden 1974. Drama van Stig Björkman. Met o.a. Harriet Andersson, Lena Nyman, Sven Wollter, Tomas Pontèn en Rolf Larsson.

Een uit de provincie afkomstige, pas gescheiden vrouw met een kind probeert haar leven te reorganiseren in de grote stad. Ze zoekt werk, heeft onbevredigende losse contacten, houdt een uiteenzetting tegenover de ex-echtgenoot en voert een troostend gesprek met een vriendin. De door een man geschreven en gemaakte 'vrouwenfilm' heft nergens een hoge toon aan, maar weet uit eenvoudige momentopnamen een beeld van eenzaamheid op te bouwen, dat gedragen wordt door het genuanceerd en nergens sentimenteel acteren van Andersson.

Fadern

1969 | Drama

Zweden 1969. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Georg Rydeberg, Gunnel Lindblom, Lena Nyman, Sif Ruud en Aino Taube.

Strindbergs drama over een atheïst die zijn eigen onsterfelijkheid ziet in zijn dochtertje en het gevecht om het gezag met zijn vrouw, die twijfel zaait over zijn vaderschap, waarna hij overwonnen door de vrouwen vlucht in de waanzin. Sjöberg maakte met FRÖKEN JULIE in 1951 een bijna klassieke Strindberg-verfilming, maar deze nieuwe poging - gebaseerd op een eigen veelgeprezen theaterregie - is een pijnlijke vergissing. De camera onthult dat Rydeberg en Nyman al lang de leeftijd van hun personages niet meer hebben en pogingen om 'film' te maken met opzichtige en misplaatste effecten van stilzetten van de beelden tot zelfs flarden animatie zijn potsierlijk en saboteren de dramatische spanning. De stof zelf en een beklemmende rol van Lindblom als de gefrustreerde en onverzettelijke echtgenote blijven in deze aanpak nog net overeind.

Jag är nyfiken-blȧ

1967 | Drama, Documentaire, Experimenteel

Zweden 1967. Drama van Vilgot Sjöman. Met o.a. Lena Nyman, Börje Ahlstedt, Peter Lindgren, Marie Göranzon en Hans Hellberg.

Deze parallel-film van JAG [KA3]AR NYFIKEN-GUL volgt opnieuw in een kaleidoscopische benadering Lena Nyman, die op zoek is naar houvast (een vaderfiguur) en politieke ori[KA3]entatie in de Zweedse welvaartsstaat. Niet het schandaalsucces van Sj[KA3]omans eerder uitgebrachte GEEL-film, omdat de omstreden sekssc[KA2]enes hier grotendeels ontbreken. Door meer de nationale dan de internationale politiek als doelwit te nemen is het resultaat ook evenwichtiger (hoewel buiten Zweden minder interessant). Niettemin blijft het een vaak irritant ratjetoe, met enkele treffende scènes: Lena en haar vader en een interview met zangeres Lindgren.

Jag är nyfiken - en film i gult

1967 | Documentaire, Erotiek

Zweden 1967. Documentaire van Vilgot Sjöman. Met o.a. Vilgot Sjöman, Börje Ahlstedt en Lena Nyman.

Deze parallel-film van JAG [KA3]AR NYFIKEN-GUL volgt opnieuw in een kaleidoscopische benadering Lena Nyman, die op zoek is naar houvast (een vaderfiguur) en politieke ori[KA3]entatie in de Zweedse welvaartsstaat. Niet het schandaalsucces van Sj[KA3]omans eerder uitgebrachte GEEL-film, omdat de omstreden sekssc[KA2]enes hier grotendeels ontbreken. Door meer de nationale dan de internationale politiek als doelwit te nemen is het resultaat ook evenwichtiger (hoewel buiten Zweden minder interessant). Niettemin blijft het een vaak irritant ratjetoe, met enkele treffende scènes: Lena en haar vader en een interview met zangeres Lindgren.

491

1963 | Drama

Zweden 1963. Drama van Vilgot Sjöman. Met o.a. Lars Lind, Leif Nymark, Stig Törnblom, Lars Hansson en Sven Algotsson.

Een jonge socioloog mislukt in zijn experimentele rehabilitatiepogingen voor zes jonge criminelen door ze zelfstandig in een appartement te laten wonen. Zijn homofiele superieur misbruikt de jongens seksueel en lichtekooi Steva (Nyman, die later via de JAG ȦR NYFIKEN-films bekend zou worden), vindt het goed dat de jongens een herdershond ophitsen, die haar van achteren bespringt. Na een aanvankelijk vertoningsverbod mocht de film in Zweden tien jaar later nog steeds niet integraal gezien worden. De titel slaat op een opmerking van een dominee aan het groepje van zes: '490 maal zal men jullie vergeven, maar de 491ste keer komt de duivel jullie halen'. Wie de film tegenwoordig bekijkt, vindt hem nog wel schokkerend, maar begrijpt al die drukte van toen niet goed. Het scenario is van regisseur Sjöjmann en Lars Görling, die Görlings boek bewerkten. Het camerawerk is van Gunnar Fischer en Rolf Holmquist. Hoed u voor een oude, gecoupeerde versie.