John Grisham: scenario, productie en schrijver.
Er zijn 10 films gevonden.

Christmas with the Kranks

2004 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 2004. Komedie van Joe Roth. Met o.a. Tim Allen, Jamie Lee Curtis, Dan Aykroyd, M. Emmet Walsh en Elizabeth Franz.

Luther en Nora Krank slaan kerst dit jaar over. Hun enige dochter Blair zit toch in het buitenland en het lijkt de Kranks wel eens leuk om met een cruise mee te gaan. Als de buren bespeuren dat de Kranks zich onttrekken aan het versieren van hun huis en de straat, ontstaat er bijna oorlog. Dan belt Blair om te vertellen dat ze kerst toch graag thuis wil doorbrengen. Nora en Luther hebben nog maar 24 uur de tijd om hun huis en zichzelf in de kerststemming te brengen.

Runaway Jury

2003 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2003. Thriller van Gary Fleder. Met o.a. John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz en Bruce Davison.

Het feit dat de centrale rechtszaak in Runaway Jury in het concept-script handelde over tabak en in de eindversie over een vuurwapen, bewijst maar weer dat de inhoud niet van belang is voor verfilmingen van John Grisham-boeken. De kijker kiest voor acteurs van naam, en voor vuile intriges en dubbele agenda's in en buiten de rechtszaal. Runaway Jury is er mee gevuld, op een aantrekkelijke, vlotte, oppervlakkige manier. Een jury moet beslissen over een zaak tegen een wapenproducent. De machtige verdediging, onder leiding van de genadeloze Fitch (Hackman), zet alles op alles om de jury, onder wie Nick Easter (Cusack), aan de 'juiste' zijde te krijgen.

A Painted House

2003 | Drama

Verenigde Staten 2003. Drama van Alfonso Arau. Met o.a. Scott Glenn, Arija Bareikis, Robert Sean Leonard en Logan Lerman.

Zomer 1952, Arkansas. De jonge Luke woont met z'n ouders en grootouders op de boerderij. Ze hebben niet veel geld. Wanneer twee groepen seizoensarbeiders komen helpen met het plukken van katoen, lopen de spanningen hoog op en is het geweld niet meer te stuiten. Daar is Luke getuige van en het geheim dat hij moet bewaren, kan uiteindelijk zijn familie ten gronde richten.

The Gingerbread Man

1998 | Thriller

Verenigde Staten 1998. Thriller van Robert Altman. Met o.a. Kenneth Branagh, Famke Janssen, Embeth Davidtz, Robert Duvall en Robert Downey jr.

Na succesvolle verfilmingen van zijn bestsellers als The Firm en The Pelican Brief, waagde auteur John Grisham zich zelf maar eens aan een filmscript. Het resultaat was The Gingerbread Man, een thriller die zich zoals de meeste van zijn verhalen afspeelt in juridische kringen in het zuiden van de VS. Macho advocaat (Branagh) wordt gestrikt door een sensuele jongedame (Davidtz) die zich ontpopt als de spin in een web van dubieuze personages. De op het oog merkwaardige combinatie van de populistische Grisham en de artistiek grillige regisseur Altman resulteert in een spannend verhaal waarin vooral de minutenlang aangehouden shots en de uitstekende acteurs opvallen.

The Rainmaker

1997 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1997. Drama van Francis Ford Coppola. Met o.a. Matt Damon, Danny DeVito, Claire Danes, Mickey Rourke en Jon Voight.

Francis Ford Coppola die een roman van John Grisham verfilmt? De wenkbrauwen werden wel even opgetrokken toen bekend werd dat de maker van Apocalypse Now en The Godfather een rechtbankthriller wilde maken. Maar Coppola gaf zijn eigen draai aan het genre, had de beschikking over een uitstekende cast en schetste een juridische wereld vol morele grijstinten, vanuit het perspectief van beginnend advocaat Rudy Baylor (Damon). Die neemt het in zijn jeugdige overmoed op tegen een verzekeringsmaatschappij die weigert de medische kosten van een leukemiepatiënt te betalen. Een van de betere Grisham-verfilmingen.

The Chamber

1996 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van James Foley. Met o.a. Chris O'Donnell, Gene Hackman, Faye Dunaway, Robert Prosky en Raymond J. Barry.

Verfilming van het boek van John Grisham handelt over een jonge advocaat (O'Donnell) die zijn ter dood veroordeelde, zeer racistische grootvader (Hackman) wil verdedigen. Geen bespiegelingen over racisme of de doodstraf, wel een met bombast vertelde familiegeschiedenis. Hackman is als altijd uitstekend, maar een geloofwaardige Ku Klux Klan-man wordt hij niet. The Chamber is in alle opzichten de mindere van de ongeveer gelijktijdig uitgebrachte Dead Man Walking, een film die eveneens vraagtekens zet bij de doodstraf.

A Time to Kill

1996 | Drama, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1996. Drama van Joel Schumacher. Met o.a. Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey, Kevin Spacey, Sandra Bullock en Oliver Platt.

A Time to Kill is ondanks de prima cast niet zo goed als die andere Grishamverfilming van Schumacher, The Client. De plot draait om de zwarte Hailey (Jackson) die in Mississippi de racistische verkrachters van zijn dochtertje vermoordt. De onervaren Brigance (McConaughey) neemt de verdediging van Hailey op zich, maar vindt de Ku Klux Clan en de briljante aanklager Bickley (Spacey) op zijn weg. Hoewel genomineerd voor de Razzie Prijs als Worst written film grossing over $100 million, is dit rechtbankdrama zeer geschikt om, nou ja, om de tijd mee te doden dus.

The Client

1994 | Thriller

Verenigde Staten 1994. Thriller van Joel Schumacher. Met o.a. Brad Renfro, Tommy Lee Jones, Susan Sarandon, Mary-Louise Parker en Anthony LaPaglia.

Op een dag hoort de elfjarige Mark Sway (Renfro) details over een complot waarbij een senator werd vermoord. Al snel wordt hij het doelwit van gangsters en corrupte politici. Hij zoekt steun bij advocate Reggie Love (Sarandon), maar ze krijgen te maken met de over-ambitieuze officier van Justitie Roy Folltrigg (Jones), die veel minder in het welzijn van de jongen is geïnteresseerd dan in zijn eigen carrière. Deze derde Grisham-verfilming rammelt af en toe en loopt op het eind ook een beetje uit de rails. Wie daar overheen stapt ziet een spannende, goedgemaakte thriller.

The Pelican Brief

1993 | Thriller, Mysterie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1993. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Julia Roberts, Denzel Washington, Sam Shepard, John Heard en Tony Goldwyn.

Een rechtenstudente ontdekt min of meer bij toeval een samenzwering achter de moord op twee magistraten om vervolgens door alle mogelijke autoriteiten te worden opgejaagd. En dat gaat volgens de beproefde Roberts methodiek: een intro van grondig en overtuigend acteren, een intermezzo van kinderlijke verwondering en een finale van deerniswekkende rechtschapenheid. Rasacteurs Shepard en Washington, als respectievelijk professor/minnaar en journalist/minnaar moeten het doen met de kliekjes. Regisseur Pakula baseerde zijn gecompliceerde intrige op de roman van John Grisham en brengt de bonbondoosthriller met stijl op het doek.

The Firm

1993 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1993. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn, Hal Holbrook, Gene Hackman en Holly Hunter.

Cruise speelt in deze uitstekende John Grisham-verfilming de net aan Harvard afgestudeerde rechtenstudent Mitch McDeere. Mitch kan het ruimhartige aanbod van advocatenkantoor Bendini, Lambert en Locke niet afslaan. Zijn vrouw Abby (Tripplehorn) ruikt al rap rottigheid, maar Mitch ontwaart pas onraad wanneer hij met belastende foto's wordt gedwongen bij 'De Firma' te blijven. Het erin luizen van Mitch is spannend weergegeven. De kijker moet genoegen nemen met vaag vreemd gedrag van collega-advocaten en de intuïtie van Abby. Maar dat blijkt onder muziek van David Grusin (The Graduate) en voor de stijlvolle camera van John Seale (The English Patient) meer dan voldoende. Prima bijrollen van vooral Hackman en Holbrook.