Spiros Focás (1937): cast.
Er zijn 23 films gevonden.

Il barone

1995 | Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Duitsland 1995. Drama van Alessandro Fracassi, Richard T. Heffron en Enrico Maria Salerno. Met o.a. Ron Moss, Shari Shattuck, Spiros Focás, Susan Walters en Bernard Fresson.

Europudding, overgoten met een Amerikaans sausje in de vorm van een vierdelige miniserie. Centraal staan tragische lotsbestemmingen, suspense, gedwarsboomde liefdes in Itali[KA3]e en Duitsland. Het zou een klassieker in zijn genre kunnen zijn ware het niet dat haast alle vertolkingen schrijnend onovertuigend zijn. Het titelpersonage, baron Bruno Brian Sajeva (Moss), is een geduchte Amerikaans-Siciliaanse zakenman. Na tien jaar stilzwijgen onthult de Afrikaanse prinses Mahary (Zobda) dat hij de vader is van haar negen-jarig zoontje Sunna (Bowen). In het Afrikaanse land zijn onlusten uitgebroken en de prinses vreest voor haar leven en voor dat van Sunna. Zij smeekt hem op Italiaanse bodem op te vangen maar juist daar wordt de baron het slachtoffer van een mislukte moordaanslag. Het scenario is van Rod Taylor, Dardano Saccheti, Frank von Kuegelgen en Cesare Frugoni naar de gelijknamige roman van Sveva Casati Modignani.

Errore fatale

1992 | Drama

Italië 1992. Drama van Filippo De Luigi. Met o.a. Patricia Millardet, Spiros Focás, Isabella Russinova, Corinne Clery en Giuseppe Perruccio.

Een bekende tv-presentatrice, gehuwd en moeder van een zoon, komt erachter dat haar goede vriend en ex-minnaar AIDS heeft. Ze laat een test doen en het blijkt dat zij sero-positief is. Als dit bekend wordt raakt zij haar baan kwijt en iedereen laat haar in de steek, tot haar man toe. Haar wereld stort ineen, en dan merkt ze ook nog dat ze zwanger is. Maria (Cléry) is de enige vriendin die haar trouw blijft. Millardet is bijzonder overtuigend als de gekwelde presentatrice Giulia. Ook voor de rest uitstekend bezet. Ook bekend als CONDITION CRITICAL.

Il ricatto 2 - Bambini nell'ombra

1991 | Misdaad, Drama

Italië 1991. Misdaad van Vittorio de Sisti. Met o.a. Massimo Ranieri, Laura del Sol, Marina Suma, Leo Gullotta en Bekim Fehmiu.

In deze televisiefilm die spannender en beter is dan het eerste deel, komt Ranieri terug als Inspecteur Fedeli van Napels, een geweldadige en genadeloze stad. De jonge zoon van de inspecteur wordt op brute wijze vermoord en hij onderzoekt de zaak. Tijdens zijn angstaanjagende onderzoek ontmoet hij Angela (gespeeld door Del Sol) wier nog jonge zoon een brutale leider van een jeugdbende is die zich met drugsverkoop beizghoudt; hij wordt verliefd op haar. De zaak wordt ingewikkelder, gevaarlijk en er vallen vele doden. Zijn poging om de drugshandel te achterhalen, brengt de inspecteur van Napels naar Barcelona en Duitsland en uiteindelijk naar Beiroet waar hij een gruwelijke handel ontdekt: ontvoerde kinderen worden aan een particuliere kliniek verkocht die, ten koste van de kinderen, menselijke organen tegen hoge prijzen verkoopt.

White Palace

1990 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1990. Romantiek van Luis Mandoki. Met o.a. Susan Sarandon, James Spader, Jason Alexander, Kathy Bates en Eileen Brennan.

Sinds zijn echtgenote bij een ongeval om het leven kwam, is de jonge Spader alle levenslust kwijt. Op een avond zit hij in de bar 'White Palace' om zijn melancholie weg te drinken, en hij wordt bediend door Sarandon. Zij is vijftien jaar ouder, en haar humor, strijdvaardigheid en optimisme hebben haar over een mislukt huwelijk en de dood-door-overdosis van een zoon geholpen. Tussen de twee bloeit een romance op die door de omgeving niet wordt begrepen. Goed geacteerde dramatische film, die de liefde tussen een jongeman en een oudere vrouw uit totaal verschillende milieus centraal stelt. Ted Tally en Alvin Sargent baseerden hun scenario op de roman van Glenn Savan, die zich distantieerde van het onwaarschijnlijke, geforceerde slot. Fotografie van Lajos Koltai. De romantisch/dramatische score is van George Fenton.

Tre colonne in cronaca

1990 | Thriller

Italië 1990. Thriller van Carlo Vanzina. Met o.a. Gian Maria Volonté, Massimo Dapporto, Sergio Castellitto, Joss Ackland en Senta Berger.

Naar het boek van Corrado Augias en Daniela Pasti, over corruptie en politieke intriges. Het begint met de moord op een effectenmakelaar in Milaan en een campagne tegen politieke corruptie, gevoerd door de directeur van een invloedrijk dagblad. Het verhaal wordt ingewikkeld als blijkt dat de beurs, uitgeverijen, politici en de geheime dienst een misdadig machtsspel spelen. Een kleine proeve van sociale en politieke corruptie in Italië.

Le gorille dans le cocotier

1990 | Thriller, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1990. Thriller van Maurizio Lucidi. Met o.a. Karim Allaoui, Emanuela Gatti, Spiros Focás, Augosto Zucchi en Renato Mori.

Een Franse straaljager die een geheime raket vervoert, stort midden in de Arabische woestijn neer. De piloot wordt vermoord en de raket (natuurlijk) gestolen. G[KA1]eo Paquet (Allaoui), bijgenaamd `le Gorille` (de gorilla), moet de raket terug zien te vinden. Hij wordt daarbij geholpen door een collega en Ginaldo, een Italiaanse geheimagent (Mori). Natuurlijk ontmaskeren ze de schuldige. Dit thema, dat beter past in de stripverhalen voor de jeugd, bevat niets origineels. Correcte en routineuse uitvoering met uitheemse, natuurlijke locaties. Film heeft veel te danken aan het feit dat de genoemde Gorilla het publiek in zijn ban weet te houden!

Out of Time

1989 | Avonturenfilm, Thriller

Egypte​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Avonturenfilm van Anwar Kawadri. Met o.a. Jeff Fahey, Camilla More, Michael Gothard, Michael Russo en Spiros Focás.

Een jonge archeoloog (Fahey) is in Egypte en Griekenland op jacht naar een oeroude schat, waarbij er ook op hem wordt gejaagd. Vergeet de verwarde plot en let op het adembenemende landschap, dat prachtig in beeld is gebracht. Ook bekend als THE SERPENT OF DEATH.

Rambo III

1988 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 1988. Actiefilm van Peter MacDonald. Met o.a. Sylvester Stallone, Richard Crenna, Marc de Jonge, Kurtwood Smith en Spiros Focás.

‘I’m no tourist,’ zegt spierbonk Rambo (Stallone) als hij met zijn pijl en boog, slagersmes en geweren de Afghaanse bergen intrekt om samen met enkele heldhaftige moslim­strijders(!) zijn oude kolonel te ontzetten én de Russen af te slachten. Eenmaal ter plaatse tijgert onze held door mijnenvelden, parkeert een tank in een vliegende helikopter en opereert zijn eigen vleesschade. Sly, die zelf meeschreef aan het cartoonscript, heeft maar liefst 84 seconden tekst. Opletten dus, want hoewel de man vaak acteert als een zwerfkei, staat ieder woord uit zijn mond hier garant voor hilarisch understatement.

Mistress

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Michael Tuchner. Met o.a. Victoria Principal, Don Murray, Joanna Kerns, Alan Rachins en Guy Boyd.

Principal is de perfecte maîtresse: intelligent, knap en begrijpend. Wanneer ze met haar minnaar Murray op vakantie gaat, sterft hij plotseling aan een hartaanval. Ze verliest niet alleen de man van haar leven, hij laat haar evenmin iets na. En dit alles na negen jaar vol beloftes. De 37-jarige vrouw moet voor het eerst in haar leven voor zichzelf zorgen. Variatie op een afgezaagd thema. Principal is allesbehalve overtuigend in haar rol en Murray was duidelijk maar al te blij dat hij vlug mag sterven in dit routine-scenario van Joyce Eliason. Het wordt tijd dat men 'vrouwenfilms' met een beetje inspiratie gaat maken. Voor het camerawerk werd beroep gedaan op Kees van Oostrum.

Black tunnel

1986 | Misdaad, Thriller

Italië 1986. Misdaad van Federico Bruno. Met o.a. Flaminia Lizzani, Carl Heimo, Gianni Garko, Spiros Focás en John Francis Lane.

Een machtig zakenman die banden heeft met de mafia en de geheime dienst, wordt gearresteerd. De regering van de V.S. besluit hem uit te wijzen en terug te sturen naar zijn geboorteland, Italië. De spanning stijgt als de procedure op gang komt. Beide geheime organisaties zijn bang dat hij zijn mond voorbij zal praten en zij willen koste wat kost verhinderen dat hij wordt ondervraagd. Ritme en spanningsopbouw goed, maar akteren ho maar.

The Jewel of the Nile

1985 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Avonturenfilm van Lewis Teague. Met o.a. Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito, Spiros Focás en Avner Eisenberg.

In Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984) kreeg keukenmeidenromanschrijfster Joan (Turner) iets moois met avonturier Jack (Douglas) en zeilt sindsdien met hem de wereld rond. Deze film begint zes maanden later, als de wittebroodsweken voorbij zijn. Joan krijgt een uitnodiging van een charmante, en mysterieuze Egyptische sjeik om zijn biografie te schrijven. Vlak nadat ze vertrokken is wordt Jacks boot aangevallen door geheimzinnige boeven. Aardige, wat ouderwetse avonturenfilm, met een minder strak script dan de voorganger, maar ook met een leuke, wat grotere rol voor DeVito als komische sidekick.

Holocaust 2000

1977 | Horror, Thriller

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Horror van Alberto De Martino. Met o.a. Kirk Douglas, Simon Ward, Agostina Belli, Anthony Quayle en Virginia McKenna.

Een kern-geleerde ontdekt dat zijn zoon de nieuwe antichrist is, die via een reeks kernexplosies de mensheid wil vernietigen in het jaar 2000. Deze [KL]exploitation[KLE]-variant op THE OMEN heeft trucages en effecten boven het (Italiaanse) gemiddelde, maar de uiteenlopende accenten van de internationale rolbezetting maken de personages weinig geloofwaardig. De discussies over ecologie en toepassing van kernenergie zijn oppervlakkige franje en de spectaculaire scènes worden teniet gedaan door een 'symbolisch' open einde. Ook bekend als THE CHOSEN en RAIN OF FIRE.

Mark il poliziotto spara per primo

1975 | Misdaad, Actiefilm

Italië 1975. Misdaad van Stelvio Massi. Met o.a. Franco Gasparri, Lee J. Cobb, Nino Benvenuti, Massimo Girotti en Ely Galleani.

Een ex-junk is commissaris bij de narcoticabrigade van Milaan geworden en wordt door Interpol naar Genua gestuurd om de drugshandel te ontmantelen. Hij krijgt contact met een ontsnapte krankzinnige die zijn moordplannen telefonisch aankondigt, maar die gemanipuleerd blijkt door een gangsterbons, een schijnbaar respectabele bankier die zelf bedreigd leek. Deze vlot gemaakte politiefilm naar DIRTY HARRY-model is een pleidooi voor eigenmachtig optreden, verpakt in allerhande opgeblazen gewelddadigheden. Een effectieve rol van veteraan Cobb.

Flavia la monaca musulmana

1974 | Horror, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1974. Horror van Gianfranco Mingozzi. Met o.a. Florinda Bolkan, María Casares, Claudio Cassinelli, Antony Corlan en Spiros Focás.

In de 15de eeuw terroriseren Moslims grote delen van Italië. Te midden van alle geweld, martelingen, verkrachtingen en moordpartijen treffen we de non Flavia, die vreselijke dingen meemaakt tot zij op bevel van de plaatselijke bisschop levend wordt gevild. Wilt u eens spasmodisch walgend over uw nek gaan? Dan kan deze zeer onaangename, zeldzaam wrede, verregaand smakeloze en onsmakelijke film niet genoeg worden aanbevolen. De film tracht een en ander ook nog in een feministisch kader te plaatsen. Ook bekend als FLAVIA, THE HERETIC; THE REBEL NUN en THE MUSLIM NUN.

Shaft in Africa

1973 | Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1973. Avonturenfilm van John Guillermin. Met o.a. Richard Roundtree, Frank Finlay, Vonetta McGee, Neda Arneric en Cy Grant.

Derde filmavontuur van de zwarte privé-detective Shaft, weer gespeeld door Roundtree. Deze keer wordt hij onder dwang bij een Ethiopische emir gebracht, die hem vraagt een bende slavendrijvers op te sporen. Vanaf dat ogenblik zitten we in een wervelstorm van actie, geweld en knipoogjes, maar uiteindelijk hebben we het allemaal al eens eerder gezien in de vorige films. Dat moet ook het publiek gedacht hebben, want ze kwamen niet meer kijken, zodat Shaft zijn carrière mocht voortzetten op het tv-scherm. Je moet het allemaal niet te serieus nemen, dan werkt het wel ontspannend. Stirling Silliphant schreef het scenario, dat door Marcel Grignon in beelden omgezet werd. Gefilmd in Panavision.

Steps

1972 | Drama

Verenigde Staten​/​​Griekenland 1972. Drama van Leonard Hirschfield. Met o.a. Irene Papas, Umberto Orsini, Spiros Focás en Takis Emmanuel.

Papas en echtgenoot Orsini lijden beiden onder een oorlogssyndroom uit WO II. Haar ouders en zijn familie werden door Duitse soldaten neergeschoten. Na tien jaar huwelijk wil het eigenlijk tussen beiden niet vlotten. Papas trekt zich terug naar een eilandje waar de plaatselijke bevolking haar ziet als een grootsteedse joffer. Ze vindt toenadering van de jonge Focas, die quasi haar minaar wordt. Als Orsini op de proppen komt, wordt hij in elkaar getremd door de lokale opgeschoten mannelijke jeugd die solidair is met Focas, en Orsini als een indringer beschouwt. Tenslotte kiest Papas voor Orsini en gaat zij terug naar Athene. Klassiek Grieks, verrassingsloos verhaal in obscure, trage film, die ver van de hedendaagse kijker afstaat.

Une Balle au coeur

1965 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1965. Misdaad van Jean-Daniel Pollet. Met o.a. Sami Frey, Françoise Hardy, Jenny Karezi, Spiros Focás en Vassili Diamandopoulos.

Een jonge Siciliaanse markies wordt belaagd en beroofd door beruchte maffialeden. Hij moet vluchten naar Griekenland, waar hij zijn wraak voorbereidt; zelfs de op hem verliefde vrouwen offert hij daaraan op. Curieuze maar niet geslaagde poging van een marginale nouvelle vague-regisseur om het wraakthema uit de western te gebruiken in een Zuideuropese situering. Frey is geen actieheld en zangeres Françoise Hardy kan niet acteren. Het camerawerk daarentegen is opmerkelijk.

Un uomo da bruciare

1962 | Drama

Italië 1962. Drama van Paolo Taviani, Vittorio Taviani en Valentino Orsini. Met o.a. Gian Maria Volonté, Didi Perego, Tuti Ferro, Spiros Focás en Marina Malfatti.

De waar gebeurde maffiamoord op het Italiaanse vakbondslid Salvatore Carnevale in 1955 vormt het onderwerp van deze film. Het punt waar het om draait, is de verdeling van land op Sicilië. Als de belangen van de maffia op het spel komen te staan, heeft dat rampzalige gevolgen. Volontè zet een schitterende, jonge vakbondsman neer, die Rome verlaat om naar Sicilië terug te keren en daar met de machtige maffia in aanraking komt. Goed camerawerk. Meer dan gemiddelde kwaliteit waar het de techniek betreft. Het scenario is van de drie regisseurs Paolo Taviani, Vittorio Taviani en Orsini.

Via Margutta

1961 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1961. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Antonella Lualdi, Gérard Blain, Yvonne Furneaux, Franco Fabrizi en Christina Gaioni.

Een Romeinse straat is een ontmoetingscentrum voor jonge kunstenaars die het nog niet gemaakt hebben. Een bezeten schilder veronachtzaamt zijn toegewijde geliefde door zijn drukke werk voor een expositie, die echter door de homoseksuele galeriehouder is georganiseerd om hem aan zich te binden. Een ander verkoopt zijn doeken pas als hij voorgeeft dat ze 'naïef' werk van een serveerster zijn. De onderhoudende en episodische milieuschets heeft soms melodramatische of moraliserende trekken, maar de aandacht die verdeeld wordt over goed geacteerde personages houdt alles binnen de perken.

Psycosissimo

1961 | Komedie, Horror

Italië 1961. Komedie van Steno. Met o.a. Ugo Tognazzi, Raimondo Vianello, Edy Vessel, Monique Just en Spiros Focás.

De schrijvers van een misdaad-tv-serie repeteren voor het open raam de moordscènes en worden door een rijkaard voor beroepskillers aangezien die hun een fors bedrag biedt om zijn echtgenote te doden. Ze nemen de opdracht aan, om het geld in te pikken, maar ontdekken dat de echtgenote en haar minnaar de opdrachtgever zèlf naar het leven staan. Een horror-parodie blijft in de traditie van een toneelmatige boulevardklucht die met soms vermoeiend animo wordt gespeeld. Shockeffecten zijn te doorzichtig en te weinig verrassend om de satire effectief te maken.

Rocco e i suoi fratelli

1960 | Drama, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk 1960. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot, Katina Paxinou en Spiros Focás.

Voor dit episodenverhaal greep Visconti terug op de thematiek van La terra trema (1948), maar hij stileerde Rocco e i suoi fratelli veel meer dan zijn neorealistische voorganger. De film vertelt de sage van een familie die de armoe van Zuid-Italië verruilt voor het geïndustrialiseerde Milaan. In elk van de episoden staat een van de vijf broers centraal, en telkens zijn we ongeveer een jaar verder. Visconti liet zich onder meer inspireren door Dostojevski's Idioot en Thomas Manns Joseph und seine Brüder (naar de Bijbel). Met muziek van Nino Rota.

Messalina venere imperatrice

1960 | Avonturenfilm

Italië 1960. Avonturenfilm van Vittorio Cottafavi. Met o.a. Belinda Lee, Spiros Focás, Carlo Giustini, Gian Carlo Sbragia en Giulio Donnini.

Een zoveelste verfilming van het leven van Messalina. Pompeus en naïef.

Morte di un amico

1959 | Drama

Italië 1959. Drama van Franco Rossi. Met o.a. Gianni Garko, Spiros Focás, Didi Perego, Angela Luce en Anna Mazzuchelli.

Ondanks maatschappelijke en mentaliteitsverschillen hebben samen opgegroeide jongemannen een nauwe vriendschapsband en weet de asocialere van de twee zijn degelijke vriend mee te slepen tot een leven met prostituées en een gewapende overval waarbij de naïevere door een slachtoffer dodelijk wordt gewond. De andere vlucht niet, maar blijft naast het lijk van zijn vriend wachten op zijn arrestatie. Deze boeiende en broeierige film over een latente maar duidelijk homo-erotische relatie werd meegeschreven door Pasolini en moet nu - ietwat onrechtvaardig - opboksen tegen de voorstelling hoe hij het scenario zèlf zou hebben verfilmd met uit het leven gegrepen spelers in plaats van alleen proletarisch acterende vertolkers.