Andrea Domburg: cast.
Er zijn 15 films gevonden.

Wilde harten

1989 | Drama, Misdaad

Nederland 1989. Drama van Jindra Markus. Met o.a. Alexandra van Marken, Hans Oldigs, Andrea Domburg, Herbert Flack en Joop Doderer.

Met klein budget gedraaide en mislukte avondvullende debuutspeelfilm van Markus over een would-be zangeres en haar schofterig vriendje. Zwak, onsamenhangend scenario (van Markus zelf) dat niet weet wat aanvangen met de amorele en immorele personages die naar hartelust hoeren, boeren, stelen, chanteren, inbreken, doden alsof niemand in Nederland eraan denkt de politie te waarschuwen.

Het gezin van Paemel

1986 | Drama

België 1986. Drama van Paul Cammermans. Met o.a. Senne Rouffaer, Chris Boni, Ronny Waterschoot, Jos Verbist en Mark Van Eeghem.

De verfilming van een hevig gedateerd gelijknamig toneelstuk uit 1903 van de Vlaamse schrijver Cyriel Buysse, dat op meedogenloze wijze het leven van de arme pachters tegenover dat van de grootgrondbezitters had moeten uitbeelden. De debuutspeelfilm van auteur Cammermans als regisseur is minder naturalistisch-dramatisch dan het technisch knap en warmhartig- bezielde plattelandsdrama. Het scenario van Hugo Claus zorgt ervoor dat de sociale strijd en de lotsverbondenheid gesymboliseerd worden in de liefde tussen de zoon van een baron (Hoffman) en het boerenmeisje (Pinoy). Mooie beelden en een bij momenten boeiende acteursfilm.

De Stille oceaan

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Digna Sinke. Met o.a. Josée Ruiter, Andrea Domburg, Josse De Pauw, Monique Kramers en Julien Schoenaerts.

Een journaliste keert mentaal gekneusd terug uit Latijns-Amerika, waar haar minnaar om politieke redenen werd vermoord. In Nederland probeert ze haar leven nieuwe zin te geven met extra bekommernis om haar achterlijke broer. Daar komt nog meer ellende van met als resultaat een erg grimmige finale. Het overspannen scenario, dat te veel dingen tegelijkertijd wil behandelen, werd teder verfilmd met vlagen prachtige beeldpoëzie.

Voorbij, voorbij

1981 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1981. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven en Gerard Soeteman. Met o.a. André van den Heuvel, Piet Römer, Andrea Domburg, Guus Oster en Leontien Ceulemans.

Voormalig verzetsman Van den Heuvel herkent meer dan dertig jaar na WO II een Nederlandse SS-er (Staal), die geliquideerd had moeten worden wegens zijn betrokkenheid bij de dood van dappere koerier Maas, maar die zijn straf ontlopen had door te ontsnappen naar Duitsland. Als Van den Heuvel zijn oude kameraden Oster, Römer, Domburg en Retèl opspoort om het 'doodvonnis' alsnog te voltrekken, ontmoet hij desillusie en gedoofde gevoelens.

Kort Amerikaans

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Derek de Lint, Joop Admiraal, Tingue Dongelmans, Christel Braak en Guus Oster.

Kort Amerikaans is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers, met Derek de Lint als Wolkers' alter ego Erik tijdens oorlogsjaar 1944. Leiden, deels geschoten in Rotterdam, is het horizondoek voor Eriks pogingen om uit handen te blijven van de Duitsers, en in de armen van Elly. Op de achtergrond speelt het overlijden van Wolkers' broer Gerrit in 1944, een gebeurtenis die inmiddels geldt als centraal thema voor debuutroman Kort Amerikaans en leitmotiv in Wolkers' oeuvre, met (therapeutische) seks als zielenverluchting.

Soldaat van Oranje

1977 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Nederland​/​​België 1977. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven. Met o.a. Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Peter Faber, Derek de Lint en Belinda Meuldijk.

Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. De uitstekende verzetsfilm van regisseur Verhoeven naar de autobiografische roman van Erik Hazelhoff Roelfzema opende voor Hauer en Verhoeven de deuren naar Hollywood. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens 'onwaarheden' op de première te komen, maar: 'omdat de koningin kwam moest ik wel'.
Voor koningin en vaderland is de verlengde versie van Soldaat van Oranje, waarin het extra materiaal helaas weinig toevoegt.

Mens Erger Je Niet

1975 | Muziek

Nederland 1975. Muziek van Wim Verstappen. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hugo Metsers, Andrea Domburg, Pim de la Parra jr en Peter Faber.

De oudgeworden Willeke en Hugo halen in het bejaardentehuis herinneringen op aan vroeger toen een wulpse Willeke allerlei persoonlijkheden verleidde en vervolgens te kijk zette uit wraak voor 't feit dat Hugo de gevangenis in moest. De regie en enscenering zijn erg knullig, en als typische sekssatire van Scorpio-films is het geen verrassing meer.

Keetje Tippel

1975 | Drama, Historische film, Biografie

Nederland 1975. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Andrea Domburg, Hanna de Leeuwe en Jan Blaaser.

In 1881 vertrekt een straatarm gezin van Stavoren naar Amsterdam in de hoop 'brood en geld te vinden'. Het blijft armoe troef waarna de jonge Keetje (Monique van de Ven) door haar moeder en oudste zus wordt aangezet tot prostitutie. Paul Verhoeven maakte er een meeslepende film van die in fysiek en emotioneel detail de belabberde omstandigheden van vrouwen aan het einde van de negentiende eeuw belicht. De peperdure productie Keetje Tippel was na Turks fruit het tweede Nederlandse succes van Paul Verhoeven, Monique van de Ven en Rutger Hauer. Gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek van Neel Doff.

Een mens van goede wil

1973 |

België​/​​Nederland 1973. John van de Rest. Met o.a. Hugo Metsers, Kitty Courbois, Josine Van Dalsum, Andrea Domburg en Warde De Ravet.

Geslaagde, zij het wat trage verfilming van Gerard Walschaps roman over een man in zijn strijd tegen onrecht en zijn miserabele levenslot. Hij is een van die mensen wier bestemming schijnt te zijn om altijd in de hoek te zitten waar de klappen vallen, maar hij zegeviert over de boosheid van de wereld. Na alle barre ellende is de glorieuze messiaanse opgang van het slot wat geforceerd, maar het doet deugd dat Metsers toch nog zijn Courbois vindt en aan Nederland en Vlaanderen leren en tonen kan wat met liefde te bereiken is. Deze lange televisiebewerking mist de markante vertelstijl die de roman tot een literair festijn maakt.

VD

1972 | Drama

Nederland 1972. Drama van Wim Verstappen. Met o.a. Kees Brusse, Andrea Domburg, Guus Oster, Ank van der Moer en Hugo Metsers.

Een van Verstappens leukste films, die als het ware schalks vooruitliep op latere tv-series als 'Dallas' en 'Dynasty'. Een familiedrama dus, tegen de achtergrond van de chemische industrie die floreert dank zij met name de groeiende populariteit van 'de pil'. Verstappen leeft zich spottend uit op de oer-Nederlandse burgerlijkheid en vooral de daar welig tierende schijnheiligheid.

De blanke slavin

1969 | Drama, Misdaad

Nederland 1969. Drama van René Daalder. Met o.a. Henny Alma, Günther Ungeheuer, Marlene Rahn, Andrea Domburg en Loudi Nijhoff.

Een als verhaal niet serieus te nemen melodrama over een Duitser die in Nederland poogt argeloze meisjes in exotisch ongeluk te storten. Als vorm-grap is deze film aanvankelijk zwaar ondergewaardeerd en vijf jaar later ineens fors overschat. Daalder had zich kunnen ontwikkelen tot een Nederlandse Fassbinder, indien Fassbinder meer gevoel voor humor had gehad.

Kermis in de regen

1962 | Thriller

Nederland 1962. Thriller van Kees Brusse. Met o.a. Guido de Moor, Ko van Dijk, Kees Brusse, André van den Heuvel en Andrea Domburg.

Kees Brusses debuut als speelfilmregisseur is een verfilming van de gelijknamige thriller van Joop van den Broek uit 1958. Een jongen steelt een auto en verwondt daarbij de eigenaar. Deze sterft een paar dagen later in het ziekenhuis. Een jonge vrouw die getuige van het ongeluk was, dient uit de weg te worden geruimd. De moord wordt gepland op een regenachtige avond, als de vrouw de kermis bezoekt. De film geeft een mooi sociaal-realistisch tijdsbeeld, hoewel het scenario zwak is.

Jenny

1958 | Drama

Duitsland​/​​Nederland 1958. Drama van Willy van Hemert. Met o.a. Ellen van Hemert, Maxim Hamel, Andrea Domburg, Ko van Dijk en Kees Brusse.

Van Hemert speelde in zijn filmdebuut op safe met deze naar Nederland 'vertaalde' versie van 8 MÄDELS IM BOOT, een Duitse film uit 1932 van Erich Waschneck. Sportroeister Jenny is zwanger van Maxim Hamel, een vlotte playboy. Weinig diepgang in deze eerste Nederlandse kleurenhoofdfilm met vlotte optredens van Max Woiski en zijn orkest, het Kwintet Sem Nijveen, en zangeres Corrie Brokken. Van deze film werd gelijktijdig een Duitse versie met Duitse spelers gemaakt.

Fanfare

1958 | Komedie, Muziek

Nederland 1958. Komedie van Bert Haanstra. Met o.a. Bernard Droog, Hans Kaart, Ineke Brinkman, Albert Mol en Andrea Domburg.

In de aanloop naar een belangrijk concours krijgen de leden van een fanfare onderling ruzie en reizen gesplitst naar de muziekwedstrijd. Met verrassend effect. Eerste speelfilm van Haanstra (1916-1997), vooral bekend als fotograaf en documentairemaker (Glas, Bij de beesten af), die het scenario samen met Jan Blokker schreef. De lichtvoetige film met fraai zwart-wit camerawerk van Eduard van der Enden werd opgenomen in prachtig, waterrijk Giethoorn, dat prompt grote bekendheid verwierf. Nederlandse klassieker, destijds een bioscoophit, werd genomineerd voor de Gouden Palm van Cannes.

Kleren maken de man

1957 | Komedie

Nederland 1957. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Johan Kaart, Kees Brusse, Rijk de Gooyer, Andrea Domburg en Annet Nieuwenhuijzen.

Een geflopte film van de Duitse regisseur Jacoby, de tweede film van het in 1956 opgerichte Productiefonds en aanleiding voor enkele critici om een open brief te plaatsen met de vraag 'Moet uitgerekend een Nederlandse film de smaak van de bioscoopganger bederven?'. Nu weer aardig om alle bekende gezichten te zien.