H.G. Wells (1866-1946): scenario en schrijver.
Er zijn 7 films gevonden.

The Invisible Man

2020 | Horror, Thriller

Australië​/​​Verenigde Staten 2020. Horror van Leigh Whannell. Met o.a. Elisabeth Moss, Storm Reid, Oliver Jackson-Cohen en Aldis Hodge.

Succesvolle moderne bewerking van het sciencefictionboek van H.G. Wells uit 1897. Een steenrijke ploert met losse handjes pleegt zelfmoord, waarna zijn vrouw Cecilia (Elisabeth Moss) eindelijk rustig verder lijkt te kunnen leven. Lijkt, want al snel wordt Cecilia getart door allerlei onverklaarbare gebeurtenissen, en raakt ze ervan overtuigd dat haar plaaggeest zijn dood in scène heeft gezet. Maar ja, overtuig de buitenwereld vervolgens maar eens dat je wordt opgejaagd door een onzichtbare geest. Deze sfeervolle horrorfilm is vooral een zoveelste intense krachttoer van Moss, die wel raad weet met thema’s als huiselijk geweld, claustrofobie en misogynie.

War of the Worlds

2005 | Sciencefiction, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2005. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Tom Cruise, Justin Chatwin, Tim Robbins, Dakota Fanning en Miranda Otto.

Driepotige buitenaardse wezens (Tripods) vallen de aarde aan. Een gescheiden vader moet zijn zoon en dochter in veiligheid brengen en komt gaandeweg tot de ontdekking dat naastenliefde het sterkste wapen van de mens is. Zo verandert hij van een egoïst in een tedere vader. Spielberg en scenarioschrijver Josh Friedman gebruiken de moordzucht van de Tripods om de boodschap uit te dragen dat de Westerse mens met cynisme en vooringenomenheid niet verder komt. Het rotsvast geloof in het goede maakt War of the Worlds - de tweede verfilming van H.G. Wells sf-klassieker - inhoudelijk weinig interessant.

The Time Machine

2002 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2002. Sciencefiction van Simon Wells. Met o.a. Guy Pearce, Jeremy Irons, Samantha Mumba, Orlando Jones en Mark Addy.

Alexander Hartdegen (Pearce) rouwt om zijn verloren geliefde, maar hij zit niet bij de pakken neer. Hij ontwikkelt een tijdmachine om de geschiedenis te veranderen, maar het loopt natuurlijk helemaal fout. Uiteindelijk komt hij uit in de verre toekomst waar de mooie Eloi en de slechte Morlocks wonen. Remake van de klassieker uit 1960, ditmaal gemaakt door de achterachterkleinzoon van H.G. Wells. Een Oscarnominatie voor de make-up en de special effects waren mooier in de versie uit 2002, maar verder deugt er weinig van Simon Wells' versie. Matig spel, slecht script. Zijn betovergrootvader zou zich in z'n graf omdraaien.

Half A Sixpence

1967 | Musical

Verenigde Staten 1967. Musical van George Sidney. Met o.a. Tommy Steele, Julia Foster, Cyril Richard, Penelope Horner en Grover Dale.

Met geld kun je geen liefde kopen, is de boodschap van deze musical met voormalig tieneridool Tommy Steele. Ook geen goede musical, blijkt al snel. Steele speelt de arme wees met Julia Foster als zijn verloren kinderliefde. Een erfenis en talloze tamme liedjes later krijgt het stel opnieuw een kans. Een sentimentele inslag is vereist want anders is de genoeglijk ouderwets bedoelde maar vooral ongeïnspireerde en veel te lange zit moeilijk vol te houden. Maar, zoals Steele het zelf playbackt, een halve romance is beter dan niks

The War of the Worlds

1953 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Sciencefiction van Byron Haskin. Met o.a. Gene Barry, Les Tremayne, Ann Robinson, Lewis Martin en Henry Brandon.

Vijftien jaar nadat Orson Welles Amerikaanse radioluisteraars de straat opjoeg met zijn hoorspelversie van H.G. Wells' sciencefictionroman, verscheen deze eerste en nog altijd beste verfilming. De marsmannetjes landen in de VS in plaats van in Engeland, maar verder wordt het boek aardig trouw gevolgd. Voor beelden van ravage en oprukkende legers werd archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog ingezet, maar er zijn ook veel oorspronkelijke, destijds baanbrekende special effects, die werden beloond met een Oscar. Het geluid van de vliegende schotels (achterstevoren afgespeelde opnames van elektrische gitaren) wordt nog steeds gebruikt in sf-producties. In 2005 verscheen een aardige remake van Steven Spielberg.

Things to Come

1936 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1936. Sciencefiction van William Cameron Menzies. Met o.a. Raymond Massey, Ralph Richardson, Maurice Braddell, Edward Chapman en Ann Todd.

Een treffende verfilming van H.G. Wells' weergave van de toekomst. Massey is een wereldleider, Richardson een dictatoriale heerser in oorlogstijd. Afstandelijk maar steeds belangwekkend, vooral door de decors van Menzies en de levendige muziek. Er bestaan nog kopieën in de oorspronkelijke versie van 113 minuten.

Le voyage dans la lune

1902 | Zwijgende film, Sciencefiction, Korte film, Fantasy

Frankrijk 1902. Zwijgende film van Georges Méliès. Met o.a. Victor André, Bleuette Bernon, Henri Delannoy, Georges Méliès en Delpierre.

Terwijl film nog in haar kinderschoenen stond, was regisseur George Méliès al bezig met het opzoeken van de grenzen. Slechts vijf jaar nadat het medium was geïntroduceerd bracht hij de eerste sciencefiction-film, een krap kwartier vol met innovatieve trucages. Le voyage dans la lune, over een reis naar de maan, werd een humoristische bewerking van het beroemde boek van Jules Verne en was mateloos populair. Het iconische beeld van een raket in het oog van de maan is nog steeds wereldberoemd, en de film is een belangrijk plotelement in Martin Scorsese's Hugo (2011).