Parker Posey: cast.
Er zijn 36 films en 2 series gevonden.

Mr. & Mrs. Smith

2024 | Actie, Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 2024. Actie van Donald Glover en Francesca Sloane. Met o.a. Donald Glover, Maya Erskine, Paul Dano, Parker Posey en Wagner Moura.

Deze serie-reboot van de Hollywood blockbuster, over twee spionnen die ook nog eens getrouwd zijn, is een stuk romantischer en vooral veel grappig dan het origineel uit 2005 was. Een slimme keus van makers Donald Glover en Francesca Sloane, want daarmee voelt het niet alleen anders dan de film maar ook verrassender dan het merendeel van de spionnenfictie die we kennen. Glover (die ook John Smith speelt) en Maya Erskine (Jane Smith) hebben daarnaast zoveel chemie, dat alle vreselijk bekende acteurs met een gastrolletje bijna niet opvallen. Een heerlijke serie.

The Staircase

2022 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2022. Misdaad van Antonio Campos. Met o.a. Colin Firth, Toni Collette, Sophie Turner, Michael Stuhlbarg en Dane DeHaan.

De dood van Kathleen Peterson is een legende binnen de true crime-wereld. Is ze in 2001 vermoord door haar man Michael Peterson? Maakte ze een ongelukkige val na een paar wijntjes? Of gebeurde er iets heel anders? Miniserie The Staircase met Colin Firth en Toni Colette geeft geen definitief antwoord op deze vragen, net als de gelijknamige, bekroonde documentaire die in 2004 over de zaak uitkwam en wordt gezien als de grondlegger van de huidige golf aan true crime docu’s, series en podcasts. Een indringende, geweldig geacteerde serie over een vreselijk fascinerende zaak die niet zozeer kijkt naar schuld of onschuld, maar naar de impact die de tragische gebeurtenis had op de mensen die van Kathleen hielden.

Café Society

2016 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2016. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Corey Stoll, Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Jeannie Berlin en Steve Carell.

Melancholiek drama van de oude meester over alter ego Bobby (Eisenberg op z’n nerveust en onhandigst), die in de jaren dertig van New York naar Los Angeles gaat. Op zoek naar geluk. Dat lijkt de jongeman ook te vinden, bij de mooie Vonnie (Stewart). Allen zegt wijze dingen over roem en ambitie, zet het leven in New York fraai af tegen dat in Los Angeles, maar uiteindelijk gaat ook deze film – net als al zijn andere films – over de liefde. En de onmogelijkheid daarvan. Want in een Woody Allen-film leeft niemand lang en gelukkig.

Irrational Man

2015 | Komedie

Verenigde Staten 2015. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey, Jamie Blackley en Sophie von Haselberg.

Een depressieve filosofieprofessor (de altijd plezante Joaquin Phoenix) ziet het licht in Woody Allens existentiële komedie en begaat een misdaad met een knipoog naar Socrates. Alleen had hij niet gerekend op de weerstand van zijn geliefden. Er wordt gezondigd tegen de meeste van de Tien Geboden, maar veel meer dan een amusante klucht levert dat niet op. Deze filosofisch kermis is net te slordig geschreven en de afstand tussen de personages blijft te groot. Al zijn er wel wat mooie zinnetjes, zoals het van Kierkegaard geleende: 'Angst is de duizeling van de vrijheid'.

Spring Breakdown

2009 | Komedie

Verenigde Staten 2009. Komedie van Ryan Shiraki. Met o.a. Amy Poehler, Parker Posey, Rachel Dratch en Amber Tamblyn.

Spring break is de traditionele vakantie waarbij studenten met drank en vunzigheid helemaal losgaan. In deze platte komedie gaan drie dertigers mee om een beetje op de dochter van een senator te passen. Dat gaat natuurlijk hopeloos mis, vooral omdat de drie vriendinnen (Poehler, Posey, Dratch), wier volwassen levens niet helemaal lekker lopen, zichzelf te buiten gaan aan pubergedrag. Echt leuke grappen blijven uit, de film is hooguit vermakelijk voor wie schik heeft in vrouwen met gekke kapsels die in bikini een verfbad induiken.

The Eye

2008 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 2008. Thriller van David Moreau en Xavier Palud. Met o.a. Jessica Alba, Alessandro Nivola, Parker Posey, Rade Serbedzija en Rachel Ticotin.

Amerikaanse remake van de uit Hong Kong afkomstige horrorfilm Gin gwai uit 2002, over een getalenteerde violiste (Alba) die op jonge leeftijd blind raakte, maar na een hoornvliestransplantatie haar zicht weer terug heeft. Als extraatje krijgt ze er helaas ook de gave om geesten te zien bij. Het origineel was al een slap aftreksel van de Japanse genregenoten, maar het Franse regisseursduo Moreau en Palud gaat nog een stapje verder. Vooral het laatste half uur is ronduit ridicuul. En allesbehalve eng.

The Oh in Ohio

2006 | Komedie

Verenigde Staten 2006. Komedie van Billy Kent. Met o.a. Parker Posey, Danny DeVito, Paul Rudd en Liza Minnelli.

Het huwelijk van leraar Jack (Rudd) en account-manager Priscilla (Posey) is goed, maar er is een probleem: Priscilla heeft nog nooit een orgasme gehad. Ook Jack lijdt daaronder, zijn zelfvertrouwen is helemaal weg, hij is nog maar een schim van de populaire bink die hij ooit was. Bezoekjes aan een sekstherapeut, een masturbatiegoeroe (maf neergezet door Liza Minnelli) en een seksshop moeten uitkomst brengen. Nogal brave komedie heeft een paar leuke momenten. Pittig spel van Posey en Rudd, een leuke bijrol voor DeVito als Wayne the Pool Guy.

Superman Returns

2006 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Australië​/​​Verenigde Staten 2006. Actiefilm van Bryan Singer. Met o.a. Brandon Routh, Kate Bosworth, Kevin Spacey, Frank Langella en Parker Posey.

In deze stripverfilming gaat de superheld terug naar zijn geboorteplaneet Krypton. Hij keert vijf jaar later weer terug naar de aarde en ontdekt dat Lois Lane (Bosworth) inmiddels getrouwd is én een kind heeft. Bovendien is aartsvijand Lex Luthor (Spacey) weer bezig. Regisseur Singer had eerder twee delen van de succesvolle X-Men serie gemaakt en zijn visuele flair is duidelijk aanwezig in deze film. Het sterkste punt van de Superman films met Christopher Reeve was de ironische knipoog. Die ontbreekt grotendeels. Superman Returns ziet er prachtig uit maar is een stuk minder leuk dan zijn voorgangers.

Fay Grim

2006 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2006. Actiefilm van Hal Hartley. Met o.a. Parker Posey, Jeff Goldblum, James Urbaniak en Chuck Montgomery.

Thriller van Hal Hartley over een jonge moeder (Posey) met een lastige zoon die op zoek gaat naar een mysterieuze terrorist. Vervolg op Henry Fool, waarmee Hartley ooit de scenarioprijs in Cannes won.

Laws of Attraction

2004 | Romantische komedie

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2004. Romantische komedie van Peter Howitt. Met o.a. Pierce Brosnan, Julianne Moore, Michael Sheen en Parker Posey.

Weinig opwindende romantische komedie waarin twee New Yorkse echtscheidingsadvocaten (Pierce Brosnan & Julianne Moore) elkaar in en later ook buiten de rechtbank treffen. Al vanaf het begin is duidelijk dat het treffen afstevent op een romance. Zo nu en dan doet Laws of Attraction denken aan Adam's Rib (1949) die zich ook in juridische én romantische sferen afspeelde. Maar het niveau van die fraaie screwballcomedy - met Spencer Tracy en Katherine Hepburn - wordt op geen stukken na gehaald. Dat ligt minder aan de acteurs, dan wel aan het halfzachte scenario, bijeengepend door een koppel schrijvers en assistenten. Schrijfwerk in groepsverband belooft weinig goeds, blijkt ook nu weer.

Frankenstein

2004 |

Verenigde Staten 2004. Marcus Nispel. Met o.a. Parker Posey, Vincent Perez en Michael Madsen.

Weinig opwindende romantische komedie waarin twee New Yorkse echtscheidingsadvocaten (Pierce Brosnan & Julianne Moore) elkaar in en later ook buiten de rechtbank treffen. Al vanaf het begin is duidelijk dat het treffen afstevent op een romance. Zo nu en dan doet Laws of Attraction denken aan Adam's Rib (1949) die zich ook in juridische én romantische sferen afspeelde. Maar het niveau van die fraaie screwballcomedy - met Spencer Tracy en Katherine Hepburn - wordt op geen stukken na gehaald. Dat ligt minder aan de acteurs, dan wel aan het halfzachte scenario, bijeengepend door een koppel schrijvers en assistenten. Schrijfwerk in groepsverband belooft weinig goeds, blijkt ook nu weer.

Blade: Trinity

2004 | Horror, Fantasy, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 2004. Horror van David S. Goyer. Met o.a. Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Jessica Biel, Ryan Reynolds en Parker Posey.

Als Abigail Whistler (Biel) ten strijde trekt tegen de machten van het kwaad neemt ze nog even de tijd om een playlist op haar iPod te maken, dat vecht lekkerder. Je kijkt er nauwelijks van op in een film waarin halfvampier Blade (Snipes), die in tegenstelling tot zijn bloedzuigende neven tegen daglicht kan, moet samenwerken met vampierjagers om het onder andere op te nemen tegen stamvader Dracula en tegen biotechnologen die aan de DNA-code van vampiers knutselen. Veel zwakker dan de aardige eerdere delen, al blijft Snipes onbetwist een enorm stoere actieheld.

The Event

2003 | Thriller, Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 2003. Thriller van Thom Fitzgerald. Met o.a. Parker Posey, Don McKellar, Sarah Polley, Olympia Dukakis en Jane Leeves.

In de hippe New Yorkse wijk Chelsea onderzoekt een agente de zogenaamde zelfmoord van een man.

The Sweetest Thing

2002 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2002. Romantische komedie van Roger Kumble. Met o.a. Cameron Diaz, Thomas Jane, Christina Applegate, Selma Blair en Jason Bateman.

Christina (Diaz) heeft weinig vertrouwen in mannen. Zo weinig dat ze, net als haar vriendinnen Courtney (Applegate) en Jane (Blair), in de weekends mannen oppikt voor één avondje. Maar op een dag ontmoet ze Peter (Jane). Ze is zo van hem onder de indruk dat ze besluit hem op te zoeken. Cameron Diaz krijgt in deze film onder andere een piemel in haar oog. Het is een van de vele anaal/genitaal georiënteerde grappen. Diaz komt er maar net mee weg: deel uitmaken van groteske wansmaak, en dan vrolijk verder gaan in romantische verwikkelingen.

Personal Velocity

2002 | Drama

Verenigde Staten 2002. Drama van Rebecca Miller. Met o.a. Kyra Sedgwick, Parker Posey, Fairuza Balk, David Warshofsky en Leo Fitzpatrick.

Delicaat drieluik van de actrice, schilder, schrijfster en filmmaker Rebecca Miller, over drie vrouwen op een keerpunt in hun leven. In het eerste deel verlaat een vrouw haar gewelddadige man, in deel twee worstelt een vrouw met haar ambitie en met haar keuze voor een veilige maar saaie partner, die in niets lijkt op haar vreemdgaande vader. Voor de vrouw in het derde deel is leven aan de zelfkant een bewuste keuze. Miller geeft haar actrices de ruimte en concentreert zich op kleine observaties. Het levert mooie scènes op, veelzeggend en precies in hun typering van de weifelende vrouwen.

Hell on Heels: The Battle of Mary Kay

2002 | Komedie, Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 2002. Komedie van Ed Gernon. Met o.a. Parker Posey, Shannen Doherty, Barry Flatman, Marnie McPhail en Rachael Crawford.

Mary Kay Ash is een ware cosmeticakoningin, ze heeft haar cosmeticabedrijf eigenhandig opgebouwd en alles gaat volgens plan. Totdat de mooie jonge Jinger Heath op het toneel verschijnt als concurrent van Mary Kay, waardoor zij van haar koninklijke positie dreigt te worden gestoten. De verschillen tussen de twee vrouwen wakkeren de rivaliteit aan, maar de opmerkelijke gelijkenissen zorgen voor een ware strijd.

Josie and the Pussycats

2001 | Komedie, Muziek, Fantasy, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 2001. Komedie van Deborah Kaplan en Harry Elfont. Met o.a. Rachael Leigh Cook, Tara Reid, Rosario Dawson, Alan Cumming en Parker Posey.

Drie hippe meisjes met muzikale aspiraties lopen een platenbaas tegen het lijf die hen binnen een week aan een nationale hit helpt. De euforie maakt plaats voor verontwaardiging als blijkt dat ze ongewild meedoen aan een complot om de Amerikaanse jeugd te hersenspoelen. Josie and the Pussycats is een aanklacht tegen commercie, gevat in de typische popcornvorm die de film juist bestrijdt. Zo maakt de film zichzelf belachelijk en blijft de kijker buiten schot. Blijft de vraag of het leuk is om anderhalf uur lang naar drie aantrekkelijke en vreemd uitgedoste actrices te kijken. Nauwelijks. Het drietal is onmiskenbaar fotogeniek maar komt helaas zelden aan acteren toe.

Scream 3

2000 | Komedie, Horror, Thriller

Verenigde Staten 2000. Komedie van Wes Craven. Met o.a. Neve Campbell, Courteney Cox, Parker Posey, Patrick Dempsey en David Arquette.

Washington Post recensent Stephen Hunter zag zijn synoniemen voor 'stinks' uitdrogen om films als Scream 3 mee te omschrijven. Zo slecht is Scream 3 niet, maar het is wel wéér een horrorparodie (die stiekem toch eng wil zijn). In het hoofdtollend genrebewuste Scream 3 maken de personages opnieuw grapjes over horrorfilms, terwijl ze zelf als horrorfilmcliché alleen een donkere kamer inlopen. Campbell is terug als Sidney Prescott, over wier tragische ervaringen een film gemaakt wordt genaamd Stab 3. Op de set wordt al gauw gemoord.

Best in Show

2000 | Komedie, Drama, Fake documentaire

Verenigde Staten 2000. Komedie van Christopher Guest. Met o.a. Bob Balaban, Parker Posey, Michael Hitchcock, Jennifer Coolidge en Christopher Guest.

Na This is Spinal Tap en Waiting for Guffman komt scenarist/acteur/regisseur Guest opnieuw met een nepdocumentaire. Wederom een pareltje. Excentrieke mensen komen bijeen om met hun hond een prijs te winnen tijdens de fictieve Mayflower Kennel Club Dog Show in Philadelphia. Een voorbeeld van de humor die al in de 'geïnterviewde' typetjes besloten ligt: Parker Posey is de neurotische rijke Meg Swan, die vreest dat haar Weimar-hond Beatrice niet zal winnen omdat zij getraumatiseerd zou zijn na het aanschouwen van seks tussen haar en haar echtgenoot Hamilton (Michael Hitchcock). De briljant improviserende acteurs bieden verrassing na verrassing.

You've Got Mail

1998 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1998. Romantische komedie van Nora Ephron. Met o.a. Tom Hanks, Meg Ryan, Greg Kinnear, Parker Posey en Jean Stapleton.

Remake van de romantische komedie The Shop Around the Corner (1940) van Ernst Lubitsch waarin twee tegenpolen in het dagelijks leven elkaar ontdekken middels een anonieme briefwisseling (in de remake is het, een beetje moderner, per e-mail). De eerste ontmoeting, na een lang uur waarin de typetjes worden gedefinieerd, is zowaar een genoeglijke aangelegenheid gelardeerd met een trefzeker spervuur van beledigingen. Al met al een pretentieloze klucht over virtueel kennismaken en grootstedelijke beslommeringen. Belangrijk pluspunt is de natuurlijke charme van Meg Ryan. Ze kreeg een Golden Globe-nominatie voor haar spel.

What Rats Won't Do

1998 | Romantische komedie

Verenigd Koninkrijk 1998. Romantische komedie van Alastair Reid. Met o.a. Natascha McElhone, James Frain, Amy Phillips, Valentine Pelka en Charles Dance.

Net nu advocate Kate Beckenham binnenkort gaat trouwen, krijgt zij een grote zaak toegewezen. In de rechtszaal moet zij het opnemen tegen de charmante Jack Sullivan die nog nooit een zaak verloren heeft.

The Misadventures of Margaret

1998 | Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1998. Romantiek van Brian Skeet. Met o.a. Parker Posey, Jeremy Northam, Craig Chester, Elizabeth McGovern en Brooke Shields.

Net nu advocate Kate Beckenham binnenkort gaat trouwen, krijgt zij een grote zaak toegewezen. In de rechtszaal moet zij het opnemen tegen de charmante Jack Sullivan die nog nooit een zaak verloren heeft.

Henry Fool

1998 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1998. Drama van Hal Hartley. Met o.a. Thomas Jay Ryan, James Urbaniak, Parker Posey, Maria Porter en James Saito.

Het verhaal van Henry Fool is direct herkenbaar als een vertelling van Hal Hartley (in 1992 geëerd met een retrospectief in Rotterdam), maar dan wel als de eerste epische variant ervan. Dat alleen al maakt de film uniek. Een verlegen vuilnisman, Simon Grimm (Urbaniak), die altijd het pispaaltje lijkt te zullen blijven, wordt alom geminacht en door buurtgenoten gepest. Noch zijn moeder noch zijn zuster (Posey) bieden enige troost. De eerste die in hem gelooft is Henry Fool (Ryan), een kettingrokende kroegtijger en zelfverklaard schrijversgenie, die schijnbaar overloopt van het zelfvertrouwen. Fool betrekt het kelderappartement van de familie Grimm en moedigt Simon aan om ook te gaan schrijven. Het onverwachte resultaat hiervan is een enorm gedicht dat Simon wereldroem brengt. Fools levenswerk daarentegen wordt afgedaan als pretentieuze onzin. Dat stelt hun vriendschap danig op de proef. Henry Fool vertelt kortom een verhaal over artistieke originaliteit en genialiteit, en over de invloed van roem op de relatie met familie, vrienden en de vertrouwde wereld. De enorme hoeveelheid ideeën, vondsten en filosofische grappen in Henry Fool zijn typisch Hartley. De regisseur: 'Als mensen me vragen of het komedie of drama is, weet ik niet wat ik moet zeggen. Ik beschouw mezelf als schrijver van het een noch het ander. Ik probeer bij het schrijven de ongerijmdheden te verzoenen die ik in het leven zie. Soms zijn die om te huilen, soms om te lachen.'

Clockwatchers

1998 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Komedie van Jill Sprecher. Met o.a. Toni Collette, Parker Posey, Lisa Kudrow, Alanna Ubach en Helen Fitzgerald.

Het verhaal van Henry Fool is direct herkenbaar als een vertelling van Hal Hartley (in 1992 geëerd met een retrospectief in Rotterdam), maar dan wel als de eerste epische variant ervan. Dat alleen al maakt de film uniek. Een verlegen vuilnisman, Simon Grimm (Urbaniak), die altijd het pispaaltje lijkt te zullen blijven, wordt alom geminacht en door buurtgenoten gepest. Noch zijn moeder noch zijn zuster (Posey) bieden enige troost. De eerste die in hem gelooft is Henry Fool (Ryan), een kettingrokende kroegtijger en zelfverklaard schrijversgenie, die schijnbaar overloopt van het zelfvertrouwen. Fool betrekt het kelderappartement van de familie Grimm en moedigt Simon aan om ook te gaan schrijven. Het onverwachte resultaat hiervan is een enorm gedicht dat Simon wereldroem brengt. Fools levenswerk daarentegen wordt afgedaan als pretentieuze onzin. Dat stelt hun vriendschap danig op de proef. Henry Fool vertelt kortom een verhaal over artistieke originaliteit en genialiteit, en over de invloed van roem op de relatie met familie, vrienden en de vertrouwde wereld. De enorme hoeveelheid ideeën, vondsten en filosofische grappen in Henry Fool zijn typisch Hartley. De regisseur: 'Als mensen me vragen of het komedie of drama is, weet ik niet wat ik moet zeggen. Ik beschouw mezelf als schrijver van het een noch het ander. Ik probeer bij het schrijven de ongerijmdheden te verzoenen die ik in het leven zie. Soms zijn die om te huilen, soms om te lachen.'

Armistead Maupin's More Tales of the City

1998 | Drama

Canada​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1998. Drama van Pierre Gang. Met o.a. Olympia Dukakis, Laura Linney, Colin Ferguson, Swoosie Kurtz en Domini Blythe.

Het verhaal van Henry Fool is direct herkenbaar als een vertelling van Hal Hartley (in 1992 geëerd met een retrospectief in Rotterdam), maar dan wel als de eerste epische variant ervan. Dat alleen al maakt de film uniek. Een verlegen vuilnisman, Simon Grimm (Urbaniak), die altijd het pispaaltje lijkt te zullen blijven, wordt alom geminacht en door buurtgenoten gepest. Noch zijn moeder noch zijn zuster (Posey) bieden enige troost. De eerste die in hem gelooft is Henry Fool (Ryan), een kettingrokende kroegtijger en zelfverklaard schrijversgenie, die schijnbaar overloopt van het zelfvertrouwen. Fool betrekt het kelderappartement van de familie Grimm en moedigt Simon aan om ook te gaan schrijven. Het onverwachte resultaat hiervan is een enorm gedicht dat Simon wereldroem brengt. Fools levenswerk daarentegen wordt afgedaan als pretentieuze onzin. Dat stelt hun vriendschap danig op de proef. Henry Fool vertelt kortom een verhaal over artistieke originaliteit en genialiteit, en over de invloed van roem op de relatie met familie, vrienden en de vertrouwde wereld. De enorme hoeveelheid ideeën, vondsten en filosofische grappen in Henry Fool zijn typisch Hartley. De regisseur: 'Als mensen me vragen of het komedie of drama is, weet ik niet wat ik moet zeggen. Ik beschouw mezelf als schrijver van het een noch het ander. Ik probeer bij het schrijven de ongerijmdheden te verzoenen die ik in het leven zie. Soms zijn die om te huilen, soms om te lachen.'

Waiting For Guffman

1997 | Drama, Fake documentaire, Komedie

Verenigde Staten 1997. Drama van Christopher Guest. Met o.a. Lewis Arquette, Bob Balaban, Christopher Guest, Matt Keeslar en Eugene Levy.

In Blaine, Missouri, brengt een theaterregisseur met een duister Broadway-verleden een kleurrijk groepje amateurs bij elkaar voor een musical. In deze geestige quasi-documentaire zien we hoe er met overgave en grootse ambities wordt gerepeteerd voor de première. De veelzijdige Guest, tevens verantwoordelijk voor de muziek, laveert in zijn verhaal moeiteloos tussen hilariteit en treurigheid, een toon die terugkwam in Best in show (2000), waarvoor een groot deel van deze cast terugkeerde. (RdL/VPRO Gids)

The House of Yes

1997 | Komedie

Verenigde Staten 1997. Komedie van Mark Waters. Met o.a. Parker Posey, Josh Hamilton, Tori Spelling, Freddie Prinze jr en Geneviève Bujold.

In Blaine, Missouri, brengt een theaterregisseur met een duister Broadway-verleden een kleurrijk groepje amateurs bij elkaar voor een musical. In deze geestige quasi-documentaire zien we hoe er met overgave en grootse ambities wordt gerepeteerd voor de première. De veelzijdige Guest, tevens verantwoordelijk voor de muziek, laveert in zijn verhaal moeiteloos tussen hilariteit en treurigheid, een toon die terugkwam in Best in show (2000), waarvoor een groot deel van deze cast terugkeerde. (RdL/VPRO Gids)

House of yes

1997 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1997. Komedie van Mark Waters. Met o.a. Freddie Prinze jr, Tori Spelling, Josh Hamilton, Geneviève Bujold en Parker Posey.

Parker Posey (Scream 3) kreeg op het alternatieve Sundance Festival een speciale acteerprijs voor haar rol van de demonisch maffe Jackie-O, zus van Marty (Hamilton). Jackie is geobsedeerd door Jackie Onassis en de moord op John F. Kennedy en ze wacht met spanning op de komst van haar broer, met wie ze jaren geleden iets incestueus heeft gehad. Naar deze zus en de rest van een gestoord gezin brengt Marty zijn verloofde voor Thanksgiving. Het resultaat is een regelmatig leuke zwarte komedie met enkele aanstormende sterren. (IdH/VPRO Gids)

subUrbia

1996 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Richard Linklater. Met o.a. Jayce Bartok, Amie Carey, Nicky Katt, Ajay Naidu en Parker Posey.

De gecombineerde inzichten van Linklater, beschermheer van verdwaasde types in oa Slacker, zijn zielsverwant toneelschrijver Eric Bogosian en een stel gretige acteurs, maken van SubUrbia een donkere, verontrustende ervaring met enkele komische kantjes. Jeff (Ribisi), die in een tent in de garage van zijn ouders woont, hangt samen met zijn vriendin Sooze (Carey) en een stel maten op hun favoriete stekje - een parkeerplaats voor een avondwinkel. Deze nacht wachten ze op oude bekende Pony (Bartok), ooit een loser als zij die op schoolavonden muziek speelde, nu een artiest die 'het gemaakt heeft'. De uiteindelijke komst van Pony, in een limousine, is geen onverdeeld genoegen, vooral voor Jeff: 'It's just airport, hotel, show, airport, hotel, show... You still living at your mom's house?'

The Daytrippers

1996 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Canada 1996. Komedie van Greg Mottola. Met o.a. Hope Davis, Stanley Tucci, Pat McNamara, Anne Meara en Parker Posey.

'One station wagon. Two generations. Three couples. Four relationships.' De tagline van The Daytrippers is al bijna even inventief als de film zelf. Schrijver/regisseur Greg Mottola laat in zijn verrukkelijke debuut zien dat je geen grote budgetten nodig hebt om een goede film te maken. Een Buick station wagon en een handjevol onbekende acteurs zijn soms voldoende. De 'daytrippers' uit de titel zijn Jim en Rita, hun twee dochters Jo en Eliza, en Carl, het vriendje van Jo. Ze zijn op zoek naar Louis, Eliza's echtgenoot die haar lijkt te bedriegen. Toch is het moeilijk te geloven dat er een andere vrouw is in het leven van Louis, want de kijker weet inmiddels hoe gelukkig Eliza en Louis samen zijn. Gevijven zullen ze in de eerdergenoemde Buick naar New York City gaan, waar Louis bij een uitgeverij werkt. Afgezien van 'the shortest car chase ever' zit er geen actie in de film. Dat The Daytrippers desondanks anderhalf uur lang blijft boeien is een groot compliment voor het script en het acteren van de onbekende acteurs.

Basquiat

1996 | Biografie, Experimenteel, Drama

Verenigde Staten 1996. Biografie van Julian Schnabel. Met o.a. Jeffrey Wright, David Bowie, Dennis Hopper, Gary Oldman en Michael Wincott.

Basquiat is misschien wel de bekendste Amerikaanse kunstenaar van wie je nooit hebt gehoord. Begin jaren tachtig sliep hij in een doos in New York's Tompkins Square en een jaar later gingen zijn doeken voor vele duizenden dollars de wereld over. Julian Schnabel, zelf een succesvol schilder, was met hem bevriend en maakte een grandioos portret van de wereldvreemde Haïtiaan met Wright in een verbluffend sterke hoofdrol. Schnabel's regie- en scriptdebuut schetst een boeiend beeld van de oververhitte 'artscene' die draaide op hype en drugs. De jaren tachtig soundtrack is een selectie uit de platencollectie van Basquiat zelf.

Kicking and Screaming

1995 | Familiefilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1995. Familiefilm van Noah Baumbach. Met o.a. Josh Hamilton, Parker Posey, Eric Stoltz, Carlos Jacott en Elliott Gould.

Jane, de vriendin van de jonge schrijver Grover, gaat in Praag studeren, maar Grover wil niet mee. Hij blijft liever bij zijn vrienden hangen, slimme jonge mensen die ook niet weten wat ze met hun leven aanmoeten. Bij hun pleisterplaats staat bijvoorbeeld Chet achter de bar, en Chet is na tien jaar nog steeds niet afgestudeerd. Het debuut van regisseur Baumbach (The Squid and the Whale, Frances Ha) is al net zo ambivalent als zijn latere werk. Wat de een zal zien als een oersaaie film over sukkelige niksnutten, is voor de ander een scherp portret van een ondergewaardeerde generatie.

Flirt

1995 | Komedie, Drama

Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Japan 1995. Komedie van Hal Hartley. Met o.a. Bill Sage, Parker Posey, Martin Donovan, Dwight Ewell en Geno Lechner.

In New York wil Emily (Posey) een tijdelijke scheiding van haar vriend Bill (Sage). Ze vertrekt voor een paar maanden naar Parijs en wil weten of hij voor hen een toekomst ziet. Hij vraagt anderhalf uur bedenktijd.

Drunks

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Peter Cohn. Met o.a. Richard Lewis, Faye Dunaway, Liza Harris, Liam Ahern en George Martin.

Goedbedoelde maar weinig sterke film die het thema van drankverslaving probeert exploiteren. Een groepje komt in New York City bij elkaar met de steun van de AA en moeten ieder afzonderlijk over hun drankprobleem vertellen. Een van hen, die veelvuldig aan het woord is, krijgt het op een avond te kwaad en moet vervolgens met zichzelf vechten om niet in zijn oude fout te vervallen.

Mixed Nuts

1994 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Komedie van Nora Ephron. Met o.a. Steve Martin, Robert Klein, Anthony LaPaglia, Juliette Lewis en Rob Reiner.

Philip (Martin) staat aan het hoofd van een telefonische hulpdienst in Venice (Californië), die zelfmoordenaars het leven moet redden. Uitgerekend op kerstavond krijgt zoveel persoonlijke problemen dat hij zijn eigen dienst zo moeten bellen om in leven te blijven. Mislukte Amerikaanse versie naar de Franse cult-film LE PERE NOEL EST UNE ORDURE.

Amateur

1994 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1994. Komedie van Hal Hartley. Met o.a. Isabelle Huppert, Martin Donovan, Elina Löwensohn, Damian Yong en Chuck Montgomery.

Regisseur Hartley (Trust, Simple Men) schept genoegen in het ontleden van dubbelzinnige karakters. Zo ook in Amateur waar de nymfomane ex-non Isabelle (Huppert) in haar brood voorziet met het schrijven van pornografisch materiaal. Ze ontfermt zich over de ogenschijnlijk keurige Thomas (Donovan), die lijdt aan geheugenverlies. Hij begint zich weer wat te herinneren als hij een porno-actrice en een schimmige boekhouder terugziet. Waar het verhaal heen gaat of met wie je moet sympathiseren is overigens totaal ondergeschikt aan de bizarre dialogen en groteske personages. Prima spel van Huppert, uiteraard.

Dazed And Confused

1993 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1993. Komedie van Richard Linklater. Met o.a. Jason London, Joey Lauren Adams, Milla Jovovich, Shawn Andrews en Rory Cochrane.

Austin, Texas, 1976. Zonder vast patroon of verhaal volgen we hoe enkele scholieren hun laatste schooldag beleven. Er zijn bizarre inwijdingsrituelen, liefdesaffaires die beginnen en eindigen, overvloedig drankgebruik en vooral grote verveling – ook al zijn de scholieren doorlopend op jacht naar tickets voor het Aerosmith-concert in de stad. Een American Graffiti of Diner voor de jaren 1970, zoals beleefd door regisseur/scenarist Linklater zelf. De film geeft een treffend tijdsbeeld en zit vol ironische observaties en rake typeringen. De grotendeels debuterende cast bevat veel inmiddels bekende gezichten (Ben Affleck, Matthew McConaughey, Milla Jovovich), en de soundtrack bestaat integraal uit seventies-hits.

Coneheads

1993 | Sciencefiction, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Steve Barron. Met o.a. Dan Aykroyd, Jane Curtin, Michael McKean, Laraine Newman en Jason Alexander.

Buitenaardse punthoofden van de planeet Remulak worden naar de Aarde gezonden om deze te veroveren. Ze mengen zich onder de bevolking in een typische buitenwijk en wennen maar al te vlug aan het leven aldaar. Het duurt niet lang of ze krijgen het aan de stok met hun leiders. Eigenaardige komedie, gebaseerd op een sketch uit het roemrijke tv-programma Saturday Night Live. Hoofdrolspeler Dan Aykroyd (Ghostbusters) schreef mee aan het scenario.