Jean Yatove (1903-1978): muziek.
Er zijn 24 films gevonden.

Le Roi des montagnes

1963 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1963. Avonturenfilm van Willy Rozier. Met o.a. Félix Marten, Lucile Saint-Simon, Claude Rollet, Suzet Maïs en Jean Lefebvre.

Een Albanese avonturier ontvoert een gezelschap toeristen voor een hoog losgeld, niet wetend dat onder zijn gegijzelden familie zit van de Londense bankier bij wie hij zelf een rekening heeft, zodat het losgeld op zijn eigen debet komt. De in Frankrijk succesvolle kioskroman kreeg een vlakke B-filmversie waarin de onuitstaanbare leukdoenerigheid van de acteurs in de plaats komt van echte humor.

Le septième juré

1962 | Drama

Frankrijk 1962. Drama van Georges Lautner. Met o.a. Bernard Blier, Maurice Biraud, Francis Blanche, Danièle Delorme en Jacques Riberolles.

In een provinciestadje is notabele Duval (Blier), smetteloos van blazoen, de zevende gezworene in een moordproces - niemand vermoedt dat hij de moord heeft begaan. Terecht noemt Lautner dit psychologische misdaaddrama, dat in zijn oeuvre uit de toon valt en de naargeestige piranhamentaliteit van de Franse provinciebourgeoisie fileert, zijn beste film. Op dezelfde thema's bouwde Claude Chabrol later zijn carrière en faam. Veel figuranten in de film waren vrienden van Blier, die hier uitblinkt.

L'oeil du Monocle

1962 | Misdaad, Komedie, Thriller

Frankrijk 1962. Misdaad van Georges Lautner. Met o.a. Paul Meurisse, Charles Millot, Elga Andersen, Gaia Germani en Raymond Meunier.

In 1943 verstopt een groep nazi's een goudschat en een aantal documenten met buitengewoon gevoelige informatie in een grot bij Corsica. Na de oorlog wil de enige overlevende de boel opgraven, maar hij krijgt te maken met de Russische en Franse geheime diensten én met de formidabele Théobald Dromard (Meurisse), beter bekend als Le Monocle. Geestige parodie op spionagefilms, waarbij Meurisse zijn gezicht bewonderenswaardig in de plooi weet te houden. Vormt een trilogie met Le Monocle noir (1961) en Le Monocle rit jaune (1964).

Le Monocle noir

1961 | Komedie, Thriller

Frankrijk 1961. Komedie van Georges Lautner. Met o.a. Paul Meurisse, Elga Andersen, Pierre Blanchar, Bernard Blier en Jacques Marin.

Lautner brouwde voor de eerste keer zijn succescocktail van thriller en komedie met deze in Bretagne opgenomen spionagegeschiedenis met fikse knipoog. Op zijn kasteel ontvangt markies Villemaur (Blanchar) diverse neo-nazi's, onder wie de raadselachtige kolonel Dromard (Meurisse), alias Le Monocle. Wie is de mol? Scenaristenspan Pierre Laroche-Jacques Robert omzeilde de duistere elementen uit de bekroonde roman van de vermaarde Résistance-kolonel Rémy alias Gilbert Renault (1904-1984), met diens instemming. Eersteklas divertissement was Lautners doorbraak en schonk Meurisse een klassiek personage dat hij in L'oeil du Monocle en Le Monocle rit jaune zou hernemen. Cameraman Maurice Fellous experimenteerde met lenzen, resulterend in opmerkelijke staaltjes dieptescherpte.

Le Gigolo

1960 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1960. Drama van Jacques Deray. Met o.a. Alida Valli, Jean-Claude Brialy, Jean Chevrier, Valérie Lagrange en Philippe Nicaud.

Een weduwe wil met minnaar, een jonge kunstenaar, breken voor een leeftijdgenoot. Gekwetst in zelfrespect offert de jongen zich op voor een meisje dat uit zelfverdediging haar belager heeft gedood en weigert het alibi, dat zijn vroegere geliefde hem verschaft. Het debuut van Deray, met een tweeslachtig scenario en goed spel van de hoofdrollen, laveert wat onbestemd tussen de romantische psychologie en thriller-elementen.

Boulevard

1960 | Drama

Frankrijk 1960. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Jean-Pierre Léaud, Monique Brienne, Magali Noël, Pierre Mondy en Jacques Duby.

Eén jaar na Truffauts Nouvelle Vague-mijlpaal Les 400 coups draaide vakman-van-de-oude-stempel Duvivier (Pépé le Moko, La Bandera) met Boulevard zijn eigen Léaud-kroniek van een moeilijke jeugd. In de Parijse rosse buurt Pigalle moet de 16-jarige Jojo (Léaud) zich vrijwel alleen staande houden. Rotte stiefmoeder, flutbaantjes, armoede, dubieus gezelschap, liefde en andere misère krijgen hem er echter nét niet onder. Ouderwets goed scénario en béton, een natuurlijk spelende Léaud, treffend volkse nevenrollen en de prachtige fotografie van Roger Dormoy leveren een laat maar fraai poëtisch-realistisch staaltje qualité française op.

Marie-Octobre

1959 | Drama, Thriller, Oorlogsfilm

Frankrijk 1959. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Danielle Darrieux, Serge Reggiani, Bernard Blier, Paul Guers en Paul Meurisse.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormden ze een hechte verzetsgroep. Toch bleek een van hen een verrader. Nu, vijftien jaar later, komen ze weer bij elkaar. Wie heeft destijds het vertrouwen geschaad? Fraai psychologisch drama in zwart-wit speelt zich af in een landhuis waar de voormalige partners - negen mannen en één vrouw - elkaar het vuur aan de schenen leggen. Regisseur Duvivier (Pépé le Moko) zit er met een beweeglijke camera bovenop. Naar het boek van Jacques Robert, dat in 2008 met dezelfde titel opnieuw werd verfilmd voor televisie.

Du rififi chez les femmes

1959 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1959. Misdaad van Alex Joffé. Met o.a. Nadja Tiller, Robert Hossein, Sylvia Montfort, Roger Hanin en Françoise Rosay.

Concurrerende gangsterbendes, waarin vrouwelijke nachtclubexploitanten een dominerende rol spelen, begraven de strijdbijl voor een gezamenlijke bankroof. Onderlinge tegenwerking en bedrog worden uiteindelijk iedereen noodlottig. Een sfeervol gefotografeerde en uitstekend geacteerde variant op Dassins succesfilm - opnieuw gefilmd naar de roman van Auguste le Breton - met een gedetailleerde en geraffineerde inbraak. De gastrol van Constantine is een onnodige en overbodige commerciële garantie.

125, rue Montmartre

1959 | Thriller

Frankrijk 1959. Thriller van Gilles Grangier. Met o.a. Lino Ventura, Jean Desailly, Andréa Parisy, Robert Hirsch en Dora Doll.

Een krantenverkoper redt het leven van een aspirant- zelfmoordenaar. Zijn pogingen hem verder te helpen tegen diens kwalijke familie leiden ertoe dat hij van moord wordt beschuldigd. De steriele regie wordt gecompenseerd door een vernuftig scenario en goed spel, zodat het resultaat een onderhoudende thriller is. Het scenario is van Jacques Robert, André Gillois en regisseur Grangier naar een roman van Gillois. Het camerawerk is van Jacques Lemare.

Le désordre et la nuit

1958 | Misdaad

Frankrijk 1958. Misdaad van Gilles Grangier. Met o.a. Jean Gabin, Danielle Darrieux, Nadja Tiller, Paul Frankeur en Roger Hanin.

Georges Valois, een van de twee rechercheurs belast met het onderzoek naar de moord op nachtclubeigenaar Albert Simoni, ontmoet diens voormalige liefje Lucky en is meteen verkocht. Het animeermeisje is echter een junkie en lijkt daarnaast meer van de zaak te weten. Uit de roman van Jacques Robert destilleert Grangier (1911-1996) een sfeervolle film noir die, gezien de combinatie van misdaad, drugs en erotiek, in zijn premièrejaar ietwat risqué was. Gabins personage, behept met het klassieke redderssyndroom, buigt bovendien de waarheid bij om zijn verslaafde nachtvlinder (Tiller) uit de wind te houden. Puntige dialogen van Michel Audiard.

Echec au porteur

1957 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1957. Misdaad van Gilles Grangier. Met o.a. Paul Meurisse, Jeanne Moreau, Serge Reggiani, Simone Renant en Gert Fröbe.

Voor zijn huwelijk wil een jonge gangster een laatste slag slaan met het verhandelen van in een voetbal verstopte drugs, maar hij heeft gerekend buiten de onscrupuleuze methoden van een rivaliserende bende en de slimheid van een politieman die daar tactisch op inspeelt. De geroutineerde regie en een sterke rolbezetting tillen dit doorsnee gangsterdrama boven de middelmaat uit.

Reproduction interdite

1955 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1955. Misdaad van Gilles Grangier. Met o.a. Michel Auclair, Annie Girardot, Gianni Esposito, Paul Frankeur en Jacqueline Noëlle.

Een kunsthandelaar, een oplichter en een weinig succesvol schilder denken samen hun slag te slaan met een Gauguin- vervalsing, maar het loopt voor alle drie noodlottig af. Na een amechtig begin een geroutineerd gemaakte misdaadfilm die redelijk onderhoudend blijft en goed gespeeld wordt.

Plus de whisky pour Callaghan

1955 | Actiefilm

Frankrijk 1955. Actiefilm van Willy Rozier. Met o.a. Tony Wright, Magali de Vendeuil, Christiane Barry, Robert Burnier en Robert Berri.

Atoomspionnen hebben geheime documenten bemachtigd die tot een muziekstuk zijn gecodeerd. Inspecteur Callaghan maakt van hun onderlinge rivaliteit gebruik om de bende op te rollen. De tweede poging van drie om naast Lemmy Caution een tweede held van schrijver Peter Cheney als filmpersonage te lanceren haalt het niet door de vlakke uitwerking en de te doorzichtige effecten.

A toi de jouer, Callaghan

1954 | Mysterie, Actiefilm

Frankrijk 1954. Mysterie van Willy Rozier. Met o.a. Tony Wright, Colette Ripert, Lisiane Rey, Roger Blin en Paul Cambo.

Een detective stelt een onderzoek in naar de oorzaak van een scheepsramp en ontdekt dat de reder zelf en zijn geliefde verantwoordelijk zijn voor de sabotage. Deze poging om met een andere held van Peter Cheney in te haken op Eddie Constantines Lemmy Caution-succes, blijft daarbij ver ten achter, omdat zowel de regie als Wright te weinig flair hebben om het warrig uitgewerkt scenario spannend te maken.

Bonjour Paris

1953 | Animatie

Frankrijk 1953. Animatie van Jean Image.

Twee duiven zijn verliefd op elkaar. Tijdens hun vluchten zien we tal van karakteristieke plekken in Parijs, zoals de Eiffeltoren en de Notre-Dame. Een origineel tekenfilmpje van Jean Image met sfeervolle Parijse chansons. Ook de schrijver Jean Cocteau werkte aan deze film mee.

Manina, la fille sans voiles

1952 | Romantiek, Avonturenfilm

Frankrijk 1952. Romantiek van Willy Rozier. Met o.a. Brigitte Bardot, Howard Vernon, Espanita Cortez en Raymond Cordy.

Op haar Eilandje Zorgeloos ten zuiden van Corsica ontmoet vuurtorenwachterdochter Manina archeologiestudent Gérard, duikend naar een gezonken Fenicisch scheepswrak vol antieke schatten. Dit indrukwekkende staaltje plotminimalisme ontsnapte aan de vergeetput dankzij een tijdens de opnamen pas zeventien lentes tellend Bardotje in minikini. Voorafgaand aan de première gepubliceerde, suggestieve kiekjes van het kraakverse nimfje werden een juridisch twistpunt. Brigitte playbackt in dit sluiervrije niemandalletje, waarin ze welbeschouwd niet eens zo veel in beeld is, tevens een liedje. Latere Eurosleaze-VIP Vernon speelt de fielt van dienst.

Moumou

1951 | Komedie

Frankrijk 1951. Komedie van René Jayet. Met o.a. Raymond Bussières, Robert Murzeau, Nathalie Nattier, Jeanette Batti en Annette Poivre.

Om zijn jaloerse echtgenote om de tuin te leiden haalt een hotelier zijn vriend over om voor de echtgenoot van zijn minnares te spelen, wier èchte wederhelft voor de politie onderduikt in hetzelfde hotel en het theater met opgekropte wrok moet aanzien. De verwarring wordt nog groter als de pseudo-echtgenoot verliefd wordt op een nieuwe gaste. Theater-van-de-lach op film; met animo geacteerd.

Jour de fête

1949 | Komedie

Frankrijk 1949. Komedie van Jacques Tati. Met o.a. Jacques Tati, Guy Decomble, Paul Frankeur, Santa Relli en Maine Vallee.

Tati's passie voor het conflict tussen moderniteit en traditie krijgt in Jour de fête vorm in het dagelijks werk van de stuntelende postbode François (Tati). Tijdens de feestelijkheden van 14 juli ziet François een film over de Amerikaanse posterijen die snel en efficiënt miljoenen brieven verwerken. François kan niet eens de posttas op zijn rug vinden, tot vermaak van de dorpelingen. Met hulp van de kermislieden probeert hij zijn ingesleten gewoonten te stroomlijnen. Feestelijke, vertederend warme komedie van de cineast die zijn vak zou perfectioneren met de latere Mon Oncle en Playtime. Werd in 1995 in de originele gekleurde versie opnieuw uitgebracht.

Les Dieux du dimanche

1948 | Sportfilm, Drama

Frankrijk 1948. Sportfilm van René Lucot. Met o.a. Marc Cassot, Claire Maffei, René Génin, Alexandre Rignault en Georges Chamarat.

De carrière van een beroepsvoetballer wordt onderbroken door WOII en lijkt als hij gewond raakt tijdens krijgsgevangenschap definitief beëindigd. Niettemin lijkt zijn na-oorlogse come-back te slagen, totdat een blessure op het veld zijn hoop vernietigt. De toewijding van zijn vrouw geeft hem nieuwe levensmoed. Innemende sportfilm heeft een tamelijk overtuigende milieu-observatie, die vooral duidelijk maakt hoeveel de voetbalmentaliteit sindsdien is veranderd. Het sentimentele in het scenario is redelijk ingetoomd, waardoor de film geen echte smartlap is geworden.

Les Trafiquants de la mer

1947 | Avonturenfilm, Thriller, Film noir

Frankrijk 1947. Avonturenfilm van Willy Rozier. Met o.a. Elina Labourdette, Claude Nollier, Claude Farrell, Malou Martel en Pierre Renoir.

Een somber verhaal over drugstransport aan boord van jachten op de Middellandse zee. Zonder pretenties, in een levendig ritme maar met teveel duiken in de zee in zwart-wit gefilmd. Vooral de verontrustende rol van Renoir in de rol van de baas van een moordenaarsbende verborgen achter zijn ambt van notaris maakt in druk.

La Maison sous la Mer

1947 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1947. Drama van Henri Calef. Met o.a. Viviane Romance, Dora Doll, Anouk Aimée, Santa Relli en Geneviève Morel.

Een fatsoenlijke bewerking, ofschoon verstoken van heus filmtalent (alleen de film JERICHO redt Henri Calef van de vergetelheid), van de gelijknamige roman van Paul Vialar. Dit MAISON SOUS LA MER is in feite een grot waarin geliefden vluchten om hun tragisch lot te ontlopen. Is evenwel minder dan de roman, ondanks een briljante rolbezetting, het scenario van Jacques Companeez en vooral de beelden van Claude Renoir.

Solita de Cordoue

1946 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk 1946. Avonturenfilm van Willy Rozier. Met o.a. Carmen Torrès, Blanchette Brunoy, Alain Cuny, Édouard Delmont en Roger Bontemps.

Pierre verlaat zijn vrouw om er met een mooie zigeunerin vandoor te gaan. Zijn vrouw probeert zelfmoord te plegen, wordt gered en Pierre komt terug om met haar onder de hemel van Les Landes te leven. Dit doet denken aan de Franse nationalistische stijl van René Bazin om maar niet te spreken van een zekere Maréchal Pétain maar de film komt een beetje laat. En weinig origineel scenario maar deze film met weinig personen is goed gespeeld in mooie landschappen. Volledig afgekraakt door de critici, verdient de van origine Belg Rozier beter dan zo'n reputatie.

Monsieur chasse

1946 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1946. Komedie van Willy Rozier. Met o.a. Noëlle Norman, Marguerite Deval, Jany Laferrière, Cynette Quero en Maria Dhervilly.

Een eenvoudige en eerlijke verfilming van de komedie van Georges Feydeau. Deze film heeft alles te danken aan de schrijver. Willy Rozier, regisseur van Belgische oorsprong, heeft een grotendeels commerciële carrière achter zich. Onevenwichtig spel.

Monsieur Grégoire s'évade

1946 | Historische film, Misdaad

Frankrijk 1946. Historische film van Jacques Daniel-Norman. Met o.a. Yvette Lebon, Gaby Andreu, Elisa Ruis, Anne Mayen en Bernard Blier.

Een verlegen ambtenaar, monsieur Grégoire, stort zich moedig in een met voetangels en klemmen bezaaid avontuur. Tevens laat hij zien hoe opmerkelijk onverantwoordelijk hij is, want een gevaarlijk persoon heeft zijn papieren gestolen. Een lachwekkende politiekomedie dankzij Blier en Berry. Ook echter dankzij de vakbekwaamheid van een onterecht in de vergetelheid geraakte regisseur van wie dit, dat is waar, een van de beste films is.