Walter Slezak (1902-1983): cast.
Er zijn 42 films gevonden.

Bed and Breakfast

1992 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1992. Misdaad van Robert Ellis Miller. Met o.a. Roger Moore, Talia Shire, Colleen Dewhurst, Nina Siemaszko en Ford Rainey.

Shire drijft sedert de dood van haar man die een senator was, een pension aan de kust van de staat Maine. Haar schoonmoeder Dewhurst en vroegrijpe dochter Siemaszko helpen een handje. Ze vinden op het strand de bewusteloze Moore die ze in huis halen en oppeppen. Deze charmante, mysterieuze heer brengt de dames - bij ieder op een verschillende manier - het hoofd op hol. Hij blijkt echter niet meer dan een oplichter, die door drie killers wordt belaagd. Hoewel de film best aardig is, valt hij tussen twee stoelen: net even te weinig caper-comedy en niet genoeg gauner- krimi; hij lag drie jaar op de plank voordat hij in première ging.

Treasure Island

1972 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje​/​​Duitsland 1972. Avonturenfilm van John Hough. Met o.a. Orson Welles, Kim Burfield, Walter Slezak, Rik Battaglia en Ángel del Pozo.

Welles is Long John Silver, de scheepskok, die vriendschap sluit met de jonge Jim Hawkins (Burfield), maar in werkelijkheid de aanvoerder is van de verraders, de voormalige bemanning van piratenkapitein Flint, die zich ook meester willen maken van de schat. Dit routineuze werkje is niet erg gelukt en Welles' spel ligt er veel te dik boven op.

Black Beauty

1971 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Spanje 1971. Familiefilm van James Hill. Met o.a. Mark Lester, Walter Slezak, Peter Lee Lawrence, Ursula Glas en Maria Rohm.

De negentiende-eeuwse jeugdklassieker van Anna Sewell is diverse malen verfilmd, met deze versie waarschijnlijk als bekendste, omdat er een succesvolle televisieserie op volgde. In het boek en sommige adaptaties vertelt het paard uit de titel zelf zijn levensverhaal, maar hier is gekozen voor een realistischere toon, wat mooie plaatjes oplevert maar ook afstand creëert. Paardenaanbidstertjes zullen echter vast geen moeite hebben zich in te leven in de episodische avonturen van de glimmende zwarte hengst, en houterig acteerwerk, gedateerde muziek en pompeuze montagetrucs voor lief nemen.

Heidi

1968 | Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1968. Familiefilm van Delbert Mann. Met o.a. Maximilian Schell, Jean Simmons, Michael Redgrave, Walter Slezak en Jennifer Edwards.

Goedgemaakte versie van het klassieke verhaal van Johanna Spyri (1817-1901) met Edwards (de dochter van Blake Edwards) aan het hoofd van een goede rolverdeling. Scenario van Earl Hamner Jr., die bekend werd door de tv-serie The Waltons. Camerawerk van Klaus von Rautenfeld.

The Caper of the Golden Bulls

1967 | Thriller

Verenigde Staten 1967. Thriller van Russell Rouse. Met o.a. Stephen Boyd, Yvette Mimieux, Giovanna Ralli, Walter Slezak en Vito Scotti.

Gespierde, tamelijk hersenloze bankovervaller Boyd heeft zich met zijn vriendin Mimieux teruggetrokken in een Atlantisch kustplaatsje in Noord-West Spanje. Hij heeft gezworen zich niet meer met zijn oude leven in te laten, maar hij krijgt bezoek van een verleidelijke, ex-medeplichtige (Ralli), die hem na oeverloos gepraat 'overhaalt' in te breken in de kluis van de bank van Pamplona tijdens een Mariaprocessie. Weinig actie in deze saaie zogenaamd als grappig bedoelde misdaadthriller, die verder stijf staat van de plaatjes van Mimieux.

Der Kongreß amüsiert sich

1966 | Komedie, Historische film

Australië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1966. Komedie van Géza von Radványi. Met o.a. Lilli Palmer, Curd Jürgens, Paul Meurisse, Françoise Arnoul en Hannes Messemer.

Na Napoleons nederlaag komen staatshoofden en diplomaten in 1814 te Wenen bijeen voor de herverdeling van Europa. De Oostenrijkse kanselier Von Metternich probeert hen met feesten en aantrekkelijke dames gunstig te stemmen (en hun aandacht af te leiden van de spionnen van zijn geheime dienst). Deze officieuze en politiek-historisch exactere remake van Der Kongress tanzt lijkt niettemin op een operette waarin toevallig niet gezongen wordt, maar de grote internationale rolbezetting suggereert meer dan de schrijvers wisten op te brengen.

A Very Special Favor

1965 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1965. Romantiek van Michael Gordon. Met o.a. Rock Hudson, Leslie Caron, Charles Boyer, Walter Slezak en Dick Shawn.

Een té geforceerde komedie met te veel blah-blah over Boyer die Hudson vraagt zijn dochter Caron het hof te maken.

24 Hours to Kill

1965 | Thriller, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Thriller van Peter Bezencenet en Peter Bezencenet. Met o.a. Mickey Rooney, Lex Barker, Walter Slezak, Michael Medwin en Helga Sommerfeld.

Een goede thriller waarin Norman Jones (Rooney) moet sterven omdat hij te veel van Malouf`s (Slezak) smokkelarij weet, na een gedwongen landing in Beiroet. Scenario van Peter Yeldham. Camerawerk van Ernie Steward en Eric Besch.

Wonderful Life

1964 | Muziek, Familiefilm, Musical

Verenigd Koninkrijk 1964. Muziek van Sidney J. Furie. Met o.a. Cliff Richard, Walter Slezak, Susan Hampshire, Melvyn Hayes en The Shadows.

Richard en The Shadows raken betrokken bij een filmploeg die in Afrika aan het werk is. Het beste gedeelte van de film is de hommage aan de filmgeschiedenis, waarbij Richard en zijn vrienden beroemde filmpersonages (Al Jolson, Groucho Marx) uitbeelden. Dolle pret voor de Cliff-fans.

Emil and the Detectives

1964 | Familiefilm, Mysterie

Verenigde Staten 1964. Familiefilm van Peter Tewksbury. Met o.a. Walter Slezak, Bryan Russell, Roger Mobley, Heinz Schubert en Peter Erlich.

Overdreven Disney-bewerking van het beroemde boek van Erich K[KA3]astner over een kleine jongen die wordt beroofd en besluit de dief te pakken, geholpen door zijn detective-vriendjes. Opgenomen in op locatie in (toenmalig West-)Duitsland, waar het verhaal eerder was verfilmd in 1931.

The Wonderful World of the Brothers Grimm

1962 | Familiefilm, Fantasy, Drama, Musical, Animatie, Biografie

Verenigde Staten 1962. Familiefilm van Henry Levin en George Pal. Met o.a. Laurence Harvey, Claire Bloom, Karl Boehm, Yvette Mimieux en Barbara Eden.

Een tot de verbeelding sprekende bewerking van de sprookjes van Grimm, met het verhaal van de beroemde broers aan elkaar geweven. De stukken poppenfilmscènes in de speelgoedwinkel zijn het beste, evenals die waarin Hackett een vuurspuwende draak bestrijdt. Kleurig vermaak. Mary Wills kreeg een Oscar voor haar kostuums. Scenario van David Harmon, Charles Beaumont en William Roberts. Camerawerk van Paul. C. Vogel.

Come September

1961 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1961. Komedie van Robert Mulligan. Met o.a. Rock Hudson, Gina Lollobrigida, Sandra Dee, Bobby Darin en Walter Slezak.

Luchtige komedie over de jongelui (Darin en Dee) tegenover de oudjes (Hudson en Lollobrigida) in een Italiaanse villa, waarvan de rijke Amerikaanse eigenaar de beheerder verrast als hij in juli komt opdagen inplaats van in september voor zijn jaarlijkse verblijf van een maand. Het blijkt dat het fraaie buiten elf maanden van het jaar dienst doet als hotel. Leuk amusement, met gedateerde liedjes van Darin. Gedraaid in CinemaScope.

The Miracle

1959 | Romantiek

Verenigde Staten 1959. Romantiek van Irving Rapper. Met o.a. Carroll Baker, Roger Moore, Walter Slezak, Vittorio Gassman en Katina Paxinou.

Een hol gegeven verpakt in een opgepoetste en lege film. In het Spanje van 1810 heeft Baker als aankomende non twijfels over haar roeping. Moore is de soldaat die zij begeert. Frank Butler schreef het scenario. Gedraaid in Technirama.

Ten Thousand Bedrooms

1957 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1957. Musical van Richard Thorpe. Met o.a. Dean Martin, Anna Maria Alberghetti, Eva Bartok, Walter Slezak en Paul Henreid.

Deans eerste film zonder Jerry Lewis beloofde niet veel goeds voor zijn carrière. Het is een luchtige, veel te lange musical, waarin Dino in Rome een hoteldirecteur cum playboy speelt. Scenario van Laslo Vadnay, Art Cohn, William Ludwig en Leonard Spiegelgass. Camerawerk van Robert Bronner.

The Steel Cage

1954 | Misdaad

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Walter Doniger. Met o.a. Paul Kelly, Maureen O'Sullivan, Walter Slezak, John Ireland en Lawrence Tierney.

Een alledaagse vertelling over het leven in de San Quentingevangenis. Redelijk goed spel. Vervolg op DUFFY OF SAN QUENTIN.

White Witch Doctor

1953 | Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Actiefilm van Henry Hathaway. Met o.a. Susan Hayward, Robert Mitchum, Walter Slezak en Timothy Carey.

Het gebied van de Bakoeba vormt de achtergrond van de tegengestelde belangen van verpleegster Hayward die de 'inboorlingen' moderne medicijnen wil brengen en avonturier Mitchum die samen met Slezak erop staat een verborgen schat te ontdekken.

Confidentially Connie

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van Edward Buzzell. Met o.a. Van Johnson, Janet Leigh, Louis Calhern, Walter Slezak en Gene Lockhart.

Milde lacheffecten als zwangere vrouw Leigh een plan opzet om haar onderbetaalde mannetje Johnson van de academie te krijgen. Calhern is amusant als Vans rijke vader uit Texas.

Call Me Madam

1953 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1953. Musical van Walter Lang. Met o.a. Ethel Merman, Donald O'Connor, George Sanders, Billy De Wolfe en Walter Slezak.

Op Broadway had Ethel Merman deze rol 644 keer gespeeld toen ze het sprankelende middelpunt werd in deze verfilming van de Irving Berlin musical. Merman speelt de Amerikaanse ambassadrice in het piepkleine Lichtenberg, waar ze de diplomatieke kringen opschudt met zang en dans (en kostuums van ontwerpster Irene Sharaff). Terwijl zij valt voor de generaal aldaar, raakt haar perschef (O’Connor) in de ban van de prinses (Vera-Ellen) van het land. Kleurrijke filmmusical met uitstekende muzikale momenten rond liedjes als You’re Just in Love. Alfred Newman kreeg een Oscar voor zijn muziek.

People Will Talk

1951 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1951. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Cary Grant, Jeanne Crain, Finlay Currie, Walter Slezak en Hume Cronyn.

Een zeer ongewone, boeiende combinatie van komedie en drama over de filosofische dokter Grant en zijn pati[KA3]ente Crain, die zijn echtgenote wordt. Een goede rolbezetting; hoewel deze film stijf staat van de dialoog (er wordt echt heel erg veel afgeleuterd), is hij zeer de moeite waard.

Bedtime for Bonzo

1951 | Komedie

Verenigde Staten 1951. Komedie van Frederick de Cordova. Met o.a. Ronald Reagan, Diana Lynn, Walter Slezak, Jesse White en Lucille Barkley.

Vaak genoemd als het toppunt van absurditeit in Reagan's carrière, maar in feite een heel aardige, onschuldige komedie over een professor die zijn chimpansee behandelt als een kind ten behoeve van een erfelijkheidsexperiment. Reagan deed niet mee aan het vervolg: BONZO GOES TO COLLEGE.

The Yellow Cab Man

1950 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1950. Komedie van Jack Donahue en Jack Donohue. Met o.a. Red Skelton, Walter Slezak, Edward Arnold, Polly Moran en James Gleason.

Skelton in de huid van een uitvinder èn taxi-chauffeur met een zwak voor mooie meiden. Hij vindt een geheime formule uit en het ligt voor de hand dat allerlei schoften hem die afhandig willen maken. Door Devery Freeman en Albert Beich geschreven slapstick met als climax een spectaculaire achtervolging. Het camerawerk is van Harry Stradling jr.

Spy Hunt

1950 |

Verenigde Staten 1950. George Sherman. Met o.a. Howard Duff, Marta Toren, Robert Douglas, Philip Dorn en Walter Slezak.

Een onderhoudend spionageverhaal over microfilms verborgen in de halsband van panters. Als ze ontsnappen gaan alle partijen op de dieren jagen.

Abbott and Costello In the Foreign Legion

1950 | Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1950. Komedie van Charles Lamont. Met o.a. Bud Abbott, Lou Costello, Patricia Medina, Douglass Dumbrille en Leon Belasco.

Traditioneel A&C-verhaal waarin zij te maken krijgen met de gemene sergeant Slezak. Scène met luchtspiegelingen is het beste moment in de film.

The Inspector General

1949 | Komedie, Musical, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Komedie van Henry Koster. Met o.a. Danny Kaye, Walter Slezak, Barbara Bates, Elsa Lanchester en Gene Lockhart.

Vlot geregisseerde en gemonteerde komedie, zeker voor 1949, met raskomiek Danny Kaye (The Court Jester) als een rondreizende charlatan die geld aftroggelt met de verkoop van een wonderelixer. De corrupte dorpsnotabelen denken dat hij een overheidsinspecteur is en overladen de malloot met allerhande beleefdheden. Ontmaskering blijft uiteraard niet uit maar de aangeboren goedheid van Kaye's personage doet wonderen. Deze Amerikaanse film is gebaseerd op het satirische toneelstuk 'De revisor' van Nikolaj Gogol uit 1836. In Gogols handen laat de inspecteur zich verleiden door geld en vrouwen maar de Amerikaanse versie is volledig gekuist.

The Pirate

1948 | Musical, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Judy Garland, Gene Kelly, Walter Slezak, Gladys Cooper en Reginald Owen.

Ergens in een haventje in de Caraïben droomt de jonge Manuela (Garland) van een beruchte, maar knappe piraat. Ze staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan de snobistische, dikke burgemeester van de stad, Don Pedro Vargas (Slezak). Als ze de circusclown Serafin (Kelly) ontmoet, denkt ze dat hij haar droompiraat is. Ze staat onmiddellijk in vuur en vlam. Niet erg opwindende, toneelmatige musical, die gered wordt door de spelprestaties en de schitterende choreografie van Kelly en Robert Alton. De gebruikelijk grootsheid van de MGM musicals en de meesterhand van Minnelli zijn nog maar nauwelijks te bespeuren. Het toneelstuk van S.N. Behrman met songs van Cole Porter werd bewerkt door Albert Hackett en Frances Goodrich. Het camerawerk is van Harry Stradling.

Sinbad the Sailor

1947 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1947. Avonturenfilm van Richard Wallace. Met o.a. Douglas Fairbanks jr, Maureen O'Hara, Walter Slezak, Anthony Quinn en George Tobias.

Douglas Fairbanks senior had het zwaard-en-sandalen genre uitgevonden. Fairbanks jr vond het te gemakkelijk om zomaar in diens voetsporen te treden, werd gerespecteerd acteur, rouwde om de dood van zijn vader, overleefde WO II, en maakte toen Sinbad the Sailor. De film is duur, spetterend kleurrijk, en enthousiast op het uitzinnige af. Fairbanks jr speelt uiteraard zelf zeeman Sinbad, die een schip vindt waarvan de bemanning is vergiftigd. Aan land wordt het schip geveild en Sinbad krijgt het sluw in handen. Hij gaat op zoek naar een schat van Alexander de Grote, maar vrouwelijk schoon (O'Hara) en de gemene Emir (Quinn) vormen complicerende factors.

Riffraff

1947 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1947. Avonturenfilm van Ted Tetzlaff. Met o.a. Pat O'Brien, Anne Jeffreys, Walter Slezak, Percy Kilbride en Jerome Cowan.

Veel vaart met O'Brien; hij dwarsboomt misdadigers, die een Panamees olieveld willen innemen.

Riff-raff

1947 | Thriller

Verenigde Staten 1947. Thriller van Ted Tetzlaff. Met o.a. Anne Jeffreys, Walter Slezak en Pat O'Brien.

Veel vaart met O'Brien; hij dwarsboomt misdadigers, die een Panamees olieveld willen innemen.

Born to Kill

1947 | Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Robert Wise. Met o.a. Claire Trevor, Lawrence Tierney, Walter Slezak, Philip Terry en Elisha Cook jr.

Een gescheiden vrouw ontmoet een moordenaar en wordt verliefd op hem. De verhouding neemt verontrustende vormen aan wanneer de zus van de vrouw erbij betrokken raakt.

The Spanish Main

1945 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1945. Avonturenfilm van Frank Borzage. Met o.a. Paul Henreid, Maureen O'Hara, Walter Slezak, Binnie Barnes en John Emery.

Als hun piratenschip gestrand is, geeft de slechte Spaanse gouverneur Slezak het bevel om de Hollandse vrijbuiterskapitein te hangen en zijn bemanning te onderwerpen en tot slaaf te maken. De dappere Hollanders ontsnappen en nemen wraak. Piraat Henreid leidt Don Alvarado (Slezak) om de tuin en wint daardoor de hand van de schone O'Hara. Onderhoudend en kleurrijk wapengekletter. Scenario van George Worthing Yates en Herman J. Mankiewicz, en A. Mackenzie. Fotografie van George Barnes.

Salome, Where She Danced

1945 |

Verenigde Staten 1945. Charles Lamont. Met o.a. Yvonne De Carlo, Rod Cameron, David Bruce, Walter Slezak en Albert Dekker.

Een belachelijk drama met komische effecten, over een exotische danseres die de ambitie heeft om een soort Mata Hari- spionne te worden.

Cornered

1945 | Misdaad

Verenigde Staten 1945. Misdaad van Edward Dmytryk. Met o.a. Dick Powell, Walter Slezak, Micheline Cheirel, Nina Vale en Morris Carnovsky.

De gedemobiliseerde Powell gaat kort na het einde van WO II in Frankrijk op zoek naar de collaborateur die de vrouw heeft vermoord met wie hij tijdens de bevrijding in het huwelijk trad. De man zou dood zijn, maar dat kan hij niet geloven. Hij volgt een spoor naar Zwitserland en dan naar Buenos Aires, waar hij een kolonie aantreft van Europese verraders, die er in luxe leven. Een adembenemende thriller met een geweldige climax. Het snelle ritme maakt enkele onwaarschijnlijkheden aanvaardbaar. Powell is uitstekend in zijn rol van wreker. Luther Adler, die niet op de titelrol staat, duikt aan het einde van de film op. John Paxton baseerde het scenario op een verhaal van John Wexley. In beeld gebracht door Harry J. Wild. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Till We Meet Again

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Frank Borzage. Met o.a. Ray Milland, Barbara Britton, Walter Slezak, Lucile Watson en Mona Freeman.

Een redelijk oorlogsdrama over Britton die als non Milland helpt terug te keren naar de geallieerde linies. Het sluit echter niet helemaal goed op elkaar aan ditmaal.

The Princess and the Pirate

1944 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1944. Avonturenfilm van David Butler. Met o.a. Bob Hope, Virginia Mayo, Walter Brennan, Walter Slezak en Victor MacLaglen.

Een van Hope's meest doldwaze films. Hij en de charmante Mayo vluchten voor piraat McLaglen, maar potentaat Slezak vangt ze. Brennan is om te gieren als oprecht buitenissige piraat.

Step Lively

1944 | Musical

Verenigde Staten 1944. Musical van Tim Whelan. Met o.a. Frank Sinatra, George Murphy, Adolphe Menjou, Gloria DeHaven en Eugene Pallette.

Een vlotte muzikale nieuwe versie van ROOM SERVICE waarin producent Murphy alles afsjachert om zijn produktie van de grond te krijgen. Flitsend geregisseerd met scherpe dialogen en komische bijdragen van Slezak als hotelmanager.

Lifeboat

1944 | Misdaad, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Misdaad van Alfred Hitchcock. Met o.a. Tallulah Bankhead, William Bendix, John Hodiak, Mary Anderson en Walter Slezak.

Indringende onthullingen over overlevenden van een scheepsramp, die eenzaam rondzwalken in een reddingsboot tijdens WO II. Bankhead is opmerkelijk als een verwend rijk meisje en Slezak speelt een mooie rol als de nazi die aan boord is genomen.

This Land Is Mine

1943 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Jean Renoir. Met o.a. Charles Laughton, Maureen O'Hara, George Sanders, Walter Slezak en Kent Smith.

'De wet heeft slechts het recht alleen die handelingen te verbieden die schadelijk zijn voor de maatschappij,' parafraseert timide schoolmeester Albert (Laughton) de Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1789 in artiste émigré Jean Renoirs Franse oorlogsdrama, geschoten in ballingsoord Californië. Even later wordt de leraar afgevoerd door de Vichy-nazi's 'omdat hij blijkbaar schadelijk is voor de maatschappij'. Renoir wilde met zijn ernstige drama de Amerikanen en Britten laten zien hoe warrig de grenzen zijn tussen collaboratie en verzet in bezet gebied. Een tijdsgebonden theatraal en belerend, maar bovenal oprecht en belangrijk werk.

The Fallen Sparrow

1943 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1943. Film noir van Richard Wallace. Met o.a. John Garfield, Maureen O'Hara, Walter Slezak, Patricia Morison en Martha O'Driscoll.

Kit McKittrick heeft tegen de fascisten gevochten in de Spaanse burgeroorlog, werd gevangen genomen en daarna langdurig gemarteld. Hij kent het gezicht niet van zijn wreedste beul, maar weet wel dat die mank loopt. Een vriend helpt hem te ontsnappen, maar eenmaal in de VS wordt die vriend vermoord. Kit gaat op zoek naar de dader en ontdekt dat ook in Amerika nazi's rondlopen. Aardige film noir, met Garfield (The Postman Always Rings Twice) als koelbloedige held, O'Hara (The Quiet Man) als de verleidelijke vrouw en Slezak als bedenkelijke dokter. Oscarnominatie voor de score.

Once Upon a Honeymoon

1942 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Ginger Rogers, Cary Grant, Walter Slezak, Albert Dekker en Albert Bassermann.

Fortuinjaagster en tegelijkertijd naïef revuesterretje Ginger denkt dat ze twee vliegen in één klap kan slaan op haar zoektocht naar roem en rijkdom door met de Oostenrijkse baron Slezak te trouwen, die zoals later blijkt, ondanks zijn adellijke titel, een smerige geheim agent van de nazi's is. Als ze dat ontdekt vraagt ze radioverslaggever Grant om hulp en ze trekken door Europa om uit de klauwen van de nazi's te ontsnappen. Komische, propagandistische en avontuurlijke film met een prima rol van Slezak.

Mikaël

1924 | Zwijgende film, Erotiek, Drama

Duitsland 1924. Zwijgende film van Carl Theodor Dreyer. Met o.a. Walter Slezak en Benjamin Christensen.

Fortuinjaagster en tegelijkertijd naïef revuesterretje Ginger denkt dat ze twee vliegen in één klap kan slaan op haar zoektocht naar roem en rijkdom door met de Oostenrijkse baron Slezak te trouwen, die zoals later blijkt, ondanks zijn adellijke titel, een smerige geheim agent van de nazi's is. Als ze dat ontdekt vraagt ze radioverslaggever Grant om hulp en ze trekken door Europa om uit de klauwen van de nazi's te ontsnappen. Komische, propagandistische en avontuurlijke film met een prima rol van Slezak.

Michael

1923 | Romantiek, Drama

Denemarken 1923. Romantiek van Carl Theodor Dreyer. Met o.a. Benjamin Christensen, Walter Slezak, Nora Gregor, Robert Garrison en Alexander Murski.

Tijdens een bezoek aan Praag ontmoet de bekende kunstschilder Claude Zoret (Christensen) de jonge Eug[KA2]ene Michael (Slezak), die hem enkele van zijn schetsen toont. Zoret is meer onder de indruk van de jongeman dan van zijn tekeningen en Michael wordt de onafscheidelijke muze en gezel van Zoret. Deze laatste krijgt de opdracht een portret te schilderen van de Russische prinses Zamikov (Gregor) en tot groot ongenoegen van Zoret ontstaat er een idylle tussen zijn beschermeling en de prinses. Dreyer brengt op subtiele wijze homoseksualiteit in zijn film, waarop in die tijd een groot taboe rustte. Nu komt de film traag en theatraal over, maar het is ongetwijfeld een van de allergrootste zwijgende films, waarin met weinig woorden veel duidelijk gemaakt wordt. Het scenario van Thea von Harbou is gebaseerd op een roman van Herman Bang. Oorspronkelijk werd de muziek gecomponeerd door Hans-Joseph Vieth, die echter verloren is gegaan. Pierre Oser kreeg de opdracht een nieuwe partituur te schrijven. De barokke decors zijn van Hugo H[KA3]aring en als fotografen fungeerden Karl Freund (die in de film ook de rol speelt van kunsthandelaar Leblanc) en Rudolf Maté, die later faam verwierven in Hollywood, evenals Slezak die de titelrol vertolkt.

Sodom und Gomorrha

1922 | Avonturenfilm, Fantasy

Oostenrijk 1922. Avonturenfilm van Michael Kértèsz. Met o.a. Georg Reimers, Walter Slezak, Lucy Doriane en Erika Wagner.

De vermaarde Oostenrijkse filmproducent Sacha Kolowrat wilde een bijbelse spektakelfilm laten maken met quasi moderne intrige in Hollywood-stijl. Hij gaf de opdracht aan de Hongaarse regisseur K[KA1]ert[KA2]esz. Die was bijna twee jaar met meer dan vijfduizend figuranten aan de slag op kasteel Sch[KA3]onbrunn in Wenen. Het verhaal begint met een losbandige vrouw (Doriane), die via een droom in het bijbelse land van Eufraat en Tigris terechtkomt. In Sodom beleeft ze haar zondige daden en betaalt ervoor met haar leven. Een wat drakerig verhaal, maar de decors van Julius Borsody en de speciale effecten van vuur en zwavel zijn uiterst indrukwekkend. Lange tijd nam men aan dat het oorspronkelijke celluloid van deze film verloren was gegaan, maar in de jaren 1980-90 wist het Oostenrijkse filminstituut de rolprent te herstellen met behulp van gedeeltelijke kopieën uit Praag, Boedapest, Oost-Berlijn en Kopenhagen. Enig houvast had men aan de laatst bekende kopie uit 1928 om de juiste samenhang te bereiken. De Duitse omroep ZDF - dikwijls een mecenas op dit gebied - liet Bernd Schultheis en Stefan Traub een speciale muzikale compositie schrijven ter begeleiding van de zwijgende prent. Regisseur Kértèsz, die samen met Ladislaus Vajda het scenario schreef, zou later naar de V.S. gaan en als Michael Curtiz een van de beste films aller tijden afleveren, CASABLANCA. De fotografie is van Gustav Ucicky.