Frank Bracht: montage.
Er zijn 8 films gevonden.

The Molly Maguires

1970 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Sean Connery, Richard Harris, Samantha Eggar, Frank Finlay en Art Lund.

Een uiterst verzorgde film rond een geheim genootschap van Ierse mijnwerkers in het Pennsylvania van 1876. Connery is de leider van het genootschap, Harris de verrader. Een authentieke atmosfeer en sterke rollen, maar het sombere werkstuk slaat moeilijk aan en heeft te lijden van een onbevredigend slot. Panavision.

The Odd Couple

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van Gene Saks. Met o.a. Jack Lemmon, Walter Matthau, John Fiedler, Herb Edelman en Monica Evans.

Gescheiden mannen Felix (Jack Lemmon) en Oscar (Walter Matthau) zijn hun eenzaamheid zat en besluiten samen te gaan wonen in het ranzige appartement van Oscar. Felix' obsessieve netheid - smetvrees volgens de huidige norm - is slons Oscar een doorn in het oog. Deze tegenstelling zorgt voor vele genoeglijke momenten. Neil Simon bewerkte zelf zijn Broadway hit tot 105 minuten non-stop filmkomedie. Zijn script en de absolute topprestatie van de twee rasacteurs leverden een klassieker op. Het succes van de film zorgde voor een tv-serie en talloze tv-films met mindere goden totdat het gouden trio Lemmon-Matthau-Simon in 1998 weer bijeenkwam voor The Odd Couple II.

Hombre

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Fredric March, Richard Boone, Diane Cilento en Cameron Mitchell.

Gezelschap postkoetspassagiers leert elkaar tijdens reis door ongenaakbaar Arizona beter kennen dan ze lief is. Het gegeven lijkt een beetje op dat van Stagecoach (die befaamde western van John Ford) met dit verschil dat niemand van de reizigers echt deugt. Ook John Russell (Newman) niet. Hij is een loner, die door Apache indianen werd opgevoed, een 'hombre' die z'n blanke pappenheimers kent. Pas aan het slot van de film - en dat is dan echt op de valreep - toont hij iets van z'n nobele inborst. Eerder maakten regisseur Ritt en Newman oa de western Hud en The Outrage, een soort remake van Kurosawa's Rashomon.

Nevada Smith

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Brian Keith, Arthur Kennedy, Suzanne Pleshette, Raf Vallone en Pat Hingle.

Regisseur Hathaway acteerde als jongen al in westerns voordat hij zich als regisseur zou specialiseren in dat genre (oa Niagara). McQueen speelt een halfbloed die zijn vermoorde blanke vader en Indiaanse moeder wil wreken. Mooie rol van McQueen - met zijn 36 jaar ouder dan zijn personage - in een bekend verhaal dat fraai in beeld werd gebracht door cameraman Lucien Ballard, die meerdere keren met de regisseur samenwerkte.

It Started in Naples

1960 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1960. Komedie van Melville Shavelson. Met o.a. Clark Gable, Sophia Loren, Vittorio De Sica, Marietto en Paolo Carlini.

Michael Hamilton (Gable), advocaat te Philadelphia, reist naar Napels om de erfenis te regelen van zijn verongelukte broer Joe. Tien jaar lang liet de getrouwde 'lapzwans' - die destijds even een biertje was gaan pakken - niks van zich horen maar nu hij dood is, moet Michael weer voor hem in touw. It Started in Naples is een lichtvoetige komedie vol Italiaans temperament en grappige, althans grappig bedoelde dialogen. Alessandro Cicognini en Carlo Savina componeerden de zonnige score.

Funny Face

1957 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1957. Musical van Stanley Donen. Met o.a. Audrey Hepburn, Fred Astaire, Kay Thompson, Michel Auclair en Robert Flemyng.

Een boekenwurm uit Greenwich Village wordt door modefotograaf (Astaire) omgetoverd tot topmodel. Voor de transformatie oogt ze een beetje als Juliette Gréco, een slonzige, maar hoogst aantrekkelijke existentialiste in zwarte trui en overgooier. De beroemde modefotograaf Richard Avedon - die model stond voor Astaires rol - gaf adviezen voor de wat elegantere outfit. Astaire en Hepburn aan de Seine zijn als liefdespaar onvergetelijk, en niemand rende ooit zo gracieus en roekeloos de trappen van het Louvre af als Hepburn. Leuke liedjes van George Gershwin.

White Christmas

1954 | Musical, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1954. Musical van Michael Curtiz. Met o.a. Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney, Vera-Ellen en Dean Jagger.

Crosby en Kaye zijn twee ex-officieren die met hun zang-en-dans act een bijna failliet wintersporthotel van een voormalige collega uit het leger nieuw leven willen inblazen. Ze krijgen gezelschap van twee charmante zusters die ook als entertainers hun boterham verdienen. Onder regie van Michael Curtiz (Casablanca) blijft dit romantische drama in kleurrijk Technicolor ondanks de vier leuke hoofdrolspelers nogal vlak, maar heeft veel leuke muziek: de klassieke meezinger 'I'm dreaming of a White Christmas' bijvoorbeeld. Overigens kreeg componist Irving Berlin een Oscarnominatie voor een ander liedje, 'Count Your Blessings Instead of Sheep'.

Hurricane Smith

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Jerry Hopper. Met o.a. Yvonne De Carlo, John Ireland, James Craig, Forrest Tucker en Richard Arlen.

Ireland (All the king's men) speelt de titelheld in deze piraat-achtige film. Met zijn maten kaapt Hurricane op een eilandje een slavenschip en vaart ermee naar Australië. Hier hoopt hij de middelen te vinden om op zoek te gaan naar een begraven schat. Een paar wetenschappers en een mooie dochter die op expeditie willen, lijken uit de hemel gevallen. Hurricane en z'n makkers schrijven zich in bij de expeditie, maar dubbelspel en oplichterij bemoeilijken een vlotte buitscore. Deze film is zeker charmant, de overduidelijke studio-opnames dragen daar zelfs aan bij, maar al die onderlinge intriges werken op de zenuwen. (IdH/VPRO Gids)