Willy Semmelrogge (1923-1984): cast.
Er zijn 23 films gevonden.

Zwei Tote im Sender und Don Carlos im Pogl

1983 |

Duitsland 1983. Joachim Roering. Met o.a. Claus Biederstaedt, Ruth-Maria Kubitschek, Heinz Ehrenfreund, Peter Pasetti en Jürgen von Manger.

De handeling speelt zich af tegen het eind van een ogenschijnlijke normale werkdag in een tv-studio. Er is echter één verschil: er worden twee heuse lijken in het gebouw gevonden. Boeiende satire met veel zelfspot over macht en onmacht van een mediabedrijf. Decors van Mathias Matthies en Ellen Schmidt. Achter de camera stond Wolfgang Treu.

Tatort - Die Abrechnung

1981 | Mysterie

Duitsland 1981. Mysterie van Wolfgang Becker. Met o.a. Hansjörg Felmy, Maria Schell, Romuald Pekny, Rolf Becker en Karin Eickelbaum.

De rijke weduwe Schell betrapt op heterdaad een dief die zojuist haar schoonvader om het leven heeft gebracht. Ze schiet hem neer. Voor commissaris Felmy die het onderzoek leidt, is de zaak duidelijk. De man was een beroepsinbreker. Maar er zijn twee elementen die Felmy toch doen twijfelen: de dief was nooit eerder gewelddadig en volgens een vriend van het slachtoffer verkeerde de dode de laatste tijd met een oudere, rijke vrouw. Schell wordt van moord beschuldigd. Dit heeft onverwachte dramatische gevolgen. Routineklus van de TATORT-mensen met weinig verrassende wendingen. De acteurs spelen hun rolletje naar behoren, maar zonder enthousiasme. Karl Heinz Willschrei schreef het scenario naar het bekende patroon. Gernot Roll stond achter de camera.

Tatort - Schönes Wochenende

1980 | Mysterie

Duitsland 1980. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Hansjörg Felmy, Willy Semmelrogge, Karin Eickelbaum, Dieter Prochnow en Willi Thomczyk.

Inspecteur Haferkamp doet onderzoek in een hotel in Baden Würtemberg in verband met de moord op een ex-bajesklant, die doodgeschoten werd. Al gauw vermoedt hij, dat de moord met de overval op een groothandel te maken heeft. Maar hoe? Op deze film valt weinig op aan te merken, maar hij is zonder bijzondere verdiensten. In elk geval wordt wel de gehele film lang de spanning erin gehouden. Het scenario is van Uwe Erichsen en Martin Gies.

Tatort - Herzjagd

1980 | Mysterie

Duitsland 1980. Mysterie van Axel Corti. Met o.a. Willy Semmelrogge, Claude-Oliver Rudolph, Brunhild Hülsmann, Gunther Malzacher en Tilli Breidenbach.

Soldaat Wolfgang Thielens (Rudolph) verlaat de kazerne zonder verlofpasje om zijn moeder (H[KA3]ulsmann) op te zoeken in het ziekenhuis, die aan een hartkwaal lijdt. Wolfgang, die veel om zijn moeder geeft, zet de behandelende geneesheer professor Heinrich (Malzacher) onder druk voor nog een operatie, maar Heinrich gelooft niet dat dit zal werken. Wolfgang krijgt de MP achter zich aan, maar hij is hen te vlug af en in een handgemeen raakt een der marechaussees gewond, waaraan hij later bezwijkt. Vanwege de bedreiging voert professor toch nog een ingreep uit, die de toestand van de pati[KA3]ente niet verbetert. Wolfgang zegt nu iemand te zullen gijzelen, als er niet onmiddellijk een specialist uit Amerika komt om zijn moeder te redden. De MP heeft de zaak overgedragen aan de politie, omdat er nu een dodelijk salchtoffer is. Kommissaris Haferkamp is met vakantie en daarom neemt zijn collega Kreutzer (Semmelrogge) de zaak waar en wordt geholpen door zijn jonge collega Klein (Kleiner). Het eerste wat Kreutzer wil, is tijd winnen en met een list de zaak beslechten, maar hij raakt onder tijdsdruk als de toestand van Wolfgangs moeder plotseling hard achteruit gaat. Sterk pyschologisch geori[KA3]enteerd misdaaddrama met pakkende spelprestaties. De eerste zaak van Kreutzer, want Heinz Haferkamp (Hansj[KA3]org Felmy) keerde na twintig zaken (de vorige aflevering 118, SCHÖNES WOCHENENDE) niet meer terug. Het scenario is van Bernd Schwamm. Aflevering 119.

Woyzeck

1979 | Drama

Duitsland 1979. Drama van Werner Herzog. Met o.a. Klaus Kinski, Eva Mattes, Willy Semmelrogge, Wolfgang Reichmann en Volker Prechtl.

Herzogs eigenzinnige, onevenwichtige verfilming van Georg Büchners toneelstuk. Kinski is een te krachtig acteur voor de sluw-domme Woyzeck-figuur. Herzog schoot de film in een schitterend Tsjechisch stadje.

Tatort - Schweigegeld

1979 | Mysterie

Duitsland 1979. Mysterie van Hartmut Griesmayr. Met o.a. Hansjörg Felmy, Willy Semmelrogge, Karin Eickelbaum, Dieter Kirchlechner en Hannelore Hoger.

Bij postzegelhandelaar Klaven (Kieling) wordt ingebroken, maar de buit voor de dader is te verwaarlozen. Klaven beweert echter dat een waardevolle verzameling verdwenen is. Een poging om de verzekering om de tuin te leiden? Klaven wordt gechanteerd door zijn zwager Storck die de inbreker achtervolgde en deze koud maakte. Een van de vele door Griesmayr gedraaide TATORT- afleveringen, geschreven door Herbert Lichtenfeld, die destijds ook het scenario schreef van REIFEZEUGNIS (de film met de toen nog prille Nastassja Kinski en geregisseerd door Wolfgang Petersen, en die later het draaiboek zou schrijven van de hit- serie DIE SCHWARZWALDKLINIK). Felmy is opnieuw in deze TATORT- aflevering een betrouwbare Kommissar Haferkamp.

Tatort - Ein Schuß zuviel

1979 | Mysterie

Duitsland 1979. Mysterie van Hartmut Griesmayr. Met o.a. Hansjörg Felmy, Thomas Ahrens, Michaela May, Nora Barner en Herbert Stass.

Twee gedetineerden in voorlopige hechtenis nemen iemand in gijzeling en breken uit. Een van hen wordt door de politie doodgeschoten. Een collega van de schutter beschuldigt hem ervan zonder dwingende noodzaak gehandeld te hebben. Haferkamp heeft nu de overlevende ontvluchte gevangene als getuige nodig in deze spannende zaak. Het scenario is van Wolfgang Mühlbauer.

Tatort - Der Zeuge

1979 | Mysterie

Duitsland 1979. Mysterie van Peter Adam. Met o.a. Jörg Hube, Claudia Demarmels, Heinz Hönig, Uwe Dallmeier en Walter Renneisen.

Inspecteur Haferkamp is ziek en de recherche in Essen stuurt collega Baumann (Dallmeier) als extra kracht naar Frankfurt. Een vroeger in het Roergebied opererende bende vrouwelijke bankrovers heeft met pistoolschoten een bewaker levensgevaarlijk verwond. Baumann speelt voor lokaas in de rol van een voor de vrouwelijke verdachten bedreigende getuige. Scenario van Peter Adam. Camerawerk van Helge Weindler.

Im Weissen Rössl

1979 | Muziek

Duitsland 1979. Muziek van Eberhard Hauff. Met o.a. Margot Werner, Helmut Lohner, Henning Schlüter, Petra Maria Grühn en Claus Eberth.

De chef-kelner Leopold is verliefd op de waardin Josepha, maar deze heeft alleen oog voor de jaarlijks terugkerende dr. Siedler. De revue-operette van Benatzky heeft in deze tv-film de proporties gekregen van een landelijke geschiedenis. Men mag geen klatergoud verwachten, maar hij is op zijn minst interessant, ook al door de keus van de hoofdrolspelers: de chansonniére Werner en de befaamde acteur Lohner.

Tatort - Lockruf

1978 | Mysterie

Duitsland 1978. Mysterie van Wolfgang Becker. Met o.a. Hansjörg Felmy, Willy Semmelrogge, Karin Eickelbaum, Agnes Finck en Herbert Fleischmann.

Kriminalkommissar Haferkamp (Felmy) moet de moord op Sabine Knoop (Jeanine) onderzoeken. Ze werd als neergeschoten wild gevonden vlakbij het weekendhuis van architect Peter Huck (Fleischmann). Als Haferkamp een kijkje gaat nemen ter plaatse, ontdekt hij dat het moordwapen een jachtgeweer is dat aan Peter Huck behoort. Peter Huck komt niet in aanmerking voor de moord, want hij was op dat tijdstip in Frankfurt. Blijven mevrouw Huck (Finck) en zoon Heiko (Schidor), die geen alibi heeft en bevriend was met het slachtoffer. Een vrouw acht Haferkamp niet in staat tot een dergelijke moord. Heiko zit in de val. Dan bekent Peter Huck dat hij de moord heeft gepleegd. Het kan, want het is mogelijk om heen en weer te gaan van Frankfurt naar het weekendhuis. Haferkamp gelooft echter niet in deze plotselinge bekentenis. Hij wil de zaak nog eens natrekken, maar wil niet buiten zijn boekje gaan. Assistent Kreutzer (Semmelrogge) wél, ook als zijn baas hem dat verbiedt. Hoewel er enige wrijving ontstaat tussen het speurdersduo, blijkt Kreutzers ongehoorzaamheid achteraf gerechtvaardigd. Het scenario voor deze wie-van-de-drie is van Herbert Lichtenfeld. Niet zo zeer spannend maar eerder onderhoudend gepuzzel.

Tatort - Die Kugel im Leib

1978 | Mysterie

Duitsland 1978. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Hansjörg Felmy, Hans Georg Panczak, Ilona Grübel, Mady Rahl en Klaus Löwitsch.

Bij een bankroof wordt een jonge kermisartiest door een kogel geraakt. Het probleem van de politie is nu, dat zonder de kogel zijn betrokkenheid niet te bewijzen is. Maar de man weigert de kogel operatief te laten verwijderen, hetgeen zijn goed recht is maar zijn situatie ook niet ten goede komt. Het scenario is van Georg Feil.

Tatort - Der Feinkosthändler

1978 | Mysterie

Duitsland 1978. Mysterie van Hajo Gies. Met o.a. Hansjörg Felmy, Walter Kohut, Kai Taschner, Marie-Luise Millowitsch en Willy Semmelrogge.

De eigenaresse van Villa Böhmer keert eerder dan verwacht terug van haar reis. Alvorens naar huis te rijden, zoekt ze nog een keer de eigenaar van een delicatessenzaak op en drinkt met hem een glas champagne. De vrouw wordt dan dood gevonden en er wordt een onderzoek ingesteld. De man ontkent, wiens zoon heimelijk met een van zijn verkoopsters is bevriend. Om te beginnen verzwijgt hij tegenover inspecteur Haferkamp al dat hij met haar champagne heeft gedronken. Scenario van Martin Gies.

Tatort - Spätlese

1977 | Mysterie

Duitsland 1977. Mysterie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Hansjörg Felmy, Willy Semmelrogge, Bernd Schäfer, Karin Eickelbaum en Andrea Jonasson.

Na zijn dood hoort Jonasson dat haar man een afperser was: vandaar hun luxueuze levensstijl! Commissaris Haferkamp (Felmy), die zich met de zaak bezighoudt, stelt al gauw vast dat ook Jonassons levenswandel niet geheel onberispelijk is. De vraag wie-is-de-dader draait dan ook helemaal om haar. Geregisseerd door de beroemde Staudte, één van de sleutelfiguren uit de wederopbouw van de Duitse filmindustrie na WO II. Sinds 1970 regisseerde hij twaalf afleveringen uit de reeks Der Kommissar en zeven TATORT-afleveringen, waarvan dit de derde is. Het scenario is van Herbert Lichtenfeld.

Tatort - Rechnung mit einer Unbekannten

1977 | Mysterie

Duitsland 1977. Mysterie van Wolfgang Becker. Met o.a. Hansjörg Felmy, Peter Matic, Karin Eickelbaum, Willy Semmelrogge en Gertrud Kückelmann.

Had mijnheer Rosenk[KA3]otter (Matic), die zijn echtgenote bij zijn thuiskomst dood aantrof, zelf de moordenaar ingehuurd of was de dader echt een van de betrapte inbrekers? Inspecteur Haferkamp (Felmy) stelt een onderzoek in. Hardnekkig speurwerk van Haferkamp, een bekwame tegenspeler en een gecompliceerd, maar logisch en overtuigend verhaal, maken er een sterke misdaadfilm van. Het scenario is van Peter Hemmer. Camerawerk van Josef Vilsmeier.

Tatort - Das Mädchen von Gegenüber

1977 | Mysterie

Duitsland 1977. Mysterie van Hajo Gies. Met o.a. Hansjörg Felmy, Gerhard Theisen, Jürgen Prochnow, Herlinde Latzke en Willy Semmelrogge.

In een verlaten station wordt het stoffelijk overschot van de vroegrijpe, vijftien-jarige B[KA3]arbel (H[KA3]ornig) aangetroffen. Haferkamp (Felmy) zoekt de dader onder de scholieren. Hij merkt niet dat Kalle (Theisen), die met B[KA3]arbel omging, hypernerveus is en kennelijk lijdt onder het gebeurde. B[KA3]arbels klassenleraar Lindner (Prochnow) denkt dat Kalle iets te maken heeft met de moord op B[KA3]arbel en zet hem onder grote druk. De kijker weet dat Lindner er niet helemaal naast zit, want Kalle was B[KA3]arbel gevolgd naar het station. Kalle wilde haar kussen, waarop het tot een worsteling kwam tussen het tweetal. B[KA3]arbel viel. Ze had echter een afspraakje met een onbekende man en het is de vraag of Kalle haar de genadeklap heeft gegeven of niet. Haferkamp komt er achter, door er met zijn ex Ingrid (Eickelbaum) over te praten, die veel beter aanvoelt hoe vrouwen denken, en zij begrijpt best dat Bärbel een vampje was. Het scheelt nog maar een haar of de wanhopige Kalle pleegt zelfmoord. Het is plezierig om naar Prochnow te kijken, die in deze film aan het begin van zijn carrière stond en internationaal bekend zou worden. Het scenario is van Martin Gies. Haferkamps twaalfde zaak. Aflevering 82.

Die Vorstadtkrokodile

1977 | Familiefilm, Actiefilm

Duitsland 1977. Familiefilm van Wolfgang Becker. Met o.a. Birgit Komanns, Wolfgang Sieling, Rita Ramachers, Thomas Bohnen en Thomas Müller.

Tijdens een `bewijs van moed`, toelatingsproef om aanvaard te worden als lid van een bende kinderen, stort de kleine Bohnen haast van een dak. Het was Komanns die het ongeval, met een verrekijker, opmerkte en de brandweer waarschuwde. Ook hij zou graag lid worden van de bende, maar hij heeft een nadeel: hij zit aan een rolstoel gekluisterd en zijn kijker is het enige middel om de omgeving te observeren. Maar zo is hij ook getuige van een diefstal in een nabijgelegen opslagplaats van audio-visuele apparaten. Een onderhoudende jeugdfilm met sympathieke (jonge) helden en gemene slechteriken. De jongens zitten vol kattekwaad, maar zijn in hun hart lang niet slecht. Becker baseerde zijn scenario op een roman van Max von der Grün. De fotografie deed Werner Kurz.

Tatort: Zwei Leben

1976 | Thriller

Duitsland 1976. Thriller van Wolfgang Staudte. Met o.a. Willy Semmelrogge, Karin Eickelbaum en Hansjörg Felmy.

Tijdens een `bewijs van moed`, toelatingsproef om aanvaard te worden als lid van een bende kinderen, stort de kleine Bohnen haast van een dak. Het was Komanns die het ongeval, met een verrekijker, opmerkte en de brandweer waarschuwde. Ook hij zou graag lid worden van de bende, maar hij heeft een nadeel: hij zit aan een rolstoel gekluisterd en zijn kijker is het enige middel om de omgeving te observeren. Maar zo is hij ook getuige van een diefstal in een nabijgelegen opslagplaats van audio-visuele apparaten. Een onderhoudende jeugdfilm met sympathieke (jonge) helden en gemene slechteriken. De jongens zitten vol kattekwaad, maar zijn in hun hart lang niet slecht. Becker baseerde zijn scenario op een roman van Max von der Grün. De fotografie deed Werner Kurz.

Tatort - Fortuna III

1976 | Mysterie

Duitsland 1976. Mysterie van Wolfgang Becker. Met o.a. Hansjörg Felmy, Gerd Böckmann, Oliver Ulrichs, Gracia-Maria Kaus en Evelyn Palek.

Ondernemer Jul (B[KA3]ockmann) distilleert likeur. Hij heeft zijn oog laten vallen op een tamelijk jong meisje. Hij probeert haar te verkrachten en als dat niet lukt, doodt hij haar uit frustratie. Hij weet niet dat Paul Starczik (Ulrichs), een twaalf-jarige puber, getuige was van zijn misdaad. Jul kent Paul heel goed, want hij heeft zijn vader beloofd dat deze opstandige jongen, met wie niets te beginnen valt, bij hem in de leer kan komen. Ondertussen zit commissaris Haferkamp (Felmy) met een moord zonder aanwijzingen. Jul komt erachter dat Paul op de hoogte is van zijn wandaad, maar Paul belooft zijn mond te houden. Later wil Paul tweeduizend mark (bijna duizend euro) van Jul hebben en daarop besluit Jul dat het de hoogste tijd is dat Paul voorgoed verdwijnt. Haferkamp meent dat Paul iets te verbergen heeft, dat misschien verband houdt met de moord. Hij gaat Pauls gangen na en zo komt hij tenslotte aan Jul. De titel slaat op een rijnaak in de grote binnenhaven van Duisburg, waarmee Paul naar het buitenland hoopt te gaan. Zover komt het niet, maar Haferkamp redt wel Pauls hachje. Sfeervolle misdaadfilm met de nette smeris in een tijdperk dat ook Duitsland hip zou worden, maar enigszins in de schrik leefde van de terreurorganisatie RAF en de moord op werkgeversvoorzitter Hans- Martin Schleyer, een man met een bruin verleden. Het scenario is van Wolfgang Mühlbauer naar een idee van Hanus Burger. Het camerawerk is van niemand minder dan Josef Vilsmaier, die tien jaar later een van Duitslands belangrijkere regisseurs zou worden. Haferkamps achtste zaak. Aflevering 64.

Tatort - Wodka Bitter Lemon

1975 | Mysterie

Duitsland 1975. Mysterie van Franz Peter Wirth. Met o.a. Hansjörg Felmy, Karin Eickelbaum, Claudia Amm, Heinz Bennent en Willy Semmelrogge.

In het park vindt de politie het lijk van Irene Lersch. Men stelt vrij snel vast dat zij vergiftigd werd. Irene werkte als leerling (Von Maydell) in de fabriek van Koenen (Bennent), een man op middelbare leeftijd. Terwijl de politie haar laatste gangen tracht te reconstrueren, weet de kijker inmiddels dat zij door Koenen is meegenomen, toen zij uit disco kwam, en met hem mee naar huis is gegaan. Nadat hij haar iets te drinken had ingeschonken, is hij even de kamer uitgegaan. Toen hij terugkwam lag Irene levenloos op de grond. In paniek sleepte Koenen haar het huis uit. Haferkamp (Felmy) is er snel achter dat Koenen haar het laatst in levende lijve gezien moet hebben, maar vindt het niet logisch dat Koenen de dader is, al sluit hij een poging tot chantage van Irene niet uit. Hij wil liever een beetje spioneren op het leven van de heer en mevrouw Koenen (Amm) en krijgt zijn charmante ex-vrouw Ingrid (Eikelbaum) zover om zich te gaan bewegen in het society-kringetje van Petra Koenen. Ingrid bezorgt haar man aanwijzingen die bevestigen dat zijn speudersinstincten juist waren. Het scenario voor deze wie-is-de-dader-achtige aflevering werd geschreven door Henry Kolarz. Als de oude mevrouw Koenen herkennen we veteraan-actrice Dagover. De commissaris die we als gast in deze aflevering te zien krijgen, is Veigl (Bayrhammer) uit München. De titel doet denken aan een drankje uit lang vervlogen dagen, dat in de jaren 1970 verschrikkelijk populair was. Vierde zaak van Kommissar Haferkamp. Aflevering 50.

Tatort - Treffpunkt Friedhof

1975 | Mysterie

Duitsland 1975. Mysterie van Wolfgang Becker. Met o.a. Hansjörg Felmy, Willy Semmelrogge, Bernd Schäfer, Karin Eickelbaum en Krista Keller.

De huishoudster van fabrikant Zangemeister (Oehme) verrast inbreker Robert Geffken (Fuchs). Hij schiet haar neer en verlangt van Zangemeister 450.000 mark (225.000 euro). Betaalt Zangemeister niet dan gaat hij met zijn gezin naar de haaien. Kommissar Haferkamp (Felmy) onderzoekt de zaak met Kreutzer (Semmelrogge), omdat het om moord gaat. Haferkamp, een logische speurder, wroet in de nabije omgeving van Zangemeister en ontdekt dat het bedrijf van de ondergang gered werd door een uitvinding van chefconstructeur Scha[KL29]ler (Schley). Zangemeister heeft Scha[KL29]ler voor zijn uitvinding `slechts` zijn wettelijk verplichte aandeel betaald en dat neemt Scha[KL29]ler hem nog altijd kwalijk, want hij had als medeaandeelhouder in de directie opgenomen willen worden. Zijn wrok is zo groot dat hij een moorddadig plan had bedacht om Zangemeister onder bedreiging van een pistool bijna een half miljoen afhandig te maken. Zijn dochter Ellen (Keller) wist hiervan. Ze vertelde het aan Robert, inmiddels haar ex-vriendje, en zo kwam de cirkel rond. Scha[KL29]ler bewaart het stilzwijgen, want hij wil niet als de auctor intellectualis de bak indraaien. Ellen is zo ziedend op Robert dat ze hem wel vermoorden kan, hetgeen Haferkamp totaal niet bevroedt totdat zijn ex Ingrid (Eickelbaum) hem voorlicht over de vrouwelijke psyche. Zo wordt een tweede moord op het kerkhof nota bene op het nippertje voorkomen. Het scenario van Werner Kließ is redelijk, Felmy die zijn zesde zaak met goed gevolg oplost, is charmant als altijd en de kijker hing indertijd massaal aan de thuisbuis. Aflevering 56.

Tatort - Zweikampf

1974 | Mysterie

Duitsland 1974. Mysterie van Wolfgang Becker. Met o.a. Hansjörg Felmy, Ulrich von Dobschütz, Willy Semmelrogge, Bernd Schäfer en Karin Eickelbaum.

Lingen is de vrouw van een miljonair. Ze wordt ontvoerd en opgesloten in een leegstaande flat, maar wanneer haar man vijf miljoen DM losgeld betaalt wordt ze vrijgelaten. De dader, de geru[KA3]ineerde aannemer Baumann, wil het geld verborgen houden tot de zaak vergeten is. Toch komt Kriminalkommissar Haferkamp (Felmy) hem op het spoor. Tweede TATORT-aflevering van regisseur Becker, die rond 1965 verantwoordelijk was voor Die Fünfte Kolonne-reeks en voor zes afleveringen van Der Kommissar. Geschreven door Karl-Heinz Willschrei, leverancier van ontelbare draaiboeken voor Duitse tv-krimi's. Het camerawerk is van Gernot Roll.

Tatort - Gefährliche Wanzen

1974 | Mysterie

Duitsland 1974. Mysterie van Theo Mezger. Met o.a. Werner Schumacher, Peter Drescher, Helmut Stange, Werner Kreindl en Rolf von Sydow.

Commissaris Lutz (Schumacher) krijgt te maken met verdwenen plannen uit de kerncentrale van Karlsruhe en de afluisterapparatuur in een olieraffinaderij. Aanvankelijk denkt men aan spionage door een vijandelijke mogendheid, maar Lutz concludeert dat het om de keiharde concurrentie tussen energiebedrijven gaat, waarbij een mensenleven nauwelijks telt. De vierde zaak van Lutz, die met een scenario van Wolfgang Menge inhaakt op de actualiteit van de jaren 1970. Het camerawerk is van Justus Pankau. Aflevering nummer 43.

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

1974 | Biografie, Drama, Historische film

Duitsland 1974. Biografie van Werner Herzog. Met o.a. Bruno S., Walter Ladengast, Brigitta Mira, Willy Semmelrogge en Hans Musäus.

Bij het uitkomen al een klassiek meesterwerk: de verfilming van het bekende verhaal over de raadselachtige vondeling Kaspar Hauser met een indrukwekkende rol van Bruno S. Onvergetelijke scènes als theologen zich op de analfabetische vondeling storten op zoek naar het aangeboren, ongerepte 'godsbegrip' bij de mens. Hausers antwoord is kostelijk, maar staat tevens voor de eigen ervaringen van hoofdrolspeler Bruno S. - een in liefdeloze tehuizen opgegroeide man. Grote prijs in Cannes en diverse bekroningen op het filmfestival van Berlijn.