Adrienne Fazan: montage.
Er zijn 18 films gevonden.

This Property Is Condemned

1966 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1966. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Natalie Wood, Charles Bronson, Kate Reid en Mary Badham.

Op een kwade dag, ergens tijdens de depressiejaren, komt Owen Legate (Redford) naar een dorp in Mississippi met de opdracht om de werknemers van de spoorlijn te ontslaan. Een drama, vooral omdat het merendeel van het dorp voor het spoor werkt. Maar toch valt Alva Starr (Wood), het mooiste meisje van het dorp voor Owen. Wood en Redford spelen bij vlagen de sterren van de hemel, Francis Ford Coppola schreef mee aan het script, een bewerking van een verhaal van Tennessee Williams. Maar toch werd dit geen klassieker. Het gemankeerde slot zorgde ervoor dat Williams eiste om van de titelrol geschrapt te worden.

36 Hours

1965 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van George Seaton. Met o.a. James Garner, Eva Marie Saint, Rod Taylor, Werner Peters en Celia Lovsky.

Kort voor de landing in Normandië, wordt majoor Pike (Garner) van de Amerikaanse inlichtingendienst naar Lissabon gezonden om uit te zoeken wat de Duitsers weten over de invasie. Hij wordt echter gevangen genomen door vijandige agenten die op een slimme manier de nodige inlichtingen van hem proberen los te krijgen. Hij wordt verdoofd en naar de kliniek van dokter Gerber (Taylor) in Duitsland gebracht. Als hij weer bijkomt, lijkt het alsof hij zich in een Amerikaans ziekenhuis in 1950 bevindt. Onwaarschijnlijke spionagethriller die echter zeer handig in elkaar steekt. Er wordt aanvaardbaar geacteerd, hoewel Taylor onmogelijk voor een Duitser kan doorgaan. Seaton baseerde zijn scenario op de roman Beware of the Dog van Roald Dahl en op een verhaal van Carl H. Hittleman en L.H. Vance. In 1989 opnieuw gemaakt als de tv-film Breaking Point.

The Prize

1963 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1963. Misdaad van Mark Robson. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Elke Sommer, Diane Baker en Micheline Presle.

Een Amerikaanse schrijver (Newman) gaat naar Stockholm om de Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst gaat nemen. Hij verdient echter al jaren zijn brood met het schrijven van detectiveromans. Zijn speurdersneus vertelt hem dat een andere Nobelprijswinnaar (Robinson) vervangen is door een dubbelganger. Newman is leuk als recalcitrante auteur en Sommer biedt hem aantrekkelijk tegenspel. Naar de roman van Irving Wallace. De vaardige hand van scenario-schrijver Ernest Lehman is echter ook onmiskenbaar aanwezig. Gefilmd in Panavision door William Daniels.

Two Weeks in Another Town

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Edward G. Robinson, Cyd Charisse, George Hamilton en Claire Trevor.

Een te ambitieuze poging om de roman van Irwin Shaw, over de problemen van een filmploeg bij het maken van een film in Rome, op een intellectuele manier voor de camera te brengen. Scènes uit THE BAD AND THE BEAUTIFUL worden gebruikt als film in de film. Charles Schnee tekende voor het scenario en Milton Krasner verzorgde de fotografie.

Bells are Ringing

1960 | Musical, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1960. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Judy Holliday, Dean Martin, Fred Clark, Eddie Foy Jr. en Jean Stapleton.

De blonde Ella Peterson werkt bij de boodschappendienst Susanswerphone. Ze onderhoudt contacten met talloze mensen en dringt hun levens binnen. Ella is verliefd op J. Otto Pranz, een illegale gokker, die haar dienst gebruikt om weddenschappen af te sluiten.

The Gazebo

1959 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1959. Komedie van George Marshall. Met o.a. Glenn Ford, Debbie Reynolds, John McGiver, Carl Reiner en Mabel Albertson.

Televisieschrijver Elliott (Ford), getrouwd met Broadway-actrice Nell (Reynolds), wordt afgeperst door een man die van Nell naaktfoto's heeft die haar reputatie zouden kunnen ruïneren. In al zijn nervositeit bedenkt Elliott een plan om de man te vermoorden, maar dat is nog niet zo makkelijk. Zwarte comedy of errors, die doet denken aan The Trouble with Harry (Hitchcock wordt zelfs genoemd), waarin gedoe en misverstanden zich hoog opstapelen, profiteert van een enthousiaste, uitstekende cast. De kostuums van ontwerpster Helen Rose werden genomineerd voor een Oscar.

The Big Circus

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Joseph M. Newman. Met o.a. Victor Mature, Red Buttons, Rhonda Fleming, Peter Lorre en Kathryn Grant.

Hank Whirling (Mature), eigenaar van een groot circus, zit krap bij kas. De bank wil hem wel geld lenen, maar dan op voorwaarde dat burgermannetje Randy Sherman (Buttons) met het circus mee mag om een oogje in het zeil te houden. En dat brengt weer ongemakken met zich mee, zoals de aanstelling van Helen Harrison (Fleming) als persagente. Intussen probeert een concurrent de boel te saboteren. Grootse circusfilm, maar niet zo groots als de zeven jaar oudere Moeder Aller Circusfilms: Cecil B. DeMille's The Greatest Show on Earth. Ondanks wagonladingen leuke acteurs een stuk zwakker dan het grote voorbeeld.

The Reluctant Debutante

1958 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1958. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Rex Harrison, Kay Kendall, John Saxon, Sandra Dee en Angela Lansbury.

Lord Jimmy Broadbent (Harrison) en zijn nieuwe vrouw, de snob Lady Sheila Broadbent (Kendall), laten de in Amerika opgegroeide dochter Jane (Dee) uit zijn eerste huwelijk overkomen naar Londen, om haar te introduceren bij de Britse aristocratie. Maar de losse Jane voelt zich er helemaal niet thuis en wordt verliefd op muzikant David Parkson (Saxon), die geen al te beste reputatie heeft. Lady Sheila doet alles om de relatie op de klippen te laten lopen. Een af en toe plezierige komedie, die het vooral moet hebben van de verschillen tussen stijve Britten en levenslustige Amerikanen. William Douglas Home bewerkte zijn eigen toneelstuk, maar Minnelli slaagt er niet in het geheel natuurlijk te laten overkomen. De Britse acteurs in de cast zijn uitstekend en lonen de moeite van het kijken. Fotografie is van Joseph Ruttenberg, en de opvallend kleurrijke decors werden ontworpen door Jean d'Aubonne.

Some Came Running

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Shirley MacLaine, Martha Hyer en Arthur Kennedy.

Schrijver (Sinatra) keert na de Tweede Wereldoorlog gedesillusioneerd terug naar zijn kleinburgerlijke geboortestadje in het midwesten. Samen met zijn vriend (Martin) verdrinkt hij zijn frustraties. Gebaseerd op een boek van James Jones, die dit min of meer had bedoeld als een vervolg op 'From here to eternity' (dat in '53 werd verfilmd door Fred Zinnemann). De titel parafraseert een vers uit het Marcusevangelie waarin een waarschuwing is vervat tegen een materialistische levenshouding. Some Came Running is puur melodrama en boeit vooral door indrukwekkend acteerwerk van, naast Sinatra en Martin, Shirley MacLaine als losbollig meisje.

Gigi

1958 | Musical, Historische film

Verenigde Staten 1958. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Leslie Caron, Maurice Chevalier, Louis Jourdan, Hermione Gingold en Jacques Bergerac.

De laatste klapper van het grote MGM-musicaltijdperk is allesbehalve de minste. Sterren Caron en Chevalier, regisseur Minnelli en schrijvers Lerner en Loewe, ieder een rij aan beroemde musicals op hun cv, stuwen Gigi naar hoog niveau. Het is de Pretty Woman van de jaren vijftig. Jongedame Gigi in Parijs aan het begin van deze eeuw begrijpt de Franse obsessie voor liefde niet. Ondanks waarschuwingen van familie, blijft Gigi haar ongepolijste zelf. Als Gaston (Jourdan) ten tonele verschijnt wil Gigi zichzelf toch veranderen, maar voor Gaston hoeft het niet. Welgeteld acht Oscars en het liedje 'Thank Heaven for Little Girls' onderstrepen de klasse van Gigi.

Designing Woman

1957 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1957. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Gregory Peck, Lauren Bacall, Dolores Gray, Sam Levene en Chuck Connors.

De New Yorkse sportjournalist Mike (Peck) heeft gewonnen in de toto. Dit feit viert hij zo intens dat hij zich er de volgende dag niets van herinnert. Ook niet dat hij inmiddels modeontwerpster Marilla (Bacall) heeft ontmoet. Maar kennelijk heeft het geklikt, want binnen een week zijn ze getrouwd. Na een tijdje blijkt echter dat ze weinig gemeenschappelijke interesses hebben. Twee amusante hoofdrolspelers debiteren scherpe, venijnige dialogen, in de beste traditie van de screwball-komedie. Scenarioschrijver George Wells hield een Oscar over aan zijn scenario.

Lust for Life

1956 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Anthony Quinn, James Donald, Pamela Brown en Everett Sloane.

Toen Minnelli zich voorbereidde op deze film over Vincent van Gogh, kon hij nog mensen ontmoeten die de verfmeester gekend hadden. Uniek is ook dat Minnelli regelde dat hij zo'n 200 authentieke Van Gogh-doeken mocht filmen. Minnelli zocht de plekken op waar Van Gogh geweest was, liet hele velden Van Gogh-geel spuiten en hoofdrolspeler Douglas schilderlessen nemen. Het pad van de schilder, van Holland naar Frankrijk, met broer Theo (Donald) als geldschieter, Paul Gauguin (Quinn) als bevriende rivaal, met de zonnebloemen en het afgesneden oor, dat kennen we nou wel. Het zijn de details die Minnelli gepassioneerd inbracht, die maken dat Lust for Life een levendig portret blijft.

It's Always Fair Weather

1955 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1955. Musical van Stanley Donen en Gene Kelly. Met o.a. Gene Kelly, Dan Dailey, Michael Kidd, Cyd Charisse en Dolores Gray.

Kelly, Dailey en Kidd hebben in 1945 de oorlog overleefd, zijn meer dan gabbers geworden en ontmoeten elkaar tien jaar later in de Newyorkse bar waar zij afscheid van elkaar namen. Als ze elkaar terugzien in 1955, zijn zij uit elkaar gegroeid. Zij nemen voorgoed afscheid maar dat vieren ze door flink de bloemetjes buiten te zetten. Het tv-scherm geeft te weinig ruimte voor de gestileerde danspasjes van Kelly en de choreografie van Kidd. New York-achtige muzikale komedie, geschreven door Betty Comden en Adolph Green levert wel enkele leuke muzikale nummertjes van Andr[KA1]e Previn op maar de kleuren zijn te hard en een breed bioscoopscherm helpt ook al niet veel. Het feit dat het publiek nauwelijks kwam opdagen, toonde aan dat de filmmusical toen (1955) al op de terugweg was. Camerawerk van Robert Bronner.

Singin' in the Rain

1952 | Musical, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1952. Musical van Gene Kelly en Stanley Donen. Met o.a. Gene Kelly, Debbie Reynolds, Donald O'Connor, Jean Hagen en Rita Moreno.

Don Lockwood (Kelly) en Lina Lamont (Hagen) zijn in de hoogtijdagen van de stomme film onbetwiste kassamagneten. Maar dan gaat Hollywood over naar de geluidsfilm, en blijkt Lina een stem als een kraai te hebben. Misschien, oppert bevriend pianist Cosmo (O'Connor) is het een idee om de zoetgevooisde Kathy (Reynolds) haar teksten te laten inspreken? Wellicht de beste MGM-musical aller tijden. Behalve de iconische titelsong bevat Singin' in the Rain aanstekelijke liedjes als 'Make 'm Laugh' en 'Good Morning', waarbij natuurlijk fantastisch gedanst wordt.

An American in Paris

1951 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1951. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Gene Kelly, Leslie Caron, Oscar Levant, Georges Guétary en Nina Foch.

Zevenvoudig Oscarwinnaar An American in Paris wordt samen met Singin' in the Rain beschouwd als het hoogtepunt onder de vele succesvolle MGM-musicals. Onder muziek van George Gershwin speelt/zingt/danst ster Kelly de opportunistische schilder Jerry die in Parijs woont. De pas de deux aan de Seine van de jonggeliefden Kelly & Caron (haar filmdebuut) is nog steeds indrukwekkend. Maar hoogtepunt van de film is ongetwijfeld Kelly's 18 min. durende 'ballet extravaganza' in een vormgeving van Preston Ames, geïnspireerd door Franse schilders als Raoul Dufy en Utrillo. Overigens werden alleen de openingsscènes in de Franse hoofdstad gedraaid, de rest in de Hollywoodse studio.

Duchess of Idaho

1950 | Drama, Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1950. Drama van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Esther Williams, Van Johnson, John Lund, Paula Raymond en Amanda Blake.

Williams reist naar Sun Valley, waar ze probeert te helpen de liefdesrelatie van een kamergenote op te lappen, maar dan zelf verliefd wordt. Gaststerren van MGM peppen de weinig originele produktie wat op.

The Kissing Bandit

1948 | Musical, Western, Komedie

Verenigde Staten 1948. Musical van Laslo Benedek. Met o.a. Frank Sinatra, Kathryn Grayson, Ann Miller, J. Carrol Naish en Ricardo Montalban.

Als de jonge Ricardo hoort dat zijn vader overleden is, breekt hij zijn studie bedrijfseconomie in Boston af om terug te gaan naar Californië, waar hij het pension van zijn vader wil overnemen. Bij zijn thuiskomst hoort hij echter dat zijn vader in werkelijkheid de beruchte 'kussende bandiet' was die de gewoonte had bij elke roofoverval alle aanwezige dames naar hartelust te kussen. Op aandringen van Chico, een oude maat van zijn vader, besluit hij in zijn vaders voetsporen te treden en het duurt niet lang voor hij de smaak te pakken heeft.

Anchors Aweigh

1945 | Musical, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1945. Musical van George Sidney. Met o.a. Frank Sinatra, Gene Kelly, Kathryn Grayson, José Iturbi en Dean Stockwell.

In de amusante MGM-musical van specialist Sidney (Showboat, Annie Get Your Gun) zijn Sinatra en Kelly twee montere matrozen op verlof in Hollywood. Aan de wal hebben ze voornamelijk meisjes, zingen en dansen in de kop. Het leukst is de klassieke scène waarin Kelly danst met Jerry, de muis uit de Tom and Jerry-animaties. Voor zijn partituur bij dit schoolvoorbeeld van escapisme ontving componist George Stoll (1902-1985) een Oscar. In 2001 belandde het beeldje op een veiling, waar acteur Kevin Spacey het voor 150.000 dollar kocht en retourneerde aan de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.