Tony Lawson (1944): montage.
Er zijn 22 films gevonden.

Byzantium

2012 | Drama, Fantasy

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2012. Drama van Neil Jordan. Met o.a. Saoirse Ronan, Gemma Arterton, Sam Riley, Caleb Landry Jones en Jonny Lee Miller.

Bijna twintig jaar na de genreklassieker Interview with the Vampire waagt Jordan zich opnieuw aan een vampierfilm. De broeierige gotische horror is gebleven, maar wordt in Byzantium gecombineerd met modern sociaal drama. Het resulterende sprookje draait meer om sfeer dan om hak- en zaagwerk, al vloeit er genoeg bloed. Arterton en Ronan spelen een moeder en dochter die al zo'n tweehonderd jaar door Engeland rondwaren. In goed gedoseerde flashbacks wordt steeds meer van hun geschiedenis onthuld, waarbij al te belegen vampierclichés inventief worden vermeden.

Ondine

2009 | Drama, Fantasy

Ierland​/​​Verenigde Staten 2009. Drama van Neil Jordan. Met o.a. Colin Farrell, Alicja Bachleda, Alison Barry, Stephen Rea en Tony Curran.

Visser Syracuse (Farrell) krijgt op een dag een mooie jonge vrouw in zijn netten, die wonder boven wonder nog blijkt te leven. Syracuse' ziekelijke dochter Annie (Barry) denkt dat deze Ondine (Bachleda) een Selkie is, een mytisch wezen, een zeehond in de gedaante van een vrouw. Regisseur Jordan laat de Ierse kust er met behulp van cameraman Christopher Doyle uitzien als een sprookje, het naturelle spel van vooral de jeugdige Barry en de muziek van Sigur Ros toetsenist Kjartan Sveinsson versterken dit effect.

The Brave One

2007 | Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Australië 2007. Actiefilm van Neil Jordan. Met o.a. Jodie Foster, Terrence Howard, Naveen Andrews, Mary Steenburgen en Nicky Katt.

Een jonge, progressieve radiopresentatrice (Foster) wordt in nachtelijk New York samen met haar vriend vreselijk in elkaar geslagen. Na drie weken komt ze uit een coma, haar vriend heeft het niet overleefd. Ze koopt een pistool en gebruikt het ook, aanvankelijk om zich te beschermen, maar later zoekt ze de boeven vrijwillig op, om ze een lesje te leren. Regisseur Jordan en hoofdrolspeelster Foster voegden aan het wraakfilmthema psychologische diepgang toe: ook in een beschaafde geciviliseerde vrouw huist een vechter. Spannend, prima spel.

Breakfast on Pluto

2005 | Drama, Muziek, Komedie

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Drama van Neil Jordan. Met o.a. Cillian Murphy, Stephen Rea, Liam Neeson, Brendan Gleeson en Gavin Friday.

Vondeling Patrick Brady (Murphy) groeit op in het ruwe, onrustige Noord-Ierland van de jaren zestig en zeventig. Hij weet zich staande te houden ondanks, of misschien wel dankzij, zijn meisjesachtige voorkomen. Hij gaat naar Londen om zijn moeder te ontmoeten en belandt in het nachtleven van de destijds hipste stad ter wereld, terwijl ook daar de Noord-Ierse 'troubles' doordringen. Goed spel van - de bij vlagen beeldschone - Murphy en van een scala prima bijrolacteurs. Regisseur Jordan maakte een joyeus tijdsbeeld met een leuke, aanstekelijke soundtrack.

Laws of Attraction

2004 | Romantische komedie

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2004. Romantische komedie van Peter Howitt. Met o.a. Pierce Brosnan, Julianne Moore, Michael Sheen en Parker Posey.

Weinig opwindende romantische komedie waarin twee New Yorkse echtscheidingsadvocaten (Pierce Brosnan & Julianne Moore) elkaar in en later ook buiten de rechtbank treffen. Al vanaf het begin is duidelijk dat het treffen afstevent op een romance. Zo nu en dan doet Laws of Attraction denken aan Adam's Rib (1949) die zich ook in juridische én romantische sferen afspeelde. Maar het niveau van die fraaie screwballcomedy - met Spencer Tracy en Katherine Hepburn - wordt op geen stukken na gehaald. Dat ligt minder aan de acteurs, dan wel aan het halfzachte scenario, bijeengepend door een koppel schrijvers en assistenten. Schrijfwerk in groepsverband belooft weinig goeds, blijkt ook nu weer.

The Good Thief

2002 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada​/​​Frankrijk​/​​Ierland 2002. Misdaad van Neil Jordan. Met o.a. Nick Nolte, Tchéky Karyo, Nutsa Kukhianidze, Gérard Darmon en Saïd Taghmaoui.

Aan de Franse Rivièra houdt Bob (Nick Nolte) zich bezig met gokken, drugs en misdaad. Ondertussen kan hij het met velen, ook de politie, prima vinden. Hij bereidt zich voor op de perfecte kraak. In deze bewerking van Jean-Pierre Melville's Bob le Flambeur (1955) speelt Nolte een op het lijf geschreven rol van morsige randfiguur. De acteur, zelf niet onbekend met de grenzen van de wet en verslaving, vertelde dat hij kleine hoeveelheden heroïne tot zich had genomen om zich werkelijk te kunnen verdiepen in zijn personage. Ja ja.

Blow Dry

2001 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2001. Komedie van Paddy Breathnach. Met o.a. Alan Rickman, Bill Nighy, Natasha Richardson, Josh Hartnett en Rachael Leigh Cook.

Simon Beaufoy, de schrijver van het gehypte The Full Monty, eiste dat zijn naam werd verwijderd van de Blow Dry-lijst. Het uitgangspunt van de komedie is evenwel aantrekkelijk mal. In het dorpje Keighley worden de jaarlijkse kampioenschappen haarknippen gehouden en Brian (Hartnett), zoon van voormalige topkappers en geliefden Phil (Rickman) en Shelley (Richardson), moet het hierbij opnemen tegen tweevoudig kampioen en aartsvijand Ray (Nighy). Erg tot leven komt Blow Dry niet, maar het acteren en de kapsels zijn leuk, zodat Simon Beaufoy zich minder had mogen schamen dan hij deed.

The End of the Affair

1999 | Romantisch drama, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Romantisch drama van Neil Jordan. Met o.a. Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea, Ian Hart en Samuel Bould.

The End of the Affair verhaalt over de affaire van Maurice en de getrouwde Sarah tijdens WO II in het door bombardementen geteisterde Londen. Hoewel Sarah oprecht om Maurice geeft, wordt hij verteerd door een allesomvattende jaloezie die gelijke tred houdt met zijn oneindige liefde voor haar. Na het abrupte einde van hun affaire huurt de verslagen Maurice een privé-detective in om uit te zoeken waarom het misging. Langzaam maar zeker dringt het tot hem door wat ze in godsnaam bedoelt met 'liefde eindigt niet als je elkaar niet meer ziet'. Een veelzijdig drama over het kanaliseren van haat, liefde en jaloezie met het lot als spelbreker.

In Dreams

1999 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1999. Thriller van Neil Jordan. Met o.a. Annette Bening, Aidan Quinn, Robert Downey jr, Paul Guilfoyle en Stephen Rea.

Claire (Bening) heeft nachtmerries waarin ze ziet hoe een seriemoordenaar te werk gaat. Niemand neemt haar serieus, ook haar man (Quinn) niet. Niet veel later is haar dochtertje verdwenen. De lokale psychopaat (Downey jr) lijkt er meer van te weten. Veel goede ideeën, fraai opgezet en voorzien van nachtmerrie-achtige plaatjes van cameraman Darius Khondji (Se7en). Helaas laat regisseur Jordan, die toch liet zien goed overweg te kunnen met genrefilms in zijn intelligente sprookje The Company of Wolves (1984), veel liggen en verandert In Dreams gaandeweg in een standaard horrorfilm.

The Butcher Boy

1997 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Komedie van Neil Jordan. Met o.a. Stephen Rea, Fiona Shaw, Andrew Fullerton, Eamonn Owens en Sinead O'Connor.

Francie lijkt zo'n fijn menneke, met z'n sproetjes, rode haar en uitgelaten gezichtsuitdrukking. Maar zijn dagdromen, opgewekt door tv, stripboeken en een levendige fantasie, worden krankzinnige nachtmerries. Francie's vader is alcoholist, moeder is depressief, en als zijn beste vriendje hem verlaat en ma sterft, ziet Francie het 'worst case scenario' van ieder kind uitkomen. Zijn gruwelijke acties, in 't verhaal neergezet als een logisch gevolg, betekenen eveneens de nachtmerrie van volwassenen, kijkers incluis. Dromen, nachtmerries of werkelijkheid, cameraman Adrian Biddle (Thelma & Louise) maakt er haast verleidelijke beelden van. Zijn werk werd tot het beste van Europa benoemd. Het is een bekende truc: laat 'evil' er mooi uitzien en maak er zo de kijkers deelgenoot van, zodat ze zich vragen gaan stellen over zichzelf en de maatschappij. Het lukt auteur-scriptschrijver Patrick McCabe en regisseur Jordan, die de Zilveren Beer van Berlijn won, slechts deels. Misschien is The butcher boy iets te absurdistisch. Onder de acteurs valt vooral de debuterende Owens op, die Francie met ongewoon veel vertrouwen laat rondwaren. En niet te vergeten zangeres Sinead O'Connor, die voor Francie - in een voor haar geknipte rol - de Heilige Maagd Maria vertolkt.

Michael Collins

1996 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Verenigde Staten 1996. Biografie van Neil Jordan. Met o.a. Liam Neeson, Alan Rickman, Aidan Quinn, Julia Roberts en Stephen Rea.

De IRA is aan de verliezende hand in de oorlog tegen de Britten. Kersvers lid Michael Collins (Neeson) bedenkt een nieuwe strategie, gebaseerd op bomaanslagen en guerrilla-technieken, waarmee hij de Britten snoeihard weet te treffen. Het levert Collins veel status op, tot chagrijn van IRA-topman Éamon de Valera (Rickman). Als Collins dan ook nog een akkoord sluit met de Britten komt het tot een breuk tussen de voormalige strijdmakkers. Spannend en meeslepend. Goed spel van Neeson en Rickman, maar ook een onnodig romantisch plotlijntje met Julia Roberts. Gouden Leeuw in Venetië.

Tom & Viv

1994 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1994. Biografie van Brian Gilbert. Met o.a. Tim Dutton, Nickolas Grace, Geoffrey Bayldon, Clare Holman en Philip Locke.

Geen Merchant-Ivory-produktie, al lijken alle tekenen in die richting te wijzen. De film speelt zich af in het Engeland van net na de eeuwwisseling, is gesitueerd in de upper classes en heeft een hoog literair gehalte. En Tom & Viv, dat in 1994 werd geregisseerd door Brian Gilbert, oogt als een toneelstuk. Veel woorden en maar weinig actie. De actie die er is, is echter van hoge kwaliteit en wordt vooral verzorgd door actrice Miranda Richardson (Oscarnominatie), de Viv uit de titel. Zij speelt Vivienne Haigh-Wood, een adellijke jongedame die gekweld wordt door zware hormonale schommelingen. Maar dat laatste wist de (later vermaarde) schrijver/dichter T. S. Eliot niet toen hij haar trouwde. Willem Dafoe is Tom Eliot, en speelt hem zoals Scott Fitzgerald hem ooit beschreef, 'very broken and sad and shrunk inside.´

Friends

1993 | Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zuid-Afrika 1993. Drama van Elaine Proctor. Met o.a. Kerry Fox, Dambisa Kente, Michele Burgers, Marius Weyers en Tertius Meintjes.

Eind jaren 1980 in Johannesburg, Zuid-Afrika. Drie vriendinnen, die elkaar op de universiteit hebben leren kennen, blijven na hun studie nog intensief met elkaar omgaan: Thoko (Kente), een zwarte die bij het onderwijs is gegaan, Annika (Burgers) een Zuidafrikaanse die archeologe is geworden, en de blanke Sophie (Fox), die haar militante houding niet van zich af kan schudden. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden worden ze op hun eigen manier geconfronteerd met de apartheid en reageren daarop heel verschillend. Sophie, van Britse origine, wordt lid van een organisatie die desnoods met geweld een einde aan de beschamende apartheid wil maken. Annika is onrealistsich en steekt als een struisvogel haar kop in het zand voor de werkelijkheid en Thoko is te vredelievend wat ook niets oplost. Als Annika en Thoko erachter komen dat Sophie bij aanslagen betrokken is geweest, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Apartheid is dikwijls het onderwerp geweest van uitstekende films, maar deze niet al te originele rolprent is veel te na[KA3]ief en bekijkt bepaalde personages door een roze bril (Thoko) en anderen door een zwarte bril (Sophie); de waarheid ligt in het midden, maar niet bij Annika. De Zuidafrikaanse regisseuse Proctor, die als maakster van uitstekende documentaires een goede naam heeft opgebouwd, moet met speelfilms nog het nodige leren. Wellicht lag dat aan haar scenario. Niettemin bekroond op het filmfestival van Cannes met een Gouden Camera en een speciale vermelding van de jury. Het camerawerk van Dominique Chapuis is mooi. De apartheid werd officieel afgeschaft in 1994 en sedert die tijd geldt Zuid-Afrika als het grote voorbeeld voor de rest van het continent, dat er maar niet in slaagt met een vergelijkbare democratie te overleven. Behalve Zuid-Afrika zijn het clans die anderen onderdrukken en stammen die elkaar bestrijden en trachten uit te moorden. Dolby Stereo.

The Witches

1990 | Familiefilm, Fantasy, Horror, Avonturenfilm, Jeugdfilm

Verenigd Koninkrijk 1990. Familiefilm van Nicolas Roeg. Met o.a. Anjelica Huston, Jasen Fisher, Rowan Atkinson, Mai Zetterling en Brenda Blethyn.

Schitterend eng sprookje uit de kast van schrijver Roald Dahl, regisseur Roeg (Don't Look Now) en wijlen effecten-man Jim 'Muppetshow' Henson. Fisher speelt de negenjarige Luke die zijn ouders verliest en met zijn in heksen gelovende oma bij een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen terecht komt. Toevallig ontdekt Luke dat de conventie een dekmantel is voor een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen, geleid door opperheks Huston. De spionerende Luke wordt gesnapt en in een muis veranderd. Roald Dahl riep op tot een boycot van de volgens hem 'domme horrorfilm', alle mildheid ten spijt.

Track 29

1988 | Thriller, Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Thriller van Nicolas Roeg. Met o.a. Theresa Russell, Gary Oldman, Christopher Lloyd, Colleen Camp en Sandra Bernhard.

Dokter Lloyd en Russell zijn al enige tijd getrouwd. Het is een merkwaardig huwelijk: hij zondert zich af met zijn modelspoorbaan en zij is gefrustreerd door het huwelijk. Dan komt er een opgeschoten klootzak (Oldman) aan de deur, die zegt haar zoon te zijn. Russell heeft er alle moeite mee om te aanvaarden dat zo`n ego[KA3]istische lul haar kind is, maar gaandeweg verandert haar opinie. Ze merkt dat ze zich losmaakt van haar seksuele onderdrukking en bevrijdt zich door een gewelddaad van haar idiote echtgenoot en zijn spoortreintjes. De sfeer balanceert tussen (erotische) fantasie en werkelijkheid. Roegs film, die zowel een psychologische thriller als een bijtende satire op de Amerikaanse maatschappij is, vond geen genade bij de Amerikaanse critici. Wel, niet iedereen houdt van zijn stijl, en dat geldt ook in Europa waar men de film beschouwt als een zelf- parodie. Scenario van Dennis Potter. Russell is in werkelijheid getrouwd met Roeg. Gefilmd in North Carolina.

Insignificance

1985 | Drama, Komedie, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Michael Emil, Tony Curtis, Gary Busey, Theresa Russell en Will Sampson.

Albert Einstein ontmoet Marilyn Monroe die, blijkens het persbericht van de filmmaatschappij, over de vitale statistieken beschikte om zijn formule te completeren. Een boeiende poging van Roeg om zijn obsessie met tijd en illusie als thema's te projecteren in Terry Johnsons toneelstuk. Er wordt goed in geacteerd en de beelden zijn, zoals altijd bij Roeg, een lust voor het oog. Camerawerk van Peter Hannan.

The Bounty

1984 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Roger Donaldson. Met o.a. Mel Gibson, Anthony Hopkins, Edward Fox, Laurence Olivier en Daniel Day-Lewis.

Fraaie en goed gemaakte herverfilming van de beroemdste muiterij uit de geschiedenis. Deze vrije bewerking is niet gebaseerd op het boek van Nordhoff-Hall en schildert Bligh enerzijds als de onderdanige, ingetogen en koppige, maar zeker niet idiote christen en anderzijds als een dilettant zonder ruggengraat. Als geheel een interessante film, maar in het emotionele vlak op een afstand. Veel opnames die vanwege de ruimtelijke effecten in grootbeeld zijn opgenomen krijgen behoorlijk te lijden op de buis. Robert Bolt bewerkte de roman 'Captain Bligh and Mr. Christian' van Richard Hough tot scenario. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Dragonslayer

1981 | Fantasy, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1981. Fantasy van Matthew Robbins. Met o.a. Peter MacNicol, Caitlin Clarke, Ralph Richardson, John Hallam en Peter Eyre.

Lang geleden in een land hier ver vandaan hield de koning elk jaar een loterij onder de maagden van het land. De ongelukkige die werd uitgekozen werd opgeofferd aan een draak. Maar gelukkig bleek de klunzige tovenaarsleerling Galen (MacNicol) bereid om de draak te laten sneven. Sfeervol sprookje met opmerkelijk goede special effects, zeker voor de vroege jaren '80, met veel flakkerende fakkels en borrelende meertjes. MacNicol, later de komische noot in tv-serie Ally McBeal, bezit de juiste mate van enthousiasme en onschuld om een jonge drakendoder neer te zetten. Leuke, ouderwetse fantasy.

Bad Timing

1980 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Art Garfunkel, Theresa Russell, Harvey Keitel, Denholm Elliott en Daniel Massey.

Na The Man Who Fell to Earth uit 1976 trakteerde voormalig cinematograaf Roeg wederom op een origineel en inventief hoogstandje. Wellicht de beste Roeg film met zowel zijn muze Russell als Garfunkel en Keitel in topvorm. Het in Wenen gesitueerde verhaal over de allesverterende passie van Amerikaans psychoanalyticus Linden (Garfunkel) voor wispelturige patiënte Milena (Russell) wordt verteld met behulp van ingenieuze montage en gecompliceerde flashback-structuur. Inspecteur Netusil (Keitel) onderzoekt de ware toedracht van Milena's zelfmoord. De productiemaatschappij vond het te gortig ('zieke film van en voor zieke mensen') en trok zich terug. Muziek van Tom Waits, Billie Holiday en The Who.

Cross of Iron

1977 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1977. Oorlogsfilm van Sam Peckinpah. Met o.a. James Coburn, Maximilian Schell, James Mason, David Warner en Klaus Löwitsch.

In 1943 trekken de Duitse troepen zich terug voor de oprukkende Russen. De dappere, maar gedesillusioneerde sergeant Steiner (Coburn) weet de mannen nog enigszins te inspireren. Dan komt Hauptmann Stransky (Schell) naar het Oostfront. Hij wil zich koste wat kost onderscheiden in het gevecht om zo het IJzeren Kruis te verdienen, een hoge militaire onderscheiding. En dat terwijl de mannen van Steiner eigenlijk alleen proberen te overleven. Dat een Amerikaanse regisseur een film maakte vanuit het standpunt van de voormalige vijand wekte verbazing. Maar Peckinpah, bekend van zijn zeer gewelddadige The Wild Bunch en Straw Dogs, maakte een ijzersterke, klassieke anti-oorlogsfilm.

Barry Lyndon

1975 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Gay Hamilton en Steven Berkoff.

Magistraal kostuumepos van Stanley Kubrick over de achttiende-eeuwse Ierse avonturier en fortuinzoeker Redmond Barry, die zich voordoet als de edelman Sir Redmond Hillary of Barryton. Na een conflict met de familie van zijn geliefde nicht Nora en een - prachtig verfilmd - duel met haar aanstaande echtgenoot Captain Quin, zit er voor koppige Barry weinig anders op dan de benen te nemen. De oorlog wacht. Perfectionist Kubrick liet speciale lenzen ontwikkelen om zonder gebruik van kunstlicht te kunnen filmen. De muziek (onder andere het Trio in e van Schubert) vormt zoals altijd bij Kubrick een integraal onderdeel van het project.

Straw Dogs

1971 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Thriller van Sam Peckinpah. Met o.a. Dustin Hoffman, Susan George, Peter Vaughan, T.P. McKenna en Peter Arne.

'Bloody Sam' Peckinpah maakte met de western The Wild Bunch (1969) gehakt van de Hollywood-mythe dat er verschil is tussen de good guys en de bad guys. Gesterkt door het succes van de harde film maakte hij twee jaar later een portret van een getergde intellectueel die inhakt op het brute gepeupel van een Brits gehucht. Hoffman speelt de Amerikaanse wetenschapper David Sumner die samen met zijn Engelse vrouw (George) een vervallen huis betrekt in Engeland. De bevolking is vijandig - getuige allerhande treiterijen en een brute verkrachting - en in de laatste twintig minuten van de film neemt David de touwtjes stevig in handen. Gewelddadig en toentertijd controversieel.