Martin Ritt (1914-1990): regie, cast en productie.
Er zijn 30 films gevonden.

Stanley & Iris

1990 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1990. Romantisch drama van Martin Ritt. Met o.a. Robert De Niro, Harley Cross, Jane Fonda, Jamey Sheridan en Martha Plimpton.

Stanley is een kok in een grote bakkerij, en analfabeet. In dezelfde bakkerij werkt Iris, een weduwe die nog steeds om haar man treurt en moeder is van twee kinderen. In haar onschuld verraadt Iris Stanley, die wordt ontslagen omdat hij niet lezen kan. Iris voelt zich schuldig en biedt Stanley aan hem te onderwijzen. Tijdens de lessen aan de keukentafel ontwikkelt zich een warme vriendschap. De film heeft zijn tekortkomingen, zoals een aantal overbodig dramatische subplots, maar de voortreffelijke acteerprestaties van De Niro en Fonda maken van Stanley & Iris een ontroerende film over eenvoudige mensen en hun liefde voor elkaar.

Nuts

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Barbra Streisand, Richard Dreyfuss, Maureen Stapleton, Eli Wallach en Robert Webber.

Call-girl Streisand wordt beschuldigd van moord op een klant. Om te verhinderen dat hun dochter de gevangenis indraait willen haar ouders haar krankzinnig laten verklaren en door haar agressieve houding zou die uitspraak gerust aanvaard kunnen worden. Met de hulp van haar advocaat, Dreyfuss, kan ze het toch tot een proces laten komen. Theatraal gefilmd drama dat, dankzij de schitterende acteerprestaties van een geweldige cast, toch blijft boeien. Alles draait rond Streisand, zowel op als achter de set. Naast acteren produceerde ze de film en componeerde ze de muziek. Tom Topor bewerkte zijn toneelstuk samen met Darryl Ponicsan en Alvin Sargent. Andrzej Bartkowiak doet mirakels met zijn camera in de beperkte ruimte van de rechtszaal. Dolby Stereo.

The Slugger's Wife

1985 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1985. Romantiek van Hal Ashby. Met o.a. Michael O'Keefe, Martin Ritt, Randy Quaid, Cleavant Derricks en Lisa Langlois.

Op papier ziet het er veelbelovend uit: een mooie cast, een topregisseur, en een gevatte scenarioschrijver, maar helaas The slugger's wife - over de gemankeerde romance tussen een rockzangeres en een honkbal-ster - heeft geen brille en krijgt geen vaart. De Mornay speelt de rockzangeres die kiest voor haar eigen carrière en niet van plan is om haar hele leven de slugger's wife (de vrouw van de slagman) te gaan spelen. Zolang de slagman in kwestie (O'Keefe) daar moeilijk over doet, heeft de film wel wat, maar o wee als hij tot inzicht komt, en z'n geliefde haar ontplooiingskansen gunt. Regisseur Martin Ritt speelt de rol van honkbal-manager.

Murphy's Romance

1985 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1985. Romantische komedie van Martin Ritt. Met o.a. Sally Field, James Garner, Brian Kerwin, Corey Haim en Dennis Burkley.

Zodra Emma Moriarty (Field), pas met haar zoon verhuisd naar een stadje in Arizona, kennismaakt met de lokale apotheker Murphy Jones (Garner) springt de vonk over. Een ontluikende romance is veelbelovend tot de nietsnut van een ex-man (Kerwin) van Emma plotseling opduikt. Murphy's Romance moet het hebben van het acteerwerk en dat zit wel snor. Dat regisseur Ritt en Field een succesvol koppel zijn bleek al uit de Oscar voor Norma Rae, en ditmaal kreeg Garner een nominatie voor zijn rol als zwijgzame drogist. Een prima scenario geeft de acteurs de ruimte in deze charmante, soepele komedie.

Cross Creek

1983 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1983. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Mary Steenburgen, Rip Torn, Peter Coyote, Dana Hill en Alfre Woodard.

In 1928 verruilt Marjorie Kinnan Rawlings haar luxueuze leventje in New York voor een bestaan in het afgelegen Cross Creek in Florida, waar ze hoopt haar schrijversambities waar te maken. Ze heeft heel wat moeite om zich aan te passen in deze omgeving vol slangen, muggen en eenvoudige mensen, maar uiteindelijk zal ze er toch in slagen haar meesterwerk The Yearling te voltooien. Een mooie, poëtische film, die het niet al te nauw neemt met de waarheid. Dalene Young baseerde haar script op de memoires van Rawlings, die op onvergelijkbare wijze wordt vertolkt door Steenburgen. Die prestatie is al voldoende reden om deze prent te bekijken. Haar toenmalige echtgenoot Malcolm McDowell is even te zien als uitgever Maxwell Perkins. De poëtische sfeer van de film is voor een groot deel te danken aan de manier waarop John Alonzo dit gebied in beeld bracht. De gevoelige score is van Leonard Rosenman.

Back Roads

1981 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Sally Field, Tommy Lee Jones, David Keith, Miriam Colon en Michael V. Gazzo.

Aantrekkelijke hoofdrolspelers zijn schrale troost voor ontzettend flauwe komedie over een hoer en een zwerver die onderweg de liefde vinden. Niet eens zo leuk als Hollywood's 10.000 vorige afgeleide films van zelfde scenario.

Norma Rae

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Sally Field, Ron Leibman, Beau Bridges, Pat Hingle en Barbara Baxley.

Voor weduwe Norma Rae (Field) bestaat de wereld uit katoenvezels en lawaai van weefgetouwen. Ze is arbeidster in een textielfabriek. Liebman vestigt zich in de stad met de bedoeling een vakbond op te richten. Hij vraagt de welbespraakte Rae voor de rechten van de arbeiders op te komen. Door haar vechtlust komt ze al gauw in conflict met de directie.

Casey's Shadow

1978 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1978. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Walter Matthau, Alexis Smith, Robert Webber, Murray Hamilton en Andrew A. Rubin.

Sentimentele familiefilm over een paardentrainer die het nooit goed doet en drie zoons moet opvoeden als zijn vrouw hem verlaat. Over het geheel genomen aardig, maar het zou beter kunnen.

The Front

1976 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1976. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Woody Allen, Zero Mostel, Herschel Bernardi, Michael Murphy en Andrea Marcovicci.

Hollywood, rond 1950. De filmstad is in de greep van de heksenjacht van McCarthy. Allen is een armzalige sloeber die werkt in een restaurant en bij gelegenheid fungeert als bookmaker. Op een dag krijgt hij bezoek van Murphy, een oude vriend. Deze populaire scenarioschrijver staat op de zwarte lijst en mag niet meer werken. Hij vraagt Allen in ruil voor een percentage zijn naam te mogen gebruiken. Een bitterzoete hulde aan al het talent dat werd lamgelegd door een van de idiootste commissies die de V.S. ooit in het leven riepen. Allen is schitterend in de eerste rol die hij sinds zijn doorbraak in een film van een ander speelde. Ritt heeft in zijn cast een hele reeks slachtoffers van de heksenjacht zitten, w.o. Mostel, Bernardi, Gough, Ramsay en Shelley, die allen aan den lijve hebben ondervonden wat 'vechten om te overleven' in de showbiz betekent. Grandioos scenario van Walter Bernstein, die eveneens op de zwarte lijst stond en een tragisch gegeven toch komisch/cynisch op het scherm bracht. Fotografie van Michael Chapman en een score van Dave Grusin.

Der Richter und sein Henker

1976 | Drama, Misdaad, Thriller

Italië​/​​Duitsland 1976. Drama van Maximilian Schell. Met o.a. Jon Voight, Jacqueline Bisset, Martin Ritt, Robert Shaw en Gabriele Ferzetti.

Een ingewikkelde politiefilm naar een roman van Friedrich Dürrenmatt over een commissaris en zijn jarenlange jacht op een misdadiger. Een indrukwekkende rol van de Amerikaanse regisseur Ritt als de commissaris in één van de betere films van Schell die een indrukwekkende internationale bezetting telt.

Conrack

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Jon Voight, Paul Winfield, Hume Cronyn, Madge Sinclair en Tina Andrews.

Verfilming van de autobiografie van Pat Conroy. Een groep verwaarloosde, praktisch analfabetische zwarte kinderen op een eiland bij South Carolina krijgt Pat Conroy (mooi gespeeld door Voight) als leraar. Conroy (door de kinderen als Conrack uitgesproken) besluit de leerboeken overboord te gooien en net als in Dead Poets Society de nadruk te leggen op zaken die de kinderen interesseren, zoals films, klassieke muziek en zwemmen. Maar natuurlijk komt de gevestigde orde in opstand. (IdH/VPRO Gids)

Sounder

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Cicely Tyson, Paul Winfield, Kevin Hooks, Carmen Mathews en Taj Mahal.

Verfilming van de autobiografie van Pat Conroy. Een groep verwaarloosde, praktisch analfabetische zwarte kinderen op een eiland bij South Carolina krijgt Pat Conroy (mooi gespeeld door Voight) als leraar. Conroy (door de kinderen als Conrack uitgesproken) besluit de leerboeken overboord te gooien en net als in Dead Poets Society de nadruk te leggen op zaken die de kinderen interesseren, zoals films, klassieke muziek en zwemmen. Maar natuurlijk komt de gevestigde orde in opstand. (IdH/VPRO Gids)

Pete 'n' Tillie

1972 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1972. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Walter Matthau, Carol Burnett, Geraldine Page, Barry Nelson en Rene Auberjonois.

Vlot komediedrama met goede momenten wanneer een zure vrijgezel op laconieke wijze dingt naar de hand van Burnett en met haar trouwt. De wending naar melodrama werkt echter niet en de bijrolpersonages van Page en Auberjonois zijn van geen betekenis. Genoeg goede kwaliteiten voor onschuldig vertier.

The Molly Maguires

1970 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Sean Connery, Richard Harris, Samantha Eggar, Frank Finlay en Art Lund.

Een uiterst verzorgde film rond een geheim genootschap van Ierse mijnwerkers in het Pennsylvania van 1876. Connery is de leider van het genootschap, Harris de verrader. Een authentieke atmosfeer en sterke rollen, maar het sombere werkstuk slaat moeilijk aan en heeft te lijden van een onbevredigend slot. Panavision.

The Great White Hope

1970 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. James Earl Jones, Jane Alexander, Lou Gilbert, Joel Fluellen en Chester Morris.

De geschiedenis van de zwarte bokskampioen Jack Johnson, bekend als Jefferson (Jones), die in 1913 na een zware strijd de titel wereldkampioen zwaargewicht in zijn zak stak. Zijn rasgenoten zien hem als held, maar de blanken moeten hem niet. Hij heeft een blanke vriendin, en omdat in de V.S. interraciale betrekkingen verboden zijn, zijn ze verplicht naar het buitenland te vluchten. Daar hoopt hij als wereldkampioen voldoende uitdagers te vinden, maar de realiteit blijkt anders. Levendig geregisseerde boksfilm, met een sterk antiracistische impact. Heel goed gemaakt en gespeeld, dat laatste vooral door Jones. Een boeiende film, die wordt ontsierd door een niet overtuigend einde. Howard Sackler bewerkte zijn eigen toneelstuk. Fotografie van Burnett Guffey. Gedraaid in Panavision.

The Brotherhood

1968 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Martin Ritt. Met o.a. Kirk Douglas, Alex Cord, Irene Papas, Luther Adler en Susan Strasberg.

Uitstekend verhaal over de mafia die veranderingen ondergaat; de traditiegetrouwe Douglas komt in conflict met zijn jongere broer Cord die geen binding heeft met de ouderwetse dictaten. De film zit in dezelfde sfeer als THE GODFATHER, maar werd een totale flop en leidde er bijna toe dat Paramount THE GODFATHER niet wilde maken.

Hombre

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Fredric March, Richard Boone, Diane Cilento en Cameron Mitchell.

Gezelschap postkoetspassagiers leert elkaar tijdens reis door ongenaakbaar Arizona beter kennen dan ze lief is. Het gegeven lijkt een beetje op dat van Stagecoach (die befaamde western van John Ford) met dit verschil dat niemand van de reizigers echt deugt. Ook John Russell (Newman) niet. Hij is een loner, die door Apache indianen werd opgevoed, een 'hombre' die z'n blanke pappenheimers kent. Pas aan het slot van de film - en dat is dan echt op de valreep - toont hij iets van z'n nobele inborst. Eerder maakten regisseur Ritt en Newman oa de western Hud en The Outrage, een soort remake van Kurosawa's Rashomon.

The Spy Who Came in from the Cold

1965 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1965. Actiefilm van Martin Ritt. Met o.a. Richard Burton, Claire Bloom, Oskar Werner, Sam Wanamaker en George Voskovec.

Geen onwaarschijnlijke stunts, decoratieve stoeipoezen en wodkamartini's in deze sombere John le Carré-verfilming, waarin een oudere Britse spion (Burton) die op het punt staat met pensioen te worden gestuurd nog één laatste klus wil klaren in Oost-Duitsland. Zoals in het genre gebruikelijk is niemand te vertrouwen, wat in deze prent behalve spanning vooral melancholie oplevert. De fraaie zwartwitfotografie draagt bij aan de morsige sfeer. Burton werd genomineerd voor een Oscar - een van de zeven uit zijn carrière die aan zijn neus voorbijgingen.

The Outrage

1964 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1964. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Claire Bloom, Laurence Harvey en William Shatner.

Een pretentieuze mislukking, gebaseerd op de Japanse film RASHOMON van Akira Kurosawa (1951), met de overdreven acterende Newman als een Mexicaanse bandiet die zogenaamd Bloom verkracht terwijl haar echtgenoot erbij staat. Robinson, als filosofische verteller, is als enige de moeite waard. Scenario van Michael Kanin. Camerawerk van James Wong Howe.

Hud

1963 | Western, Drama

Verenigde Staten 1963. Western van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Patricia Neal, Melvyn Douglas, Brandon de Wilde en John Ashley.

Een uitstekend verhaal over moreel verval, zich afspelend in het moderne Westen, met prima prestaties door alle acteurs. Neal kreeg voor haar rol als de gezinshuishoudster die niets met nietsnut Newman te maken wil hebben, de Oscar voor de beste actrice; Douglas kreeg voor zijn vertolking van de rol van Newmans zeer rechtschapen vader de Oscar voor de beste bijrol. Naar de roman Horseman, Pass By van Larry McMurtry door Harriet Frank en Irving Ravetch tot scenario bewerkt. Gedraaid in Panavision.

Hemingway's Adventures of a Young Man

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Richard Beymer, Diane Baker, Paul Newman, Eli Wallach en Arthur Kennedy.

Overdreven en oudbakken film waarmee de herinnering aan de befaamde schrijver bezoedeld wordt; pretentieus en te lang. Losjes gebaseerd op autobiografische elementen in de verhalen van de auteur. Verspilde moeite van de goede acteurs. Ook bekend als ADVENTURES OF A YOUNG MAN. Gefilmd in CinemaScope.

Paris Blues

1961 | Muziek, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1961. Muziek van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Sidney Poitier, Joanne Woodward, Diahann Carroll en Louis Armstrong.

Telkens als je deze film weer opnieuw ziet, heb je het gevoel dat je hem beter vindt. Het is een ongewoon verhaal over twee jazz-muzikanten, Newman en Poitier die op de Parijse rive gauche wonen en de tijd vinden om toeristes Woodward en Carroll te verleiden. De muziek van Duke Ellington is verplichte kost voor jazz-liefhebbers. Scenario van Jack Sher, Irene Kamp en Walter Bernstein. Camerawerk van Christian Matras.

Jovanka e le altre

1960 | Oorlogsfilm, Drama

Italië 1960. Oorlogsfilm van Martin Ritt. Met o.a. Silvana Mangano, Jeanne Moreau, Vera Miles, Van Heflin en Carla Gravina.

Tijdens de bezetting door de nazi's worden vijf meisjes in Joegoslavië door partizanen nagezeten omdat ze met Duitsers hebben gevreeën. De meisjes worden aangevoerd door Jovanka, een moedige vrouw, die hen naar een andere partizanengroep leidt. De film is mooi geregisseerd, het spel is sterk en het verhaal goed.

5 Branded Women

1960 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1960. Oorlogsfilm van Martin Ritt. Met o.a. Van Heflin, Silvana Mangano, Jeanne Moreau, Vera Miles en Barbara Bel Geddes.

Overambitieuze produktie spelend in Joegoslavië in WO II met de verkeerde rolbezetting. Vijf vrouwen, door partizanen veracht om hun Nazi-gezindheid, bewijzen hun patriottisme.

The Sound and the Fury

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Yul Brynner, Joanne Woodward, Margaret Leighton, Stuart Whitman en Ethel Waters.

Deze merkwaardige bewerking door Irving Ravetch en Harriet Frank van een roman van William Faulkner is als film een voortmodderend verhaal over een dochter van trotse, maar inmiddels verarmde grootgrondbezitters die zich bevrijdt uit de verstikkende familiekring. Ze stort zich in de armen van een circusartiest en ze komt vervolgens in aanraking met een reeks bonte vogels, w.o. een dronkelap en een oude vrouw. Ondertussen probeert de oudste zoon de vergane familieglorie te herstellen. De spelprestaties zijn heel goed, maar men zegt dat Faulkers boek verkracht is en gereduceerd is tot de zoveelste bewerking van een verhaal van Anton Tsjechov. Speelt in de Deep South van de V.S. Camerawerk van Charles G. Clarke. De film werd in sommige Europese landen uitgebracht met een lengte van resp. 117m (GB) en 120m (F). Eastmancolor. Cinemascope.

The Long, Hot Summer

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Orson Welles, Paul Newman, Lee Remick, Joanne Woodward en Anthony Franciosa.

In deze William Faulkner-verfilming denkt grootgrondbezitter/pater familias Will Varner (Welles) dat hij iedereen naar zijn hand kan zetten. Ook zijn dochter Clara (Woodward), zij moet van hem trouwen met nieuwkomer en bad boy Ben Quick (Newman), want Will heeft nog geen kleinkinderen. Ondertussen lijdt Warners zoon Jody (Franciosa) onder het gebrek aan liefde van zijn vader én ziet hij hoe zijn eigen vrouw Eula (Remick) ook interesse heeft in Ben - wat niet vreemd is, gezien Bens zwoel smeulende blik en indrukwekkende sixpack. Fijn drama met prima spel, vooral van Welles en Newman.

The Black Orchid

1958 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Sophia Loren, Anthony Quinn, Ina Balin, Jimmie Baird en Mark Richman.

Na de dood van haar echtgenoot, een kleine gangster, blijft Loren verbitterd achter met haar zoontje, dat echter in een gesticht geplaatst werd wegens kleine misdrijven. Elke toenadering van Quinn, een vriend van de buren en weduwnaar met een volwassen dochter, wijst ze brutaal van de hand. Langzaamaan slaagt hij erin het ijs te breken, maar dan stuiten ze op weerstand van hun kinderen. Doorzichtig melodrama, dat van de ondergang gered wordt door het spontane spel van de hoofdpersonen (en hun kinderen). Het nogal praatzieke scenario van Joseph Stefano is vergezocht en voorspelbaar. Verzorgd camerawerk van Robert Burks. Gefilmd in Vista Vision.

No Down Payment

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Marin Ritt en Martin Ritt. Met o.a. Joanne Woodward, Jeffrey Hunter, Sheree North, Tony Randall en Cameron Mitchell.

Deze ietwat gezwollen smartlap speelt in een kleinburgerlijk milieu waar problemen van diverse jonggehuwde stelletjes voor het opscheppen liggen; een uiterst bekwame rolbezetting.

Edge of the City

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Martin Ritt. Met o.a. John Cassavetes, Sidney Poitier, Jack Warden, Kathleen Maguire en Ruby Dee.

Blanke jongeman (de latere regisseur Cassevetes) is getuige van moord op zwarte collega (Poitier), maar doet niets. Waarna hij door schuldgevoel verteerd wordt. Moedige, en voor de tijd baanbrekende film. Robert Alan Aurthur bewerkte zijn eigen tv-film voor de film, getiteld A Man Is Ten Feet Tall, dat twee jaar daarvoor voor het eerst was uitgezonden. Sommige scènes werden op locatie in New York opgenomen, wat de authenticiteit van deze realistische, sobere film nog verder vergroot. Het is bovendien het filmdebuut van regisseur Martin Ritt, die later naam zou maken met onder meer Hud, Sounder en The Front.

Winged Victory

1944 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van George Cukor. Met o.a. Lon McCallister, Jeanne Crain, Edmond O'Brien, Don Taylor en Judy Holliday.

Een verhaal uit WO II dat vandaag minder spannend is dan in 1944. Toch is de harde weergave van de toenmalige vliegopleiding van jonge mannen nog steeds interessant, evenals de kans om aankomende jonge sterren te zien aan het begin van hun carrière. Het verhaal is van Moss Hart.