Burt Lancaster: regie, cast en productie.
Er zijn 90 films gevonden.

Separate But Equal

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van George Stevens Jr. en George Stevens jr. Met o.a. Sidney Poitier, Burt Lancaster, Richard Kiley, John McMartin en Graham Beckel.

Het levensverhaal van Thurgood Marshall die in 1954 een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse strijd om gelijke burgerrechten voor kleurlingen. Poitier, in zijn eerste tv-rol sinds 1956 (A Man is 10 Feet Tall) is flink op dreef maar te oud voor het personage van de Newyorkse advocaat Marshall. Lancaster is welbespraakt als Davis, Marshall's tegenstander en Kiley steelt de show als de opperrechter Earl Warren.

Voyage of Terror: The Achille Lauro Affair

1990 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1990. Drama van Alberto Negrin. Met o.a. Brian Bloom, Rebecca Schaeffer, Dominique Sanda, Robert Culp en Renzo Montagnani.

Een groots aangepakte productie met een internationale rolbezetting over de in 1985 door Palestijnen gepleegde terroristische kaping van een luxueus Middellandse Zee cruise-schip, 'Achille Lauro'. Tijdens de gijzeling werd de aan zijn rolstoel gekluisterde bejaarde joodse Amerikaan Leon Klinghofer (zeer vaardig gespeeld door Lancaster) op bijzonder laffe wijze vermoord. Daarna gaven de kapers zich over zonder verder iets bereikt te hebben. Naar een script van Sergio Donati en Alberto Negrin en met muziek van Ennio Morricone. Wordt vaak in twee delen uitgezonden.

The Phantom of the Opera

1990 | Horror, Romantiek, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië 1990. Horror van Tony Richardson. Met o.a. Burt Lancaster, Charles Dance, Teri Polo, Ian Richardson en Adam Storke.

De zesde, wat overbodige, remake van de klassieker van Gaston Leroux, met Dance als een romantisch spook, dat er alles voor over heeft om zangeres Ferreol, echtgenote van de nieuwe directeur van de Parijse opera, te saboteren ten gunste van de mooie Polo die over een goddelijke stem beschikt. Lancaster is de ex-directeur die een uitstekende band had met het spook en Storke is de jonge graaf die verliefd is op Polo. Uiterst protserig in beeld gebrachte Europese co-productie die echter weinig spanning brengt. Bovendien wordt het gezicht van het spook nooit getoond. Acteerprestaties zijn aan de tamme kant. Arthur Kopit baseerde zijn scenario op zijn eigen toneelbewerking van de roman. Steve Yaconelli zorgde voor schitterende plaatjes. De zangstemmen zijn voortreffelijk ingedubd door gerenommeerde operasterren: Michèle LaGrange, Gerard Garino en Helia T'hezan met doeltreffende muzikale arrangementen van John Addison. Er bestaat ook een tv-versie van 180m.

La Boutique de l'orfèvre

1990 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Italië​/​​Canada​/​​Frankrijk 1990. Oorlogsfilm van Michael Anderson. Met o.a. Burt Lancaster, Olivia Hussey, Ben Cross, Andrea Occhipinti en Jo Champa.

Een (helaas) trouwe verfilming van een stuk van Karol Wojtyla alias Jean-Paul II, die bisschop, dramaturg en dichter was. Hij heeft er goed aan gedaan te stoppen met schrijven wanneer wordt afgegaan op dit suikerzoete melodrama, dat vertelt van een oorlogsweduwe die met haar kind Krakau verlaat en naar Toronto gaat, waar haar zoon verliefd wordt op de dochter van haar beste vrienden. Het eindigt allemaal met de aankoop van de trouwring bij de goudsmit in kwestie. In deze ode aan de heilige banden van het huwelijk druipt de sentimentaliteit ervan af. De dialogen zijn stroperig en de scènes onbedoeld lachwekkend. Slechter dan Barbara Cartland, wat veel zegt. Dat Lancaster in een dergelijke slechte film speelt, is diep bedroevend.

Field of Dreams

1989 | Fantasy, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1989. Fantasy van Phil Alden Robinson. Met o.a. Kevin Costner, Amy Madigan, Ray Liotta, Timothy Busfield en James Earl Jones.

'If you build it, he will come.' Het is een zinnetje dat na het succes van Field of Dreams een eigen leven is gaan leiden - Amerikanen schijnen het overal voor te gebruiken, van religie tot business. In de film, naar het boek Shoeless Joe van W. P. Kinsella, hoort de toch nuchtere boer Ray Kinsella (Costner) de woorden als een fluistering. Hij weet niet waar ze vandaan komen, maar wel dat hij een compleet honkbalveld moet bouwen op zijn maïsakker. Nog meer mysterieuze ontwikkelingen - zonde om te verklappen - volgen, die sommigen vage pulp vinden, maar de meesten rijke fantasie. Het honkbalveld dat door de filmmakers achtergelaten werd bij een boerderij, is nog steeds het mekka van pelgrims die in honkbal en Field of Dreams de gehele Amerikaanse cultuur afgespiegeld zien.

The Jeweller's Shop

1988 | Drama, Oorlogsfilm

Canada​/​​Italië 1988. Drama van Michael Anderson. Met o.a. Burt Lancaster, Ben Cross, Olivia Hussey, Daniel Olbrychski en Jo Champa.

Een drakerig mystiek verhaal over liefde en de huwelijkstrouw gezien vanuit een orthodox RK-standpunt. De handeling strekt zich uit over twee keer twee generaties, die hun oorsprong hebben in Polen vlak voor het uitbreken van WO II en waarvan er [KA1]e[KA1]en, een jong stel net op tijd naar Canada emigreert. Hun nakomelingen komen dan weer op (toevallige wijze) met elkaar in contact. Het betreft de verfilming van een verhaal van paus Johannes Paulus II, die toen hij bisschop van Krakau was het onder pseudoniem had gepubliceerd. Als het niet gebaseerd geweest zou zijn op het verhaal van zo`n bijzondere oorspronkelijke auteur zou deze televisiefilm met een aantal hoofdrolspelers van naam verder niet opgevallen zijn en beperkt gebleven tot de kring van volgelingen van de ten toon gebrachte opvattingen. Gefilmd op locatie in Polen, Canada en tot stand gekomen met financiele medewerking van de Oostenrijkse omroep (ORF), de Italiaanse omroep (RAIUNO) en de Duitse (ZDF).

Rocket Gibraltar

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Daniel Petrie en Daniel Petrie jr. Met o.a. Burt Lancaster, Suzy Amis, Patricia Clarkson, Frances Conroy en Sinéad Cusack.

Dichter, professor en levensgenieter Lancaster leidt een rustig bestaan op Long Island. Zijn vier kinderen besluiten een feestje te organiseren voor zijn 77e verjaardag. Ook al lijken ze ontspannen, toch ontgaan hun problemen de oude man niet. Tijdens de reünie zijn de volwassenen alleen met zichzelf begaan, terwijl Lancaster meer contact heeft met zijn kleinkinderen, vooral dan de vijf-jarige Culkin, die met hem zijn passie voor de zee deelt. Vervelend, maar indrukwekkend gespeeld drama over menselijke relaties dat over drie generaties verdeeld is. De personages worden echter te weinig uitgediept. Culkin is ontroerend in deze film en lang nog niet zo onuitstaanbaar als in zijn latere films. Amos Poe schreef het scenario en het camerawerk is van Jost Vacano.

Contrôle

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Giuliano Montaldo. Met o.a. Kate Nelligan, Ben Gazzara, Burt Lancaster, Erland Josephson en Cyrielle Claire.

Vijftien vrijwilligers lenen zich voor een overlevingsexperiment in een atoomschuilkelder onder leiding van een wetenschapper. Dan vernemen ze via de radio dat als gevolg van een kernongeluk de buitenwereld aan straling heeft blootgestaan. Er vormen zich twee partijen: zij die de vluchtelingen willen opvangen en zij die liever geen enkel risico willen lopen, hetgeen ontaardt in een heftige confrontatie. Een onderwerp dat actueel is en dat helaas niet voor SF kan doorgaan! Het verwijt aan een Montaldo - die men in betere vorm bezig zag - van een oppervlakkige benadering volgens een te voorspelbaar scenario, waarbij hij zonder succes het filmen in een afgesloten omgeving probeert te vernieuwen en met een veel te internationale bezetting te werk is gegaan, waardoor enige samenhang ver te zoeken is.

Padri e figli

1987 | Drama, Historische film

Italië​/​​Duitsland 1987. Drama van Bernhard Sinkel. Met o.a. Burt Lancaster, Julie Christie, Laura Morante, Bruno Ganz en Cyrielle Claire.

Een meeslepende, intelligente miniserie over de familie die het chemische bedrijf IG Farben bezat en voor en tijdens WO II met de nazi's meewerkt. De film, die het niet te nauw neemt met historische details, begint in 1911 en beslaat in snel tempo twee oorlogen, vol hebzucht, seks, romantiek en chantage. De prachtig spelende rolbezetting en strakke regie maken dit tot een boeiende film.

Il giorno prima

1987 | Drama

Italië 1987. Drama van Giuliano Montaldo. Met o.a. Burt Lancaster, Ben Gazzara, Erland Josephson en Zeudi Araya.

Goed spel van de belangrijkste personages in dit claustrofobische, Koude Oorlog-, en dag-des-oordeels-drama. In Frankfurt laten vijftien vrijwilligers van verschillende nationaliteiten zich tegen een gage van $ 10.000 twintig dagen opsluiten in een atoomschuilkelder, uitgerust met de nieuwste technische snufjes. Het experiment wordt geleid door professor Monroe (Lancaster) en bij de vrijwilligers zijn ingenieur Swanson (Josephson), fotomodel Saba (Araya) en journalist Michel (Gazzara). Nadat ze een paar dagen opgesloten zitten, breekt er paniek uit: via de tv ontvangen ze het bericht dat er een atoomraket is afgevuurd, richting Frankfurt. Het verhaal is geschreven door de Italiaanse tv-journalist Piero Angela. Ook bekend als THE DAY BEFORE.

Tough Guys

1986 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van Jeff Kanew. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Charles Durning, Alexis Smith en Dana Carvey.

Twee voormalige criminelen gaan er prat op de laatste treinroof op hun naam te hebben staan. Eindelijk vrij uit de gevangenis besluiten ze hun meesterwerk te herhalen. Het idee om levendige veteranen Burt Lancaster (hier 73) en Kirk Douglas (70) bij elkaar te brengen in een komedie waarin hun bejaarde leeftijd de komische rode draad vormt, is aantrekkelijk. In het scenario van James Orr en Jim Cruickshank zitten dan ook uitstekende fragmenten, die inspelen op het verleden van beide acteurs, maar het eindresultaat is melig tot ronduit kinderachtig. De beide sterren hadden beter verdiend.

Sins Of The Fathers

1986 |

1986. Bernhard Sinkel. Met o.a. Cyrielle Claire, Tina Engel, Dieter Laser, Julie Christie en Martin Benrath.

Twee voormalige criminelen gaan er prat op de laatste treinroof op hun naam te hebben staan. Eindelijk vrij uit de gevangenis besluiten ze hun meesterwerk te herhalen. Het idee om levendige veteranen Burt Lancaster (hier 73) en Kirk Douglas (70) bij elkaar te brengen in een komedie waarin hun bejaarde leeftijd de komische rode draad vormt, is aantrekkelijk. In het scenario van James Orr en Jim Cruickshank zitten dan ook uitstekende fragmenten, die inspelen op het verleden van beide acteurs, maar het eindresultaat is melig tot ronduit kinderachtig. De beide sterren hadden beter verdiend.

On Wings of Eagles

1986 | Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Burt Lancaster, Richard Crenna, Paul Le Mat, Jim Metzler en James Sutorius.

Middelmatige actiefilm naar het waar gebeurde verhaal van miljonair H. Ross Perot, die probeerde twee van zijn employées te bevrijden uit een Iraanse gevangenis. Lancaster, als de generaal in ruste die de onderneming leidt, is weer een toonbeeld van kracht - hij heeft nog niets van zijn energie verloren. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

Scandal Sheet

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Urich, Lauren Hutton, Pamela Reed en Peter Jurasik.

De methodes van de schandaalpers en de menselijke tragiek waarop haar imperium is gebouwd worden schitterend blootgelegd. Lancaster vereffent namens vele collega's een oude rekening.

Little Treasure

1985 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1985. Avonturenfilm van Alan Sharp. Met o.a. Margot Kidder, Ted Danson, Burt Lancaster, Joseph Hacker en Malena Doria.

Een striptease-danseres gaat naar Mexico voor een ontmoeting met haar lang-verloren vader, maar ze spendeert meer tijd aan het zoeken naar een schat met een geflipte Amerikaan. Een onbevredigend verhaal. De eerste filmregie van schrijver Sharp. Danson is nog het beste.

The Osterman Weekend

1983 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1983. Thriller van Sam Peckinpah. Met o.a. Rutger Hauer, John Hurt, Craig T. Nelson, Dennis Hopper en Chris Sarandon.

Eens per jaar komen tv-journalist John Tanner (Hauer) en zijn oude studiegenoten bijeen voor een gezellig weekendje. De voorbereidingen worden dit jaar verstoord door FBI-agent Fassett (Hurt) die aanwijzingen heeft dat een van Tanners vrienden als staatsgevaarlijk beschouwd dient te worden. De flamboyante stijl van regisseur Peckinpah en goed spel van Hauer en Hurt compenseren enkele onvolkomenheden in het script (gebaseerd op een roman van Robert Ludlum). Verrassende psychologische spionagethriller, ook al is de ontknoping nauwelijks na te vertellen. Laatste film van Peckinpah.

Local Hero

1983 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1983. Komedie van Bill Forsyth. Met o.a. Peter Riegert, Burt Lancaster, Fulton MacKay, Denis Lawson en Norman Chancer.

Een Amerikaanse olie-multinational wil een terminal bouwen aan de Schotse kust en Riegert wordt er heen gezonden door zijn baas Lancaster om metingen te verrichten en het terrein te verkennen. Riegert valt voor het natuurschoon, dus moet Lancaster zelf de oceaan overvliegen. Het komt tot een verrassend compromis. Schitterende en fijngevoelige komedie, een pleidooi voor het behoud van milieu en het in stand houden van het dorpsleven. Forsyth schreef zelf het sympathieke scenario dat intelligent in elkaar zit. Fraaie, poëtische fotografie van Chris Menges en gevoelige score van Mark Knopfler maken het geheel nog aantrekkelijker.

Marco Polo

1982 | Drama, Historische film, Avonturenfilm

Italië 1982. Drama van Giuliano Montaldo. Met o.a. Ken Marshall, Burt Lancaster, Ying Ruocheng, John Houseman en Anne Bancroft.

Mini-serie in vier delen. Een imposante verfilming van het leven van Polo, opgenomen in Italië, Marokko en China en daarmee de eerste westerse produktie in meer dan 30 jaar die in China werd gemaakt. Prachtig camerawerk van Pasqualino DeSantis, maar het dramatisch effect van de serie was aan de langdradige kant. Reden dat de serie middelmatig werd ontvangen door het publiek. De muziek is van Ennio Morricone.

Dead Men Don't Wear Plaid

1982 | Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Carl Reiner. Met o.a. Steve Martin, Rachel Ward, Carl Reiner, Reni Santoni en George Gaynes.

Op een regenachtige avond in Los Angeles, ergens in de jaren veertig, wordt er op de deur geklopt van privé-detective Rigby Reardon (Martin). Voor de deur staat een beeldschone jonge vrouw (Ward), die meteen flauwvalt. Dan begint een zoektocht naar een verdwenen wetenschapper, waarbij Reardon hulp krijgt van Humphrey Bogart, James Cagney en nog een aantal andere sterren, doordat regisseur Reiner fragmenten uit klassiekers als The Big Sleep, White Heat en Double Indemnity door zijn film sneed. Het resultaat is vaak grappig, maar ook bijzonder knap. Kostuums van de legendarische Edith Head.

La Pelle

1981 | Drama, Oorlogsfilm

Italië​/​​Frankrijk 1981. Drama van Liliana Cavani. Met o.a. Marcello Mastroianni, Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Ken Marshall en Alexandra King.

Napels wordt in 1943 bevrijd door de geallieerden en krijgt daarmee nieuwe 'bezetters'. De bevolking probeert te overleven via prostitutie, smokkel en zwarte handel, terwijl de intellectueel Malaparte als tolk tussen hen en het Amerikaanse leger fungeert. Cavani - nooit een ingetogen regisseur -verfilmde Curzio Malapartes omstreden roman met in iedere scène maximaal effectbejag, wat een aantal treffende momenten oplevert, maar vaker keert de weerzin zich meer tegen de film zelf dan tegen wat hij wil vertellen.

The Formula

1980 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1980. Thriller van John G. Avildsen. Met o.a. George C. Scott, Marlon Brando, Marthe Keller, John Gielgud en G.D. Spradlin.

Een moord op een ex-majoor lijkt verband te houden met een door de Duitsers uitgevonden procédé om steenkool om te zetten in olie. Een ex-CIA-agent wordt belast met het onderzoek, omdat de formule waardevoller is dan ooit als gevolg van de oliecrisis. De meeste betrokkenen bij het project, blijken echter te zijn vermoord. Uiteindelijk weet hij de uitvinder op te sporen. Originele thriller die aan impact wint door het fantastische duel tussen Scott en Brando. Het scenario van Steve Shagan, naar zijn eigen roman, is een aanklacht tegen het machtsmisbruik van de olie-multinationals. Jammer genoeg geeft hij heel wat sleutelmomenten te vroeg en te duidelijk weg. Aan de camera stond James Crabe.

Cattle Annie and Little Britches

1980 | Western

Verenigde Staten 1980. Western van Lamont Johnson. Met o.a. Burt Lancaster, Rod Steiger, Amanda Plummer, Diane Lane en John Savage.

In het Amerika van 1893 trekken de twee meisjes Lane en Plummer naar het westen, op zoek naar avontuur. En ze zullen het krijgen. Ze belanden in een treinroof en maken kennis met de roversbende. Ze zijn sterk onder de indruk van de durf van deze misdadigers en zetten hen aan tot nog meer activiteiten. Familiewestern met enkele goede momenten, zowel komisch als spectaculair. In totaliteit echter toch wel teleurstellend, omdat hij niet die magie bezit die de Amerikaanse western zo typeert. Het geweld is niet realistisch en de overvallen niet overtuigend. Robert Ward bewerkte zelf zijn roman en zag zijn personages verpersoonlijkt worden door enkele uitstekende acteurs. Knappe fotografie van Larry Pizer.

Atlantic City U.S.A

1980 | Komedie, Misdaad, Drama, Experimenteel, Thriller

Canada​/​​Frankrijk 1980. Komedie van Louis Malle. Met o.a. Burt Lancaster, Susan Sarandon, Michel Piccoli, Kate Reid en Hollis McLaren.

Een bejaarde ex-gangster is verliefd op een jonge vrouw die in de gokstad Atlantic City croupier wil worden. Haar echtgenoot komt logeren met de bedoeling een pakket gestolen drugs te verkopen, waarvoor de oude man de onderhandelingen voert. De jongen wordt neergeschoten, waarna de oude met de opbrengst de kans heeft om met het meisje een nieuw leven te beginnen. Ze gaat er uiteindelijk alleen met een gedeelte van het geld vandoor. De gangster- en actie-elementen banaliseren de psychologische studie enigszins, maar nemen nooit de overhand. Lancaster is schitterend en mèt hem kijkt de film besmuikt-voyeuristisch naar Sarandon die enorme erotische uitstraling heeft.

Zulu Dawn

1979 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Nederland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zuid-Afrika 1979. Avonturenfilm van Douglas Hickox. Met o.a. Burt Lancaster, Peter O'Toole, Simon Ward, John Mills en Nigel Davenport.

Een prequel van ZULU uit 1964 (medegeschreven door de regisseur van die film Cy Endfield) dat toont hoe ineffectief en koppig het Britse leger de Zoeloes behandelde - eerst op diplomatiek terrein en daarna in oorlog. Solide oorlogsdrama uit die periode met schitterende locaties (verminkt op tv), hoewel er niet veel nieuws onder de zon is. In de VS in de bioscoop als 98m film.

Go Tell the Spartans

1978 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1978. Oorlogsfilm van Ted Post. Met o.a. Burt Lancaster, Graig Wasson, Marc Singer, Joe Unger en Dennis Howard.

Lancaster - veteraan van WO II en de Koreaanse oorlog - is rond 1964 militair adviseur in Vietnam. Hij heeft zo zijn eigen twijfels over de situatie. Hij krijgt bevel om met een eenheid die bestaat uit een slecht geoefende en bewapende Vietnamese militia, een voormalige versterking van de Fransen te gaan bemannen. Ze worden door de Vietcong aangevallen, omsingeld en belegerd. Het ziet er naar uit dat ze zich in een uitzichtloze situatie bevinden. Lancaster stelt echter met een Amerikaanse korporaal alles in het werk om de vege lijven van zijn manschappen te redden. Een film die het niet van de actie moet hebben, maar van het dialoog. Naar het boek van Daniel Ford Incident at Muc Wa, dat door Wendell Mayes bewerkt werd.

Twilight's Last Gleaming

1977 | Thriller, Actiefilm

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1977. Thriller van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Richard Widmark, Charles Durning, Melvyn Douglas en Paul Winfield.

Een onevenwichtige luchtmachtofficier kraakt een raketbasis en dreigt WO III te beginnen als de Amerikaanse regering geen schuld bekent inzake haar Vietnam-politiek. Een wat lange maar erg spannende bewerking van Walter Wager's roman Viper Three door Ronald Mac Cohn tot scenario bewerkt.

The Island of Dr. Moreau

1977 | Sciencefiction, Horror, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Sciencefiction van Don Taylor. Met o.a. Burt Lancaster, Michael York, Nigel Davenport, Barbara Carrera en Richard Basehart.

Na een schipbreuk kan York zich redden op een afgelegen eiland. Tot zijn grote verbazing is dit het werkterrein van de vreemde Dr. Lancaster, die een serum uitvond dat dieren genetisch zodanig verandert dat ze menselijke vormen krijgen. Op het eiland treft hij ook de mooie Carrera aan, die door Lancaster als kind werd gekocht. Wanneer York met haar van het eiland wil ontsnappen, wordt hij gevangengenomen. Lancaster wil zijn experimenten omkeren en zien of hij van York een dier kan maken. Onderhoudende maar zwakkere tweede officiële verfilming van H.G. Wells' roman, die deze keer werd bewerkt door John Hermann Shaner en Al Ramus. In ISLAND OF LOST SOULS was de sfeer veel zwoeler en vooral veel angstaanjagender. Basehart als baas der dieren is menselijker dan Lugosi maar tevens minder geloofwaardig. Hoofdacteurs presteren o.k., al voelt Lancaster zich duidelijk niet op zijn plaats. Knappe make-up-effecten. Schitterend in beeld gebracht door Gerry Fisher. Laurence Rosenthal componeerde een melodieuze score.

Victory at Entebbe

1976 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1976. Actiefilm van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Kirk Douglas, Elizabeth Taylor, Burt Lancaster, Linda Blair en Helen Hayes.

Een met clichés afgeladen reconstructie van de overval van Israëlische commando's op het vliegveld van Entebbe in Oeganda waar joodse gijzelaars worden bevrijd. Alleen Lancaster als minister van Defensie Shimon Peres en Hopkins als premier Yitzhak Rabin doen alles wat op een doordachte vertolking lijkt terwijl Harris Idi Amin weergeeft als een clown. Oorspronkelijk terwille van de actualiteit op videofilm opgenomen, later op film gezet. Zie: RAID ON ENTEBBE of OPERATION THUNDERBOLT voor een betere behandeling van het onderwerp.

The Cassandra Crossing

1976 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1976. Thriller van George P. Cosmatos. Met o.a. Sophia Loren, Burt Lancaster, Ava Gardner, Richard Harris en Martin Sheen.

Onderhoudende rampenfilm over een sneltrein met honderd passagiers aan boord en een door pestbacillen geïnfecteerde terrorist die de hele trein dreigt te besmetten. De autoriteiten staan voor een dilemma: als de trein aankomt op zijn bestemming dreigt er een epidemie die de bevolking kan decimeren, de trein kan ook 'verongelukken' en dan is het aantal slachtoffers beperkt. Nu eens een in Europa gemaakte rampenfilm, uiteraard met de voor het genre gebruikelijke wagonladingen sterren. Daaronder ook Lee Strasberg, beroemd method-acting docent van The Actors Studio, wat aan het spel in de film overigens niet te zien is.

Novecento

1976 | Drama, Historische film

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1976. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Burt Lancaster en Sterling Hayden.

Op een landgoed in Noord-Italië worden in 1900 op dezelfde dag de zoon van een hereboer en de zoon van een landarbeider geboren. De film volgt hen, en hun families, gedurende tachtig jaar in vriendschap en verwijdering, met de nadruk op het fascisme: de bourgeois collaboreert passief, de arbeider wordt partizaan. Dit uitzonderlijk ambitieuze epos mist tegen het eind overtuigingskracht door een al te naïef geloof in het revolutionair elan van de landarbeiders, maar levert daarvóór de ene briljante scène na de andere.

Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson

1976 | Western, Biografie, Komedie

Verenigde Staten 1976. Western van Robert Altman. Met o.a. Paul Newman, Kevin McCarthy, Geraldine Chaplin, Frank Kaquitts en Joel Grey.

Regisseur Altman kreeg op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor dit eigenzinnige westerndrama rond bizonjager 'Buffalo Bill' Cody die met zijn rondreizende Wild West Show diverse westernmythes stevig verankerde in het algemeen cultureel bewustzijn. Altman staat stil bij de kloof tussen feitelijke geschiedenis en legendevorming, en bij de obsessie met showbiz die het jonge Amerika in 1885 al in de greep had. De filmmaker weigerde overigens de Berlijnse prijs, uit protest tegen de final cut die in opdracht van producent Dino De Laurentiis was gemaakt.

Mosé

1975 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1975. Historische film van Gianfranco de Bosio. Met o.a. Burt Lancaster, Ingrid Thulin, Irene Papas, Anthony Quayle en Laurent Terzieff.

Een intelligente en aan historisch en bijbelonderzoek getoetste scenariobewerking van de door Mozes geleide uittocht uit Egypte naar het Beloofde Land. De spektakeleffecten zijn schaars ter wille van de psychologische uitdieping en de door de bijbelboeken zelf aangedragen rijkdom aan kleine details. Goed spel over bijna de hele linie, met alle twijfels, scepsis en teleurstelling die helden uit een bijbels epos zelden wordt vergund (Gods stem is ook die van Lancaster, dus Mozes' eigen geweten). De onvermijdelijke grootscheepse scènes zijn echter houterig en doorzichtig getruceerd, ondanks de medewerking van specialist Mario Bava. In de ingekorte bioscoopversie van 139m, die op video is verschenen, zijn de bijrollen en ontwikkeling daarvan opgeofferd. Het door Richard Johnson gesproken commentaar is nodig om het gebrek aan continuïteit op te vangen. Opmerkelijke muziek van Morricone, waarbij de Hebreeuwse folkloristische klanken van Seltzer uit de toon vallen.

Moses

1975 |

1975. Gianfranco Debosio. Met o.a. William Lancaster, Mariangela Melato, Anthony Quayle, Ingrid Thulin en Irene Papas.

Een intelligente en aan historisch en bijbelonderzoek getoetste scenariobewerking van de door Mozes geleide uittocht uit Egypte naar het Beloofde Land. De spektakeleffecten zijn schaars ter wille van de psychologische uitdieping en de door de bijbelboeken zelf aangedragen rijkdom aan kleine details. Goed spel over bijna de hele linie, met alle twijfels, scepsis en teleurstelling die helden uit een bijbels epos zelden wordt vergund (Gods stem is ook die van Lancaster, dus Mozes' eigen geweten). De onvermijdelijke grootscheepse scènes zijn echter houterig en doorzichtig getruceerd, ondanks de medewerking van specialist Mario Bava. In de ingekorte bioscoopversie van 139m, die op video is verschenen, zijn de bijrollen en ontwikkeling daarvan opgeofferd. Het door Richard Johnson gesproken commentaar is nodig om het gebrek aan continuïteit op te vangen. Opmerkelijke muziek van Morricone, waarbij de Hebreeuwse folkloristische klanken van Seltzer uit de toon vallen.

The Midnight Man

1974 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Roland Kibbee en Burt Lancaster. Met o.a. Burt Lancaster, Susan Clark, Cameron Mitchell, Morgan Woodward en Joan Lorring.

Ex-politieman Lancaster wordt nachtwaker op een college. Hij heeft zijn straf uitgezeten wegens het neerknallen van de minnaar van zijn vrouw. Reclasseringsambtenaar Clark moet hem volgen. Een zekere nacht wordt een studente gedood. De politie houdt een verdachte aan die volgens Lancaster onschuldig is. Men houdt geen rekening met zijn veronderstelling. Daarom besluit Lancaster samen met Clark op eigen houtje een onderzoek in te stellen. Interessant gegeven dat met weinig originaliteit uitgewerkt werd. Bovendien stapelen de onwaarschijnlijkheden zich op in het veel te lange scenario van Lancaster en Kibbee, die tevens samen produceerden. Gebaseerd op de roman The Midnight Lady And The Mourning Man van David Anthony. Voor de fotografie tekende Jack Priestley.

Gruppo di famiglia in un interno

1974 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1974. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Burt Lancaster, Silvana Mangano, Claudia Marsani, Helmut Berger en Stefano Patrizi.

Gedateerd Kammerspiel van adellijke Marxist Visconti over de botsing tussen twee generaties en mentaliteiten. Een door WO II getekende Amerikaanse professor, die voor de wetenschap en kunst heeft geleefd, laat zich overreden om de bovenetage van zijn reusachtige appartement in Rome aan een hautaine markiezin en haar ernstig disfunctionele gezin te verhuren. De invasie van in oud geld zwemmende libertijnen zonder levensrichting ontwricht zijn kluizenaarsleven. Ondanks potsierlijke dialogen, archaïsche strijkplankscore en symboolzwanger einde een merkwaardig fascinerend kijkspel. Lancasters opulente palazzoappartement is in 'Scope als een weids landschap gefilmd en Claudia Marsani maakt als onstuitbare aristocratendochter indruk.

Scorpio

1973 | Thriller

Verenigde Staten 1973. Thriller van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Alain Delon, Gayle Hunnicutt, Paul Scofield en John Colicos.

Harde film over een CIA-agent in moeilijkheden en een huurmoordenaar die het rechte pad op wil maar gevangen zit in het systeem. Goede actie en dialogen, maar de welbekende situaties.

Executive Action

1973 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1973. Thriller van David Miller. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Ryan, Will Geer, Gilbert Green en John Anderson.

Ondraaglijk vervelende thriller, waarvan was beloofd dat hij de raadsels rond de moord op John F. Kennedy op zou lossen, maar die er slechts in slaagde, bioscoopzalen leeg te ruimen. Ryans laatste film. Scenario van Dalton Trumbo.

Ulzana's Raid

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Bruce Davison, Jorge Luke, Richard Jaeckel en Lloyd Bochner.

Een harde maar spannende western naar een scenario van Alan Sharp over de vlucht van Ulzana (Martinez) en enkele handlangers uit het reservaat. Hun doel: dood en verderf zaaien onder de blanken. Ze vermoorden geïsoleerd levende boeren met hun gezinnen. Luitenant Davison van de cavalerie moet er met een compagnie achter aan; de onervaren officier krijgt de ervaren scout Lancaster mee. Davison luistert goed naar Lancaster en diens rechterhand Luke. Middels een list poogt Lancaster Ulzana uit zijn schuilplaats te lokken. De confrontatie is hard. Joseph Biroc nam de film prachtig op en Frank De Vol zorgde voor de muziek. Lancaster beheerst de film met zijn indrukwekkende rol.

Valdez Is Coming

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Edwin Sherin. Met o.a. Burt Lancaster, Susan Clark, Jon Cypher, Barton Heyman en Richard Jordan.

Cypher is een machtige rancher die doet wat hem uitkomt. Een zwarte man wordt opgehangen, maar achteraf blijkt de man onschuldig te zijn. Lancaster, een halfbloed die soms voor de wet werkt, vraagt Cypher om vrijlating van een Apache-vrouw. De man weigert. De twee komen in botsing. Lancaster weet zijn achtervolgers te ontkomen en wordt dan de 'wrekende gerechtigheid'. Een spannende western, door Roland Kibbee en David Rayfield geschreven naar de roman van Elmore Leonard. Sherin maakte zijn regiedebuut. Camerawerk van Gabor Pogany.

Lawman

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Ryan, Lee J. Cobb, Sheree North en Robert Duvall.

Spannende western van de Britse regisseur Winner waarin Lancaster overtuigend de stereotiepe zwijgzame marshall neerzet. Wanneer hij een paar gewetenloze moordenaars heeft opgespoord, krijgt hij het aan de stok met de plaatselijke, weinig heldhaftige sheriff (Ryan) en een invloedrijke zakenman (Cobb). Bedoeling van Lawman lijkt te zijn te onderzoeken hoever een man kan gaan voordat zijn geweten hem in de weg gaat zitten. Misschien schiet het verhaal daarin door als aan het eind blijkt dat de wreedheid van Lancasters personage - ontstaan uit opgekropte emoties rond een ongelukkige liefde - nauwelijks grenzen kent. Met een kleine rol voor Robert Duvall.

Airport

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van George Seaton en Henry Hathaway. Met o.a. Burt Lancaster, Dean Martin, Helen Hayes, Jacqueline Bisset en Jean Seberg.

Luchthavendirecteur Mel Bakersfeld (Lancaster) heeft zijn dag niet. Zijn vrouw wil van hem scheiden, er loeit een sneeuwstorm over de landingsbanen en zijn rokkenjagende zwager (Martin) is piloot op een vliegtuig waarin ook een psychopaat en diens bom vervoerd worden. 'De beste film van 1944' spotte een Amerikaanse journaliste over Airport bij uitkomst in 1970. Het concept van Airport - een grootse soap met een ensemblecast - was inderdaad nogal ouderwets, maar door het enorme succes werd de film toch het grote voorbeeld voor een hele serie rampenfilms.

The Gypsy Moths

1969 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1969. Actiefilm van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Deborah Kerr, Gene Hackman, Scott Wilson en Bonnie Bedelia.

Het verhaal van drie parachutisten geeft een goed beeld van het Midden-westen. Kerr, Wilson en Bedelia tillen dit potentiële melodrama naar het niveau van een psychodrama. Cameraman Carl Boenisch maakte de sprongen met de parachutisten om de film zo authentiek mogelijk te maken. Naar een boek van James Drought door William Hanley tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Philip Lathrop. Frankenheimer's vijfde film met Lancaster.

Castle Keep

1969 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Sydney Pollack. Met o.a. Burt Lancaster, Peter Falk, Patrick O'Neal, Jean-Pierre Aumont en Scott Wilson.

Op het ogenblik dat de Duitsers hun Ardennenoffensief voorbereiden, neemt een peloton van acht vermoeide Amerikaanse soldaten zijn intrek in het kasteel van graaf Aumont. Bevelvoerend commandant Lancaster voelt zich aangetrokken tot de mooie, jonge vrouw van de graaf. Deze laatste sluit de ogen in de hoop zo toch nog aan een erfgenaam te komen. Voor de soldaten is dit intermezzo in de bloedige strijd welkom, maar de vijand is in de buurt. Onsamenhangend beeld van soldaten die even de oorlogsstress kunnen vergeten. Qua sfeer baadt de film meer in de fantasie dan in de oorlog. Een interessante poging, maar scenarioschrijvers Daniel Taradash en David Rayfiel konden de broeierige dreiging uit de roman van William Eastlake niet geslaagd op het filmscherm overbrengen. Camerawerk van Henri Decae en muziek van Michel Legrand. Gefilmd in Panavision.

The Swimmer

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Frank Perry. Met o.a. Burt Lancaster, Janet Landgard, Janice Rule, Tony Bickley en Marge Champion.

Een man van middelbare leeftijd zwemt van privé-zwembad naar privé-zwembad op weg naar huis op een hete zomernamiddag. Elk zwembad roept herinneringen op aan vroeger. Een fascinerende, onderschatte film naar een kort verhaal van John Cheever. Lancaster is schitterend en de stemming werd perfect getroffen doordat alles ter plekke in Connecticut werd gefilmd.

The Scalphunters

1968 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1968. Western van Sydney Pollack. Met o.a. Burt Lancaster, Ossie Davis, Shelley Winters, Telly Savalas en Dabney Coleman.

De wijsjes onder de titelrol hebben iets weg van een klassieke ouverture: ze vatten het verhaal muzikaal samen, treffen de sfeer van de film, doen dienst als genre-aanduiding. Er zitten grappige riedels in maar ook weidse westernmelodieën. De vrolijke noten verwijzen naar het luchthartige type (in dit geval trapper Burt Lancaster die het wijsje in de eerste scène voor zich uit fluit) en bedachtzame geluiden die blijken te passen bij Ossie Davis, de geletterde zwarte slaaf, die tenslotte met de trapper bevriend raakt. The Scalphunters is grappig, satirisch, spannend en duidelijk ondergewaardeerd.

The Professionals

1966 | Western, Experimenteel, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Western van Richard Brooks. Met o.a. Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Jack Palance en Claudia Cardinale.

Texaanse rancher Bellamy huurt vier vrijbuiters om z`n jonge vrouw (Claudia) uit de klauwen van Mexicaanse bandieten, aangevoerd door rebellenleider Palance, te redden. Harde actie en schitterende ruige rollen als revolverhelden en explosieven- experts van topacteurs. Professioneel gemaakt. Uitmuntend. Naar de roman A Mule For The Marquesa van Frank O'Rourke, door regisseur Brooks zelf tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Conrad Hall. Gedraaid in Panavision.

The Hallelujah Trail

1965 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1965. Western van John Sturges. Met o.a. Burt Lancaster, Lee Remick, Jim Hutton, Brian Keith en Martin Landau.

De stad Denver, Colorado, moet in de winter van 1887 een zware crisis onder ogen zien: er is geen druppel whiskey meer. De lading die onderweg is, krijgt het niet alleen te verduren van aanvallende Indianen, maar ook van de plaatselijke geheelonthoudersclub onder leiding van een rumoerige Remick, die het op het kostelijke vocht voorzien heeft. Een wat lange film bedoeld als satire, die het echter in de verste verte niet haalt bij Whiskey Galore waar je echt dorst van krijgt (zelfs als je niet drinkt). Het scenario is van John Gay, die het boek van Bill Gulick bewerkte. Het camerawerk is van Robert Surtees. Oorspronkelijk uitgebracht als Cinerama-film.

The Train

1964 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Italië 1964. Oorlogsfilm van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Paul Scofield, Jeanne Moreau, Suzanne Flon en Michel Simon.

In briljant zwart-wit gefotografeerde avonturen- annex WO II-film van actiespecialist John Frankenheimer (The French Connection II) kan bogen op een prima cast. Paul Scofield is in een van z'n spaarzame filmrollen een fanatieke, in Vaires (Frankrijk) gestationeerde Duitse officier die verantwoordelijk is voor het transport van geroofde kunstschatten richting Heimat. Als het aan treinmachinist Michel Simon en stationschef Burt Lancaster ligt haalt zijn trein de Frans-Duitse grens niet eens. Jeanne Moreau steelt de show. Als quasi-kwetsbare hotelhoudster biedt ze Lancaster onderdak. 'Waarom zijn mannen toch zo dom,' vraagt ze zich af. 'Waarom moeten ze per se de held uithangen. Voor de vrouwen zit er niks anders op dan thuis te zitten en angstig af te wachten.' Intussen zet ze wel haar eigen leven op het spel.

Seven Days in May

1964 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1964. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Fredric March, Ava Gardner en Edmond O'Brien.

Het volk is niet gelukkig wanneer de Amerikaanse president March een vredesverdrag sluit met Rusland. Door het stilvallen van de oorlogsmachine stijgt de werkloosheid schrikbarend. Generaal Lancaster, held uit WO II, neemt het niet en smeedt een complot voor een staatsgreep. Dit komt kolonel Douglas ter ore, die de president inlicht. Bijzonder spannende politieke fictie, die de kijker geen ogenblik met rust laat. Magistraal gespeeld door een grandioze cast, ook al is de rol van Gardner storend overbodig. Het knap opgebouwde scenario van Rod Serling is gebaseerd op een roman van Fletcher Knebel en Charles W. Bailey II en is bijzonder onderhoudend en vooral geloofwaardig. Uitstekende zwart-wit-fotografie van Ellsworth Fredericks en een melodieuze score van Jerry Goldsmith.

The List of Adrian Messenger

1963 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Kenia 1963. Misdaad van John Huston. Met o.a. George C. Scott, Clive Brook, Dana Wynter, Herbert Marshall en Tony Curtis.

Vijf grote sterren dagen U uit te raden welke vermomde rollen zij vertolken!' De filmreclame speelde er al handig op in: deze whodunnit is eigenlijk een who-is-it, waarin Kirk Douglas, Tony Curtis, Burt Lancaster, Robert Mitchum en Frank Sinatra onherkenbaar over het scherm gaan. Je kunt niet voorkomen uit te kijken naar hun entree. Overigens lieten Curtis, Lancaster en Sinatra zich alleen filmen bij de 'ontmaskering' in de epiloog (en streken daarvoor twee ton op!). Opmerkelijk genoeg heeft de verfilming van Philip MacDonald's roman het verkleedspektakel helemaal niet nodig. Onder bezielde leiding van Hollywoodcoryfee John Huston (The Maltese Falcon) en met atmosfeerverhogers Joe MacDonald (Will success spoil Rock Hunter) en Jerry Goldsmith (Alien) voor de beelden en de muziek, werd het een spannende en leuke mystery-thriller. In het clevere verhaal krijgt Anthony (Scott) een lijst met namen overhandigd van zijn vriend Adrian (Merivale), vlak voor diens gewelddadige dood. (IdH/VPRO Gids)

Il Gattopardo

1963 | Drama, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1963. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale, Rina Morelli en Paolo Stoppa.

De patriarch (Lancaster) van een oude, adellijke familie op Sicilië ziet weemoedig toe hoe zijn neef (Delon) zich in 1860 aansluit bij de strijders van Garibaldi, en later ook nog trouwt met de dochter (Cardinale) van de burgemeester, al komt dat laatste goed uit, omdat ze weliswaar niet van adel is, maar wel schatrijk. Volgens regisseur Visconti is Il Gattopardo 'doortrokken van het gevoel van een naderende dood. De dood van een klasse, van een individu, van een wereld, van een mentaliteit, van bepaalde privileges.' Hij verwerkte het thema tot een klassieker en won er onder andere een Gouden Palm mee.

A Child Is Waiting

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Burt Lancaster, Judy Garland, Gena Rowlands, Steven Hill en Bruce Ritchey.

John Cassavetes was zelf niet zo blij met A Child Is Waiting (1963). Objectief gezien is het een goede film geworden, over de problemen die een lerares op een kliniek voor zwakbegaafden krijgt als ze nieuwe behandelproblemen probeert. Met bovendien een topcast: Burt Lancaster, Judy Garland en Gena Rowlands. Maar A Child Is Waiting was niet een eigen project van Cassavetes. Met het geld dat hij als acteur verdiende, financierde Cassavetes in 1960 zijn regisseursdebuut Shadows. De film werd een groot succes, en als 'beloning´ mocht Cassavetes twee films regisseren: Too Late Blues (1962) en A Child Is Waiting dus.

Birdman of Alcatraz

1962 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1962. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Karl Malden, Telly Savalas, Thelma Ritter en Betty Field.

Robert Stroud (Lancaster) krijgt levenslang wegens een drievoudige moord. Opgesloten in Alcatraz raapt de arrogante gevangene tijdens een wandeling een gewonde vogel op. Dit voorval verandert zijn hele leven. Hij krijgt toestemming vogels te houden en te bestuderen en binnen enkele jaren tijd wordt hij één van de meest vooraanstaande ornithologen ter wereld. Hij begint tevens rechten te studeren. Boeiend portret van een moordenaar die langzaam maar zeker een heel andere kijk op het leven krijgt. Lancaster is subliem in de titelrol, maar ook de andere acteurs presteren op niveau.

The Young Savages

1961 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1961. Misdaad van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Dina Merrill, Shelley Winters, Telly Savalas en Pilar Seurat.

Voormalig tv-regisseur John Frankenheimer zag zijn tweede speelfilm als een proeve van bekwaamheid. Zijn speelfilmdebuut (The Young Stranger uit 1957) vond hij maar 'zo zo', dus werd het tijd voor een revanche die niet alleen de kritiek maar vooral hemzelf kon overtuigen. En dat lukte, mede dankzij vriend Burt Lancaster, die een glansrol speelt als nobele rechtsdienaar met oog voor de noden van de opgroeiende jeugd. The Young Savages speelt in het Spaanse deel van Harlem, NY. Bekend terrein voor zowel hoofdrolspeler als regisseur: Lancaster werd er geboren, Frankenheimer bracht er een groot deel van z'n jeugd door.

Judgment at Nuremberg

1961 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1961. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Maximilian Schell en Montgomery Clift.

IJzersterk rechtbankdrama waarin drie Amerikaanse rechters vlak na WO II vier Duitse collega's berechten, die van oorlogsmisdaden worden beschuldigd. Maar de Duitse rechter Ernst Janning (Lancaster) zegt altijd anti-nazi geweest te zijn. Het proces is een delicate zaak, omdat voormalige vijand (West-)Duitsland zich snel ontwikkelt tot een belangrijke bondgenoot in de Koude Oorlog. Naast de indrukwekkende cast is het sterkste punt van Judgment at Nuremberg dat goed en kwaad niet zwart-wit neergezet zijn. De film werd genomineerd voor elf Oscars en won er twee, voor het scenario en voor beste acteur (Schell).

The Unforgiven

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van John Huston. Met o.a. Burt Lancaster, Audrey Hepburn, Audie Murphy, John Saxon en Lillian Gish.

Ben Maddow bewerkte de roman van Alan LeMay voor deze superieure western. Hepburn blijkt een Indiaans meisje te zijn, grootgebracht door Gish. Dat leidt tot conflicten met buurman Bickford wiens zoon door de Indianen werd vermoord, maar ook onderling tussen broers Lancaster en McClure enerzijds en Audie anderzijds, die het huis verlaat omdat hij niet met een Indiaanse samen wil wonen. Dan vallen de Indianen aan en Audie moet de zaak redden. In deze spannende en actierijke film valt alleen het spel van Hepburn tegen. Ze overtuigt niet. Goede rol van Wiseman, de gek die alles aan het rollen brengt. Bickford en Gish spelen ook goed, maar de ster van de film is Murphy; vriend en vijand waren het er over eens. Franz Planer deed het camerawerk en Dimitri Tiomkin zorgde voor de muziek.

Elmer Gantry

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Burt Lancaster, Jean Simmons, Dean Jagger, Arthur Kennedy en Shirley Jones.

Charlatan Lancaster voegt zich bij de evangeliste Simmons om mee te profiteren van haar rondtrekkende show. Reporter Kennedy probeert hun hypocrisie aan de kaak te stellen. Lancaster won met zijn titelrol een Oscar, evenals Jones met haar rol van een in de steek gelaten meisje dat prostituée is geworden. Brooks kreeg een Oscar voor het scenario. Een energieke bewerking van de roman van Sinclair Lewis over het middenwesten van de jaren 1920- 1930, een film die je beslist moet zien. Camerawerk van John Alton.

The Devil's Disciple

1959 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1959. Historische film van Guy Hamilton. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Laurence Olivier, Janette Scott en Eva LeGallienne.

Sprankelende bewerking van de bekende satire van George Bernard Shaw die zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Revolutie, met uitstekend spel van Lancaster, Douglas en Olivier.

Separate Tables

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Rita Hayworth, Deborah Kerr, David Niven, Wendy Hiller en Burt Lancaster.

Een geactualiseerde Grand Hotel, naar het toneelstuk van Terence Rattigan, met Oscar-winnaars Niven, als kennelijke kolonel-van-de-wereld en Hiller als Lancasters verlegen minnares. Hayworth is goed als Lancasters ex-vrouw, die hem smeekt om een tweede kans. Het scenario is van John Gay en Rattigan. Het camerawerk is van Charles Lang Jr.

Sweet Smell of Success

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Alexander Mackendrick. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Susan Harrison, Martin Milner en Sam Levene.

De zeer gevreesde New Yorkse columnist J.J. Hunsecker (Lancaster) heeft een probleem: een jazz-musicus wil met zijn zuster trouwen. Hij vraagt een van zijn slaafse bewonderaars, PR-agent Sidney Falco (Curtis) om 'al het mogelijke' te doen om hem te ontmoedigen. Tony Curtis, de Johnny Depp van de jaren '50, gokte deze keer nu eens niet op zijn 'good looks', maar vertrouwde op zijn acteertalent. Geholpen door de cynische dialogen (geschreven door Clifford Odets), en uitstekend tegenspel van Lancaster levert Curtis een prestatie af 'die wellicht herinnerd zal worden als de beste uit zijn carrière', aldus filmcritica Pauline Kael.

Run Silent, Run Deep

1957 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Robert Wise. Met o.a. Clark Gable, Burt Lancaster, Jack Warden, Brad Dexter en Don Rickles.

Commandant `Rich` Richardson (Gable), wiens vorige onderzee[KA3]er gezonken is, krijgt het bevel over de Nerka, tot groot ongenoegen van luitenant Jim Bledsoe (Lancaster), die op deze promotie gerekend had. Bledsoe heeft de bemanning achter zich, wat de taak van Rich er niet eenvoudiger op maakt. Op weg naar het Bungo-kanaal, berucht als duikbotenkerkhof, waar ze de vijand onder vuur moeten nemen, stapelen de spanningen zich op. Serie-oorlogsfilm die vooral steunt op het talent van zijn hoofdrolspelers. Uitstekend gemaakt met de voorspelbare hoogspanningen, zowel tussen beide officieren als in de spectaculaire gevechtsscènes. John Gay adapteerde de roman van kapitein Edward L. Beach. Russell Harlan doet wonderen met zijn camera in de beperkte ruimte van een onderzeeër.

Gunfight at the O.K. Corral

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van John Sturges. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Jo Van Fleet en John Ireland.

Perfecte combinatie van een ingehouden acterende Lancaster als revolverheld Wyatt Earp en Douglas als de emotionele partner Doc Holliday in het legendarische verhaal van de oorlog tussen de Earps en de Clantons die bij de O.K. Corral zijn definitieve beslag krijgt. Frankie Laine zingt de hoofdstukken aan elkaar en er lopen fraaie boeven rond als Van Cleef, De Corsia, Ireland en Elam om er een magistrale film van te maken. Regisseur Sturges zou in 1967 de geschiedenis met HOUR OF THE GUN nog eens dunnetjes overdoen. Scenario is van Leon Uris. Gefilmd in Vista Vision.

Trapeze

1956 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1956. Drama van Carol Reed. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Gina Lollobrigida, Katy Jurado en Thomas Gomez.

Trapeze vormt het einde van Reeds creatieve Engelse periode (oa The Third Man) en het begin van zijn Amerikaanse 'big entertainment'-periode (oa Oliver!). De film is een vroeg voorbeeld van duur Amerikaans vermaak, met grote sterren en glad camerawerk, dat door een openlijk gebrek aan inhoudelijke pretenties plezierig wegkijkt. Een heel circus in Parijs werd afgehuurd om de verhouding tussen drie trapeze-acrobaten zo spectaculair mogelijk weer te geven. Acteur Burt Lancaster, zelf ex-trapezewerker, speelt de geblesseerde Ribble, Tony Curtis de aanstormende Orsini en Gina Lollobrigida de charmerende Lola.

The Rainmaker

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Joseph Anthony. Met o.a. Burt Lancaster, Katharine Hepburn, Wendell Corey, Lloyd Bridges en Earl Holliman.

Hepburn maakt het verhaal van de oude vrijster in een provincieplaats in het zuidwesten van de V.S. die door de gladde oplichter Lancaster het hof wordt gemaakt, overtuigend. Naar het gelijknamige toneelstuk van N. Richard Nash dat later de musical 110 in the Shade werd. Het scenario is van Nash zelf. Het camerawerk is van Charles Lang, Jr. Gedraaid in VistaVision.

The Rose Tattoo

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Anna Magnani, Burt Lancaster, Marisa Pavan, Ben Cooper en Virginia Grey.

Magnani schittert (ze kreeg een Oscar) als warmbloedige weduwe in een kustplaats die de herinneringen aan haar man opzij zet, wanneer de onstuimige vrachtwagenchauffeur Lancaster haar het hof maakt. Kleurrijke filmbewerking van het toneelstuk van Tennessee Williams, die ook voor het scenario tekende. James Wong Howe won een Oscar voor de fotografie. Gedraaid in VistaVision.

The Kentuckian

1955 | Drama, Western

Verenigde Staten 1955. Drama van Burt Lancaster. Met o.a. Burt Lancaster, Dianne Foster, Diana Lynn, John McIntire en Una Merkel.

1820. De jonge weduwnaar Elias Wakefield is de vete met de gebroeders Fromes zat en trekt samen met zijn zoontje richting Texas, het beloofde land, om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. Daar wordt hij verliefd op lerares Susie. In salooneigenaar Stan Bodine vindt Elias een rivaal. De gebroeders Fromes zijn Elias ondertussen ook op het spoor.

Marty

1955 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Ernest Borgnine, Betsy Blair, Esther Minciotti, Jerry Paris en Augusta Ciolli.

Marty (Borgnine) is een heel gewone jongeman uit de Bronx. In de dertig, woont nog bij zijn moeder, hoopt op een vrouw, droomt van een eigen slagerij. Dan ontmoet hij de ook al heel gewone Clara (Blair). Scenarist Paddy Chayefsky bewerkte zijn gelijknamige televisiedrama uit 1953 en creëerde een aandoenlijk verhaal over een man die iets van zijn bescheiden leven met een Italiaanse immigrantenfamilie probeert te maken. Vier Oscars, onder meer voor Borgnine en regisseur Mann, en een Gouden Palm gingen naar dit liefdesdrama zonder helden maar des te meer warme menselijkheid.

Vera Cruz

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Gary Cooper, Burt Lancaster, Denise Darcel, Cesar Romero en Sara Montiel.

Hollywoodwestern op zijn breedst in de jaren vijftig: big-budget widescreen actie; twee contrasterende steracteurs met een leger van mindere goden in de marge en een flinterdun verhaal over patriottisme, hebzucht en vrouwen. Cooper is het zwijgzame type en Lancaster de opvliegende vlegel die op locatie in Mexico een gravin (Darcel) en een voorraad goud door vijandelijk gebied loodsen ten tijde van de opstanden eind negentiende eeuw. Wervelend camerawerk van Ernest Laszlo.

His Majesty O'Keefe

1954 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Byron Haskin. Met o.a. Burt Lancaster, Joan Rice, Benson Fong, Philip Ahn en Grant Taylor.

In het helaas gestorven genre van de exotische avonturenfilm draaide War of the Worlds-regisseur Haskin dit fijne mopje Technicolor-escapisme met echte kerel Burt op z'n best. Kapitein O'Keefe (Lancaster) strandt in 1870 in de Stille Zuidzee op de paradijselijke Yap-eilanden en ziet fortuinpotentieel in gedroogde kokos. Met een list palmt de nieuwbakken entrepreneur de bijgelovige inboorlingen in, maar een Duitse onderneming is niet van concurrentie gediend. Minder geschikt voor strikte antiglobalisten, dit op Viti Levu, Fiji opgenomen vuurwerkje. De Britse Joan Rice is een bevallige Yapse.

Apache

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Jean Peters, John McIntire, Charles Buchinsky en John Dehner.

Na de overgave van Apache-opperhoofd Geronimo weigert Massai (Lancaster) zich te laten ontwapenen. Hij wordt gevangen genomen, maar kan op weg naar een reservaat in Florida ontsnappen. Hij wordt geconfronteerd met het hem onbekende stadsleven in St. Louis en ontmoet een Cherokee die als boer in vrede leeft met de blanken. Hij wil die gedachte bij zijn eigen volk overbrengen, maar hij wordt verraden door de vader van zijn vriendin. Veel gepraat en weinig actie, maar wel een boeiend verhaal. Echter, voorzien van een onlogisch einde (dat Aldrich aanvankelijk weigerde te draaien). James R. Webb bewerkte de roman Bronco Apache van Paul I. Wellman. De acteurs leveren goed werk, ook al doet Lancaster af en toe wat te druk. De ontdekking van de 'beschaafde wereld' van 1886 door de 'wilde' Indiaan is een knap stukje film. Verzorgd camerawerk van Ernest Laszlo. Charles Bronson staat in de cast vermeld als Buchinsky.

South Sea Woman

1953 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Arthur Lubin. Met o.a. Burt Lancaster, Virginia Mayo, Chuck Connors, Arthur Shields en Paul Burke.

Een somber verhaal over liefde en bedrog op een tropisch eiland, waar soldaat Lancaster met Mayo de zaak opvrolijkt.

From Here to Eternity

1953 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1953. Oorlogsfilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Frank Sinatra en Donna Reed.

In 1941 hebben soldaat Prewitt (Clift) en Maggio (Sinatra) op een legerbasis op Hawaii veel te stellen met brute superieuren. Dan volgt de Japanse aanval op Pearl Harbor. Kritische geluiden in het boek van James Jones uit 1951 werden aangepast voor deze filmbewerking die een grote hit werd en acht Oscars kreeg. Gracieus gemaakt drama van regisseur Zinneman (High Noon) voelt misschien wat ouderwets aan, maar heeft een uitstekende cast. De zwoele scène in de branding tussen twee heimelijke geliefden (Lancaster en Kerr) is memorabel. In 2002 geconserveerd voor het Amerikaanse nationale filmarchief.

The Crimson Pirate

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Robert Siodmak. Met o.a. Burt Lancaster, Nick Cravat, Eva Bartok, Torin Thatcher en Christopher Lee.

Regisseur Siodmak (The Killers) was van de film noirs, totaal niet van de comedies. Misschien dat daarom in de piratenparodie The Crimson Pirate een ontspannen sfeer hangt. De zwaarden en schepen ogen echt, superster Lancaster - immers voormalig trapezewerker - zwaait hevig langs het zwerk en het geheel is keurig op film vastgelegd, maar het was voor de crew heerlijk om het niet serieus te nemen. Piraat Vallo (Lancaster) en zijn stomme partner Ojo (Cravat, voormalig circusmaat van Lancaster) gaan opstandelingen van een Caribisch landje bijstaan. Geschreven door Roland Kibbee en in beeld gebracht door Otto Heller. Gefilmd in Engeland.

Little Sheba Come Back

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Richard Jaeckel, Terry Moore, Shirley Booth en Burt Lancaster.

Regisseur Siodmak (The Killers) was van de film noirs, totaal niet van de comedies. Misschien dat daarom in de piratenparodie The Crimson Pirate een ontspannen sfeer hangt. De zwaarden en schepen ogen echt, superster Lancaster - immers voormalig trapezewerker - zwaait hevig langs het zwerk en het geheel is keurig op film vastgelegd, maar het was voor de crew heerlijk om het niet serieus te nemen. Piraat Vallo (Lancaster) en zijn stomme partner Ojo (Cravat, voormalig circusmaat van Lancaster) gaan opstandelingen van een Caribisch landje bijstaan. Geschreven door Roland Kibbee en in beeld gebracht door Otto Heller. Gefilmd in Engeland.

Come Back, Little Sheba

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Burt Lancaster, Shirley Booth, Terry Moore en Richard Jaeckel.

William Inge`s toneelstuk is krachttoer van Booth die een Oscar verdiende als de slordige huisvrouw die moet opboksen tegen een dronken echtgenoot die ooit bottenkraker was (Lancaster) en huurster Moore wier nieuwsgierigheid naar het wel en wee van haar huiseigenaren, het drama in beweging zet.

Vengeance Valley

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Richard Thorpe. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Walker, Joanne Dru, Sally Forrest en John Ireland.

Rancher Owen Daybright (Lancaster) probeert met oneindig veel geduld zijn halfbroer Lee Strobie (Walker) te doen inzien dat hij zijn leven aan het vergooien is door niets uit te voeren. De agressieve Lee heeft echter geen oren naar goede raad en brengt zelfs het leven van Owen in gevaar. Serie-western waarin meer gepraat dan gedaan wordt. De acteurs leveren aanvaardbaar werk, maar de onpersoonlijke regie van Thorpe speelt in hun nadeel. Irving Ravetch baseerde zijn scenario op een roman van Luke Short. Mooie beelden van George J. Folsey.

Ten Tall Men

1951 | Actiefilm

Verenigde Staten 1951. Actiefilm van Willis Goldbeck. Met o.a. Burt Lancaster, Jody Lawrence, Gilbert Roland, Kieron Moore en George Tobias.

Een bijna spottend verhaal over het Vreemdelingenlegioen waarin de voortvarende Lancaster voor de actie zorgt. Scenario van Roland Kibbee en Frank Davis.

Jim Thorpe-All American

1951 | Sportfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1951. Sportfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Burt Lancaster, Charles Bickford, Steve Cochran, Phyllis Thaxter en Dick Wesson.

Het leven van de beroemde Amerikaanse Indiaan en atleet die zijn Olympische medailles moest inleveren omdat hij als prof baseball speelde. Burt Lancaster doet zijn best, maar kan de film toch niet voldoende niveau geven.

Jim Thorpe - All American

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Phyllis Thaxter, Steve Cochran, Charles Bickford, Dick Wesson en Burt Lancaster.

Het leven van de beroemde Amerikaanse Indiaan en atleet die zijn Olympische medailles moest inleveren omdat hij als prof baseball speelde. Burt Lancaster doet zijn best, maar kan de film toch niet voldoende niveau geven.

The Flame and the Arrow

1950 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Burt Lancaster, Nick Cravat, Virginia Mayo, Robert Douglas en Aline MacMahon.

De film wordt gesitueerd in het middeleeuwse Lombardije dat wordt onderdrukt door huurlingen uit Hessen. In zijn doorbraakrol speelt Lancaster de Lombard Dardo die een persoonlijke vete uitvecht met de despotische huurlingenleider Alessandro (Douglas). The Flame and the Arrow heeft het allemaal: schone beelden van Ernest Haller, idem muziek van Max Steiner (beiden van Gone in the Wind), actie, en romantiek - zie maar hoe Lancaster middenin een slag pauzeert om de jonkvrouwe te zoenen. Om The Flame and the Arrow te promoten ging Burt Lancaster het land af om live voorproefjes te geven op de acrobatische stunts in de film. Hij en Cravat waren immers samen circusartiesten geweest.

Mister 880

1950 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1950. Komedie van Edmund Goulding. Met o.a. Edmund Gwenn, Burt Lancaster, Dorothy McGuire en Millard Mitchell.

Vlot komediewerk met Gwenn als een vervalser-op-leeftijd en Lancaster als een federale agent die zijn spoor volgt. Een script van Robert Riskin.

Rope of Sand

1949 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van William Dieterle. Met o.a. Burt Lancaster, Paul Henreid, Corinne Calvet, Claude Rains en Peter Lorre.

Prima rolbezetting in deze avonturenfilm over een handige dief die de door hem verstopte buit van een roof probeert te recupereren terwijl allerlei aasgieren op de loer liggen, elkaar proberen de loef af te steken en hem een val proberen te zetten. Scenario van Walter Doniger. Camerawerk van Charles B. Lang.

Criss Cross

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Robert Siodmak. Met o.a. Burt Lancaster, Yvonne De Carlo, Dan Duryea, Stephen McNally en Tony Curtis.

Lauwig roofverhaal, waarvan het niveau wordt opgetrokken doordat Lancaster en Duryea erin meespelen; zij proberen elkaar te flessen! Anthony (Tony) Curtis' filmdebuut. Daniel Fuchs bewerkte de roman van Don Tracey tot scenario. Franz Planer keek door de camera.

Sorry, Wrong Number

1948 | Thriller

Verenigde Staten 1948. Thriller van Anatole Litvak. Met o.a. Barbara Stanwyck, Burt Lancaster, Ann Richards, Wendell Corey en Ed Begley.

De filmbewerking is niet zo goed als het oorspronkelijke hoorspel, maar het blijft spannend. Een hypochondrische erfgename hoort over de telefoon een plan tot moord, en stelt vast dat zij het slachtoffer is. Stanwyck stond op de nominatie voor een Oscar voor haar gedurfde rol. Het scenario is van Lucille Fletcher naar haar hoorspel. Het camerawerk is van Sol Polito.

Kiss The Blood Off My Hands

1948 | Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Misdaad van Norman Foster. Met o.a. Joan Fontaine, Burt Lancaster, Robert Newton, Lewis Russell en Aminta Dyne.

In Londen slaat zeeman Lancaster per ongeluk de eigenaar van een bar dood. Hij vlucht voor de politie en krijgt hulp van verpleegster Fontaine. Aan een jarenlange krijgsgevangenschap heeft hij een verschrikkelijke angst voor opsluiting overgehouden. Newton, die getuige was van het gevecht, wil hem onder druk zetten. Gevolg: een ruzie op een trein en een gevecht met de politie, en Lancaster wordt veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Uiterst bevreemdende film noir, die veel van zijn sfeer meekrijgt door de decors van een surrealistisch, niet- bestaand Londen. Leonardo Bercovici baseerde zijn scenario op een adaptatie door Ben Maddow en Walter Bernstein van Gerald Butlers roman, met bijgevoegde dialogen van Hugh Gray. Goed spel van de drie hoofdrolspelers. Russell Metty zette alles schitterend op film. Ook bekend als als BLOOD ON MY HANDS.

All My Sons

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Irving Reis. Met o.a. Edward g. Robinson, Burt Lancaster, Mady Christians, Louisa Horton en Howard Duff.

In Arthur Miller's boeiende drama over gezin, dat de walgelijke zakenethiek van vader Robinson gedurende WO II ontdekt, wordt goed gespeeld, maar is nogal breedsprakig.

I Walk Alone

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Byron Haskin. Met o.a. Burt Lancaster, Lizabeth Scott, Kirk Douglas, Wendell Corey en Kristine Miller.

Gevangenisstraf geeft Lancaster een andere kijk op het leven en de terugkeer naar de buitenwereld stemt hem bitter. Goede acteurs, zwakke film.

Desert Fury

1947 | Romantiek, Mysterie

Verenigde Staten 1947. Romantiek van Lewis Allen. Met o.a. John Hodiak, Lizabeth Scott, Burt Lancaster, Mary Astor en Wendell Corey.

Flauw drama over liefde en mysterie onder gokkers maar de show wordt door Astor met haar rol van obstinaat wezentje gestolen. Scenario van Robert Rossen naar een verhaal van Ramona Stewart. Camerawerk van Charles Lang en Edward Cronjager.

Brute Force

1947 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1947. Thriller van Jules Dassin. Met o.a. Burt Lancaster, Hume Cronyn, Charles Bickford, Ella Raines en Yvonne De Carlo.

Velen zullen zich de Amerikaanse regisseur Jules (geboren Julius) Dassin vooral herinneren als echtgenoot van Melina Mercouri, met wie hij een handvol films maakte. Maar voordat de in 1911 geboren filmmaker begin jaren '50 naar Europa kwam omdat hij in Hollywood op de zwarte lijst was geplaatst, had hij in datzelfde Hollywood een tweetal zeer gewaardeerde film noirs afgeleverd: het realistische (melo)drama The Naked City, en de gevangenisfilm Brute Force, met Burt Lancaster. Als het aan Joe Collins (Lancaster) ligt heeft hij zijn langste tijd in de Westgate Prison erop zitten. Na een hardhandige afkoelingsperiode in het gevreesde 'lock' weet hij zijn medegevangenen te interesseren voor een ontsnappingspoging. Tegenspeler Hume Cronyn is een overtuigend sadistische gevangenisdirecteur.

The Killers

1946 | Film noir, Misdaad

Verenigde Staten 1946. Film noir van Robert Siodmak. Met o.a. Burt Lancaster, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Albert Dekker en Sam Levene.

De in Dresden geboren Siodmak leerde het vak in Duitsland waar hij een aantal interessante psychologische thrillers maakte. In 1940, na een oponthoud in Parijs, arriveerde hij in Hollywood. Daar produceerde hij verscheidene klassieke films noirs, waaronder Phantom Lady, The Suspect, The Spiral Staircase en in 1946 de film die de geschiedenis is ingegaan als een van de beste films noirs ooit gemaakt: het mysterie The Killers, gebaseerd op een verhaal van Ernest Hemingway. Het was het speelfilmdebuut van Lancaster (in de rol van bokser) en Ava Gardner is in de film mooier en gevaarlijker dan ooit.