Daniel L. Fapp (1904-1986): camera en muziek.
Er zijn 19 films gevonden.

West Side Story

1961 | Musical, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1961. Musical van Jerome Robbins en Robert Wise. Met o.a. Natalie Wood, Richard Beymer, George Chakiris, Rita Moreno en Russ Tamblyn.

Prachtig, deze musicalvariatie op Romeo en Julia. Wood, Moreno en ­Chakiris spelen voortreffelijk, en de sha­kespea­reaanse noodlotsdreiging is continu aanwezig, zodat de spanning overeind blijft. De rivaliserende families Montague en Capulet zijn vervangen door de witte straatbende The Jets en de Puerto Ricaanse Sharks. Maria, de zus van de leider van de Sharks (Wood) wordt verliefd op de voormalige Jet Tony (Beymer), maar dat zien de bendeleiders niet zitten. De liedjes van Leonard Bernstein zijn briljant. Tien Oscars - destijds een record - waaronder die voor beste film, regie en de muziek.

Marooned

1969 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1969. Sciencefiction van John Sturges. Met o.a. Gregory Peck, Richard Crenna, James Franciscus, David Janssen en Gene Hackman.

Drie astronauten moeten gedurende zeven maanden in een ruimtelab werken. Na vijf maanden vertonen zij zorgwekkende vermoeidheidsverschijnselen. Men wil hen terughalen naar de aarde, maar door een technische storing komt de ruimtecapsule niet in de goede baan terecht. NASA-vluchtleider Peck heeft 55 uur de tijd om het probleem op te lossen, zoveel zuurstof is er. Spektakelfilm met meer aandacht voor techniek dan voor de acteurs. Vakkundig gemaakt, maar het oppervlakkige scenario van Mayo Simon, naar de roman van Martin Caidin, schiet zijn doel voorbij. Het documentaire gedeelte is het interessantst, maar het meeste komt niet tot zijn recht op het kleine tv-scherm. De vele uitstekende acteurs lopen er wat verloren bij. Verdiende Oscar voor de speciale effecten. Fotografie van Daniel Fapp. Gedraaid in Panavision 70.

Ice Station Zebra

1968 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van John Sturges. Met o.a. Rock Hudson, Ernest Borgnine, Patrick McGoohan, Jim Brown en Tony Bill.

Ongecompliceerd en soepel verteld spionageverhaal, naar de gelijknamige roman van Alistair Mac­Lean. Geëscorteerd door een met spionageapparatuur volgestouwde Russische trawler koerst de atoomonderzeeër van kapitein James Ferraday (Hudson) naar de Noordpool. Alleen de geheimzinnige 'passagier' Jones (McGoohan) kent het doel van hun opdracht. Regisseur Sturges geeft aan het begin van de film één hint: op de Noordpool is een satelliet geparachuteerd waarin zowel Amerikanen als Russen geïnteresseerd zijn. En aangezien de Koude Oorlog ver beneden het vriespunt is gedaald zou dat wel eens op een confrontatie kunnen uitlopen.

Five Card Stud

1968 | Western, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Dean Martin, Robert Mitchum, John Anderson, Inger Stevens en Roddy McDowall.

Bij een kaartspel wordt een valsspeler door vier van de vijf anderen opgehangen. Alleen Martin verzet zich, maar die wordt bewusteloos geslagen. McDowall en de zijnen zetten de hangpartij voort. Dan verschijnt de geestelijke Mitchum op het toneel. En plotseling verdwijnt de één na de ander, gewurgd met prikkeldraad of in het klokketouw opgehangen. Dan valt de verdenking op Mitchum, die meedeelt dat de gehangen man zijn broer was. Martin en Mitchum staan voor een eindduel tegenover elkaar. Ray Gauldens roman werd door Marguerite Roberts bewerkt. Hal Wallis produceerde en Daniel Fapp deed het camerawerk. Maurice Jarre schreef de muziek.

Double Trouble

1967 | Muziek, Romantiek, Musical, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1967. Muziek van Norman Taurog. Met o.a. Elvis Presley, Anette Day, Yvonne Romain, Wiere Brothers en Chips Rafferty.

De populaire Amerikaanse zanger Elvis (wie anders?) raakt tijdens een tournee van Londen naar Brussel verwikkeld bij diamentensmokkel. Hij krijgt de hulp van de mooie jonge erfgename Day. De gewone humbug uit de Elvis-films van de tweede helft van de jaren 1960, niet echt plezierig, niet echt spannend, met een routine-scenario van Jo Heims, naar een verhaal van Marc Brandel, dat alleen als kapstok dient om een resem liedjes te zingen, w.o. het uitstekende `Long Legged Girl` en een aparte versie van `Old MacDonald`. Geen hoogvlieger, maar de fans van `The King` zullen zich toch niet bedrogen voelen. Gefilmd op locatie (zonder Elvis) in o.a. Brugge en Antwerpen. Gefilmd in Panavision. Ook bekend als SWINGIN' ALONG.

The Unsinkable Molly Brown

1964 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1964. Musical van Charles Walters. Met o.a. Debbie Reynolds, Harve Presnell, Ed Begley, Jack Kruschen en Hermione Baddeley.

Reynolds is een weeskind dat opgroeide in een mijnwerkersgezin in Colorado. Ze trouwt met Presnell, een doodgewone mijnwerker. Op een dag vindt hij goud. Reynolds, die er steeds van gedroomd heeft deel uit te maken van de jet-set van Denver denkt haar levensdoel bereikt te hebben. De werkelijkheid pakt echter heel anders uit. Vlotte, levenslustige musical vol kleurrijke personages, maar de uitwerking en de liedjes zijn oppervlakkig. De Broadway-musical werd geschreven door Richard Morris, terwijl Helen Deutsch voor de filmbewerking tekende. Meredith Wilson was verantwoordelijk voor de songs. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Molly Brown, één van de overlevenden van de ramp met de Titanic. Camerawerk is van Daniel L. Fapp. Gefilmd in Panavision.

Send Me No Flowers

1964 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1964. Komedie van Norman Jewison. Met o.a. Rock Hudson, Doris Day, Tony Randall, Paul Lynde en Hal March.

Door een misverstand denkt George (Hudson) dat zijn dagen op aarde zijn geteld. Omdat hij vrouwlief Judy (Day) met zo weinig mogelijk problemen wil achterlaten, begint hij onmiddellijk voorbereidingen te treffen. Hij gaat zelfs op zoek naar een nieuwe echtgenoot voor haar: een oude studievriend, die hij haar praktisch in de armen duwt. Wat Judy dan weer als een teken ziet dat haar man wel vreemd zal gaan. Aardige komedie met Day en Hudson die de naderende dood beschaafd inpassen in hun aangeharkte suburban-leventje.

The Great Escape

1963 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1963. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson en James Coburn.

Deze klassieker is een van de allergrootste hits allertijden. The Great Escape is waar gebeurd, maar zoals dat gaat in Hollywoodfilms wordt de waarheid hier en daar wat aangedikt; zo verzon McQueen een spectaculaire achtervolgingsscène op de motor en voerde die zelf uit. Een enorme sterrencast zit opgesloten als oorlogsgevangenen van de nazi's, in een speciaal anti-ontsnappingskamp. Onder leiding van Attenborough wordt een plan beraamd om liefst 250 man uit het kamp te laten ontsnappen. Ondanks de opgeruimde toetermuziek en het jongensboekachtige begin is The escape great.

Let's Make Love

1960 | Komedie, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1960. Komedie van George Cukor. Met o.a. Marilyn Monroe, Yves Montand, Tony Randall, Bing Crosby en Gene Kelly.

Miljonair Montand komt erachter dat een show-programma hem tot het mikpunt van spot wil maken. Hij wil de show stoppen en koopt het theater en de rechten. Als hij Monroe - die een rolletje heeft - ontmoet, wil hij ook meedoen. Van Bing Crosby neemt hij dure zanglessen, van Milton Berle probeert hij moppen te leren tappen en van Gene Kelly probeert hij te leren dansen. Een rolverdeling met topacteurs, waar je door de spelers toch naar blijft kijken. Gedraaid in CinemaScope.

On the Beach

1959 | Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 1959. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Gregory Peck, Ava Gardner, Anthony Perkins, Fred Astaire en Donna Anderson.

Wat zou u doen als bijna de hele wereldbevolking was uitgestorven en de dood ook voor u naderde? Met deze vraag bracht topregisseur Kramer, op het koudste punt van de Koude Oorlog, de atoombom dichtbij. On the Beach was het eerste chique doemdagdrama over een genadeloze nucleaire holocaust. Peck, Gardner en Perkins spelen Australische overlevenden van een atoomoorlog, die ieder verschillend omgaan met de aanstormende fatale radioactieve wolk. Kramer wilde duidelijk wereldwijd indruk maken, en liet zijn film op zeven continenten tegelijk uitgaan. Indruk maakte On the Beach zeker, ondanks enkele zwakke melodramatische momenten en een gammel centraal liefdesverhaal. Naar de roman van Nevil Shute.

L'il Abner

1959 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1959. Musical van Melvin Frank. Met o.a. Stella Stevens, Julie Newmar, Stubby Kaye, Leslie Parrish en Peter Palmér.

Wat zou u doen als bijna de hele wereldbevolking was uitgestorven en de dood ook voor u naderde? Met deze vraag bracht topregisseur Kramer, op het koudste punt van de Koude Oorlog, de atoombom dichtbij. On the Beach was het eerste chique doemdagdrama over een genadeloze nucleaire holocaust. Peck, Gardner en Perkins spelen Australische overlevenden van een atoomoorlog, die ieder verschillend omgaan met de aanstormende fatale radioactieve wolk. Kramer wilde duidelijk wereldwijd indruk maken, en liet zijn film op zeven continenten tegelijk uitgaan. Indruk maakte On the Beach zeker, ondanks enkele zwakke melodramatische momenten en een gammel centraal liefdesverhaal. Naar de roman van Nevil Shute.

Kings Go Forth

1958 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Delmer Daves. Met o.a. Frank Sinatra, Tony Curtis, Natalie Wood en Leora Dana.

Een melodrama over twee van karakter zeer verschillende Amerikaanse G.I.'s in het Frankrijk van WO II die Wood, een vrouw met gedeeltelijk zwart bloed in haar aderen, ontmoeten en in een driehoeksverhouding verzeild raken. Scenario van Merle Miller, naar een roman van David Brown. Camerawerk van Daniel Fapp.

Pardners

1956 | Musical, Komedie, Western

Verenigde Staten 1956. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Jerry Lewis, Dean Martin, Lori Nelson, Jackie Loughery en John Baragrey.

Lewis en Martin zijn Newyorkers, waarvan de overgrootvaders uit het Wilde Westen afkomstig zijn. Ze besluiten daar eens een kijkje te gaan nemen. In hun voorvaderlijke stadje stuiten ze algauw op het nazaten-gespuis van de bandieten, die ooit de boel daar onveilig maakten. Miljonair Lewis geeft zich uit voor een revolverheld, Killer Jones, maar valt snel door de mand. Toch lukt het aan het komische duo ze te verjagen. Een leuke parodische herverfilming van RHYTHM ON THE RANGE uit 1936 met Bing Crosby. Veel muziek, romantiek en geschiet! Scenario van niemand minder dan Sidney Sheldon. Gedraaid in VistaVision.

Hollywood or Bust

1956 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1956. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Dean Martin, Jerry Lewis, Anita Ekberg, Pat Crowley en Maxie Rosenbloom.

Lewis is een naïeve filmfanaat, die kost wat kost zijn idool, Ekberg, wil ontmoeten. Martin is een gokker, die dringend om geld verlegen zit. Ze nemen samen deel aan een loterij en winnen een auto. Ze besluiten ermee naar Hollywood te trekken. De laatste - en zeker niet de beste - komedie van het duo, tussen wie het op dat ogenblik al lang niet meer boterde. Het magere scenario van Erna Lazarus geeft Lewis ruim de kans om de clown uit te hangen, terwijl Martin de gaatjes mag vullen met enkele liedjes. Ekberg hoeft alleen maar mooi te zijn in haar eigen rol. Daniel Flapp zette alles op film. Alleen leuk voor fervente Martin/Lewis-fans.

You're Never Too Young

1955 | Komedie

Verenigde Staten 1955. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Dean Martin, Jerry Lewis, Diana Lynn, Raymond Burr en Nina Foch.

Reislustige kappersleerling Lewis vermomt zich als schooljongen om zo op een goedkoop kinderkaartje met de trein te kunnen reizen. Een juwelendief heeft een kostbare diamant in de koffer van leraar Martin gestopt, die ook met de trein reist. De kostbare edelsteen raakt toevallig in handen van Lewis, die nu niet alleen de treinconducteur op zijn nek heeft, (die doorheeft dat hij geen twaalf meer is) maar ook nog de schurk. Een grappige en onderhoudende verkleed-klucht, die reeds eerder verfilmd werd als THE MAJOR & THE MINOR. Scenario van Sidney Sheldon. Gefilmd in VistaVision.

Knock on Wood

1954 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1954. Komedie van Norman Panama en Melvin Frank. Met o.a. Danny Kaye, Mai Zetterling, Torin Thatcher, David Burns en Leon Askin.

Buikspreker Jerry Morgan (jaren '40 sterkomediant Danny Kaye) lijdt aan een ernstige vorm van beroepsdeformatie waarbij hij zijn poppen aan het woord laat wanneer hij er zelf niet meer uitkomt. Het kost hem zijn huwelijk en zijn gezond verstand maar gelukkig schiet de mooie psychiater Ilse Nordstrom (Mai Zetterling) hem te hulp. Helaas wordt zijn herstel bemoeilijkt door de plotselinge opkomst van spionnen, contraspionnen en zelfs lijken. Eén van zijn poppen blijkt gevuld met blauwdrukken van een geheim wapen en de onwetende Jerry moet zich in onmogelijke bochten wringen om aan zijn belagers te ontkomen. De komedie is misschien wat belegen en theatraal voor de hedendaagse filmconsument maar Danny Kaye is en blijft een begaafd entertainer met zijn onnavolgbare mimiek en lichaamstaal. Het beste bewijs is misschien wel de balletscène waarin de plompe Kaye probeert niet op te vallen tussen de frêle dansers, het bronmateriaal van een soortgelijke scène in Bill Murray's The Man Who Knew Too Little.

The Girls of Pleasure Island

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van F. Hugh Herbert en Alvin Ganzer. Met o.a. Leo Genn, Don Taylor, Gene Barry, Elsa Lanchester en Audrey Dalton.

Eind 1945 stuurt het Amerikaanse leger vijfhonderd man naar de atol Pleasure Island, een vergeten stukje land dat in de Stille Oceaan ligt, om een vliegveld aan te leggen zodat er op weg naar Japan tussenstops gemaakt kunnen worden om af te tanken. Bij aankomst ontdekken de soldaten van de genie, dat het eilandje al in bezit is genomen door een Brit (Glenn), die in het paradijselijke oord woont met drie adembenemend mooie dochters. Het komt tot een confrontatie tussen de Engelsman en de Amerikaanse commandant (Taylor). Een levendige klucht met als enige pretentie de kijker te vermaken. Lanchester steelt de show als de gouvernante van de meisjes. Het scenario is van Herbert die zich baseerde op een roman van William Maier. Het camerawerk is van Daniel Fapp en W. Howard Greene.

Money From Home

1953 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1953. Misdaad van George Marshall. Met o.a. Dean Martin, Jerry Lewis, Patricia Crowley, Robert Strauss en Jack Kruschen.

Honey Talk Nelson vraagt zijn neef Virgil Yokum om hulp bij het trainen van het paard My Sheba voor een grote race. Het winnen van deze wedstrijd is de enige mogelijkheid voor Honey Talk om zijn schulden af te betalen aan een bookmaker. Maar wanneer hij de mooie eigenaar van het paard Phyllis Leigh ontmoet en neef Virgil de vrouwelijke dierenarts Autumn Claypool bespioneert, is het duidelijk dat zij de problemen met de bookmaker van later zorg vinden. (VM/VPRO Gids)

Spinout

1866 | Musical, Muziek

Verenigde Staten 1866. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Diane McBain, Shelley Fabares en Elvis Presley.

Honey Talk Nelson vraagt zijn neef Virgil Yokum om hulp bij het trainen van het paard My Sheba voor een grote race. Het winnen van deze wedstrijd is de enige mogelijkheid voor Honey Talk om zijn schulden af te betalen aan een bookmaker. Maar wanneer hij de mooie eigenaar van het paard Phyllis Leigh ontmoet en neef Virgil de vrouwelijke dierenarts Autumn Claypool bespioneert, is het duidelijk dat zij de problemen met de bookmaker van later zorg vinden. (VM/VPRO Gids)