Ulf Palme: cast.
Er zijn 17 films gevonden.

Marmeladuppröret

1979 |

Zweden 1979. Erland Josephson. Met o.a. Erland Josephson, Marie Göranzon, Bibi Andersson, Jan Malmsjö en Kristina Adolphson.

Een professor van middelbare leeftijd begint na een echtelijk ruzietje over jam voor het ontbijt te twijfelen aan de waarden waarop zijn bestaan is gebouwd en geeft de brui aan alles. Daarmee haalt hij zich de media op de hals die hem symptomatisch voor zijn generatie zien. De regie van Josephson is als zijn acteren: uiterst bedachtzaam, niet de aangewezen stijl voor een satire, die zich in lange en op den duur vervelende dialoogscènes voltrekt, ondanks de zinnige inhoud.

Bang!

1977 | Drama, Komedie

Zweden 1977. Drama van Jan Troell. Met o.a. H Serner, Susan Hampshire, Eva von Hanno, Yvonne Lombard en Ulf Palme.

Een leraar van middelbare leeftijd die ook amateurcomponist is, heeft het gevoel dat het leven aan hem is ontsnapt, hoewel de bekroning van zijn symfonie en de liefde van een Britse celliste hem nieuwe kansen lijken te geven. Parallel aan zijn verhaal wordt over het leven verteld van een andere leraar - een dubbelrol van Serner - die zich op een schoolzolder in een fluitspelend kluizenaarsbestaan heeft teruggetrokken. Een nogal teleurstellende komedie van Troell die met OLE DOLE DOFF een verwante, maar veel betere film maakte. Hij vertilt zich hier aan de satirische en sprookjesachtige elementen die de interesse voor de karakters doen verzwakken. Goed gebruik van de muziek, dat wel.

Fru Inger til Ø strȧt

1975 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Zweden​/​​Noorwegen 1975. Drama van Sverre Udnaes. Met o.a. Ingerid Vardund, Frits Helmuth, Mischa Gabay, Keve Hjelm en Ulf Palme.

Een weduwe van een gedupeerde van de Noorse koning is in 1528 het machtigste lid van de aristocratie geworden. Ze zet zich in om haar land van de Deense dominantie te bevrijden door collaboratie met Zweden en offert daar haar eigen dochter aan op. Dit minder bekende historisch drama van Ibsen (uit 1855) werd door de regisseur tot politieke parabel gemaakt, waarin corrumpering van de macht alle aandacht krijgt en de tweestrijd tussen moederliefde en persoonlijk geluk wordt weggemoffeld (ondanks handhaving van de dialogen). Ondanks dramatische spanningsbreuk een visueel indringende film met goed spel van een gecombineerde Scandinavische rolbezetting.

Rötmȧnad

1970 | Erotiek

Zweden 1970. Erotiek van Jan Halldoff. Met o.a. Carl-Gustaf Lindstedt, Ulla Sjöblom, Christina Lindberg, Ernst Günther en Ulf Palme.

Een door zijn vrouw verlaten plattelandskapper leeft vredig met zijn fraai gevormde tienerdochter, als zijn echtgenote na jaren terugkeert en de kapsalon in een bordeel transformeert. Hij probeert haar te vermoorden, maar de dochter is hem voor en neemt de leiding over. Deze zwarte komedie is met durf geregisseerd en met komische schlemieligheid geacteerd door Lindstedt, maar zijn voornaamste bestaansreden ligt in de opmerkelijke anatomie van Lindberg, die méér aandacht krijgt dan alle intriges.

Flickorna

1968 | Drama

Zweden 1968. Drama van Mai Zetterling. Met o.a. Bibi Andersson, Harriet Andersson, Gunnel Lindblom, Gunnar Björnstrand en Erland Josephson.

Actrices die op toernee gaan met 'Lysistrata' bezinnen zich - ook in hun herinneringen en fantasieën - op hun afhankelijke positie van de man en maken van de voorstelling een protestdemonstratie. Deze vroege 'vrouwenfilm' heeft in de regie en het scenario de van Zetterling gebruikelijke grove overdrijving en zwartwit clichés, die door de spelers genuanceerd weer wat recht worden getrokken. Overigens bekwaam gemaakte film waarin alle mannen zulke lamlullen zijn, dat het inzicht bij de heldinnen onwaarschijnlijk laat komt. Opvallend ontbreken van de vrouwelijke solidariteit of zelfs maar de suggestie daarvan.

Tvärbalk

1967 | Drama

Zweden 1967. Drama van Jörn Donner. Met o.a. Ulf Palme, Gunnel Broström, Harriet Andersson, Ernst-Hugo Järegård en Brita Oberg.

De komst van een joods-Hongaarse vluchtelinge in het gezin van een Zweedse ambtenaar van middelbare leeftijd brengt diens onvrede met tragische gevolgen aan het oppervlak. De emotieloze afrekening met Zweedse afkeer van vreemdelingen (overigens is de regisseur van Finse afkomst) krijgt in de bijna mechanisch zorgvuldige vormgeving geen dramatische adem, zodat (positieve of negatieve) belangstelling voor het lot van de personages geen kans krijgt. Het vermoeden dat de jodin veel interessanter is dan de crisis in het redelijk goede leven van haar gastgevers wordt tot de slotscènes niet gehonoreerd. Andersson blijft ook filmisch een te marginaal personage.

Här har du ditt liv

1966 | Drama

Zweden 1966. Drama van Jan Troell. Met o.a. Eddie Axberg, Gudrun Brost, Ulla Akselson, Holger Löwenadler en Allan Edwall.

Tiener Olav hopt in Noord-Zweden van baan naar baan: hij verdient zijn geld onder meer als houthakker en metselaar. Langzaam maar zeker groeit zijn klassenbewustzijn, vooral als operateur bij een rondreizend filmgezelschap, waarna hij zich aansluit bij de opkomende arbeidersbeweging. Na een mislukte spoorwegstaking vertrekt hij naar het zuiden in de hoop op verwezenlijking van het ideaal. Dit opmerkelijk speelfilmdebuut uit 1966, gebaseerd op de autobiografische boeken van Nobelprijswinnaar Eyvind Johnson, kiest de vorm van een roadmovie – zowel door de regio als door de jaren heen – om het ontwikkelingsproces van de jonge held zichtbaar te maken in afwisselingen van seizoenen en tragikomische ontmoetingen in lyrisch bevlogen vormgeving. Meermaals bekroond en de start van een glorieuze carrière voor regisseur Jan Troell, die zou uitgroeien tot een van de grootheden van de Zweedse cinema.

Il Diavolo

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Gian Luigi Polidoro. Met o.a. Alberto Sordi, Gunilla Elm-Tornkvist, Ann-Charlotte Sjöberg, Barbrö Wastenson en Monica Wastenson.

Een handelsreiziger uit de Italiaanse provincie wordt voor zijn werk naar Zweden gestuurd. Hij denkt daar als latin lover succes te hebben, maar de geëmancipeerde Zweedsen plaatsen hem voor onaangename verrassingen. Uiteindelijk heeft zijn enige échte avontuur waarover hij thuis zal kunnen opscheppen, niets met erotiek uitstaande. Polidoro maakte een hele reeks van komedies waarin het Italiaanse viriliteitsbesef stukloopt op andere culturen en een andere moraal. Voorspelbare situaties worden hier grappig door de schlemieligheid van Sordi, die ook klimatologisch steeds in de kou staat.

La sorcière

1956 | Mysterie, Romantiek, Drama, Actiefilm

Zweden​/​​Frankrijk 1956. Mysterie van André Michel. Met o.a. Marina Vlady, Maurice Ronet, Nicole Courcel, Michel Etcheverry en Ulf Palme.

Laurent Br[KA4]ulard (Ronet), een Franse landbouwingenieur, krijgt werk in de bossen van Noord-Zweden op de grens met Finland (Lapland) en ontmoet A[KA3]ino (Vlady), een ge[KA3]isoleerd levende jonge vrouw die de kleindochter van een door de dorpelingen gevreesde `heks` (Wilfstrand) is. A[KA3]ino meent zelf ook vervloekt te zijn en weigert de liefde van de Fransman. Ondertussen is Laurents werkgeefster Kristina (Courcel) verliefd op hem en wordt jaloers op diens toenaderingen jegens Aïno. Dit sfeervolle drama vol bijgeloof kreeg een fraaie landschapsfotografie en een mysterieuze aanwezigheid van de jeugdige, blonde Vlady die ideaal is voor haar rol. Het scenario is van Jacques Companéz, die met Christiane Imbert de novelle Olesia van Alexandre Kouprine bewerkte. Het camerawerk is van Marcel Gignon.

Kvinnodröm

1955 | Drama, Komedie

Zweden 1955. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Eva Dahlbeck, Harriet Andersson, Gunnar Björnstrand, Ulf Palme en Inga Landgré.

Een fotografe en een mannequin maken van een modereportage in Göteborg gebruik voor ontmoetingen met hun getrouwde minnaars. Vernederende confrontaties met respectievelijk de vrouw en de dochter van de mannen doet hen gedesillusioneerd terugkeren naar Stockholm, waar de mannequin zich met haar ex-verloofde verzoent. Deze ironische komedie heeft onverwacht zwarte ondertonen in de portrettering van de mannen en hun huwelijksleven, maar het spel van Dahlbeck en Andersson houdt de film in een luchtig evenwicht. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Hilding Bladh.

Fröken Julie

1951 | Romantiek, Drama, Historische film

Zweden 1951. Romantiek van Alf Sjöberg. Met o.a. Anita Björk, Ulf Palme, Märta Dorff, Anders Henrikson en Lissi Alandh.

Julie (Bj[KA3]ork), de zich vervelende dochter van graaf Carl (Henrikson) mengt zich tijdens het midzomernachtsfeest tussen de feestgangers en daagt Jean (Palme) de ijdele knecht van haar vader uit die eerst protesteert over het klasseverschil, maar toch de nacht met haar doorbrengt. Bij thuiskomst van graaf Carl pleegt ze uit schaamte zelfmoord. Bijna voorbeeldige filmbewerking van August Strindberg's beroemde, maar moeilijk speelbare drama. Sjöberg weet toneelstuk met slechts drie personages en maar één decor uit te bouwen tot een film zonder aan dramatische spanning te verliezen. Hoewel de flashbacks wat de inhoud betreft weinig aan de oorspronkelijke dialogen toevoegen, zijn ze verrassend en vloeiend in in het verloop van de film opgenomen. Björk is in alle uitersten van haar rol zeer overtuigend. Bekroond met de Grote Prijs op het festival van Cannes. Het scenario is van regisseur Sjöberg. Het camerawerk is van Göran Strindberg. Mono.

Sȧnt händer inte här

1950 | Thriller

Zweden 1950. Thriller van Ingmar Bergman. Met o.a. Signe Hasso, Ulf Palme, Alf Kjellin, Gösta Cederlund en Yngve Nordwall.

Een Koude-oorlogthriller over een Zweedse spion voor de Sovjet-Unie, die in ruil voor politiek asiel geheimen aan Amerika wil doorverkopen en in Stockholm aan zijn op de hoogte gebrachte handlangers probeert te ontkomen. Deze onbekende en ongewone Bergman-film demonstreert een verrassende aanleg voor suspense en Hitchcock-waardige bravourescènes, maar tegelijkertijd zoveel ironische distantie ten opzichte van het genre en de doorzichtige intrige, dat het resultaat nu overkomt als een parodie. Bergman zelf wil niets meer van deze opdrachtfilm weten.

Medan staden s[KA7]over

1950 | Drama, Misdaad

Zweden 1950. Drama van Larc-Eric Kjellgren. Met o.a. Sven-Eric Gamblen, Inga Landgré, Ulf Palme, Harriet Andersson en Gunnar Hellström.

Werkloze jongeren in Stockholm vervallen van roof uit balorigheid tot echte misdaad, maar schrikken na contact met de politie weer terug, op de rebelse aanvoerder na die ondanks zijn zwangere vriendin steeds verder het slechte pad op gaat. Deze misschien wel allereerste film over de bandeloze jeugd is door ontwikkelingen in en buiten de bioscoop nu achterhaald, maar heeft curiositeitswaarde als historisch document. Opvallend weinig moraliserend. Het debuut van Andersson.

Froken Julie

1950 |

1950. Alf Sjoberg. Met o.a. Marta Dorff, Ulf Palme en Anita Björk.

Werkloze jongeren in Stockholm vervallen van roof uit balorigheid tot echte misdaad, maar schrikken na contact met de politie weer terug, op de rebelse aanvoerder na die ondanks zijn zwangere vriendin steeds verder het slechte pad op gaat. Deze misschien wel allereerste film over de bandeloze jeugd is door ontwikkelingen in en buiten de bioscoop nu achterhaald, maar heeft curiositeitswaarde als historisch document. Opvallend weinig moraliserend. Het debuut van Andersson.

Flicka och hyacinter

1950 | Drama

Zweden 1950. Drama van Hasse Eckman. Met o.a. Eva Henning, Ulf Palme, Birgit Tengroth, Anders Ek en Keve Hjelm.

De zelfmoord van zijn jonge buurvrouw zet een schrijver aan tot onderzoek naar de motieven van haar daad. Uit gesprekken met haar ex-echtgenoot en haar vroegere minnaars vormt zich uiteindelijk het beeld van een gefrustreerde lesbienne die na een ontmoeting met haar ex-vriendin niet verder wilde leven. Een van de films die de Zweedse cinema destijds de reputatie van 'gewaagdheid' gaven, niet eens door de uitbeelding alswel door de keuze van het onderwerp. Dat is inmiddels achterhaald en hoewel de presentatie en het goede spel vrij zijn van sensationalisme is de strekking nogal moralistisch.

Bara en mor

1949 | Drama

Zweden 1949. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Eva Dahlbeck, Ragnar Falck, Ulf Palme, Hugo Björne en Åke Fridell.

Jonge vrouw maakt deel uit van groep arme rondtrekkende seizoenarbeiders en wordt om haar levenslust door verloofde verlaten. Uit reactie trouwt ze met een boer en krijgt een hele reeks kinderen, voor wier onderhoud zij moet gaan werken omdat echtgenoot het steeds meer laat afweten. Uitputting wordt haar tenslotte fataal. Film van veteraan werd later door jonge generatie opnieuw gewaardeerd ten opzichte van werk van Ingmar Bergman, omdat hij zich met maatschappelijke realiteit bezighoudt in plaats van abstracte, morele of bovenzinnelijke problemen.

Driver dagg faller regn

1948 | Drama

Zweden 1948. Drama van Gustav Edgren. Met o.a. Mai Zetterling, Alf Kjellin, Sten Lindgren, Ulf Palme en Inga Landgré.

Dochter van rijke boer wordt verliefd op zoon van oude rivaal van haar vader. Tegen vaders verzet in kiezen ze voor leven samen in armoe en ontbering. Dramatisch zwaar aangezette verfilming van platte-landsroman met goed spel in fraaie landschappen, maar zonder enige humor. Overvloedige en sentimentele muziek heeft bijna parodistisch effect.