Julien Hirsch (1964): cast en camera.
Er zijn 21 films gevonden.

La syndicaliste

2022 | Thriller, Drama

Frankrijk 2022. Thriller van Jean-Paul Salomé. Met o.a. Isabelle Huppert, Grégory Gadebois, Alexandra Maria Lara, François-Xavier Demaison en Pierre Deladonchamps.

Op ware gebeurtenissen gebaseerde film over vakbondsleider Maureen Kearney (Huppert), die de belangen vertegenwoordigt van de werknemers van Areva, een Frans bedrijf gespecialiseerd in nucleaire energie. Wanneer Maureen in 2012 ontdekt dat de leiding geheime deals wil sluiten met China slaat ze alarm, waarna haar privéleven verandert in een hel. Intrigerende film van regisseur Salomé, die halverwege verandert van politieke thriller in psychologische thriller, wanneer Maureen thuis wordt overvallen en misbruikt, maar de politie twijfelt aan haar verhaal. Gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Caroline Michel-Aguirre.

Mama Weed

2020 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 2020. Komedie van Jean-Paul Salomé. Met o.a. Isabelle Huppert, Farida Ouchani, Hippolyte Girardot, Liliane Rovère en Iris Bry.

De Frans-Arabische Patience Portefeux (Isabelle Huppert) is een voltijd vertaler, werkzaam voor de politie op de anti-drugseenheid. Nadat ze besluit de zorgzame moeder van beruchte drugsdealer te helpen, belandt ze zelf in de handel.

Quand on a 17 ans

2016 | Drama

Frankrijk 2016. Drama van André Téchiné. Met o.a. Sandrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein, Corentin Fila en Alexis Loret.

Aanvankelijk gaan ze met elkaar op de vuist, maar als ze bij elkaar in huis terechtkomen, bloeit er tussen de tegenpolen Damien en Thomas een onwaarschijnlijke vriendschap op. Thomas is de geadopteerde zoon van een boer op een afgelegen berg. Hij worstelt met z'n tentamens. Damien, de poëzie-minnende zoon van een huisarts en uitgezonden piloot, doorloopt z'n laatste jaar juist fluitend. Karakterstudie van twee zeventienjarigen in een wat gemaakt energiek tempo van André Téchiné, met de fysieke viriliteit van Céline Sciamma (Girlhood, Tomboy), die meeschreef aan het script. Sympathiek maar soms wat potsierlijk drama.

Presque comme les autres

2015 | Drama

Frankrijk 2015. Drama van Renaud Bertrand. Met o.a. Julie-Marie Parmentier, Bernard Campan, Marie-Anne Chazel en Côme Rossignol de la Ronde.

Acteurskoppel Séverine (Parmentier) en Christoph (Campan) hebben samen een zoon van drie die anders is dan de meeste andere kinderen. Onrustig en in zichzelf gekeerd: het is moeilijk Tom in slaap te krijgen of hem met zijn omgeving te laten communiceren. Praterig televisiedrama, geïnspireerd op een boek van een stel dat het zelf had meegemaakt en op veel onbegrip stuitte van artsen en psychologen, over ouders die stap voor stap accepteren dat hun kind autistisch is. Eerder goedbedoelde dan sterk gemaakte film, maar wel inzichtelijk.

L'homme qu'on amait trop

2014 | Drama

Frankrijk 2014. Drama van André Téchiné. Met o.a. Guillaume Canet, Catherine Deneuve, Adèle Haenel, Jean Corso en Judith Chemla.

Het is een mysterie dat de Fransen al sinds 1977 bezighoudt: de verdwijning van Agnès Le Roux, erfgename van het roemruchte Palais de la Méditerranée-casino in Nice. Veteraan Téchiné (Les témoins) verfilmt het als een tragische familiegeschiedenis, zonder suspense of groots drama. Spaarzaam zoekt hij de lyriek op — hoogtepunt is een met de radio meezingende Deneuve — met als resultaat een film die nooit echt tot leven wil komen. Gelukkig is er Canet, die schittert als schimmige advocaat.

Bird People

2014 | Drama, Romantiek

Frankrijk 2014. Drama van Pascale Ferran. Met o.a. Josh Charles, Anaïs Demoustier, Roschdy Zem, Taklyt Vongdara en Geoffrey Cantor.

Audrey is kamermeisje in het Hilton-hotel op het Parijse vliegveld Charles de Gaulle, waar Gary – kopstuk van een bedrijf uit Silicon Valley – verblijft voor een bespreking met Parijse klanten. Een film lang schuiven hun werelden vlak langs elkaar heen, in een gedragsstudie naar hoe (a)sociale media onze (on)persoonlijke omgang met elkaar beïnvloeden. Een zoektocht naar vrijheid met een bijzondere rol voor een mus: haar aanwezigheid geeft de film enerzijds een ongebruikelijke brille, anderzijds een naïviteit waar de tuttigheid soms van afdruipt.

Impardonnables

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van André Téchiné. Met o.a. André Dussollier, Carole Bouquet, Mélanie Thierry, Adriana Asti en Mauro Conte.

Impardonnables is Téchiné's derde film op rij die met losse stroken en een niet aflatend tempo laat zien hoe liefdes, vriendschappen en familiebanden groeien en aangehaald worden of juist weer uit elkaar vallen en verdwijnen. Hier draait het om een oudere Franse schrijver die op een eilandje buiten Venetië een huis huurt om er aan een nieuw boek te werken. Kinderen komen langs, een nieuwe liefde verschijnt en anderen vertrekken weer. Tempo en muziek geven Téchiné's films iets lichts en speels, terwijl de films stiekem het wezen van het bestaan raken.

Les yeux de sa mère

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Thierry Klifa. Met o.a. Catherine Deneuve, Géraldine Pailhas, Nicolas Duvauchelle, Marisa Paredes en Jean-Marc Barr.

Verfijnd generatiedrama van voormalig filmcriticus Thierry Klifa, met Catherine Deneuve aan het roer als een gezaghebbende televisiejournalist en Nicolas Duvauchelle als de schrijver dan wel heimelijke biograaf. Simultaan verhaalt Klifa over een dochter en (klein)zoon, waarbij respectievelijk ballet en boxen allerhande symboliek aandraagt. Een genoeglijk werk dankzij de begaafde acteurs en sierlijke cameravoering, maar het zijn de kundig gedoseerde toevalligheden en terzijdes van filmaanbidder Klifa die de film ver boven de middelmaat verheffen. Iedere filmcriticus heeft een verlanglijstje voor een ideale film, en Klifa’s versie treft die subtiele balans van erudiet en menslievend.

La guerre des boutons

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Yann Samuell. Met o.a. Eric Elmosnino, Mathilde Seigner, Fred Testot, Vincent Bres en Louis Lefebvre.

1960. Schoolknapen uit het Zuid-Franse dorp Longeverne knokken graag met hun rivalen uit het naburige gehucht Velrans. Wie het onderspit delft, verliest de knopen van zijn kleding. Vierde adaptatie van Louis Pergauds gelijknamige roman uit 1912, waarin universele thema's als vriendschap en trouw vanuit opgroeiperspectief worden beschreven. Een week na Samuels filmversie verscheen Christophe Barratiers adaptatie La nouvelle guerre des boutons, gesitueerd tijdens WO II, in de Franse bioscoopzalen. Beide films, hoewel zeer verschillend, ontberen het frisse, energieke van Yves Roberts klassieke verfilming uit 1962.

L'exercice de l'état

2011 |

Frankrijk​/​​België 2011. Pierre Schoeller. Met o.a. Olivier Gourmet, Michel Blanc, Zabou Breitman, Gaëtan Vassart en Jacques Boudet.

Minister van Transport Bertrand Saint-Jean ziet zich geconfronteerd met almaar complexere vraagstukken, zoals privatisering van treinstations. Een busongeluk noopt hem om ter plekke poolshoogte te nemen, want mediapresentie is alles. Intens, ijzersterk vertolkt drama is een soort action painting van de hedendaagse politiek, waar grote-bedrijvenbelangen, egomanie en beeldvorming de rechtvaardigheid en daadwerkelijke besluitvorming fataal ondermijnen. Ontstaan in de eindspurt van Sarkozys presidentschap en sinds diens opvolger Hollande een zo mogelijk nog waarachtiger weergave van de Franse status quo.

Liberté

2009 | Drama

Frankrijk 2009. Drama van Tony Gatlif. Met o.a. Marc Lavoine, Marie-Josée Croze, James Thierrée, Carlo Brandt en Rufus.

Het Vichy-deel van Frankrijk anno 1943. In een dorp omzeilen dierenarts/burgemeester Théodore (Lavoine) en schooljuf/gemeenteadministratrice Mademoiselle Lundi (Croze) zo goed en kwaad als het gaat de nazi's en hun trawanten. De komst van een groep Roma-zigeuners uit België stelt Théodore en Mlle. Lundi voor keuzes met verstrekkende gevolgen. Deze eerste Franse film over de zigeunerslachtoffers van de Holocaust komt hard aan. De soms uitbundige regie staat haaks op de zekere doem die over dit Tweede-Wereldoorlogverhaal hangt, en die spanning tussen vorm en inhoud werkt voortreffelijk.

La fille du RER

2009 | Drama

Frankrijk 2009. Drama van André Téchiné. Met o.a. Émilie Dequenne, Catherine Deneuve, Michel Blanc, Mathieu Demy en Ronit Elkabetz.

Oudgediende Téchiné liet zich voor dit in twee episodes opgedeelde psychodrama inspireren door een incident uit 2004, waarbij een meisje aangifte deed van mishandeling met antisemitische achtergrond. Hier heet zij Jeanne en wordt met stille-wateren-diepe gronden-finesse vertolkt door Waals talent Dequenne. Motieven van de jonge vrouw voor haar zonderlinge handelwijze blijven impliciet, duister. Zowel personage als film herinneren sterk aan uitspraak van rechercheur Alex (Daniel Auteuil) uit de eerdere Téchiné-film Les voleurs: 'Ik heb altijd al gedacht dat de wereld een kwade droom was en niets anders.'

Versailles

2008 | Drama

Frankrijk 2008. Drama van Pierre Schoeller. Met o.a. Guillaume Depardieu, Max Baissette de Malglaive, Judith Chemla, Aure Atika en Patrick Descamps.

Nina heeft geen werk, geen uitkering, geen onderdak. Met haar vijfjarige zoon Enzo zwerft ze door de straten van Parijs. Dan ontmoet ze de filosofische drop-out Damien (Depardieu, de zoon van Gérard), die in een zelfgebouwde hut woont. Ze besluit haar kind bij hem achter te laten. Ondanks een weinig geloofwaardig gegeven (welke moeder laat haar kind achter bij een wildvreemde?) en niet erg sympathieke personages overtuigt de film, vooral door de uitstekende acteurs. Onbedoeld is Versailles een elegie voor Depardieu, die in 2008 op 37-jarige leeftijd aan een longontsteking overleed. Een hommage aan een begaafde rebel.

Sois sage

2008 | Drama

Frankrijk​/​​Denemarken 2008. Drama van Juliette Garcias. Met o.a. Anaïs Demoustier, Bruno Todeschini en Nade Dieu.

Drama over een jongvolwassen meisje dat haar liefde geheim wil houden voor haar familie. Tiger-kandidaat in Rotterdam 2009.

Je veux voir

2008 | Documentaire

Frankrijk​/​​Libanon 2008. Documentaire van Joana Hadjithomas en Khalil Joreige. Met o.a. Catherine Deneuve, Rabih Mroué en Julien Hirsch.

Wat authentiek is en wat geënsceneerd, is opzettelijk vaag gehouden in deze 'documentaire' roadmovie waarin Catherine Deneuve bij de Libanese acteur en schrijver Rabih Mroué in de auto stapt voor een tour door zijn door oorlog geteisterde land. De makers stond een poëtische kijkervaring voor ogen, waarin geen ruimte is voor politieke achtergronden en feitjes. We moeten het doen met naargeestige beelden van gebombardeerde landschappen, contemplatieve dialogen en een dromerige shoegazersoundtrack. Het resultaat is traag en een tikje pretentieus, maar ook hypnotiserend.

Les témoins

2007 | Drama

Frankrijk 2007. Drama van André Téchiné. Met o.a. Michel Blanc, Sami Bouajila, Emmanuelle Béart, Johan Libéreau en Julie Depardieu.

De Parijse, homoseksuele arts Adrien (Blanc) is verliefd op de jongere Manu, maar meer dan vriendschap zit er niet in. De beide mannen brengen in 1984 met een kinderboekenschrijfster (Béart) en haar man, politieagent, aan de kust een weekend door dat het leven van ieder binnen een jaar grondig zal veranderen. Met zijn stuk voor stuk uitstekende acteurs toont Téchiné de raadselachtigheid en angst rond de destijds nieuwe ziekte aids en verweeft daarbij op ontroerende wijze realisme en poëzie. Gouden Beer-nominatie in Berlijn voor regisseur Téchiné.

Lady Chatterley

2006 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2006. Drama van Pascale Ferran. Met o.a. Marina Hands, Jean-Louis Coullo'ch, Hippolyte Girardot, Hélène Alexandridis en Hélène Fillières.

Het klassieke verhaal van D.H. Lawrence - over de jonge vrouw van een invalide man die wegkwijnt in een saai huwelijk, maar helemaal opleeft als ze een knappe tuinman leert kennen - werd al meerdere malen verfilmd, met gemengd resultaat. Ferran is de eerste vrouwelijke regisseur die zich aan het verhaal waagt. Ze baseerde zich niet op de uiteindelijk gepubliceerde versie van het boek, maar vond een eerdere, minder grove en meer liefdevolle versie. Perfectioniste Ferran liet haar acteurs lang repeteren, en dat wierp vruchten af: ze kreeg een César, net als haar hoofdrolspeelster.

Les temps qui changent

2004 | Romantiek, Drama

Frankrijk 2004. Romantiek van André Téchiné. Met o.a. Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Malik Zidi, Gilbert Melki en Lubna Azabal.

Vijftiger Antoine (Depardieu) heeft zich in drie decennia opgewerkt tot een vermogende man. Het enige wat hij werkelijk begeert is zijn liefde van toen, Cécile (Deneuve). Hij gelooft in de Eeuwige Liefde maar treft in Tanger - haar woonplaats - een vrouw die de schijnzekerheid van baan en gezin niet lichtzinnig opgeeft voor zijn romantische ideaal. De thuiskomst van haar zoon (Zidi) gooit extra roet in het eten. Regisseur Téchiné (Les roseaux sauvages) vlecht ogenschijnlijk nodeloze terzijdes over religie, familie, politiek en seksualiteit in een wonderlijk coherent verhaal over wilskracht, rusteloosheid en tederheid. Overtuigend samenspel van oudgedienden Depardieu en Deneuve.

Éloge de l'amour

2001 | Drama, Fantasy

Zwitserland​/​​Frankrijk 2001. Drama van Jean-Luc Godard. Met o.a. Bruno Putzulu, Cecile Camp, Jean Davy, Françoise Verney en Audrey Klebaner.

De cineast begint in zwart/wit met een filmmaker (Bruno Putzulu) die na rijp beraad een actrice vindt voor zijn volgende film. Haar naam is Elle (Cecile Camp), haar lot is tragisch. In het tweede deel verhaalt Godard op bont digitaal videomateriaal hoe hij eerder in contact kwam met een echtpaar dat een persoonlijk Holocaustverhaal verkocht aan een gehaaide Hollywoodproducent. Elle blijkt de kleindochter van het echtpaar. In een mozaïek van film- en verteltechnieken bloeit Godards bittere kijk op verlies, geschiedkundig inzicht, geheugen, cognitieve capaciteit en liefde.

L'annonce faite a Marie

1993 |

Frankrijk 1993. Alain Cuny. Met o.a. Ulrika Jonsson, Alain Cuny, Christelle Challas en Roberto Benavente.

L´annonce faite a marie is de verfilming van het gelijknamige toneelstuk dat de katholieke Franse lyricus Paul Claudel in 1912 voltooide. Het stuk gaat over het tragische lot van een jonge vrouw die met lepra wordt besmet en zich in afzondering met dat lot moet verzoenen, en is geschreven in een stijl die het midden houdt tussen proza en poëzie. Cuny bleef met zijn verfilming trouw aan het verhaal en de inzet van Claudel

La sentinelle

1992 | Thriller

Frankrijk 1992. Thriller van Arnaud Desplechin. Met o.a. Emmanuel Salinger, Thibault de Montalembert, Jean-Louis Richard, Valérie Dréville en Marianne Denicourt.

In het stervensuur van de Koude Oorlog wordt aankomend student forensische pathologie Mathias opgescheept met een gemummificeerd mensenhoofd. Terwijl hij de identiteit van de eigenaar tracht te achterhalen blijken schimmige organisaties geïnteresseerd in Mathias en zijn nieuwe artefact. Bizar thrillerverhaal wordt door debuterend regisseur Desplechin vervormd tot diffuus portret van een solitaire figuur met obsessie voor het verleden. Evenals Bring me the Head of Alfredo Garcia, die andere film met een levenloze kop in de hoofdrol, contra-mainstream, morbide en fascinerend. Bijrol Emmanuelle Devos, César 1993 voor Salinger.