Nigel Terry: cast.
Er zijn 17 films gevonden.

The Tulse Luper Suitcases: The Moab Story

2003 | Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Nederland​/​​Spanje​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Hongarije​/​​Luxemburg​/​​Rusland 2003. Romantiek van Peter Greenaway. Met o.a. JJ Feild, Valentina Cervi, Jack Wouterse, Yorick van Wageningen en Nigel Terry.

Het eerste deel van de filmtrilogie beschrijft in drie episodes het begin van de omzwervingen van Tulse Luper, die hem telkens in dezelfde situatie terecht doen komen. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat Greenaway zo zichzelf herhaalt. Herhaling is de essentie van zijn films. In dit geval biedt de regisseur echter slechts de rigide rechtlijnigheid van een dwangneurose.

Crime and Punishment

2002 | Misdaad, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2002. Misdaad van Julian Jarrold en Julian Jarroid. Met o.a. Kate Ashfield, Lara Belmont, Gemma Bourne, Katrin Cartlidge en Alice Connor.

Het eerste deel van de filmtrilogie beschrijft in drie episodes het begin van de omzwervingen van Tulse Luper, die hem telkens in dezelfde situatie terecht doen komen. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat Greenaway zo zichzelf herhaalt. Herhaling is de essentie van zijn films. In dit geval biedt de regisseur echter slechts de rigide rechtlijnigheid van een dwangneurose.

Silent Witness: Gone Tomorrow

2000 | Misdaad, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 2000. Misdaad van Graeme Hattrick. Met o.a. Amanda Burton, Robert Pugh, John Flanagan, Nigel Terry en Melanie Hill.

Het eerste deel van de filmtrilogie beschrijft in drie episodes het begin van de omzwervingen van Tulse Luper, die hem telkens in dezelfde situatie terecht doen komen. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat Greenaway zo zichzelf herhaalt. Herhaling is de essentie van zijn films. In dit geval biedt de regisseur echter slechts de rigide rechtlijnigheid van een dwangneurose.

Far from the Madding Crowd

1998 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van Nicholas Renton. Met o.a. Nigel Terry, Paloma Baeza, Nathaniel Parker, Jonathan Firth en Victoria Alcock.

Philomena McDonagh volgde met haar bewerking de gelijknamige klassieke roman van Thomas Hardy uit 1874 beter dan John Schlesinger met zijn bioscoopfilm in 1967. Het verhaal speelt zich af rond 1850 op het Engelse platteland. Bathsheba Everdene (Baeza), een jonge vrouw met een sterke wil erft een herenboerderij met uitgestrekte landerijen. Drie mannen van uiteenlopend karakter dingen naar haar hand. De edele schapenfokker Gabriel Oak (Parker), Mister Boldwood (Terry), een stijve landeigenaar en Sergeant Frank Troy (Firth), een beroepsmilitair. Iedereen is heel verbaasd als zij uiteindelijk met deze Frank trouwt. De tv-film heeft het grote voordeel boven de bioscoopfilm dat de verwikkelingen van het verhaal op de eerste plaats zijn gekomen en niet de mooie kostuums en de indrukwekkende decors. Baeza zet haar personage bruisend en geloofwaardig neer en steelt de show. Oorspronkelijk in vier delen uitgezonden.

The Hunchback

1997 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Hongarije​/​​Tsjechoslowakije​/​​Canada 1997. Drama van Peter Medak. Met o.a. Mandy Patinkin, Richard Harris, Salma Hayek, Edward Atterton en Benedick Blythe.

Parijs 1480. Dom Frollo (Harris), de fanatieke, religieuze kerkvoogd van de Notre Dame, vindt een kind in een mandje. Hij noemt het Quasimodo. 25 jaar later is Quasimodo (Patinkin) opgegroeid tot een afstotend, monsterachtig wezen dat fungeert als klokkenluider van de kathedraal. Tijdens het feest der narren wordt hij tot koning gekozen, maar de feestelijkheden worden op ruwe wijze onderbroken door een razende Frollo die Quasimodo verbiedt om voortaan nog maar één voet buiten de kerk te zetten. Frollo heeft echter de mooie zigeunerin Esmeralda (Hayek) gezien, wordt verliefd en daarna verteerd door hartstocht. Gefrustreerd als hij is, zweert hij heilig dat het meisje moet sterven. Zesde grootschalige verfilming van de klassieker van Victor Hugo waarbij de makers doelbewust gemikt hebben op een jong publiek. De Quasimodo van Patinkin werd minder grimmig gemaakt, maar behoudt hetzelfde impact. De slotsequentie is misschien voor de allerkleinsten te eng en te gruwelijk. Vereenvoudigde maar getrouwe bewerking van de roman (op het slot na) door John Fasano. Gefilmd in Budapest, Praag en Rouen door Elemér Ragályi. Dolby Surround.

Wycliffe: The Last Rites

1994 | Mysterie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1994. Mysterie van A.J. Quinn. Met o.a. Jack Shepherd, Helen Masters, Jimmy Yuill, Aaron Harris en Adam Barker.

Wanneer de eerwaarde Rawle zijn dorpskerk betreedt vindt hij het half ontklede lichaam van de kerkschoonmaakster, met uitgestrekte ledematen onder het kruis. Heeft een satanische culte iets met haar dood te maken? Speurneus Wycliffe (Shepherd) is niet te overtuigen. In het dorp hangt een sfeertje van gewelddadige haat maar niet alles leidt naar het slachtoffer. Gebaseerd op Wycliffe and the Last Rites van W.J. Burley, gedramatiseerd door Rob Heyland.

Blue

1993 | Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1993. Experimenteel van Derek Jarman. Met o.a. Nigel Terry, John Quentin, Tilda Swinton en Derek Jarman.

Wie graag in een bioscoopzaal een uur en een kwartier lang naar een onveranderlijk monochroom blauw beeld staart, zal ongetwijfeld genieten van dit werkstuk van Jarman, dat bezwaarlijk een film kan worden genoemd. Er zijn natuurlijk onvoorwaardelijke bewonderaars voor wie deze Britse regisseur heilig is, maar dit is toch te gortig. Alleen een handjevol filmliefhebbers zal het tot het einde toe volhouden. De dialogen op de geluidsband zijn best interessant maar kunnen even goed van een cd worden beluisterd. De tekstfragmenten komen uit Jarmans dagboeken, handelen over zijn ziekte, herinneringen, obsessies, liefdes en emoties, en werden door Jarman zelf uitgezocht. Kort na de opnamen overleed Jarman. Met in de originele versie de stemmen van John Quentin, Nigel Terry, Derek Jarman en Tilda Swinton.

Christopher Columbus: The Discovery

1992 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Spanje 1992. Avonturenfilm van John Glen. Met o.a. Georges Corraface, Marlon Brando, Tom Selleck, Rachel Ward en Robert Davi.

De jonge Columbus (Corraface) moet lang zeuren bij Ferdinand (Selleck) en Isabella (Ward) voor hij eindelijk op ontdekkingsreis mag, en mogelijk krijgt hij alleen toestemming omdat de koningin een oogje op hem heeft en de koning jaloers wordt. Voor hij vertrekt moet hij ook nog op audiëntie bij de gevreesde inquisiteur Torquemada, gespeeld door een Brando die duidelijk meer aan zijn bankrekening denkt dan aan z'n personage. De film kabbelt voort tot de verrassende ontknoping: de held ontdekt Amerika!

The Orchid House

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Horace Ové. Met o.a. Diana Quick, Nigel Terry, Carmen Du Sautoy, Kate Buffery en Frances Barber.

De kroniek van een Britse familie op het eiland Domenica in de Cara[KA3]iben. Het verhaal, zoals verteld door de meid en gouvernante Lally (Sinclair), is onderverdeeld in vier hoofdstukken (en wordt in vier delen uitgezonden). 1. RETURN OF THE MASTER. Na vier jaar aan het Europese front keert John Mowbray (Terry) terug naar zijn vrouw (Quick) en zijn drie dochters Stella (Gardiner), Joan (Magri) en Natalie (Williams). Hij is erg veranderd, zwijgzaam en in zichzelf gekeerd. Hij lijkt wel een vreemde en weigert over de oorlog te praten. 2. STELLA. Twintig jaar later. Onder de zwarte bevolking groeit ongenoegen. Baptiste (James), knecht van de Mowbrays, predikt revolutie. Na haar huwelijk met een Amerikaan keert Stella (nu vertolkt door Buffery) terug naar het eiland met haar zoontje. Haar vader is door zijn opiumverslaving haast een apathisch wrak. 3. JOAN. Na het fatale ongeval van Mr. Lilipoulala (Straker), Johns opiumleverancier, raken de gemoederen verhit. Joan (Barber) beschuldigt Stella van moord. Ook zij haatte Lilipoulala, maar hij kon hun vader kalmeren. De verhouding tussen beiden wordt hatelijk. Stella keert terug naar haar man, ook al breekt dit het hart van haar jeugdliefde Andrew (Carter). 4. NATALIE. De Britse heerschappij over Domenica nadert het einde. De verhoudingen tussen blank en zwart zijn totaal verandert. Als Natalie (Hurley) op het eiland terugkeert om haar ouders en zus te bezoeken komt ze terecht in een heksenketel. Ambitieuze poging om het leven in een Britse kolonie tussen de twee wereldoorlogen in beeld te brengen. De personages zijn weinig interessant en hun belevenissen komen zo uit een driestuiversroman. Bovendien neemt scenarist Jim Hawkins alle tijd om de roman van Phyllis Shand Allfrey op film levend te maken. Gevolg een doodse, saaie boel met veel gepraat en weinig actie. Wel mooie fotografie van Gabriel Beristain.

Edward II

1991 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1991. Biografie van Derek Jarman. Met o.a. Steven Waddington, Andrew Tiernan, Tilda Swinton, Nigel Terry en Kevin Collins.

Verfilming van een toneelstuk van Shakespeare-tijdgenoot Christopher Marlowe, waarin de 14de-eeuwse Engelse koning Edward II het - tot woede van zijn gemalin en hofhouding - openlijk hield met een mannelijke onderdaan. Regisseur en homo-activist Jarman (1942-1994) kon goed uit de voeten met Marlowe's tekst. De 16de-eeuwse dichter en toneelschrijver legde zijn levensechte helden flitsende dialogen, vaak in de vorm van jambische pentameters (die téksten lézen écht wel áls een spéér), in de mond. Als film werd Edward II een kruising tussen een perfect, pre-Shakesperiaans koningsdrama en een - in sommige scènes - nogal vet aangezette gay-movie.

War Requiem

1989 | Drama, Muziek, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Derek Jarman. Met o.a. Nathaniel Parker, Tilda Swinton, Laurence Olivier, Patricia Hayes en Rohan McCullough.

Brandende steden, soldaten in doodsstrijd, verminkte lijken, een onhoorbaar krijsende zuster (Swinton): War Requiem is een aanslag op de zintuigen, maar niet zoals de reguliere oorlogsfilm, want gesproken tekst ontbreekt. De basis van dit kunststuk is het requiem dat Benjamin Britten componeerde - doorspekt met oorlogspoëzie van WO I-soldaat Wilfred Owen - voor de inzegening van de gerestaureerde Coventry Cathedral in Engeland in 1962 (de kerk werd gebombardeerd in WO II). Regisseur Jarman monteerde geënsceneerde en authentieke oorlogsbeelden bij Brittens originele compositie, als een videoclip van de rauwe realiteit van oorlog. Uniek werk.

Caravaggio

1986 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1986. Historische film van Derek Jarman. Met o.a. Nigel Terry, Sean Bean, Garry Cooper, Nigel Davenport en Dexter Fletcher.

Een gefingeerde biografie van de 16e-eeuwse schilder Caravaggio. Op zijn sterfbed herinnert de homoseksuele artiest zich zijn strijd voor aanvaarding en de schandalen en moord die hem uiteindelijk vernietigden. Jarman maakt enige anachronistische grapjes, zoals bijvoorbeeld de criticus met de typemachine. De scènes lijken soms op tableaux in de stijl van de schilderijen van Caravaggio, mét diens opvallende kleur- en lichtgebruik.

Sylvia

1985 | Biografie, Drama

Nieuw-Zeeland 1985. Biografie van Michael Firth. Met o.a. Eleanor David, Nigel Terry, Tom Wilkinson, Mary Regan en Martyn Sanderson.

Deze film is gebaseerd op de boeken van Teacher en I Passed This Way van Sylvia Ashton-Warner, een onderwijzeres die een leesmethode ontwikkelde voor de autochtone Maori's. Ze moest heel wat afstrijden met de schoolinspectie die haar methode revolutionair vond en wilde afkeuren. Begonnen omstreeks 1935 en gesteund door haar man, krijgt ze na WO II erkenning voor haar werk. De enscenering en het spel van de hoofdrol zijn zo bijzonder, dat ze de film de moeite waard maken. Het scenario is van Michael Quill, F. Fairfax en de regisseur. Het camerawerk is van Ian Paul.

Déjà Vu

1985 | Fantasy, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1985. Fantasy van Anthony Richmond. Met o.a. Jacklyn Smith, Nigel Terry, Shelley Winters en Claire Bloom.

Een scenarioschrijver denkt dat zijn verloofde de reïncarnatie is van een vroegere Hollywood-ster. Vervelende film, maar sympathiek wat betreft het weergeven van de sfeer van vroeger en bovendien goed gespeeld, vooral door Claire Bloom. Het regiedebuut van Anthony Richmond.

The Merry Wives Of Windsor

1982 | Komedie, Romantiek, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1982. Komedie van Met o.a. Richard Griffiths, Prunella Scales, Judy Davis, Crispin Mair en Ben Kingsley.

De romantische escapades van Sir John Falstaff in de serie Shakepeare-stukken van de BBC. Knappe vertolkingen en degelijk uitgevoerd. Liefhebbers van komisch klassiek drama mogen dit niet missen. Op locatie gefilmd.

Excalibur

1981 | Fantasy, Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1981. Fantasy van John Boorman. Met o.a. Nigel Terry, Nicol Williamson, Helen Mirren, Nicholas Clay en Cherie Lunghi.

De bekende ingrediënten (zwaard, steen, ronde tafel) zijn natuurlijk aanwezig in regisseur Boormans verfilming van de Arthur-sage, maar de maker van Deliverance maakte er zeker geen kinderachtig sprookjesverhaal van. Belangrijke figuren worden verteerd door onbedwingbare passies, die onontkoombaar leiden tot echtbreuk, incest, verraad en dood. In deze tamelijk getrouwe bewerking van Le Morte D'Arthur van Malory ligt een belangrijke nadruk op de rivaliteit tussen Merlin (Williamson) en de tovenares Morgana (Mirren), acteurs die ook in het echt een hekel aan elkaar hadden, wat uitstekend werkte voor de film. Een Oscar voor het fraaie camerawerk van Alex Thomson.

The Lion in Winter

1968 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1968. Drama van Anthony Harvey. Met o.a. Peter O'Toole, Katharine Hepburn, Jane Merrow, Timothy Dalton en Anthony Hopkins.

De op leeftijd geraakte koning Henry II van Engeland moet een keuze maken over welke van zijn drie zoons de troonopvolger wordt. Tijdens Kerst, als zijn gezin bij elkaar is, werpt hij de kwestie op, waarna een prachtig schouwspel volgt vol leugens, samenzweringen en psychologische spelletjes, en ieder gezinslid uit is op macht. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van James Goldman, die ook het filmscenario schreef. Die theaterachtergrond is te merken: The Lion in Winter is een pure acteursfilm die volledig leunt op de vlijmscherpe, intellectuele dialogen en het prachtige spel van een aantal van de beste acteurs uit Hollywood, waaronder Peter O’Toole, Katharine Hepburn in een Oscarwinnende rol, en Anthony Hopkins in zijn filmdebuut.