Esmond Knight: cast.
Er zijn 19 films gevonden.

Sleeping Murder

1986 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1986. Misdaad van John Davies. Met o.a. Joan Hickson, Geraldine Alexander, John Moulder-Brown, Frederick Treves en Jean Anderson.

Een jong stel trekt in een oud huis. Het paar stort zich in het onderzoek naar een moord die twintig jaar geleden gebeurd is. Een avontuur van Agatha Christie's Miss Marple, ook nu weer perfect vertolkt door Joan Hickson.

Forbrydelsens element

1984 | Thriller, Mysterie

Denemarken 1984. Thriller van Lars von Trier. Met o.a. Michael Elphick, Esmond Knight, Me Me Lai en Jerold Wells.

Een voormalig politieagent (Elphick) raakt na een lang verblijf in Caïro betrokken bij de zaak van een aantal moorden op meisjes die loterijlootjes verkopen. Hij past daarbij een onorthodoxe methode toe. Regisseur Von Trier, die zich later zou onderscheiden met de sobere filmstijl van de Dogma-beweging, leeft zich in zijn speelfilmdebuut uit in film noir-sfeer en visuele effecten met veel oranje en zwart. Eerste deel van het Europa-drieluik (dat ook Epidemic en Europa omvat) van het Deense enfant terrible, werd genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes.

The Boy Who Turned Yellow

1972 | Familiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1972. Familiefilm van Michael Powell. Met o.a. Mark Digham, Robert Eddison, Helen Weir, Brian Worth en Esmond Knight.

Nadat hij de bewoners van een deel van Londen geel gemaakt heeft, helpt een vriendelijk buitenaards wezen een vriendje met het zoeken naar zijn muis, die hij is kwijtgeraakt in de Tower. De laatste speelfilm van Michael Powell is een aardige, maar zeker geen grootse kinderfilm, naar een script van Emeric Pressburger.

Elizabeth R

1971 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Roderick Graham, Richard Martin, Herbert Wise en Claude Whatham. Met o.a. Glenda Jackson, Ronald Hines, Vivian Pickles, Esmond Knight en Robert Hardy.

Mini-serie in zes delen. Fascinerende verfilming van het leven van koningin Elizabeth I van Engeland. In Amerika ontving de film niet minder dan 5 Emmy Awards.

Peeping Tom

1960 | Horror, Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Horror van Michael Powell. Met o.a. Karl-Heinz Boehm, Moira Shearer, Anna Massey, Maxine Audley en Brenda Bruce.

Deze indertijd aanstootgevende film - voor het gerecht aangeklaagd in 1960 en waarover veel werd geschreven in de sensatiepers - heeft de laatste jaren een fervente aanhang verworven (misschien wel omdat Polanski ooit verklaarde dat het zijn lievelingsfilm is). Een sterk, maar pervers verhaal over een psychopatische moordenaar die zijn slachtoffers op het moment van hun dood fotografeert. Het politie-onderzoek legt hij, geheel dwangmatig, ook vast op de gevoelige laag. Dit gestoorde gedrag moet gezocht worden in een jeugdtrauma dat veroorzaakt werd door zijn vader die hem op een 'wetenschappelijke' wijze geestelijk martelde.

The Steel Key

1953 |

Verenigd Koninkrijk 1953. Robert Baker. Met o.a. Terence Morgan, Joan Rice, Raymond Lovell, Dianne Foster en Esmond Knight.

Spionage en moord volgen elkaar snel op in dit avontuur over gestolen formules over het harden van metaal.

The River

1951 | Drama, Romantiek

India​/​​Verenigde Staten 1951. Drama van Jean Renoir. Met o.a. Nora Swinburne, Arthur Shields, Radha, Adrienne Corri en Esmond Knight.

Een bijzonder aangrijpende lyrische bewerking van Rumer Goddens roman over Engelse kinderen opgroeiend in het voormalige Bengalen. Schokkend door de dood van een kind aan het einde van de film. Een grootse kleurenfilm, met prachtig wijdse beelden, een triomf voor de cameraman Claude Renoir, (de neef van Jean) en regisseur Jean Renoir.

The Red Shoes

1948 | Romantisch drama, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1948. Romantisch drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring, Jean Short en Robert Helpmann.

De studiobazen vreesden een flop toen de balletfilm The Red Shoes uitkwam. Niet eens vanwege het elitaire onderwerp - ballet -, maar veel meer vanwege het thema (de vernietigende kracht van passie) en het deprimerende einde. De makers, Powell en Pressburger, weigerden echter dat einde - een moderne variant op het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen - aan te passen, en ze kregen gelijk. The Red Shoes was een succes, en is inmiddels een klassieker. Ster van de film is hoofdrolspeelster Moira Shearer. De choreografie is van Robert Helpmann en de muziek van Brian Easdale.

Hamlet

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Eileen Herlie, Basil Sidney, Felix Aylmer en Jean Simmons.

Schitterende verfilming van het klassieke drama van Shakespeare over de Deense prins Hamlet (Olivier) die maar niet besluiten kan hoe hij de moord op zijn vader zal wreken. Het prachtige camerawerk van Desmond Dickinson dat op locatie in Elsinore, Denemarken, werd opgenomen, wordt gekenmerkt door de zeer geslaagde, spookachtige effecten. Oscars voor beste film, beste mannelijke hoofdrol, art direction, set decoration en kostuums. Scenario van Alan Dent.

Gone to Earth

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Jennifer Jones, David Farrar, Cyril Cusack, Sybil Thorndike en Edward Chapman.

Een verward verhaal over een zeer bijgelovig, nogal vreemd meisje uit Wales dat rond 1900 trouwt met de stijve dominee, maar zich later tot de plaatselijke (en veel aantrekkelijkere) rechter voelt aangetrokken. Prachtige kleurenfotografie. De Amerikaanse versie heet: THE WILD HEART is opnieuw gemonteerd tot 82m en daardoor niet duidelijker! Naar de roman van Mary Webb.

The End of the River

1947 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van Derek Twist. Met o.a. Sabu, Bibi Ferreira, Esmond Knight, Torin Thatcher en Robert Douglas.

De inheemse jongen Sabu vecht voor erkenning in de blanke wereld. Ambitieus drama dat lijdt onder de middelmatige rolbezetting.

Black Narcissus

1947 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Deborah Kerr, David Farrar, Sabu, Jean Simmons en Kathleen Byron.

Meesterlijk gefilmd melodrama naar de roman van Rumer Godden. Vijf nonnen onder aanvoering van de jonge zuster Clodagh (Kerr) proberen in een voormalig haremverblijf in de Himalaya een missiepost op te zetten. Op deze prachtige maar onheilspellende plek, waar de wind altijd waait, moeten zij niet alleen de vijandschap van de lokale bevolking en de natuurelementen zien te overwinnen, maar vooral de demonen die in henzelf huizen. Verbazingwekkend genoeg werd de film niet op locatie opgenomen, maar werd het imposante, soms sinistere landschap gebouwd in de studio. Oscar voor de fotografie van Jack Cardiff.

Henry V

1945 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1945. Drama van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Robert Newton, Leslie Banks, Renee Asherson en Esmond Knight.

Magistrale verfilming van het klassieke toneelstuk van William Shakepeare in een bewerking van Olivier, Alan Dent en Reginald Beck. Het begint als een toneelstuk met de première in 1600, waarin de glorierijke campagne verheerlijkt wordt van de Britse Koning Henry V tegen de Fransen. Terwijl het stuk zich ontwikkelt, worden de decors realistischer en worden we getuige van briljante vertolkingen en een bijna geniale regie. Bij zijn release werd de film dan ook begroet als de beste Shakespeare- adaptatie aller tijden. Het leverde Olivier een speciale Oscar op voor zijn uitzonderlijke prestatie als acteur, regisseur en producent in de totstandkoming van HENRY V. Zelfs na al die jaren, blijft het een genot deze film telkens opnieuw te zien. Verbluffende fotografie van Robert Krasker en Jack Hildyard en een sublieme score van William Walton vervolmaken dit meesterwerk. Opnieuw gemaakt in 1989 door Kenneth Branagh.

Canterbury Tale, A

1944 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1944. Drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Eric Portman, Dennis Price, Erica Sim, Esmond Knight en Eliot Makeham.

In het stadje Gillingsborough, onder de rook van Canterbury, giet een gek 's nachts meisjes lijm in het haar. Een Amerikaanse en een Engelse sergeant gaan samen met een meisje op onderzoek. Bovendien vinden ze in Canterbury, als echte pelgrims, wat ze zochten. De beide regisseurs produceerden en schreven de film. Enigszins langdradig en saai in beeld gebracht.

The Silver Fleet

1943 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1943. Oorlogsfilm van Vernon Sewell en Gordon Wellesley. Met o.a. Ralph Richardson, Googie Withers, Esmond Knight, Beresford Egan en Frederick Burtwell.

WO II. De eigenaar van een scheepswerf in Nederland lijkt samen te werken met de Duitse bezetters, maar in feite is hij de leider van een verzetsgroep, die de bouw van twee onderzeeërs probeert te saboteren. Een dominante rol van Ralph Richardson, die geweldig op dreef is in deze sobere propagandafilm, die nog steeds het aanzien waard is.

Contraband

1940 | Thriller, Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1940. Thriller van Michael Powell. Met o.a. Conrad Veidt, Valerie Hobson, Hay Petrie, Joss Ambler en Raymond Lovell.

Deense koopvaardij-kapitein Veidt en passagier Hobson raken in Londen aan het begin van WO II betrokken bij een spionagezaak. Met de hulp van een Deense restaurateur en zijn kellners lukt het hen een bende die een bioscoop als hoofdkwartier heeft, op te rollen. Een plezierig vertelde suspense film, waarbij Hitchock nooit ver weg lijkt. Vooral de sfeer van Londen tijdens de 'blackout' wordt uitstekend weergegeven. Veidt en Hobson die reeds een koppel vormden in Powells THE SPY IN BLACK, spelen hun rollen goed. Powell schreef samen met Emeric Pressburger en Brock Williams het scenario dat door F.A. Young in beeld gezet werd. In Amerika uitgebracht als BLACKOUT.

The Arsenal Stadium Mystery

1939 | Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1939. Mysterie van Thorold Dickinson. Met o.a. Leslie Banks, Greta Gynt, Ian MacLean, Liane Linden en Anthony Bushell.

Wie is verantwoordelijk voor de moord op voetbalheld Bushell, die nog wel middenin een wedstrijd werd gepleegd? De excentrieke maar o zo kranige Scotland-Yard-inspecteur Banks zoekt het uit. Een prima zéér Britse wie-is-de-dader-film.

The Vicar of Bray

1937 | Romantiek, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1937. Romantiek van Henry Edwards. Met o.a. Stanley Holloway, Felix Aylmer, Hugh Miller, K. Hamilton Price en Margaret Vines.

De despotische koning Charles I (Miller) wordt onder druk gezet door het parlement en hij doet beroep op de Ierse hertog van Brendon (Aylmer). Tevens maakt hij zich zorgen over het gebrek aan verantwoordelijkheid van zijn zoon, Prins Charles (Price). Brendon geeft de koning de raad om de priester van Bray (Holloway) in dienst te nemen als priv[KA1]e-leraar voor de prins. De priester verlaat zijn parochie tegen zijn zin, maar een bevel van de koning kan hij niet weigeren. De breuk tussen de koning en het parlement wordt onvermijdelijk en er dreigt een burgeroorlog. Terug in Bray is de priester getuige van de onmogelijke liefde tussen Norah Brendon (Vines) en Dennis Melross (Knight) wiens vaders in verschillende kampen strijden. Een erg trage romantische fantasie over de strijd tussen de Stuarts en Oliver Cromwell. Het geheel heeft weinig om het lijf, maar Holloway speelt zijn rol ontwapenend, ook al barst hij te pas en te onpas in zingen uit, wat niet erg geloofwaardig overkomt tegenwoordig. H. Fowler Mear baseerde zijn scenario op een verhaal van Anson Dyer. Fotografie is van William Luff.

Waltzes from Vienna

1933 | Muziek, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1933. Muziek van Alfred Hitchcock. Met o.a. Jessie Matthews, Esmond Knight, Frank Vosper, Fay Compton en Edmund Gwenn.

Compton als gravin helpt in het Wenen van 1840 de walz-koning Johann Strauss naar het succes. Wankele low-budget musical met weinig muziek en weinig Hitchcock. Gedraaid vóór het begin van Hitchcock's internationale reputatie als maëstro van het thrillergenre. Naar het toneelstuk Walzerkrieg van H. Reichart, E. Marischka en A.M. Willner. Ook bekend als STRAUSS'S GREAT WALTZ.