C. Aubrey Smith (1863-1948): cast.
Er zijn 64 films gevonden.

Unconquered

1947 | Western, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1947. Western van Cecil B. DeMille en Cecil Demille. Met o.a. Gary Cooper, Paulette Goddard, Howard Da Salvia, Boris Karloff en Cecil Kellaway.

In dit imposante western-drama, dat speelt rond 1780, wordt Goddard verkocht als slavin en vanuit Engeland naar Amerika gebracht, waar ze in handen van Indianen valt. Cooper weet haar te redden, maar de handelingen volgen elkaar op. Massagevechten rond een door de Indianen aangevallen fort vormen het hoogtepunt van de film. Meer dan vijf miljoen dollar (ca vier-en-half miljoen Euro - dat was toen verschrikkelijk veel geld) heeft de film gekost, én drie-en-eenhalve maand opnamen. Meer dan dertig gewonden vielen bij de actiescènes die door Arthur Rosson werden geregisseerd. Prachtig camerawerk van Ray Rennahan. Het scenario van Charles Bennett, Frederick M. Frank en Jesse Lasky, Jr. is gebaseerd op de roman The Judas Tree van Neil H. Swanson. In kleine rollen ziet men nog: Lloyd Bridges, Jack Pennick, Iron Eyes Cody, Chief Thunder Cloud, Lex Barker, Lane Chandler, Jay Silverheels, Fred Kohler Jr en Ray Teal.

An Ideal Husband

1947 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Komedie van Alexander Korda. Met o.a. Paulette Goddard, Michael Wilding, Diana Wynyard, C. Aubrey Smith en Glynis Johns.

Oscar Wildes salonkomedie in een klassieke presentatie, maar langzaam van tempo.

Rendezvous With Annie

1946 |

1946. Allen Dwan. Met o.a. Faye Marlowe, Gail Patrick, Raymond Walburn, C. Aubrey Smith en Philip Reed.

Oscar Wildes salonkomedie in een klassieke presentatie, maar langzaam van tempo.

Cluny Brown

1946 | Komedie

Verenigde Staten 1946. Komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. Charles Boyer, Jennifer Jones, Peter Lawford, Helen Walker en Reginald Gardiner.

Heerlijke Lubitschkomedie over een romance tussen loodgietster Jones en vluchteling Boyer in het Engeland van vlak vóór WO-II. De mooie karakterrollen doen veel.

Scotland Yard Investigator

1945 | Mysterie

Verenigde Staten 1945. Mysterie van George Blair. Met o.a. C. Aubrey Smith, Stephanie Bachelor, Forrester Harvey, Doris Lloyd en Eva Moore.

Deze mysteriefilm met laag budget verspilt het talent van de twee hoofdrolspelers in dit doorsneeverhaal over een kunstdiefstal.

And Then There Were None

1945 | Mysterie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1945. Mysterie van René Clair. Met o.a. Barry Fitzgerald, Walter Huston, Louis Hayward, Roland Young en June Duprez.

Agatha Christie's verhaal 'And Then There Were None' is de basis van talloze thrillers, horrorfilms en komedies. Deze klassieke whodunit van René Clair gaf daarvoor het cinematografische startschot. In zijn chique, giftige vertelling over tien kleurrijke types die door een onbekende worden uitgenodigd in een landhuis en een voor een het loodje leggen, bewaart Clair ook wat ruimte voor ouderwetse Britse humor, met teksten als: 'Erg dom om de enige butler te vermoorden; nu weten we niet eens de marmelade te vinden.'

The White Cliffs of Dover

1944 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Clarence Brown. Met o.a. Irene Dunne, Alan Marshal, Van Johnson, C. Aubrey Smith en Dame May Whitty.

De Amerikaanse Dunne trouwt met de Engelsman Marshal in een vaderlandslievende romance uit WO I. Handig maar hol.

The Adventures of Mark Twain

1944 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1944. Biografie van Irving Rapper. Met o.a. Fredric March, Alexis Smith, Donald Crisp, Alan Hale en C. Aubrey Smith.

Dit aan de normen van Hollywood aangepaste verhaal over Twains kleurrijke leven is wellicht geen grote biografie, maar het is van begin tot eind boeiend - ondanks een neiging naar de cliché's in dit genre. Scenario van Alan LeMay en Harry Candlee. Camerawerk van Sol Polito, Laurence Butler, Edward Linden, Don Siegel en James Leicester.

Sensations of 1945

1944 | Musical

Verenigde Staten 1944. Musical van Andrew L. Stone. Met o.a. Eleanor Powell, Dennis O'Keefe, C. Aubrey Smith, Eugene Pallette en W. C. Fields.

Publiciteitsbewuste Powell demonstreert persagent O'Keefe in deze muzikale satire hoe je aandacht moet trekken; in een ongelooflijk nummer kom je haar tapdansend tegen binnen in een flipperkast! De sketch van Fields is redelijk, de andere nummers zijn aardig.

Two Tickets to London

1943 |

Verenigde Staten 1943. Edwin L. Marin. Met o.a. Michèle Morgan, Alan Curtis, Barry Fitzgerald en C. Aubrey Smith.

Een redelijk drama over Curtis die Morgan helpt spionnen op te sporen.

Madame Curie

1943 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1943. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Henry Travers, Albert Bassermann en Robert Walker.

Ondanks sommige langdradige scènes is de biografie van de beroemde wetenschapsvrouw over het algemeen uitmuntend. Garson en Pidgeon vormen als altijd een goed stel. Scenario van Paul Osborn en Paul H. Rameau naar het boek van Eve Curie. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Forever and a Day

1943 |

Verenigde Staten 1943. René Clair, Edmund Goulding, Cedric Hardwicke, Frank Lloyd en Victor Saville. Met o.a. Brian Aherne, Robert Cummings, Ida Lupino, Charles Laughton en Herbert Marshall.

Een benefiet-film, waarvan de opbrengsten bedoeld waren voor de oorlogsinspanning (van WO II). Het episodische verhaal gaat over een familie die tussen 1804 en 1941 een huis bewoont en iedere regisseur laat telkens in een korte film een generatie zien. Een uniek document om zoveel Engelse acteurs verenigd te zien in één werk. De meningen van de critici liepen toentertijd zeer uiteen van heel goed tot slecht...

Maisie Was a Lady

1941 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Edwin L. Marin. Met o.a. Ann Sothern, Lew Ayres, Maureen O'Sullivan, C. Aubrey Smith en Edward Ashley.

Door de schuld van Ayres verliest Maisie (Sothern) haar job op een kermis, waar ze de 'vrouw zonder hoofd' speelde. Om het goed te maken bezorgt Ayres haar een betrekking bij zijn zuster Sullivan. Sullivan wordt door haar verloofde in de steek gelaten, en Maisy redt haar op het nippertje van zelfmoord. De stroperige boel wordt naar het einde van deze serie toe steeds erger. Sotherns talent werd er echt aan verspild. Mary C. McCall Jr. en Betty Reinhardt schreven de onzin. Het camerawerk was in handen van Charles Lawton. Gevolgd door RINGSIDE MAISIE. Zie ook: 'Maisie'-serie.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1941 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1941. Horror van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Ingrid Bergman, Lana Turner, Donald Crisp en Ian Hunter.

Wat regisseur Rouben Mamoulian tien jaar eerder lukte, daar sloeg Gone with the Wind-maker Fleming de plank mis: zijn versie van Robert L. Stevensons Victoriaanse horrorverhaal over een door ambitie en chemicaliën gespleten persoonlijkheid is griezelig noch meeslepend. Tracy doet zijn best als de Londense wetenschapper die zichzelf fataal als proefkonijn inzet om z'n gevaarlijke brouwseltje te testen. Maar Bergman en Turner ruilden in de castingfase onfortuinlijk van rol en de perverse ondertoon uit de roman werd discreet gekuist. Rest ons een luxueus melodrama met sfeerdecors en bijpassende fotografie van de Rus Joseph Ruttenberg (1889-1983).

Waterloo Bridge

1940 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1940. Romantiek van Mervyn LeRoy en Vivien Leigh. Met o.a. Robert Taylor, Lucile Watson, Virginia Field, Maria Ouspenskaya en C. Aubrey Smith.

September 1939. De Engelsen beseffen nu dat oorlog met Duitsland onvermijdelijk is. Kolonel Taylor moet naar Frankrijk, naar het front. Vlak voor zijn vertrek ontmoet hij op de Waterloo Bridge de knappe balletdanseres Leigh. Ze willen trouwen tijdens zijn eerste verlof. Wat later verliest ze haar baan, waardoor ze aan lager wal raakt. Wie graag de tranen laat vloeien, zit hier op de juiste plaats. Sentimenteler (en ouderwetser) kan het niet. Taylor en Leigh spelen met een ernst die (anderen) op de lachspieren gaat werken. Toch werd de film een klassieker in het genre. S.N. Behrman, Hans Rameau en George Froeschel bewerkten het toneelstuk van Robert E. Sherwood. Reeds in 1931 verfilmd en in 1956 nogmaals het onderwerp van de film GABY. Mooi camerawerk van Joseph Ruttenberg. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Rebecca

1940 | Thriller, Romantisch drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Laurence Olivier, Joan Fontaine, Judith Anderson, George Sanders en Nigel Bruce.

Tijdens een verblijf aan de Côte d'Azur trouwt de Britse aristocraat De Winter (Olivier) hals over kop met een jonge, verlegen vrouw (Fontaine). Maar in zijn kasteel Manderley in Cornwall lijkt het volgens de 'tweede mevrouw De Winter' (haar eigen naam wordt nooit genoemd) wel of de geest van De Winters eerste vrouw, de onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen Rebecca, nog door de gangen waart. Nog steeds fascinerende verfilming van de gelijknamige roman van Daphne du Maurier, ook dankzij de uitstekende hoofdrolspelers. Oscars voor beste film en beste camerawerk.

Beyond Tomorrow

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van A. Edward Sutherland. Met o.a. Richard Carlson, Jean Parker, Harry Carey, C. Aubrey Smith en Charles Winninger.

Gevoelig huiskamerdrama waarin drie rijke heren het kerstfeest vieren met Carlson en Parker, twee maatschappelijke paria's, die echter bij elkaar de liefde vinden.

A Little Bit of Heaven

1940 | Muziek

Verenigde Staten 1940. Muziek van Andrew Marton. Met o.a. Gloria Jean, Robert Stack, Hugh Herbert, C. Aubrey Smith en Stuart Erwin.

Jean wordt als twaalfjarige zangeres een succes zodat ze haar familie kan ondersteunen; niet slecht.

The Under-Pup

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Richard Wallace. Met o.a. Gloria Jean, Robert Cummings, Nan Grey, Beulah Bondi en Virginia Weidler.

Een enigszins goedkoop, maar hartverwarmend verhaal over een zingend kind afkomstig uit de achterbuurt, dat bij wijze van liefdadigheid wordt uitgenodigd door een snobistische meisjesclub om mee te doen aan een exclusief zomerkamp. Het is het filmdebuut van Jean, die door Universal Pictures werd gezien als de 'opvolgster' van Deanna Durbin. Oorspronkelijk werd de film uitgebracht in een 88 minuten durende versie.

The Sun Never Sets

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Rowland V. Lee en Rowland Lee. Met o.a. Douglas Fairbanks jr, Basil Rathbone, Barbara O'Neil, Lionel Atwill en Virginia Field.

Een plezierig vaderlandslievend verhaal over drie Engelse broers die de oorlog in Afrika proberen te voorkomen. Goed geregisseerd met eersteklas-spelers.

Five Came Back

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van John Farrow. Met o.a. Chester Morris, Lucille Ball, Wendy Barrie, John Carradine en Allen Jenkins.

Onverwachte succesfilm doet een beetje verouderd aan, maar blijft interessant door kleurige karakterstudies van vliegtuigpassagiers, gestrand in jungle van de Amazone. Door regisseur Farrow opnieuw verfilmd in 1956 als BACK FROM ETERNITY.

Eternally Yours

1939 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Komedie van Tay Garnett. Met o.a. Loretta Young, David Niven, Hugh Herbert, C. Aubrey Smith en Billie Burke.

Young en Niven zijn een pas getrouwd stel. Ze trekken de wereld rond met hun goochelshow, maar Young voelt zich niet thuis in het circuswereldje. Bovendien vindt ze dat manlief meer aandacht heeft voor zijn trucs dan voor haar. Romantische komedie die sterk verouderd overkomt ook al geniet hij het voordeel van een fantastische cast. Het scenario van Gene Towne en Graham Baker gebruikt amper het grote talent van de hoofdpersonages, maar geeft de bijrolspelers wel de kans hun talenten te tonen. Fotografie is van Merritt Gerstad. Componist Werner Janssen kreeg een Oscarnominatie voor zijn score. Bestaat ook in een door de computer ingekleurde versie.

East Side of Heaven

1939 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1939. Komedie van David Butler. Met o.a. Bing Crosby, Joan Blondell, Mischa Auer, Irene Hervey en C. Aubrey Smith.

Vlekkeloze Crosby-komedie met liedjes. Bing neemt een te vondeling gelegde baby onder zijn hoede en neuriet de titelsong: 'Sing A Song Of Sunbeams'

Another Thin Man

1939 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1939. Misdaad van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, C. Aubrey Smith, Otto Kruger en Nat Pendleton.

Op een landgoed op Long Island wordt een moord gepleegd, waarna het populaire, bezopen detective-echtpaar (samen met Asta en pasgeboren zoontje Nick jr.) op de proppen komt om de dader te vinden. Sinds ze moeder is geworden, is Nora wel een beetje minder gaan drinken. Deze genietbare derde film in de reeks is de laatste die gebaseerd is op een verhaal van Dashiell Hammett. Scenario van Frances Goodrich en Albert Hackett. Camerawerk van Oliver T. Marsh en William Daniels. Zie ook: 'Boston Blackie'- serie.

Sixty Glorious Years

1938 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1938. Historische film van Herbert Wilcox. Met o.a. Anna Neagle, Anton Walbrook, C. Aubrey Smith, Walter Rilla en Charles Carson.

Neagle's vervolg op VICTORIA THE GREAT, een herhaling van haar goede spel als Engelands legendarische koningin. De produktie is uiterst verzorgd.

Kidnapped

1938 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Alfred L. Werker. Met o.a. Warner Baxter, Freddie Bartholomew, Arleen Whelan, C. Aubrey Smith en Reginald Owen.

Een goed avonturenverhaal in Schotland en Engeland rond 1750, maar geen Robert Louis Stevenson. Goede acteurs, in een over het algemeen amusant scenario.

Four Men and a Prayer

1938 | Misdaad

Verenigde Staten 1938. Misdaad van John Ford. Met o.a. Loretta Young, Richard Greene, George Sanders, David Niven en C. Aubrey Smith.

Beklemmend verhaal over vier broers die vastbesloten zijn het mysterie op te lossen over de moord van hun vader. Knappe, vlotte produktie.

Wee Willie Winkie

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van John Ford. Met o.a. Shirley Temple, Victor McLaglen, C. Aubrey Smith, Cesar Romero en Constance Collier.

Het verhaal van Kipling werd aangepast voor Temple als het heldinnetje van een Brits regiment in India. Goede actiescènes. Temple en McLaglen vormen een prima duo. Oorspronkelijk uitgebracht in een lengte van 99 minuten.

Thoroughbreds Don't Cry

1937 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1937. Komedie van Alfred E. Green. Met o.a. Judy Garland, Mickey Rooney, Sophie Tucker, C. Aubrey Smith en Frankie Darro.

Een aardig renpaardenverhaal waarin jockey Rooney betrokken raakt in illegale afspraken en de jonge Garland enkele liedjes ten beste geeft.

The Prisoner of Zenda

1937 | Romantiek, Avonturenfilm, Historische film, Romantisch drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Ronald Colman, Madeleine Carroll, Raymond Massey, David Niven en Mary Astor.

Intrige, avontuur, romantiek en degengekletter: The Prisoner of Zenda heeft het allemaal én is na al die tijd nog altijd onderhoudend. Energieke acteur Colman is hoofdverantwoordelijk voor de opwinding in een dubbelrol als de bedwelmde kroonprins van fantasiekoninkrijk Ruritania en als de Britse dubbelganger die de kroon moet bestijgen terwijl de prins zijn giftige roes uitslaapt. Carroll is subliem theatraal als de prinses die smacht naar de Brit. Een magnifieke film dankzij innemend spel, vlotte montage en vooruitstrevend camerawerk en decorbouw. De gangmaker voor het nieuwbakken avonturengenre Ruritania Romance. Gebaseerd op het boek van Anthony Hope uit 1894.

The Hurricane

1937 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1937. Avonturenfilm van John Ford. Met o.a. Jon Hall, Dorothy Lamour, Mary Astor, C. Aubrey Smith en Raymond Massey.

Eersteklas escapisme op het eiland Manikoora, waar het idyllische leventje van Hall en Lamour door de rancuneuze gouverneur Massey uiteengerukt wordt. Orkaaneffecten die nooit geëvenaard zijn. Een afschuwelijke nieuwe versie volgt in 1979. Dudley Nichols en Oliver H.P. Garrett bewerkten de roman van Charles Nordhoff en James Norman Hall tot scenario. Bert Glennon bemande de camera.

The Garden of Allah

1936 | Romantiek

Verenigde Staten 1936. Romantiek van Richard Boleslawski. Met o.a. Marlene Dietrich, Charles Boyer, Tilly Losch, Basil Rathbone en Joseph Schildkraut.

Zwierige romance in de Algerijnse woestijn, waarin de zwoele Dietrich in de ascetische Boyer haar gelijke ontmoet. Technicolor is onder andere verantwoordelijk voor de royale produktie. Scenario van W.P. Lipscomb en Lynn Riggs naar de roman van Robert Hichens. Camerawerk van W. Howard Greene en Hal Rosson.

Romeo and Juliet

1936 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1936. Drama van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Leslie Howard, John Barrymore, Edna May Oliver en Basil Rathbone.

Goed geacteerde, weelderige produktie van Shakespeare's toneelstuk over noodlottige geliefden. Howard en Shearer zijn zo goed dat men vergeet dat ze te oud zijn voor hun rol. Niet de grote film die het had kunnen zijn, maar een hele goede.

Lloyds of London

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van Henry King. Met o.a. Freddie Bartholemew, Madeleine Carroll, Sir Guy Standing, Tyrone Power en C. Aubrey Smith.

Knap opgebouwde fictie over de opkomst van het vermaarde Britse verzekeringsconcern; de jonge boodschappenjongen Bartholemew wordt als hij groot is Power die met Sanders strijdt om de genegenheid van Carroll.

Lloyd's Of London

1936 |

1936. Henry King. Met o.a. Sir Guy Standing, Virginia Field, Freddie Bartholomew, C. Aubrey Smith en Tyrone Power.

Knap opgebouwde fictie over de opkomst van het vermaarde Britse verzekeringsconcern; de jonge boodschappenjongen Bartholemew wordt als hij groot is Power die met Sanders strijdt om de genegenheid van Carroll.

Little Lord Fauntleroy

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van John Cromwell. Met o.a. Freddie Bartholomew, C. Aubrey Smith, Guy Kibbee, Dolores Costello en Mickey Rooney.

De jonge Bartholomew uit New York wordt opeens een Britse Lord in deze charmante film naar een klassiek boek. Het verhaal en spel doen verouderd aan, maar de hoge produktiewaarden doen de vervelende momenten vergeten. Reeds eerder gefilmd in 1921. Opnieuw gemaakt in 1980 voor tv. Wordt ook in een ingekleurde versie vertoond.

The Tunnel

1935 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1935. Sciencefiction van Maurice Elvey. Met o.a. Richard Dix, Leslie Banks, Madge Evans, Helen Vinson en C. Aubrey Smith.

Een teleurstellend verhaal over de aanleg van een transatlantische tunnel. De personages en hun problemen blijven vlak. De futuristische decors zijn de enige pluspunten. Ook bekend als TRANSATLANTIC TUNNEL.

The Lives of a Bengal Lancer

1935 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Gary Cooper, Franchot Tone, Richard Cromwell, Sir Guy Standing en C. Aubrey Smith.

Een noordelijke buurstaat bezorgt de Engelsen aardig wat last in India. In het Britse regiment dat belast is met de militaire operaties wemelt het van vijandige elementen en [KA1]e[KA1]en van de jonge officieren (Cromwell) - de zoon van commandant Standing - wordt tijdens een schitterende slangenbezweerders scène uit zijn tent gelokt door een schone spionne aan wie hij vertelt dat er een wapentransport onderweg is. Dat transport wordt overvallen en de wapens vallen in de handen van de vijand. De Britten besluiten een strafexpeditie te ondernemen. Een keur van Hollywood-sterren in een kleurrijke avontuurlijke actiefilm; Cooper en Tone zijn vrienden in het regiment, en beschermen Cromwell. Het scenario werd geschreven door Grover Jones, Williams Slavens McNutt, Achmed Abdullah, Waldemar Young en John Balderston naar de roman van Major Francis Yeats-Brown. GERONIMO uit 1939 valt te beschouwen als een gewijzigde herverfilming.

The Gilded Lily

1935 | Romantiek

Verenigde Staten 1935. Romantiek van Wesley Ruggles. Met o.a. Claudette Colbert, Fred MacMurray, Ray Milland, C. Aubrey Smith en Edward Craven.

Claudette moet kiezen tussen de aristocratische Milland en de straatarme MacMurray. Prima romantische film.

The Crusades

1935 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Cecil B. DeMille en Cecil Demille. Met o.a. Loretta Young, Henry Wilcoxon, Ian Keith, Katherine DeMille en C. Aubrey Smith.

Liefde, acties en orgieën bij de vleet in dit typisch DeMille-spektakel over de middeleeuwen dat veel amusement oplevert met Young als de stralende heldin. Scenario van Harold Lamb, Waldemar Young en Dudley Nichols. Camerawerk van Victor Milner.

Clive of India

1935 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Richard Boleslawski. Met o.a. Ronald Colman, Loretta Young, Colin Clive, Francis Lister en C. Aubrey Smith.

Middelmatig avontuur over Britten-in-India. Colman speelt een man, vervolgd door noodlot; hij slaat een opstand van Indiërs neer en vernietigt de tiran.

China Seas

1935 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Tay Garnett. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Wallace Beery, Lewis Stone en Rosalind Russell.

Zelfs de meest doorgewinterde en verstompte criticus moet deze film wel goed vinden vanwege de rolbezetting - al is het verhaal vol mysterieus gedoe over allerlei verhoudingen aan boord van het schip van Gable, dat onderweg is naar Singapore, lachwekkend. De opnamen van de huizenhoge vloedgolven die het schip overspoelen werden in de studio gemaakt en zijn hedentendage nog steeds indrukwekkend. Wordt soms op de tv vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van Jules Furthman en James Keven McGuiness naar de roman van Crosbie Garstin. Wordt ook in een ingekleurde versie vertoond. Camerawerk van Ray June.

We Live Again

1934 | Historische film

Verenigde Staten 1934. Historische film van Rouben Mamoulian. Met o.a. Fredric March, Anna Sten, Sam Jaffe, C. Aubrey Smith en Jane Baxter.

Een loodzware historische film waarin March als Russische edelman verliefd is op plattelandsmeisje Sten. Naar Leo Tolstoi's Opstanding en al verschillende keren eerder verfilmd.

The Scarlet Empress

1934 | Historische film, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1934. Historische film van Josef von Sternberg. Met o.a. Marlene Dietrich, John Lodge, Louise Dresser, Sam Jaffe en C. Aubrey Smith.

Magnifiek historisch drama, met Dietrich als verarmd Duits prinsesje dat eind achttiende eeuw uitgroeit tot de Russische vorstin Catharina de Grote. Met tientallen personages in de marge, en honderden figuranten, stelt Dietrich haar oneindige gratie ter beschikking aan een biografie die niet alleen Catharina's brandende eerzucht aanstipt, maar ook haar schier onverzadigbare behoefte aan vleselijk genot. Groots uitgevoerd, met veel aandacht voor decorbouw en belichting. Bevat tamelijk expliciete naakt- en martelscènes, beelden die vlak na de première in Hollywood werden verboden middels de strikte regels van de Hays Code.

One More River

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van James Whale. Met o.a. Colin Clive, Diana Wynyard, C. Aubrey Smith, Jane Wyatt en Mrs. Patrick Campbell.

Bewerkt naar de roman van John Galsworthy door R.C. Sheriff. Een vrouw rent met haar minnaar weg en haar echtgenoot zet de detectives er achter aan.

House of Rothschild

1934 | Historische film

Verenigde Staten 1934. Historische film van Alfred L. Werker. Met o.a. George Arliss, Boris Karloff, Loretta Young, Robert Young en Florence Arliss.

Een zorgvuldig uitgewerkte, boeiende kroniek over de beroemde bankiersfamilie, met Arliss als Nathan Rothschild in de tijd van de Napoleontische Oorlogen, Loretta als zijn dochter, R. Young als haar minnaar en Karloff als geciviliseerde schurk. Het slot werd oorspronkelijk in kleur opgenomen.

Gambling Lady

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Archie Mayo. Met o.a. Barbara Stanwyck, Pat O'Brien, Claire Dodd, Joel McCrea en C. Aubrey Smith.

Zijn familie spreekt haar afkeuring uit als de rijke McCrea trouwt met de dochter (Stanwyck) van een gokker, maar zij bewijst wat ze waard is als McCrea in de moeilijkheden raakt.

Cleopatra

1934 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1934. Avonturenfilm van Cecil B. DeMille. Met o.a. Claudette Colbert, Warren William, Henry Wilcoxon, Irving Pichel en Gertrude Michael.

Deze weelderige DeMille-versie van Cleopatra doet niet verouderd aan en is nog steeds een van zijn intelligentste films, dankzij de mooie rollen van alle spelers. Top amusement, met camerawerk van Victor Milner die een Oscar won. Waldermar Young en Vincent Lawrence schreven het scenario.

Bulldog Drummond Strikes Back

1934 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1934. Mysterie van Roy Del Ruth. Met o.a. Ronald Colman, Loretta Young, C. Aubrey Smith, Charles Butterworth en Una Merkel.

Laatste film uit de reeks met Colman als Captain Hugh Drummond van de in 1929 gestarte serie. Als Drummond op het punt staat te trouwen, komt hij tijdens een (legendarische) Londonse fog terecht in een verlaten huis waar hij een lijk aantreft [KA1]en de gekidnapte Lola Field (Young). Drummond steekt zijn neus in de zaken van de weinig doelmatig werkende Scotland Yard, verstoort regelmatig het huwelijksfeest van zijn vriend Algy Longworth (Butterworth) om tenslotte een bont-smokkelaarsbende uit het Oosten op te rollen. Meer dan zestig jaar dacht men dat deze film verloren was gegaan. De BULLDOG DRUMMOND reeks die graag vergeleken mag worden met MIKE HAMMER of JAMES BOND mist toch wel d[KA1]at vrouwelijke schoon of die gadgets. Voor de trouwe aanhangers interessant. Het scenario is van Nunnally Johnson en Henry Lehrman die het baseerden op de personages uit de roman van H.C. (Sapper) McNeile. Achter de camera stond Peverell Marley.

The Barbarian

1933 | Romantiek, Experimenteel, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1933. Romantiek van Sam Wood. Met o.a. Ramon Novarro, Myrna Loy, Reginald Denny, Louise Closser-Hale en C. Aubrey Smith.

Zouteloos verhaal over een zogenaamd charmante Arabische gids die onvermoeibaar achter toeriste aanjaagt. Gefilmd in Egypte; veel beelden van Myrna, inclusief een naaktscène in bad. Scenario van Anita Loos en Elmer Harris. Camerawerk van Harold Rosson.

Secrets

1933 | Western

Verenigde Staten 1933. Western van Frank Borzage. Met o.a. Mary Pickford, Leslie Howard, C. Aubrey Smith, Blanche Fredrici en Doris Lloyd.

Een dramatische western, met Pickford en Howard in de hoofdrollen. Beiden hebben hard gewerkt en een vee-imperium opgebouwd. De zaken gaan fout als Howard zich kandidaat stelt voor het gouverneurschap. Zijn relatie met Lloyd komt aan het licht, waardoor zowel zijn politieke ambities als zijn huwelijk in gevaar komen. De laatste rol van Pickford. Het camerawerk is van Ray June.

Queen Christina

1933 | Historische film, Romantiek, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1933. Historische film van Rouben Mamoulian. Met o.a. Greta Garbo, John Gilbert, Ian Keith, Lewis Stone en C. Aubrey Smith.

Wellicht Garbo's beste film, met een uitmuntende rol als 17e- eeuwse koningin van Zweden, die uit liefde voor Gilbert afstand doet van de troon. De liefdesscènes van Garbo en Gilbert zijn gedenkwaardig, evenals het beroemde slot. Een film om niet te missen. Scenario van H.M. Harwood, Salka Viertel en Margaret P. Levino. De camera werd bediend door William Daniels.

Morning Glory

1933 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1933. Romantiek van Lowell Sherman. Met o.a. Katharine Hepburn, Adolphe Menjou, Douglas Fairbanks jr, C. Aubrey Smith en Mary Duncan.

Hepburn komt als jonge, ambitieuze actrice naar Broadway, in de hoop er in korte tijd naam te maken. Maar niemand neemt haar ernstig, zeker producent Menjou niet. De enige die in haar gelooft is auteur Fairbanks Jr., die haar op het juiste moment naar voren schuift. Sprookjesachtig scenario van Howard J. Green, naar een toneelstuk van Zoe Akins, met alle ingrediënten voor een goed getimede lach en traan. Subliem gespeeld door Hepburn, die hiervoor haar eerste Oscar ontving. Ze wordt omringd door louter uitstekende acteurs. Een droom van een film voor een jonge actrice. Iets té toneelmatig in beeld gebracht door Bert Glennon, maar met een magistrale score van Max Steiner. Opnieuw verfilmd als STAGE STRUCK in 1958.

Bombshell

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Victor Fleming. Met o.a. Jean Harlow, Lee Tracy, Frank Morgan, Franchot Tone en Una Merkel.

Harlow is een gevierde actrice, maar ze is het beu om voortdurend als blonde seksbom bestempeld te worden. Ze wil een ander imago en kondigt een huwelijk aan met een markies. Vervolgens komt de publiciteitsmachine van de studio in werking en alles verloopt helemaal anders dan Harlow zich had voorgesteld. Ongetwijfeld Harlows beste komedie, waarin ze bijna zichzelf speelt. De humor is nog steeds te pruimen. Het scenario van Jules Furthman en John Lee Mahin, naar een toneelstuk van Caroline Francke en Mack Crane, geeft al het vermelde talent op de titelrol volop de kans om zich te bewijzen. Bovendien geeft de film een goede indruk van de sterren-manipulaties van de grote studio's in het Hollywood van de jaren 1930. Voor de fotografie werd beroep gedaan op Chester Lyons en Harold G. Rosson. Ook bekend als BLONDE BOMBSHELL.

Trouble in Paradise

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. Kay Francis, Miriam Hopkins, Herbert Marshall, Charles Ruggles en Edward Everett Horton.

Een sprankelend niemendalletje van Lubitsch over de chique Francis die betrokken is bij het oplichtersechtpaar Marshall en Hopkins in Parijs. Een geestige, verrukkelijke klassieke film. Samson Raphaelson en Grover Jones bewerkten het toneelstuk The Honest Finder van Laszlo Aladar tot scenario. Camerawerk van Vitor Milner.

Tarzan the Ape Man

1932 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van W.S. Van Dyke. Met o.a. Johnny Weissmuller, Maureen O'Sullivan, Neil Hamilton, C. Aubrey Smith en Doris Lloyd.

Johnny Weissmuller is dé definitieve Tarzan. Hij was de uitvinder van de Tarzan-yell en hij kon beter zwemmen dan de krokodillen! Deze eerste van Weissmullers twaalf Tarzanfilms, volgt het boek van geestelijk vader Edgar Rice Burroughs redelijk getrouw. Hierin ontmoet Jane Tarzan voor het eerst, en zien we het beroemde taallesje 'Me Tarzan, you Jane', dat niet precies zo blijkt te gaan, maar dat moet u zelf maar zien. De film heeft zijn foutjes en is bij vlagen behoorlijk racistisch, niettemin is Tarzan the Ape Man een avonturenklassieker van formaat.

Polly of the Circus

1932 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1932. Komedie van Alfred Santell. Met o.a. Clark Gable, Marion Davies, Raymond Hatton, C. Aubrey Smith en Maude Eburne.

Verhaal en rolbezetting zijn ongeloofwaardig met Davies als een sexy trapeze-artieste die gewond raakt en daarna langzaam geneest bij Gable thuis, een dominee die een luxe bestaan leidt. Van belang als curiosum. Ray Milland heeft bijrolletje als uitsmijter.

Love Me Tonight

1932 | Musical

Verenigde Staten 1932. Musical van Rouben Mamoulian. Met o.a. Maurice Chevalier, Jeanette MacDonald, Myrna Loy, C. Aubrey Smith en Charles Butterworth.

Derde en ongetwijfeld beste van de vier films die Chevalier en MacDonald samen maakten. Chevalier is een Parijse kleermaker, die per ongeluk in aristocratische kringen terechtkomt en verliefd wordt op prinses MacDonald. Het sprookjesachtige scenario van Samuel Hoffenstein, Waldemar Young en George Marion Jr., naar een toneelstuk van Leopold Marchand en Paul Armont, groeide uit tot een geestige, sprankelende film, die nog niets van zijn charme heeft verloren. Mamoulians regie is bijzonder vlot. De twee hoofdrolspelers zijn goed op elkaar ingespeeld en stralen een aanstekelijk enthousiasme uit. Enkele klassiek geworden songs, zoals 'Isn't It Romantic' en 'Mimi', maken de film nog aantrekkelijker. Onvergetelijke combinatie van komedie, melodrama en muziek. Fotografie is van Victor Milner, en Richard Rogers en Lorentz Hart stonden in voor de songs.

Trader Horn

1931 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1931. Avonturenfilm van W.S. Van Dyke. Met o.a. Harry Carey, Edwina Booth, Duncan Renaldo, Olive Golden (Carey) en Mutia Omoolu.

Een vroege klassieke geluidsfilm grotendeels opgenomen in Afrikaanse oerwouden. De film is nog steeds een opwindend avonturenverhaal over de plaatselijke handelaar Carey die last heeft van vijandige zwarte bewoners.

The Phantom Of Paris

1931 |

1931. John Robertson. Met o.a. Leila Hyams, John Gilbert, Lewis S. Stone, Jean Hersholt en Natalie Moorhead.

Een vroege klassieke geluidsfilm grotendeels opgenomen in Afrikaanse oerwouden. De film is nog steeds een opwindend avonturenverhaal over de plaatselijke handelaar Carey die last heeft van vijandige zwarte bewoners.

The Bachelor Father

1931 |

1931. Robert Leonard. Met o.a. Halliwell Hobbes, Doris Lloyd, Ralph Forbes, Marion Davies en C. Aubrey Smith.

Een vroege klassieke geluidsfilm grotendeels opgenomen in Afrikaanse oerwouden. De film is nog steeds een opwindend avonturenverhaal over de plaatselijke handelaar Carey die last heeft van vijandige zwarte bewoners.

Never the Twain Shall Meet

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van W.S. Van Dyke. Met o.a. Leslie Howard, Conchita Montenegro, C. Aubrey Smith, Karen Morley en Mitchell Lewis.

Een rijke, nette man (Howard) houdt van een rijke, nette vrouw (Morley). Maar dan wordt hij de voogd van een mooi en ongeremd meisje (Montenegro). Houterig melodrama over botsende culturen.

Guilty Hands

1931 | Thriller

1931. Thriller van W.S. Van Dyke. Met o.a. Lionel Barrymore, C. Aubrey Smith, Polly Moran, William Bakewell en Madge Evans.

Een rijke, nette man (Howard) houdt van een rijke, nette vrouw (Morley). Maar dan wordt hij de voogd van een mooi en ongeremd meisje (Montenegro). Houterig melodrama over botsende culturen.

Bachelor Father

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Marion Davies, Ralph Forbes, C. Aubrey Smith, Doris Lloyd en Halliwell Hobbes.

De eens zo zwierige vrijgezel Smith, nu oud en eenzaam, wil graag zijn drie volwassen kinderen leren kennen. Ernstige, maar leuke bewerking van het toneelstuk.