Jacques Dupont: regie en muziek.
Er zijn 9 films gevonden.

Les sacrifiés d'Orves

1990 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1990. Oorlogsfilm van Jacques Dupont. Met o.a. Georges Fryker, Theodora Mytakis, François-Paul Roy en Christian Fischer-Naudin.

Met medewerking van Alain Giotteray, schrijver van [KL]Qui furent les premiers r[KA1]esistants[KLE] ofwel de heldendaden en de executie van de eerste verzetsstrijders, die reageerden op de oproep van 18 juni 1940. Centraal staat de legendarisch geworden figuur Honor[KA1]e d`Estiennes uit Orves en de eerste illegale radio-uitzending vanuit het bezette Frankrijk naar Londen, op 25 december 1940, zit er ook in. Een mengeling van fictie op basis van een reconstructie van de gebeurtenissen en van beelden van destijds, die minder geslaagd is, temeer daar de (onbekende) acteurs er soms moeite mee hebben in de huid van hun personages te kruipen.

Les Distractions

1960 | Misdaad, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1960. Misdaad van Jacques Dupont. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Alexandra Stewart, Claude Brasseur, Sylva Koscina en Eva Damien.

Een persfotograaf ontdekt dat een voortvluchtige autodief zijn oude dienstmakker is. Hij bezorgt hem een schuilplaats, maar terwijl de fotograaf de ontsnappingsmogelijkheden naar Spanje onderzoekt, denkt de misdadiger in de steek te zijn gelaten en raakt in paniek. Deze onhandige debuutfilm met een warrig scenario lonkt - niet alleen door de aanwezigheid van Belmondo - te duidelijk naar A BOUT DE SOUFFLE en blijft daar nòg duidelijker ver bij achter. Alleen curieus om de bezetting in jongere jaren.

La passe du diable

1957 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1957. Documentaire van Jacques Dupont en Pierre Schoendoerffer. Met o.a. Mohki, Uroz, Azra, Rhalil en Rahim.

Deze documentaire gaat over het belangrijkste ruiterspel van Afghanistan: Boezkasjie, de bakermat van de polo. Een bokkenkadaver zonder kop wordt binnen een cirkel geworpen en het polospel kan beginnen. Deze barbaarse vrijetijdsbesteding wordt getoond aan de hand van een (min of meer) gedramatiseerde documentaire met Afghanen, die in de film paardrijden, en zo het verhaal vormen. Mohki is met ruiters op weg naar de hoofdstad Kaboel om aan het grote spel deel te nemen; zijn jongere broer Rahim volgt hem, want hij wil zijn broer zien winnen. Hij wordt door de groep verjaagd en uit weerbarstigheid snijdt hij de singel door van een reservepaard. Uitgerekend gaat zijn broer dat paard berijden, maakt een val en wordt onder de paardenhoeven vertrapt. Raoul Coutard stond achter de camera en laat de kijker menige indrukwekkende landschapsopname zien. Het scenario is van niemand minder dan Joseph Kessel. Niet geschikt voor kinderen.

Erreur judiciaire

1948 | Misdaad

Frankrijk 1948. Misdaad van Maurice de Canonge. Met o.a. Michèle Alfa, Lucienne Le Marchand, Agnès Laury, Irène Strozzi en Jean Davy.

Een onbedoelde persiflage op de film noir van die tijd. Een speels en duivels wezen ruïneert haar echtgenoot, een bankier, en drijft hem tot zelfmoord. Ze laat zich in met twee misdadigers van wie zij er één laat ombrengen, terwijl een ongelukkige kassier de verantwoordelijkheid voor de misdaden op zich neemt. Waarom zo ver gezocht? Het resultaat van een wedstrijd tussen journalisten en publiek, met als opdracht het plot verder uit te werken, na het eerste deel te hebben gezien. Deze opzet is dus niet voor herhaling vatbaar!

Brigade criminelle

1947 | Misdaad, Thriller, Film noir

Frankrijk 1947. Misdaad van Gilbert Gil. Met o.a. Gisèle Préville, Ellen Bernsen, Magda Persan, Jean Davy en Maurice Teynac.

Somber, duister en vaag verhaal over gestolen plattegronden van de nationale defensie. Men voelt dat de regisseur heel duidelijk Amerikaanse kassuccessen wil imiteren en dat lukt hem heel slecht. Niet helemaal mislukt dankzij de dialogen van Maurice Claval en een paar acteurs in bijrollen die na hun debuut hun weg hebben gevonden en de heel jonge Michel Bouguet als moordenaar.

Rumeurs

1946 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1946. Komedie van Jacques Daroy. Met o.a. Jany Holt, Annette Poivre, Janine Viénot, Annie Hémery en Jacques Dumesnil.

Over Jean, een beste maar losbandige jongen, wordt in het dorp gefluisterd dat hij een jonge vrouw heeft vermoord. Op het laatst krijgt hij echt moorddadige gevoelens. Gelukkig wordt de echte schuldige ontmaskerd en Jean trouwt het jonge meisje, dat hij in zijn droom vermoordde! Het genie van William Wyler (THE CHILDREN'S HOUR is een film van William Wyler) was nodig om een dergelijk gegeven overtuigend te verfilmen, Daroy slaagt daar niet in. Daroy is niet geheel zonder verdienste, maar bij het maken van deze film was hij blijkbaar weinig geïnspireerd en hij weet de waanzin van de hoofdpersoonniet over te brengen.

Le Dernier sou

1946 | Avonturenfilm, Misdaad

Frankrijk 1946. Avonturenfilm van André Cayatte. Met o.a. Ginette Leclerc, Gilbert Gil, Noël Roquevert, Fernand Charpin en Annie France.

Een film over oplichterij waarin de schuldigen hun straf niet ontlopen en de onschuldigen van alle blaam worden gezuiverd. Maar de heldin sterft, als slachtoffer van de wraak van een gangster. Dit is een van de eerste films van André Cayatte, die toen nog niet de neiging had zijn films vol te stoppen met moraliserende aanklachten. Deze film heeft die pretenties nog niet en heeft de tand des tijds heel wat beter doorstaan dan sommige van zijn latere films.

Le Dernier métro

1945 | Avonturenfilm, Misdaad

Frankrijk 1945. Avonturenfilm van Maurice de Canonge. Met o.a. Gaby Morlay, Mony Dalmès, Alexandre Rignault, Fernand Fabre en Maurice Baquet.

Een ongeïnspireerde maar waarheidsgetrouwe verfilming van de roman van Tristan Bernard Mathilde et ses mitaines. Het boek is in dit geval zeker beter dan de film. De regisseur heeft duidelijk veel lopende band-werk gemaakt. Gelukkig is het scenario van hoog niveau, net als de acteerprestaties.

Mission sp[KA1]eciale (1[KA2]ere [KA1]epoque: L`espionne, 2e [KA1]epoque: R[KA1]eseau clandestin)

1940 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1940. Oorlogsfilm van Maurice de Canonge. Met o.a. Jany Holt, Elisa Ruis, Liliane Valais, Nathalie Nattier en Jean Davy.

Een groots epos over de heroïsche rol, die commissaris Chabrier van de overgave in mei 1940 tot de Bevrijding speelde. Alle ingrediënten zijn aanwezig: de spionnen, het ondergronds verzet, de martelingen, de arrestaties etc. Een karikaturaal geheel met veel volk en vanzelfsprekend niet van simplisme ontbloot. Een sterk verouderde situatieschets.