Conrad L. Hall: camera.
Er zijn 21 films gevonden.

Road to Perdition

2002 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2002. Misdaad van Sam Mendes. Met o.a. Tom Hanks, Paul Newman, Daniel Craig, Jude Law en Jennifer Jason Leigh.

Hoofdpersoon in deze verfilmde gangsterstrip is Michael Sullivan (Hanks), klusjesman van maffiabaas John Rooney (Newman) en vader van twee tienerzoons. Zonen zijn er om hun vaders ellende te bezorgen, weet Rooney. Hij krijgt gelijk. Rooneys geschifte zoon Connor (Craig) is jaloers op de band tussen zijn vader en diens rechterhand, en hij besluit Sullivan in de val te laten lopen. Anders dan in de strip blijft het meeste geweld buiten beeld; Mendes (American Beauty) laat vooral het effect van geweld op mensen zien. Tussendoor citeert hij de halve filmgeschiedenis.

American Beauty

1999 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1999. Komedie van Sam Mendes. Met o.a. Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Mena Suvari en Wes Bentley.

Even komisch als wrang filmdebuut van theaterregisseur Mendes over Lester, een doorsnee man in een doorsnee Amerikaanse suburb, die plots ontwaakt uit zijn lethargische bestaan met een duffe baan en een zielloos huwelijk. De wekker is een vriendin van zijn tienerdochter, blond en welgevormd, wulps en onschuldig tegelijk, onweerstaanbaar, maar verboden, natuurlijk. Fraai gestileerde acteursfilm werd met vijf Oscars onderscheiden. Vooral de bekroonde rol van Spacey is memorabel: Lester is een meelijwekkende, cynische loser, maar je kiest toch zijn kant.

Without Limits

1998 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1998. Biografie van Robert Towne. Met o.a. Billy Crudup, Donald Sutherland, Monica Potter, Jeremy Sisto en Matthew Lillard.

Een jaar nadat Jared Leto de legendarische renner Prefontaine had gespeeld in Prefontaine, deed Crudup ook een poging in Without Limits. De film vertelt het redelijk opmerkelijke verhaal van Prefontaine op redelijk innemende wijze, maar opwindend wordt het niet met teksten als 'Te geloven in iets is het moeilijkste ter wereld; als je dat doet is het een wonder'. Prefontaine lijkt met zijn kleine gestalte en ongelijke benen geen goede atleet te kunnen worden, maar hij kan volgens eigen zeggen veel pijn verdragen en wint daarmee wedstrijden. Alleen de terroristische afleiding kon hem van de overwinning in München afhouden. Zijn vriendin (Potter) was mooi en lief en zijn coach (Sutherland) richtte Nike op.

A Civil Action

1998 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1998. Drama van Steven Zaillian. Met o.a. John Travolta, Robert Duvall, William H. Macy, Tony Shalhoub en Kathleen Quinlan.

Gestroomlijnde verfilming van de non-fictie bestseller van Jonathan Harr, over een rechtszaak begin jaren tachtig rond vervuild drinkwater waaraan enkele kinderen overleden. Zaillian, scenarist van onder meer Schindler's List en Hannibal, maakt van een gecompliceerde zaak een spannend verhaal. Travolta speelt een snelle, succesvolle jurist die de beerput aan het licht brengt en daarmee zijn eigen leven een nieuwe wending geeft. Binnen de prima cast is vooral Duvall, beloond met een Oscarnominatie, geweldig. In 2006 draaide regisseur Zaillian een gelijknamige remake van All the King's Men, die massaal door de pers werd afgebrand.

Love Affair

1994 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1994. Romantiek van Glenn Gordon Caron. Met o.a. Warren Beatty, Annette Bening, Katharine Hepburn, Garry Shandling en Chloe Webb.

Twee jet-setters ontmoeten elkaar op een lijnvlucht (eerste klasse, uiteraard) naar Sydney. Hij is een gewezen American football-ster die nu voor de tv werkt en verloofd is met de leading lady van een talkshow. Zij is verloofd met een financieel genie. Het vliegtuig maakt een noodlanding.

Searching for Bobby Fischer

1993 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1993. Drama van Steven Zaillian. Met o.a. Max Pomeranc, Ben Kingsley, Joe Mantegna, Joan Allen en Laurence Fishburne.

Wanneer schaakleraar Pandolfini (Kingsley) zich ontfermt over de begenadigde zesjarige Josh Waitzkin (Pomeranc in een verbazingwekkende debuutrol), leert hij hem als een pitbull aan te vallen. Dat gaat maar zo lang goed in dit bedachtzaam gemaakte biografische drama waarin de hogeschoolmathematiek van het koningsspel contrasteert met de eeuwige variabele die mens heet. Uitgelezen reeks nevenrollen (Laura Linney, Laurence Fishburne, William H. Macy, Dan Hedaya). Diverse cameo's van zowel schaak-vips als van de echte Pandolfini. Oscarnominatie voor de fotografie van Conrad L. Hall.

Jennifer Eight

1992 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1992. Thriller van Bruce Robinson. Met o.a. Andy Garcia, Uma Thurman, Lance Henriksen, Kathy Baker en Graham Beckel.

Uitgebluste rechercheur Garcia moet een aantal wrede moorden op vrouwen ophelderen, ogenschijnlijk het werk van een seriemoordenaar. De achtste kandidate uit de rij is een blinde vrouw. Garcia begint een verhouding met haar en alles lijkt een klassieke wie-is-de-dader, met aanwijzingen die alsmaar duidelijker worden naarmate jager en opgejaagd wild dichter bij elkaar komen. Toch is de sfeer compleet anders want de gebruikelijke filmsuspense-handigheidjes zijn door de Britse scenarist-regisseur Robinson voor zijn eerste Amerikaanse opdracht als de pest gemeden. Geheimzinnige clair-obscur fotografie van Conrad L. Hall en intrigerende muziek van Christopher Young. Mooie vertolkingen van Garcia als karakterspeler en Thurman is ontroerend als de kwetsbare blinde vrouw die echter nooit de indruk geeft om sympathie of medelijden te bedelen en zich wijselijk onthoudt van hysterische buien. Ook bekend als JENNIFER 8 IS NEXT.

Class Action

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Michael Apted. Met o.a. Gene Hackman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Colin Friels, Joanna Merlin en Donald Moffat.

Een briljante advocaat komt in een proces namens een groot aantal betrokkenen (class action) over een fabricagefout bij een bepaald type auto tegenover zijn dochter die de belangen van de autofabrikant verdedigt, te staan.

Tequila Sunrise

1988 | Misdaad, Romantiek, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Misdaad van Robert Towne. Met o.a. Mel Gibson, Michelle Pfeiffer, Kurt Russell, Raul Julia en J.T. Walsh.

Dale McKussic (Gibson) probeert te stoppen met de drugshandel, tot opluchting van jeugdvriend en politieman Frescia (Russell), die hem jarenlang de hand boven het hoofd heeft gehouden. Maar McKussic wordt nog geacht om een laatste grote klapper te maken voor zijn Mexicaanse leverancier. Dan vallen beide mannen voor een mooie restauranthoudster (Pfeiffer). Aardig mengsel van misdaadfilm en driehoeksrelatiedrama, met boeiende personages maar een soms wat rommelig script. Schrijver/regisseur Towne was eerder verantwoordelijk voor het scenario van Chinatown (1974).

Black Widow

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Bob Rafelson. Met o.a. Debra Winger, Theresa Russell, Sami Frey, Dennis Hopper en Nicol Williamson.

Winger is een medewerkster van justitie die een verband vermoedt tussen de dood van enige rijke mannen. Ze gaat zelf op onderzoek en komt op het spoor van Russell die als de gelijknamige spin omgaat met rijke vrijgezellen. Behalve enige plotwendingen aan het eind en het acteerduel van Winger en Russell, is het een weinig opwindende film. Bekende sterren als Hopper en Williamson hebben korte rolletjes als slachtoffer van de zwarte weduwe. Camerawerk van Conrad Hall. Toepasselijke muziek van Michael Small.

Marathon Man

1976 | Thriller

Verenigde Staten 1976. Thriller van John Schlesinger. Met o.a. Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roy Scheider, Marthe Keller en William Devane.

Student Babe (Hoffman) heeft veel profijt van zijn trainingen voor de marathon, als hij via zijn broer Doc (Scheider) verwikkeld raakt in een complot rond diamanten, duistere geheimen uit het verleden en een uiterst onaangename tandarts (Olivier). Uitstekende thriller, opgenomen in sfeervol New York, mooi opgebouwd, met uitstekend spel en met een van de geruchtmakendste en ijzingwekkende en toch subtiele martelscènes uit de filmgeschiedenis, een scène die decennia in het geheugen gegrift blijft. Zo kan het dus ook, makers van de Saws en Hostels.

Smile

1975 | Komedie

Verenigde Staten 1975. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Bruce Dern, Barbara Feldon, Michael Kidd, Geoffrey Lewis en Nicholas Pryor.

Deze satire op Californische schoonheidswedstrijden is nu weer dolkomisch, dan weer goedkoop. De film weifelt onhandig tussen komedie en drama, maar Kidd is prima als choreograaf-aan- lager-wal die nu optochten regisseert. Het scenario van Jerry Belson. Het camerawerk is van Conrad Hall.

Tell Them Willie Boy Is Here

1969 | Western, Drama

Verenigde Staten 1969. Western van Abraham Polonsky. Met o.a. Robert Redford, Katharine Ross, Robert Blake, Susan Clark en Barry Sullivan.

Een loodzware film over de jacht op een Indiaan die iemand uit zelfverdediging doodde. De pretenties worden niet waargemaakt, maar de regie is zo goed dat je het gepreek erbij vergeet. Het is Polonsky's eerste film nadat hij 21 jaar tevoren, na FORCE OF EVIL, als linkse regisseur op de zwarte lijst werd gezet. Scenario naar de roman Willie Boy, a Desert Manhunt van Harry Lawton. Camerawerk van Conrad Hall. Gefilmd in Panavision.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

1969 | Western, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin en Henry Jones.

Anti-western over de laatste successen uit de carrière van twee legendarische treinrovers bezorgde Redford (als the Sundance Kid) sterstatus. Het roemloze einde van het geweldloze duo wordt door regisseur Hill fotogeniek maar - volgens veel Amerikaanse critici - grof en smakeloos in beeld gebracht. Bovendien maakte Fox de kostbare Hollywoodfout om met de dood van de beide helden een vervolg onmogelijk te maken. Tien jaar later waren ze eruit: een prequel! (die overigens best aardig werd). De originele Butch Cassidy and the Sundance Kid kreeg onder andere een Oscar voor het scenario van William Goldman en voor Burt Bacharachs liedje 'Raindrops keep fallin' on my head'.

Hell in the Pacific

1968 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1968. Oorlogsfilm van John Boorman. Met o.a. Lee Marvin en Toshirô Mifune.

Intrigerend drama over Amerikaanse soldaat (Marvin) en Japanner (Mifune) die samen op een onbewoond eiland zijn gestrand. Ze spreken elkaars taal niet, proberen elkaar steeds te slim af te zijn, maar zijn uiteindelijk door de omstandigheden gedwongen samen te werken. Regisseur Boorman maakte twee films met zijn favoriete hoofdrolspeler Lee Marvin: Point Blank, en een jaar later Hell in the Pacific. Boorman had aan Marvin niet alleen een goede acteur, maar ook een zielsverwant die 'oplossingen aandroeg voordat de problemen zich voordeden'. Marvin had aldus Boorman veel invloed, niet alleen op de tekst, maar op het geheel, de emotie die de film moest oproepen.

In Cold Blood

1967 | Drama, Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1967. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Robert Blake, Scott Wilson, John Forsythe, Paul Stewart en Gerald S. O'Loughlin.

Met vier Oscarnominaties onderscheiden bewerking van Truman Capote's beroemdste werk uit 1966, een 'non-fictie roman', over een gruwelijke moord op een boerenfamilie in Kansas in 1959. Twee ex-gevangenen (Blake, Wilson) beramen een beroving op het gezin die volledig misloopt en komen in de dodencel terecht. Brooks (Cat on a Hot Tin Roof) filmde, in fraai zwart-wit, op werkelijke locaties, zoals de boerderij en de rechtbank, verdiepte zich in het perspectiefloze bestaan van de twee daders en liet een journalist (Stewart) enigszins drammerige uitspraken doen tegen de doodstraf.

Divorce American Style

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Dick Van Dyke, Debbie Reynolds, Jason Robards, Jean Simmons en Van Johnson.

Na vijftien jaar vindt Barbara Harmon (Reynolds) dat haar huwelijk met Richard (Van Dyke) op een dood punt is beland. Op een avond is er flinke ruzie en Richard gaat ervandoor. Barbara vraagt de echtscheiding aan, waardoor Richard in financiële problemen komt. Dat is ook niet leuk voor zijn nieuwe vriendin Nancy. De enige oplossing is om Barbara aan een man te helpen en zo verlost te worden van de alimentatie. Scriptschrijver Norman Lear, die vaker samenwerkte met regisseur Bud Yorkin, verdiende met Divorce American Style een Oscarnominatie. Deze film is ondergewaardeerd, wellicht omdat de referentie aan de Mastroianni-klassieker Divorzio all'Italiana een flauwe parodie doet vermoeden. Dankzij het vlotte scenario en de sterke vertolking door Van Dyke en Reynolds gaat er niettemin een geheel eigen kracht uit van Divorce American Style.

Cool Hand Luke

1967 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, George Kennedy, J.D. Cannon, Lou Antonio en Robert Drivas.

Stervehikel voor Newman speelt zich af in een wrede gevangenis waar Luke voor een klein vergrijp terecht komt en pas na de nodige confrontaties met medegevangene Dragline (de met een Oscar bekroonde Kennedy) en talloze vernederingen uit weet te ontsnappen. Newman, genomineerd voor een Oscar, is geweldig als de eenling die onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt. Memorabel is een wedstrijd hardgekookte eieren eten die Luke wint (hij verorbert er maar liefst 50). In bijrollen duiken vele bekende gezichten op, onder wie Jo Van Fleet (als Luke's zieke moeder), Harry Dean Stanton en Dennis Hopper. (RdL/VPRO Gids)

The Professionals

1966 | Western, Experimenteel, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Western van Richard Brooks. Met o.a. Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Jack Palance en Claudia Cardinale.

Texaanse rancher Bellamy huurt vier vrijbuiters om z`n jonge vrouw (Claudia) uit de klauwen van Mexicaanse bandieten, aangevoerd door rebellenleider Palance, te redden. Harde actie en schitterende ruige rollen als revolverhelden en explosieven- experts van topacteurs. Professioneel gemaakt. Uitmuntend. Naar de roman A Mule For The Marquesa van Frank O'Rourke, door regisseur Brooks zelf tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Conrad Hall. Gedraaid in Panavision.

Harper

1966 | Mysterie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1966. Mysterie van Jack Smight. Met o.a. Paul Newman, Lauren Bacall, Julie Harris, Robert Wagner en Arthur Hill.

Gewezen rechercheur Archer uit Ross Macdonalds misdaadroman 'The Moving Target' (1949) werd voor de filmadaptatie Harper. Terwijl het huwelijk van de met ethiek behepte privédetective op scheiding staat, vraagt de welgestelde Elaine Sampson (Bacall) hem om haar verdwenen wederhelft op te sporen. Aldus werkt Harper, hardgekookte private eye in de traditie van Hammetts Sam Spade en Chandlers Philip Marlowe, zich volgens het noir-boekje fiks in de Californische nesten. Minus: Harpers echtelijke trubbels zijn een nodeloos verzinsel van scenarist William Goldman. Bonus: kien gekaderde 'Scope-fotografie van Conrad L. Hall (1926-2003). Newmans tweede, kwalitatief inferieure Harper-avontuur The Drowning Pool (1975) flopte.

The Saboteur, Code Name Morituri

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Bernhard Wicki. Met o.a. Marlon Brando, Yul Brynner, Janet Margolin, Trevor Howard en Wally Cox.

Brando is de topattractie van de grootse rolbezetting in een film over een Duitser, die anti-nazi is en de Engelsen helpt een vrachtschip te veroveren. De fotografie van Conrad Hall is ook heel goed, maar het scenario wordt steeds slechter, naarmate het verhaal verdergaat. Ook bekend als MORITURI.