Sarah Radclyffe: scenario en productie.
Er zijn 14 films gevonden.

The Edge of Love

2008 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 2008. Biografie van John Maybury. Met o.a. Keira Knightley, Sienna Miller, Matthew Rhys en Cillian Murphy.

Zangeres Vera (Knightley) raakt rond 1940 verstrengeld in een driehoeksrelatie met jeugdliefde Dylan Thomas -de legendarische dichter - en diens beminnelijke vrouw (Miller). Wanneer Vera's echtgenoot getraumatiseerd en jaloers terugkomt van WO II zijn de rapen gaar. Het hartstochtelijke draaiboek is van Sharman Macdonald, de moeder van Knightley. Haar schrijfwerk pakte uit als een mengelmoes van sferen en genres, groots vanwege de fraai uitgewerkte personages. Sterkste punt is Rhys als dichter Thomas, de lyricus die in 1953 in New York bezweek na een liederlijk leven.

Tara Road

2005 | Drama

Ierland 2005. Drama van Gillies MacKinnon. Met o.a. Andie MacDowell, Olivia Williams, Stephen Rea, Brenda Fricker en Sarah Bolger.

De Amerikaanse Marylin (MacDowell) verliest haar zoon in een motorongeluk, waarna haar huwelijk op de klippen loopt. De Ierse Ria (Williams) komt erachter dat haar man vreemdgaat met een veel jongere vrouw. Om de treurnis te ontvluchten besluiten de vrouwen van huis te ruilen. Dat de verandering van omgeving goed doet, laat MacKinnon in een soepele regie zien. Verfilming van de bestseller van Maeve Binchy met een boodschap: 'ontdek wat echt belangrijk is in het leven', 'leer het verleden los te laten'. Voor sommigen - fans van Oprahs boekenclub - aangrijpende waarheden, voor anderen platitudes.

There's Only One Jimmy Grimble

2000 | Komedie, Fantasy, Sportfilm, Familiefilm, Jeugdfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2000. Komedie van John Hay. Met o.a. Lewis McKenzie, Robert Carlyle, Ray Winstone, Gina McKee en Jane Lapotaire.

Jimmy Grimble (McKenzie) zit op school in de bekende verdomhoek: hopeloos verliefd, gepest, en zijn talent voor voetbal wil maar niet ontluiken. Dan krijgt Jimmy van een oude zwerfster een paar magische voetbalschoenen die hem vleugels geven. Misschien zit spelen voor Manchester City er zelfs in. Magische voetbalschoenen... kennen de filmmakers 'De wondersloffen van Sjakie' soms!? Zeker, want dat is een vertaling van het Engelse 'Billy's Boots'. Voor een beetje voetbalkenner, en welke Hollander is dat niet, biedt There's Only One Jimmy Grimble dus niks nieuws. Maar het oude wordt oprecht en fris opgediend.

The War Zone

1999 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1999. Drama van Tim Roth. Met o.a. Ray Winstone, Freddie Cunliffe, Lara Belmont, Tilda Swinton en Colin Farrell.

The War Zone opent bedrieglijk als een gemoedelijke familiefilm. De veertienjarige Tom (gedegen rol van debutant Cunliffe) is verhuisd van Londen naar het desolate Devon, een ruw kustdecor dat wordt gegeseld door regen en storm. Hij is een teruggetrokken jongen en zijn 18-jarige zus (onvergetelijke debuutrol van Belmont) is de enige die vat heeft op zijn stilte. Hun precaire band wordt zwaar op de proef gesteld wanneer Tom een afschuwelijke ontdekking doet. Regisseur Roth geeft blijk van een groot respect voor de toeschouwer. Hij draagt geen oplossingen aan, schuwt uitleg en vervalt niet in melodramatische zedenpreken. Een unieke en belangrijke film over de familie-eenheid als strijdtoneel. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Alexander Stuart die ook het draaiboek schreef.

The Lost Son

1998 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1998. Drama van Chris Menges. Met o.a. Daniel Auteuil, Katrin Cartlidge, Marianne Denicourt, Nastassja Kinski en Ciarán Hinds.

Ex-politieman Xavier Lombard werkt als privé-detective in London. Op een dag krijgt hij -zo denkt hij- een gemakkelijk klusje toegeschoven: hij moet Leon Spitz, de verdwenen zwager van een ex-collega, opsporen. Hij ontmoet Emily, Leons vriendin, van wie hij hoort dat Leon een bende op het spoor is die seks met kinderen aanbiedt aan pedofielen. Hij doet zich voor als geïnteresseerde en krijgt een aanbieding. Hij weet het slachtoffer te bevrijden en komt tevens achter de opdrachtgever. Hiermee is de zaak echter nog lang niet opgelost

Les Misérables

1998 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1998. Drama van Bille August. Met o.a. Liam Neeson, Geoffrey Rush, Uma Thurman, Claire Danes en Hans Matheson.

Scriptschrijver Rafael Yglesias (Fearless) en regisseur August (The House of the Spirits) volgen Victor Hugo's klassieker plichtsgetrouw, met dramatische verwikkelingen en een overtuigend 19de-eeuws Parijs en al. Maar er is een gillend gebrek aan passie. Dat begint al bij Neeson, toch al niet bekend om sappig spel, als Valjean. De ex-dief probeert in tumultueuze tijden van zijn verleden af te komen en het kind van Fantine (Thurman) op te voeden. Agent Javert (Rush, ook al saaitjes spelend) wil Valjean ontmaskeren.

Cousin Bette

1998 | Drama, Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van Des McAnuff. Met o.a. Jessica Lange, Geraldine Chaplin, Hugh Laurie, Toby Stephens en Kelly Macdonald.

Toneelregisseur McAnuff presenteert Balzac's grote roman op moderne wijze. De kostuums en setting (rond Bordeaux) ogen authentiek, maar de dialogen en het camerawerk van Andrzej Sekula (Pulp Fiction) zijn eigentijds vlot. Ze maken Cousin Bette tot een gezond exemplaar in het historische anti-hebzucht genre. Lange (Tootsie) is in hele goeie vorm in de rol van Bette, een zwaar manipulatieve ouwe vrijster. Als onderdeel en tegelijk beul van de decadente elite (rond revolutiejaar 1848) zint zij voortdurend op wraak. Vooral op baron Hulot (Laurie), die haar te veel negeerde, en op zijn maîtresse (Shue), een showbiz-ster.

Bent

1997 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1997. Oorlogsfilm van Sean Mathias. Met o.a. Clive Owen, Lothaire Bluteau, Brian Webber, Ian McKellen en Mick Jagger.

Toneelregisseur McAnuff presenteert Balzac's grote roman op moderne wijze. De kostuums en setting (rond Bordeaux) ogen authentiek, maar de dialogen en het camerawerk van Andrzej Sekula (Pulp Fiction) zijn eigentijds vlot. Ze maken Cousin Bette tot een gezond exemplaar in het historische anti-hebzucht genre. Lange (Tootsie) is in hele goeie vorm in de rol van Bette, een zwaar manipulatieve ouwe vrijster. Als onderdeel en tegelijk beul van de decadente elite (rond revolutiejaar 1848) zint zij voortdurend op wraak. Vooral op baron Hulot (Laurie), die haar te veel negeerde, en op zijn maîtresse (Shue), een showbiz-ster.

Second Best

1994 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Chris Menges. Met o.a. William Hurt, Christopher Cleary Miles, Keith Allen, John Hurt en Prunella Scales.

Een wat eenzame postbeambte in een dorpje in Wales besluit, misschien niet helemaal doordacht, een zoon te adopteren. James (Chris Cleary Miles) heet de jongen. Maar die adoreert zijn eigen, gedetineerde vader en weet niet goed wat hij met deze adoptie-ouder aan moet. Postbode Graham is zelf niet minder verward. De immer drukbezette cameraman Menges (voor The Reader kreeg hij een Oscarnominatie) volgt hun toenadering in kleine voorzichtige stappen. Daarbij heeft hij aan Willam Hurt als de gesloten adoptievader een hele goeie. David Cook baseerde het scenario op zijn eigen roman.

Robin Hood

1991 | Avonturenfilm, Familiefilm, Romantiek

Canada​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van John Irvin. Met o.a. Patrick Bergin, Uma Thurman, David Morrisey, Jürgen Prochnow en Jeroen Krabbé.

Deze televisiefilm had geen schijn van kans naast de bioscoophit Robin Hood: Prince of Thieves die in hetzelfde jaar verscheen, vol dure effecten en aansprekende Hollywoodacteurs. Maar op zichzelf is dit een prima avonturenfilm, die in ieder geval meer recht doet aan de middeleeuwse setting. De meeste personages zijn complexer dan we gewend zijn en in tegenstelling tot Kevin Costner spreekt titelheldvertolker Bergin wel met overtuigend Brits accent. Bad guy Jeroen Krabbé dan weer niet, maar die kan bij ons wel een potje breken.

A World Apart

1988 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zimbabwe 1988. Biografie van Chris Menges. Met o.a. Barbara Hershey, David Suchet, Jeroen Krabbé, Paul Freeman en Tim Roth.

Het regiedebuut van de Britse fotograaf Menges is gebaseerd op het autobiografische scenario van Shawn Slovo, dochter van apartheidsactivisten Ruth First en Joe Slovo. Nadat haar vader Krabbé wegens zijn subversieve activiteiten het land diende te verlaten, wordt zijn werk voortgezet door moeder Hershey. Ze wordt gearresteerd en haar dertien-jarig dochtertje wordt verschrikkelijk gepest. Via een zwarte middelbare scholiere en haar broer ontdekt ze wat strijd voor de zwarten betekent. Door de toeschouwer de handeling te laten meebeleven door de ogen van een kind wint de film enorm aan emotionele kracht, temeer daar deze rol schitterend vertolkt wordt door May. Peter Biziou fotografeerde en componist Hans Zimmer baseerde zijn score op de etnische klanken van Zuid-Afrika. Zowel machtswellust van de overheid, als de verwaarlozing van het gezin door een moeder die ook activiste is, worden aan de kaak gesteld in deze beklijvende film. Meervoudig bekroond in Cannes 1988.

Wish You Were Here

1987 | Komedie, Drama, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1987. Komedie van David Leland. Met o.a. Emily Lloyd, Tom Bell, Clare Clifford, Barbara Durkin en Geoffrey Hutchings.

Een tienermeisje probeert zich te uiten door zich aanstootgevend te gedragen, zonder de gevolgen daarvan direct te begrijpen. Een bitterzoete film die speelt in Engeland rond 1952. Prachtig spel van de zestien-jarige Lloyd. Een sterk regiedebuut van scenarioschrijver Leland, die zich baseert op zijn eigen roman, Personal Services, over de jeugd van deze jonge 'madam'.

Sammy and Rosie Get Laid

1987 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Stephen Frears. Met o.a. Shashi Kapoor, Claire Bloom, Ayub Khan-Din, Frances Barber en Roland Gift.

Het merkwaardige leven van een echtpaar dat voor een vrije seksuele relatie is, wordt verstoord als zijn vader arriveert, een machtige reactionaire politicus uit Bangla Desh. Hij kan geen begrip opbrengen voor hun levensstijl of voor de veranderingen in de traditionele Britse maatschappij. Verwarrende maar monotone visie op de sociale en seksuele anarchie in Engeland. Script van Hanif Kureishi die ook MY BEAUTIFUL LAUNDERETTE schreef. Camerawerk van Oliver Stapleton.

My Beautiful Laundrette

1985 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Stephen Frears. Met o.a. Gordon Warnecke, Daniel Day-Lewis, Saeed Jaffrey, Roshan Seth en Derrick Branche.

Misschien niet meer helemaal de ervaring die het destijds was, maar Stephen Frears' bijtende aanklacht tegen de onder Thatcher verscherpte tegenstellingen tussen arm en rijk, links en rechts, zwart en wit is ook nu nog de moeite waard. Het voor een Oscar genomineerde script werd geschreven door Hanif Kureishi, zoon van een Pakistaanse vader en Engelse moeder. De film vertelt het verhaal van de rijke 'Paki' Omar (Gordon Warnecke) en de kansarme Brit Johnny (Daniel Day-Lewis) die samen, terwijl er om hen heen allerlei raciale, politieke en ideologische spanningen merkbaar zijn, een wasserette beginnen, en een relatie. Hoewel dat laatste aspect in de film nauwelijks extra belicht wordt.