Bernard Herrmann (1911-1975): muziek.
Er zijn 49 films en 1 serie gevonden.

Statici

1997 |

Italië 1997. Jacopo Quadri.

Alfred Hitchcock: Le maître fait ses gammes

1995 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1995. Documentaire van Bernard Queysanne.

Een documentaire die de Britse carri[KA2]ere van de `master of suspense` centraal stelt. Er wordt geopend met beelden van de opnamen van FRENZY in 1971, zijn eerste Engelse film sinds 1939. Aan de hand van een drietal interviews uit de jaren 1960-70 vertelt Hitchcock zelf over die periode, met fragmenten uit zijn debuut THE LODGER (1926), EASY VIRTUE en THE RING (1927), BLACKMAIL (1929), MURDER (1930, zijn enige `whodunit`), RICH AND STRANGE (1931), NUMBER SEVENTEEN (1932), THE MAN WHO KNEW TOO MUCH (1934), THE 39 STEPS (1935, waarin voor de eerste keer een gewone man in bizarre omstandigheden terechtkomt), SECRET AGENT (1936), YOUNG AND INNOCENT (1937) en THE LADY VANISHES (1938). De documentaire geeft een goed inzicht in de werkwijze van Hitchcock en diens benadering van een onderwerp en zijn acteurs. Tevens legt hij uit hoe hij enkele uiterst ingewikkelde sc[KA2]enes filmde (zoals de gros plan uit YOUNG AND INNOCENT die eindigt in een inzoom op de de ogen van de moordenaar). Ook Fran[KA3]cois Truffaut brengt even een evaluatie van de cineast. De research werd gedaan door Marie Queysanne, terwijl Agnès Molinard tekende voor de montage. Voor de muzikale inlijsting deed regisseur/scenarist Queysanne beroep op enkele voor Hitchcock gecomponeerde thema's door Bernard Herrmann en Ron Goodwin.

Les cent et une nuits de Simon Cinéma

1994 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1994. Agnès Varda. Met o.a. Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Henri Garcin, Julie Gayet en Mathieu Demy.

Ter gelegenheid van Honderd Jaar Film maakte Varda een compilatie in combinatie met een filmverhaal met gastoptredens. Piccoli is de honderd jaar oude monsieur Simon Cin[KA1]ema, die een eenzaam bestaan voert in zijn kasteel. Hij is aan zijn rolstoel gekluisterd. Jonge schoonheid Gayet, studente aan de filmacademie wordt door hem ingehuurd om gedurende 101 dagen, telkens een dagje te besteden aan zijn herinneringen en bespiegelingen. Ze wordt overrompeld door alles wat met film te maken heeft: posters, memorabilia, (korte en lange) filmfragmenten (w.o. L`AGE D`OR, LADRI DI BICICLETTI, THE THIEF OF BAGDAD, ORPH[KA1]EE, UN CHIEN ANDALOU, THE WIND uit 1928, etc. etc.). Zijn vriend is Mastroianni, Garcin is zijn butler, Demy (de zoon van Varda en Jacques Demy) een produktie-assistent, die een romance beleeft met Gayet. Tot en met de naam op de credits van Schygulla langere optredens van de `acteur of actrice van de dag` en erna (vanaf Azema tot en met Toscan Du Plantier) cameo's, de z.g. 'steelse en stralende verschijningen'. Muziek van o.a. Max Steiner, Bernard Herrmann, Maurice Jarre, Michel Legrand, George Delarue, Francis Lai en Henri Mancini. Varda heeft in de prent al haar passie voor- en al haar ervaring met het filmvak gestopt van de laatste veertig jaar. Haar keuze is typisch continentaal Europees en zal bij haar eigen landgenoten de hartstochten het meeste doen oplaaien, al kan geen enkele cinefiel om dit eerbetoon aan de Tiende Muze heen. Camerawerk van Eric Gautier.

Cape Fear

1991 | Thriller, Horror, Actiefilm, Experimenteel

Verenigde Staten 1991. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange, Juliette Lewis en Joe Don Baker.

In deze briljant gestileerde remake van de gelijknamige thriller uit 1962 is De Niro een angstaanjagende, sadistische ex-gevangene die wraak neemt op de advocaat (Nolte) die hem zijns inziens onterecht achter slot en grendel deed belanden. Scorsese liet de originele score van Bernard Herrmann (de vaste componist van Hitchcock) reorkestreren door filmcomponist Elmer Bernstein. Mitchum en Peck - in 1962 respectievelijk ex-gevangene en diens advocaat - zijn nu te zien in fraaie bijrollen. De fotografie (in Panavision) was in handen van meester Freddie Francis. Thelma Schoonmaker deed de montage.

On a volé Charlie Spencer

1986 | Experimenteel, Avonturenfilm

Frankrijk 1986. Experimenteel van Francis Huster. Met o.a. Francis Huster, Béatrice Dalle, Isabelle Nanty, Jacques Spiesser en Jean-Pierre Aumont.

Francis Huster, verantwoordelijk voor regie, scenario en dialogen, speelt ook de hoofdrol in deze geschiedenis die kop noch staart heeft. Een onbeduidend ambtenaartje vergeet de middelmatigheid van zijn dagelijks bestaan door (letterlijk) zo dol te zijn op films dat hij werkelijkheid en fantasie door elkaar gaat halen. Zo ontstaat een film waarin wij, in willekeurige volgorde, HOTEL DU NORD, Woody Allen, de muziek voor VERTIGO van Bernard Hermann, Zulawski, Charlie Chaplin (vandaar de titel...) en nog veel meer jatwerk, verwijzingen en toespelingen aantreffen. Dat is allemaal opgevuld met van alles en nog wat. Een belachelijke, gekunstelde en onsamenhangende film.

It Lives Again

1978 | Horror

Verenigde Staten 1978. Horror van Larry Cohen. Met o.a. Frederic Forrest, Kathleen Lloyd, John Ryan, John Marley en Andrew Duggan.

De moorddadige baby van Ryan werd door de politie onschadelijk gemaakt, maar inmiddels is gebleken dat er nog meer van dergelijke kinderen geboren werden. Ryan onderzoekt Lloyd en vertelt haar dat de baby die zij van haar man Forrest verwacht, een bloeddorstig monster zal zijn. De overheid onderneemt alles opdat het kind niet levend ter wereld zal komen, maar Ryan en de toekomstige ouders zijn ervan overtuigd dat het hier om een superieur ras gaat en willen dat het kind geboren wordt. Ondertussen richt Ryan een opvangcentrum op voor dit soort babies. De sequel op IT'S ALIVE is duidelijk met meer geld gemaakt, zodat de speciale effecten beter overkomen dan in deel 1, maar aan het opdrijven van de spanning schort wel wat. Toch zit er nog heel in om van te rillen. Het scenario is van regisseur Cohen. Fenton Hamilton was ook nu weer de cameraman en hij deed zijn job zorgvuldig. Laurie Johnson bewerkte de ijzingwekkende score die Bernard Herrmann voor het origineel componeerde. Gevolgd door IT'S ALIVE III: ISLAND OF THE ALIVE.

Taxi Driver

1976 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1976. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Peter Boyle en Albert Brooks.

Vietnamveteraan en taxichauffeur Travis Bickle kan niet slapen. Hij vindt het dus geen probleem om nachtdiensten te draaien en accepteert ook ritten naar de ruigste buurten. Door de ramen van zijn taxi ziet hij het verloederde New York van de jaren zeventig. Het neonlicht wordt er gebroken door de schijnbaar constante regen. Travis vindt regen niet erg: 'Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.' Enerverende klassieker van Scorsese met De Niro in een van zijn meest iconische rollen. Gouden Palm in Cannes.

Obsession

1976 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1976. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Cliff Robertson, Geneviève Bujold, John Lithgow, Sylvia Kuumba Williams en Wanda Blackman.

Als rijke zakenman Michael zijn vrouw en dochter probeert te redden uit de handen van kidnappers, komen ze om het leven. Tien jaar later ontmoet Michael in Italië de jonge Sandra, een evenbeeld van zijn overleden vrouw, en neemt haar mee naar de Verenigde Staten om met haar te trouwen. Maar dan wordt ook Sandra gekidnapt. Klassiek aandoende thriller, gemaakt in de stijl van Hitchcock. Ondanks het niet heel verrassende plot maken de meeslepende muziek, waarvoor de film een Oscar kreeg, en het mooie camerawerk de film zeker de moeite waard om naar te kijken.

It's Alive

1974 | Misdaad, Horror

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Larry Cohen. Met o.a. John Ryan, Sharon Farrell en James Dixon.

Farrell verwacht een tweede baby. Ze is gelukkig, maar beseft ook dat deze zwangerschap met veel meer pijn gepaard gaat dan de vorige. Terwijl haar echtgenoot Ryan vol ongeduld staat te wachten, is hij zich niet bewust van het drama dat zich in de verloskamer afspeelt. Het hele medische team wordt op verschrikkelijke manier afgemaakt. Farrell heeft een monster ter wereld gebracht. Vreselijke griezelfilm die geen enkel compromis sluit. Geen verlossende humor, geen ontspannende neventhema's. Recht voor zijn raap brengt regisseur-scenarioschrijver Cohen dit onwaarschijnlijke verhaal van een moordende baby. Ook al zal niet iedereen de film leuk vinden, hij kreeg toch een cult-status. Low-budget fotografie van Fenton Hamilton. Gevolgd door twee sequels It Lives Again en It's Alive III: Island of the Alive.

The Hound of the Baskervilles

1972 | Misdaad, Horror, Mysterie

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Barry Crane. Met o.a. Stewart Granger, William Shatner, Bernard Fox, Anthony Zerbe en Jane Merrow.

Een belachelijke nieuwe versie voor de tv van Conan Doyle's meesterwerk, waarin de rolbezetting nog wel het minste probleem vormde. Van nuancering, spanning en situatietekening blijven niets over door het scenario van Robert E. Thompson, het verhaaltempo en de vormgeving. Het camerawerk is van Harry L. Wolf. Alleen voor masochisten. Technicolor, Mono.

Sisters

1972 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1972. Horror van Brian De Palma. Met o.a. Margot Kidder, Jennifer Salt, Charles Durning, Barnard Hughes en Lisle Wilson.

Een gruwelijk verhaal dat voor tv beslist wordt ingekort, maar in de oorspronkelijke lengte is de film geweldig spannend dankzij het griezelige gegeven over verslaggever Salt die vanuit haar flat een moord ziet gebeuren. Strakke regie en een prima muzikale begeleiding. Het scenario is van regisseur De Palma en Louisa Rose. Het camerawerk is van Gregory Sandor.

The Night Digger

1971 | Horror, Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Horror van Alastair Reid. Met o.a. Patricia Neal, Pamela Brown, Nicholas Clay, Jean Anderson en Graham Crowden.

Een merkwaardige maar over het algemeen goede psychologische thriller naar de roman van Joy Cowley, Nest in a Falling Tree, speciaal bewerkt door Roald Dahl voor zijn toen gedeeltelijk verlamde vrouw Patricia Neal, wie de rol op haar lijf is geschreven. Het gaat over een ongetrouwde vrouw uit de provincie die met haar bijna blinde stiefmoeder samenleeft. Hun wat gespannen relatie wordt verluchtigd door de komst van een jonge klusjesman Clay, die bij hen intrekt. Als de dames ontdekken wat hij in zijn vrije uurtjes uitspookt, begint de spanning... Goed gespeeld met goede muziek van Bernard Herrmann. Alex Thomson stond achter de camera.

Endless Night

1971 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1971. Thriller van Sidney Gilliat. Met o.a. Hayley Mills, Hywel Bennett, Britt Ekland, George Sanders en Per Oscarsson.

De jonge Londenaar Michael (Bennett) ontmoet in Devon de Amerikaanse Ellie en vertelt haar dat hij een oude villa wil kopen. Maar ja, hij heeft geen geld. Ellie gaat, vergezeld door haar personal assistent Greta, verder op reis door Europa. Ze komt terug en vertelt Michael dat ze villa voor hem heeft gekocht, want ze is schatrijk. Ze trouwen, maar iets later is ze dood. Hartaanval? Psychologische thriller naar een verhaal van Agatha Christie, die overigens not amused was over een naar haar smaak te blote scène in de film. Bernard Herrmann componeerde de onheilspellende score, een van zijn laatste.

Obsessions

1969 | Thriller

Nederland​/​​Duitsland 1969. Thriller van Pim de la Parra. Met o.a. Dieter Geissler, Alexandra Stewart, Tom van Beek, Donald Jones en Marijke Boonstra.

Vakkundige thriller (Martin Scorsese werkte zelfs mee aan het scenario) met helaas zwak acteerwerk. Een student en zijn journalistieke vriendin proberen te achterhalen wat er voor geheimzinnigs op een Amsterdams kamertje gebeurt. Het schokkende slot is een verrassing. Met Duits kapitaal gemaakt.

La mariée était en noir

1967 | Drama, Actiefilm, Film noir, Thriller

Frankrijk 1967. Drama van François Truffaut. Met o.a. Charles Denner, Claude Rich, Alexandra Stewart, Daniel Boulanger en Serge Rousseau.

Op de trappen van de kerk wordt een kersverse bruidegom dodelijk getroffen door een geweerschot. Zijn bruid zal haar leven wijden aan het vinden en doden van de schuldigen. Deze wraakfilm kreeg een episodische aanpak waarbij elk van de vijf schuldigen in zijn levenssituatie wordt getekend en Moreau zich in wisselende, aangepaste gedaantes daarin binnendringt. De delen zijn boeiender dan het geheel. Opmerkelijke muziek van Bernard Herrmann. Het scenario is van regisseur Truffaut en Jean-Louis Richard naar het boek van William Irish.

Fahrenheit 451

1966 | Sciencefiction, Experimenteel, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Australië 1966. Sciencefiction van François Truffaut. Met o.a. Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack, Anton Diffring en Jeremy Spenser.

In een onbekend land uit een niet nader bepaalde toekomst, is het lezen van boeken streng verboden. De brandweer krijgt de taak alle boeken te verbranden. Een plichtsbewuste brandweerman (Werner) kwijt zich van zijn taak, maar hij ontmoet een fervente lezeres (Christie) die liever de doodstraf trotseert dan het lezen op te geven. Een indrukwekkend beeld van een fascistische staat die onder het mom van gelijkheid voor iedereen, de individuele geestelijke ontplooiing verbiedt. De wereldliteratuur stimuleert immers de geest en de culturele bewustwording en is dus een gevaar voor de staat. Knappe vertolking van beide hoofdrolspelers. Regisseur Truffaut en Jean-Louis Richard bewerkten de roman van Ray Bradbury. Schitterende fotografie van Nicolas Roeg. Ondanks de gedateerde sfeer van de jaren 1960 nog steeds een zeer boeiende film.

Joy in the Morning

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Alex Segal. Met o.a. Richard Chamberlain, Yvette Mimieux, Arthur Kennedy en Sidney Blackmer.

Een student rechten die het al moeilijk genoeg heeft, krijgt ook nog eens huwelijksproblemen. Gebaseerd op een boek van Betty Smith.

Marnie

1964 | Thriller, Drama, Mysterie, Romantiek

Verenigde Staten 1964. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Sean Connery, Tippi Hedren, Diane Baker, Martin Gabel en Louise Latham.

Mark Rutland (Connery) trouwt met Marnie Edgar (Hedren) hoewel zij een kleptomaan is met serieuze psychologische problemen. Marnie is altijd beschouwd als een misser van Hitchcock maar voor de liefhebber is er meer dan op het eerste gezicht opvalt. Ook in deze Hitchcock veel clues in de vorm van kleur, geluid en perspectief. Hitchcock had Grace Kelly met de hoofdrol voor een comeback naar het filmdoek willen strikken, maar zij gebruikte daarvoor een kleine rol in het anti-drugs drama The poppy is also a flower. Let op een kort optreden van Bruce Dern (als zeeman, in een flashback). En natuurlijk de cameo van de meester zelf (aan het begin, in een hotelgang).

Jason and the Argonauts

1963 | Fantasy, Animatie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1963. Fantasy van Don Chaffey. Met o.a. Todd Armstrong, Gary Raymond, Nancy Kovack, Honor Blackman en Nigel Green.

Geholpen door de goden gaat troonopvolger Jason, die door de moordenaar van zijn vader is verbannen, met zijn leger op zoek naar het Gulden Vlies. Onderweg wordt hij geconfronteerd met een hele reeks monsters. Knappe special effects van meester Ray Harryhausen scheppen een wereld bevolkt door mythologische wezens. Scenario van Jan Read en Beverley Cross zit goed in elkaar. Een van de hoogtepunten van de 'stop motion'-techniek. Het verhaal is niet bepaald origineel maar zit wel vol verrassende momenten. Spel staat op een redelijk hoog peil, zodat ook volwassenen zullen genieten van deze in de eerste plaats voor jonge kijkers gemaakte prent. Camerawerk van Wilkie Cooper. Bernard Herrman componeerde een score met een grote diversiteit aan thema's.

Tender Is the Night

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Henry King. Met o.a. Jennifer Jones, Joan Fontaine, Tom Ewell, Jill St. John en Cesare Danova.

Een slordige, lauwe versie van F. Scott Fitzgeralds roman met Jones in een minder goede rol als geestelijk onevenwichtige vrouw van psychiater Robards. Fontaine is haar chique zus. Het speelt zich af in Europa in de jaren twintig.

Cape Fear

1962 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1962. Thriller van J. Lee Thompson. Met o.a. Gregory Peck, Robert Mitchum, Polly Bergen, Lori Martin en Martin Balsam.

Op een dag wordt Sam Bowden (Peck), succesvol advocaat, gelukkig getrouwd, vader van een leuke dochter, aangesproken door Max Cady (Mitchum), een zojuist vrijgekomen crimineel die Bowden verantwoordelijk houdt voor zijn veroordeling. Cady wil wraak. Hij vergiftigt Bowdens hond en insinueert dat hij onaangename dingen zal doen met Bowdens vrouw en dochter. De politie staat machteloos. Klassieke thriller, vooral dankzij Mitchum, die een memorabele psychopaat neerzet. In 1991 speelde Robert De Niro de rol van Cady in Scorsese's gelijknamige remake.

The Three Worlds Of Gulliver

1960 |

Verenigd Koninkrijk 1960. Jack Sher. Met o.a. Basil Sydney, Lee Patterson, June Thorburn, Kerwin Mathews en Grégoire Aslan.

Op een dag wordt Sam Bowden (Peck), succesvol advocaat, gelukkig getrouwd, vader van een leuke dochter, aangesproken door Max Cady (Mitchum), een zojuist vrijgekomen crimineel die Bowden verantwoordelijk houdt voor zijn veroordeling. Cady wil wraak. Hij vergiftigt Bowdens hond en insinueert dat hij onaangename dingen zal doen met Bowdens vrouw en dochter. De politie staat machteloos. Klassieke thriller, vooral dankzij Mitchum, die een memorabele psychopaat neerzet. In 1991 speelde Robert De Niro de rol van Cady in Scorsese's gelijknamige remake.

Psycho

1960 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1960. Horror van Alfred Hitchcock. Met o.a. Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, John Gavin en Martin Balsam.

Nog steeds is de douchescène halverwege het verhaal over een vrouw die een nieuw leven wil beginnen en in een morsig motel belandt, ronduit huiveringwekkend. 'De' moord uit de filmgeschiedenis is 45 seconden lang en vanuit zeventig verschillende camerastandpunten gedraaid. En eigenlijk valt er niets te zien. De meeste mensen zwéren achteraf dieprood bloed het doucheputje te hebben zien instromen, maar Psycho werd in zwart-wit gemaakt: u kijkt naar chocoladesiroop. De montage van vaste Hitchcock-editor George Tomasini en de onvergetelijk indringende muziek van Bernard Herrmann houden het menselijk brein verbluffend voor de gek. Adembenemend.

3 Worlds of Gulliver

1960 | Familiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1960. Familiefilm van Jack Sher. Met o.a. Kerwin Mathews, Jo Morrow, June Thorburn, Lee Patterson en Grégoire Aslan.

Onderhoudende, avontuurlijke verfilming van de klassieker Gulliver's Travels van Jonathan Swift, bewerkt door Sher en Arthur Ross. Matthews gaat als jonge dokter naar zee in de hoop fortuin te maken. Zijn verloofde Thorburn gaat mee als verstekeling en na haar ontdekking valt hij, tijdens een ruzie, overboord. Hij spoelt aan in Lilliput, waar hij getuige is van een nutteloze oorlog, gevoed door egoïsme en hoogmoed. Hij ontsnapt om terecht te komen in Brobbingnag, het land der reuzen, waar hij ook Thorburn terugvindt. Het reuzenvolk behandelt hen goed, maar door hun afkeer voor alles wat nieuw is, komt hun leven opnieuw in gevaar. Een leuke, amusante fantasie, die zowel kinderen als hun ouders zal vermaken, mede dank zij de knappe speciale effecten van Ray Harryhausen en de kleurrijke fotografie van Wilkie Cooper. Prachtige score van Bernard Herrmann, terwijl George Duning en Ned Washington voor twee plezierige songs zorgden.

The Twilight Zone

1959 | Televisieserie, Fantasy, Horror, Mysterie, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1959. Televisieserie van Rod Serling. Met o.a. Rod Serling, Robert McCord, Vaughn Taylor, Jack Klugman en James Best.

Na een nucleaire catastrofe heeft boekenwurm Henri het rijk alleen op aarde. Eindelijk kan hij rustig lezen, hij heeft de hele bieb voor zichzelf! Maar dan breekt zijn bril en kan hij niet meer lezen. Het is het typisch ironische plot van een aflevering uit het eerste seizoen van The Twilight Zone, een buitengewoon succesvolle tv-serie, met losse afleveringen die thematisch uit de hoek van sf, fantasie en horror kwamen. In de vijf seizoenen waren veel later beroemde acteurs voor het eerst te zien: William Shatner, Robert Duvall, Dennis Hopper en Robert Redford. In 2013 door het Writers Guild of America uitgeroepen tot de op twee na beste serie aller tijden.

North by Northwest

1959 | Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1959. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis en Martin Landau.

Roger O. Thornhill (Grant) wordt opgejaagd door spionnen die hem aanzien voor geheim agent. Hij ontsnapt op het nippertje aan de dood, maar niemand gelooft hem. En áls hij dan gehoor vindt bij de mooie platinablonde Eve Kendall (Saint) slaat de twijfel toe: is ze wel te vertrouwen? Een van de beste films van de Master of Suspense met een groot aantal klassiek geworden scènes, zoals de moordaanslag per vliegtuig op een verlaten landweg en het duel op het monument van Mount Rushmore. Uitstekend spel, prima scenario, prachtige fotografie.

Journey to the Center of the Earth

1959 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van Henry Levin. Met o.a. James Mason, Pat Boone, Arlene Dahl, Diane Baker en Thayer David.

In 1880 ontdekt een professor per toeval een document dat hem de weg wijst naar het middelpunt der aarde. Voor hem voldoende om de expeditie te plannen waarvan hij al zo lang droomt. Samen met zijn assistent wil hij de tocht beginnen, maar hij wordt tegengewerkt door een nakomeling van de originele ontdekker.

Vertigo

1958 | Thriller, Mysterie, Film noir

Verenigde Staten 1958. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore en Henry Jones.

Rechercheur John Ferguson (Stewart) heeft last van hoogtevrees sinds hij zag hoe een collega tijdens een achtervolging van een dak af stortte. Na zijn vervroegd pensioen vraagt een oude vriend hem om een oogje te houden op zijn vrouw Madeleine. Maar Ferguson valt als een blok voor de mooie blondine, dat kan natuurlijk niet goed aflopen. De film kreeg een lauwe ontvangst, pas na verloop van tijd werd duidelijk dat Hitchcock hiermee een van zijn beste films had gemaakt. Een beroemde camerabeweging werd later bekend als een 'Vertigo-shot'.

The Seventh Voyage of Sinbad

1958 | Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Nathan Juran. Met o.a. Kerwin Mathews, Kathryn Grant, Richard Eyer en Torin Thatcher.

Een puntgave, fantasierijke avonturenfilm waarin Sinbad het moet opnemen tegen de gewetenloze tovenaar Thatcher die prinses Grant verandert in een miniatuurmeisje. Goed gedoseerd en met opwindende effecten van Ray Harryhausen. Met de Herrmann-muziek is dit een klassefilm.

The Naked and the Dead

1958 | Oorlogsfilm, Western

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Lili St.Cyr, Cliff Robertson, Barbara Nichols, Aldo Ray en William Campbell.

Norman Mailers' indringende roman over de discipline van soldaten in actie en het gezag van officieren over hun manschappen tijdens WO II, krijgt hier een oppervlakkige maar robuuste behandeling. Een zwak scenario, matige regie, niet al te best gespeeld, waardoor het meer een parodie op oorlogsfilms wordt dan een aanklacht tegen het leger en de oorlog.

The Wrong Man

1956 | Drama, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1956. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Henry Fonda, Vera Miles, Anthony Quayle, Nehemiah Persoff en Harold J. Stone.

Nachtclubmuzikant, alleman en pechvogel Manny Balestrero (Fonda) wordt voor een overvaller aangezien en draait pardoes de cel in. Zijn gevecht tegen de justitiële windmolens lijkt allengs vruchtelozer en in de bizarre situatie verliest echtgenote Rose (Miles) meer en meer haar geestelijk equilibrium. Atypisch realistische nagelbijter van Hitchcock, naar een waargebeurde geschiedenis over een persoonsverwisseling in New York. Deze sterke mix van drama en thriller boeit en ontroert tegelijk. Gebaseerd op een roman van Maxwell Anderson, ook auteur van het toneelstuk Key Largo.

The Man in the Gray Flannel Suit

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Nunnally Johnson. Met o.a. Gregory Peck, Jennifer Jones, Fredric March, Marisa Pavan en Lee J. Cobb.

Een handige roman van Sloan Wilson over een zakenman van Madison Avenue die ervoor vecht om vooruit te komen en probeert na te gaan wat zijn leven thuis voor hem betekent. Een aardige bijrol van Harding als de vrouw van March. Scenario van regisseur Johnson.

The Man Who Knew Too Much

1956 | Thriller

Verenigde Staten 1956. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Stewart, Doris Day, Daniel Gélin, Brenda De Banzie en Bernard Miles.

Remake van een van Hitchcocks meest geliefde thrillers uit de jaren '30, waarin een onschuldige man toevallig informatie over een internationaal complot krijgt toegespeeld. Niemand is meer geknipt voor die rol dan Stewart, die overigens ook voor hilariteit zorgt in een Marokkaans restaurant waar hij geen raad weet met zijn lange lijf. Klassiek is de climax in de Londense Albert Hall, waar de aanslag op een staatsman zal plaatsvinden. De muziek met de fameuze cimbaalslag is van Hitchcocks huiscomponist Bernard Herrmann. Day zingt de met een Oscar bekroonde meedeiner 'Que sera, sera'.

The Trouble with Harry

1955 | Mysterie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1955. Mysterie van Alfred Hitchcock. Met o.a. Shirley MacLaine, John Forsythe, Edmund Gwenn, Mildred Natwick en Mildred Dunnock.

Het probleem met Harry: hij is dood. In herfstig Vermont wordt in het bos een lijk gevonden en diverse naburige bewoners menen verantwoordelijk te zijn voor zijn dood. Harry wordt begraven, uit de grond gehaald en opnieuw begraven. Dit morbide gegeven leidt tot een hoogst amusante zwarte komedie waarin men over het levenloze lichaam spreekt alsof het zoiets alledaags is als een afwasborstel. 'Ik vind niets zo amusant als het understatement,' zei Hitchcock later over de toon van de film, waarin hij voor het eerst samenwerkte met componist Bernard Herrmann.

The Kentuckian

1955 | Drama, Western

Verenigde Staten 1955. Drama van Burt Lancaster. Met o.a. Burt Lancaster, Dianne Foster, Diana Lynn, John McIntire en Una Merkel.

1820. De jonge weduwnaar Elias Wakefield is de vete met de gebroeders Fromes zat en trekt samen met zijn zoontje richting Texas, het beloofde land, om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. Daar wordt hij verliefd op lerares Susie. In salooneigenaar Stan Bodine vindt Elias een rivaal. De gebroeders Fromes zijn Elias ondertussen ook op het spoor.

The Egyptian

1954 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Edmund Purdom, Jean Simmons, Victor Mature, Gene Tierney en Michael Wilding.

Bijna het hele team achter The robe (1953) mocht de historische-epos kunsten uitbreiden in de monsterproductie The Egyptian. Zelfs acteurs Simmons en Mature gingen weer de mediterrane hitte in, dit keer als vriend en liefde van de hoofdpersoon Sinuhe. 'The Egyptian' Sinuhe is een jonge dokter die in het gevlei van de nieuwe farao Akhenaten komt. Een soldaat, een Babylonisch hoertje, een stuntelende dienaar (Peter Ustinov), onbetrouwbare priesters en ontelbare figuranten treden aan in deze Egyptische aflevering van Dynasty. Mummies vertonen hier meer expressie dan de acteurs (uitgezonderd Ustinov), maar zo hoort het in een oud-Hollywoodse sandalenfilm. Zolang het er maar spectaculair, glanzend, zonnig en weelderig uitziet.

Garden of Evil

1954 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Gary Cooper, Susan Hayward, Richard Widmark, Hugh Marlowe en Cameron Mitchell.

Kronkelig avonturenverhaal dat zich afspeelt in Mexico, in de jaren vijftig van de 19e eeuw. Drie mannen escorteren Hayward door het territorium van de bandieten om haar echtgenoot te redden. Frank Fenton bewerkte het verhaal van Fred Feilberger en William Tunberg tot scenario. Milton Krasner en Jorge Stahl Jr. keken door de lens.

King of the Khyber Rifles

1953 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Terry Moore, Guy Rolfe, Michael Rennie en John Justin.

Ingetogen remake van The Black Watch (1929) van John Ford over eer en romantiek in Brits-India halverwege de negentiende eeuw. Tyrone Power is een half Engelse, half Indiase officier die vecht voor de Britse kroon en vanwege zijn afkomst wordt tegengewerkt door zowel zijn wapenbroeders als de lokale bevolking. Zijn liefde voor de dochter van een superieur maakt het er niet eenvoudiger op. De film - min of meer gebaseerd op de fantasierijke roman van Rudyard Kipling - is dramatisch ondermaats vanwege de algeheel belegen sfeer maar alleszins te pruimen als actiefilm uit de oude doos. Muziek van Bernard Herrmann.

Beneath the 12-Mile reef

1953 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Robert D. Webb. Met o.a. Richard Boone, J. Carrol Naish, Gilbert Roland, Terry Moore en Robert Wagner.

Ingetogen remake van The Black Watch (1929) van John Ford over eer en romantiek in Brits-India halverwege de negentiende eeuw. Tyrone Power is een half Engelse, half Indiase officier die vecht voor de Britse kroon en vanwege zijn afkomst wordt tegengewerkt door zowel zijn wapenbroeders als de lokale bevolking. Zijn liefde voor de dochter van een superieur maakt het er niet eenvoudiger op. De film - min of meer gebaseerd op de fantasierijke roman van Rudyard Kipling - is dramatisch ondermaats vanwege de algeheel belegen sfeer maar alleszins te pruimen als actiefilm uit de oude doos. Muziek van Bernard Herrmann.

The Snows of Kilimanjaro

1952 | Avonturenfilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Henry King en Henri King. Met o.a. Gregory Peck, Susan Hayward, Ava Gardner, Hildegard Knef en Leo G. Carroll.

Journalist en schrijver Peck ligt in Afrika aan de voet van de Kilimanjaro met een ontstoken beenwond op medische hulp te wachten. Ondertussen overdenkt hij, ijlend van koorts, zijn leven en de vrouwen die hij gekend heeft. In die vrouwen herkennen we Hayward, Gardner en Knef. Actie, romantiek en avontuur vormen de hoofdmoot in deze bewerking van een Ernest Hemingway-verhaal, dat destijds een groot succes kende. Voor het hedendaagse publiek zal het allemaal toch te sentimenteel en te naïef overkomen. De vele locaties zorgen voor de nodige afwisseling. Het verhaal werd bewerkt door Casey Robinson en Leon Shamroy was verantwoordelijk voor het adembenemend knappe camerawerk.

On Dangerous Ground

1952 | Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1952. Film noir van Nicholas Ray. Met o.a. Robert Ryan, Ida Lupino, Ward Bond, Ed Begley en Cleo Moore.

De handen van hard boiled politieman Jim Wilson (Ryan) zitten zo los dat zijn chef hem naar het platteland stuurt om 'af te koelen'. Daar, in een kleine gemeenschap, stort hij zich op de zaak van een vermoord meisje en krijgt het te stellen met de vader van het slachtoffer, die voor eigen rechter wil spelen. Ondertussen raakt Jim gefascineerd door een blinde vrouw (Lupino). Regisseur Ray laat in dit rauwe drama de omgeving een grote rol spelen: de levenswoede van de cynische stadsman komt misschien wel tot rust in het onschuldige, besneeuwde landschap.

The Day the Earth Stood Still

1951 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1951. Sciencefiction van Robert Wise. Met o.a. Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe, Sam Jaffe en Frances Bavier.

Klassieke sf-parabel met een nobele boodschap. Sinds er in Washington een vliegende schotel is geland gebeuren er rare dingen. Zomaar opeens valt de stroom overal ter wereld een half uur uit. Er rijden geen auto´s meer, treinen ook niet, maar er vallen geen vliegtuigen uit de lucht en in de ziekenhuizen kan men rustig door opereren. Waaruit mag blijken dat de buitenaardse bezoekers misschien een beetje onhandig zijn maar het niet echt slecht met de wereld voor hebben. Toch raakt het Amerikaanse opperbevel in paniek, net als bij de komst van E.T. De 'marsman´ in het verhaal (Rennie) heeft het vertrouwenwekkende uiterlijk van een ascetische zakenman. 'Plak ´m een baard op en het is Christus,´ zei regisseur Wise in een interview.

Five Fingers

1951 | Thriller

Verenigde Staten 1951. Thriller van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. James Mason, Danielle Darrieux, Michael Rennie, Walter Hampden en Oscar Karlweis.

Mason is de butler van de Engelse Ambassadeur in Ankara tijdens WO II. Hij steelt uiterst geheime documenten en verkoopt ze voor een hoge prijs aan de nazi's. Hij zoekt contact met zijn oude werkgeefster, gravin Darrieux, die aan de bedelstaf is geraakt en probeert haar voor zich te winnen met het oogmerk om zijn steeds groter wordende buit te verstoppen en samen met haar naar Zuid-Amerika af te reizen na zijn allerlaatste slag. De rollen van hun oorspronkelijke gezagsverhouding zijn dus omgedraaid, wat in de film heel goed wordt uitgebuit. Ten slotte ruiken de Engelsen onraad en zij komen de spion op het spoor met de codenaam Cicero. Een opwindende achtervolging naar Istanboel begint, van waaruit Mason en Darrieux samen willen vluchten, terwijl ze elkaar verraden. Een spannende en goed gespeelde spionagethriller. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal uit WO II. Cicero werd met valse pond sterling biljetten betaald! Ook bekend als 5 FINGERS.

The Ghost and Mrs. Muir

1947 | Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1947. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Gene Tierney, Rex Harrison, George Sanders, Edna Best en Vanessa Brown.

De mooie jonge weduwe Tierney trekt zich met haar dochter en haar huishoudster terug in een huis aan de zee. Tot haar grote verbazing spookt het daar, maar het spook is de charmante Harrison, die zich tot haar voelt aangetrokken. Ze voelt geen angst als hij bij haar komt, en er groeit een zekere band tussen hen. Tot Tierney een jonge schrijver ontmoet, Sanders, en verliefd wordt. Fijne komische fantasie, met veel glans vertolkt door Tierney en Harrison. Deze liefde, die de grenzen van de dood overschrijdt, ontroert en doet lachen. Philip Dunne baseerde zijn amusante scenario op een roman van R.A. Dick. Voor de speciale effecten stond Fred Sersen in, en Charles Lang Jr. zorgde voor de beelden. Bernard Herrmann componeerde een zeer aantrekkelijke score. Later bewerkt tot een tv-serie (van 1968 tot 1970) met Hope Lange en Edward Mulhare.

Anna and the King of Siam

1946 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1946. Komedie van John Cromwell. Met o.a. Irene Dunne, Rex Harrison, Linda Darnell, Lee J. Cobb en Gale Sondergaard.

Kostbare produktie over een 19e eeuwse gouvernante uit Engeland die naar Thailand reist en daar voortdurend spitsvondigheden uitwisselt met de eigenwijze heerser. Dunne en Harrison zijn prachtig. Oscars voor het camera-werk (Arthur Miller) en art-direction. Scenario van Talbot Jennings en Sally Benson. Opnieuw gemaakt als musical: THE KING AND I.

Hangover Square

1945 | Misdaad, Thriller, Muziek

Verenigde Staten 1945. Misdaad van John Brahm. Met o.a. Laird Cregar, Linda Darnell, George Sanders, Glenn Langan en Faye Marlowe.

Onevenwichtige pianist-componist maakt perioden van krankzinnigheid door en gaat op moord uit. Goede rolverdeling, scenario en muziek. Barre Lyndon bewerkte de roman van Patrick Hamilton. Messlepende filmmuziek van Bernard Herrmann.

Jane Eyre

1943 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1943. Drama van Robert Stevenson. Met o.a. Orson Welles, Joan Fontaine, Margaret O'Brien, Peggy Ann Garner en John Sutton.

Een artistiek succesvolle, maar wel trage versie van het boek van Charlotte Brontë over een weesmeisje dat opgroeit en gouvernante wordt in een mysterieus huishouden. Een van Elizabeth Taylors eerste films.

The Magnificent Ambersons

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Orson Welles. Met o.a. Joseph Cotten, Dolores Costello, Agnes Moorehead, Tim Holt en Anne Baxter.

De studiobazen hadden weinig respect voor de man die zo geniaal debuteerde met Citizen Kane. Toen Welles na de ruwe montage van The Magnificent Ambersons in Brazilië was, sneden ze een dikke veertig minuten uit de film (en vernietigden het materiaal!) en gaven de film bovendien een happy end. Toch is ook deze kapotte versie technisch knap en bij vlagen zeer de moeite waard. Het is een epos over de teloorgang van een rijke Amerikaanse familie, en over de vooruitgang die onstuitbaar oprukt, ditmaal in de vorm van de automobiel. Ondanks de ingreep van de studio was de film een commerciële flop.

Citizen Kane

1941 | Mysterie, Drama, Thriller, Experimenteel

Verenigde Staten 1941. Mysterie van Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead en Everett Sloane.

Volgens velen de beste speelfilm aller tijden. Orson Welles - toen 25 jaar! - experimenteerde in deze visionaire film over de achterkant van het Amerikaanse kapitaal met make-up, geluid en vooral met lenzen en cameratechnieken. Die brachten zowel voorgrond als achtergrond scherp in beeld - met oogstrelend en baanbrekend resultaat. Het spannende verhaal cirkelt om krantenmagnaat Kane (Welles zelf) die bij zijn eenzaam sterven het woord 'Rosebud' fluistert. Een inventieve en gevoelige zoektocht naar de betekenis van het woord en de persoon Kane volgt.

All That Money Can Buy

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van William Dieterle. Met o.a. Edward Arnold, Walter Huston, James Craig, Anne Shirley en Jane Darwell.

Eenvoudige landbouwer Craig verkoopt zijn ziel en zaligheid aan duivel Huston in ruil voor rijkdom. Met de hulp van beroemde advocaat Arnold krijgt hij tenslotte zijn zaligheid terug. Het Faust-thema werd gesitueerd in het 19e eeuwse New Hampshire, waardoor er goed gebruik gemaakt is van sympathiek Amerikaans erfgoed. Dit alles werd gecombineerd met de komische afwijkingen van de historische figuren, vervreemdende effecten van beelden en een algehele cinematografische trucendoos, waardoor er een bijzonder resultaat is ontstaan. Gebaseerd op de Amerikaanse korte vertelling (en alternatieve filmtitel) THE DEVIL AND DANIEL WEBSTER van Stephen Vincent Benet. Schitterende vertolkingen van Huston (als duivel) en Arnold en Simon als onaardse verleidster. Scenario van Benet en Dan Totheroh. Bernard Herrmann kreeg een Academy Award voor Beste Muziek. Er bestaan versies van 85m tot 112m. Camerawerk van Joseph August. Ook bekend als HERE IS A MAN.