John Houseman (1902-1988): cast, scenario en productie.
Er zijn 41 films gevonden.

Gore Vidal's Lincoln

1988 |

1988. Lamont Johnson. Met o.a. Mary Tyler Moore, Richard Mulligan, John McMartin, Cleavon Little en John Houseman.

Bright Lights, Big City

1988 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Drama van James Bridges. Met o.a. Michael J. Fox, Kiefer Sutherland, Phoebe Cates, Swoosie Kurtz en Frances Sternhagen.

Iedereen krijgt een tien voor zijn inzet in deze bewerking van Jay McInerney`s populaire roman. Fox geeft een goede vertolking als de jongen van het platteland, die in de drugswereld van New York verzeild raakt. De meer cerebrale aspecten van het boek (de monologen) komen niet goed over en het duurt lang voor de kijker sympathie krijgt voor Fox en zijn leed. Sutherland is een overtuigende aan drugs verslaafde slijmerd.

Another Woman

1988 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1988. Drama van Woody Allen. Met o.a. Gena Rowlands, Mia Farrow, Ian Holm, Blythe Danner en Gene Hackman.

De vijftig-jarige schrijfster Rowlands is een vrouw die niets aan het toeval overlaat. Ze is koud, methodisch, georganiseerd en heeft elk ogenblik van haar leven onder controle. Tot ze op een dag ongewild hoort wat een jonge, zwangere vrouw, Farrow, aan haar psychiater vertelt. Dit verandert haar kijk op het leven grondig. Magistraal psychologisch drama, dat bewijst dat iedereen, hoe vastomlijnd hij ook denkt te leven, een zekere zwakheid heeft. Zoals in al zijn drama's slaagt Allen, die ook het scenario schreef, erin een haarscherpe analyse te maken van zijn hoofdpersonages, en omdat hij graag met vrouwen werkt voelt hij zich hier duidelijk in zijn sas. Hij heeft zich weer omringd met een hele reeks topacteurs, die hij tot sublieme creaties aanzet, met een onvergetelijke Rowlands aan kop. Voor de score selecteerde hij muziek van o.a. Bach, Satie, Kurt Weill, Mahler, Cole Porter en Jerome Kern. Meesterlijke fotografie van Sven Nykvist.

A.D.

1985 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1985. Historische film van Stuart Cooper. Met o.a. Anthony Andrews, Colleen Dewhurst, Ava Gardner, John Houseman en Richard Kiley.

Mini-serie in vijf delen. Indrukwekkend: kostprijs van de serie 30 miljoen dollar, 400 sprekende acteurs en 18.000 figuranten. Opgenomen in Tunesië. Het epos behandelt de geschiedenis van Julius Caesar tot aan keizer Nero en het in vlammen opgaan van Rome. Van Rome gaan we regelmatig naar Judea waar na de dood van Christus het Christendom gestalte krijgt door Paulus en Petrus. Het had een fantastische serie kunnen worden, helaas weet Cooper geen greintje dynamiek in de serie te brengen zodat het allemaal als een doffe geschiedenisles aan ons voorbij gaat. Jammer ook van de fantastische sterbezetting. Geschreven door onder andere Anthony Burgess.

The Winds of War

1983 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1983. Drama van Dan Curtis. Met o.a. Robert Mitchum, Ali MacGraw, Jan-Michael Vincent, Polly Bergen en John Houseman.

Mini-serie in zeven delen. Mitchum in zijn eerste tv-rol als Pug Henry, zojuist benoemd tot marine-attach[KA1]e in Berlijn in 1939. De verfilming van Herman Wouks roman over de Henry-familie. De film behandelt de periode begin 1939 tot aan de aanval op Pearl Harbor. Door de familiegebeurtenissen heen loopt de historie als een rode draad. Perfect acteerwerk waar alleen Meisner als Hitler uit de toon valt omdat hij de persoon wat al te overspannen moest neerzetten. Meer dan een jaar lang was men met de opnamen bezig. Het werd de duurste tv-produktie (met 60 miljoen dollar) ooit gemaakt en tevens een van de allerpopulairste programma's ooit uitgezonden. In 1986 startte Curtis met het vervolg.

Marco Polo

1982 | Drama, Historische film, Avonturenfilm

Italië 1982. Drama van Giuliano Montaldo. Met o.a. Ken Marshall, Burt Lancaster, Ying Ruocheng, John Houseman en Anne Bancroft.

Mini-serie in vier delen. Een imposante verfilming van het leven van Polo, opgenomen in Italië, Marokko en China en daarmee de eerste westerse produktie in meer dan 30 jaar die in China werd gemaakt. Prachtig camerawerk van Pasqualino DeSantis, maar het dramatisch effect van de serie was aan de langdradige kant. Reden dat de serie middelmatig werd ontvangen door het publiek. De muziek is van Ennio Morricone.

Ghost Story

1981 | Horror

Verenigde Staten 1981. Horror van John Irvin. Met o.a. Fred Astaire, John Houseman, Melvyn Douglas, Douglas Fairbanks jr en Craig Wasson.

De advocaten Astaire en Houseman, dokter Douglas en burgemeester Fairbanks jr zijn vier voorname, oude inwoners van Milburn, Vermont. Ze zijn verbonden door een vijftig jaar oud geheim, dat een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op hun leven en de dood van een meisje heeft veroorzaakt. De geest van het meisje komt terug om recht te doen geschieden. Meeslepend spookverhaal, dat vier oude rotten in het vak de kans geeft nog eens een sterk personage op het doek te zetten. Hoewel het einde teleurstelt, valt er wel te genieten van hun unieke prestatie. Lawrence D. Cohen vereenvoudigde de roman van Peter Straub, en door het weglaten van de vele neventhema's kon hij zich helemaal concentreren op het verhaal van het duivelse kwartet. Astaires laatste rol. Schitterende fotografie van Jack Cardiff.

Wholly Moses

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Gary Weis. Met o.a. Dudley Moore, Laraine Newman, James Coco, Paul Sand en Jack Gilford.

De grote cast spartelt rond in deze muffe sage over 'heilige' Moore die denkt dat God hem uitverkoren heeft om de joden uit Egypte te leiden. Een paar amusante gedeelten, vooral die met DeLuise, verder een verspilling.

The Fog

1980 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1980. Horror van John Carpenter. Met o.a. Adrienne Barbeau, Janet Leigh, Jamie Lee Curtis, Hal Holbrook en John Houseman.

Sfeervol gefotografeerd spookverhaal wordt vooral in het begin knap verteld, maar haalt lang niet het niveau van Carpenters klassiekers Assault on Precinct 13 (1976) en Halloween (1978): de mist (uit een mistkanon) blijkt uiteindelijk teleurstellend modale zombies te herbergen. Mooie rol van Adrienne Barbeau die als radioreporter vanaf haar eenzame post op een vuurtoren waarschuwingsberichten voor de scheepvaart en andere belangstellenden de wereld inzendt. Op de effectieve geluidsband onder andere misthoornsignalen en elektronische muziek van de regisseur.

The Babysitter

1980 | Thriller

Verenigde Staten 1980. Thriller van Peter Medak. Met o.a. Patty Duke Astin, William Shatner, Quinn Cummings, David Wallace en Stephanie Zimbalist.

Psychologische thriller over een op het oog lieftallige kinderoppas, die zich binnendringt in een gezin om vervolgens misbruik te maken van de noden en zwakke plekken van ieder gezinslid. Veelbelovend begin ontaardt in bedrog.

My Bodyguard

1980 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1980. Komedie van Tony Bill. Met o.a. Chris Makepeace, Adam Baldwin, Martin Mull, Ruth Gordon en Matt Dillon.

Voorloper van teenage-angst films als The Breakfast Club, met jonge spelers die het nog ver zouden schoppen. Makepeace speelt onderdeurtje Clifford dat geterroriseerd wordt door leiderstype Melvin (Dillon). Melvin moet echter een stap opzij doen als de onverstoorbare reus Ricky (Baldwin) vriendschap sluit met Clifford. Ricky wordt echter verdacht van moord op zijn eigen broer en Melvin weet deze informatie in zijn voordeel om te buigen. Knap geacteerde film met simpele goed/kwaad metaforen en fijne Rocky-gevoelens. (IdH/VPRO Gids)

Murder By Phone

1980 | Horror, Thriller

Canada 1980. Horror van Michael Anderson. Met o.a. Richard Chamberlain, John Houseman, Sara Botsford, Robin Gammell en Gary Reineke.

De getalenteerde hoofdrolspelers en regisseur gaan de mist in in deze onoriginele horrormislukking, waarbij het gaat om een krankzinnige moordenaar die zijn slachtoffers letterlijk de dood aanzegt via de telefoon, door gebruik te maken van het een of andere ingenieuze apparaat dat op afstand wordt bestuurd. Ook bekend als BELLS, HELL'S BELLS en THE CALLING.

Gideon's Trumpet

1980 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1980. Drama van Robert Collins. Met o.a. Henry Fonda, John Houseman, Fay Wray, Sam Jaffe en Dean Jagger.

Fonda is voortreffelijk in het waar gebeurde verhaal van een semi-geletterde gevangene uit Florida, die de loop van de Amerikaanse rechtsgeschiedenis wijzigde. Ferrer is eveneens goed als zijn invloedrijke advocaat Abe Fortas. Scenario van David Rintels, naar Anthony Lewis' boek; geproduceerd door John Houseman. Camerawerk van Don H. Brinkrant.

A Christmas Without Snow

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van John Korty. Met o.a. Michael Learned, John Houseman, Ramon Bieri, James Cromwell en Beah Richards.

Hartverwarmend verhaal, geschreven door Korty, over hoe een recentelijk gescheiden vrouw te maken krijgt met het leven van medeleden van het kerkkoor en de moeite die zij hebben, om te voldoen aan de eisen van hun dirigent, een perfectionist.

The Last Convertible

1979 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1979. Drama van Gus Trikonis, Jo Swerling Jr. en Sidney Hayers. Met o.a. Perry King, Bruce Boxleitner, Edward Albert, John Shea en Michael Nouri.

Mini-serie in drie delen, naar een boek van Anton Myrer.We volgen vijf studenten van Harvard uit 1944 en hun belevenissen in de dertig jaar daarna. Raffin is de rode draad: zij heeft met alle jongens een relatie gehad. Het totaal is matig interessant ondanks vele gastrollen van beroemdheden.

The French Atlantic Affair

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Douglas Heyes. Met o.a. Jean-Pierre Aumont, Horst Buchholz, James Coco, Chad Everett en José Ferrer.

Mini-serie in drie delen. Met sterren beladen serie over een grote oceaanstomer waar gemene secteleider Savalas en zijn bende toeslaan en de passagiers en bemanning gijzelen teneinde 70 miljoen dollar in goud te kunnen afpersen. Het thema mag niet nieuw zijn (de luxe-stomer op zee gekidnapped of in gevaar door chantage), maar het plot is het wel (een 'vijfde colonne' onder de passagiers, zodat je niet weet wie vriend of vijand is) en het wordt hier goed uitgewerkt zodat de spanning erin zit en de aandacht wordt vastgehouden. Wordt ook in twee delen uitgezonden. Scenario van de regisseur naar de roman van Ernest Lehman. Het camerawerk is van Ralph Woolsey.

Old Boyfriends

1979 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1979. Komedie van Joan Tewkesbury. Met o.a. Talia Shire, Richard Jordan, Keith Carradine, John Belushi en John Houseman.

Pijnlijk prutswerk naar een intrigerend concept van een vrouw die vroegere minnaars opzoekt in een poging haar verleden te analyseren. Een te zware rol voor Shire, en Belushi wordt totaal verwaarloosd. Tewkesbury leerde het vak als assistent van Robert Aldrich en schreef scenario`s voor bekende films zoals THIEVES LIKE US (1973) en NASHVILLE (1975).

The Cheap Detective

1978 | Mysterie, Komedie

Verenigde Staten 1978. Mysterie van Robert Moore. Met o.a. Peter Falk, Ann-Margret, Eileen Brennan, Sid Caesar en Stockard Channing.

Voor Neil Simon en Peter Falk is een parodie maken op de Bogart-films zoals THE MALTESE FALCON een makkie en zolang het niet ontaardt in het meest voor de hand liggende, is dat nog wel leuk ook.

Aspen

1977 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1977. Drama van Douglas Heyes. Met o.a. Sam Elliott, Perry King, Gene Barry, Martine Beswick en Joseph Cotten.

Mini-serie in drie delen. Spannende thriller waarbij voor het scenario twee boeken zijn gebruikt die door elkaar zijn verweven, namelijk Aspen van Bert Hirschfeld en The Adversary van Bart Spicer. Nadat in het eerste deel de karakters van de diverse personen duidelijk is geworden - vooral op Elliott en King gericht - krijgt de serie een geladen spanning die naar een climax werkt en waarin alles draait om de opheldering van een moord in het chique vakantieoord Aspen waar echter achter de schermen een machtsstrijd gaande is en corruptie en misdaad aan de orde van de dag zijn.

The Adams Chronicles

1976 | Biografie

Verenigde Staten 1976. Biografie van Paul Bogart en Anthony Page. Met o.a. George Grizzard, David Birney, William Daniels, Kathryn Walker en Tammy Heinz.

Mini-serie in dertien delen. Gedramatiseerde documentaire over het leven van de Adams-familie, een geslacht dat twee Amerikaanse presidenten voortbracht en een minister tussen 1750 en 1900. Walker kreeg voor haar spel de Emmy Award.

St. Ives

1976 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1976. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, John Houseman, Jacqueline Bisset, Harry Guardino en Maximilian Schell.

Na enkele vergeefse pogingen een boek te schrijven, aanvaardt ex-misdaadverslaggever Bronson de opdracht om enkele zeldzame, kostbare boeken op te sporen die gestolen werden bij de schatrijke Houseman. Het begint als een saaie routineklus, maar binnen de kortste tijd zit hij verstrikt in een net van corruptie, bedrog en moord. Dom, onwaarschijnlijk verhaal dat bovendien verteld wordt met alle bestaande clich[KA1]es. Bronson wordt omringd door veel bekende (en goede) acteurs. Kleine rolletjes voor Daniel J. Travanti, Jeff Goldblum en Robert 'Freddy Krueger' Englund. De roman The Procane Chronicle van Oliver Bleeck werd ongeïnspireerd bewerkt door Barry Beckerman. Camerawerk van Lucien Ballard.

Captains and the Kings

1976 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1976. Drama van Allen Reisner en Douglas Heyes. Met o.a. Richard Jordan, Perry King, Patty Duke Astin, John Carradine en Katherine Crawford.

Mini-serie in zes delen. Joseph Armagh (Jordan), een Ierse immigrant, wil in Amerika zijn naam vestigen maar moet een keihard gevecht voeren voor hij geaccepteerd wordt. Een Emmy voor Astin en cameraman Ric Waite en een hele serie voordrachten voor een Emmy gaven de populariteit van de serie weer. Regisseur Heyes bewerkte zelf het boek van Taylor Caldwell, wiens verhaal in de tweede helft van de 19e en het begin van de 20ste eeuw speelt.

Three Days of the Condor

1975 | Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow en John Houseman.

CIA-medewerker Joseph Turner (Redford) stuit bij toeval op een samenzwering binnen zijn eigen club. Als hem vervolgens de kogels om de oren vliegen, dwingt hij fotografe Kathy Hale (Dunaway) met een pistool om hem in haar huis te verstoppen. Terwijl hij uitzoekt wat er aan de hand is ontwikkelt zich wat moois tussen de twee. Prima actiefilm van Pollack, die verder vooral komedie en drama (Tootsie, Out of Africa) maakte. Dunaway vertelde later dat ze moeite had om angstig te kijken tijdens de scène waar Redford haar met een vuurwapen bedreigde omdat ze haar tegenspeler zo'n mooie man vond.

Rollerball

1975 | Sciencefiction, Actiefilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Sciencefiction van Norman Jewison. Met o.a. James Caan, John Houseman, Maud Adams, John Beck en Moses Gunn.

Teleurstellend drama uit de 21e eeuw. Caan is kampioen in een gewelddadige sport in een maatschappij die geweld heeft uitgebannen. Gefilmd in de Olympische Basketballhal te München en in Londen, gebaseerd op William Harrisons verhaal Roller Ball Murders die zijn eigen scenario schreef. Achter de camera stond Douglas Slocombe.

Fear on Trial

1975 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1975. Drama van Lamont Johnson. Met o.a. George C. Scott, William Devane, Dorothy Tristan, John Houseman en Judd Hirsch.

Superieur drama rondom John Henry Faulk, radioster in de jaren 1950-60, die op de zwarte lijst werd geplaatst en daarna strafrechtelijk werd vervolgd wegens smaad. Scott portretteert de advocaat Louis Nizer op onnavolgbare wijze; Devane is al even goed als Faulk. De schrijver van het script, David Rintels, won een Emmy. Het camerawerk is van Bill Butler.

The Paper Chase

1973 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1973. Drama van James Bridges. Met o.a. Timothy Bottoms, Lindsay Wagner, John Houseman, Graham Beckel en Edward Hermann.

De moeilijkheden van Bottoms eerste jaar aan de rechtenfaculteit van Harvard worden nog groter als hij verliefd raakt op de dochter van zijn tirannieke prof. Bottoms is aangenaam als de student, en de Oscar-winnende Houseman is voortreffelijk als de professor (een rol die hij herhaalde in de latere tv-serie). Mooi camerawerk van Gordon Willis. Uitstekende bewerking van Bridges naar de roman van John Jay Orsborn Jr. Gefilmd in Panavision.

This Property Is Condemned

1966 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1966. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Natalie Wood, Charles Bronson, Kate Reid en Mary Badham.

Op een kwade dag, ergens tijdens de depressiejaren, komt Owen Legate (Redford) naar een dorp in Mississippi met de opdracht om de werknemers van de spoorlijn te ontslaan. Een drama, vooral omdat het merendeel van het dorp voor het spoor werkt. Maar toch valt Alva Starr (Wood), het mooiste meisje van het dorp voor Owen. Wood en Redford spelen bij vlagen de sterren van de hemel, Francis Ford Coppola schreef mee aan het script, een bewerking van een verhaal van Tennessee Williams. Maar toch werd dit geen klassieker. Het gemankeerde slot zorgde ervoor dat Williams eiste om van de titelrol geschrapt te worden.

Seven Days in May

1964 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1964. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Fredric March, Ava Gardner en Edmond O'Brien.

Het volk is niet gelukkig wanneer de Amerikaanse president March een vredesverdrag sluit met Rusland. Door het stilvallen van de oorlogsmachine stijgt de werkloosheid schrikbarend. Generaal Lancaster, held uit WO II, neemt het niet en smeedt een complot voor een staatsgreep. Dit komt kolonel Douglas ter ore, die de president inlicht. Bijzonder spannende politieke fictie, die de kijker geen ogenblik met rust laat. Magistraal gespeeld door een grandioze cast, ook al is de rol van Gardner storend overbodig. Het knap opgebouwde scenario van Rod Serling is gebaseerd op een roman van Fletcher Knebel en Charles W. Bailey II en is bijzonder onderhoudend en vooral geloofwaardig. Uitstekende zwart-wit-fotografie van Ellsworth Fredericks en een melodieuze score van Jerry Goldsmith.

In The Cool of the Day

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Robert Stevens. Met o.a. Jane Fonda, Peter Finch, Angela Lansbury, Arthur Hill en Alexander Knox.

Murray Logan en Christine Bonner zijn beiden ongelukkig getrouwd. Murray's vrouw Sibyl geeft haar man de schuld van het tragische auto-ongeluk waarbij hun zoontje om het leven is gekomen. Sindsdien leven ze langs elkaar heen, maar Sibyl peinst er niet over om te gaan scheiden. Christine wordt door haar man Sam helemaal in de watten gelegd en daardoor voelt ze zich uiterst in het nauw gedreven. Het komt tot een romance tussen Murray en Christine, maar wel een romance waar een hoge prijs voor betaald moet worden

Two Weeks in Another Town

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Edward G. Robinson, Cyd Charisse, George Hamilton en Claire Trevor.

Een te ambitieuze poging om de roman van Irwin Shaw, over de problemen van een filmploeg bij het maken van een film in Rome, op een intellectuele manier voor de camera te brengen. Scènes uit THE BAD AND THE BEAUTIFUL worden gebruikt als film in de film. Charles Schnee tekende voor het scenario en Milton Krasner verzorgde de fotografie.

Lust for Life

1956 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Anthony Quinn, James Donald, Pamela Brown en Everett Sloane.

Toen Minnelli zich voorbereidde op deze film over Vincent van Gogh, kon hij nog mensen ontmoeten die de verfmeester gekend hadden. Uniek is ook dat Minnelli regelde dat hij zo'n 200 authentieke Van Gogh-doeken mocht filmen. Minnelli zocht de plekken op waar Van Gogh geweest was, liet hele velden Van Gogh-geel spuiten en hoofdrolspeler Douglas schilderlessen nemen. Het pad van de schilder, van Holland naar Frankrijk, met broer Theo (Donald) als geldschieter, Paul Gauguin (Quinn) als bevriende rivaal, met de zonnebloemen en het afgesneden oor, dat kennen we nou wel. Het zijn de details die Minnelli gepassioneerd inbracht, die maken dat Lust for Life een levendig portret blijft.

The Cobweb

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Richard Widmark, Lauren Bacall, Gloria Grahame, Charles Boyer en Lillian Gish.

Dr. Stewart McIver is sinds kort het nieuwe hoofd van een psychiatrische privé-kliniek. Hij krijgt met veel spanningen te maken, want het vorige hoofd werkt nog steeds in de kliniek en kan het niet verkroppen dat McIver nu zijn baas is. Ook met zijn huwelijk gaat het slecht omdat zijn vrouw zich verwaarloosd voelt, en hij zoekt troost bij een knappe vrouwelijke collega. Als dan ook de patiënten nog problemen veroorzaken, ontlaadt de spanning zich explosief... (IdH/VPRO Gids)

Moonfleet

1955 | Avonturenfilm, Historische film, Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Fritz Lang. Met o.a. Stewart Granger, Jon Whiteley, George Sanders, Viveca Lindfors en Joan Greenwood.

Het graafschap Dorset is omstreeks 1770 een paradijs voor smokkelaars, die genadeloos achterna worden gezeten door soldaten. De rijke en eerbiedwaardige Granger neemt de jonge wees Whiteley in bescherming, en Whiteley ontdekt al vlug dat Granger de aanvoerder van de smokkelaars is. Voor beiden begint een avontuurlijk gevecht om uit de handen van de achtervolgers te blijven. Knappe mantel- en degenfilm van Lang, die erin slaagt een schitterende gotische sfeer te creëren. Hij wordt echter in de steek gelaten door het scenario, dat Margaret Fitts en Jan Lustig haalden uit de roman van J. Meade Falkner en waarin de spanning niet goed naar de explosieve climax leidt. Dankzij het daverende ritme en de huiveringwekkende personages, is de film als avontuurlijke jeugdfilm echter niet te versmaden. Robert Planck stond achter de camera en Miklós Rózsa voorzag de film van muziek. Gefilmd in CinemaScope.

Her 12 Men

1954 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Greer Garson, Robert Ryan, Barry Sullivan, Richard Haydn en Barbara Lawrence.

Een sentimentele film met Garson als toegewijde juf op een jongensschool. Een niet-geslaagde poging GOODBYE, MR. CHIPS te imiteren. Scenario van William Roberts en Laura Z. Hobson. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Executive Suite

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Wise. Met o.a. William Holden, June Allyson, Barbara Stanwyck, Fredric March en Walter Pidgeon.

Een boeiende film - een van de eersten met een kritisch geluid over de Amerikaanse Big Business - en een topbezetting; het betreft de machtstrijd over de opvolging van de oprichter van een meubelconcern. Stanwyck is de hysterische erfgename, die van zijde wisselt en uiteindelijk kiest voor de oprechtheid van product-ontwikkelingsmanager Holden, een soort anti-held die in de finale als overwinnaar uit de bus komt. Ernest Lehman bewerkte de bestseller van Cameron Hawley. Het uitstekende camerawerk is van George Folsey. De film was de aanleiding voor een tv-serie. Nog altijd actueel.

Julius Caesar

1953 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1953. Historische film van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Marlon Brando, James Mason, John Gielgud, Louis Calhern en Edmond O'Brien.

Senator Brutus (Mason) sluit zich schoorvoetend aan bij collega Cassius (Gielgud), die de toegenomen macht van Caesar vreest: ze vermoorden hem. Bij de begrafenis vertelt Brutus aan het volk wat zijn redenen waren, hoezeer Caesar op het verkeerde spoor was geraakt. Daarop neemt Caesars vriend Marcus Antonius (Brando), met vlammende ogen en een donderend stemgeluid, het woord. Filmstudio MGM verplaatste het toneelstuk van Shakespeare naar grootse sets en maakte dit tot een prachtige toneelverfilming. Vijf Oscarnominaties, maar alleen die voor art direction werd binnengehaald.

The Bad and the Beautiful

1952 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Lana Turner, Dick Powell, Gloria Grahame en Barry Sullivan.

Georgia Lorrison (Turner), een actrice, James Bartlow, een scenarioschrijver en Fred Amiel, een regisseur, maken studiobaas Harry Pebbel via flashbacks duidelijk waarom ze weigeren nog langer te werken met producent Jonathan Shields (Douglas). Het portret van een filmproducent die er via kleine B-films in slaagt producer te worden van big-budgetfilms, is erg cynisch. Vijf Oscars.

On Dangerous Ground

1952 | Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1952. Film noir van Nicholas Ray. Met o.a. Robert Ryan, Ida Lupino, Ward Bond, Ed Begley en Cleo Moore.

De handen van hard boiled politieman Jim Wilson (Ryan) zitten zo los dat zijn chef hem naar het platteland stuurt om 'af te koelen'. Daar, in een kleine gemeenschap, stort hij zich op de zaak van een vermoord meisje en krijgt het te stellen met de vader van het slachtoffer, die voor eigen rechter wil spelen. Ondertussen raakt Jim gefascineerd door een blinde vrouw (Lupino). Regisseur Ray laat in dit rauwe drama de omgeving een grote rol spelen: de levenswoede van de cynische stadsman komt misschien wel tot rust in het onschuldige, besneeuwde landschap.

They Live by Night

1948 | Film noir, Romantiek, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1948. Film noir van Nicholas Ray. Met o.a. Farley Granger, Cathy O'Donnell, Howard Da Silva, Jay C. Flippen en Helen Craig.

'In a way I'm a thief just the same as you are, but I won't sell you hope when there ain't any.' Aldus een trouwkapeleigenaar tegen de ontsnapte bankroverschauffeur Bowie (Granger) in dit donker-romantische regiedebuut van Ray. Tijdens de Depressiejaren wil Bowie met zijn vlam Catherine 'Keechie' Mobley (O'Donnell) de grens over om in Mexico opnieuw te beginnen. Maar dit is volbloed film noir, dus het noodlot beslist anders. Granger en O'Donnell vormen een prachtig gedoemd koppel. Naar Edward Andersons roman 'Thieves Like Us', in 1974 nogmaals en onder zijn oorspronkelijke titel door Robert Altman verfilmd.

Letter from an Unknown Woman

1948 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1948. Romantiek van Max Ophüls. Met o.a. Joan Fontaine, Mady Christians, Marcel Journet, Art Smith en Louis Jourdan.

Wenen, rond 1900. De vijftienjarige Lisa (Fontaine) gaat een relatie aan met haar tien jaar oudere buurman, de concertpianist Stefan (Jourdan). Korte tijd zijn ze gelukkig, maar dan gaat Stefan op tournee. Terwijl Lisa voor hem slechts een herinnering blijft, is zij zwanger en krijgt een zoon. Aangrijpend liefdesdrama, met uitstekende vertolking van Fontaine en knappe reconstructie van historisch Wenen, dankzij de decors van Alexander Golitzen. Howard Koch baseerde zijn scenario op een roman van Stefan Zweig. Regisseur Ophüls weet de meeste clichés van het genre handig te omzeilen.

Jane Eyre

1943 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1943. Drama van Robert Stevenson. Met o.a. Orson Welles, Joan Fontaine, Margaret O'Brien, Peggy Ann Garner en John Sutton.

Een artistiek succesvolle, maar wel trage versie van het boek van Charlotte Brontë over een weesmeisje dat opgroeit en gouvernante wordt in een mysterieus huishouden. Een van Elizabeth Taylors eerste films.