Pascal Caucheteux: productie.
Er zijn 37 films gevonden.

Jeanne du Barry

2023 | Biografie, Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2023. Biografie van Maïwenn. Met o.a. Johnny Depp, Maïwenn, Melvil Poupaud, Pierre Richard en Pascal Greggory.

Dit historische drama over Jeanne du Barry, de beruchte courtisane aan het hof van Lodewijk XV, overtuigt niet altijd maar weet wel degelijk te ontroeren. Omdat het duidelijk een persoonlijke film is voor regisseur Maïwenn, die ook de titelrol voor zichzelf opeiste. De eigenzinnige Maïwenn werd nooit geaccepteerd door de Franse filmwereld en zal zich hebben herkend in de strijdbare courtisane, die door iedereen aan het Franse hof – behalve de koning – wordt behandeld als outsider. Voor de rol van Lodewijk XV koos ze nog een outsider, acteur Johnny Depp, die in 2020 was gecanceld omdat hij zijn ex Amber Heard zou hebben mishandeld. De casting van de gevallen filmster is opvallend, en Depps Frans heel behoorlijk, maar uiteindelijk is dat niet genoeg om dit verder vrij klassieke historische drama boven zichzelf uit te tillen.

DNA

2020 | Drama

Frankrijk​/​​Algerije 2020. Drama van Maïwenn. Met o.a. Maïwenn, Fanny Ardant, Louis Garrel, Dylan Robert en Marine Vacth.

Wanneer de pater familias van een Parijse familie met verschillende etnische achtergronden overlijdt, raken de gemoederen verhit en belandt kleindochter Neige (Maïwenn) in een identiteitscrisis. Ze doet een DNA-test om haar afkomst te achterhalen en onderzoekt haar deels Algerijnse wortels. Scenario, hoofdrol en regie van de Franse Maïwenn, die vanwege onmin met haar eigen familie haar achternaam niet meer voert. Ze stopte veel autobiografische ervaringen in deze intieme, bijna documentair ogende speelfilm over de familie als slangenkuil. Garrel, die haar vriend François speelt, zorgt voor verluchting.

Roubaix, une lumière

2019 | Misdaad, Drama

Frankrijk 2019. Misdaad van Arnaud Desplechin. Met o.a. Roschdy Zem, Léa Seydoux, Sara Forestier, Antoine Reinartz en Sébastien Delbaere.

Hij staat nog net niet onder een lantaarnpaal te roken, zoals in de klassieke film noir. Maar het scheelt niks, als de ik-heb-alles-al-meegemaakt rechercheur Daoud (Roschdy Zem) een sigaret opsteekt en zijn toegewezen nieuweling - een witte angsthaas - kalm onderwijst over de rafelrandjes van groezelstad Roubaix. Het is de woonplaats van de filmmaker en het toneel van onrust rond Kerst. Waaronder een moord. Ingetogen kunststukje van sociaal bewogen Arnaud Desplechin, stemmig verbeeld in zijn geboorteplaats. Losjes gebaseerd op de rauwe docu Roubaix, commissariat central (2008).

L'homme fidèle

2018 | Komedie, Drama, Romantiek

Frankrijk 2018. Komedie van Louis Garrel. Met o.a. Louis Garrel, Laetitia Casta en Lily-Rose Depp.

Als Abel (Garrel) op een ochtend vertrekt naar zijn werk, verrast zijn vriendin Marianne (Casta) hem met het nieuws dat ze zwanger is. Maar niet van hem. Exit Abel. Maar als ze elkaar negen jaar later terugzien krijgt Abel een tweede kans. En weer gaat het mis. Nu komt Marianne's door moordmysteries geobsedeerde zoontje met een onthulling. Zo dobbert Abel door zijn romantische, Parijse leven in deze licht surrealistische, droogkomische romcom in de stijl van de nouvelle vague. Met niemand minder dan de hoogbejaarde Jean-Claude Carrière als coscenarist.

The Sisters Brothers

2018 | Avonturenfilm, Actie, Komedie, Western

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Roemenië​/​​Verenigde Staten 2018. Avonturenfilm van Jacques Audiard. Met o.a. John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed en Rebecca Root.

Oregon, 1850. Huurmoordenaars Eli en Charlie Sisters krijgen van de Commodore (cameo van Rutger Hauer) opdracht een goudzoeker te vermoorden die een revolutionaire methode heeft ontwikkeld om goud te vinden. Een filmlange achtervolging volgt, met veel humor, verrassende wendingen en een snufje melancholie. Verfilming van de gelijknamige roman van Patrick deWitt. Die door de makers – Audiard en coscenarist Thomas Bidegain – overigens geen western wordt genoemd, maar een sprookje. Winnaar van de Zilveren Leeuw (voor beste regisseur) op het filmfestival van Venetië.

You Were Never Really Here

2017 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2017. Drama van Lynne Ramsay. Met o.a. Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, Alex Manette en John Doman.

Tour de force van acteur Joaquin Phoenix als de getroebleerde huurmoordenaar Joe, die gespecialiseerd is in het terugvinden van weggelopen rijkeluiskinderen die in de seksindustrie zijn terechtgekomen. Hard, wreed en onontkoombaar en prachtig geregisseerd door de Schotse Ramsay (We Need to Talk About Kevin), die alleen maar goede beslissingen nam (over toon, muziek en plot). Maar de ster van de film is de bonkige, bebaarde Phoenix, die erin slaagt om van Joe een onvergetelijke en tragische antiheld te maken. Waarvoor hij in Cannes, terecht, de prijs voor beste acteur kreeg.

Les fantômes d'Ismaël

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Arnaud Desplechin. Met o.a. Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Louis Garrel en Alba Rohrwacher.

Het leven van filmmaker Ismaël (Amalric, voor de zoveelste keer als regisseur Desplechins alter ego) komt danig op zijn kop te staan als doodgewaande ex (Cotillard) na jaren voor zijn deur staat. Een deur die hij inmiddels deelt met Sylvia (Gainsbourg), een nogal in zichzelf gekeerd type, dat ineens zal moeten vechten voor haar man. Tikje hysterisch romantisch drama zit vol aardige momenten - waaronder een leuk dansje van Cotillard op Bob Dylans 'It Ain't Me Babe’ - maar die vormen nooit een geheel.

Blood Father

2016 | Actiefilm, Thriller

Frankrijk 2016. Actiefilm van Jean-François Richet. Met o.a. Mel Gibson, Erin Moriarty, Diego Luna, William H. Macy en Michael Parks.

Mel Gibson als aan lager wal geraakte redneck die hunkert naar een tweede kans? Dat is nog eens geïnspireerde casting. En het werkt: Gibson, in zijn eerste hoofdrol sinds 2012, tilt deze verder weinig opzienbarende B-thriller eigenhandig naar een hoger niveau. Als ex-bajesklant die zijn losgeslagen tienerdochter uit handen van een criminele bende wil houden, is de inmiddels zestigjarige acteur nog even charismatisch als in zijn Lethal Weapon-periode. De film moet het verder hebben van een sporadisch gevat dialoogje en een handvol prima bijrolacteurs.

Dheepan

2015 | Misdaad, Drama

Frankrijk 2015. Misdaad van Jacques Audiard. Met o.a. Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan en Claudine Vinasithamby.

Dheepan is niet zijn echte naam, maar die van een overleden landgenoot wiens paspoort hij in handen krijgt. Met een willekeurige vrouw en een weesmeisje vormt de ex-Tamilstrijder een nepgezin om makkelijker asiel te kunnen aanvragen in Europa. Eenmaal aangekomen in Parijs wordt het drietal in een criminele achterbuurt geplaatst, waar Dheepan aan de slag kan als conciërge. Jacques Audiard (Un prophète, De rouille et d'os) maakte met Dheepan een spannend, humaan, meeslepend vluchtelingendrama, dat in Cannes werd bekroond met de Gouden Palm. Helaas boet de film in het explosieve slot wel flink in aan subtiliteit.

Trois souvenirs de ma jeunesse

2015 | Drama

Frankrijk 2015. Drama van Arnaud Desplechin. Met o.a. Quentin Dolmaire, Lou Roy-Lecollinet en Mathieu Amalric.

Arnaud Desplechins melancholische hommage aan de jeugd, met de onvermijdelijke seks, sigaretten en Mathieu Amalric, is een fascinerende zwerftocht langs drie herinneringen die het leven van hoofdpersoon Paul Dedaleus bepaalden (die ook centraal stond in Comment je me suis disputé... (ma vie sexuelle) uit 1996). Helaas kan Desplechins voortreffelijke verteltechniek niet voorkomen dat Trois souvenirs in het erg lange derde deel vaart verliest en als een herhaling van zetten gaat voelen. Jeugdliefdes, de mist van duizend Gauloises en de vraag wat onze identiteit bepaalt, we hebben het al vaker gezien. Zeker op z’n Frans.

La rançon de la gloire

2014 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​België 2014. Drama van Xavier Beauvois. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni, Nadine Labaki en Peter Coyote.

Waar gebeurd: op 2 maart 1978 werd het lijk van Charlie Chaplin ontvoerd van een Zwitsers kerkhof. De daders zijn Eddy (Poelvoorde), net vrij uit de gevangenis, en Osman (Zem), die een kostbare heupoperatie van zijn vrouw niet kan betalen. Xavier Beauvois (Des hommes et des dieux) verfilmde de bizarre geschiedenis als een sympathieke klucht die minstens evenveel tijd neemt voor de tragische als voor de komische kanten van het verhaal. Helaas is de film ook wat tam en wordt voor sommige scènes wel erg veel tijd genomen.

Fidelio

2014 | Drama

Frankrijk 2014. Drama van Lucie Borleteau. Met o.a. Ariane Labed, Melvil Poupaud, Anders Danielsen Lie, Pascal Tagnati en Jean-Louis Coulloc'h.

Wuft avontuur op zee, over scheepsmachiniste Alice die verscheurd raakt tussen haar aan wal wachtende grote liefde en een oude vlam aan boord van een koopvaardijschip. De motor van het schip, die haar onstuimige hart weerspiegelt, is het beest dat ze moet zien te temmen. Maar er rammelt te veel in het vooronder, met een jachtige montage en hoogdravende teksten. Alice moet het hebben van haar sensuele verschijningsvorm, die vrijgevochten en gedurfd zou zijn, maar in feite hopeloos ouderwets en oppervlakkig is.

White Bird in a Blizzard

2014 | Drama, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2014. Drama van Gregg Araki. Met o.a. Shailene Woodley, Eva Green, Christopher Meloni, Angela Bassett en Shiloh Fernandez.

Het leven van de zeventienjarige Kat (Woodley) wordt op z'n kop gezet wanneer haar moeder ineens verdwijnt. Terwijl de tiener haar eigen seksualiteit ontdekt, komt ze meer te weten over (de relatie van) haar ouders. Regisseur Araki (Mysterious Skin) voegt aan dit coming of age-drama kleurrijk vormgegeven sprookjeselementen toe, en geeft daarmee een geheel eigen draai aan de roman van Laura Kasischke. Green speelt de moeder als een campy, kek geklede 'perfecte' huisvrouw met psychische problemen. Angela Bassett is te zien als Kats therapeut.

Jimmy P.

2013 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2013. Drama van Arnaud Desplechin. Met o.a. Benicio Del Toro, Mathieu Amalric en Gina McKee.

Ondanks de aanwezigheid van topacteurs Del Toro en Amalric wil dit drama over de eigenzinnige Franse psychotherapeut Georges Devereux (Amalric) en een Indiaanse WO II-soldaat (Del Toro) met de toen nog onbekende posttraumatische stressstoornis maar niet boeiend worden. Schuld van de continu fronsende en mompelende Del Toro en het humorloze en veel te therapeutisch-technische script, dat werd gebaseerd op Devereux' boek 'Reality and Dream: Psychotherapy of a Plains Indian'.

De rouille et d'os

2012 | Drama

Frankrijk​/​​België 2012. Drama van Jacques Audiard. Met o.a. Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Bouli Lanners en Armand Verdure.

Magnifiek melodrama over een arme krachtpatser (Matthias 'Rundskop' Schoenaerts), die een ongewone relatie begint met een orkatrainster die tijdens een wildwatershow beide benen verloor (Cotillard). In handen van een mindere regisseur zou dat tenenkrommende sentimentaliteit opleveren, maar Audiard is een meester in het combineren van de harde werkelijkheid met poëtische beelden. Waarmee De rouille et d'os niet alleen een feest voor het hart, maar ook voor het oog is geworden. Zeer losjes gebaseerd op de gelijknamige verhalenbundel van de Canadese auteur Craig Davidson.

Les bien-aimés

2011 | Drama, Musical, Romantiek

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Tsjechië 2011. Drama van Christophe Honoré. Met o.a. Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier, Louis Garrel en Milos Forman.

De tweede comédie musicale van Honoré (na Les chansons d’amour uit 2007) chroniqueert, met de jaren 1964 en 2008, Parijs en een paar elegante damesschoenen als start- en eindpunten, de woelige liefdeslevens van moeder Catherine (Sagnier en Deneuve) en dochter Vera (Mastroianni). Haltes op deze slingerroute van vier decennia zijn Praag, Londen en Montréal. Onderweg worden het leven, geluk en hartzeer bezongen in lichtvoetige liedjes van Alex Beaupain. Mastroianni ontroert in deze bitterzoete tractatie, Forman is aandoenlijk als Vera’s onverbeterlijk schuinsmarcherende vader.

Love and Bruises

2011 | Drama

China​/​​Frankrijk 2011. Drama van Lou Ye. Met o.a. Corinne Yam, Tahar Rahim en Jalil Lespert.

De Chinese studente Hua, net gedumpt door haar Franse vriend, dwaalt verloren door de Parijse straten als ze Mathieu ontmoet, een jonge arbeider die haar na een etentje verkracht. Het is het begin van een gewelddadige affaire waaraan de naar liefde en geborgenheid snakkende Hua zich maar niet kan onttrekken. Een intrigerend maar uiteindelijk zouteloos drama van de in eigen land zeer controversiële auteur Lou (Suzhou River). De talloze sekscènes dienen voor intimiteit te zorgen, maar irriteren en vervelen vooral.

Route Irish

2010 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​België​/​​Spanje 2010. Thriller van Ken Loach. Met o.a. Mark Womack, Andrea Lowe, John Bishop en Trevor Williams.

In Liverpool worstelt Fergus (Womack) met de dood van zijn goede vriend Frankie (stand up comedian Bishop), met wie hij voor een beveiligingsbedrijf in Irak werkte. De mooie praatjes over het 'opbouwen' van het overzeese land kan Fergus niet meer horen, en hij gelooft niet dat Frankie per ongeluk stierf. Venijnige, gelaagde thriller over staatsgeweld, militaire wreedheid en uitbuiting van sociale onderklassen van de immer geëngageerde Loach (Land and Freedom), heeft een prima cast en fraai camerawerk van Chris Menges. Loach werd in Cannes genomineerd voor de Gouden Palm.

White Material

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Kameroen 2009. Drama van Claire Denis. Met o.a. Isabelle Huppert, Isaach de Bankolé, Christopher Lambert, Nicolas Duvauchelle en William Nadylam.

De koppige Franse plantage-eigenares Maria (Huppert) weigert te capituleren voor een oprukkend rebellenleger met kindsoldaten in een niet met name genoemd Afrikaans land. Eerst moet de koffieoogst binnengehaald worden, dat hoeft maar een paar dagen te duren. De in Afrika geboren Denis (35 rhums) weeft allerlei gebeurtenissen tot een groots drama. Goed spel, natuurlijk van Huppert, maar ook van De Bankolé als rebellenleider Le Boxeur, en zelfs van Lambert als de ex-echtgenoot die de plantage probeert te verkopen. De beelden van kindsoldaten gaan door merg en been.

Looking for Eric

2009 | Drama, Komedie, Sportfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​België​/​​Spanje 2009. Drama van Ken Loach. Met o.a. Steve Evets, Eric Cantona, Stephanie Bishop, Gerard Kearns en Matthew McNulty.

'I am not a man, I am Cantona,' declameert oud-voetballer Eric Cantona in deze goedlachse komedie van Ken Loach, de Britse nestor van het sociaal realisme. De beroemde filosoferende voetballer, of voetballende filosoof, speelt een belangrijke rol in het leven van de suïcidale postbode Eric (Evets) in Manchester. Eric krijgt tijdens een hopeloos moment visioenen van zijn voetbalidool en klimt dankzij de levenslessen van Cantona langzaam uit de put, richting vrouwlief en aanverwant levensgeluk. Perfecte mix van luchtig magisch realisme en deprimerende rampspoed.

Bancs publics (Versailles rive droite)

2009 | Drama, Komedie

Frankrijk 2009. Drama van Bruno Podalydès. Met o.a. Florence Muller, Denis Podalydès, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet en Samir Guesmi.

'Homme seul' lezen Lucie en haar collegae op een doek aan de gevel van het tegenoverliggende gebouw. Wie is die 'eenzame man' en is hij te redden? Met dit welhaast ludieke gegeven als aanleiding voert scenarist-regisseur Podalydès, met een aanliggend pleintje en bouwmarkt als decor, een galerij van personages op die in meer of mindere mate met elkaar zijn verbonden. Vermakelijk, sketch-achtig slotdeel van de Trilogie des gares biedt volop levenssnippers, markant-alledaagse types en taalspeelse dialogen. Fantastisch ensemble topspelers uit alle hoeken van de Franse cinema maakt het feestje compleet.

Un conte de Noël

2008 | Drama, Komedie

Frankrijk 2008. Drama van Arnaud Desplechin. Met o.a. Catherine Deneuve, Jean-Paul Roussillon, Mathieu Amalric, Anne Consigny en Melvil Poupaud.

De rebelse oplichter Henri (Amalric) leeft al jaren verbannen van zijn gemankeerde familie, maar als zijn moeder ernstig ziek blijkt te zijn schuift hij toch onverwachts aan bij het kerstdiner. Al het oud zeer komt onder het genot van veel te veel drank weer naar boven: zijn moeder (een ijzige Deneuve) heeft nooit van hem gehouden en zijn zus haat hem, maar Henri snapt zelf niet waarom. Een fraaie, ietwat hoogdravende kerstvertelling die zowel warm als pijnlijk durft te zijn.

Mon fils à moi

2006 | Drama

Frankrijk​/​​België 2006. Drama van Martial Fougeron. Met o.a. Nathalie Baye, Victor Sévaux, Olivier Gourmet, Marie Kremer en Emmanuelle Riva.

Sterk, bij vlagen ijzingwekkend regiedebuut dat danst op de scheermeslijn tussen onderkoelde psychothriller en drama over het disfunctionele gezin. Julien, fijngevoelige adolescent, wordt meer en meer door zijn overbeschermende moeder (Baye) afgeschermd van de wereld terwijl vader de andere kant op kijkt. Film begint met het omineuze beeld van een ambulance voor het huis waar zich duidelijk een tragedie heeft afgespeeld en volgt dan het spoor terug. Baye laat haar personage op sublieme wijze labieler, killer en angstaanjagender worden naarmate de aktes vorderen.

Le petit lieutenant

2005 | Drama, Misdaad

Frankrijk 2005. Drama van Xavier Beauvois. Met o.a. Nathalie Baye, Jalil Lespert, Roschdy Zem en Antoine Chappey.

Grimmige policier verkiest niet de vaak glamoureus-romantische benadering van weleer, maar ligt duidelijk in de lijn van sociaalrealistische opdoffers als Bertrand Taverniers L.627 en Maurice Pialats Police. Gelittekende politiechef Caro(line) Vaudieu, ogenschijnlijk gewapend tegen terugval in alcoholica, keert terug in actieve Parijse dienst en kiest met Antoine Derouère (Lespert) een onervaren luitenant uit Le Havre als assistent. Natuurwonder Baye won een César voor haar sublieme vertolking van een getroebleerde moeder en carrièrevrouw voorbij de vijftig. Regisseur Beauvois speelt - een niet van sarcasme ontblote keuze - een reactionaire rotzakrechercheur.

Le parfum de la dame en noir

2005 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 2005. Komedie van Bruno Podalydès. Met o.a. Denis Podalydès, Pierre Arditi, Sabine Azéma, Jean-Noël Brouté en Olivier Gourmet.

Verfilming van een van de romans over journalist/speurneus Rouletabille van schrijver Gaston Leroux (Het spook van de opera). Met behulp van zijn rechterhand, fotograaf Sainclair, onderzoekt de held de dood van een illusionist en gaat op zoek naar zijn moeder, de vrouw in het zwart uit de titel, van wie hij zich alleen haar opvallende geur herinnert. Er gebeurt nog veel meer in dit overvolle avontuur, maar veel leuker dan de plot zijn de absurdistische bijrollen en prachtige decors, die doen denken aan de films van Jean-Pierre Jeunet.

Douches froides

2005 | Drama, Sportfilm

Frankrijk 2005. Drama van Antony Cordier. Met o.a. Johan Libéreau, Pierre Perrier, Salomé Stévenin, Florence Thomassin en Jean-Philippe Écoffey.

De 17-jarige Mickael is makkelijk in de omgang, heeft weinig aanleg tot melancholie en is aanvoerder van een judoteam. Een stabiele jongen, dus. Maar op een dag loopt een oefenpartijtje judo uit op trioseks met zijn vriendin en beste vriend Clément. Dan, te laat, ontdekt Mickael zijn jaloerse kant. Bovendien moet hij negen kilo afvallen voor de volgende judowedstrijd, zijn de examens op komst en kan hij thuis slechts koud douchen. Een open en originele kijk op de valkuilen van volwassenwording, fraaie sportscènes, overtuigende karaktertekeningen en knap acteerwerk, vooral van Libéreau die zonder acteerervaring een indrukwekkende prestatie levert.

De battre mon coeur s'est arrêté

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van Jacques Audiard. Met o.a. Romain Duris, Niels Arestrup, Aure Atika, Jonathan Zaccaï en Linh Dan Pham.

Investeerder Tom (Duris, intens) poogt verwoed om aan zijn onfrisse makelaarspraktijken, ethiekloze zakenpartners en agressie-impulsen te ontsnappen. De aspirant-concertpianist wil in zijn moeders voetsporen treden en studeert bij een veeleisende Vietnamese lerares. Gepeperde remake van James Tobacks Fingers (1978; met Harvey Keitel) stelt de deterministische hamvraag 'Kan een mens veranderen?' en biedt en passant een onthutsend kijkje in de wereld van het Parijse onroerend goed. Wanneer Arestrup verschijnt als Toms verrotte pa, verdiepen zich zowel psychologie als acteursregie. Prijzenoogst: acht Césars plus een BAFTA. Titel is ontleend aan chanson 'La fille du Père Noël' van Jacques Dutronc.

Assault on Precinct 13

2005 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2005. Misdaad van Jean-François Richet. Met o.a. Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Gabriel Byrne, Maria Bello en Ja Rule.

Remake van John Carpenters cultklassieker uit 1976. Op Oudejaarsavond wordt de politiepost van agent Roenick (Hawke) onder vuur genomen door een goed bewapende bende. De agenten moeten samenwerken met hun gevangenen, onder wie de beruchte crimineel Bishop (Fishburne) om de aanval te overleven. Waar Carpenter verrassend uit de hoek kwam door binnen het belaagde gezelschap geen onderscheid te maken tussen 'good guys' en 'bad guys', toont de moderne versie minder lef. Topcrimineel Bishop verwerft door zijn koelbloedigheid respect, maar tot een echt verbond met de brave Roenick komt het niet. Een flink gemis in een film die zou moeten drijven op de bijzondere band tussen de hoofdpersonen.

Le mystère de la chambre jaune

2003 | Mysterie, Komedie

België​/​​Frankrijk 2003. Mysterie van Bruno Podalydès. Met o.a. Denis Podalydès, Jean-Noël Brouté, Sabine Azéma, Pierre Arditi en Claude Rich.

In de vijfde filmadaptatie van Gaston Leroux' misdaadfeuilleton uit 1907 buigt reporter-speurneus Joseph Rouletabille (Podalydès) zich op Château du Glandier over de moordaanslag op Mathilde Stangerson (de immer verrukkelijke Azéma). De gele kamer waarin het delict heeft plaatsgegrepen blijkt van binnenuit hermetisch afgesloten en de dader spoorloos. Mysterie! Ondanks de lengte en de voor het genre nogal contraproducteve lolbroekerij biedt deze versie van de klassieke breinbreker topacteurs in fruitige rollen en fraaie 'Scope-composities van Christophe Beaucarne. Hetzelfde team tekende twee jaar later voor de evenwichtigere Rouletabille-film Le parfum de la dame en noir.

Liberté-Oléron

2001 | Komedie

Frankrijk 2001. Komedie van Bruno Podalydès. Met o.a. Denis Podalydès, Guilaine Londez, Bruno Podalydès, Patrick Pineau en Eric Elmosnino.

In de vijfde filmadaptatie van Gaston Leroux' misdaadfeuilleton uit 1907 buigt reporter-speurneus Joseph Rouletabille (Podalydès) zich op Château du Glandier over de moordaanslag op Mathilde Stangerson (de immer verrukkelijke Azéma). De gele kamer waarin het delict heeft plaatsgegrepen blijkt van binnenuit hermetisch afgesloten en de dader spoorloos. Mysterie! Ondanks de lengte en de voor het genre nogal contraproducteve lolbroekerij biedt deze versie van de klassieke breinbreker topacteurs in fruitige rollen en fraaie 'Scope-composities van Christophe Beaucarne. Hetzelfde team tekende twee jaar later voor de evenwichtigere Rouletabille-film Le parfum de la dame en noir.

De l'amour

2001 | Drama

Frankrijk 2001. Drama van Jean-François Richet. Met o.a. Virginie Ledoyen, Yazid Aït, Mar Sodupe, Stomy Bugsy en Jean-François Stévenin.

In de vijfde filmadaptatie van Gaston Leroux' misdaadfeuilleton uit 1907 buigt reporter-speurneus Joseph Rouletabille (Podalydès) zich op Château du Glandier over de moordaanslag op Mathilde Stangerson (de immer verrukkelijke Azéma). De gele kamer waarin het delict heeft plaatsgegrepen blijkt van binnenuit hermetisch afgesloten en de dader spoorloos. Mysterie! Ondanks de lengte en de voor het genre nogal contraproducteve lolbroekerij biedt deze versie van de klassieke breinbreker topacteurs in fruitige rollen en fraaie 'Scope-composities van Christophe Beaucarne. Hetzelfde team tekende twee jaar later voor de evenwichtigere Rouletabille-film Le parfum de la dame en noir.

Selon Matthieu

2000 | Drama, Actiefilm

Frankrijk 2000. Drama van Xavier Beauvois. Met o.a. Nathalie Baye, Benoît Magimel, Antoine Chappey, Fred Ulysse en Jean-Marie Winling.

In de vijfde filmadaptatie van Gaston Leroux' misdaadfeuilleton uit 1907 buigt reporter-speurneus Joseph Rouletabille (Podalydès) zich op Château du Glandier over de moordaanslag op Mathilde Stangerson (de immer verrukkelijke Azéma). De gele kamer waarin het delict heeft plaatsgegrepen blijkt van binnenuit hermetisch afgesloten en de dader spoorloos. Mysterie! Ondanks de lengte en de voor het genre nogal contraproducteve lolbroekerij biedt deze versie van de klassieke breinbreker topacteurs in fruitige rollen en fraaie 'Scope-composities van Christophe Beaucarne. Hetzelfde team tekende twee jaar later voor de evenwichtigere Rouletabille-film Le parfum de la dame en noir.

Esther Kahn

2000 | Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2000. Biografie van Arnaud Desplechin. Met o.a. Summer Phoenix, Ian Holm, Fabrice Desplechin, Frances Barber en László Szabó.

In de vijfde filmadaptatie van Gaston Leroux' misdaadfeuilleton uit 1907 buigt reporter-speurneus Joseph Rouletabille (Podalydès) zich op Château du Glandier over de moordaanslag op Mathilde Stangerson (de immer verrukkelijke Azéma). De gele kamer waarin het delict heeft plaatsgegrepen blijkt van binnenuit hermetisch afgesloten en de dader spoorloos. Mysterie! Ondanks de lengte en de voor het genre nogal contraproducteve lolbroekerij biedt deze versie van de klassieke breinbreker topacteurs in fruitige rollen en fraaie 'Scope-composities van Christophe Beaucarne. Hetzelfde team tekende twee jaar later voor de evenwichtigere Rouletabille-film Le parfum de la dame en noir.

Peau d'homme, coeur de bête

1999 | Drama, Thriller

Frankrijk 1999. Drama van Hélène Angel. Met o.a. Cathy Hinderchied, Maaike Jansen, Pascal Cervo, Bernard Blacan en Serge Riaboukine.

De titel 'Huid van een mens, hart van een beest' dekt de inhoud naadloos. De (autobiografische) debuutspeelfilm van Hélène Angel is een ontluisterend portret van huiselijk geweld op het pittoreske platteland van zuidelijk Frankrijk. De gangmaker is vader Francky (Riaboukine) die na bruut politieoptreden wordt geschorst en terugkeert naar zijn moeder, dochters en jongere broer. De komst van een derde broer is de smeulende lont in een kruitvat van ongeleid beestachtig geweld waarvan vooral de meisjes de dupe dreigen te worden. Een film met weinig houvast, subtiel verlucht met diepzwarte humor.

Le vent de la nuit

1999 | Drama

Frankrijk​/​​Italië​/​​Zwitserland 1999. Drama van Philippe Garrel. Met o.a. Catherine Deneuve, Daniel Duval, Xavier Beauvais, Jacques Lasalle en Daniel Pommereulle.

De mooie, al wat oudere Hélène (Deneuve) houdt er een minnaar op na. De jonge kunstenaar Paul (Beauvois) vindt haar aantrekkelijk, maar te bezitterig. Om van haar te ontsnappen, gebruikt hij heroïne en gaat hij op reis met medekunstenaar Serge (Duval), die zo zijn eigen sores heeft. Thuis maakt Hélène zich ondertussen zorgen. Veel eindeloze gesprekken, veel beelden van snelwegen die door het Europese landschap slingeren. Regisseur Garrel maakte eerder J'entends plus la guitare. Velvet Underground-voorman John Cale schreef de muziek.

Dieu seul me voit

1998 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1998. Komedie van Bruno Podalydès. Met o.a. Denis Podalydès, Jeanne Balibar, Isabelle Candelier, Cécile Bouillot en Jean-Noël Brouté.

Tweede deel in Versailles-drieluik van de broers Podalydès (Le mystère de la chambre jaune, Le parfum de la dame en noir). Waarin kalende geluidstechnicus en aartstwijfelaar Albert zich bevindt tussen drie charmante jongedames. De Podalydèsjes laten hun antiheld fijn in zijn Bermuda-driehoek watertrappelen, wat resulteert in talloze koddige situaties. Dit hoogst effectieve medicijn contra alle hedendaagse cynisme bevat tevens een restaurantscène met knipoog naar het Kuifje-album De scepter van Ottokar. De oorspronkelijk bedoelde versie van zes episodes à één uur bestaat alleen op Franse DVD.

La sentinelle

1992 | Thriller

Frankrijk 1992. Thriller van Arnaud Desplechin. Met o.a. Emmanuel Salinger, Thibault de Montalembert, Jean-Louis Richard, Valérie Dréville en Marianne Denicourt.

In het stervensuur van de Koude Oorlog wordt aankomend student forensische pathologie Mathias opgescheept met een gemummificeerd mensenhoofd. Terwijl hij de identiteit van de eigenaar tracht te achterhalen blijken schimmige organisaties geïnteresseerd in Mathias en zijn nieuwe artefact. Bizar thrillerverhaal wordt door debuterend regisseur Desplechin vervormd tot diffuus portret van een solitaire figuur met obsessie voor het verleden. Evenals Bring me the Head of Alfredo Garcia, die andere film met een levenloze kop in de hoofdrol, contra-mainstream, morbide en fascinerend. Bijrol Emmanuelle Devos, César 1993 voor Salinger.