Jurek Becker: scenario en schrijver.
Er zijn 7 films gevonden.

Jakob the Liar

1999 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Hongarije 1999. Oorlogsfilm van Peter Kassovitz. Met o.a. Robin Williams, Hannah Taylor-Gordon, Éva Igó, Alan Arkin en Liev Schreiber.

La vita è bella bewees dat het mogelijk is een relatief luchtige film over de holocaust te maken, maar het blijft een delicate onderneming. In Jakob the Liar, waarin een bewoner van een Pools getto radioberichten veinst over Duitse nederlagen, pakt de mix van humor, feelgood-sentiment en nazi's minder succesvol uit. Dat heeft veel te maken met de aanwezigheid van Robin Williams, die zich heeft bewezen in zowel komische als serieuze rollen, maar de plank vaak misslaat bij combinaties van die twee. De roman van Jurek Becker werd in 1975 met meer succes verfilmd in Oost-Duitsland.

Wenn alle Deutschen schlafen

1994 | Oorlogsfilm

Duitsland 1994. Oorlogsfilm van Frank Beyer. Met o.a. Benjamin Kaatz, Robin Timptner, Ilja Smolianski, Maria-Elisabeth Schwarz en Christiane Hagedorn.

Polen 1942, tijdens WO II. Joodse gezinnen worden opgepakt. In afwachting van hun deportatie naar Auschwitz worden ze ondergebracht in het getto van Lintzmannstadt. Marek (Kaatz) en Iztek (Timptner), twee kinderen, besluiten er op een nacht vandoor te gaan om het speelgoed te halen dat ze thuis moesten achterlaten. Ze sluipen door de donkere straten van het getto maar een muur vormt een onneembare barricade. Aangrijpend drama over kinderlijke onschuld in een desperate situatie. Toch maakt het slot van de film op symbolische wijze een toespeling op een greintje hoop. Een oorlogsparabel die de vergelijking kan doorstaan met JEUX INTERDITS. Geschreven door Jurek Becker, naar zijn roman Die Mauer en in beeld gebracht door Peter Ziesche. Commentaar wordt gesproken door Jürgen Hentsch.

Bronsteins Kinder

1990 | Drama

Duitsland​/​​Polen 1990. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Armin Mueller-Stahl, Hans Hoppe, Matthias Paul, Angela Winkler en Katharina Abt.

Als de bijna volwassen Paul ontdekt dat zijn vader Mueller- Stahl de evenoude Hoppe, een voormalig bewaker uit het concentratiekamp Neugamme, in hun huisje in de volkstuin gevangen houdt, wordt hij zich bewust van zijn joodse afkomst. De poging van zijn vader om eigen rechter te spelen en zijn afkomst verzwijgt hij liever voor zijn vriendin. Een gevoelige film over een brandend en nog altijd actueel thema - het Gustav Mahler - probleem - naar de gelijknamige roman van Jurek Becker, die zijn boek aanvankelijk had willen titelen 'Wie ich ein Deutscher wurde' en daarmee alles samenvat. Gesitueerd omstreeks 1973 in Oost-Berlijn, in de voormalige DDR. Bronstein was de werkelijke naam van de vooraanstaande communist, de joodse Leon Trotzki, die op last van zijn rivaal Lenin in Mexico werd vermoord. Becker maakte samen met de regisseur het scenario en Witold Sobocinski zorgde voor de fotografie.

Liebling Kreuzberg - Zweimal Entlassung

1988 | Komedie, Drama

Duitsland 1988. Komedie van Werner Masten. Met o.a. Manfred Krug, Regina Lemnitz, Rolf Zacher, Winfried Glatzeder en Hans-Martin Stier.

De hoogzwangere mevrouw Heinowski (Lemnitz) vraagt Arnold (Kausch), de assistent van advocaat Liebling (Krug), om haar man tijdelijk uit de gevangenis te laten ontslaan. Zo kan hij voor de drie kinderen zorgen terwijl zij in de kraaminrichting verblijft. Liebling zelf verdedigt een technicus, die met ontslag wordt bedreigd omdat hij een bedrijfsraad wil opstarten. Eens te meer verdedigt Liebling met flegme en humor in deze dertiende aflevering, geschreven door Jurek Becker, de kleine man.

Liebling Kreuzberg - Teilerfolg

1988 | Komedie, Drama

Duitsland 1988. Komedie van Werner Masten. Met o.a. Manfred Krug, Michael Kausch, Helmut Pick en Diana Kömer.

Onconventionele advocaat Liebling (Krug) neemt verdediging op zich van meneer Hieronymys (Pick), die chirurg doodschiet die hij verantwoordelijk acht voor de dood van zijn vrouw. Lieblings partner Arnold (Kausch) is in de weer met de zaak `Gildemeister`, de niet zo achtenswaardig vrouw van een bankdirecteur. Op het sentimentele vlak verzoent Liebling zich met zijn Rosemarie (Körner). Twaalfde aflevering van in 1985 gestarte reeks. Episode geschreven door Jurek Becker, gefotografeerd door Klaus Eichhammer.

Liebling Kreuzberg - Rom und zurück

1988 | Komedie, Drama

Duitsland 1988. Komedie van Werner Masten. Met o.a. Manfred Krug, Michael Kausch, Karin Eickelbaum, Corinna Genest en Anja Franke.

Advocaat Liebling, die zelden tijd heeft voor die Liebe, maakt van een zaak die hem naar Rome voert gebruik om een oude vlam op te zoeken. In Rome verdedigt hij een Duitse cliënt, die na een gewapende overval naar Italië vluchtte, maar nu terug wil naar Duitsland, liefst niet in een cel. Scenario van Jurek Becker. Geen hoogvlieger, geen hoogstandjes, maar degelijk routinewerk. Zestiende aflevering van in 1987 gedraaide, in 1988 voor het eerst uitgezonden reeks.

David

1979 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1979. Drama van Peter Lilienthal. Met o.a. Mario Fischel, Walter Taub, Eva Mattes, Irena Vrkljan en Dominique Horwitz.

Filmbewerking van de roman van Joel K[KA3]onig [KL]Den Netzen entronnen[KLE] over de joodse jongen David Singer (Fischel) die in Berlijn aan de verschrikkingen en de terreur van de nazi's ontsnapt. Indringende en ontroerende regie waarmee Lilienthal voor het eerst in 23 jaar een Gouden Beer in Berlijn veroverde voor een Duitse productie. Oorspronkleijk bedoeld als tv-film voor omroep ZDF, maar door vertoning op voernoemd filmfestival bioscoopstatus verkregen. Het scenario is van Jurek Becker, Ulla Ziemann en regisseur Lilienthal. Het camerawerk is van Al Ruban. Eastmancolor, Mono.