Walter Mirisch (1921): productie.
Er zijn 17 films gevonden.

Romantic Comedy

1983 | Romantiek, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1983. Romantiek van Arthur Hiller. Met o.a. Dudley Moore, Mary Steenburgen, Frances Sternhagen, Janet Eilber en Robyn Douglass.

Scenarioschrijver Jason Carmichael (Moore) krijgt op de dag van zijn huwelijk door zijn agente een nieuwe co-schrijfster toegewezen: Phoebe Craddock (Steenburgen). In de jaren die volgen ontspint zich een intieme relatie tussen Jason en zijn assistente. Na veel ups en downs zullen ze elkaar eindelijk vinden. Flinterdun scenario van Bernard Slade, gebaseerd op zijn eigen toneelstuk, krijgt enkel wat leven ingeblazen door het goede spel van beide hoofdrolspelers. Onvergetelijk is hun eerste ontmoeting, maar wat volgt is voorspelbaar en zelfs niet plezierig. De titel dekt de lading, maar de film is niet romantisch genoeg en had best wat meer komedie kunnen verdragen. David M. Walsh stond achter de camera en Marvin Hamlisch componeerde een routine-score.

Dracula

1979 | Horror, Romantiek

Verenigde Staten 1979. Horror van John Badham. Met o.a. Frank Langella, Laurence Olivier, Donald Pleasence, Kate Nelligan en Trevor Eve.

Mistige versie van Bram Stoker's klassieker met in de titelrol Frank Langella, die de rol eerder al met veel succes vertolkte op de Broadway-planken. De modieuze horroreffecten en misplaatste veranderingen aan het origineel zijn niet echt geslaagd te noemen, maar Langella sleept de kijker er doorheen. Gefilmd in Engeland. Het scenario is van Hamilton Deane. Het camerawerk is van Gilbert Taylor.

Same Time, Next Year

1978 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1978. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Ellen Burstyn, Alan Alda, Ivan Bonar, Bernie Kuby en Cosmo Sardo.

Van het Broadwaystuk voor twee spelers van Bernard Slade werd een plezierige film gemaakt met Alda en Burstyn als overspelig paartje dat al 26 jaar lang elk jaar een weekeinde bij elkaar doorbrengt. Een warm menselijk verhaal dat de veranderende moraal in de Amerikaanse maatschappij sinds de jaren 1950-60 op aanvaardbare wijze toont.

Gray Lady Down

1978 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Avonturenfilm van David Greene. Met o.a. Charlton Heston, David Carradine, Christopher Reeve, Stacy Keach en Rosemary Forsyth.

Gebaseerd op de roman 'Event 1000' van David Lavallee. Charlton Heston is kapitein Paul Blanchard die op zijn laatste tripje met atoomonderzeeër 'Neptune' een aanvaring veroorzaakt en zinkt tot 483 meter onder NAP. Toeval wil dat de eigenzinnige kapitein Gates (Carradine) net een handig duikbootje heeft ontworpen om de reddingsoperatie te vergemakkelijken. De traditionele rampenfilmingrediënten zijn volop voorradig: een beetje pech, wat competentiestrijd, heikele momenten, heroïsche opoffering en natuurlijk benauwende blazersmuziek. Resultaat is desondanks solide spektakel én realistische plaatjes dankzij de gulle medewerking van de Amerikaanse marine. (VM/VPRO Gids)

Midway

1976 | Oorlogsfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1976. Oorlogsfilm van Jack Smight. Met o.a. Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn, Toshirô Mifune en Glenn Ford.

Fraai epos met all-star cast over de Slag bij Midway in 1942. Smight belicht het verhaal van de Amerikaanse en Japanse kant en maakt daarbij gretig gebruik van documentaires, nieuwsbeelden en Amerikaanse films als Thirty Seconds over Tokyo (1944) en Tora! Tora! Tora! (1970). De film is interessant als historisch document, al zullen WO II-kenners zich ongetwijfeld storen aan het naoorlogse materieel dat door Smight en zijn adviseurs werd ingezet. Het romantische plot rond Tom, de zoon van captain Matthew Garth (Heston) en een Japans meisje doet nogal geforceerd aan.

The Spikes Gang

1974 | Misdaad, Western

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Lee Marvin, Ron Howard, Charles Martin Smith, Arthur Hunnicutt en Gary Grimes.

Een doorgewinterde revolverheld bouwt drie weggelopen jongens om tot een bende bankrovers. Een afgezaagd verhaal, nergens spannend geregisseerd. Irving Ravetch en Harriet Frank Jr. bewerkten een roman van Giles Tippette tot scenario. Camerawerk van Brian West.

Mr. Majestyk

1974 | Misdaad, Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Charles Bronson, Al Lettieri, Linda Cristal, Lee Purcell en Paul Koslo.

Lang voor zijn revival in de jaren negentig (Get Shorty, Jackie Brown) werden boeken van Elmore Leonard minder hip verfilmd. Mr. Majestyk bijvoorbeeld. Bronson speelt de titelheld, een voormalige Vietnamsoldaat die nu alleen maar meloenen wil verbouwen. Na in aanraking te zijn gekomen met malafide personen, komt Majestyk in de bak, waarna een vendetta tegen de maffia begint. Het geteisterde gezicht van Bronson werkt altijd goed in wraakfilms. Hadden ze maar van de meloenen af moeten blijven!

Scorpio

1973 | Thriller

Verenigde Staten 1973. Thriller van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Alain Delon, Gayle Hunnicutt, Paul Scofield en John Colicos.

Harde film over een CIA-agent in moeilijkheden en een huurmoordenaar die het rechte pad op wil maar gevangen zit in het systeem. Goede actie en dialogen, maar de welbekende situaties.

The Organization

1971 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Don Medford. Met o.a. Sidney Poitier, Barbara McNair, Sheree North, Gerald S. O'Loughlin en Raul Julia.

Een paar jongeren plegen een inbraak in een meubelfabriek en gaan aan de haal met een partij heroïne met een straatwaarde van zo'n vier miljoen dollar. De volgende ochtend wordt het lijk van de directeur gevonden, en de zwarte inspecteur Virgil Tibbs (Poitier) wordt met het onderzoek belast. Hij komt op het spoor van een internationaal drugskartel. Teleurstellend vervolg van In the Heat of the Night (1967) en They Call Me MISTER Tibbs! (1970) werd een alledaags cops-and-robbers-nummertje. Wel enkele sensationele achtervolgingen, maar als totaliteit niet beter dan een gemiddelde weekend-film.

The Hawaiians

1970 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Tom Gries. Met o.a. Charlton Heston, Geraldine Chaplin, Mako, Tina Chen en Alec McCowen.

In zijn bewondering afdwingende 1000 pagina-epos over Hawaii toonde schrijver James A. Michener de destructieve aard van de komst van de witte man, over een periode die eeuwen besloeg. De verfilming ervan, in de twee delen Hawaii (1966) en The Hawaiians, beperkt de tijd tot enkele decennia. Het thema blijft duidelijk, maar het eiland als karakter en de notie van bijna eeuwig leven blijven achterwege. In The Hawaiians speelt Heston Whip Hoxworth, kleinzoon van een personage uit deel 1. Whip komt met goedkope Chinese arbeiders (onder wie Mako en Chen) terug op Hawaii, en is verbijsterd dat zijn opa hem slechts kale akkers heeft nagelaten.

In the Heat of the Night

1967 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant en Larry Gates.

Als in een klein slaperig stadje in het zuiden van de VS een blanke man wordt vermoord is een verdachte snel gevonden. Op het station wordt de zwarte Virgil Tibbs (Poitier) gearresteerd en bij chief Bill Gillespie (Steiger) gebracht. Maar al snel blijkt dat Tibbs ook politieman is. Hij helpt bij het onderzoek en is een uitstekende speurneus, maar in het destijds racistische zuiden doet menigeen z'n uiterste best om hem te blijven zien als 'boy'. Vanwege de nadrukkelijke politieke correctheid misschien ietsje gedateerd, maar verder terechte winnaar van vijf Oscars, waaronder die voor beste film en beste acteur (Steiger).

Hawaii

1966 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1966. Drama van George Roy Hill. Met o.a. Julie Andrews, Max von Sydow, Richard Harris, Gene Hackman en Caroll O'Connor.

Onderhoudende kroniek van het missiewerk in de 19de eeuw in Hawaii en de wederwaardigheden van vijf zendelingen in het bijzonder. Een hachelijke situatie ontstaat als een van hen, een puritein van het ergste soort, kersvers uit de Yale Divinity School gerold, zijn wil en opvattingen over 'beschaving' wil opleggen aan de tamelijk relaxte eilandbewoners, die een idyllisch leventje leiden. Een prima verfilming van het dikke boek van James Michener, al is het wat lang. Oorspronkelijk uitgebracht met een lengte van 189 m, maar er is tevens een versie van 151 m.

Two for the Seesaw

1962 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Drama van Robert Wise. Met o.a. Robert Mitchum, Shirley MacLaine, Edmond Ryan, Elisabeth Fraser en Eddie Firestone.

Mitchum is de advocaat Jerry Ryan, die in New York een nieuw leven wil beginnen en betrokken raakt bij het wilde meisje Gittel Mosca (MacLaine). Naar een toneelstuk van William Gibson, door Isobel Lennart tot scenario bewerkt.

The Man in the Net

1959 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1959. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Alan Ladd, Carolyn Jones, Diane Brewster, Charles McGraw en John Lupton.

Een vrij goed drama waarin Ladd probeert zich vrij te pleiten van verdenking van moord op zijn echtgenote. Het scenario is van Reginald Rose naar een roman van Patrick Quentin (Hugh Wheeler). Het camerawerk is van John Seitz.

Man of the West

1958 | Western, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Western van Anthony Mann. Met o.a. Gary Cooper, Julie London, Lee J. Cobb, Arthur O'Connell en Jack Lord.

Cooper speelt een bekeerd man: een ex-gangster die zijn vroegere gewelddadige leven heeft afgezworen. Tegenwoordig wordt hij gerespecteerd door zijn medeburgers en is hij belast met de bewaking van hun spaarcentjes. Het noodlot slaat toe wanneer de leden van zijn oude bende hem overvallen. Nu moet hij terugvallen in zijn oude leven om zich van zijn verleden te bevrijden. Dit morele dilemma, dat Clint Eastwood ook gebruikte in Unforgiven, geeft deze western extra cachet. Cobb is fantastisch als Coopers sadistische tegenstander. Saloongirl Julie London steelt de show met een voor die tijd gewaagde 'striptease'.

The Tall Stranger

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Thomas Carr. Met o.a. Joel McCrea, Virginia Mayo, Barry Kelley, Michael Ansara en Whit Bissell.

McCrea, een officier van de Noordelijken, sluit zich aan, na neergeschoten te zijn, bij een karavaan pioniers uit het Zuiden die zich in het Westen willen vestigen. Uitgerekend op het land van zijn halfbroer, Kelley, wordt de karavaan door scout Neise geleid. Die behoort tot de bende van Ansara die er profijt van wil trekken als de rancher en de pioniers elkaar in de haren vliegen. Dat is de plot van Christopher Knopfs bewerking van de roman van Louis l'Amour. Door McCrea zit de film iets boven het gemiddelde, maar het camerawerk van Wilfred Cline is matig.

Bomba the Jungle Boy

1949 | Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van

In 1949 besloot producent Walter Mirish, die daarna op veel grotere projecten is overgeschakeld, om een serie low-budget avonturenfilms te maken op basis van de populaire serie jeugdboeken van Roy Rockwood (een pseudoniem voor John Duffiel en/of Howard Garris) uit de jaren 1920-30 over een jongen die opgroeit in de jungle. Voor deze rondtrekkende `Tarzan-serie` trok hij Johnny Sheffield aan, die Boy had gespeeld in de TARZAN- films, om de hoofdrol te spelen en Ford Beebe, een door de wol geverfde maker van serials- en B-films met de gave om van niets toch nog iets te maken, om de regie te doen. Met behulp van eenvoudige decors en filmmateriaal uit de in 1930 gemaakte documentaire AFRICA SPEAKS kwam BOMBA, THE JUNGLE BOY tot stand. In deze aardige maar onbeduidende avonturenfilm figureerde de talentvolle Peggy Ann Garner als Pat Harland de tegenspeelster van Sheffield. De daaropvolgende elf films in deze serie kwamen echter tot stand op basis van een stramien dat algauw versleten raakte. Bomba werd gemaakt voor jongere kijkers, die wellicht nog steeds gevoelig zijn voor de standaardplots. Het camerawerk was in handen van William A. Sickner. %WR%LS%WR%VTBOMBA THE JUNGLE BOY%VO%WR%WRBomba the Jungle Boy (1949)%WRBomba on Panther Island (1949)%WRThe Lost Volcano (1950)%WRThe Hidden City (1950), ook bekend als: Bomba and the Hidden City Bomba and the Elephant Stampede (1951), ook bekend als: The Elephant Stampede African Treasure (1952)%WRBomba and the Jungle Girl (1952)%WRSafari Drums (1953)%WRThe Golden Idol (1954)%WRKiller Leopard (1954)%WRLord of the Jungle (1955)%WR%LS%WR.