Fredric March (1897-1975): cast.
Er zijn 75 films gevonden.

The Iceman Cometh

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Lee Marvin, Robert Ryan, Fredric March, Jeff Bridges en Martyn Green.

OEen opmerkelijke, succesvolle film naar een toneelstuk van Eugene O'Neill over een groep vaste barklanten in een kroeg in New York rond 1912. Marvins Hickey kan ermee door, maar Ryan is zonder meer subliem in een bezetting die eveneens voortreffelijk overkomt. Een 'American Film Theatre'-produktie.

I Sequestrati di Altona

1973 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1973. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Maximilian Schell, Robert Wagner, Françoise Prévost en Roberto Massa.

Een Duitse grootindustrieel heeft keelkanker en wil zich met zijn zoon verzoenen. Zijn schoondochter ontdekt dat een oudere zoon in huis verborgen wordt gehouden, een ex-nazi die een reeks oorlogsmisdaden aan het Russische front beging. Het toneelstuk van Sartre onderging voor deze film zoveel bewerkingen dat van de strekking en het benauwende gevoel van opgeslotenheid niets overbleven. Dit pompeuze melodrama blijkt merkwaardig boeiend, ondanks de zowel voor eigen rollen als voor ensemble-spel fout gekozen sterren. Alleen grimmig goed spel van March en Prevost (als fanatieke dochter) die indruk wekken dat ze hun tekst begrijpen.

...tick...tick...tick...

1970 | Drama, Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Ralph Nelson. Met o.a. Clifton James, Don Stroud, Lynn Carlin, Fredric March en George Kennedy.

Een Duitse grootindustrieel heeft keelkanker en wil zich met zijn zoon verzoenen. Zijn schoondochter ontdekt dat een oudere zoon in huis verborgen wordt gehouden, een ex-nazi die een reeks oorlogsmisdaden aan het Russische front beging. Het toneelstuk van Sartre onderging voor deze film zoveel bewerkingen dat van de strekking en het benauwende gevoel van opgeslotenheid niets overbleven. Dit pompeuze melodrama blijkt merkwaardig boeiend, ondanks de zowel voor eigen rollen als voor ensemble-spel fout gekozen sterren. Alleen grimmig goed spel van March en Prevost (als fanatieke dochter) die indruk wekken dat ze hun tekst begrijpen.

... tick ... tick ... tick ...

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Ralph Nelson. Met o.a. Jim Brown, George Kennedy, Fredric March, Lynn Carlin en Don Stroud.

Een armetierige versie van IN THE HEAT OF THE NIGHT met een zwarte man (Brown) die in een Zuidelijk stadje een blanke sheriff (Kennedy) vervangt waardoor allerlei onenigheden ontstaan. March is het enige verrassende element in de film als de oudere, verzuurde burgemeester. Naar het scenario van James Lee Barrett, camerawerk van Loyal Griggs.

Hombre

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Fredric March, Richard Boone, Diane Cilento en Cameron Mitchell.

Gezelschap postkoetspassagiers leert elkaar tijdens reis door ongenaakbaar Arizona beter kennen dan ze lief is. Het gegeven lijkt een beetje op dat van Stagecoach (die befaamde western van John Ford) met dit verschil dat niemand van de reizigers echt deugt. Ook John Russell (Newman) niet. Hij is een loner, die door Apache indianen werd opgevoed, een 'hombre' die z'n blanke pappenheimers kent. Pas aan het slot van de film - en dat is dan echt op de valreep - toont hij iets van z'n nobele inborst. Eerder maakten regisseur Ritt en Newman oa de western Hud en The Outrage, een soort remake van Kurosawa's Rashomon.

Seven Days in May

1964 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1964. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Fredric March, Ava Gardner en Edmond O'Brien.

Het volk is niet gelukkig wanneer de Amerikaanse president March een vredesverdrag sluit met Rusland. Door het stilvallen van de oorlogsmachine stijgt de werkloosheid schrikbarend. Generaal Lancaster, held uit WO II, neemt het niet en smeedt een complot voor een staatsgreep. Dit komt kolonel Douglas ter ore, die de president inlicht. Bijzonder spannende politieke fictie, die de kijker geen ogenblik met rust laat. Magistraal gespeeld door een grandioze cast, ook al is de rol van Gardner storend overbodig. Het knap opgebouwde scenario van Rod Serling is gebaseerd op een roman van Fletcher Knebel en Charles W. Bailey II en is bijzonder onderhoudend en vooral geloofwaardig. Uitstekende zwart-wit-fotografie van Ellsworth Fredericks en een melodieuze score van Jerry Goldsmith.

The Young Doctors

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Phil Karlson. Met o.a. Ben Gazzara, Dick Clark, Eddie Albert, Ina Balin en Aline MacMahon.

De jonge dokter Gazzara komt in dienst van het ziekenhuis van de oude, gerespecteerde Dr. March. Hij staat versteld over het gebrek aan discipline dat hier heerst. Dit kost bijna het leven aan een pasgeboren baby, omdat de bloedanalyses, waar Gazzara om had gevraagd, niet tijdig uitgevoerd werden. Routinefilm over de medische wereld die niet beter of slechter is dan een tv-serie als MEDISCH CENTRUM WEST. De acteurs leveren goed werk af, zonder overdreven betrokkenheid. Sentimentaliteit wordt niet geschuwd in dit scenario van Joseph Hayes naar de roman The Final Diagnosis van Arthur Hailey. Alleen voor liefhebbers van het genre. Fotografie van Arthur J. Ornitz.

Inherit the Wind

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Spencer Tracy, Gene Kelly, Florence Eldrigde, Dick York en Harry Morgan.

Boeiende bewerking van een toneelstuk van Jerome Lawrence en Robert E. Lee, dat gebaseerd is op het beroemde Scopes Monkey- proces van 1925, toen een onderwijzer werd aangeklaagd (door William Jennings Bryan) omdat hij Darwins evolutietheorie onderwees. Zijn verdediger, Clarence Darrow, wordt gespeeld door Elliott Reid. Alle namen zijn veranderd, maar het betreft een nog steeds actuele zaak. De rol van Kelly, de beklaagde, is gemodelleerd naar de welbespraakte columnist H. L. Mencken. Voor de acteurs een ware tour de force. Alleen Kelly`s vertolking komt niet goed tot zijn recht. Nathan E. Douglas (Nedrick Young) en Harold Jacob Smith bewerkten het toneelstuk tot scenario. Camerawerk van Ernest Laszlo.

Middle of the Night

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Fredric March, Kim Novak, Glenda Farrell, Jan Norris en Lee Grant.

Een trage versie van Paddy Chayefsky's toneelstuk, met March als man van middelbare leeftijd die trouwplannen heeft met veel jongere Novak.

The Man in the Gray Flannel Suit

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Nunnally Johnson. Met o.a. Gregory Peck, Jennifer Jones, Fredric March, Marisa Pavan en Lee J. Cobb.

Een handige roman van Sloan Wilson over een zakenman van Madison Avenue die ervoor vecht om vooruit te komen en probeert na te gaan wat zijn leven thuis voor hem betekent. Een aardige bijrol van Harding als de vrouw van March. Scenario van regisseur Johnson.

Alexander the Great

1956 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1956. Avonturenfilm van Robert Rossen. Met o.a. Richard Burton, Fredric March, Claire Bloom, Danielle Darrieux en Stanley Baker.

Spektakel over Alexander de Grote - zoon van de scrupuleuze koning Philippos van Macedonië - die in de 4de eeuw voor Christus de toen bekende wereld veroverde, en het verlichte denken probeerde over te brengen aan de onderworpenen. Alexander: een meesterlijke strateeg, een verlichte geest óf een oorlogszuchtige zot op zoek naar vaderliefde. De makers lijken niet te kunnen kiezen en ondanks het fantastische spel van Richard Burton wil het verhaal over de veroveringen van Alexander maar geen epische vormen aannemen. Geschoten op locatie in Spanje. Vooral aardig als voorafje bij Oliver Stone's geruchtmakende Alexander-biografie.

The Desperate Hours

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van William Wyler. Met o.a. Humphrey Bogart, Fredric March, Arthur Kennedy, Martha Scott en Dewey Martin.

Drie ontsnapte gevangenen gijzelen een vierkoppig gezin om uit handen van de politie te blijven. Bogart speelt alfaboef Griffin, een moorddadig sujet dat tot alles bereid is om op vrije voeten te blijven. Tegenspeler March is het gezinshoofd, een man die koste wat kost zijn familie wil beschermen. Bogart deed zijn best maar werd overschaduwd door het gepassioneerde spel van March. 'Ik ben te oud voor gangsterrollen,' vertrouwde Bogart toe aan regisseur Wyler na het zien van de film. Ruim een jaar later bezweek hij aan keelkanker. Boek, toneelstuk en filmscenario van Joseph Hayes.

The Bridges at Toko-Ri

1954 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1954. Drama van Mark Robson. Met o.a. William Holden, Grace Kelly, Fredric March, Mickey Rooney en Robert Strauss.

Bij een noodlanding komt de Amerikaanse advocaat Holden, die als luitenant-vlieger tijdens de Koreaanse oorlog dienst doet, in het water terecht. Hij mag van admiraal March een week doorbrengen bij zijn vrouw Kelly en de kinderen in Japan om weer op verhaal te komen. Na zijn verlof wacht hem een moeilijke missie. Hij moet samen met zijn makkers de bruggen over de Toko- Ri opblazen die van groot strategisch belang zijn. Oorlogsfilm die ten onder gaat aan de ambitieuze pretenties van de makers. Het verhaal stelt weinig voor en alleen de spectaculaire opnames in de lucht zijn boeiend. De opgevoerde moed en opgeklopte zelfopoffering in deze film zijn een soort heldendom dat allang achterhaald is. Valentine Davies bewerkte de lijvige roman van veelschrijver James A. Michener. Fotografie van Loyal Griggs. Een Oscar voor de speciale effecten.

Executive Suite

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Wise. Met o.a. William Holden, June Allyson, Barbara Stanwyck, Fredric March en Walter Pidgeon.

Een boeiende film - een van de eersten met een kritisch geluid over de Amerikaanse Big Business - en een topbezetting; het betreft de machtstrijd over de opvolging van de oprichter van een meubelconcern. Stanwyck is de hysterische erfgename, die van zijde wisselt en uiteindelijk kiest voor de oprechtheid van product-ontwikkelingsmanager Holden, een soort anti-held die in de finale als overwinnaar uit de bus komt. Ernest Lehman bewerkte de bestseller van Cameron Hawley. Het uitstekende camerawerk is van George Folsey. De film was de aanleiding voor een tv-serie. Nog altijd actueel.

Man on a Tightrope

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Fredric March, Gloria Grahame, Terry Moore, Cameron Mitchell en Adolphe Menjou.

Een sfeervol circusdrama van een troupe die van plan is van achter het IJzeren Gordijn te ontsnappen; sterke rollen.

It's a Big Country

1951 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1951. Drama van Charles Vidor, Richard Thorpe, John Sturges, William A. Wellman en Don Hartman. Met o.a. Ethel Barrymore, Keefe Brasselle, Gary Cooper, Nancy Davis en Gene Kelly.

Dore Schary's promotie van Amerika, die gebruik maakt van diverse zinloze episoden over hoe verschillend de mensen op diverse plaatsen in de VS zijn. Andere segmenten komen beter uit de verf in deze heel wisselvallige film.

Death of a Salesman

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Laslo Benedek. Met o.a. Fredric March, Mildred Dunnock, Kevin McCarthy, Cameron Mitchell en Howard Smith.

Het vermaarde sociale drama van Arthur Miller over een man van middelbare leeftijd, wiens emotionele leven nog maar aan een zijden draadje hangt, is op vakkundige wijze tot een film omgezet, hoewel de flashbacks in de film toneelmatig aandoen. March in de titelrol kan niet peilen waarom zijn zaken en zijn gezinsleven mislukt zijn; Dunnock is zijn geduldige vrouw, McCarthy en Mitchell zijn gedesillusioneerde zoons. Een geweldige film. Dunnock, Mitchell en Smith spelen de rollen, die zij ook al op de planken op Broadway deden. Filmdebuut van McCarthy, die de rol speelt, die hij in het Londense theater deed. Opnieuw gefilmd in 1985.

Christopher Columbus

1949 | Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1949. Biografie van David Macdonald en David McDonald. Met o.a. Fredric March, Florence Eldridge, Francis L. Sullivan, Nora Swinburne en James Robertson Justice.

Vijfhonderd jaar na de ontdekking van Amerika, hervonden omroepen met beperkte budgetten deze trage, maar redelijk oprechte biografie op de plank als tegenwicht voor de nieuwe produkties, waarvoor zij niet konden of wilden betalen. Uitvoerig komen de intriges aan het Spaanse hof in beeld, voordat de titelheld mag uitvaren met de Santa Maria, de Nina en de Pinta. March levert behoorlijk werk af, maar wie loopt daar nog warm voor? Scenario van Muriel Box, Sydney Box, en Cyril Roberts. Camerawerk van Stephen Dade.

Another Part of the Forest

1948 | Historische film

Verenigde Staten 1948. Historische film van Michael Gordon. Met o.a. Dan Duryea, Edmond O'Brien, Ann Blyth, Florence Eldridge en John Dall.

Dit verhaal door Lillian Hellman gaat vooraf aan haar THE LITTLE FOXES. Ze gaat hier de afkomst na van het meedogenloze geslacht Hubbard. Onplezierig, maar goed gespeeld.

An Act of Murder

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Michael Gordon. Met o.a. Fredric March, Florence Eldridge, Edmond O'Brien en Geraldine Brooks.

March is uitstekend als strenge rechter die over zichzelf moet oordelen omdat hij zijn vrouw de angst voor ziekte heeft bespaard door haar te doden; fascinerend drama.

The Best Years of Our Lives

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van William Wyler. Met o.a. Fredric March, Myrna Loy, Teresa Wright, Dana Andrews en Virginia Mayo.

Amerikaanse klassieker over drie veteranen die thuiskomen na WO II en zich weer moeten aanpassen aan het burgerleven. Robert Sherwoods script naar een boek van MacKinlay Kantor geeft precies de sfeer weer die na de oorlog in de V.S. heerste, en spreekt ons ook vandaag de dag nog sterk aan. Tv-versie: RETURNING HOME. De film kreeg 7 Oscars, o.a. Beste film en regie. Russell, een veteraan die in de oorlog zijn handen verloor, kreeg behalve een Oscar voor zijn acteerprestaties een speciale Oscar 'voor het schenken van hoop en moed aan andere veteranen'.

Tomorrow the World

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van Leslie Fenton. Met o.a. Fredric March, Betty Field, Agnes Moorehead, Skippy Homeier en Joan Carroll.

Een bedachtzaam drama over een Amerikaans paar dat een Duits jongetje adopteert en hem wil ontdoen van een starre nazi- ideologie.

The Adventures of Mark Twain

1944 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1944. Biografie van Irving Rapper. Met o.a. Fredric March, Alexis Smith, Donald Crisp, Alan Hale en C. Aubrey Smith.

Dit aan de normen van Hollywood aangepaste verhaal over Twains kleurrijke leven is wellicht geen grote biografie, maar het is van begin tot eind boeiend - ondanks een neiging naar de cliché's in dit genre. Scenario van Alan LeMay en Harry Candlee. Camerawerk van Sol Polito, Laurence Butler, Edward Linden, Don Siegel en James Leicester.

I Married a Witch

1942 | Komedie, Fantasy, Horror, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Komedie van René Clair. Met o.a. Fredric March, Veronica Lake, Robert Benchley, Susan Hayward en Cecil Kellaway.

Tweede Hollywoodfilm van René Clair bood Veronica Lake kans te debuteren als heks die door toedoen van een puritein op de brandstapel belandt. Na haar wedergeboorte in eigentijds New York maakt ze diens afstammeling (March) het leven zuur. Fredric March zei na het draaien van I Married a Witch dat hij het afschuwelijk vond om met Lake samen te moeten werken. Daar is in de film niets van te merken. Clair, die vaardig tussen komedie en fantasy balanceert, had de touwtjes kennelijk strak in handen.

So Ends Our Night

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van John Cromwell. Met o.a. Fredric March, Margaret Sullavan, Frances Dee, Glenn Ford en Anna Sten.

Grootse verfilming van Erich Maria Remarque`s boek over een Duitser (March) die het nazi-regime verwerpt en met Gestapo- agenten op de hielen, uit het land vlucht.

One Foot in Heaven

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Fredric March, Martha Scott, Beulah Bondi, Gene Lockhart en Elisabeth Fraser.

Voortreffelijk spel in een deugdelijk, aantrekkelijk verhaal over een dominee en zijn vrouw die met verschillende problemen geconfronteerd worden wanneer het kerkelijk leven en het 20e- eeuwse Amerika botsen. Zeer onderhoudend, met een gedenkwaardige sc[KA2]ene waarin dominee March voor het eerst een film gaat zien (een zwijgende film met William S. Hart).

Bedtime Story

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Fredric March, Loretta Young, Robert Benchley, Allyn Joslyn en Eve Arden.

Een goed team acteurs in een sprankelende komedie rondom toneelschrijver March die probeert te voorkomen dat zijn vrouw Young zich terugtrekt van de planken, omdat hij wil dat ze een hoofdrol speelt in zijn volgende stuk.

Victory

1940 | Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Actiefilm van John Cromwell. Met o.a. Fredric March, Betty Field, Cedric Hardwicke, Jerome Cowan en Rafaela Ottiano.

March is oorspronkelijk als de eenzame eilandbewoner wiens idyllische leven wordt verstoord door de komst van een bende messetrekkers. Een kleurige bewerking van Joseph Conrads roman, die echter aan het slot inzakt. Eerder gefilmd als: DANGEROUS PARADISE (1929).

Susan and God

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van George Cukor. Met o.a. Joan Crawford, Fredric March, Ruth Hussey, John Carroll en Rita Hayworth.

Crawford in de rol Gertrude Lawrence op het toneel heeft een milde aandoening van godsdienstwaanzin en hierdoor verwaarloost ze haar huwelijk. March vastbesloten hun echtverbintenis te redden doet een voorstel: ze blijven de zomermaanden bij elkaar, samen met hun dochter. Is hij in die periode geen enkele maal dronken, beginnen ze opnieuw. Ze gaat ermee akkoord. Langdradig melodrama, naar het toneelstuk van Rachel Crothers, met veel te veel dialoog. March is o.k., maar Crawford schmiert verschrikkelijk. Zeer goede bijrollen van Hussey en Hayworth. Enkel in het laatste kwartier lijkt Cukor de touwtjes terug goed in handen te krijgen. Scenario van Anita Loos naar het toneelstuk van Rachel Crothers. Camerawerk van Robert Planck.

Trade Winds

1938 | Mysterie, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Mysterie van Tay Garnett. Met o.a. Fredric March, Joan Bennett, Ralph Bellamy, Ann Sothern en Sydney Blackmer.

Joviale speurder March spoort de van moord verdachte Bennett op. Aan het slot van deze jacht-om-de-wereld zijn ze verliefd op elkaar en lossen samen het raadsel op.

There goes my baby

1938 | Drama

1938. Drama van Norman Z. McLeod. Met o.a. Claude Gillingwater, Nancy Carroll, Patsy Kelly, Alan Mowbray en Eugene Pallette.

Joviale speurder March spoort de van moord verdachte Bennett op. Aan het slot van deze jacht-om-de-wereld zijn ze verliefd op elkaar en lossen samen het raadsel op.

There Goes My Heart

1938 | Komedie

Verenigde Staten 1938. Komedie van Norman Z. McLeod. Met o.a. Fredric March, Virginia Bruce, Patsy Kelly, Alan Mowbray en Nancy Carroll.

Een typisch niemendalletje uit de jaren dertig over een van huis weggelopen erfgename (Bruce) die ontdekt wordt door verslaggever March. De goede rolbezetting doet het alledaagse verhaaltje snel vergeten.

The Buccaneer

1938 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Cecil B. DeMille. Met o.a. Fredric March, Franciska Gaal, Margot Grahame, Akim Tamiroff en Walter Brennan.

Typisch vertier op epische schaal van DeMille met een zwierige rol van March als piratenheld Jean Lafitte, die de Amerikaanse zaak steunt tijdens de oorlog van 1812. Goede verteltrant en veel plezier.

Nothing Sacred

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van William A. Wellman. Met o.a. Carole Lombard, Fredric March, Walter Connolly, Charles Winninger en Sig Ruman.

Journalist Wally Cook (March) is bij de krant uit de gratie geraakt, maar hij weet zich te rehabiliteren met een hartverscheurende serie artikelen over de dodelijke ziekte van Hazel Flagg (Lombard). Wat hij aanvankelijk niet weet is dat Hazel, een aantrekkelijke blondine, kerngezond is. Opmerkelijke satire van Wellman, die voordien vooral als western-regisseur van zich deed spreken. Sterke punten zijn de strakke regie van Wellman, het uitstekende spel, vooral van Lombard, en vooral het bijtende script van Ben Hecht, de scenarist die ook meeschreef aan His Girl Friday en de Hitchcock-films Spellbound en Notorious.

A Star Is Born

1937 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1937. Musical van William A. Wellman. Met o.a. Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou, May Robson en Andy Devine.

Het bekendste Hollywood-over-Hollywood verhaal is A Star Is Born, waarin de dromen van een gewoon meisje werkelijkheid worden wanneer ze de filmindustrie weet binnen te komen en een schijnbaar perfect huwelijk aangaat met een Hollywoodberoemdheid. Maar terwijl de ster van Vicki Lester (Janet Gaynor) begint te rijzen, zinkt echtgenoot Norman Maine (Fredric March) steeds verder weg in drankzucht en misère. Tikje vet aangezet, tragisch drama, mede geschreven door de sardonische Dorothy Parker, kreeg in 1954 een succesvollere remake met Judy Garland en in 1976 een popversie met Barbra Streisand.

The Road to Glory

1936 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1936. Oorlogsfilm van Howard Hawks. Met o.a. Fredric March, Warner Baxter, Lionel Barrymore, June Lang en Gregory Ratoff.

Gedegen produktie, goede regie en prima spel maken meer van het scenario dan kon worden verwacht. Geharde officier Baxter ontdekt dat zijn vader (Barrymore) tijdens WO I in zijn onderdeel in Frankrijk dient. Romantisch nevenplot betreft officier March en verpleegster Lang.

Mary of Scotland

1936 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1936. Historische film van John Ford. Met o.a. Katharine Hepburn, Fredric March, Florence Eldridge, Douglas Walton en John Carradine.

Hepburn is Mary, Queen of Scots, die uit Frankrijk terugkeert om de Schotse troon te bestijgen. Koningin Elizabeth I vreest dat ze ook de ambitie heeft om Koningin van Engeland te worden en laat haar arresteren. Als zij weigert een document te ondertekenen, waarin ze afziet van haar troonsaanspraken, laat de wrede Elizabeth haar ter dood brengen. Een fraai geproduceerd kostuumdrama en met een waardige rol van Hepburn. Scenario van Dudley Nichols naar het toneelstuk van Maxwell Anderson.

Anthony Adverse

1936 | Historische film, Drama, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1936. Historische film van Mervyn LeRoy. Met o.a. Donald Woods, Anita Louise, Edmund Gwenn, Claude Rains en Louis Hayward.

Grootse verfilming van Hervey Allen's boek over een jongeman die volwassen wordt en avonturen beleeft in delen van Amerika en Mexico in het begin van de 19e eeuw. Gale Sondergaard kreeg een Oscar voor de beste bijrol. De opwindende muziek van Erich Wolfgang Korngold won ook een Oscar, evenals het camerawerk van Tony Gaudio. Scenario van Sheridan Gibney.

The Dark Angel

1935 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1935. Oorlogsfilm van Sidney Franklin. Met o.a. Fredric March, Merle Oberon, Herbert Marshall, Janet Beecher en John Halliday.

Goed geacteerd melodrama over twee mannen die verliefd zijn op dezelfde vrouw; ze vechten tijdens WO I waarbij er één blind wordt.

Les Misérables

1935 | Drama, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1935. Drama van Richard Boleslawski. Met o.a. Fredric March, Charles Laughton, Cedric Hardwicke, Rochelle Hudson en Frances Drake.

Een getrouwe en nauwgezette verfilming van de klassieke roman van Victor Hugo uit 1862. De kruimeldief March probeert na vijf jaar dwangarbeid het verleden te begraven en is een door iedereen geachte burgemeester van een stadje geworden onder een andere naam, maar politie-inspecteur Javert (Laughton) steekt er een stokje voor. John Carradine heeft een intrigerende kleine rol als radicale student. Het scenario is van W.P. Lipscomb.

Les Miserables

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van Richard Boleslawski. Met o.a. Frances Drake, Rochelle Hudson, Cedric Hardwicke, John Beal en Charles Laughton.

Een getrouwe en nauwgezette verfilming van de klassieke roman van Victor Hugo uit 1862. De kruimeldief March probeert na vijf jaar dwangarbeid het verleden te begraven en is een door iedereen geachte burgemeester van een stadje geworden onder een andere naam, maar politie-inspecteur Javert (Laughton) steekt er een stokje voor. John Carradine heeft een intrigerende kleine rol als radicale student. Het scenario is van W.P. Lipscomb.

Anna Karenina

1935 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1935. Romantisch drama van Clarence Brown. Met o.a. Greta Garbo, Fredric March, Freddie Bartholomew, Maureen O'Sullivan en May Robson.

Leo Tolstoi's literaire negentiende-eeuwse klassieker kreeg een grootse MGM-verfilming met Greta Garbo, op de top van haar populariteit, in de rol van de tragische Russin die voor een buitenechtelijke relatie haar leven op z'n kop zet. Anna, getrouwd met hoge ambtenaar Karenin (Rathbone) raakt verliefd op militair Vronsky (March) en wordt daarmee al gauw het onderwerp van roddels in de gegoede kringen van Sint Petersburg. Garbo, die Anna in 1927 in Love had gespeeld, is prachtig als de vrouw die tussen man, minnaar en zoon in staat.

We Live Again

1934 | Historische film

Verenigde Staten 1934. Historische film van Rouben Mamoulian. Met o.a. Fredric March, Anna Sten, Sam Jaffe, C. Aubrey Smith en Jane Baxter.

Een loodzware historische film waarin March als Russische edelman verliefd is op plattelandsmeisje Sten. Naar Leo Tolstoi's Opstanding en al verschillende keren eerder verfilmd.

The Barretts of Wimpole Street

1934 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. Norma Shearer, Fredric March, Charles Laughton, Maureen O'Sullivan en Katherine Alexander.

Knappe MGM-produktie van een klassiek liefdesverhaal van Elizabeth Barrett en Robert Browning in het Engeland van de 19e eeuw. Goed gespeelde romance misschien wat zwaar aangezet, tussen Elizabeth Barrett en de dichter Robert Browning, die Elizabeth redt van haar dominante vader (Laughton) en met haar trouwt. Regisseur Franklin maakte de film opnieuw in 1957. Hertiteld voor tv: THE FORBIDDEN ALLIANCE.

Good Dame

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Marion Gering. Met o.a. Fredric March, Sylvia Sidney, Jack LaRue, Helene Chadwick en Noel Francis.

March en Sydney verdienen beter dan dit. Vermoeid verhaal over een kermisklant die zijn verlossing vindt door de liefde van een eerbare vrouw.

Death Takes a Holiday

1934 | Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 1934. Drama van Mitchell Leisen. Met o.a. Fredric March, Evelyn Venable, Guy Standing, Gail Patrick en Helen Westley.

Fascinerende allegorie over de Dood (March) die de wereld der levende zielen betreedt om vast te stellen wat de mens beweegt en vervolgens verliefd wordt.

All of Me

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van James Flood. Met o.a. Fredric March, Miriam Hopkins, George Raft, Helen Mack en Blanche Frederici.

Onbekwaam melodrama rond professor March smachtend naar open vlaktes en minnares Hopkins, die van gangsterliefje Mack leert wat ware toewijding is.

Affairs of Cellini

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Gregory La Cava. Met o.a. Constance Bennett, Fredric March, Frank Morgan, Fay Wray en Jessie Ralph.

March is uitstekend als schelmachtige Renaissancekunstenaar die verliefd wordt op een hertogin. De prima spelers maken de film een plezier om naar te kijken. Lucille Ball speelt een hofdame.

Tonight is Ours

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Stuart Walker. Met o.a. Claudette Colbert, Fredric March, Alison Skipworth, Paul Cavanaugh en Arthur Byron.

Een prinses uit een Oosteuropees land brengt een bezoek aan Parijs en wordt verliefd op een jongeman van lage komaf. Opeens moet ze terug om de troon in haar land te bestijgen, omdat de revolutionairen haar vader en broer hebben vermoord. De prinses moet nu met de prins trouwen van wie ze niet houdt, maar de jongen uit Parijs duikt nog net op tijd op. Goed spel van het romantische team in een bewerking van een toneelstuk van Noel Coward dat sprankelende diologen heeft ondanks het onzinnige verhaal.

The Eagle And The Hawk

1933 |

1933. Stuart Walker. Met o.a. Carole Lombard, Guy Standing, Jack Oakie, Cary Grant en Fredric March.

Een prinses uit een Oosteuropees land brengt een bezoek aan Parijs en wordt verliefd op een jongeman van lage komaf. Opeens moet ze terug om de troon in haar land te bestijgen, omdat de revolutionairen haar vader en broer hebben vermoord. De prinses moet nu met de prins trouwen van wie ze niet houdt, maar de jongen uit Parijs duikt nog net op tijd op. Goed spel van het romantische team in een bewerking van een toneelstuk van Noel Coward dat sprankelende diologen heeft ondanks het onzinnige verhaal.

Eagle and the Hawk

1933 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1933. Oorlogsfilm van Stuart Walker. Met o.a. Fredric March, Cary Grant, Jack Oakie, Carole Lombard en Guy Standing.

Goed geproduceerde anti-oorlogsfilm met March als held tegen wil en dank, Grant als co-piloot, Oakie als allemansvriend en Lombard als vrouw van de wereld. Nog steeds actueel.

Design for Living

1933 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1933. Komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. Gary Cooper, Fredric March, Miriam Hopkins, Edward Everett Horton en Franklin Pangborn.

Hopkins verlaat haar smachtende aanbidders Cooper en March om met de rijke Horton te trouwen in dit lichte, chique drama van Noel Coward. De meeste van de geestige insinuaties doen het nu nog. Heerlijk. Scenario van Ben Hecht. Camerawerk van Victor Milner.

The Sign of the Cross

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Cecil B. DeMille en Cecil Demille. Met o.a. Fredric March, Elissa Landi, Charles Laughton, Claudette Colbert en Ian Keith.

Een goed bedoeld maar loodzwaar epos over christenen die ten tijde van Keizer Nero vrijheid van godsdienst wensen. Het komt maar niet op gang ondanks goed spel van March als Marcus Superbus, Laughton als Nero en met name Colbert als verleidelijke Poppeia. De in 1944 aangebrachte proloog helpt ook al niet. Toen is de film met vijf minuten bekort.

Strangers in Love

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Lothar Mendes. Met o.a. Kay Francis, Fredric March, Stuart Erwin, Juliette Compton en Sidney Toler.

Een rustig voortkabbelende komedie. Francis is als secretaresse verliefd op March, een zwakkeling en een playboy die gedwongen wordt zich voor zijn broer uit te geven om een familieschandaal tot klaarheid te brengen.

Smilin' Through

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Sidney Franklin. Met o.a. Norma Shearer, Fredric March, Leslie Howard, Ralph Forbes en O.P. Heggie.

Shearer wil met Howard trouwen en laat haar aanbidder March in de steek. Deze gaat naar de kerk om zijn rivaal neer te schieten. Per ongeluk raakt hij Shearer en zij belooft, al stervende, haar toekomstige man dat zij eeuwig van hem zal blijven houden. Een mooi melodrama dat doorloopt naar een volgende generatie.

Merrily We Go To Hell

1932 |

1932. Dorothy Arzner. Met o.a. Adrienne Allen, Kent Taylor, Skeets Gallagher, Sylvia Sidney en Fredric March.

Shearer wil met Howard trouwen en laat haar aanbidder March in de steek. Deze gaat naar de kerk om zijn rivaal neer te schieten. Per ongeluk raakt hij Shearer en zij belooft, al stervende, haar toekomstige man dat zij eeuwig van hem zal blijven houden. Een mooi melodrama dat doorloopt naar een volgende generatie.

Make Me a Star

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van William Beaudine. Met o.a. Fredric March, Tallulah Bankhead, Clive Brook, Claudette Colbert en Maurice Chevalier.

Een kijkje in de keuken van filmland met veel bekende acteurs die zichzelf spelen. Erwin als de jongen die het in de films wil maken en Blondell als de handige dame die hem op weg helpt. Vertier van de bovenste plank.

The Night Angel

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Nancy Carroll, Fredric March, Alan Hale, Katherine Emmett en Phoebe Foster.

March moet als openbaar aanklager Carroll allerlei vervelende dingen aandoen en per ongeluk doodt hij ook nog Alan Hale. Er wordt heel slecht gespeeld en het verhaal komt volkomen ongeloofwaardig over.

My Sin

1931 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1931. Drama van George Abbott. Met o.a. Tallulah Bankhead, Fredric March, Harry Davenport, Scott Kolk en Anne Sutherland.

Niet al te best samengaan van Bankhead en March. Laatste speelt een aan lager wal geraakte advocaat die tegen een cabaretzangeres oploopt, die weer een echtgenoot heeft die altijd om geld zeurt. Totdat ze er genoeg van krijgt en hem een kogel door het vege lijf jaagt. Omdat haar reputatie niet al te goed is krijgt ze geen advocaat, behalve March die zich op moet vijzelen om goed voor de dag te komen. Nogal trage affaire.

Honor among Lovers

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van Dorothy Arzner. Met o.a. Claudette Colbert, Fredric March, Monroe Owsley, Charles Ruggles en Ginger Rogers.

Een komedie rond een bekend gegeven: een secretaresse moet kiezen tussen een verhouding met haar baas (March) of een huwelijk met een oprechte, maar arme jongeman. Wie wordt het? Je zou denken de jongeman, maar zodra deze aan geld komt, blijkt hij een onbetrouwbaar individu te worden en de baas een en al eerlijkheid. De sterren houden het geheel bij elkaar.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1931 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1931. Horror van Rouben Mamoulian. Met o.a. Fredric March, Miriam Hopkins, Rose Hobart, Holmes Herbert en Halliwell Hobbes.

March is Dr. Jekyll die door middel van een verdovend middel een gespleten persoonlijkheid wordt. Hij speelt zijn rol met verve. Hobart is zijn verloofde Muriel wier vader generaal Hobbes de experimenterende dokter het leven zuur maakt. Een opwindende, zwierige film, die een klassieker in zijn genre is en de geschiedenis is ingegaan als de metafoor over de onderdrukte seksualiteit die pas tot ontplooiing komt als Jekyll de ongeremde Hyde is geworden. March kreeg een Oscar en Hopkins is prima als de verleidelijke Ivy. Naar het beroemde boek van R.L. Stevenson tot scenario bewerkt door Samuel Hoffenstein en Percy Heath. Camerawerk van Karl Struss. Hoedt u voor 'herontdekte' versies van 82m! Er zijn ook kopiën van 97m.

True to the Navy

1930 | Komedie

Verenigde Staten 1930. Komedie van Frank Tuttle. Met o.a. Clara Bow, Fredric March, Sam Hardy, Eddie Featherstone en Jed Prouty.

Een plezierige vroege geluidsfilm over de agressieve matroos March die een serveerster het hof maakt. De twee vormen een goed team.

The Royal Family of Broadway

1930 | Komedie

Verenigde Staten 1930. Komedie van George Cukor en Cyril Gardner. Met o.a. Fredric March, Ina Claire, Mary Brian, Henrietta Crosman en Charles Starrett.

Verrukkelijke filmversie van het toneelstuk van Edna Farber en George S. Kaufman over een Barrymore-achtige theaterfamilie, die verstrikt raakt in het conflict van showbusiness versus 'normaal' gezinsleven. March geeft een ondeugend-grappig portret van John Barrymore.

Sarah and Son

1930 | Komedie

Verenigde Staten 1930. Komedie van Dorothy Arzner. Met o.a. Ruth Chatterton, Fredric March, Doris Lloyd en Philippe De Lacey.

Chatterton, vastbesloten de zoon terug te vinden die jaren geleden van haar afgenomen werd, roept de hulp van advocaat March in.

Paramount on Parade

1930 | Musical

Verenigde Staten 1930. Musical van Dorothy Arzner, Otto Brower, Edmund Goulding, Victor Heerman en Edwin Knopf. Met o.a. Nancy Carroll, Leon Errol, Stuart Erwin, Gary Cooper en Helen Kane.

Een Nederlandse 'editie' van de revuefilm PARAMOUNT ON PARADE waarvoor in de Paramount-geluidsfilmstudio's te Joinville bij Parijs Nederlandse scènes met Frenkel, Mien Duymaer en Louis Davids werden opgenomen, die tussen de Amerikaanse nummers werden gevoegd, zoals dat ook voor andere landen met deze showfilm werd gedaan.

Manslaughter

1930 | Drama

Verenigde Staten 1930. Drama van George Abbott. Met o.a. Claudette Colbert, Fredric March, Emma Dunn, Natalie Moorehead en Richard Tucker.

Een nieuwe versie van de film uit 1922 over een arme, maar oprechte openbare aanklager, die een rijk meisje naar het gevang stuurt, omdat ze met haar auto een motoragent heeft doodgereden. Ze komt vroegtijdig vrij en rent achter de man die haar vastzette aan. De gevangenis- en rechtszaakscènes zijn opmerkelijk goed. Naar een scenario van Abbott.

Laughter

1930 | Drama

Verenigde Staten 1930. Drama van Harry D'Arrast. Met o.a. Nancy Carroll, Fredric March, Frank Morgan en Leonard Carey.

Een van de hak op de tak springende film met een paar leuke scènes over Folliesmeisje Carroll die een miljonair trouwt, maar het leven leeg en ongelukkig vindt.

Ladies Love Brutes

1930 | Komedie

Verenigde Staten 1930. Komedie van Rowland V. Lee. Met o.a. George Bancroft, Mary Astor, Fredric March, Margaret Quimby en Stanley Fields.

Een ruwe bolster, blanke pit (Bancroft) moet door een mooie society-dame gepolijst worden. De pogingen van de rauwe bink om een keurige heer te worden zijn de leuke momenten van de film. March loopt er in deze film alleen maar voor joker bij.

The Wild Party

1929 | Komedie

Verenigde Staten 1929. Komedie van Dorothy Arzner. Met o.a. Clara Bow, Fredric March, Jack Oakie, Shirley O'Hara en Joyce Compton.

Bow speelt het vastberaden meisje van de universiteit dat er op uit is om professor March te strikken. De geluidsfilm was er nog maar net en dat maakt deze film bijzonder interessant om kennis te nemen van de dialogen zoals die toen plaatsvonden.

The Studio Murder Mystery

1929 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1929. Misdaad van Frank Tuttle. Met o.a. Neil Hamilton, Florence Eldridge, Warner Oland, Doris Hill en Eugene Pallette.

Dit moordmysterie speelt zich af in een filmstudio. Omdat geluidsfilm net ingevoerd was, werd er veel in deze film gepraat en dat maakt hem langdradig. Eigenlijk is het meer een komedie vermomd als thriller. Oland springt eruit als filmregisseur wiens vrouw ook vermoord wordt.

The Marriage Playground

1929 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1929. Komedie van Lothar Mendes. Met o.a. Mary Brian, Fredric March, Lilyan Tashman, Huntley Gordon en Kay Francis.

Een Amerikaanse reiziger in Itali[KA3]e raakt met een groep kinderen bevriend, van wie de ouders weer met elkaar zijn getrouwd en weinig aandacht voor het kroost tonen. De oudste dochter (Mary) heeft nu de moederrol en wordt verliefd op de Amerikaan, die al ergens een verloofde heeft zitten. Een sympathieke film met mooie rollen van Brian en March. Ook een goede combinatie van komedie en drama.

The Dummy

1929 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1929. Drama van Robert Milton. Met o.a. Ruth Chatterton, John Cromwell, Fredric March, Fred Kohler en Mickey Bennett.

Debuut van March in een van de eerste geluidsfilms waarin de technische onvolkomenheden waarneembaar zijn. Mickey Bennett houdt zich voor doofstomme om de kidnappers van Chattertons kind op te sporen. Werd eerder gemaakt in 1917.

Paris Bound

1929 | Komedie

Verenigde Staten 1929. Komedie van Edward H. Griffith. Met o.a. Ann Harding, Fredric March, George Irving, Leslie Fenton en Hallam Cooley.

Een echtpaar heeft moderne opvattingen en besluit andere verhoudingen aan te gaan zolang ze in gedachten maar bij elkaar blijven. De vrouw wordt het hof gemaakt door een musicus en de man vertrekt naar Europa waar hij een affaire heeft met een oude liefde. Philip Barry schreef dit successtuk, dat theorie en praktijk bij overspel aan de kaak stelt. Harding en March vormen een goed team en Griffith lukt het om de film uit de toneelvoegen te trekken.

Jealousy

1929 | Drama

Verenigde Staten 1929. Drama van Jean De Limur. Met o.a. Fredric March, Jeanne Eagles, Halliwell Hobbes, Blanche LeClair en Henry Daniell.

Jaloezie doet zijn intrede in het leven van twee temperamentvolle personen. De jongeman (March) is jaloers op een oudere man, die ooit met zijn vrouw was getrouwd en die weer op het toneel verschijnt als de vrouw in financiële moeilijkheden zit.

Footlight and Fools

1929 | Musical, Misdaad

Verenigde Staten 1929. Musical van William A. Seiter. Met o.a. Fredric March, Colleen Moore, Raymond Hackett, Virginia Lee Corbin en Mickey Bennett.

Colleen Moore is de musicalster uit New York, die voor de laatste Franse sensatie moet doorgaan op Broadway. Ze wordt verliefd op een jonge gangster, maar het is de jonge miljonair die haar uit de problemen helpt. Weinig origineel, ondanks de musical die ervan is gemaakt.