Paul Hirsch (1945): cast en montage.
Er zijn 35 films gevonden.

The Mummy

2017 | Actie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2017. Actie van Alex Kurtzman. Met o.a. Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Russell Crowe en Jake Johnson.

Zoveelste variant op de griezelklassieker uit 1932 is de eerste film in Universals 'Dark Universe'-reeks rond klassieke monsters als Frankenstein en Dracula. Een verwaande soldaat – Cruise, die maar niet ouder lijkt te worden – wekt per ongeluk een oeroude Egyptische godin, met de bekende desastreuze gevolgen. De eerste helft van The Mummy is prima, een vermakelijke Indiana Jones-kloon, afwisselend duister, komisch en spectaculair. Zodra Crowe echter opduikt als Dr. Jekyll/Mr. Hyde, die een soort monster-FBI aanvoert, wordt het geheel wel erg zot. Zelfs een handvol uitstekende zombie-actiescènes kan de warboel helaas niet redden.

Warcraft: The Beginning

2016 | Fantasy, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2016. Fantasy van Duncan Jones. Met o.a. Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper en Toby Kebbell.

Eindelijk was het dan zover in 2016: de langverwachte verfilming van de avonturen van orc-krijger Durotan, orc/mens-kruising Garona (spoiler: geen halve draenei!), en lest best mensridder Anduin. Voor de niet-verstaander, dit zijn fantasiepersonages uit de Warcraft-videospelletjes die vanaf 1994 wereldwijd tientallen miljoenen thuisblijvers hebben vermaakt. Kapstok is een oorlog tussen orcs en mensen, met een flinke hoeveelheid orcs aan de kant van de mensen. Regisseur Duncan 'Zowie Bowie' Jones en zijn producenten gingen voor duizelingwekkende actie, uitgevoerd door nepogende orc- en mensfiguren. Bekijk hem stoned, want nuchter is het bijna niet te doen.

Mission: Impossible - Ghost Protocol

2011 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 2011. Actiefilm van Brad Bird. Met o.a. Tom Cruise, Simon Pegg, Jeremy Renner, Paula Patton en Ving Rhames.

Na Brian De Palma, John Woo en J.J. Abrams mag Brad Bird zich uitleven op de Mission: Impossible-formule. De regisseur maakte tot nog toe uitsluitend animatiefilms (The Iron Giant, The Incredibles), en dat is te merken. Het verhaal, over een terrorist die een wereldoorlog uit wil lokken, de actie en de personages zijn cartoonesker dan ooit. Dat stoort enigszins in de afgezaagde plot en al te lollige dialogen, maar zeker niet in de copieuze actiescènes. De scène met Cruise die in Dubai - zonder stuntman! - aan de hoogste wolkenkrabber ter wereld bungelt, is adembenemend.

Source Code

2011 | Sciencefiction, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2011. Sciencefiction van Duncan Jones. Met o.a. Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright en Cas Anvar.

Een jonge man (Gyllenhaal) wordt wakker in een voortrazende trein, tegenover de aantrekkelijke jonge Christina (Monaghan). Ze doet net of hij haar zou moeten kennen. Even later raast er een verzengende vuurbal door de trein. Dan wordt de man, na een kort intermezzo, wéér wakker tegenover Christina, op precies hetzelfde moment en precies dezelfde plek. Kan hij de ramp nu voorkomen? Goed gemaakte en intelligente sf van regisseur Jones, die eerder de fraaie psychologische genregenoot Moon maakte. Gyllenhaal laat zien hoe goed hij kan spelen, als hij interessant materiaal krijgt.

Love Ranch

2010 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2010. Komedie van Taylor Hackford. Met o.a. Helen Mirren, Joe Pesci, Sergio Peris-Mencheta, Gina Gershon en Taryn Manning.

Een getrouwd stel opent in de jaren zeventig het eerste legale bordeel in de woestijn van Nevada, maar met de komst van een jonge bokser komt hun relatie steeds meer onder druk te staan.

Dylan Dog: Dead of Night

2010 | Actiefilm, Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 2010. Actiefilm van Kevin Munroe. Met o.a. Brandon Routh, Sam Huntington, Anita Briem, Taye Diggs en Dennis Farina.

Nachtmerrie-detective Dylan Dog is een stripboekpersonage van Italiaan Tiziano Sclavi, ontsproten in 1986 en in 2017 nog steeds een van de best verkochte strips in Italië. In deze Amerikaanse filmversie jaagt Dog op onmenselijke criminelen in New Orleans, zoals vampiers, zombies, weerwolven, en wat niet al. Niet omdat ze onmenselijk zijn, Dog komt alleen kijken als ze de orde danig verstoren. Ondanks een miezerig budget van twintig miljoen dollar ziet de film er aangenaam duister uit, met prima speciale effecten. Maar daar is alles mee gezegd, want verhaallijn en dialogen zijn tergend saai en voorspelbaar.

Righteous Kill

2008 | Misdaad, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 2008. Misdaad van Jon Avnet. Met o.a. Robert De Niro, Al Pacino, 50 Cent, Carla Gugino en John Leguizamo.

In Michael Manns testosteronthriller Heat gebeurde het dan eindelijk: zwaargewichten De Niro en Pacino tegenover elkaar in dezelfde scène - en wat voor één. Righteous Kill brengt het stel opnieuw samen als Turk en Rooster, agenten van de oude stempel die het moeten opnemen tegen een seriemoordenaar én hun jongere partners, die er andere methoden op nahouden. Helaas zijn Al en Bobby beiden al even over hun hoogtepunt heen en ontstaat er geen moment vuurwerk. Wat zeker ook te wijten is aan de futloze regie en het afgezaagde script.

Deck the Halls

2006 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 2006. Komedie van John Whitesell. Met o.a. Danny DeVito, Matthew Broderick, Kristin Davis, Kristin Chenoweth en Alia Shawkat.

Films waarin acteurs Danny DeVito en Matthew Broderick samen naakt een slaapzak delen zijn dun gezaaid. Waarschijnlijk vanwege clausules in de contracten van beide artiesten of domweg vanwege het gebrek aan een doelgroep voor dergelijke scènes. Wie zal het zeggen. Deck the Halls heeft in ieder geval de primeur. Beide heren spelen overburen die elkaar rond de kerst proberen te overtroeven met tierelantijnen rond het huis. De knullige humor komt van alle kanten en met een beetje goede kerstwil valt zo hier en daar best iets te lachen.

Date Movie

2006 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Zwitserland 2006. Komedie van Aaron Seltzer en Jason Friedberg. Met o.a. Alyson Hannigan, Adam Campbell, Jennifer Coolidge, Eddie Griffin en Sophie Monk.

Geen filmcultuur is zo bedreven in de massaproductie van pretentieloze ongein als de Amerikaanse. Date Movie is een voorbeeld bij uitstek, een komedie die barst van de geintjes over laagdrempelige blockbusters. De serie compositorische parodietjes steunt op het verhaal van Meet the Parents en refereert verder aan tientallen hedendaagse werken waaronder My Best Friend's Wedding, Along Came Polly en Napoleon Dynamite. Oogt op het eerste gezicht als een draak maar de vele verwijzingen zijn amusant genoeg om het geheel te dragen. Kijkfilm voor anderhalf uur onbekommerd vrijaf.

Ray

2004 | Biografie, Drama, Muziek

Verenigde Staten 2004. Biografie van Taylor Hackford. Met o.a. Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King, Larenz Tate en Bokeem Woodbine.

Als jongen moest soullegende Ray Charles zijn moeder een belofte doen: hij mocht zich nooit laten behandelen als een invalide. Die belofte vormt het startpunt van een biopic waarin Charles zijn unieke muziekstijl ontwikkelt en tussendoor verslaafd raakt aan vrouwen en heroïne. Toch is het scenario aan de brave kant. Bovendien wordt er nogal wat psychologie van de koude grond op de hoofdpersoon losgelaten. Maar de soundtrack is fraai en Jamie Foxx is fenomenaal. Foxx, die tijdens de opnames oogprotheses droeg die hem het zicht ontnamen, won een Oscar voor zijn rol.

The Fighting Temptations

2003 | Muziek, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2003. Muziek van Jonathan Lynn. Met o.a. Cuba Gooding Jr., Beyoncé, Melba Moore, Mike Epps en LaTanya Richardson.

New Yorkse yup Darrin Hill (Gooding jr) reist af naar het zuiden om een erfenis van zijn overleden tante Sally in ontvangst te nemen. Hij kan het geld gebruiken, de zaken gaan niet zo goed. Maar er zit een addertje onder het gras: om de 150 duizend dollar te erven zal hij een gospelkoortje moeten oprichten en daarmee deel moeten nemen aan het Gospel Explosion festival. Gelukkig krijgt hij hulp, onder andere van muzikale gedetineerden én van jeugdvriendinnetje Lilly (Beyoncé). Nogal zoetsappige, nadrukkelijk christelijke musical is toch leuk vanwege de prima muziek.

The Adventures of Pluto Nash

2002 | Komedie, Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Australië 2002. Komedie van Ron Underwood. Met o.a. Eddie Murphy, Randy Quaid, Rosario Dawson, Joe Pantoliano en Jay Mohr.

De maan, 2087. Pluto Nash (Murphy) is eigenaar van een succesvolle nachtclub. Maar helaas, de maffia probeert de club van hem over te nemen. Pluto weigert te verkopen, en moet samen met zijn vrienden op de vlucht. Opmerkelijk dat een stevig budget (100 miljoen dollar), zoveel acteertalent (bijrollen van Luis Guzmán, Pam Grier en John Cleese) en een toch best getalenteerd regisseur (Underwood maakte eerder Tremors en City Slickers) zo'n treurig resultaat opleverde. Geflopt aan de kassa, genomineerd voor onder andere de prijs voor The Most Painfully Unfunny Comedy.

Mission to Mars

2000 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2000. Sciencefiction van Brian De Palma. Met o.a. Gary Sinise, Tim Robbins, Don Cheadle, Connie Nielsen en Jerry O'Connell.

Gary Sinise kan mooi teruggrijpen op zijn ervaringen van Apollo 13 in dit sciencefiction avontuur van Brian (Scarface) De Palma. Hij speelt een astronaut die met zijn team naar Mars wordt gestuurd voor een reddingsmissie: een aantal collega's is in problemen gekomen. Eenmaal daar aangekomen stuiten ze op... tja, op wat? Prima cast in een film die nogal wisselvallig uitpakt. De beelden van 'Mars' zijn mooi en overtuigend en de specials effects zijn ook al goed gelukt, maar het verhaal blijft mager.

Lake Placid

1999 | Horror, Komedie, Familiefilm

Canada​/​​Verenigde Staten 1999. Horror van Steve Miner. Met o.a. Bill Pullman, Bridget Fonda, Oliver Platt, Brendan Gleeson en Betty White.

Een monsterfilm met een knipoog, dat kan prima werken - zie Deep Blue Sea of Snakes on a Plane. Lake Placid sluit in principe aan bij dat rijtje - er valt wat te griezelen en te lachen en de cast wordt steeds kleiner. Maar de makers weten nooit de juiste toon te treffen. Vooral het monster is een misser: een ordinaire krokodil, die veel te weinig aanvalt. En aangezien de personages hun oeverloze dialogen in de mond gelegd krijgen door Ally McBeal-schrijver David E. Kelly, is dat een groot gemis.

Mighty Joe Young

1998 | Avonturenfilm, Actiefilm, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1998. Avonturenfilm van Ron Underwood. Met o.a. Charlize Theron, Bill Paxton, Rade Serbedzija, Peter Firth en David Paymer.

Remake van gelijknamige Oscarwinnende film uit 1949. Reuzengorilla Joe leeft in de idyllische Afrikaanse jungle, maar wordt bedreigd door schurken met commerciële bedoelingen. Jill (Theron) beschermt hem koste wat kost, ook als dat voor de aap een verhuizing naar de gecultiveerde VS betekent. Joe - de naam die zowat iedere zin wordt genoemd - is zowel aaibaar als angstaanjagend en knap geanimeerd. De visuele effecten leverden een Oscarnominatie op. Een groots, ietwat kitscherig verhaal dat aan alle verwachtingen voldoet, met hier en daar visuele grapjes en verrassende shots.

Hard Rain

1998 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Japan​/​​Denemarken​/​​Nieuw-Zeeland 1998. Actiefilm van Mikael Salomon. Met o.a. Morgan Freeman, Christian Slater, Randy Quaid, Minnie Driver en Edward Asner.

Mikael Salomon heeft met Hard Rain een tientallen miljoenen opbrengende niche gevonden in het actiegenre. Hij laat een door dambreuk overstroomd stadje het podium zijn voor een roofoverval. Gat in dam = gat in markt. Met zijn ervaring als cameraman voor oa The Abyss legde hij in Hard Rain de nadruk op sfeer en uiterlijk, met als resultaat een opeenvolging van schitterende natte scènes, zowel op als onder water, van Slater als geldvervoerder die belaagd wordt door Freeman als wijze crimineel en van de regen in de drup geholpen wordt door Quaid als vaderlijke sheriff. De keerzijde is dat Hard Rain zo vol zit met donker water dat er weinig ruimte is voor acteren of een interessant verhaal.

Mission: Impossible

1996 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Brian De Palma. Met o.a. Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Vanessa Redgrave en Jean Reno.

Deze eerste film rond een internationaal team spionnen onder leiding van Ethan Hunt (Cruise) is meteen geslaagd voor liefhebbers van hightech-actiespektakel en onnavolgbare plotwendingen. De dames en heren van het Mission: Impossible-team moeten de diefstal van een bestand met namen van geheim agenten zien te voorkomen. Maar het gaat fout, en het team zal moeten vluchten en vechten, ontwarren en ontmaskeren, en andere spionnendingen doen. Met veel flair geregisseerd door De Palma, die op een plotgat meer of minder meestal niet kijkt. Er volgden veel niet onaardige en succesvolle sequels.

I Love Trouble

1994 | Romantische komedie, Thriller

Verenigde Staten 1994. Romantische komedie van Charles Shyer. Met o.a. Nick Nolte, Julia Roberts, Saul Rubinek, James Rebhorn en Robert Loggia.

Nolte en Roberts zijn rivaliserende journalisten in Chicago met Nolte in de levensechte rol van bezopen veteraan en Roberts als frisgewassen carrièrejager. Om deze tegenpolen op het amoureuze pad te krijgen is een gemeenschappelijk doel nodig dat zich aandient in de vorm van een heus koeienmelkschandaal met fatale consequenties. Een wat vergezochte vondst van scenarist/regisseur Shyer en echtgenote Nancy Meyers want het draait natuurlijk om de subtiele wissewasjes tussen de protagonisten die toch al niet overlopen van chemie. Wat een romantische komedie à la de jaren '40-'50 had moeten zijn, wordt zo wel een erg stroeve aangelegenheid.

Falling Down

1993 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Joel Schumacher. Met o.a. Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Tuesday Weld en Rachel Ticotin.

Op een snikhete dag in Los Angeles zit William Foster (Douglas) zich in de file onderweg naar zijn werk op te vreten: het verkeer zit muurvast. Hij laat zijn auto achter en gaat te voet de stad in, onderweg wordt zijn woede verder gevoed. Als hij bij een eettentje geen ontbijt krijgt, 'omdat het nu eenmaal lunchtijd is', barst de bom. Fascinerende vertelling waarin we langzaam maar zeker ontdekken waarom William zo boos is, en waarom agent Prendergast (Duvall) hem moet stoppen. Een van de betere films van Schumacher, met uitstekend spel van Douglas en Duvall.

Music For The Movies: Bernard Herrmann

1992 | Documentaire, Muziek

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Joshua Waletzky. Met o.a. Lucille Fletcher, James Stewart, Louis Kaufman, Don Cristlieb en David Raksin.

Een goed gedocumenteerd portret van Bernard Herrmann (1911- 1975), de componist die vooral bekendheid verwierf door zijn samenwerking met Orson Welles en Alfred Hitchcock. Op zijn twee[KA3]entwintigste begon hij te componeren voor de radio. Zo kwam hij in contact met Welles en diens Mercury-Theater. Toen deze met CITIZEN KANE debuteerde in Hollywood nam hij Herrmann mee. Al vlug werd hij een gerespecteerd componist die echter gevreesd werd voor zijn driftbuien. In 1956 begon zijn samenwerking met Hitchcock voor THE TROUBLE WITH HARRY, een partnership dat eerst in 1966 met ruzie zou eindigen toen Hitch een liefdesthema vroeg voor TORN CURTAIN en Herrmann dit weigerde. Hij trok zijn hele score terug en John Addison kreeg de opdracht een nieuwe te schrijven. In deze documentaire wordt een sc[KA2]ene uit die film getoond zoals Hitch ze in de film bracht en zoals Herrmann ze zag met zijn muziek. Een hele reeks mensen die Herrmann goed kenden komen aan het woord en maken hiervan een onthullend beeld dat ons de man achter de kunstenaar toont. Waletzky schreef het scenario en monteerde de film. Fragmenten uit o.a. CITIZEN KANE, THE GHOST AND MRS. MUIR, ON DANGEROUS GROUND, CAPE FEAR (1961), NORTH BY NORTHWEST, THE MAN WHO KNEW TOO MUCH, PSYCHO, TORN CURTAIN, LA MARIEE ETAIT EN NOIRE, SISTERS en TAXI DRIVER (zijn laatste score). Nieuw beeldmateriaal is van Mark Daniels en Jeffrey Feldman.

Dutch

1991 | Familiefilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1991. Familiefilm van Peter Faiman. Met o.a. Ed O'Neill, JoBeth Williams, Christopher McDonald, Ari Meyers en E.G. Daily.

Dutch (O`Neill) is een ongeschoolde arbeider met een rijke, gescheiden vriendin, Natalie (Williams). Om haar een genoegen te doen brengt hij haar snobistische, verwende zoontje (Randall) naar zijn internaat, maar onderweg overkomt hen allerlei onheil en worden ze geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen. Ze krijgen motorpech, moeten wachten op truckstops, enz. Ondertussen leert Dutch het joch een aantal dingen over het echte leven in Amerika. Best aardig (vooral goed spel van O'Neill en Randall en een Chaplin-waardige scène in een tehuis voor daklozen), maar het is toch zeer een lopendeband product uit de maar al te bekende koker van John Hughes, dat het als pilot voor een sitcom op de tv beter zou doen. Het camerawerk is van Charles Minsky. Ook bekend als DRIVING ME CRAZY.

Coupe de Ville

1990 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1990. Drama van Joe Roth. Met o.a. Patrick Dempsey, Arye Gross, Daniel Stern, Alan Arkin en Rita Taggart.

Drie broers (Daniel Stern, Arye Gross en Patrick Dempsey) moeten van hun vader (Alan Arkin) een prachtige Coupe de Ville-auto van Detroit naar Miami rijden, als cadeau voor moeder (Rita Taggart). De broers, een strenge militair, een romantische student en een rebellerende schooljongen, hebben elkaar al jaren niet gezamenlijk gezien, maar vervallen meteen in de negatieve oude familiepatronen. Het blijkt een opgave om elkaar en de wagen heel te houden. De film is indrukwekkend omdat je zou zweren dat Dempsey, Gross en Stern in werkelijkheid ook broers zijn. De nostalgie die zij aangevoerd door Arkin opwekken, doet een genrebroeder als The Wonder Years verbleken.

Steel Magnolias

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Herbert Ross. Met o.a. Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Darryl Hannah en Olympia Dukakis.

Een kapsalon in Louisiana vormt de centrale locatie van dit melodrama rond zes southern belles. Twee van hen (Parton en Hannah) verzorgen dameshaar, terwijl de rijke Ouiser (MacLaine) en rusteloze Clairee (Dukakis) geregeld langskomen voor de laatste roddels en het uitwisselen van levenswijsheden. En dan is er nog een aanstaande bruid (Roberts) en haar moeder (Field). Wat begint als een luchtige komedie - of liever: een opeenstapeling van oneliners - komt meer in de richting van een tragedie wanneer een lid van het groepje sterft. Mannen zijn nagenoeg afwezig. De film wordt met gemak gedragen door het zestal uitstekende actrices. Roberts, in een van haar eerste films en nog voor haar grote doorbraak, een jaar later, in Pretty Woman, werd genomineerd voor een Oscar voor haar bijrol.

The Secret of My Succe$s

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Michael J. Fox, Helen Slater, Richard Jordan, John Pankow en Margaret Whitton.

Fox speelt een boerenzoon die het in New York wil gaan maken. Zijn rijke oom geeft hem een baantje in de postkamer van zijn bedrijf. Maar onze held wil meer, betrekt een leegstaande kantoorkamer en doet zich voor als hoge piet om indruk te maken op het meisje van zijn dromen. Dat levert een hoop logistieke problemen op. Leuke komedie met een aantrekkelijke rolbezetting, waarbij alles zich snel voltrekt, al is het laatste deel wat geijkt en het geheel misschien wat aan de lange kant. Fox doet het leuk.

Planes, Trains and Automobiles

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van John Hughes. Met o.a. Steve Martin, John Candy, Laila Robins, Kevin Bacon en Michael McKean.

Op weg naar huis voor Thanksgiving raakt een zakenman opgescheept met een vervelende klier, een vertegenwoordiger in douchegordijn-ringen. Maar de vele obstakels die hun pad blokkeren brengen de twee uiteindelijk dichter bij elkaar. Vermakelijke buddy-roadmovie van regisseur Hughes die ook tienerkomedies als Weird Science (1985) en Ferris Bueller's Day Off (1986) op z'n naam schreef. Maar Planes, Trains & Automobiles mag inmiddels een klassieker heten: door consequente dialogen, perfecte acteurstiming, en de goede combinatie van Martin en de altijd innemende Candy, die in 1994 op 43-jarige leeftijd overleed.

Ferris Bueller's Day Off

1986 | Komedie

Verenigde Staten 1986. Komedie van John Hughes. Met o.a. Matthew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara, Jeffrey Jones en Jennifer Grey.

Op een ochtend besluit Ferris Bueller (Broderick) dat er interessantere dingen in het leven zijn dan naar school gaan. Met een vriendin, een vriend en de Ferrari van diens vader gaat hij een dagje spijbelen in Chicago, met als doel: zoveel mogelijk plezier maken. Fijne feelgoodfilm, de beste van John Hughes, maker van films als The Breakfast Club en Weird Science, met een mooie hoofdrol van Broderick als gladde, maar toch ook zeer sympathieke alleskunner, die alle volwassenen te slim af is. Verwierf in de loop der jaren stevige cultstatus.

Protocol

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Goldie Hawn, Chris Sarandon, Richard Romanus, Andre Gregory en Gail Strickland.

Toevalligerwijs verijdelt Hawn een aanslag op de emir van Othar (Romanus), die naar Amerika was gekomen voor een officieel bezoek. Door haar spontane en naïeve reactie staat ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Er wordt haar een baan aangeboden, maar de emir, sterk onder de indruk van haar verschijning, wil haar wel aan zijn harem toevoegen. Flauwe komedie waarbij zelfs Hawn het moeilijk heeft om tot het einde overeind te blijven. Het operette-gegeven kan onmogelijk nog een modern publiek aanspreken. Buck Henry baseerde zijn scenario op een verhaal van Charles Shyer, Nancy Meyers en Harvey Miller, maar het mist de punch-lines die we van Henry gewend zijn. William A. Fraker vertaalde het in beelden en Basil Poledouris schreef er een leuke score bij.

Footloose

1984 | Musical, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1984. Musical van Herbert Ross. Met o.a. Kevin Bacon, Lori Singer, Sarah Jessica Parker, John Lithgow en Dianne Wiest.

Dansen is het symbool van tienerrebellie en vrijheid, in deze film over de jonge Ren McCormack (Bacon), die naar een gehucht verhuist waar dansen door de dominee (Lithgow) te losbandig wordt bevonden en verboden is. Daartegen komt hij in opstand, aangemoedigd door de dochter (Singer) van de dominee. Bacon kan heel behoorlijk dansen, maar het is vooral zijn jongensachtige uitstraling die de wat gedateerde film nog het aankijken waard maakt. Het titelliedje van Kenny Loggins kreeg een Oscarnominatie. In 2011 kwam er een remake.

Blow Out

1981 | Thriller

Verenigde Staten 1981. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow, Dennis Franz en Peter Boyden.

In deze intrigerende hommage aan Antonioni's Blowup (1966) is John Travolta een geluidsman die door een gelukkige combinatie van toeval en vakmanschap een politieke moord op het spoor komt. Hij staat op een brug wat geluidsopnames te maken als de 'stilte' van de nacht wordt verstoord door het geluid van een snel rijdende auto. Hij kijkt op en ziet hoe de auto door de balustrade van de brug het water inrijdt. Bij het afluisteren van z'n tape hoort hij vlak voor de blow out (klapband) een geweerschot waarmee het bewijs van een aanslag is geleverd. Het knap gestileerde Blow Out bevat oa verwijzingen naar het Chappaquiddick-incident met Edward Kennedy.

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

1980 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 1980. Sciencefiction van Irvin Kershner. Met o.a. Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, David Prowse en Alec Guinness.

Dit fantastische vervolg op de eerste Star Wars-film slaagt erin het origineel te overtreffen. De personages zijn verder uitgewerkt, de speciale effecten (waarvoor een Oscar) zijn, zeker voor 1980, werkelijk duizelingwekkend en de film heeft een niet te stuiten vaart en is vol avontuur en opwinding. In dit deel wordt Luke Skywalker verder getraind door de groene, rimpelige, puntorige Jedi-meester Yoda, terwijl Han Solo en kornuiten in een guerrilla-oorlog met het perfide imperium zijn verwikkeld. Uiteindelijk komt Luke tijdens een confrontatie met de boosaardige Darth Vader tot een schokkende ontdekking.

The Fury

1978 | Thriller, Misdaad, Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Kirk Douglas, John Cassavetes, Carrie Sondgress, Amy Irving en Fiona Lewis.

Chique gemaakte rommel over een jonge vrouw met psychokinetische krachten en Douglas' wanhopige pogingen om te voorkomen dat zijn zoon, die dezelfde gave heeft, wordt gebruikt - of ten onder gaat. Bloedig en gewelddadig, een uitstekende lakmoestest voor hen die de vorm belangrijker vinden dan de inhoud. Debuut voor Daryl Hannah en wie goed oplet herkent James Belushi als een buitenaards wezen. John Farris schreef het scenario naar zijn eigen boek.

Star Wars - Episode IV: A New Hope

1977 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1977. Sciencefiction van George Lucas. Met o.a. Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing en Alec Guinness.

Regisseur/scenarist Lucas kreeg zijn Star Wars bijna niet van de grond. De filmmaatschappij verwachtte dat zo'n film zou floppen. Dat viel erg mee. Star Wars IV leverde alleen in de VS al een dikke 460 miljoen dollar op. Er kwamen acht vervolgfilms, een aantal series, talloze boeken, speelgoed en nog veel meer, allemaal zeer lucratief. Ook de culturele invloed is niet te onderschatten. Bijna iedereen weet wat The Force is, kent Darth Vader en weet hoe een lightsaber klinkt. En ten slotte is A New Hope ook nog een aardige sf-film.

Obsession

1976 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1976. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Cliff Robertson, Geneviève Bujold, John Lithgow, Sylvia Kuumba Williams en Wanda Blackman.

Als rijke zakenman Michael zijn vrouw en dochter probeert te redden uit de handen van kidnappers, komen ze om het leven. Tien jaar later ontmoet Michael in Italië de jonge Sandra, een evenbeeld van zijn overleden vrouw, en neemt haar mee naar de Verenigde Staten om met haar te trouwen. Maar dan wordt ook Sandra gekidnapt. Klassiek aandoende thriller, gemaakt in de stijl van Hitchcock. Ondanks het niet heel verrassende plot maken de meeslepende muziek, waarvoor de film een Oscar kreeg, en het mooie camerawerk de film zeker de moeite waard om naar te kijken.

Carrie

1976 | Horror

Verenigde Staten 1976. Horror van Brian De Palma. Met o.a. Sissy Spacek, Piper Laurie, William Katt, John Travolta en Amy Irving.

USA 1976. Van Brian De Palma. Naar de roman van Stephen King. Met oa Sissy Spacek, Piper Laurie, John Travolta en Amy Irving. Sissy Spacek speelt in deze uitstekende horrorfilm een verlegen, onopvallend meisje met een godsdienstwaanzinnige moeder, dat op school wordt gepest. Uitgerekend tijdens het eindejaarsbal wordt ze ook nog eens tot op het bot vernederd. En dan blijkt Carrie over onvermoede talenten te beschikken. Oscarnominaties voor Spacek en Laurie. Een van de eerste rollen van Travolta, als pestkop. In 1999 - toen Carrie al lang en breed een cultstatus had verworven - verscheen de beroerde sequel The Rage: Carrie 2. In 2013 verscheen een, niet eens zo onaardige, remake.

Phantom of the Paradise

1974 | Horror, Musical, Komedie

Verenigde Staten 1974. Horror van Brian De Palma. Met o.a. Paul Williams, William Finley, Jessica Harper, George Memmoli en Gerrit Graham.

Een jonge componist (Finley) schreef naar de legende van Faust een rock-musical. Hij presenteert zijn werk aan aan een platenmagnaat (Williams) die onmiddellijk merkt dat hij een geniale compositie in handen heeft. Hij zorgt ervoor dat de jonge toondichter wegens drugsgebruik achter de tralies verdwijnt. Nu kan hij het oeuvre als een eigen schepping aan de wereld presenteren. Bombastische variant op Phantom Of The Opera, soms pakkend, maar toch te ambitieus om echt aan te slaan. Williams op zijn best als acteur en als componist, want hij was ook verantwoordelijk voor de score. Hij hield tevens een Oscarnominatie over aan de film. De Palma schreef zelf het scenario van deze overgeproduceerde film. Achter de camera stond Larry Pizer.