Luc Barnier: montage.
Er zijn 29 films gevonden.

Two Mothers

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Australië 2013. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Robin Wright, Naomi Watts, Xavier Samuel, Ben Mendelsohn en James Frecheville.

Slim, gewaagd en verrassend teder is deze adaptatie van Doris Lessings korte verhaal The Grandmothers, over twee hartsvriendinnen (Watts en Right) die een verhouding krijgen met elkaars volwassen zonen. Het prikkelende Two Mothers velt geen moreel oordeel, maar voert de spanning op door vragen te stellen. Is life just a bowl of cherries waaruit je kunt pakken zonder de prijs te betalen, zoals een paar keer te horen is in George Gershwins beroemde nummer?

Après Mai

2012 | Drama

Frankrijk 2012. Drama van Olivier Assayas. Met o.a. Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand en Carole Combes.

Het Parijse tumult van mei 1968 maakte grote indruk op de toen amper vijftienjarige hoofdstedeling Olivier Assayas, de bevlogen maker van dit tienerdrama. In zijn goeddeels autobiografische Après mai (na mei) ziet de toeschouwer hoezeer alter ego Gilles drie jaar later is gevormd door het vrijzinnige gedachtegoed. Assayas construeerde daarvoor in de kleinste details de tijd van toen, uitgebeeld door een verzameling artistieke amateuracteurs. De kapstok is een uit de hand gelopen demonstratie, waarna Gilles met aanhang naar Italië uitwijkt voor een zwoele zomer vol met linkse uitspattingen. Waarachtig werk.

Les adieux à la reine

2012 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Spanje 2012. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Diane Kruger, Léa Seydoux, Virginie Ledoyen, Xavier Beauvois en Noémie Lvovsky.

Prachtig uitgelicht, sensueel ondergangsverhaal over de laatste dagen van het paleis van Versailles, gezien door de ogen van Sidonie Laborde, de leesdame van koningin Marie Antoinette. Een gebouw dat als geen ander een totalitair politiek systeem belichaamde. Het is een kostuumdrama in vol ornaat, maar het is vooral een film over een heimelijke verliefdheid. Jacquot laat Versailles zien als nooit tevoren. Zelden is de Apocalyps zo sensueel verfilmd. Camerawerk en kostuums kregen een César.

Mon pire cauchemar

2011 | Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2011. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Isabelle Huppert, Benoît Poelvoorde, André Dussollier en Virginie Efira.

Romantische komedie over Agathe (Huppert), een chique moderne kunstpaus uit hartje Parijs, en Patrick (Poelvoorde), een lompe drankeboer uit de Waalse arbeidersklasse met een voorliefde voor Bruegeliaanse vrouwen en gehaktballen met bier. Hun enige overeenkomst: onbetrokken ouderschap. Acteertitanen Huppert en Poelvoorde staan hun mannetje, maar buiten de platgetreden paden van het genre waagt Mon pire cauchemar zich niet. Hoewel de film een pleidooi wil zijn voor fantasie, wordt maar niet invoelbaar wat de ijskoningin en bon vivant in elkaar zien.

Un autre monde

2011 | Historische film, Drama

Frankrijk 2011. Historische film van Gabriel Aghion. Met o.a. Dominique Blanc, Niels Schneider, Claude Brasseur, Samuel Labarthe en Mati Diop.

Historisch drama speelt zich af op het ten oosten van Madagascar gelegen eiland La Réunion. Na de afschaffing van de slavernij in 1848, werden immigranten uit India op de suikerplantages te werk gesteld. In 1915 arriveert de jonge Louis (Schneider) op het eiland, op zoek naar de familie die hij niet kent. Tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog - ver weg maar nadrukkelijk aanwezig - beginnen de sociale structuren binnen de eilandgemeenschap te veranderen. Interessant vanwege het perspectief vanuit 'een andere wereld'.

Rien à déclarer

2010 | Komedie

Frankrijk 2010. Komedie van Dany Boon. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Dany Boon, Karin Viard, François Damiens en Bouli Lanners.

De Belgische douanier Ruben (Poelvoorde) moet niets van vreemdelingen hebben. Helemaal niet als ze uit Frankrijk komen. Tot zijn schrik wordt hij gekoppeld aan de Franse Mathias (Boon), met wie hij een Belgisch-Franse grenspost moet bewaken. Kluchtige komedie speelt zich af in 1993 en laat zich met misverstanden en lullige achtervolgingen al meteen enigszins uittekenen. Boon had eerder veel succes met Bienvenue chez les Ch'tis, en kreeg van producent Harvey Weinstein de mogelijkheid van zijn douanierskomedie een Amerikaanse remake te maken. Daar bedankte hij voor.

Carlos

2010 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2010. Biografie van Olivier Assayas. Met o.a. Édgar Ramírez, Alexander Scheer, Nora von Waldstätten, Ahmad Kaabour en Christoph Bach.

De uit Venezuela afkomstige Ilich Ramírez Sánchez, codenaam Carlos, bestond echt. Hij deed terroristische klussen voor groeperingen als het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Zijn werkterrein was grotendeels Europa. Nadat hij aanslagen had gepleegd en gepland in onder andere Londen en Parijs was hij verantwoordelijk voor de spectaculaire gijzeling van een aantal OPEC-ministers in 1975. Later werkte hij nog voor dictators in Libië en Roemenië, maar zijn hoogtijdagen waren toen al voorbij. Interessante, goedgemaakte driedelige miniserie, geeft een treffend beeld van tumultueuze tijden.

Villa Amalia

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 2009. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Huppert, Jean-Hugues Anglade, Xavier Beauvois, Maya Sansa en Clara Bindi.

Huppert is op haar sfinksachtige mooist als een vrouw die durft waarvan velen slechts dromen. Concertpianiste Ann verbrandt resoluut alle schepen achter zich nadat ze haar wederhelft op overspel heeft betrapt. Op het Italiaanse eiland Ischia huurt ze de Villa Amalia die, tegen een berghelling gebouwd, over de Middellandse Zee uitkijkt. Jeugdvriend Georges (Anglade) is de enige connectie met haar oude leven, donkerharige schone Giulia (Sansa) een nieuw avontuur. Regisseur Jacquot voelt de landerig-sensuele toon van Pascal Quignards roman perfect aan, hij laat de natuur spreken en Huppert gedachtenzwerven.

Coco avant Chanel

2009 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België 2009. Biografie van Anne Fontaine. Met o.a. Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain en Emmanuelle Devos.

Biopic over de vroege jaren van Coco Chanel (Tautou). Als arm weesmeisje begon ze als naaister, en raakte via een baantje in een revue in contact met de gefortuneerde Étienne Balsan (Poelvoorde). Hij is haar opstapje naar de mondaine wereld van de Parijse high society. Daar valt ze op met haar eigenzinnige smaak in kleding. Bijzonder smaakvolle vertelling, stijlvol en elegant als de modeontwerpster zelf. Tautou zet een prachtige rol neer, ze lijkt zelfs op Coco, ze speelt een vrouw die zowel kwetsbaar als sterk is. Een César voor het kostuumontwerp van Catherine Leterrier.

L'heure d'été

2008 | Drama

Frankrijk 2008. Drama van Olivier Assayas. Met o.a. Juliette Binoche, Charles Berling, Jérémie Renier, Edith Scob en Kyle Eastwood.

Internationaal vooral door critici bejubeld drama over een familie in transitie. Drie volwassen kinderen komen samen in het huis van hun overleden moeder en staan voor de vraag: wat te doen met haar bezittingen, het huis en het werk van een artistieke oudoom? Assayas is minder geïnteresseerd in grote wendingen en des te meer in de bespiegelingen die deze mijlpaal in het leven van het drietal losmaakt. Mooi kalme acteursfilm over afscheid. Kyle Eastwood, zoon van Clint, heeft een bijrol als de New Yorkse verloofde van Binoche.

Bienvenue chez les Ch'tis

2008 | Komedie

Frankrijk 2008. Komedie van Dany Boon. Met o.a. Kad Merad, Dany Boon, Zoé Félix, Lorenzo Ausilia-Foret en Anne Marivin.

Om naar de Côte d'Azur te kunnen verhuizen haalt de Provençaalse postkantoorchef Philippe (Merad) een stomme stunt uit. Leugens hebben echter lange benen en zo wordt onze antiheld verbannen naar het 'barre' noorden. Onbezorgde volkskomedie exploiteert én parodieert vooroordelen over noorderlingen en werd grootste nationale kassakraker sinds de Bourvil/De Funès-klassieker La grande vadrouille uit 1966. Handicap voor niet-Franse kijkers is dat veel van de 'ch'ti'-dialectgrappen nauwelijks vertaalbaar zijn. Film leidde tot controverse, maar gaf het toerisme in Nord-Pas-de-Calais en omstreken een ferme impuls en hielp Boon aan de megasterstatus.

Tel père, telle fille

2007 |

Frankrijk 2007. Olivier De Plas. Met o.a. Vincent Elbaz, Léa Drucker, Frédérique Bel en Thierry Costa.

Om naar de Côte d'Azur te kunnen verhuizen haalt de Provençaalse postkantoorchef Philippe (Merad) een stomme stunt uit. Leugens hebben echter lange benen en zo wordt onze antiheld verbannen naar het 'barre' noorden. Onbezorgde volkskomedie exploiteert én parodieert vooroordelen over noorderlingen en werd grootste nationale kassakraker sinds de Bourvil/De Funès-klassieker La grande vadrouille uit 1966. Handicap voor niet-Franse kijkers is dat veel van de 'ch'ti'-dialectgrappen nauwelijks vertaalbaar zijn. Film leidde tot controverse, maar gaf het toerisme in Nord-Pas-de-Calais en omstreken een ferme impuls en hielp Boon aan de megasterstatus.

La maison du bonheur

2006 | Komedie

Frankrijk 2006. Komedie van Dany Boon. Met o.a. Dany Boon, Michèle Laroque, Daniel Prévost, Zinedine Soualem en Laurent Gamelon.

Verbouwen is horror, leerden ons The Money Pit en Travaux, on sait quand ça commence... Bij deze levenslessen heeft vrek-van-nature Charles Boulin (Boon) even zitten slapen. Als verrassing voor zijn echtgenote koopt hij een buitenhuis, maar de renovatie moet op een koopje. Daarmee roept het notoire spaarvarken de Apocalyps over zich af: beunhazende klunzen Mouloud (Soualem) en Donatello (Gamelon) verbouwen de boel. Grondig. Leedvermakelijk regiedebuut van Boon, naar zijn theaterhit La vie de chantier. Prévost is briljant als de volstrekt onbetrouwbare makelaar met de turbobabbel.

À tout de suite

2004 | Drama

Frankrijk 2004. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Isild Le Besco, Ouassini Embarek, Nicolas Duvauchelle, Forini Kodoukaki en Laurence Cordier.

De titel, de goedgemikte zwart-wit beelden, de amour fou tussen een misdadiger en een verlangend meisje: de in Nederland niet zo bekende filmmaker Jacquot is hier bezig met een oefening À bout de souffle. Het gaat hem goed af, met veel hulp van Le Besco die met ongeposeerde sensualiteit een dankbaar object voor de camera is. À tout de suite waarschuwt voor blinde liefde. Lili (Le Besco) heeft de Frans-Marokkaanse Bada (Embarek) nog maar net - van top tot teen - leren kennen, of hij belt haar vanuit een bank die hij aan het beroven is en waar reeds twee personen gedood zijn.

Clean

2004 | Drama

Canada​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Drama van Olivier Assayas. Met o.a. Maggie Cheung, Nick Nolte, Béatrice Dalle, James Dennis en Martha Henry.

Clichérijke draak met Maggie Cheung als heroïneverslaafde, die na de dood van haar man weer voor haar zoontje wil gaan zorgen en daarom de drugs moet afzweren. Assayas kan het dramatische leven van de hoofdpersoon met zijn vlakke, semi-documentaire stijl niet veel kracht geven, en ook Cheung wil maar niet boeien. In de films van Wong Kar-Wai is Cheung vrijwel altijd een schitterende actrice, maar ook als actieheldin (Heroic Trio) was ze overtuigend. Het maakt het extra pijnlijk te zien hoe angstig ze in Clean met de dialogen omgaat. Dat ze voor haar rol in Cannes tot beste actrice werd gekozen, is alleen te begrijpen als een te late beloning voor haar eerdere werk.

The Little Chinese Seamstress

2002 | Romantiek, Drama, Historische film, Biografie

China​/​​Frankrijk 2002. Romantiek van Dai Sijie. Met o.a. Zhou Xun, Liu Ye en Kun Chen.

Begin jaren zeventig worden de tandartszoon Luo (Chen) en vioolspelende leeftijdgenoot Ma (Liu) om uiteenlopende redenen naar een Maoïstisch heroepvoedingsdorp gestuurd om de laatste restjes bourgeois denken uit hun geest te laten wringen. Aldaar veranderen een lieftallig naaistertje (Zhou) en een verborgen stapel Franse literatuur voorgoed hun leven. Voor dit zachtmoedige sprookje vol aimabele personages en anekdotische scènes baseerde regisseur Dai Sijie zich op zijn eigen autobiografische roman. De roerende epiloog, die zo'n dertig jaar later speelt, verwijst mede naar de bouw van de reusachtige Drieklovendam, waarvoor de Chinese overheid een hele regio liet verzinken.

Demonlover

2002 | Thriller

Frankrijk 2002. Thriller van Olivier Assayas. Met o.a. Gina Gershon, Connie Nielsen, Chloë Sevigny, Charles Berling en Dominique Reymond.

Twee bedrijven concurreren over illigale 3D manga-porno. Ze sturen spionnen om op de hoogte te blijven van elkaars vorderingen.

Tosca

2001 | Muziek

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 2001. Muziek van Benoît Jacquot. Met o.a. Ruggero Raimondi, Roberto Alagna en Angela Gheorghiu.

Na de overwinning van Napoleon breekt in Rome een periode van politieke verwarring uit. In de hectiek probeert zangeres Tosca haar minnaar, kunstenaar Cavaradossi, uit handen van de wrede politieprefect Scarpia te bevrijden. Wanneer Scarpia te opdringerig wordt steekt Tosca hem neer. Scarpia's mannen schieten uit revange Cavaradossi voor Tosca's ogen dood neer. Verfilming van Pucini's opera.

Place Vendôme

1998 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1998. Drama van Nicole Garcia. Met o.a. Catherine Deneuve, Emmanuelle Seigner, Jean-Pierre Bacri, Bernard Fresson en Jacques Dutronc.

Catherine Deneuve speelt een melancholieke en alcoholistische grande dame die na de zelfmoord van haar echtgenoot zeven ruwe diamanten aan de man probeert te brengen. In mooie lange scènes probeert ze de verdachte herkomst van de stenen te achterhalen, en komt ze gaandeweg meer te weten over de levenswandel van haar man en vooral ook over zichzelf. Regisseuse Garcia confronteert haar personages met de schimmige diamanthandel om - zoals ze het zelf formuleerde - 'de effecten te meten van fantasieën en leugens op het leven van alledag'. Deneuve kreeg in Venetië de prijs voor de beste vrouwelijke acteerprestatie.

L'école de la chair

1998 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​België 1998. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Huppert, Vincent Martinez, Vincent Lindon, Marthe Keller en François Berléand.

Gebaseerd op een roman van Yukio Mishima. De welgestelde Parijse Dominique (Huppert) wordt ondanks het leeftijds- en klassenverschil hopeloos verliefd op de biseksuele dekhengst Quentin (Martinez). Hun wederzijdse passie kan echter niet voorkomen dat Quentin zijn heil blijft zoeken bij zowel mannen als (jonge) vrouwen. Weelderig in beeld gebracht en appetijtelijk broeierig schampt Jacquot langs grote emoties als Passie, Jaloezie en Obsessie met niet seks maar een titanische machtsstrijd in de hoofdrol. Met Nederlandse ondertiteling.

Fin août, début septembre

1998 | Drama

Frankrijk 1998. Drama van Olivier Assayas. Met o.a. Mathieu Amalric, François Cluzet, Virginie Ledoyen, Jeanne Balibar en Alex Descas.

Gebaseerd op een roman van Yukio Mishima. De welgestelde Parijse Dominique (Huppert) wordt ondanks het leeftijds- en klassenverschil hopeloos verliefd op de biseksuele dekhengst Quentin (Martinez). Hun wederzijdse passie kan echter niet voorkomen dat Quentin zijn heil blijft zoeken bij zowel mannen als (jonge) vrouwen. Weelderig in beeld gebracht en appetijtelijk broeierig schampt Jacquot langs grote emoties als Passie, Jaloezie en Obsessie met niet seks maar een titanische machtsstrijd in de hoofdrol. Met Nederlandse ondertiteling.

Pédale douce

1996 | Komedie

Frankrijk 1996. Komedie van Gabriel Aghion. Met o.a. Patrick Timsit, Fanny Ardant en Richard Berry.

De homoseksuele Adrien stelt zijn vriendin Eva op zijn werk voor als zijn verloofde. Zijn baas Alexandre wordt verliefd op Eva en de twee krijgen een verhouding. De relatie loopt stuk en Alexandre weet niet dat Eva zwanger is. Na jaren komt hij erachter dat Eva en Adrien samen het kind opvoeden.

Irma Vep

1996 | Komedie

Frankrijk 1996. Komedie van Olivier Assayas. Met o.a. Maggie Cheung, Jean-Pierre Léaud, Nathalie Richard, Antoine Basler en Nathalie Boutefeu.

Irma Vep is een luchtige en onderhoudende komedie die het wel en wee volgt van een fictieve Franse regisseur en zijn crew. Deze werkt aan een remake van Louis Feuillades 'Les Vampires' met in de hoofdrol de Hongkongse steractrice Maggie Cheung - die in Irma Vep zichzelf speelt. Regisseur Olivier Assayas improviseerde zijn laatste film op thema's en clichés uit de filmgeschiedenis, waarbij hij en passant de Franse filmcultuur op de hak neemt. Assayas schreef zelf het scenario (IRMA VEP is een anagram van VAMPIRE).

L'eau froide

1994 | Drama, Experimenteel, Familiefilm, Komedie

Frankrijk 1994. Drama van Olivier Assayas. Met o.a. Virginie Ledoyen, Cyprien Fouquet, Jean-Pierre Darroussin, Dominique Faysse en Jackie Berroyer.

Begin 1970. Zowel Fouquet als Ledoyen zijn kinderen van gescheiden ouders. Waar hij nog kan genieten van de affectie van zijn vader, wordt zij heen en weer geslingerd tussen beide ouders. Haar moeder is de voogdij over haar kwijtgeraakt en haar vader heeft haar laten opsluiten in een gesticht, teneinde zijn eigen mentale evenwicht te behouden. Het enige lichtpuntje in het bestaan van Ledoyen is haar liefde voor Fouquet, maar deze laatste is nog teveel kind om de draagwijdte ervan te beseffen. Die nacht echter zal hij moeten beslissen. Een studie over de pijn van het opgroeien, vooral van jonge mensen die het slachtoffer zijn van verscheurde gezinnen. Goed gespeeld door de jonge acteurs. Het gebruik van de muziek van begin 1970 helpt veel in het recreëren van het tijdsbeeld. Vlot scenario van Assayas, in beeld gebracht door Denis Lenoir.

A la folie

1994 | Drama, Thriller

Frankrijk 1994. Drama van Diane Kurys. Met o.a. Patrick Aurignac, Béatrice Dalle en Anne Parillaud.

Begin 1970. Zowel Fouquet als Ledoyen zijn kinderen van gescheiden ouders. Waar hij nog kan genieten van de affectie van zijn vader, wordt zij heen en weer geslingerd tussen beide ouders. Haar moeder is de voogdij over haar kwijtgeraakt en haar vader heeft haar laten opsluiten in een gesticht, teneinde zijn eigen mentale evenwicht te behouden. Het enige lichtpuntje in het bestaan van Ledoyen is haar liefde voor Fouquet, maar deze laatste is nog teveel kind om de draagwijdte ervan te beseffen. Die nacht echter zal hij moeten beslissen. Een studie over de pijn van het opgroeien, vooral van jonge mensen die het slachtoffer zijn van verscheurde gezinnen. Goed gespeeld door de jonge acteurs. Het gebruik van de muziek van begin 1970 helpt veel in het recreëren van het tijdsbeeld. Vlot scenario van Assayas, in beeld gebracht door Denis Lenoir.

La fille de l'air

1992 | Romantiek, Drama, Thriller

Frankrijk 1992. Romantiek van Maroun Bagdadi. Met o.a. Béatrice Dalle, Thierry Fortineau, Hippolyte Girardot, Jean-Claude Dreyfus en Roland Bertin.

Een doorsnee-moeder haalt met een helikopter haar man, een gangster die meer dan dertig jaar moet uitzitten voor een reeks gewelddadige overvallen op supermarkten, op van het dak van de Santé-gevangenis in Parijs. Dit waar gebeurde verhaal over een gewone vrouw die na deze ongewone daad een volksheldin wordt, sprak de Franse cineast van Libanese komaf kennelijk aan. Hij heeft deze rol aan Dalle toevertrouwd, die haar sexy gedrag even laat voor wat het is om te tonen, dat ze ook intens gevoelig spel aan kan. Wat betreft Fortineau, hij geeft uitstekend de tragiek van het opgesloten zitten weer. De film werd gemaakt in reportage-vorm en kenmerkt zich door een nuchtere regie. Blijft spannend tot aan het eind, al is dat bij iedereen bekend. Scenario van Bagdadi en Florence Quentin. Camerawerk van Thierry Arbogast.

Paris s'éveille

1991 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1991. Drama van Olivier Assayas. Met o.a. Judith Godrèche, Jean-Pierre Léaud, Thomas Langmann, Martin Lamotte en Ounie Lecomte.

Cl[KA1]ement (L[KA1]eaud), een labiele veertiger, heeft iets van doen met de tv en mede daarom is de ambitieuze achttien- jarige Louise (Godrèche) bij hem ingetrokken. Als Adrien, de zoon van Clément, na een jarenlange afwezigheid terugkomt, wordt hij verliefd op Louise, die op zijn avances ingaat en van de vader overstapt op de zoon. Maar het wil niet vlotten met hun relatie en als Louise lonkt naar de casting-couch om een rol bij de tv te krijgen, houdt Adrien het voor gezien. Clément en Louise vinden beiden een andere partner. Geen bijzonder krachtige film van Assayas, die zo mooi debuteerde met L'ENFANT DE L'HIVER.

L'enfant de l'hiver

1989 | Drama

Frankrijk 1989. Drama van Olivier Assayas. Met o.a. Clotilde De Bayser, Michel Feller, Jean-Philippe Écoffey, Marie Matheron en Amour Grinberg.

Portret van een ontgoochelde generatie. De onderlinge relaties tussen een aantal jonge acteurs wordt hard en nauwkeurig weergegeven, er is geen ruimte voor illusies. Het loopt uiteindelijk uit op moord én de geboorte van een kind. Vlekkeloze regie en opmerkelijke acteerprestaties.

Wada'an Bonaparte

1985 | Drama

Frankrijk​/​​Egypte 1985. Drama van Youssef Chahine. Met o.a. Mohsen Mohiedine, Michel Piccoli en Patrice Chéreau.

Portret van een ontgoochelde generatie. De onderlinge relaties tussen een aantal jonge acteurs wordt hard en nauwkeurig weergegeven, er is geen ruimte voor illusies. Het loopt uiteindelijk uit op moord én de geboorte van een kind. Vlekkeloze regie en opmerkelijke acteerprestaties.