Jim Clark (1931): regie en montage.
Er zijn 28 films gevonden.

Happy-Go-Lucky

2008 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 2008. Drama van Mike Leigh. Met o.a. Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Eddie Marsan, Andrea Riseborough en Samuel Roukin.

Een hoofdpersoon die in alle omstandigheden vrolijk blijft, kan daar boeiend drama omheen ontstaan? Regisseur Leigh - die andere uitersten van het emotionele spectrum overtuigend in beeld bracht in films als Naked en Vera Drake - bewijst van wel. Zoals gebruikelijk betrok hij zijn acteurs intensief bij de ontwikkeling van het scenario, met zeldzaam driedimensionale personages als gevolg. De hoofdrol is knap gedoseerd: steeds wanneer de goedlachse schooljuf Poppy op de zenuwen dreigt te werken, onthult actrice Hawkins een diepere emotionele laag. Ook gefrustreerde rij-instructeur Marsan is geweldig.

Opal Dream

2005 | Familiefilm, Drama, Jeugdfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 2005. Familiefilm van Peter Cattaneo. Met o.a. Sapphire Boyce, Christian Byers, Vince Colosimo, Jacqueline McKenzie en Peter Callan.

De Britse schrijver Ben Rice bewerkte zijn populaire novelle Pobby and Dingan tot een scenario, waarvan de regisseur van The Full Monty vervolgens een blijmoedig sprookje maakte. De negenjarige Kellyanne (Boyce) woont in een stoffig mijndorpje in de Australische outback met haar ouders en broertje - én twee onzichtbare vriendjes. Wanneer pa en ma genoeg krijgen van Kellyannes obsessie, besluiten ze de vriendjes 'los te laten', maar dat pakt verkeerd uit. De debuterende Boyce ontroert, het fraaie camerawerk - veel maanlandschappen - is van Robert Humphreys.

Vera Drake

2004 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Nieuw-Zeeland 2004. Drama van Mike Leigh. Met o.a. Imelda Staunton, Phil Davis, Daniel Mays, Richard Graham en Eddie Marsan.

Vera Drake is een moordenaar. Voor de wet, althans. Voor Vera is het vanzelfsprekend dat ze vrouwen helpt die ongewenst zwanger worden. Vrouwen die zijn verkracht of alweer zwanger zijn geraakt terwijl ze al zes of acht kinderen hebben rondlopen. De maker van Naked en Secrets and Lies combineert in het meesterlijke Vera Drake diverse genres. Het verhaal over de goedgelovige Vera is zowel een reconstructie van de benauwde jaren vijftig als een moderne thriller over dubbele moraal en conservatisme. Een ijzersterke film, die steunt op zorgvuldig acteerwerk, een genuanceerd script en een ingetogen cameravoering.

The Gathering Storm

2002 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2002. Biografie van Richard Loncraine. Met o.a. Albert Finney, Vanessa Redgrave, Jim Broadbent, Linus Roache en Derek Jacobi.

Boeiende televisiefilm over het publieke en private leven van Winston Churchill in de jaren 30, zijn zogeheten wilderness years. Parlementariër Churchill maakte zich grote zorgen over het groeiende Duitse oorlogsapparaat, maar zijn invloed in het parlement was tanende. Karakteracteur Albert Finney zet hem neer als een onhebbelijke brombeer met onwrikbare overtuigingen, een man die steevast doormoddert tot hij zijn zin krijgt, thuis en in het parlement. Churchill was bij vlagen onbaatzuchtig en liefhebbend en ook deze oprispingen komen fraai in beeld.

City by the Sea

2002 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2002. Thriller van Michael Caton-Jones. Met o.a. Robert De Niro, James Franco, Frances McDormand, Eliza Dushku en William Forsythe.

De titelstad aan zee is Long Beach, New York, het decor van de idyllische jeugdherinneringen van rechercheur Vincent Lamarca (De Niro). Nu ademt de stad vergane glorie en worden de vervuilde straten bevolkt door junks en criminelen. Een moordzaak brengt Lamarca terug naar zijn wortels en naar zijn aan lager wal geraakte zoon, de hoofdverdachte. De politiefilm-aanpak is alleraardigst met De Niro zelfverzekerd op de automatische piloot. Halverwege gaat het mis als het personage van De Niro bezwijkt onder oud zeer en het vader-zoon duo een verhaallijn uitspeelt die niet zou misstaan in de show van Dr. Phil, compleet met wanstaltig slot.

The World Is Not Enough

1999 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1999. Actiefilm van Michael Apted. Met o.a. Pierce Brosnan, Sophie Marceau, Robert Carlyle, John Cleese en Desmond Llewelyn.

De negentiende Bondfilm. De derde met Brosnan als 's werelds beroemdste geheim agent. De laatste waarin Desmond Llewelyn de excentrieke uitvinder Q speelt (kort na de première overleed hij) en de eerste waarin John Cleese hem opvolgt als R. Voor het overige heeft dit actieavontuur alles te bieden wat we mogen verwachten: een goedgeklede held met guitige oneliners, mooie vrouwen met klinkende namen als Elektra King en Christmas Jones en prima actiescènes. De schurk van dienst (Carlyle) is een terrorist die vanwege een kogel in zijn kop geen pijn kan voelen.

The Trench

1999 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Oorlogsfilm van William Boyd. Met o.a. Julian Rhind-Tutt, Daniel Craig, Paul Nicholls, Danny Dyer en James D'Arcy.

William Boyd schreef het boek en scenario voor zijn eigen film The trench. Met passie vertelt hij een verhaal over een stel soldaten, veelal broekies, die opeengehoopt in loopgraven wachten op de bloederige slag om de vallei van de Somme. WO I is hier niet Spielbergiaans bloederig, actierijk en heroïsch, maar vooral benauwd en zinloos. Boyd brengt The trench als Das Boot boven de waterspiegel: psychologisch en indrukwekkend. Uitstekende Britse acteurs doen de rest.

The Jackal

1997 | Actiefilm, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Japan 1997. Actiefilm van Michael Caton-Jones. Met o.a. Bruce Willis, Richard Gere, Sidney Poitier, Diane Venora en Mathilda May.

The Jackal is een vrije remake - want losjes gebaseerd op het scenario - van The Day of the Jackal (1973). Maar afgezien van plot & genre hebben de twee films weinig met elkaar te maken. Het grootste verschil zit hem in de kwaliteit. Fred Zinnemann leverde een meesterlijk gestileerde politieke thriller af. Michael Caton-Jones bracht het niet verder dan een barokke gangsterfilm bevolkt met karikaturale thriller-types. De titelheld wordt gespeeld door Bruce Willis, met Richard Gere als zijn grote tegenstander, die de moord op een FBI-kopstuk moet zien te voorkomen.

Copycat

1995 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1995. Thriller van Jon Amiel. Met o.a. Sigourney Weaver, Dermot Mulroney, Holly Hunter, William McNamara en J.E. Freeman.

Een copycat is een na-aper. In de film Copycat wordt San Francisco geteisterd door iemand die met dodelijke precisie het werk van beruchte seriemoordenaars na-aapt. Detective M.J. - Holly Hunter met haar heerlijk slepende zuidelijke tongval - schakelt de hulp in van Helen (Weaver), een expert die getraumatiseerd thuis zit na een aanvaring met een moordzuchtige psychoot. De na-aapmoordenaar is blij met de erkenning en probeert de dames te integreren in zijn werk. De lat lag hoog na The Silence of the Lambs (1991) en Se7en (1995). Copycat slaagde glorieus dankzij het sublieme samenspel van Hunter en Weaver.

Nell

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Michael Apted. Met o.a. Jodie Foster, Liam Neeson, Natasha Richardson, Richard Libertini en Nick Searcy.

Oscars voor Rain Man en Forrest Gump: het levert acteurs gemiddeld meer waardering op om een gek persoon uit te beelden dan een 'normaal' persoon. Zo werd ook Jodie Foster voor haar rol van de wildevrouw Nell genomineerd voor de Oscar. Als Nell in de bossen ontdekt wordt heeft ze nog nooit cola en auto's gezien en brabbelt ze een onbekend taaltje. Lokale dokter (Neeson) en psychologe (Richardson) proberen haar te doorgronden en te beschermen. Alom effectief en soms gevoelig acteerwerk zijn de sterke punten in dit melodrama.

This Boy's Life

1993 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1993. Biografie van Michael Caton-Jones. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Ellen Barkin, Jonah Blechman en Johan Blechman.

De jongen uit de titel wordt gespeeld door de destijds achttienjarige Leonardo DiCaprio: zijn eerste serieuze rol, als we z'n verrichtingen in de flop Critters 3 (1991) en z'n rolletje in Poison Ivy (1992) even vergeten. In This Boy's Life moet hij voor de elfjarige Tobias doorgaan die eerder dan malief (Barkin) door heeft dat haar beoogde echtgenoot (De Niro) niet deugt. Een aangrijpende film, waarin iedereen wel een stukje van zijn eigen jeugd herkent. Barkin is een mooie en invoelende moeder die na haar (film-) huwelijk zo'n beetje uit zicht verdwijnt. Gebaseerd op de autobiografie van de Amerikaanse schrijver Tobias Wolff.

Memphis Belle

1990 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Japan 1990. Oorlogsfilm van Michael Caton-Jones. Met o.a. Matthew Modine, Eric Stoltz, Tate Donovan, D.B. Sweeney en Billy Zane.

Deze film van Michael Caton-Jones heet gebaseerd te zijn op een WO II-documentaire uit 1943 van regisseur William Wyler, over de ervaringen van de bemanning van de B-17 bommenwerper Memphis Belle. Maar voor de film werd er zoveel gedramatiseerd, aangepast en weggelaten, dat Memphis Belle nu meer lijkt op al die andere films die het verhaal vertellen van een gevaarlijke missie boven Duitsland. Omdat een B-17 (in de volksmond ook wel Vliegend Fort) een groot vliegtuig is, zijn er nogal wat personages om uit elkaar te houden. Toch leuk en spannend, en met mooi acteerwerk van oa Matthew Modine en Eric Stoltz.

The Mission

1986 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1986. Historische film van Roland Joffé. Met o.a. Jeremy Irons, Ray McAnally, Cherie Lunghi, Aidan Quinn en Ronald Pickup.

Overweldigend historisch drama met religieuze en politieke accenten, over de in de achttiende eeuw welig tierende mensenhandel in de Zuid-Amerikaanse jungle. De plaatselijke Orde der Jezuïeten, onder leiding van Irons, probeert de lokale bevolking te bekeren om hen zo te behoeden voor de dreigende slavernij. De Niro verandert van slavenhandelaar in Jezuïet en wordt tenslotte zelfs vrijheidsstrijder. De inheemse bevolking komt er in het script helaas nauwelijks aan te pas. The mission kreeg een Oscar voor de visuele hoogstandjes en een Gouden Palm in Cannes.

The Killing Fields

1984 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Oorlogsfilm van Roland Joffé. Met o.a. Sam Waterston, Haing S. Ngor, John Malkovich, Julian Sands en Craig T. Nelson.

Vanaf 1975 joeg het 'communistische bevrijdingsleger' de Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot, gedurende vier jaar zeker anderhalf miljoen Cambodjanen de dood in. The Killing Fields gaat over de ervaringen van New York Times verslaggever Sidney Schanberg en zijn Cambodjaanse vriend en vertaler Dith Pran. Pran valt in handen van de Rode Khmer en ondergaat onzegbare gruwelen terwijl Schanberg, terug in de VS en gelauwerd met de Pulitzer Prijs, vecht voor Prans vrijheid. Amateur-acteur en Rode Khmer overlevende Haing S. Ngor (1940) ontving een Oscar voor zijn verbluffende acteerprestatie.

Honky Tonk Freeway

1981 | Komedie

Verenigde Staten 1981. Komedie van John Schlesinger. Met o.a. David Rasche, Paul Jabara, Howard Hesseman, Teri Garr en Jenn Thompson.

Een absurd beeld van Amerika rond 1980, in fragmentarische portretten van verschillende mafkezen, wier levens samenkomen in Ticlaw, Florida, een kleine stad die vastbesloten is toeristen aan te trekken, ondanks het ontbreken van een afslag in de nieuwe snelweg. Als uiteenzetting van het leven een mislukking; als dwaze komedie bij vlagen geslaagd. Doet (qua vertelstijl) denken aan Nashville.

Yanks

1979 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 1979. Romantiek van John Schlesinger. Met o.a. Richard Gere, Vanessa Redgrave, Lisa Eichhorn, William Devane en Chick Vennera.

Volgens veel Britten waren de hordes Amerikaanse soldaten die tijdens WO II in hun land gestationeerd werden 'overbetaald en oversekst'. Yanks brengt dit onderdeel van de geschiedenis in beeld via drie militairen. Gere speelt de 'yank' Matt Dyson, een sergeant die het aanlegt met de lokale Jean; zij heeft een vriendje, maar die is aan het front. Ook de man van de rijke dame Helen is weg, wat een deur opent voor officier John, en soldaat Danny gaat met een buschauffeuse. Hoe zorgvuldig en authentiek Yanks ook overkomt, het ontbreekt de film aan richting.

Teenage Pajama Party

1977 | Erotiek

Verenigde Staten 1977. Erotiek van Jim Clark. Met o.a. C.J. Laing, Terri Hall, Sharon Mitchell, Susaye London en Barbi James.

De in beeld gebrachte dagdromen van een stel teenagers. Veel puistjes en babyvet. En met die dromen loopt het wel los - fantasie hebben die meiden in ieder geval niet. Veel verder dan standje 1 t/m 3 komen ze niet. Misschien leren ze het nog, mettertijd...

Marathon Man

1976 | Thriller

Verenigde Staten 1976. Thriller van John Schlesinger. Met o.a. Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roy Scheider, Marthe Keller en William Devane.

Student Babe (Hoffman) heeft veel profijt van zijn trainingen voor de marathon, als hij via zijn broer Doc (Scheider) verwikkeld raakt in een complot rond diamanten, duistere geheimen uit het verleden en een uiterst onaangename tandarts (Olivier). Uitstekende thriller, opgenomen in sfeervol New York, mooi opgebouwd, met uitstekend spel en met een van de geruchtmakendste en ijzingwekkende en toch subtiele martelscènes uit de filmgeschiedenis, een scène die decennia in het geheugen gegrift blijft. Zo kan het dus ook, makers van de Saws en Hostels.

The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother

1975 | Komedie, Misdaad, Mysterie, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Gene Wilder. Met o.a. Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman, Dom DeLuise en Leo McKern.

Omdat hij geen tijd heeft, vertrouwt de geniale detective Sherlock Holmes (Wilmer) een chantagezaak toe aan zijn jongere broer Sigerson (Wilder): een operazangeres (Kahn) wordt afgeperst door operazanger Eduardo Gambetti (DeLuise), die dreigt compromitterende liefdesbrieven openbaar te maken als zij hem geen geheime documenten van haar vader bezorgt. De jonge vrouw blijkt de dochter te zijn van de minister van buitenlandse Zaken. Voor het onderzoek krijgt Sigurson een agent van Scotland Yard toegewezen: Sgt. Orville Sacker (Feldman), een man met een fotografisch geheugen. Flauwe, langdradige komedie, die het vooral moet hebben van vulgaire grappen. De paar geslaagde gags, die meestal inspelen op het werk van Sir Arthur Conan Doyle, verzinken in een onaantrekkelijk geheel, dat is geschreven door Wilder zelf. Wel knappe beelden van cameraman Gerry Fisher. Wilders debuut als regisseur/scenarioschrijver (en tevens de hoofdrol). In Engeland gedraaid. Deluxe color, Mono.

Madhouse

1974 | Horror, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1974. Horror van Jim Clark. Met o.a. Vincent Price, Peter Cushing, Robert Quarry, Adrienne Corri en Natasha Payne.

Een onderhoudende kleine griezelfilm met Price als de in razernij ontstoken acteur die ervan verdacht wordt wraak te nemen op degenen die verantwoordelijk waren voor de gruwelijke dood van zijn verloofde. Een goede, maar zonder veel verbeelding gemaakte bewerking van de roman van Angus Hall roman Devilday.

Zee and Co.

1972 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Brian G. Hutton. Met o.a. John Standing, Elizabeth Taylor, Michael Caine, Susannah York en Margaret Leighton.

Een bedachte, vaak té ver gaande vertelling van een vrouw, haar man, een andere vrouw en de manier waarop de drie onderlinge relaties met elkaar aangaan. De liefdesscène tussen Taylor en York staat hoog genoteerd in de annalen van de slechte smaak. Amerikaanse titel: X, Y AND ZEE.

Rentadick

1972 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Komedie van Jim Clark. Met o.a. James Booth, Julie Ege, Ronald Fraser, Donald Sinden en Michael Bentine.

Een dodelijk zenuwgas, dat eerst de onderste ledematen verlamt, wordt gestolen. Detectivebureau Rentadick Inc., geleid door Frazer, moet niet alleen het gas zien terug te vinden, maar ook de vrouw van de uitvinder beschermen. Ondermaatse komedie, vooral omdat het scenario geschreven werd door het Monty Python- duo John Cleese en Graham Chapman. Enkele sterke gags maken nog geen geslaagde komedie. Bovendien wordt er ondermaats geacteerd door bijna de hele cast. Gefotografeerd door John Coquillon en van muziek voorzien door Carl Davis.

Think Dirty

1970 | Komedie, Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1970. Komedie van Jim Clark. Met o.a. Marty Feldman, Shelley Berman, Judy Cornwell, Julie Ege en Patrick Cargill.

In deze voyeuristische vervelende onzinkomedie moet reclameman Feldman seks als middel aanwenden om het een of ander voedsel op de televisie te promoten; onderwijl zet zijn preutse vrouw een campagne op om de ether van dergelijke smetten te zuiveren. De oorspronkelijke Engelse titel luidt: EVERY HOME SHOULD HAVE ONE.

Every Home Should Have One

1970 | Komedie, Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Komedie van Jim Clark. Met o.a. Marty Feldman, Shelley Berman, Judy Cornwall, Julie Ege en Patrick Cargill.

Satire gericht op tv-reclame met Marty in zijn echte filmdebuut na al het tv-werk. Hij speelt vol overtuiging de schrijver die betrokken raakt bij een campagne om pap en seks met elkaar te verbinden. Soms leuk dankzij de ontwapenende Marty. Scenario van Feldman, Denis Norden en Barry Took. Camerawerk van Ken Hodges.

The Pumpkin Eater

1964 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Jack Clayton. Met o.a. Anne Bancroft, Peter Finch, James Mason, Cedric Hardwicke en Alan Webb.

Moeder van een aantal kinderen, is wederom zwanger van haar tweede man als ze ontdekt dat hij haar bedriegt.

Charade

1963 | Komedie, Misdaad, Romantiek, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1963. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau, James Coburn en George Kennedy.

Leuke, Hitchcock-achtige romantische misdaadkomedie, waarin Hepburn ontdekt dat haar pas overleden echtgenoot een dief was, die ergens een enorm bedrag heeft verborgen. Al gauw wordt ze van alle kanten belaagd. Een charmante vreemdeling (Grant) schiet te hulp, maar is die wel te vertrouwen? Grant, destijds niet de jongste meer, was aanvankelijk niet te porren voor de rol – hij vond zijn personage te opdringerig tegenover jonge blom Hepburn. Slimme oplossing van scenarist Peter Stone: alle macho-oneliners van Grant gingen naar Hepburn. Daarmee kreeg de film meteen een prettig feministische toon.

The Innocents

1961 | Horror, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1961. Horror van Jack Clayton. Met o.a. Deborah Kerr, Sir Michael Redgrave, Peter Wyngarde, Megs Jenkins en Pamela Franklin.

Eersteklas fantastische thriller gebaseerd op het boek van Henry James The Turn of the Screw, dat eigenlijk als een plot voor een opera geschreven was. Kerr is gouvernante die in een verafgelegen landhuis zorgt voor de opvoeding van twee wezen, die netjes opgevoed lijken. Dan worden ze lastig gevallen door spookachtige verschijningen waarvan Kerr zich afvraagt of ze wel of niet echt zijn. Ze raakt overspannen en ze denkt dat er een complot is gesmeed door de boze geesten van de voormalige rentmeester en de ex-gouvernante die de zielen van de kinderen in hun bezit willen nemen. Algauw weet ook de kijker het verschil niet meer tussen 'Dichtung und Wahrheit'. De film is een hoogtepunt van zijn decennium. Het scenario is van William Archibald, John Mortimer en Truman Capote, en het werd op schitterende wijze in beeld gebracht.

The Grass Is Greener

1960 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Robert Mitchum, Jean Simmons en Moray Watson.

Engelse edelman Victor, Count of Rhyall (Grant) en zijn gade Hilary, Countess of Rhyall (Kerr) kunnen alleen nog maar in stijl blijven leven, als zij het voorouderlijke slot openen voor het publiek. Als toerist en oliebaron Charles Delacro (Mitchum) langskomt, raakt alles in rep en roer vooral als hij Hilary het hof gaat maken. De vriendin van Hilary, Hattie Durant (Simmons), laat het niet op zich zitten en begint Victor te veroveren. Heel leuk, luxueus geproduceerd, maar helaas denken de spelers af en toe dat ze op het toneel staan tussen hun fraaie decors. Het scenario is van Hugh Williams en Margaret Vyner. Het camerawerk is van Christopher Challis. Gefilmd in Technirama.