Slimme oplossingen, inventief ontwerp, nieuwe perspectieven: van 18 t/m26 oktober vindt in Eindhoven de dertiende editie plaats van de Dutch Design Week, het grootste designevenement van Noord-Europa. Een podium voor ontwerpers en de verbindende factor tussen design, technologie en mensen, nieuw talent, gevestigde namen en gerenommeerde bureaus. Onder het motto ‘Now Future’ komen in exposities, productlanceringen, business events, prijsuitreikingen en een kinderprogramma alle disciplines en aspecten van design aan bod.

De VPRO is onder meer aanwezig met een gidscoverpaviljoen en een designtalkshow. Met lezingen van recente covermakers en gesprekken met vooraanstaande ontwerpers. Lees op de komende twaalf pagina’s meer over bijzondere projecten in de Dutch Design Week. 

vpro gids op ddw

Iedere week weer valt er een knap staaltje Nederlands coverdesign op uw deurmat, en daarom is ook de VPRO Gids vertegenwoordigd op de DDW. In drie VPRO Gids-paviljoens kunt u ontdekken hoe onze laatste voorkant tot stand kwam, laten grafisch vormgevers en ontwerpers zien hoe zij te werk gaan en is er een selectie van de mooiste en spraakmakendste covers van de afgelopen jaren te zien. Locatie: Ketelhuisplein, Eindhoven.  

Programma:

Za 18 okt 15:00 - 15:30 Paul Faassen
Zo 19 okt 15:00 - 15:30 Hansje van Halem
Do 23 okt 15:00 - 15:30 Tomas Schats
Vr 24 okt 15:00 - 15:30 Krista van der Niet
Za 25 okt 15:00 - 15:30 Moker
Zo 26 okt 15:00 - 15:30 Eddo Hartmann 

vpro reportage

Presentator Pieter Hulst trekt al schatgravend over de DDW-beurs met de vraag hoe de wereld er over tien jaar uit kan zien. In gesprekken met ontwerpers, wetenschappers en kunstenaars probeert hij designconcepten van nu te vertalen naar toepassingen die we over tien jaar allemaal zullen gebruiken. Als dit allemaal wat abstract klinkt, denk dan bijvoorbeeld eens aan de stormparaplu. Een paar jaar geleden won dit ontwerp nog een prijs op de DDW en nu zien we hem al regelmatig terug in het straatbeeld. Wilt u deze reportage bekijken? Houd dan vpro.nl in de gaten, want hij verschijnt vanzelf op onze site.  

vpro dorst

Drie jonge filmmakers gaan aan de slag met de designs van drie pas afgestudeerde ontwerpers van de Eindhovense Design Academy door er een kort reclamefilmpje voor te maken. Op één voorwaarde: de filmmakers moeten het design een andere functie geven dan waar het volgens de ontwerpers voor is bedoeld.

De commercials en interviews met de makers zijn vanaf maandag te zien op vpro.nl/dorst 

npo doc

Themakanaal NPO Doc laat zich inspireren door de Dutch Design Week en staat deze week in het teken van ingrijpende vernieuwingen in de techniek, mode en huisvesting.

Kunstenaars Arne Hendriks en Daan Roosegaarde kozen ieder een documentaire die je gezien moet hebben:
Arne Hendriks: ‘The World of Buckminster Fuller’
Futurist, ontwerper en uitvinder Richard Buckminster Fuller staat centraal in deze documentaire uit 1974, waarin hij onder andere vertelt over zijn geesteskind, de geodetische bolvormige constructie (‘Bucky ball’).
Daan Roosegaarde: ‘Future by Starck’
Philippe Starck, bekend door zijn wereldberoemde ontwerp van de Alessi-citruspers, gaat op zoek naar visionairen die de wereld van morgen uitvinden, zoals een wetenschapper die een chip in zijn arm laat zetten waardoor hij op afstand een robothand kan bedienen.  

Talkshow
Marcia Luyten praat met onder anderen Arne Hendriks, Borre
Akkersdijk (ontwerper) en Maarten Steinbuch (hoog-
leraar Robotica), die vanuit hun eigen vakgebied hun licht laten schijnen over hoe onze leefomgeving er over tien jaar uit zal zien.

Now Future
Donderdag, NPO Doc,
19.30-20.45 uur

Verder op NPO Doc onder meer:
The Next Black – A Film about the Future of Clothing (2014) over innovatie die tornt aan onze opvatting van het concept ‘kleding’.
Microtopia – Anders wonen voor een nieuwe tijd (2014) over hoe we in de toekomst willen en misschien wel moeten wonen.
Aubette, la Grande Salle des Fêtes (1996). Twaalf kunstenaars bezoeken de film/danszaal uit 1926 van De Stijl-kunstenaar Theo van Doesburg in Straatsburg. zie p. 36
Making Cities: de stad van de toekomst (2012) Tegenlicht-aflevering over in hoeverre onze woon- en werkomgeving in de toekomst zal worden vormgegeven door multinationals.