Breien, wandelen, schilderen of schrijven: sinds de start van de coronacrisis hebben veel mensen een nieuwe hobby gevonden. Maar ben jij op zoek naar iets uniekers? Scroll dan verder.

1. spa-dagen met je huisdier

Wij zullen je niet vertellen om maar een huisdier aan te schaffen als je die nog niet had. Veel dieren die in lockdowntijd zijn binnengehaald, worden tenslotte weer gedumpt bij asiels wanneer er versoepelingen worden aangekondigd. Maar heb je al een behaarde, gevleugelde of geschubde vriend aan je zijde? Dan is er genoeg om samen te gaan doen.

Diederik en Ayrton van Koken met konijnen weten daar alles van. In deze aflevering organiseren ze een wellnessdag voor hond Willem en baasje Daan. En dat kun jij thuis natuurlijk ook doen.

Met deze wikiHow kun je bijvoorbeeld leren hoe je je hond kan masseren. Er worden vijf beginners massagetechnieken uitgelegd (met instructiefilmpjes!) om samen uit te proberen.

Of laat het bad vollopen en maak een prachtige onderwaterwereld voor je goudvis, terwijl jij geniet van een voetenbadje met warm water. Zijn jullie een beetje lui en willen jullie gewoon lekker loungen? Kijk dan samen met je katten de twee seizoenen terug van Poesjes.

Je kunt ook net als Diederik en Ayrton aan de slag in de keuken. In onderstaand fragment kijk je mee in de keuken terwijl ze mens- en diervriendelijke pizza’s bakken.

2. trekker-waterskiƫn

Woon je op het platteland en heb je geen boot maar wel een trekker tot je beschikking: dan kom je in aanmerking om de boerenversie van het waterskiën uit te proberen (op eigen risico!). Wat heb je nodig?

  • Een trekker;
  • Een balk en spanbanden om de balk vast te zetten aan de trekker;
  • Een touw dat stevig aan de balk, en zodanig aan de trekker, bevestigd kan worden;
  • Een paar waterski's;
  • Een wetsuit bij koude temperaturen

Het idee komt van de Achterhoekse jongens Luc en Thijs. Ze wonen in Lieren, een dorpje met 1200 inwoners en twee kerken. Maar de jongens bewijzen aan Tom Waes in Reizen Waes dat het leven daar helemaal niet saai hoeft te zijn ‘als je er zelf maar wat van maakt’. Zoals een waterski-trekker bijvoorbeeld.

Zie in het fragment hieronder hoe Tom Waes bij vijf graden celsius het water in gaat en dan met 45 km per uur op ski’s door de rivier wordt getrokken door de trekker van Luc en Thijs. Mocht je dit willen proberen: Pas op voor bruggen, boten, eenden en meer van dat soort obstakels!

3. richt een mosclubje op

Paulien Cornelisse heeft een voorliefde voor mos. En ze is niet alleen: in Japan kun je je in elke grote stad aansluiten bij een clubje dat samenkomt om erover te praten en het gezamenlijk te appreciëren.

Met een groepje ‘mosvrienden’ in Japan loopt Paulien in Tokidoki over straat. De een draagt een ring van mos en de ander zilveren oorbellen met mos erin. Er wordt uitvoerig gezocht naar mos op verschillende plekken op straat, op elke hoek valt weer een andere soort te vinden. De mos wordt nat gesproeid om in volle glorie te kunnen bekijken en vervolgens worden er foto’s gemaakt.

'We praten soms urenlang over mos. We kunnen het zes uur over mos hebben en dan nog zijn we niet uitgepraat,' vertelt een van de ‘mosvrienden’ aan Paulien. Waarom is mos dan zo interessant? 'Mos bestaat al langer dan de mens, dus eigenlijk zijn wij ondergeschikt aan het mos. In al die tijd is mos nooit veranderd. Het is kalm en vredig. Dus op het gebied van zen kunnen we nog veel van mos leren.'

Zelf op onderzoek uit? In Nederland zijn maar liefst 725 soorten mos te spotten. Mosclubjes zijn alleen nog niet echt populair in ons land. Dus hoogste tijd om er zelf een op te richten. Je zou kunnen beginnen in Eindhoven, met de Atlas van de mosflora in Eindhoven, van Huub van Melick: een van de weinige vindbare mos-enthousiastelingen van Nederland. En Paulien Cornelisse zal je waarschijnlijk ook al tot je fanclub kunnen rekenen.

4. dieren opzetten

Geen tijd voor levende dieren in huis? In Beestieboys kun je van de jonge Toivi leren hoe je dieren opzet. Het liefste doet hij dat met vogels: 'Het mooie vind ik het eindresultaat en ook om te leren hoe een dier in elkaar zit.'

Hieronder vind je het stappenplan van Toivi:

  1. Loop door natuurgebieden of bermen langs autowegen om dode dieren te scouten';
  2. Heb je iets gevonden? Wikkel het dier in een tas of vuilniszak om hem mee te nemen;
  3. Geef het dier aan bij de politie;
  4. Omdat het in bezit hebben van dode dieren in principe verboden is, krijg je dan een formulier mee, waarmee je naar een preparateur toe kunt;
  5. Zet het dier op samen met de preparateur.

Kijk in het fragment hieronder hoe hij zijn zelf gevonden kerkuil opzet.

meer artikelen voor jou