1-5 september

Acteur Piere Bokma, schrijfster Ann De Craemer, harpiste Lavinia Meijer, schrijver en columnist Peter Middendorp en filmregisseur Eugenie Jansen; deze week zijn ze te gast in Nooit Meer Slapen. Verder o.a. aandacht voor de dichtbundel 'Sanatorium', de tentoonstelling 'The hour of the Wolf' van Lotta Blokker, Anton Corbijn's film 'A Most Wanted Man' en meer.

maandag 1 september

Een pure formaliteit is de theaterversie van de Italiaanse film Una pura formalita, waarin de acteurs Pierre Bokma en Porgy Franssen voor het eerst samen op toneel staan. De muziektheatervoorstelling gaat over een beroemd schrijver. Hij wordt verdacht van een mysterieuze moord en opgepakt. Gaandeweg de verhoren ontstaat er een bijzondere band tussen hem en zijn ondervrager. Dan neemt het verhaal een bizarre wending. Heeft de beroemde schrijver een moord gepleegd of niet? Anton de Goede praat met Pierre Bokma, die de rol van de beroemde schrijver vertolkt.

Niemand kan zo schrijven over vergankelijkheid en einde als Vrouwkje Tuinman. Haar nieuwe dichtbundel Sanatorium is van kaft tot kaft doortrokken van aandoeningen aan lichaam en ziel, telkens in compacte blokjes tekst, als medicijnen in een doordrukstrip. We zoeken Tuinman op. En met tien levensgrote bronzen sculpturen verbeeldt Lotta Blokker de slapelozen. De beeldhouwster heeft de afgelopen vijf jaar gewerkt aan de serie The Hour of the Wolf. We treffen de beeldhouwester op gelijknamige expositie in Museum de Fundatie. Verder schrijft Jowi Schmitz deze week een verhaal dat door het nieuws is geïnspireerd en correspondent Pia de Jong bericht vanuit Princeton over de overzichtstentoonstelling A Retrospective van Jeff Koons in het Whitney Museum.

dinsdag 2 september

Als de grootmoeder van de hoofdpersoon in het nieuwe boek van Ann De Craemer haar huis uit moet belandt ze in een serviceflat. Met heimwee beschrijft ze het huis waar ze 59 jaar van haar leven doorbracht alsook de kleurrijke familie die er leefde. Kwikzilver, zo heet de nieuwe roman van de Vlaamse auteur Ann De Craemer, die debuteerde in 2010 met Duizend-en-één dromen. In 2011 verscheen haar eerste roman, Vurige tong, waarmee ze De Bronzen Uil Publieksprijs won. Ann De Craemer is te gast in de studio. 

Pas geleden verscheen Muggen, een prachtig maar ook wat duister stripboek van Bart Nijstad. In het boek wordt een klein stadje in Nederland, met nogal bizarre en vereenzaamde inwoners, uiteindelijk vernietigd door buitenaardse wezens. Wij vroegen ons af of Meppel echt zo gedoemd is en gingen met Bart Nijstad terug naar zijn geboortegrond. En de nieuwe film A Most Wanted Man van Anton Corbijn, die al sinds vorige maand draait in Amerika, is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien. In de thriller wordt de hoofdrol door de inmiddels overleden acteur Philip Seymour Hoffman vertolkt. We praten met regisseur Corbijn. En Jowi Schmitz leest een zelfgeschreven verhaal dat is gebaseerd op de actualiteit.

woensdag 3 september

De bekendste harpiste van Nederland, Lavinia Meijer, gaat deze week het podium op met bandoneonist Carel Kraayenhof. Ze zullen stukken spelen van onder meer Piazzolla, Morricone en Albeniz. Meijer (Zuid-Korea, 1983) studeerde cum laude af aan het conservatorium, won vele prijzen en speelde als soliste bij orkesten als het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest en het Israel Philharmonic Orchestra. Ze verwierf grote bekendheid met haar prachtige bewerking van de Metamorphoses van Philip Glass. In het najaar gaat ze naar Japan en neemt ze in Berlijn een nieuwe CD op. Vannacht is ze te gast, Anton de Goede praat met haar.

Broeder Dieleman, het alter ego van Tonnie Dieleman, heeft een nieuwe CD uitgebracht. Twee jaar geleden maakte Nederland kennis met zijn muziek gezongen in Zeeuws Vlaams dialect. Deze tweede plaat van de singer-songwriter, getiteld Gloria, verschijnt aankomende vrijdag. Nooit Meer Slapen spreekt Broeder Dieleman in Middelburg. En verder spreken we  met cabaretier en schrijver en Nederlands docent: Johan Goossens. Het docentschap is een rijke bron voor zijn columns in Het Parool. Die verschijnen nu gebundeld in het boek Wie heeft er wél een boek bij zich?. Verder leest schrijfster Jowi Schmitz een verhaal naar aanleiding van iets dat er in de wereld is gebeurd.

donderdag 4 september

De derde roman van schrijver en Volkskrant-columnist Peter Middendorp speelt zich af in het centrum van zijn geboortestad Emmen. Vertrouwd voordelig is een autobiografische roman over de tijd dat hij als puber van zeventien in de Blokker van zijn ouders werkte. Van Peter Middendorp verschenen eerder de romans Noordeloos (2002) en Amateur (2005) en de verhalenbundels Eerst had ik een leuke vriendin (2006) en Lange Poten (2008) en De lachende derde (2009), een beschrijving van minister-president Balkenende. Anton de Goede praat met Peter Middendorp over zijn nieuwe roman Vertrouwd voordelig.

Vanaf zaterdag is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de retrospectieve tentoonstelling van beeldend kunstenaar Marlene Dumas te bezichtigen. The Image as Burden is de eerste grote solotentoonstelling in 20 jaar van Dumas in Nederland en brengt bijna tweehonderd van haar belangrijkste werken bijeen, vanaf de late jaren '70 tot nu. We krijgen tekst en uitleg van conservator Leontine Coelewij. En schrijfster Jowi Schmitz leest een verhaal voor dat is gebasseerd op de actualiteit.

vrijdag 5 september

De film Above us all gaat over de jonge Australische Shay die moeite heeft met het verwerken van de dood van haar moeder. Haar vader is Vlaming van origine. Hij vindt dat ze door moeten met hun leven en neemt zijn twee kinderen mee terug naar het Belgische Ieper. In die stad omringd door sporen van de Eerste Wereldoorlog, probeert Shay haar moeders dood te begrijpen. De personages worden allemaal gespeeld door niet-professionele acteurs. Eugenie Jansen kreeg een Tiger Award voor haar debuut Tussenland (2002). Above us All is haar derde film. Anton de Goede praat met haar.

Het uitvaartmuseum Tot Zover brengt een eerbetoon aan auto’s waar we liever niet naar kijken: lijkwagens. In het museum zijn ruim driehonderd foto’s te zien uit de historische collectie van Nederlands grootste en oudste producent van rouwvervoermiddelen. We bezoeken de tentoonstelling De bedroefde bolide. Verder reageert schrijver Jowi Schmitz nog eenmaal op het nieuws en we praten met tekenaar Stefan Verwey wiens tekeningen sinds 1966 in de Volkskrant worden gepubliceerd. Nu is er een overzichtsbundel Hoe open ik een boek, die twintig jaar tekeningen over alle facetten van het huidige literaire landschap behelst, en er is een bijbehorende expositie in het Persmuseum te Amsterdam.