nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: violiste Emmy Verhey, diskjockey-producer Eddy De Clercq, schrijfster Vonne van der Meer, kunstenaarsechtpaar Arno Coenen & Iris Roskam en documentairemaker Monique Lesterhuis. Gastschrijver deze week is Yolanda Entius; dichter Jonathan Griffioen draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 12 oktober

de afscheidstournee van violiste emmy verhey

Emmy Verhey behoort tot Nederlands meest gevierde violisten. Decennialang was zij één van de boegbeelden van de klassieke muziek. Op haar vijfenzestigste besloot ze dat het tijd was om te stoppen. En onlangs is ze aan haar afscheidstournee begonnen, waar ze werken speelt van Schumann, Léos Janácek en Antonín Dvorák. Ook verscheen onlangs het boek Viool: vriend en vijand, waarin haar loopbaan en de haat-liefdeverhouding met haar instrument wordt beschreven. Anton de Goede spreekt met Emmy Verhey.

cormac mccarthy's overfilmbare meridiaan van bloed

Cormac McCarthy's boeken lijken gemaakt voor het filmdoek: No Country for Old Men, The Road, All the Pretty Horses, de lijst gaat maar door. Maar zijn beste werk blijkt tot nu toe onverfilmbaar en misschien is dat maar beter ook. Meridiaan van Bloed is een western zo gedrenkt in bloed en geweld, zo totaal in zijn verbeelding van duisternis dat een verfilming waarschijnlijk in het horrorgenre zou eindigen. Verslaggever Maarten Westerveen sprak met Jan van Mersbergen over zijn favoriete roman Meridiaan van Bloed.

emily kocken: come-stay-go

De relatie tussen mens en hond, daarover gaat het in de tentoonstelling Come-stay-go van beeldend kunstenaar en schrijfster Emily Kocken in West in Den Haag. Daarvoor bracht ze veel tijd door met een abrikooskleurige poedel. Tjitske Mussche was er bij toen ze met de hond repeteerde voor een performance tijdens de opening.

Onze nachtcorrespondent bericht over de verbindende kracht van kunst.

dinsdag 13 oktober

eddy de clercq's fascinatie voor het extravagante nachtleven

Eddy De Clercq is de man die housemuziek in Nederland introduceerde. In de jaren zeventig verhuisde hij van Brussel naar Amsterdam, waar hij betrokken was bij de oprichting van een aantal invloedrijke clubs - zoals De Koer en Club RoXY. Het boek Laat de nacht nooit eindigen beschrijft zijn carrière en zijn fascinatie voor het extravagante nachtleven. Tegenwoordig is De Clercq actief als uitgever, blogger, schrijver en producer. Ester Naomi Perquin spreekt met Eddy De Clercq.

jan van tienen: er is niets wat hier nog blijft

Jan van Tienen was de hoofdredacteur van het soms wat rellerige Vice. Deze week verschijnt van zijn hand een gevoelig boek over zijn familie met de titel Er is niets wat hier nog blijft. Twee zussen en een broer van zijn moeder pleegden in de jaren tachtig zelfmoord. 'Waarom?' vroeg Van Tienen zich af. Die vraag bleek al net zo moeilijk te beantwoorden als de vraag hoe een boek te schrijven over zoiets zwaars en persoonlijks. Emmie Kollau spreekt de schrijver.

beatrice van der poel zingt jimi hendrix

Het is 45 jaar geleden dat Jimi Hendrix overleed. Zangeres en liedjesschrijfster Beatrice van der Poel heeft een aantal van zijn hits vertaald en bewerkt. Met het theaterconcert Electric Lady brengt ze een ode aan de Amerikaanse gitarist en singer-songwriter. Nicole Terborg spreekt Beatrice in haar studio in Amsterdam.

 

woensdag 14 oktober

vonne van der meer: winter in gloster huis

Vonne van der Meer debuteerde dertig jaar geleden met de verhalenbundel Het limonadegevoel en andere verhalen. Ze schrijft romans, novellen en verhalen en ze wordt zowel in binnen- als buitenland geprezen om haar vermogen om de zwakheden van de mens te schetsen. Haar grote doorbraak beleefde ze in 1999 met het boek Eilandgasten, het eerste deel van een trilogie waarin ook Avondboot en Laatste seizoen verschenen. Deze week verschijnt Winter in Gloster Huis. Een kleine roman over een grote dwaasheid: het gevecht van een Don Quichot met de reus aan de overzijde. Ester Naomi Perquin spreekt met Vonne van der Meer.

de literaire stadskaart van amsterdam

Bijna elke stoep, straat, steeg of gracht van Amsterdam is wel in een literair citaat terug te vinden. Niet alleen Bloems Dapperstraat, het Victorieplein van Ischa Meijer, de Sarphatistraat van Nescio, of de Lauriergracht van Multatuli. Het net van citaten spreidt zich uit over de hele stad van Nieuw West tot Noord. Van al die citaten is nu een literaire stadskaart gemaakt door schrijvers Erik Nieuwenhuis en Louis Stiller en literair vormgeefster Yolanda Huntelaar. Mathijs Deen maakt met de makers een wandeling door een woud van citaten.

steef de jong; de operette als bron van alles

Een eenmansoperette-trilogie over het Habsburgse Rijk. Dat is wat theatermaker Steef de Jong de afgelopen jaren heeft gemaakt, in een poging te bewijzen dat operette de bron van alles is. Ondertussen is het vernuftig kunsttheater, dat langs de randen van de kitsch, ratio en sentiment beweegt. Verslaggever Botte Jellema ontmoet Steef aan het begin van zijn tournee met de voorstelling Straussvogel.

Onze nachtcorrespondent bericht over de zogenaamde Jacksonpelgrimage.

donderdag 15 oktober

kunstenaarsechtpaar arno coenen en iris roskam

Arno Coenen is computer- en mozaïekkunstenaar en Iris Roskam is glaskunstenaar. Samen maken ze barokke kunst voor buiten het museum. Hoogtepunt in hun gezamenlijke oeuvre is het plafondkunstwerk voor De Markthal in Rotterdam, Horn of Plenty, dat genomineerd is voor de Dutch Design Awards. Op het kunstwerk van 11.000 vierkante meter zijn grote vruchten, groenten, bloemen en insecten te zien. Ester Naomi Perquin spreekt met het kunstenaarsechtpaar Arno Coenen en Iris Roskam.

het leven en de liefde van leo vroman op het toneel

Acteur Kees Hulst kruipt in de huid van dichter en bioloog Leo Vroman (1915-2013) in Hoe Mooi Alles, een toneelbewerking van het gelijknamige boek van Mirjam van Hengel over de symbiotische liefde tussen Vroman en zijn vrouw Tineke. Een liefde die 80 jaar zou standhouden, ondanks door Wereldoorlog, Jappenkamp en migratie naar Amerika. Na afloop van de voorstelling spreekt verslaggever Jan Paul de Bondt met acteur Kees Hulst over het leven en de liefde van Vroman.

nixon: één man tegen de wereld

Wie is Richard Nixon? Bibliotheken zijn volgeschreven in een poging die vraag bevredigend te beantwoorden. En de meeste pogingen blijken te stranden in de kluwen van macht, paranoia en geheimzinnigheid. Journalist Tim Weiner heeft als eerste mogen beschikken over nooit eerder vrijgegeven documenten en opnames voor zijn biografie Nixon: één man tegen de wereld. Maarten Westerveen spreekt met historicus Maarten van Rossem over Richard Milhous Nixon.

Onze nachtcorrespondent bericht over de fouten in de biografie van Ted Hughes.

vrijdag 16 oktober

monique lesterhuis over de wereld van de sociale dienst

Vijf jaar geleden maakten Monique Lesterhuis en Suzanne Raes de documentaire Sta me bij, waarin ze een half jaar lang twee consulenten volgden van de sociale dienst in Zutphen. In het vervolg De tegenprestatie verkennen de makers hoe de wereld van de sociale dienst sinds die tijd is veranderd. In de participatiesamenleving wordt van uitkeringsgerechtigden meer gevraagd. Iedereen die kan moet aan het werk of in de vorm van vrijwilligerswerk iets 'terug' doen. Floortje Smit spreekt met documentairemaker Monique Lesterhuis.

het amsterdam dance event en het bijbelsmuseum

Een bijzondere combinatie komend weekend: het Amsterdam Dance Event werkt samen met het Bijbelsmuseum. Theoloog en performance kunstenaar Rikko Voorberg maakt een audiovisuele voorstelling over lust, als side event van het Amsterdam Dance Event, met de titel LUST - hoofd- en lijfzonde. Anne Martens sprak met Rikko Voorberg.

the life and times of allen ginsberg

Ginsberg was een duizendpoot: dichter, muzikant, politiek activist en boeddhist. Geïnspireerd door Ginsbergs persoonlijkheid en zijn charisma als performer, besloot filmmaker Jerry Aronson het leven van deze controversiële man te documenteren. The Life and Times of Allen Ginsberg geeft inzicht in de fascinerende geest en opvattingen van deze legende. Tegelijkertijd is het een boeiend portret van een belangrijke tijd en beweging. Zondag zendt de BOS de documentaire uit. Mathijs Deen kijkt met Ginsberg kenner Joep Bremmers vooruit naar de documentaire.