nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: journalist Laura Starink, filosoof Thijs Lijster, de Vlaamse acteur en regisseur Luk Perceval, essayist en Azië-deskundige Ian Buruma en actrice Esther Scheldwacht. Gastschrijver deze week is Daniël Dee; dichter Anton Korteweg draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 21 maart

Voor of tegen?: Laura Starink over Slag om Oekraïne

Laura Starink studeerde Slavische taal- en letterkunde en werkte bijna dertig jaar als journalist voor NRC Handelsblad, onder meer als correspondent in Moskou. Ze publiceerde twee boeken over Rusland: Een land van horen zeggen en De Russische kater. De lotgevallen van haar familie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog beschreef ze in het boek Duitse wortels. Ze reist regelmatig naar Oost-Europa. In Slag om Oekraïne stelt ze het land en bewoners aan ons voor. Een dankbare gids met het oog op het referendum op 6 april. Pieter van der Wielen spreekt met Laura Starink.

Terug naar school met fotograaf Carel van Hees

De Rotterdamse fotograaf Carel van Hees verbleef een jaar lang 'embedded' op 24 verschillende scholen in zijn woonplaats om in opdracht van het Rijksmuseum het menselijke aspect van onderwijs anno 2016 in beeld te brengen. Vlak voor de opening van zijn expositie neemt hij ons mee terug naar één van die scholen en laat hij zien hoe je energie, frustratie en euforie vastlegt. Verslaggever Jan Paul de Bondt is erbij en doet verslag.

Open Kaart: Bernard Wesseling

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt dichter Bernard Wesseling langs. Hij vertelt over zijn nieuwe poëziebundel & de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal, die deze week verschijnt.

En onze nachtcorrespondent was aanwezig bij de presentatie van het boek 'De residentie' van Kate Andersen Brower. Een boek dat een kijkje achter de schermen van het Witte Huis geeft.

dinsdag 22 maart

Twijfels bij 'onze manier van leven': Thijs Lijster over De grote vlucht inwaarts

Thijs Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie in Groningen. Hij publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. Hij is co-auteur van het boek Onder filosofen en medesamensteller van onder meer De nieuwe Duitse filosofie en De kunst van kritiek. Nu verschijnt De grote vlucht inwaarts; een essaybundel waarin culturele en maatschappelijke fenomenen zoals design, de heropleving van het detectivegenre en de positie van illegale immigranten aan een scherpe analyse worden onderworpen. Pieter van der Wielen spreekt met Thijs Lijster.

Een pittige tante in De Helleveeg

Donderdag gaat de film De Helleveeg in première. In de film, naar het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden, ontmoeten we Tiny, een pittige verschijning die de mannen in Brabant gek weet te maken. Haar familie maakt zich echter ernstige zorgen om haar. Zal Tiny zich ooit als een correcte vrouw gaan gedragen? Verslaggever Adinda Akkersmans spreekt alvast met regisseur André van Duren en hoofdrolspeelster Hannah Hoekstra.

Open Kaart: Peter Faber

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift acteur Peter Faber aan om te vertellen over zijn rol als verteller in de door Jan Rot vertaalde Mattheus Passie.

En onze nachtcorrespondent sprak regisseur Arno Dierickx over de serie Brussel, naar aanleiding van de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

woensdag 23 maart

Luk Perceval over sleur in Het jaar van de kreeft

De Vlaamse acteur en regisseur Luk Perceval groeide op in een schippersgezin. Zijn carrière lijkt logisch opgebouwd: van acteur, regisseur, artistiek leider tot intendant. Zo is hij onder meer oprichter van Vlaamse gezelschappen als de Blauwe Maandag Compagnie en Het Toneelhuis en is hij (sinds 2005) voornamelijk in Duitsland actief. Voor Toneelgroep Amsterdam regisseert hij nu Het jaar van de kreeft, een bewerking van een roman van Hugo Claus, waarin een onbezorgde verliefdheid veranderd in een hardnekkig gevecht om de liefde te redden van de sleur. Pieter van der Wielen spreekt met Luk Perceval.

House of Cards ontmoet Shakespeare in nieuwe Macbeth

Macbeth als een uit de hand gelopen geval van PTSD, met een vrouw die over lijken gaat om zijn aandacht terug te winnen; dat is heel in het kort wat schrijver Jamal Ouariachi van het stuk van Shakespeare heeft gemaakt. Het Zuidelijk Toneel toert ermee door het land. Verslaggever Mathijs Deen spreekt met Jamal Ouariachi.

Open Kaart: Alex Bakker

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt scenarioschrijver Alex Bakker de vragen. Hij is te gast naar aanleiding van de documentaire Transit Havana, waarin drie transgenders wachten op hun geslachtsaanpassende operatie.

Onze nachtcorrespondent bericht over de maatschappelijke rol van kunstenaars.

donderdag 24 maart

getekend door oorlogen: ian buruma over hun beloofde land

Ian Buruma is een internationaal befaamd essayist en Azië-deskundige van Nederlandse bodem. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. Ook schreef hij verschillende boeken, waaronder De uitvinding van Japan en 1945: biografie van een jaar. Zijn nieuwe boek, Hun beloofde land, is een eerbetoon aan zijn grootouders, die erin zijn geslaagd hun familie met toewijding en liefde door twee wereldoorlogen te loodsen. Pieter van der Wielen spreekt met Ian Buruma.

een utopische missie in breng de joden thuis

Documentairemaker en journalist Eefje Blankevoort maakte samen met Arnold van Bruggen een film over de Vlaming Koen Carlier. Hij is een radicale Christen die één missie heeft: alle Joden naar Israël brengen, want alleen dan zal de messias terugkeren op aarde. In de documentaire Breng de Joden thuis volgen Blankevoort en Verbrugge Carlier's tocht over het platteland van Oekraïne waar hij - vaak stomverbaasde - Joodse inwoners probeert te overtuigen 'terug' te keren naar het Beloofde Land. Een film over radicalisme, waar dat toe kan leiden en een film die inzicht biedt in de wereldwijde organisatie Christenen voor Israël. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met Eefje Blankevoort.

open kaart: geertjan lassche

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan documentairemaker Geertjan Lassche. In De mooiste marathon volgt hij Michel Butter voor, tijdens en na de marathon van Amsterdam. De documentaire wordt op 28 maart uitgezonden.

Onze nachtcorrespondent onderzoekt waarom Johan Cruijff zo ver buiten de voetbalwereld populair was, naar aanleiding van het overlijden van de legendarische nummer 14 eerder deze dag.

vrijdag 25 maart

esther scheldwacht zet helga maria baumgarten in de spotlights

Esther Scheldwacht is verbonden aan het Rotheater, sinds 1991. Naast het spelen is zij ook gaan regisseren, schrijven en begeleiden. Ze speelde o.a. de solovoorstelling De Sunshine Show en schreef en regisseerde acteur Stefan de Walle in de solovoorstelling Op een mooie Pinksterdag. Helga Maria Baumgarten is haar derde voorstelling en het meest persoonlijke deel van haar trilogie. Een tragikomedie over één van de duizenden mensen waar je in het leven aan voorbijgaat zonder hen te zien. Ester Naomi Perquin spreekt met Esther Scheldwacht.

wat te doen als je een mens tegenkomt?

Intuïtieve Mensbenadering - dat is de titel van een installatie van kunstenaar Martijn Engelbregt in de groepstentoonstelling Hacking Habitat. We leven in een tijd die meer en meer bepaald wordt door protocollen, scripts en systemen. Machines lijken steeds meer op mensen, maar waarom gaan wij ons steeds meer als machines gedragen, zo vraagt hij zich af. Deze tentoonstelling, in een voormalige gevangenis in Utrecht, laat ons de controle terugnemen op de instituten, systemen en technologie waarvan onze maatschappij doordrongen is. Botte Jellema spreekt de kunstenaar.

open kaart: jan bijvoet

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht vertelt acteur Jan Bijvoet over El Abrazo de la Serpiente, waarin hij een Duitse ontdekkingsreiziger in de Amazone speelt.

Onze nachtcorrespondent ontmoet Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj.