nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: schrijver, columnist en programmamaker Sander de Kramer, schrijver Jan Brokken, schrijver Johan de Boose en journalist en schrijver Jeroen van Bergeijk.

maandag 8 oktober

Sander de Kramers reizen opgetekend

Sander de Kramer is schrijver, columnist en programmamaker. Als hoofdredacteur van de Rotterdamse daklozenkracht werd hij het gezicht van dak- en thuislozen. Daarna vroeg De Telegraaf hem columns en reportages te schrijven. Ook schrijft hij boeken, zoals het in 2018 verschenen ‘Van miljonair tot krantenjongen’, en presenteert hij tv-programma’s als 'De Wandeling'. Met Hugo Borst richtte hij de stichting Sunday Foundation op, die zich inzet voor kansarme kinderen in Sierra Leone. Zijn reizen naar het Afrikaanse land zijn nu opgetekend in het boek ‘Chief Ouwe Dibbes’. Pieter van der Wielen spreekt met Sander de Kramer. Luister het gesprek terug.

EUT brengt debuutalbum uit

Megan de Klerk is een Amsterdamse singer-songwriter en docent aan de Goudse Popschool. Na haar opleiding aan de Herman Brood Academie te hebben afgerond, begon ze aan een studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze studeerde af met haar eigen project ‘EUT’, wat nu een succesvolle post-popband is geworden. Na twee jaar heeft de band al veel shows achter de rug, werd benoemd tot '3FM Talent' en kreeg de titel 'nummer 1 act' op Noorderslag (2018). Het debuutalbum ‘Fool For The Vibes’ is onlangs uitgebracht. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Megan de Klerk vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Oordeel Zelf: documentaire McQueen

Eind september ging de documentaire 'McQueen' in première. De film geeft een kijk op het privé- en professionele leven van één van 's werelds meest beroemde ontwerpers. Een intiem portret van het buitengewone leven, werk en talent van modeontwerper Alexander McQueen. Nooit Meer Slapen vroeg om jouw mening. Redacteur Karen Al doet verslag. Luister het fragment terug.

dinsdag 9 oktober

Jan Brokken vertelt het verhaal van een oorlogsheld

Jan Brokken is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde in 1984 met de roman ‘De provincie’. Daarna volgden vele boeken, waaronder de bestsellers ‘Baltische zielen’ (2010) en ‘De vergelding’ (2013). In zijn nieuwe boek ‘De rechtvaardigen’ beschrijft hij het leven van Jan Zwartendijk, een Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen), die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog het leven van duizenden uit Polen gevluchte Joden wist te redden. Het boek gaat onder meer over moed, over het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Brokken. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: filmmaker en architect Jord den Hollander

Jord den Hollander is van huis uit architect, maar volgde na zijn opleiding bouwkunde een scenario-opleiding aan de Filmschool in Londen. Gedurende zijn carrière heeft hij beide disciplines veelvuldig gecombineerd. Hij maakte o.a. veel documentaires over architectuur, werkte voor kinderprogramma Het Klokhuis en ontwierp in opdracht van datzelfde programma een educatief centrum in Almere. In 2000 richtte hij het Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) op, met films over bekende architecten en gebouwen. Komende woensdag opent de tiende editie van het festival. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Jord den Hollander vragen overleven en werk. Luister het fragment terug.

De Favoriete Scène van documentairemaker Coco Schrijber

Elke week vragen we een filmmaker naar zijn of haar favoriete scène uit andermans werk. Deze week horen we de favoriete scène van documentairemaker Coco Schrijber. Sinds 1994 maakt ze documentaires, die stuk voor stuk persoonlijke verslagen zijn van wat haar bezighoudt. Zo won ze in 2008 een Gouden Kalf voor haar film ‘Bloody Mondays & Strawberry Pies’ over verveling, die voortkwam uit een periode waarin ze zich zelf verveelde, en ging haar meest recente film ‘How to Meet a Mermaid’ over haar broer die in zee is verdwenen. Luister naar De Favoriete Scène van documentairemaker Coco Schrijber. Luister het fragment terug.

woensdag 10 oktober

Johan de Boose beschrijft de tocht van een stuk hout

De Vlaming Johan de Boose is naast schrijver en dichter ook doctor in de slavistiek en verwoed Oost-Europareiziger. Hij werkte voor theater, televisie en radio. In 1994 debuteerde hij als schrijver met de roman ‘Fluweel van leegte’. Naast romans publiceerde hij meerdere dichtbundels en literaire non-fictie over o.a. Polen, Rusland en de Balkan. In 2011 verscheen ‘Bloedgetuigen’, zijn grote roman over het onpeilbare oorlogskwaad tussen 1914 en 1989. In zijn nieuwe boek ‘Het vloekhout’ verbeeldt De Boose de tocht van een stuk hout door tweeduizend jaar geschiedenis. Pieter van der Wielen spreekt met Johan de Boose. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: stemkunstenaar Abdelhadi Baaddi

Abdelhadi Baaddi is beatboxer en stemkunstenaar. ISH Dance Collective presenteert ‘Listen Up’, een interactieve theatervoorstelling in de vorm van een hoorspel. In de voorstelling wordt al het geluid live geproduceerd door drie stemkunstenaars en zijn de keuzes van het publiek bepalend voor het verloop van het verhaal. Versterkt door een vooruitstrevend 4D geluid zullen vocale soundscapes, effecten en muzikale composities het decor zijn van een voorstelling vol vragen. ‘Listen Up’ speelt t/m december 2018. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Abdelhadi Baaddi vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

NMS Live Sessies: Scram C Baby

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van de Amsterdamse indie- en garagerock-band Scram C Baby. Na een afwezigheid van acht jaar komt de band 12 oktober met een nieuw album, ‘Give us a kiss’, en daarbij hoort ook een tour. Luister de sessie terug. 

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. 

donderdag 11 oktober

Lieke Marsman schrijft over haar ziekte

Lieke Marsman (1990) debuteerde als dichter in Tirade, het literair tijdschrift van Uitgeverij van Oorschot. Ze hield een blog bij, waarop ze werk van generatiegenoten vertaalde en becommentarieerde. Voor de bundel 'Wat ik mijzelf graag voorhoud' werd Marsman bekroond met de Lucy B en C.W van der Hoogtprijs, de Liegend Konijn Debuutprijs 2011 en de Buddingh'-prijs 2011. In september verscheen het boek 'De volgende scan duurt 5 minuten' waarin Marsman schrijft over haar ziekte, kanker. In twaalf gedichten en een essay toont ze de nasleep van de diagnose en daaropvolgende operatie. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: cabaretier Howard Komproe

Howard Komproe is stand-up comedian. Hij is lid van de Comedytrain en werkt samen met comedians als Jandino Asporaat, Murth Mossel en Roué Verveer onder de naam ‘Caribbean Combo’. Komproe is de initiator van de ‘Lulverhalen’, verhalen uit mannelijk perspectief verteld en verhalen die een vrouw nooit zou kunnen vertellen. Volgende week gaat zijn nieuwe soloprogramma ‘Life On Stage’ in première. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Howard Komproe vragen over leven en werk. Luister het fragment terug.  

Achter de Schermen: theatervoorstelling Thuislozen

In de rubriek 'Achter de Schermen' nemen we elke week een kijkje achter de schermen bij een nieuwe voorstelling of film. Deze keer is dat bij ‘Thuislozen’, een theatervoorstelling over kwetsbare mensen met pijnlijke verhalen. Een wereld die we maar al te goed kennen, maar waar we liever niet bij stilstaan. Maar wat gebeurt er als je niet wegkijkt? In ‘Thuislozen’ dagen de makers je uit na te denken over hoe wij beter samen kunnen leven. Naar aanloop van de première op 12 oktober namen we een kijkje achter de schermen. Luister het fragment terug.

vrijdag 12 oktober

Jeroen van Bergeijk beschrijft de wereld van Uber

Jeroen van Bergeijk is schrijver en journalist. Voor zijn nieuwe boek 'Uberleven' liet hij zich omscholen tot taxichauffeur om de wereld van Uber van binnenuit te kunnen beschrijven. De app 'Uber' is een taxiservice en biedt betaalbare taxiritten. Voor de consument voordelig, maar voor de taxichauffeur ziet het er minder rooskleurig uit. Van Bergeijk schetst een angstaanjagend toekomstbeeld waarin mensen elkaar continu beoordelen, waarin gedrag gestuurd wordt door je rating en waarin je 'sterrenbeoordeling' de plaats inneemt van een cv. 'Uberleven' is een portret van het hedendaagse Amsterdam, gezien door de ogen van een atypische taxichauffeur, Jeroen van Bergeijk. Luister het gesprek terug.

Podcast: Rewind, afl. 2

Dit najaar komt de VPRO op NPO3 met een driedelige docu-serie over dance in Nederland. Drie keer drie kwartier, waarin 30 jaar aan gebeurtenissen wordt samengevat. Van de doorbraak van house tot de opkomst van trance en gabber tot aan het heden. Naast die wirwar van gebeurtenissen is er de podcast Rewind, die precies het tegenovergestelde doet: inzoomen op een cruciale dag in de geschiedenis van de dance. Op 18 oktober 1997 liepen duizenden gabbers over de snelweg richting Het Sportpaleis in Antwerpen voor het gabberfeest van de eeuw: Global Hardcore Nation. Vandaag in aflevering 2 van Rewind: '11.000 Gabbers'. Luister terug.