nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: kunsthistoricus en schrijver Eva Rovers, historicus en journalist Rutger Bregman, fotograaf Jan Banning, schrijver Mano Bouzamour en theatermaker Pauline Kalker. Gastschrijver deze week is Walter van den Berg.

maandag 30 april

Kunsthistoricus en schrijver Eva Rovers komt met een handboek tegen machteloosheid

Eva Rovers is kunsthistoricus en schrijver. In 2010 promoveerde ze op kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller (1869-1939). Haar proefschrift, De eeuwigheid verzameld, werd hetzelfde jaar uitgegeven. Vervolgens werd ze gevraagd om de biografie van schrijver Boudewijn Büch (1948-2002) te schrijven; dat werd het veelgeprezen Boud. Vorig jaar publiceerde zij Ik kom in opstand, dus wij zijn, een betoog over opstand in digitale tijden. Haar nieuwe boek Practivisme sluit hierop aan; een handboek tégen machteloosheid en vóór mensen die de wereld willen veranderen. Pieter van der Wielen spreekt met Eva Rovers. Luister alle fragmenten hier terug

Open Kaart: fotograaf Bas Losekoot

Bas Losekoot studeerde in 2001 af aan de opleiding Fotografische Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Recentelijk haalde Losekoot een Master Degree in Photography and Urban Cultures aan Goldsmiths, University of London. Voor zijn nieuwe project The Urban Millennium Project fotografeert hij, met sociologisch inzicht, dagelijkse mini-ontmoetingen op drukke knelpunten in de stad. Door zijn dramaturgische benadering van de straat, worden kleine gebaren verheven tot theatrale gebeurtenissen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Bas Losekoot vragen over leven en werk.​

Oordeel Zelf: Het lied van de geesten

Na haar succes met ‘Where the Line Bleeds’, werd ook Jesmyn Ward’s tweede boek goed ontvangen. ‘Salvage the Bones’ ontving meerdere prijzen, waaronder ‘The National Book Award Of Fiction’, en werd door critici geroemd. Nu is er ‘Het lied van de geesten’, waarin Ward de chaotische relatie beschrijft binnen een gezin met een heftig verleden. De NRC geeft het boek 4 sterren. Maar wat vind jij er eigenlijk van?

dinsdag 1 mei

Journalist Rutger Bregman over zijn pleidooi voor een basisinkomen

Rutger Bregman is historicus en journalist. In zijn boeken en artikelen voor online platform De Correspondent filosofeert hij over mogelijke utopieën voor een betere samenleving. Zo schrijft hij onder meer over de hervorming van het onderwijs, een radicaal kortere werkweek en de invoering van een wereldwijd basisinkomen. Over dat laatste onderwerp schreef hij het boek Gratis geld voor iedereen (2014), dat inmiddels in meer dan 30 talen is vertaald. Vandaag, op de Dag van het Basisinkomen, verschijnt een heruitgave van dit boek. Pieter van der Wielen spreekt met Rutger Bregman. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: acteur en presentator Erik van Muiswinkel

Cabaretier en acteur Erik van Muiswinkel studeerde Nederlands aan de UvA, maar in plaats van zijn studie met een doctoraal af te ronden, richtte hij zich op cabaret. Eerst deed hij dat als lid van de groep 'Zak en As,' waar ook cabaretier Diederik van Vleuten lid van werd. Toen 'Zak en As' werd opgeheven gingen Muiswinkel en van Vleuten verder als duo: met succes. Samen maakten ze succesvolle shows als 'Mannen met vaste lasten,' en 'Antiquariaat Oblomov'. Sinds 2009 staat Erik van Muiswinkel solo op het podium. Op dit moment reist hij door het land met zijn voorstelling 'De Oplossing.' In de rubriek Open Kaart beantwoordt Erik van Muiswinkel vragen over leven en werk.

De favoriete scène van Remy van Heugten

In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Remy van Heugten is een Nederlandse filmregisseur. In 2015 gooide hij hoge ogen met zijn film ‘Gluckauf ‘, een rauwe film over een vader en zoon in een uitzichtloos Limburg. De Film won vier gouden Kalveren, waaronder die voor ‘Beste Film’ en ‘Beste regisseur'. Verder was Van Heugten regisseur van de ‘Hoe overleef ik-serie’, over het leven van een puber. Vanavond onthult Remy van Heugten zijn favoriete scène uit andermans werk.​

woensdag 2 mei

Het eerste grote oeuvreoverzicht van fotograaf en historicus Jan Banning

In het werk van fotograaf en historicus Jan Banning staan thema’s als macht, recht en onrecht centraal. Bureaucratics (2003-2007) is een van zijn bekendste fotoreportages, waarvoor hij ambtenaren van over de hele wereld in volgepakte kantoortjes fotografeerde. Voor de serie Troostmeisjes (2010) portretteerde hij vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse leger werden gedwongen om als seksslaaf te werken. Fotomuseum Den Haag toont deze en vele andere series in Bannings eerste grote oeuvreoverzicht. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Banning. Luister alle fragmenten hier terug.

Open Kaart: Actrice Johanna ter Steege

Actrice Johanna ter Steege brak in 1988 door met haar rol in de film Spoorloos, gebaseerd op Tim Krabbé's Het Gouden Ei, waarin ze levend werd begraven. De film bereikte internationaal een groot publiek en gaf zo een kickstart aan ter Steege's overzeese acteercarrière. Maar ook in Nederland bleef Johanna ter Steege een graag geziene actrice op TV en in het theater. Het afgelopen jaar speelde ze in de politieke dramaserie Brussel en speelde ze in de succesvolle voorstellingen Terror en De Vader. Op 4 mei draagt ze voor uit het dagboek van Anne Frank, ​begeleid door muziek van het Nederlands Kamerorkest. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Johanna ter Steege vragen over leven en werk.​

NMS Live Sessies: Altin Gün

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat Altın Gün: een Turks-Nederlandse band die haar inspiratie haalt uit de Turkse psychedelische folkrock. Onlangs verscheen hun debuutalbum 'On'.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 3 mei

De nieuwe roman 'Bestsellerboy' van schrijver Mano Bouzamour

Mano Bouzamour is een Nederlands-Marokkaanse schrijver en columnist. Op zijn tweeëntwintigste schreef hij zijn alom bejubelde romandebuut De belofte van Pisa. Het boek wordt momenteel verfilmd door regisseur Norbert ter Hall en scenarist Robert Alberdingk Thijm. In zijn nieuwe roman Bestsellerboy voert hij een jongen van de straat op, Mohamed. Hij heeft maar één doel: de literaire wereld bestormen. Die droom wordt werkelijkheid, maar daar moet hij een hoge prijs voor betalen. Pieter van der Wielen spreekt met Mano Bouzamour. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: zanger en gitarist Pablo van de Poel

Zanger en gitarist Pablo van de Poel groeide op in het diepe zuiden op steenworp afstand van Pinkpop. Samen met zijn broer Luka en Robin Piso richtte zij in 2007 onder de tuin van het ouderlijk huis de band DeWolff op. Om de buurt te beschermen liet vader Van de Poel er een container ingraven, die dienst deed als geluidsdichte repetitieruimte. Elf jaar later zijn ze uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde live bands van het land. Morgen wordt hun nieuwe album THRUST gelanceerd in een uitverkocht Paradiso. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Pablo van de Poel vragen over werk en leven.

De Reismicrofoon: Nita Kersten

In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Nita Kersten studeerde in 2010 af aan de Theaterschool Amsterdam. Nita maakt theatervoorstellingen die meestal op een bijzondere manier een verbinding aangaan met de samenleving. Bij de Theaterstraat maakte ze in een co-regie met Anne Maike Mertens BREI III:TIJD, en de voorstelling World Peace Please van de Toneelklup. Nu komt Kersten, in samenwerking met Orkater, Theater Na de Dam en Theater Bellevue met de nieuwe voorstelling Hatta en de Kom. In aanloop naar de première nam Nita Kersten voor ons De Reismicrofoon mee.​

vrijdag 4 mei

Theatermaker Pauline Kalker over 'Kamp', een theatraal portret van Auschwitz

Pauline Kalker studeerde aan de Arnhemse Toneelschool, waar ze het vak van acteren en theatermaken leerde. In 1997 richtte ze samen met actrice Arlène Hoornweg Hotel Modern op. Met dit gezelschap brengt ze al twintig jaar op bijzondere wijze ware en verzonnen verhalen op toneel. In 2005 maakte ze de voorstelling Kamp een theatraal portret van Auschwitz, waar de opa van Pauline om het leven kwam. In ‘Kamp’ wordt een podium vullende maquette tot leven gewekt: duizenden geknutselde poppetjes van 8 cm groot verbeelden de gevangenen en hun beulen. Als reusachtige oorlogsverslaggevers dwalen de spelers met minicamera’s door de maquette, filmen de gruwelijke gebeurtenissen en maken het publiek ooggetuige. De voorstelling krijgt nu een korte reprise. Elfie Tromp spreekt met Pauline Kalker. Luister hier alle fragmenten.

Podcast: Lees Dees

Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat: Lees Dees, een serie waarin bijzondere boeken uit de twintigste eeuw worden besproken. De elfde aflevering gaat over ‘Hotel Moederland’ (1973) van de Turkse schrijver Yusuf Atılgan (1921-1989). Hotel Moederland gaat over Zebercet, een beheerder van een ietwat verlopen hotel, die in de ban raakt van een vrouwelijke gast en langzaam maar zeker zijn verstand verliest. Hotel Moederland is de tweede roman van Atılgan. Zijn debuut, dat uitkwam in 1959, verscheen in 2016 onder de titel ‘De lanterfanter’ in het Nederlands en werd lovend ontvangen. Met o.a. vertaalster Hanneke van der Heijden, schrijver Murat Isik en uitgever Jurgen Maas.