nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: regisseur Jeroen De Man, chefkok Joris Bijdendijk, schrijver Tonnus Oosterhoff, schrijver Hans Maarten van den Brink en psychiater Esther van Fenema. Deze week leest Jasper van Kuijk een verhaal bij de voorbije dag voor.

maandag 11 juni

Jeroen De Man regisseert het romantische watersprookje 'Ondine'

Jeroen De Man is acteur, theatermaker en regisseur. Hij werkte onder andere bij gezelschappen als het Noord Nederlands Toneel, Het Zuidelijk Toneel en De Warme Winkel. Sinds vorig jaar regisseert hij coproducties voor het Nationale Toneel en Toneelgroep Oostpool. Die samenwerking brengt deze zomer ‘Ondine’ naar de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Een romantisch watersprookje over de jonge waternimf Ondine, die in een mythisch bos op haar plek is. Pieter van der Wielen spreekt met Jeroen de Man. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: literair criticus Margot Dijkgraaf

Margot Dijkgraaf is een literatuurcriticus en Intendant literatuur bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Dijkgraaf studeerde Frans in Amsterdam en Parijs, communicatiewetenschap in Utrecht en werkte bij diverse culturele en literaire instellingen. Zo was ze directeur van het Centre Français du Livre bij het Maison Descartes in Amsterdam, leidde ze het Academisch-cultureel centrum SPUI25 en is werkzaam bij de Akademie van Kunsten. Ze publiceert regelmatig over literatuur voor NRC Handelsblad en van haar hand zijn verschillende boeken over Europese schrijvers verschenen, waaronder ‘Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse’. Haar nieuwste boek heet ‘Lezen in Frankrijk’ een literaire tour de France. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Margot Dijkgraaf vragen over werk en leven.

Oordeel Zelf: Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years

Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van het Amsterdamse modehuis Viktor&Rolf is er in de Rotterdamse Kunsthal een grote overzichts- tentoonstelling. Sinds het begin van hun artistieke samenwerking in december 1992 kregen Viktor Horsting (1969) en Rolf Snoeren (1969) lovende kritieken voor hun benadering van haute couture. Nog nooit was een Nederlands designerlabel een zo groot internationaal succes. De huidige tentoonstelling Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years krijgt ook positieve reacties: dagblad Trouw geeft de tentoonstelling van het ‘spraakmakende oeuvre’ vier sterren eveneens als het NRC Handelsblad. Maar wat vind jij er eigenlijk van?

dinsdag 13 juni

Chefkok Joris Bijdendijk en zijn passie voor de keuken van de Lage Landen

Joris Bijdendijk is een van de meest bejubelde chefkoks van Nederland. Voor het tweede jaar op rij won hij een Michelinster, voor Rijks, het restaurant in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij sinds 2014 de leiding heeft. Met zijn kookboek Een Keuken voor de Lage Landen (2017) wilde hij het rijke aanbod van Nederland en België onder de aandacht brengen. In het najaar zal Bijdendijk de tiende editie van het culinaire theaterspektakel Palazzo verzorgen. Pieter van der Wielen spreekt met Joris Bijdendijk. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: rapper en schrijver Pepijn Lanen

Pepijn Lanen, beter bekend als Faberyayo, is rapper, podcastmaker en schrijver. Hij is deel van het rap trio ‘De Jeugd van Tegenwoordig’, maakt podcasts onder de naam Yay en schreef de verhalenbundel ‘Sjeumig’, en de roman ‘Naamloos’. Nu is er ‘Hotel Dorado’, een graphic novel die hij maakte met illustrator Floor van Nederend, over een personage dat via zijn badkamerspielel in een andere dimensie raakt. In de rubriek Open Kaart Beantwoordt Pepijn Lanen vragen over werk en leven.

De favoriete scène van Karim Traïdia

In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Karim Traïdia werd geboren in Algerije, maar verliet dat land eind jaren '70 vanwege de liefde. Na de filmacademie in Amsterdam te hebben voltooid heeft hij een tiental korte fictiefilms en documentaires gemaakt. In 1998 gooide hij hoge ogen met zijn eerste lange speelfilm De Poolse Bruid. Hij won er een Gouden Kalf mee en sleepte een Golden Globe nominatie in de wacht. Veel van zijn films gaan over buitenlanders die in een andere omgeving komen te wonen. Vanavond onthult Karim Traïdia zijn favoriete scène uit andermans werk.​

woensdag 14 juni

Schrijver Tonnus Oosterhoff komt met de essaybundel 'Een kreet is de ramp niet'

Tonnus Oosterhoff is dichter, schrijver en essayist. Hij debuteerde in 1990 met de dichtbundel Boerentijger. Sindsdien werkt hij aan een omvangrijk en veelgeprezen oeuvre. Zo werd in 2012 zijn poëzie met de PC Hooftprijs bekroond. Zijn eerste essaybundel Ook de schapen dachten na (2000) ging over de verhouding tussen taal en werkelijkheid. Nu verschijnt zijn tweede essaybundel Een kreet is de ramp niet, met beschouwingen over kunst en actualiteit. Pieter van der Wielen spreekt met Tonnus Oosterhoff. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: kunstenaar Charlotte Dumas

Charlotte Dumas komt uit Vlaardingen en studeerde in Amsterdam aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie voor beeldende kunsten. Ze begon als uitsluitend fotograaf, maar sinds 2012 is ook film een belangrijk onderdeel van haar werk geworden. De onderwerpen van Dumas' werk zijn dieren, en dan vooral dieren in verhouding tot de mens.In Japanmuseum SieboldHuis is van 8 juni t/m 25 november haar nieuwe tentoonstelling Het paard in de kalebas te zien. In deze tentoonstelling spelen het 12-jarige meisje Yuzu en haar paard Urala een hoofdrol. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Charlotte Dumas vragen over leven en werk.

NMS Live Sessies: Jeangu Macrooy

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van de Surinaamse singer-songwriter Jeangu Macrooy.
Jeangu tekende in 2015 bij Unexpected Records en is sindsdien gestaag zijn plek aan het veroveren in het Nederlandse pop-landschap. Zijn debuutalbum High On You werd jubelend ontvangen.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 15 juni

'Het ontbijtbuffet' het nieuwe boek van schrijver Hans Maarten van den Brink

Hans Maarten van den Brink is journalist en schrijver. Hij publiceerde tot nu toe vijf non-fictie boeken en vier romans, waarvan ‘Dijk’ de meest recente is en ‘Over het water’ de bekendste. Als journalist werkte hij voor NRC Handelsblad en de VPRO. Ook was hij directeur van het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With en van het Mediafonds. Zijn nieuwe boek ‘Het ontbijtbuffet’ bevat tragikomische verhalen waarin de personages aan hun dagelijkse zorgen willen ontsnappen. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Maarten van den Brink. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: drummer Cyril Directie

Cyril Directie is drummer. Hij staat bekend als gangmaker en roffelaar in cabaretgroep Badum Oneliners en het televisieprogramma Padoem Patsss. Daarnaast nam hij als drummer en producer op met grote namen in de Nederlandse muziek: New Cool Collective, Trijntje Oosterhuis en Kane. Zijn laatste wapenfeit is de cd Duo Dulfer Directie, die hij opnam met saxofonist Hans Dulfer. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Cyril Directie vragen over werk en leven.

Reismicrofoon: acteur en muzikant Guus van der Steen

In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Guus van der Steen is acteur en muzikant. Hij speelde in de band Kern Koppen en stond met muziektheater Briza meer dan 400 keer op de planken met de voorstellingen ‘Conflict’ en ‘Verveling in de favela’. In de kerstproductie van jeugdtheater Rabarber speelde hij in de voorstelling ‘Peter Pan’. Nu staat hij met de voorstelling ‘Aardappelvreters’, een surreële oer opera over de ondergang van een boerenfamiliebedrijf, op Oeral festival. In aanloop naar de première nam Guus van der Steen voor ons De Reismicrofoon mee.

vrijdag 16 juni

Psychiater Esther van Fenema over wat muziek met je lichaam en geest kan doen

Esther van Fenema is psychiater, violist en columnist. Als psychiater is ze werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum. In 2008 zette ze er de Muziekpoli op, voor musici met psychische klachten. Als violiste speelt ze in verschillende kamermuziekensembles, columns schrijft ze voor nieuws- en opiniewebsite The Post Online. In haar nieuwe boek ‘Het ontstemde brein' vertelt Van Fenema over haar eigen relatie tot muziek, en legt ze uit wat muziek en optreden met je lichaam en geest kan doen. Wilfried de Jong spreekt met Esther van Fenema.

Podcast: Podiumbeesten

Voor acteurs, cabaretiers en muzikanten is het dagelijkse kost: op een podium staan voor een zaal vol publiek, recensenten, én verwachtingen. Maar eigenlijk is het een vreemd beroep, midden in de spotlights staan; bekeken en beoordeeld worden. Wat doet dat met je? In de podcastserie Podiumbeesten spreken we mensen voor wie het podium hun werkterrein is.Vanavond is de derde aflevering, waarin ex-2Unlimited zangeres Anita Doth,Joshua Nolet, frontman van Chef’s Special, Dennis van Leeuwen, oud gitarist van Kane en nu bandmanager, en de mannen van St. Tropez over roem vertellen. Luister hier alle afleveringen