nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: zanger Frank Kraaijeveld, schrijver Eva Posthuma de Boer, beeldhouwer Johan Creten, schrijver Jeroen Theunissen en dichter Marlene van Niekerk. Gastschrijver deze week is Gustaaf Peek.

maandag 18 juni

Zanger Frank Kraaijeveld van de band de Bintangs komt met een nieuw album

Frank Kraaijeveld is zanger en tekstschrijver. Al bijna zestig jaar is hij de voorman en cultuurbewaker van de Bintangs, de band die met bikkelharde en onvervalste rhythm & blues de zogenoemde ‘Hoogoven-sound’ hebben gecreëerd, een verwijzing naar de staalfabrieken in de IJmond, de bakermat van de Bintangs. Inmiddels heeft Kraaijeveld meer dan veertig leden de band zien verlaten, duizenden optredens gehad, en gaat de discografie van de Bintangs richting dertig albums. Deze zomer wordt daar een nieuwe telg aan toegevoegd, het album It’s A Nightmare. Pieter van der Wielen spreekt met Frank Kraaijeveld.

Open Kaart: filosoof Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis is geboren in Voorburg en studeerde filosofie aan de Universiteit Utrecht en theologie aan de Theologische Universiteit Kampen, waar zijn vader en grootvader als hoogleraar aan verbonden waren. In het dagelijks leven is Kamphuis hoofddocent aan de Nederlandse dependance van The School of Life, het internationaal onderwijsinstituut op het gebied van de praktische levensfilosofie, dat in 2008 is opgericht door de Britse filosoof Alain de Botton. Afgelopen week verscheen zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven, waarin Kamphuis in 18 filosofische essays toont hoe zowel eeuwenoude als hedendaagse denkers je kunnen bijstaan in het alledaagse leven. In de rubriek Open Kaart beantwoordt lammert Kamphuis vragen over werk en leven.

Oordeel Zelf: Solo: A Star Wars Story

Solo: A Star Wars Story is een Amerikaans sciencefictionfilm uit 2018. De film is geregisseerd door Ron Howard en volgt het verhaal van de iconische Star Wars-held Han Solo en zijn vriend Chewbacca, vóór de avonturen die in Star Wars: A New Hope plaatsvonden. De film krijgt 3,5 sterren op IMDB en een score van 65% van Rotten Tomatoes. Maar wat vinden jij en wij er eigenlijk van?

dinsdag 19 juni

Schrijver Eva Posthuma de Boer raakte voor haar nieuwe roman geïnspireerd door kunstschilder Aad Donker

Eva Posthuma de Boer is schrijver, theaterproducent en columnist. Voor ze begon met schrijven, werkte ze als theaterproducent voor o.a. Comedytrain en de cabaretgroepen NUHR en de Ploeg. In 2007 debuteerde ze als romancier met Eindeloze dagen. In 2016 verscheen haar vierde roman Ica, geïnspireerd door leven en werk van Connie Palmen - tot frustratie van Palmen zelf. Haar nieuwe roman En het wonder ben jij is ditmaal geïnspireerd door de jong overleden kunstschilder Aad Donker, die begin jaren negentig bekend werd als lid van schilderscollectief After Nature. Pieter van der Wielen spreekt met Eva Posthuma de Boer. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: acteur David Lucieer

David Lucieer studeerde in 2008 af aan de Amsterdamse toneelschool. Zijn carrière begon bij het Nationale Toneel en bij Orkater. Daar maakte hij o.a. met Via Berlin, de Oerol-productie ‘Een mond vol zand’ en speelde hij in ‘Richard III’ van Toneelgroep Oostpool. Bij het grote publiek is hij o.a. bekend van de film ‘Verliefd op Ibiza’, de Tv-serie Dokter Deen en de internetserie ‘De meisjes van Thijs’. In 2017 deed Lucieer mee aan De Slimste Mens en werd in de finale uitzending uiteindelijk derde. Vanaf morgen speelt hij de hele zomer met Theatergroep Suburbia in de voorstelling ‘De inspecteur en het dode meisje’ op stadslandgoed De Kemphaan. In de rubriek Open Kaart beantwoordt David Lucieer vragen over werk en leven.

De favoriete scène van Eddy Terstall

Eddy Terstall studeerde sociologie en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar rondde beide studies niet af. In 1992 debuteerde hij met de film Transit. Terstall schrijft de scenario's voor zijn films zelf. Hij heeft samen gewerkt met onder meer Marc van Uchelen, Nadja Hüpscher en Rifka Lodeizen, die in meerdere van zijn films spelen. In 2010 werd er huidkanker bij hem vastgesteld waarover hij het autobiografische boek Ik loop of ik vlieg heeft geschreven. Vanavond onthult Eddy Terstall zijn favoriete scène uit andermans werk.​

woensdag 20 juni

De Vlaamse beeldhouwer Johan Creten heeft zijn eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling

Johan Creten is een Vlaamse beeldhouwer. Sinds de jaren tachtig gebruikt hij keramiek op een eigenzinnige manier. Niets is wat het lijkt. Zijn gekleurde sculpturen zitten vol met (dubbelzinnige) verwijzingen. Zijn werk wordt beïnvloed door mens en natuur, maar ook maatschappelijke onderwerpen boetseert Creten tot fantasiedieren, bloemen en mensfiguren. In het museum Beelden aan Zee in Den Haag is nu de eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling te zien; ‘Naked Roots / Naakte Wortels’, met circa vijftig sculpturen in klei en brons. Pieter van der Wielen spreekt met Johan Creten. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: danser Mischa van Leeuwen

Danser Mischa van Leeuwen danst al twintig jaar bij het Scapino ballet. In 2011 won hij de Prijs van Verdienste van Stichting Dansers fonds '79. Mischa groeide op in een tijd waarin het alles behalve voor de hand lag om je met de kunsten bezig te houden, laat staan met dans. Die tijdsgeest hield Mischa allesbehalve tegen: hij wist zijn plek in de nationale top te veroveren en hoopt nu anderen te stimuleren hetzelfde te doen. Samen met mede scapino-danser Maya Roest organiseert hij de Rotterdam International Duet Choreography Competition: een internationale wedstrijd met inzendingen van over de hele wereld. De winnaar krijgt zijn voorstelling gerealiseerd. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Mischa van Leeuwen vragen over leven en werk.

Live NMS sessie: Michelle David

Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat de Amerikaanse zangeres Michelle David. Zeis bekend van verschillende grote gospel en musicalproducties, werkte met grote namen zoals Diana Ross en is lid van de gospelformatie Salt

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 21 juni

'Jouw huid' het nieuwe boek van de Vlaamse schrijver en dichter Jeroen Theunissen

Jeroen Theunissen is een Vlaamse schrijver en dichter. In 2004 debuteerde hij met de roman 'De onzichtbare'. Daarna publiceerde hij drie dichtbundels en verscheidene prozawerken. Zijn in 2013 verschenen roman ‘De omwegen’ haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Zijn nieuwe boek ‘Jouw huid’ speelt zich af in Brussel, waar een witte man, levend in de gesloten wereld van de expats, een affaire krijgt met een zwarte vrouw, een migrant. Samen creëren ze een beschermende microwereld, tegen de chaotische buitenwereld. Pieter van der Wielen spreekt met Jeroen Theunissen. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: feminist Jens van Tricht

Jens van Tricht is feminist. Hij studeerde politicologie en  ‘vrouwenstudies’ aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in ‘mannen en mannelijkheid’. Hij is oprichter en directeur-bestuurder van Emancipator, een organisatie die mannenemancipatie bevordert. Onlangs verscheen zijn boek ‘Waarom feminisme goed is voor mannen’ waarin hij o.a. een oproep doet aan mannen om een bijdrage te leveren aan de emancipatie van vrouwen én om zelf te emanciperen. Vorige week organiseerde hij de internationale conferentie ‘Werken met jongens en mannen in het #MeToo tijdperk’. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Jens van Tricht vragen over leven en werk.

Reismicrofoon: componist en acteur Martin Franke

Martin Franke is muzikant en acteur. Hij vertelt zijn verhalen niet alleen als acteur, maar ook als componist van verschillende muziekstukken. Nu speelt hij, als acteur, in de voorstelling Valavond van Het Houten Huis/De Noorderlingen, die thematisch wel erg goed aansluit bij Nooit Meer Slapen. Het is een dystopische voorstelling over een toekomst waarin slaap niet langer een basisrecht is. In aanloop naar de première nam Martin Franke voor ons De Reismicrofoon mee.

vrijdag 22 juni

De poëziebundel van de Zuid-Afrikaanse dichter Marlene van Niekerk verschijnt nu in het Nederlands

Marlene van Niekerk is schrijver en dichter, afkomstig uit Zuid-Afrika. Na twee dichtbundels en een verhalenbundel brak zij in 1994 door met ‘Triomf’, dat bekroond werd tot beste boek van Afrika. Grote internationale bekendheid verwierf zij met ‘Agaat’ (2004), een roman over de machtsverhouding en liefde en haat tussen twee vrouwen. Nu verschijnt haar poëziebundel ‘In de stille achterkamer’ in Nederlandse vertaling, waarvoor Van Niekerk zich liet inspireren door de stillevens van Adriaen Coorte en Jan Mankes. Ze schreef er gedichten bij die over waarneming gaan. Atze de Vrieze spreekt met Marlene van Niekerk.

Podcast: Het maakbare geweten (3)

Vertrouw jij je geweten? Makers Ruben Pest en Robin van Gelder de laatste tijd niet meer. Het is ook niet makkelijk: kies je voor dat nieuwe shirt, ook als je weet dat het waarschijnlijk door kinderhandjes is gemaakt? Maak je een reis per vliegtuig, ondanks dat het een aanslag is op het milieu? In de driedelige podcastserie 'Het maakbare geweten' ontrafelen makers Robin en Ruben de werking van ons magische geweten. Wat is het eigenlijk? Maakt het ook fouten? Hoe beïnvloedbaar is het geweten en is het wel te vertrouwen? In de derde en laatste aflevering vragen Robin en Ruben zich af of ze hun geweten kunnen vervangen door God of een superrobot.