Nog een jaar en dan gaan in Tokio de Olympische Spelen van start; een lang gekoesterde droom van de tien topsporters die worden gevolgd voor VPRO De beloften.

De komende maanden wordt duidelijk wie zich plaatst en wie de eindstreep uiteindelijk net niet haalt. Ook in dit alles beslissende jaar delen de beloften hun levens, zowel online als documentair. De sporters zijn tot aan Tokyo2020 te volgen via Instagram en op vpro.nl.

Hier worden verhalen gedeeld over opgroeien in een snelkookpan, de achterkant van de medaille en de soms flinterdunne lijn tussen teleurstelling en succes. Aan de vooravond van de Spelen van 2020 wordt een documentaireserie uitgezonden op NPO 3.

de eindstreep

De top van de Olympus komt steeds dichterbij. In de komende maanden wordt duidelijk wie van De beloften zich weet te kwalificeren en wie de eindstreep net niet haalt. Voor sommigen zien de kaarten er gunstig uit, voor anderen is het nog maar de vraag of het gaat lukken.

Voor Harrie Lavreysen (22) staan de seinen op groen. De baanrenner werd afgelopen jaar zowel Europees- als wereldkampioen sprint en wordt zelfs gezien als uitdager voor het goud in Tokio. Voor skateboardster Roos Zwetsloot (19) is het echter de vraag of ze op tijd is hersteld van een ernstige knieblessure om zich te kunnen kwalificeren.

de sporters

turnster Sanna Veerman (2000)

Sanna combineerde de afgelopen jaren 32 uur trainen in de week met school. Van alle beloften brengt de turnster wellicht de meeste offers, ook op het sociale vlak. Sanna is inmiddels lid van de nationale turnselectie, maar de concurrentie voor de Spelen is moordend. Hoe lang kan ze het opbrengen alles te geven voor het turnen terwijl leeftijdgenoten uitgaan en vriendjes krijgen?

zwemmer Nyls Korstanje (1999)

Nyls wordt al sinds zijn elfde als de nieuwe Pieter van den Hoogenband gezien. Verhuisde afgelopen jaar naar Amerika om te gaan zwemmen én studeren aan NC State University. Amerika was een langgekoesterde wens, maar vormt de Amerikaanse droom wellicht een bedreiging voor zijn Olympische?

handboogschutter Jan van Tongeren (1998)

Jan was in 2016 al dichtbij deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, maar door een blessure ging die kans toen aan hem voorbij. Jan weet wat hem te doen staat om de Spelen dit keer wél te halen. Vooral mentaal sterker zijn dan ooit.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Rafael Raap

meerkamper Rafael Raap (1999)

Alleskunner Rafael maakte in 2019 de sprong naar de senioren, maar die overgang verliep allesbehalve vlekkeloos. Vooral in verband met blessureleed. Toch voorspellen de kenners hem een grote toekomst. En vanuit Guinee-Bissau schept zijn trotse vader, de beroemde muzikant Tino Trimo, op dat Rafael ooit Olympisch kampioen wordt.

baanwielrenner Harrie Lavreysen (1997)

Harrie moest ooit noodgedwongen stoppen met BMX’en vanwege ernstige schouderblessures, maar maakt nu furore op de baan. Is inmiddels Europees- en wereldkampioen sprint en wordt samen met collega Jeffrey Hoogland gezien als dé kanshebber voor Olympisch goud. De twee eisen tijdens trainingen dagelijks het uiterste van elkaar, wat ze opstuwt tot grote hoogten. Nu alleen nog heel blijven. Want een val op de houten piste en zijn Olympische droom ligt wellicht aan diggelen.

skater Roos Zwetsloot (2000)

Roos gaf een veelbelovende hockeycarrière op met maar één doel: als skateboarder de Spelen halen in Tokio, waar skateboarden voor het eerst een Olympische discipline is. Maar in het najaar van 2018 liep ze een ernstige knieblessure op. Negen maanden lang revalideerde ze tussen de voetballers bij de KNVB in Zeist. Lukt het haar om op tijd weer fit te zijn om zich te plaatsen voor Tokio?

(tekst loopt door onder afbeelding)

Zoë Sedney

judoka Simeon Catharina (1998)

Ooit was zijn vader ook beloftevol judoka maar door omstandigheden haalde Franklin Catharina nooit de absolute wereldtop. De droom van zijn vader inlossen is één van de drijfveren van Simeon Catharina, maar daarvoor moet Simeon eerst laten zien dat hij als senior constant kan presteren en dat hij beter is dan zijn grote concurrent Michael Korrel, want er is slechts één ticket beschikbaar in de klasse onder 100 kilo.

sprinter Zoë Sedney (2001)

Om zich nog meer op de sprintnummers en de 100 meter horden te kunnen richten, nam goudhaantje Zoë dit jaar afscheid van de meerkamp. De jongere zus van atlete Naomi Sedney is een zondagskind, maar ondertussen dienen zich ook nieuwe concurrenten aan en liep ze tijdens een trainingskamp in Tenerife voor het eerst van haar leven een serieuze blessure op. Hoe gaat Zoë om met die tegenslag? En hoe combineert ze volgend jaar een studie bewegingswetenschappen met de ambitie om de Spelen van Tokio te halen.

kogelstoter en discuswerper Alida van Daalen (2002)

Alida is de benjamin van De beloften. Ze werd op de lagere school gepest vanwege haar lengte en de huidziekte vitiligo waaraan zij lijdt. Inmiddels behoort ze tot de top van de wereld in de categorie U18. De sport was voor haar letterlijk een reddingsboei. Ze wil nu twee dingen: de allerbeste worden (beter ook dan haar moeder, voormalig atlete Jacqueline Goormachtigh) én ze wil een voorbeeld zijn voor andere mensen met vitiligo.

gewichtheffer Enzo Kuworge (2001)

Enzo is letterlijk en figuurlijk een groot talent in een kleine sport; in Nederland althans. Hij stoot en trekt het ene na het andere record aan diggelen en bestormt met grote passen de wereldtop.